Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Nieuwe grondwet Egypte is een feit

  •  
25-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Egyptcuttinghair_300.jpg
Egyptische vrouwen knippen uit protest tegen de nieuwe constitutie haarlokken af ... Oppositieleider ElBaradei: 'Grondwet is wezenlijk onwettig'
De Egyptische bevolking heeft zoals verwacht ingestemd met de nieuwe grondwet. De kiescommissie meldt dinsdagavond dat de grondwet met 63,8 procent van de stemmen is goedgekeurd. De uitslag is een overwinning voor president Morsi, maar oppositieleider Mohamed ElBaradei verklaarde gister al dat als de wet zou worden aangenomen, deze ‘wezenlijk onwettig’ is.
Ook dinsdag waren er in Egypte protesten tegen de nieuwe grondwet. Zowel voor- en tegenstanders gingen massaal de straat op. De oppositie vindt dat de nieuwe grondwet te islamitisch van aard is en dat rechten van minderheden en vrouwen niet gewaarborgd zijn.
Net nadat de nieuwe constitutie een feit was verzamelden tientallen vrouwen, met en zonder hoofddoek, zich bij elkaar. Met tape plakten ze hun monden af om te laten zien dat ze niets te zeggen hebben. De tape verwijderde ze pas nadat een ander een lok van hun haar had afgeknipt. 
Vrijheid kost ons een fortuin”, zegt Fatma Sherif, één van de betogers tegen de Daily News Egypt. “Ons haar is niet het enige dat vrouwen kroont, alleen vrijheid kan dat.
Volgens haar hebben vrouwen het al sinds de revolutie ernstig te verduren gehad. Ze noemt onder andere incidenten waarbij vrouwen verplicht een maagdelijkheidtest moesten doen en zij door de straten werden gesleurd terwijl de kleren van hun lijven werden gerukt. Allemaal om te voorkomen dat ze zich zouden mengen in het protest.
“Uiteindelijk hebben ze een constitutie gevormd die niet onze rechten waarborgt”, aldus Sherif. Een andere vrouw legt uit dat ze sinds de dood van haar man nog steeds geen recht heeft op zijn pensioen. Dat terwijl artikel 33 van de oude grondwet stelt dat alle burgers gelijke rechten hebben en discriminatie is verboden. Het gedeelte waarin staat dat discriminatie op basis van sekse, etniciteit, taal en religie niet is geoorloofd is in de nieuwe grondwet geschrapt.
Oppositieleider ElBaradei gaf maandag een uitgebreid interview aan France24 waarin hij zegt dat de nieuwe constitutie kan rekenen op een flinke proef.
De mensen in Egypte realiseren zich dat hun redding niet alleen gewaarborgd wordt aan de hand van nieuwe religieuze slogans van een ander autoritair systeem”, zei hij.
Daarnaast wijst hij erop dat de grondwet wel een meerderheid van de stemmen in het referendum heeft gehaald, maar alsnog goedgekeurd moet worden door de rechters.
Begin 2013 stemt Egypte voor een nieuw parlement. ElBaradei zei zeker te zijn dat de liberalen en de seculiere oppositiepartijen met elkaar een meerderheid zullen hebben en daarmee de macht om de zojuist aangenomen grondwet te herschrijven.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

rbakels
rbakels25 dec. 2012 - 20:57

Laat dit ook een les zijn voor de ultrarechtse griezels die te onzent roepen dat (mensen-)rechters democratisch gekozen politici niet voor de voeten moeten lopen. Het is rechtsfilosoof een ingewikkeld geval, maar de essentie van het erkennen van mensenrechten is dat een democratie niet altijd "gelijk" heeft! Zoals helaas keer op keer opnieuw blijkt. Maar in Nederland zaten we tot voor kort ook in zoverre fout dat het door roomsen gedomineerde CDA hier tot voor kort een grote partij was. En de roomsen erkennen nog maar schoorvoetend de gelijkwaardigheid van de vrouw. En niet van homo's zoals dezer dagen pijnlijk bleek! Wel fijn dat het CDA nu op weg is naar de uitgang!

dino_radja
dino_radja25 dec. 2012 - 20:57

elke staat die te diep geworteld is in een godsdienst is onvermijdelijk dictatoriaal naar bepaalde groepen, zoals vrouwen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 dec. 2012 - 20:57

Van politiek dictatuur naar een religieuze dictatuur.

misslobena
misslobena25 dec. 2012 - 20:57

De reacties die ik hier lees, laten wel zien dat men meteen geloofd wat de liberalen in Egypte zeggen, zonder dat men het verhaal en argumenten van de andere kant weet. Die grondwet is helemaal niet zo dramatisch. Ook in andere media in Amerika en elders zijn hier artikelen over geschreven. El Baradie en andere anti's vinden het gewoon niet prettig dat er moslims aan de macht zijn.Democratie is goed, behalve als het volk kiest voor islamitisch bestuur, dan telt de stem van de meerderheid in eens niet.

jelius
jelius25 dec. 2012 - 20:57

Al diegenen in het westen die de mond zo vol hebben van democratie, is deze grondwet niet democratisch tot stand gekomen ? Hebben Egyptenaren niet het recht hun land zo in te richten als zij het willen ?

bakkwast
bakkwast25 dec. 2012 - 20:57

lekker ,een frisse wind

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch25 dec. 2012 - 20:57

"Het Volk" daar heeft zich uitgesproken. Het is hun uitspraak, en daar moeten 'wij' het gewoon mee doen.

Anonimus2
Anonimus225 dec. 2012 - 20:57

Fijn dat Henk, Peet en Tedje het hartverwarmende gevoel van het grote Gelijk menen te ervaren. Maar wat staat er nou in die grondwet dat zo bijzonder en specifiek islamitisch is? In een land met tig miljoen inwoners en een beginnende vorm van democratie zijn er vast altijd wel wat mensen die demonstreren als er een nieuwe grondwet moet komen. Hier zijn we ook niet allemaal even enthousiast over belangrijke besluiten die genomen worden.

MichelReiziger
MichelReiziger25 dec. 2012 - 20:57

Het volk heeft zich dan wel uitgesproken - maar als hierdoor de vrijheid van een groot gedeelte van dat volk wordt ingeperkt moeten wij nog maar bezien of zij daarmee akkoord gaan. Daarnaast hebben we dan nog het Egyptische leger die zich meer en meer als onafhankelijke partij opwerpt (onder excuus van soldaten voor het geh ele volk). Redelijke kans als het weer tot grote onrusten gaat leiden dat zij orde op zaken gaan stellen, dan begint het weer opnieuw

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 dec. 2012 - 20:57

Jammer een stapje vooruit, en dan weer een heleboel stapjes terug.

vanessa2
vanessa225 dec. 2012 - 20:57

Toen Khomeini de revolutie in Iran naar zijn kant wist te manoeuvreren riep hij 'veelbelovende' jonge islamisten uit meer dan 30 landen naar zich toe en leidde ze op hetzelfde te doen als hij. Of Morsi daarbij was, dat betwijfel ik, maar zonder twijfel voert hij wel het programma uit dat Khomeini propageerde. 1. Zeg nooit wat je gaat doen, maar verzet je in het algemeen tegen de huidige situatie en ondermijn die. 2. Verzamel alle oppositionele krachten achter je, ook al hebben die heel andere ideeen over wat er moet gebeuren. Lijm ze met het idee dat wat er nu is, niet deugt. Concentreer je op het omver werpen van wat er is. 3. Zodra je een situatie van onzekerheid gecreerd hebt, en het oude bewind is weg, trek het conservatieve/angstige deel van het volk naar je toe en laat zien dat zij (die de Islam volgen) de meerderheid zijn. 4. Legitimeer jezelf daarmee, pak de macht, en begin de leiders van anderdenkenden over de kling te jagen. 5. Verstig een Islamitisch bewind. Als dit het plan is van Morsi, begint hij de komende tijd met deel 4. Als ik El Baradei was, kocht ik een ticket naar welke bestemming dan ook.

GingerTed
GingerTed25 dec. 2012 - 20:57

Dus nu ook de grondwet als vrijheden breidelend werktuig voor de Broeders. De vrije media waren eerder al, net als andere vrijheden, vooral maar niet alleen voor vrouwen,christenen, e.a., nu dus, ook al niet veilig voor de Broederschap. Geen enkele verrassing voor wie deze beweging en de religie en cultuur erachter kent. Morsi had als veelzeggend voorteken afgelopen augustus samen met de Moslimbroederschap al laten weten te bekijken hoe zij een nationale raad kunnen instellen die met bevoegdheden kan toezien op de staats- én vrije media vanwege de vele klachten over vooringenomenheid tegen de fundamentalisten om zodoende "een hoger kwaliteitsniveau" te bereiken. En dan zijn er hier nog die dit verdedigen ook. Bron: NRC vrijdag 10 augustus pagina 8 "Broeders leiden media Egypte"

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2012 - 20:57

Op naar de islamitische heilstaat. Wel jammer voor de gematigde moslims, en de christenen, en de vrouwen die een eigen onafhankelijk leven willen leiden.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch25 dec. 2012 - 20:57

Emigreren zou een alternatief zijn. Naar Nederland bijvoorbeeld

GingerTed
GingerTed25 dec. 2012 - 20:57

Nou... Benieuwd naar al degenen hier die nu betogen dat de Islam en de Noord-Afrikaanse landen en haar volken in de grond een vrouwvriendelijke geloof en cultuur voorstaan. Degenen die altijd betogen dat de vrouwen, ook hier in Nederland, met hun verhullende kleding en verkeren in het openbaar een "eigen keuze" hebben gemaakt. In feite kun je inderdaad heel cynisch stellen dat men in Egypte een eigen keuze heeft gemaakt. Maar ook deze vrouwen, hier nog in beeld? De meeste vooral buiten beeld gehouden, net als de rest straks. En dan kunnen de apologeten hier weer opgelucht volhouden dat ze hun eigen keuze maken.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 dec. 2012 - 20:57

[Benieuwd naar al degenen hier die nu betogen dat de Islam en de Noord-Afrikaanse landen en haar volken in de grond een vrouwvriendelijke geloof en cultuur voorstaan. ] Bedoel je hiermee te beweren dat de vrouwen die hier tegen protesteren geen Moslima's zijn?

toshiba
toshiba25 dec. 2012 - 20:57

Oh is het westen dan wel zo vrouwvriendelijk Ted? Worden structureel lager betaald, worden systematisch uit topposities geweerd door de old boys network, nog altijd massaal geprojecteerd als sekssymbool. Als een vrouw en sexueel actief leven heeft, is ze n hoer. als n man dat doet dan is hij de gevierde bink. Wie vrij is van zonde werpe de eerst steen. En het westen is verre vrij van zonde. Prettige kerstdagen :)

misslobena
misslobena25 dec. 2012 - 20:57

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20555478 Hier een link van de bbc waarin zij de vorige en de nieuwe grondwet vergelijken.

1 Reactie
Anonimus2
Anonimus225 dec. 2012 - 20:57

Interessant. Dank je.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2012 - 20:57

één stap vooruit 2 stappen achteruit!!

1 Reactie
BasVV
BasVV25 dec. 2012 - 20:57

Ach Truus. De enige mogelijkheid is om die mannen seks te onthouden. Het afknippen van een stukje haar is dan geen uitdaging.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2012 - 20:57

Allemaal heel spannend als je de elite van twitteraars en facebookers in de Arabische wereld gelijkstelt aan de democratische meerderheid in een land. Zelf ben ik geen voorstander van religieus geörienteerde regeringen maar komend uit een land waar CHU/ARP/KVP/CDA bijna een eeuw lang de toon aangaf en ons niet-gelovigen op allerlei manieren hun wet voor schreef vind ik niet dat ik veel recht van spreken heb als ik naar hen kijk. Verder lijkt men te vergeten dat op het moment dat je publiek verzet aanmoedigt of goedkeurt tegen een door de meerderheid van het volk verkozen leider of beslissing, je de facto een burgeroorlog toejuicht. In Egypte lijkt de uitkomst daarvan zelfs voor een blinde duidelijk: het leger zal afwachten tot de puinhoop optimaal groot is en zal dan in het staatsbelang ingrijpen waarna een militaire dictatuur voor onafzienbare tijd zal worden gevestigd. Of vind je dat een minderheid het recht heeft over een meerderheid te regeren alleen maar omdat wij de wensen van die minderheid van groter belang achten? Een "verlichte dictatuur" noemde men zoiets vroeger. Maar misschien is dat uiteindelijk wat de militairen zullen neerzetten als ze de macht opnieuw grijpen.

1 Reactie
misslobena
misslobena25 dec. 2012 - 20:57

Uitstekende analyse. El Baradei heeft zelfs in een interview met een Amerikaanse nieuwszender verklaart dat hij zelfs voor een burgeroorlog is als de nieuwe grondwet zou worden aangenomen. Hij heeft makkelijk praten, met zijn Amerikaans paspoort.