Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe coronavarianten rukken razendsnel op, kans op zomergolf neemt toe

  •  
10-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32141 keer bekeken
  •  

Terwijl de overheid het bestrijden van de pandemie grotendeels heeft overdragen aan individuele burgers, lijken twee nieuwe varianten van het coronavirus een zomerverrassing in petto te hebben. Het Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance (ARGOS), een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam, constateert dat de omikronvarianten BA.4 en BA.5 razendsnel dominant worden. Binnen een week is het aantal besmettingsgevallen met de twee varianten verdubbeld van 27 naar 54 procent.

Matthijs Welkers, arts-microbioloog aan het Amsterdam UMC en onderzoeker van ARGOS, voorspelt dat de opmars waarschijnlijk gaat leiden tot een toename van het aantal coronabesmettingen. "We hebben in het buitenland gezien dat met het dominant worden van deze omikronvarianten het aantal mensen dat besmet raakte met het virus toenam," zegt hij tegen de NOS. In Portugal is al sprake van een zesde golf. Ook in Frankrijk is sprake van een duidelijke stijging. De varianten worden gekenmerkt door een toename aan herbesmettingen omdat ze door de opgebouwde afweer heen breken. Voeg daarbij dat de coronamaatregelen grotendeels zijn afgeschaft of nog amper in acht worden genomen.

Het RIVM ziet weliswaar een stijging van virusdeeltjes in rioolwater maar vindt het nog te vroeg om te waarschuwen voor een nieuwe golf. De nieuwe besmettingsgolf zal volgens deskundigen niet gepaard gaan met het gevreesde vastlopen van de zorg omdat de varianten de meeste mensen minder ziek maken dan hun voorgangers. Maar er valt bijvoorbeeld wel een toename aan ziekteverzuim te verwachten. In combinatie met de vakantieperiode kan dat alsnog voor maatschappelijke problemen zorgen.

Het kabinet ziet nog geen reden in actie te komen en voorzorgsmaatregelen te treffen ook al is er reeds sprake van een lichte toename in het het aantal ziekenhuisopnames. Minister Kuipers: "Maar op dit moment is het niet verontrustend. Zoals iedere keer blijven we het continu in de gaten houden. En het RIVM doet dat ook."

Het CBS heeft bekendgemaakt dat het ziekteverzuim nog nooit zo hoog is geweest als in het eerste kwartaal van dit jaar, onder meer door corona. Het AD schrijft:

Het ziekteverzuim was het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg (8,9 procent). ‘Dit betekent dat van de duizend te werken dagen 89 werden verzuimd wegens ziekte', luidt het. In het eerste kwartaal van 2021 was het ziekteverzuim in de zorg ook al het hoogst (6,8 procent), meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de kwartaalenquête ziekteverzuim en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

EricDonkaew
EricDonkaew12 jun. 2022 - 1:56

@drs: Eén tiener klaagde blijkens een krante-artikel in 2022: 'ze hebben twee jaar van mijn leven afgenomen!'. ------------------------------------------ Als het gaat om het tweede jaar ga ik met hem mee. Op het moment dat iedereen zich heeft kunnen beschermen middels vaccinatie, kan de maatschappij weer open, met name ook voor jongeren die sowieso nauwelijks te vrezen hebben. De maatschappij gesloten houden alleen omdat sommige ouderen/zwakkeren zich weigeren te laten vaccineren, gaat mij te ver. Die laatste lockdown in Nederland was naar mijn smaak dan ook totaal onnodig. Hugo de Jonge moest (weer eens) zijn eigen fout herstellen, maar daar kwam dus een nieuwe fout bovenop.

Dehnus
Dehnus11 jun. 2022 - 10:58

Dit komt Kuipie ook wel goed uit ja, niemand praat meer over de kinderkanker centra die hij dichtsmijt. Natuurlijk niet doe van zijn vrindjes in Rotterdam... Maar dat de zorg letterlijk door deze meneer verteld word om "harder te werken" en hulp uit Duitsland weg word gezwaaid, weet je dat deze man er alleen maar zit voor de lobbies, centen besparen en mensen te naaien.

EenMening3
EenMening310 jun. 2022 - 22:43

Corona is inmiddels endemisch en zal onder ons blijven. Zoals al vaker opgemerkt is het verstandig om nu te beginnen met het boosteren van kwetsbare mensen en 60-plussers. Maar we moeten koste wat koste vermijden dat de boel weer op slot gaat. Twee jaar met lockdowns, allerlei beperkende maatregelen en zelfs een avondklok zijn niet voor herhaling vatbaar. De basiscoronamaatregelen zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden, zijn in bepaalde gevallen acceptabel, maar verder moet het niet gaan. Er zit weinig anders op dan te leren leven met corona.

1 Reactie
Volrin
Volrin11 jun. 2022 - 9:01

"De basiscoronamaatregelen zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden, zijn in bepaalde gevallen acceptabel, maar verder moet het niet gaan. " Waarom niet? Je geeft geen enkel argument waarom dat de enige mogelijke maatregelen zouden mogen/moeten zijn.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal10 jun. 2022 - 15:55

Wat zullen we De Jonge nu missen met zijn superlatieven, met zijn beeldspraak en met zijn zakenlijk / onafhankelijk inzicht. Maar even opletten: komkommertijd, fake nieuws, verschillende omroepen / talkshows ... wel even feiten en fictie komende weken gaan onderscheiden.

1 Reactie
Volrin
Volrin10 jun. 2022 - 22:15

Je gooit er een hoop termen uit. Kun je dat ook concreet maken? Wat is fake nieuws bijvoorbeeld?

Kipzonderkop1
Kipzonderkop110 jun. 2022 - 15:07

''Binnen een week is het aantal besmettingsgevallen met de twee varianten verdubbeld van 27 naar 54 procent.'' Rutte4 blijft voorlopig nog achter de muziek aanlopen maar het zal toch duidelijk zijn dat nog deze zomer niet aan maatregelen is te ontkomen. Of je moet kwetsbare mensen weer voor de leeuwen willen gooien. Dus alvast aankondigen dat viruswaanzinnigen die voor eigen genot bereid zijn veel risico te lopen op coronabesmetting met beperkende maatregelen te maken krijgen. Bijvoorbeeld. Reizen zoveel mogelijk beperken en zeker luxe reizen met extreem hoog besmettingsrisico zoals in vliegtuigen. Als er al gevlogen moet worden (zakelijk) dan ook nog eens supergoed controleren op besmetting bij vertrek/aankomst en/of in quarantaine. Mondkapjes op plaatsen waar mensen samenkomen, openbaar vervoer, winkels, horeca etc.

4 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort10 jun. 2022 - 15:53

Aan welke universiteit en vakgroep ben jij verbonden?

Jozias2
Jozias210 jun. 2022 - 19:30

Jezelf kipzonderkop noemen en dan zo reageren. In Italië waren mondkapjes tot voor kort verplicht en werden daarna nog steeds veel gedragen. Terwijl daar meer besmettingen waren dan in Nederland. In zuid Afrika is er een beperkt piekje geweest, in Portugal stabiliseert het al weer een tijdje. Laten we vooral normaal blijven doen.

Volrin
Volrin10 jun. 2022 - 22:16

@Jozias2 "Jezelf kipzonderkop noemen en dan zo reageren. In Italië waren mondkapjes tot voor kort verplicht en werden daarna nog steeds veel gedragen. Terwijl daar meer besmettingen waren dan in Nederland. " Dat zegt niks over de effectiviteit van mondkapjes en alles over hoe simplistisch jij redeneert.

Jan vd Akker
Jan vd Akker11 jun. 2022 - 4:52

@jandekort Ik denk aan de universiteit des levens, Daar denken sommigen dat als je een jaar of 49 verder bent je ook alles weet ipv niks, weinig,hooguit wat ervaring in bepaalde dingen.

Phantom3
Phantom310 jun. 2022 - 13:32

Spannend. Ik ben benieuwd naar het beleid dat de overheid heeft klaarliggen. Daar hebben ze nu toch wel lang genoeg over kunnen nadenken.

5 Reacties
Gimli1955
Gimli195510 jun. 2022 - 14:13

vaccineren, vaccineren, vaccineren. Het aantal IC bedden is niet uitgebreid, de zorg is niet versterkt, behandelingen zijn niet verder onderzocht, de ventilatie is niet aangepakt. Ze zullen teruggrijpen op oude reflexen, maatregelen als lockdowns, 1.5 m, mondkapjes en vaccineren, vaccineren, vaccineren. Ze hebben lang nagedacht maar blijven hangen in nog meer van hetzelfde.

adriek
adriek10 jun. 2022 - 19:18

Maar eerst rustig zes weken met welverdiend reces.

Gerygrr
Gerygrr11 jun. 2022 - 11:21

Groepsimmuniteit opbouwen, wederom. Elke nieuwe variant rond laten gaan, zodat er alleen bij de kwetsbaren de vaccins geprikt hoeven worden! Daarnaast simpelweg de post covid pandemie negeren. Dat kunnen we simpelweg wijten aan andere (sluimerende) virussen!

Gerygrr
Gerygrr11 jun. 2022 - 13:44

Dit beleid ligt klaar: Zuinig zijn….. https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10457906/nederland-moet-meer-inzetten-op-gebruik-coronamedicijnen

Sonic2
Sonic212 jun. 2022 - 7:53

@ Gimli1955 Misschien wat minder van Haga, Baudet en Wilders na kakelen. Het uitbreiden van de IC capaciteit is het rekken van tijd. Bij een virus wat exponentieel groeit en verdubbelt rond de zoveel tijd. Als het fout gaat met Omicrom geeft het je een week meer tijd. En die IC's staan leeg als de golf weer geluwd is.

Wie o Wie
Wie o Wie10 jun. 2022 - 12:43

Helemaal prima. Corona hoort erbij en er zullen nieuwe varianten komen. Fine. Er sterven per dag 125 mensen aan kanker.

9 Reacties
Gerygrr
Gerygrr10 jun. 2022 - 14:15

Het ziekteverzuim was het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg (8,9 procent). WOW en dan is het extra triest, dat er zoveel verzorgenden hun kankerpatiënten niet kunnen verzorgen…… Door corona.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jun. 2022 - 14:55

@ Wie o Wie - je vergelijking klopt in zichzelf van geen kanten en is om onpasselijk van te worden. De nabestaanden van de ruim 22.000 COVID-slachtoffers in ons land zouden ontsteld worden van jouw 'inzichten', en je totaal ongewettigd optimisme. Het wordt tijd voor gegronde twijfel aan je stabiliteit en oordeelsvermogen. Hiermee zul je het moeten doen, want ik kan geen goed woord vinden voor je inbreng.

Volrin
Volrin10 jun. 2022 - 16:20

Wat een stupide vergelijking.

Wie o Wie
Wie o Wie10 jun. 2022 - 18:20

Er gaan dagelijks 125 mensen dood aan kanker. Al tientallen jaren. Daar hoor je nooit iemand over. Er gaan ook mensen dood in het verkeer. Zullen we dan maar zeggen dat iedereen op snelweg maat 40 mag? Als je bang bent voor Corona, doe je lekker een mondkapje op en Ga je eten halen om thuis op eten. Gezellig weekend.

adriek
adriek10 jun. 2022 - 19:23

En kanker doen we dus ook niks aan omdat het een 'fact of life' is? Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat niet iedereen die het krijgt er aan dood gaat en dat komt omdat er in de gezondheidszorg keihard voor geknokt wordt. Verkeersdoden ook maar gewoon accepteren dan?Moderne auto's zitten vol met dure snufjes die rijden veiliger maakt, wegen worden aangepakt, allemaal om doden te voorkomen. Van bijna tweeduizend verkeersdoden per jaar in de tachtiger jaren zijn we terug naar eenderde, terwijl we drie keer zo veel kilometers maken: negentig procent minder doden. Dat moesten we voor dat griepje - waar tienduizend mensen per jaar aan zijn overleden - ook maar doen: bestrijden hoe en waar het mogelijk is.

Volrin
Volrin10 jun. 2022 - 22:19

@Wie o Wie Keer op keer doe je belachelijke uitspraken die vrijwel meteen worden ontkracht. Toch ga je de volgende dag weer door met nog meer onzin spuien. "Er gaan dagelijks 125 mensen dood aan kanker. Al tientallen jaren. Daar hoor je nooit iemand over."" Onzin, er wordt vaak genoeg over kanker gesproken en het komt ook regelmatig in het nieuws. Kanker is echter totaal niet vergelijkbaar met Corona. Ten eerste is kanker niet besmettelijk en ten tweede kun je het niet voorkomen met een vaccinatie. "Er gaan ook mensen dood in het verkeer. Zullen we dan maar zeggen dat iedereen op snelweg maat 40 mag? Zucht. Denk je dat we voor de lol maximum snelheden hebben ingevoerd? Als je bang bent voor Corona, doe je lekker een mondkapje op en Ga je eten halen om thuis op eten. Gezellig weekend.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2022 - 2:04

Ik zou het niet met kanker of met autoverkeer willen vergelijken. Feit is wel dat mensen, vooral jonge mensen, zonder allerlei maatregelen veder willen gaan met hun leven. Je bent maar een keer jong tenslotte. De cijfers (ernstig zieken, overlijdens) en de aangetoonde afzwakking van het virus geven alle reden tot kalmte en optimisme. Mensen die na vaccinatie en boostering nog steeds doodsbang zijn, kunnen inderdaad maar beter thuisblijven. Ik heb soms het idee dat sommige ouderen met een meewarige blik kijken naar de vrijheid die jongeren zich willen toe-eigenen. Dan liever met z'n allen in een lockdown, dan missen de ouderen zelf niets.

Volrin
Volrin11 jun. 2022 - 9:02

Ik zie dat ik een fout gemaakt heb in mijn laatst bericht in dit draadje. Dit: "Als je bang bent voor Corona, doe je lekker een mondkapje op en Ga je eten halen om thuis op eten. Gezellig weekend." Was wat Wie o Wie had gezegd, niet mijn mening.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 jun. 2022 - 10:48

@ Eric Donkaew (03:04u) - als ik je correct lees, dan geloof je dat er ouderen zijn die jaloers zijn op jongeren die zich bepaalde vrijheden willen toeëigenen; en dat die senioren daarom liever een gezamenlijke lockdown hebben: voor iedereen hetzelfde lot. Hoe noem ik dit? Het is invullen voor andere mensen, hen motieven toedichten waarvan je niet weet of ze die wel hebben. Wat ik vind van jongeren die zekere vrijheden opeisen? Ik misgun ze hun plezier niet; maar ik heb tijdens die twee jaren COVID voorbeelden van dat (letterlijke) toeëigenen gezien die ik onacceptabel vond en vind. Zo gauw je de algemene volksgezondheid in gevaar brengt door riskant gedrag ben je op het verkeerde pad. Sociaal zijn is met name: samen uit, samen thuis. COVID is niet het werk van sinistere figuren, het is een natuurlijke catastrofe. Voor mijn part mag je de pandemie vergelijken met een meteorologische ramp, of een aardbeving. In extreme omstandigheden moet iedereen samenwerken waar dat maar kan. Oud én jong. Tenslotte: hoeveel reden is er tot frustratie en zelfmedelijden als je terwille van je eigen gezondheid en die van anderen je aan regels geacht wordt te houden? Dat is niet fijn, niet voor jong maar ook niet voor de meer kwetsbare ouderen. Eén tiener klaagde blijkens een krante-artikel in 2022: 'ze hebben twee jaar van mijn leven afgenomen!'. Tja. Kennelijk was het erg; ik wil met dit pathos niet meegaan.