Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe deal is verraad Jongerius van eigen achterban

  •  
13-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
234 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Negentig procent FNV-leden ziet niets in nieuw akkoord
Ik ben stomverbaasd dat minister Kamp vanavond op een persconferentie heeft aangekondigd met FNV-voorzitter Jongerius een akkoord te hebben bereikt over de pensioenen. Een overweldigende meerderheid van 90% van de FNV-leden heeft bij stemming laten weten niets te zien in het casino-pensioen. Jongerius zet in één stap zowel de toekomst van onze pensioenen als de toekomst van de FNV op het spel.
Maandag werd na een ledenraadpleging onder diverse vakbonden van FNV bekend gemaakt dat een overgrote meerderheid van de leden niets zag in de eerder gesloten pensioendeal tussen Kamp, Jongerius en werkgeversbaas Wientjes. Van de leden die hun stem hebben uitgebracht, waren er 16.500 voor en maar liefst 145.000 tegen.
Die uitslag was volslagen logisch. Ook onder voorstemmers en andere vakbonden was veel kritiek. Vrijwel iedereen is het erover eens dat mensen met een zwaar beroep gewoon op hun 65e moeten kunnen stoppen met werken, met een goede AOW. Ook moeten pensioenfondsen niet gevaarlijke gokken aan kunnen gaan met onze pensioengelden. Tenslotte zou deze deal ervoor zorgen dat de lasten oneerlijk verdeeld zouden worden. Werkgevers zouden niet langer het risico lopen dat werknemers en gepensioneerden wel lopen.
De SP had na de overweldigende uitslag van het referendum verwacht dat Jongerius zich zou inzetten voor deze punten. Ik was dan ook onaangenaam verrast toen minister Kamp vanavond op een persconferentie bekend maakte dat er een akkoord zou zijn bereikt.
Aan de voorwaarden lijkt niet voldaan. Dat is niet alleen een minachting van het referendum en de eigen leden, maar ook nog eens gokken met de toekomst van de vakbeweging. AbvaKabo en Bondgenoten hebben vandaag al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze zeggen dat Jongerius niet meer namens de twee bonden onderhandelt. Jongerius zou samen met de andere bonden de strijd aan moeten gaan, in plaats van de toekomst van ons pensioenstelsel en onze vakbeweging in de waagschaal te leggen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.