Filosoof Bas van Stokkom: We zijn geneigd om enkel ons individuele geluk in het oog te houden.
In zijn nieuwe boek ‘Wat een hufter’ onderzoekt socioloog en filosoof Bas van Stokkom van de radboud Universiteit voor het eerst het hufterige gedrag in de samenleving.
Nederland is in de ban van maatschappelijke kwesties die samen te vatten zijn als verhuftering, constateert Van Stokkom. Op straat, in openbare gebouwen, in het verkeer, bij festiviteiten en op TV: in toenemende mate hebben we te maken met verbaal en fysiek gedrag van medeburgers dat ergernis en ook angst veroorzaakt. In Wat een hufter! roert Van Stokkom tal van onderwerpen aan, waaronder het groeiende geweld tegen de politie, asociaal verkeersgedrag, plassen en seks in het openbaar en het fenomeen van ‘keihard de leukste’.
Trouw interviewde de auteur. Hij stelt dat asociaal gedrag zich heeft verplaatst van de onderklasse naar de hoger opgeleiden.
„Ik heb het over de grote middenmoot van mensen die een hogere opleiding hebben en die tamelijk welvarend kunnen leven. Ze hebben doorgaans hoge verwachtingen van het leven. En als die verwachtingen niet uitkomen, worden ze prikkelbaar. Ze hebben vaak narcistische trekjes, als gevolg van een opvoeding waarin ze erg veel aandacht hebben gekregen en op een voetstuk stonden. Veel van deze mensen hebben een kort lontje. Ze zijn veeleisend, ze willen snel bediend worden en bij tegenslag gaan ze over de rooie. Deze eigenschappen, maar vooral ook het lichtgeraakt zijn, komen nu vaker voor bij hogeropgeleiden dan bij lageropgeleiden.”