Joop

Nieuwe gemeenteraden zeer onervaren

  •    •  
18-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gemeenteraad_Assen_300.jpg
Bijna helft van raadsleden is nieuw
Bijna de helft van de gemeenteraadsleden komt na de verkiezingen van 3 maart nieuw in de Raad.
Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. In Den Haag zijn bijvoorbeeld 31 van de 45 raadsleden nieuw, in Groningen, Nijmegen en Leiden 22 van de 39 raadsleden en in Amsterdam 24 van de 45. Het huidige percentage van 45% aan nieuwe raadsleden kan nog oplopen als er gemeenteraadsleden wethouder worden. Kees Aarts, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Twente zegt daarover:  
Het betekent dat de gemeenteraad steeds amateuristischer wordt terwijl het bestuur intussen steeds meer professionelere wethouders krijgt die zich als beroepsbestuurders manifesteren. Per saldo neemt de politieke sturing van gemeenteraden door raadsfracties daardoor af en dat is jammer voor de lokale democratie.
Foto: KAPturer (Flickr CC)

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

JoopSchouten
JoopSchouten18 mrt. 2010 - 9:30

Ervaring krijg je vanzelf als je in het diepe gegooid wordt. Op de achtergrond zijn er voldoende 'deskundigen' aanwezig om deze beginnelingen een handje te helpen. Het is niet anders.

PeerJawel
PeerJawel18 mrt. 2010 - 9:30

Als je net als bij de SP een gedegen scholing krijgt voordat je tot het kader wordt toegelaten is er niets aan de hand. Verder dien je als raads- cq kamerlid uit te kunnen gaan van een goed en duidelijk partijprogramma en daar schort het bij de meesten wel aan. Die zogenaamde ervaren bestuurders zijn niet veel meer dan een club "ouwe jongens krentenbrood" die elkaar de bal toespelen en denken zonder overleg met de burger de zaken wel even te kunnen regelen en als de burger inzicht vraagt in de gedane zaken dan moet ie niet zo lastig doen of het is geheim..... Mooi niet dus. Ik hoop dat de jonge kamer- en raadsleden alle bewindslieden het hemd van het lijf vragen en van mij mag iedereen met de billen bloot. Alhoewel.... misschien toch maar de broek aanhouden...

Charta46
Charta4618 mrt. 2010 - 9:30

Politicus zijn is een vak. Er zijn weinig mensen die zich dit realiseren met name bij de populistiche partijen.