Een nieuwe delicatesse komt uit Australië: groene boommieren met een aparte zoetzure smaak. De insecten worden gebruikt om gerechten als geitenkaas maar ook een drank als gin een apart tintje te geven. Toprestaurants als Noma experimenteren er mee.
Een bericht gedeeld door Tasting Australia (@tastingaustralia) op 21 Nov 2016 om 2:55 PST
“Het is alsof er een bruistablet ontploft in je mond,” zegt Kris Lloyd, een kaasmaakster die de mieren toevoegt aan geitenkaas. Dat maakt de kaas wel meteen duur want de mieren zijn kostbaar. In de groothandel wordt voor een kilo mieren zo’n 500 euro gevraagd. Dat komt mede omdat de insecten in het wild gevangen worden, door hun nesten lost knippen uit de boom. Dat karweitje is niet zonder risico want de dieren bijten. “En als ze bijten dan doen ze dat met 10 of 20 tegelijk,” aldus Shannon Motlop die de mieren in gin verwerkt.
Een ontdekking is het niet voor iedereen. De Aborigines, de oorspronkelijke bewoners van Australië die door de Europese kolonisatoren zijn verdrongen, eten de mieren al sinds mensenheugenis.