Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Nieuwe coronabesmettingen voor het eerst boven de tienduizend

  •  
23-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweede coronagolf in Amphia ziekenhuis

© BREDA - Medewerkers op de Intensive Care afdeling. Het aantal coronapatienten op de IC-afdelingen neemt steeds verder toe tijdens de tweede coronagolf. ANP MARCO DE SWART **EDITORIAL USE ONLY

Voor het eerst sinds de corona-uitbraak is het aantal nieuwe bevestigde besmettingen boven de 10.000 uitgekomen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het RIVM. Op vrijdag werden 10.007 nieuwe besmettingen gemeld, 726 meer dan een dag eerder.
Ook werden er 248 mensen met coronaklachten opgenomen op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, 10 meer dan gisteren. In totaal liggen er 2073 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 472 op de intensive care. Er zijn 47 overlijdens als gevolg van corona gemeld, 1 meer dan een dag eerder. Het gemiddelde aantal loopt wel op: de afgelopen dagen overleden gemiddeld 37 mensen per dag aan Covid-19, vorige week waren dat er 24.
Het kabinet is vrijdagmiddag bijeengekomen in een extra ingelaste ministerraad, ondanks het herfstreces. Daarin is de huidige corona-aanpak besproken. Vermoedelijk wordt dinsdag 27 oktober een nieuwe persconferentie gegeven door premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Tijdens het vragenuur na afloop van de ministerraad liet Rutte weten de nieuwe coronacijfers “niet om te juichen” te vinden. Hij wilde niet vooruitlopen op een eventuele lockdown, maar zei eerst meer inzicht te willen in de uitwerking van de nieuwe maatregelen. Wel zei hij dat in principe “alle scenario’s op tafel” liggen.
Bron: NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 okt. 2020 - 15:56

Nieuwe coronabesmettingen voor het eerst boven de tienduizend Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ Woeki Hypo.

Willem Heerema
Willem Heerema25 okt. 2020 - 12:51

Ook vandaag 25 oktober weer schrikbarende getallen in Europa en in Nederland de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel die zondagmorgen opnieuw 200 gelovigen ontving. Zou Nederland dan toch echt op slot moeten en de Europese grenzen tijdelijk dicht?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2020 - 13:13

Willem Heerema Dat is niet voor niets een van de hotspots. Dat het een hotspot is heb ik gelezen in de NRC.

Verwarrend
Verwarrend25 okt. 2020 - 11:21

@eirda Een mensenleven is mij heel veel waard. Dat bewijs ik dagelijks door oa hulp te bieden aan hulpeloze kinderen. Indien jij mij kan aantonen dat de huidige sterfte door corona een significante oversterfte teweeg brengt, en dat de maatregelen NIET zorgen voor onnodig sterven van mensen wegens nu niet uitgevoerde zorg, of sterfte door eenzaamheid, neerslachtigheid, depressiviteit ect ect, Dan hebben die maatregelen nut.. maar ik zie het tegendeel. Mijn broer bv heeft verdachte plekjes op zijn longen. Kan momenteel niet verder onderzocht worden omdat de reguliere zorg praktisch stop gezet is vanwege corona zorg. Is het leven van een 52 jarige man met mogelijk kanker minder waard dan dat van een 85 jarige met corona en diverse achterliggende klachten? Dat lijkt me niet. En toch is besloten dat het zo is. Dat de 52 jarige moet wachten om 85 jarigen een jaartje extra te geven. Ik vind het absurd tenzij de cijfers aantonen dat corona echt gruwelijk is, maar met een mortaliteit van 0,25 procent is dat gewoonweg niet.

4 Reacties
LBNB
LBNB25 okt. 2020 - 12:47

@verwarrend Ja inderdaad dit is zo waar. Het is evident dat de maatregelen erger zijn dan de kwaal. De reguliere zorg werd in maart ook al zo overdreven afgeschaald. Het ergste is nog dat een hoop privé klinieken reguliere zorg kunnen overnemen maar de ziekenhuizen dit niet willen omdat ze bang zijn, vanuit financieel oogpunt, dat het na corona zo blijft. De zorg maakt geen reclame voor zichzelf.

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2020 - 13:03

[Indien jij mij kan aantonen dat de huidige sterfte door corona een significante oversterfte teweeg brengt en dat de maatregelen NIET zorgen voor onnodig sterven van mensen wegens nu niet uitgevoerde zorg, of sterfte door eenzaamheid, neerslachtigheid, depressiviteit ect ect,] Ik denk dat jij moet aantonen dat de oversterfte (10.000 tot nu toe volgens het CBS) niet door corona komt maar door de lockdown. Een groot deel van die 10.000 is immers getest op corona en het is daarnaast bekend dat een heleboel mensen aan corona overleden zijn zonder getest te zijn -m.n. in de vezorgingshuizen. Als jij wilt beweren dat er andere oorzaken zijn dan moet je dat aantonen. Overigens geloof ik zeker dat er ook mensen overleden zijn (of sneller zullen gaan overlijden) vanwege uitgestelde zorg. Maar dat pleit dus juist voor strakkere maatregelen waardoor minder mensen besmet raken en dus minder zorg nodig hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2020 - 13:19

Ik hoor specialisten toch echt zeggen dat enkel zorg die uitgesteld kan worden eventueel uitgesteld word en dat kankerpatiënten gewoon geholpen worden. Benieuwd welk vervolgonderzoek hij op wacht.

Dave Velzen
Dave Velzen25 okt. 2020 - 13:55

Corona dood gemakkelijk 50 a 80.000 mensen als je het de vrije hand geeft in Nederland. Zo simpel is het rekensommetje. Vooral door de complete instorting zorg dan en uiteraard je economie. En dan heb ik het niet over de vele tienduizenden misschien wel honderdduizenden met restschade voor hun leven misschien. Die misschien de zorg voor vele jaren nog verstoppen. Dit maakt het huidige virus zo gevaarlijk en geniepig. Het is een sluipmoordenaar. Er is in Nederland nog altijd een afdeling voor Coronapatiënten uit de eerste golf nog. Dat is een groep mensen die in en uit het ziekenhuis komen. En wil je een betere zorg dan moet je geen VVD, D'66, PVV, CDA en die andere uil stemmen. We kunnen niet eens een cijfer aantal besmettingen naar buiten brengen.

webmaatje
webmaatje25 okt. 2020 - 10:39

Onlangs op de tv gezien dat in een Chileens dorpje het coronavieus in 2 varianten gemuteerd is. Een variant was heel besmettelijk en verspreidde zich heel snel. Het dorp had zelfs daardoor meer besmettingen dan de hoofstad Santiago. Gezien de snel oplopende aantallen in allerlei landen kan die zeer besmettelijke en snelle verspreidende variant zich over de wereld verspreid hebben. Virussen verspreiden zich in nog geen 24 uur over de hele wereld. Naar de virusvarianten in het dorpje wordt onderzoek gefaan, maar niets meer daarover vernomen.

2 Reacties
ton14024
ton1402425 okt. 2020 - 15:32

´´Virussen verspreiden zich in nog geen 24 uur over de hele wereld.´´ Nee, mensen verspreiden het.

webmaatje
webmaatje26 okt. 2020 - 11:35

Ton14024 Ik ken talloze virussen die niet door mensen verspreid worden. Sommige daarvan worden door luchtstromen verspreid, andere door dieren. Bron o.a. Er vallen miljoenen virussen uit de atmosfeer https://www.scientias.nl/er-vallen-miljoenen-virussen-atmosfeer/

Thuiszitter
Thuiszitter24 okt. 2020 - 23:39

Vandaag ,24 oktober , 8600 besmettingen , dat waren er dus weer wat minder. Ben benieuwd of er dinsdag al nieuwe maatregelingen worden afgeroepen of dat de maatregelingen van 13 oktober zichtbaar worden.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2020 - 13:22

Thuiszitter Niet gelezen dat dat niet het officiële aantal is, dat er een IT storing was en men niet alle uitslagen heeft. Men moet die van vandaag en gisteren optellen en delen door 2. Lees site RIVM.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2020 - 14:14

Dagkoersen zeggen weinig over de trend. Pas over enige tijd kan blijken of de besmettingen over de top heen zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter25 okt. 2020 - 14:23

Minoes - data verzamelen valt niet mee voor de partijen dat moge duidelijk zijn .

Greendutch
Greendutch24 okt. 2020 - 21:14

opvallen dat M.de Hondt tijdens de 1e golf enqueteerde en vroeg of verwacht werd dat covid19 hetzelfde effect zou hebben als de 1918 Spaanse griep maar dat het nu helemaal stil is, al maanden?? vraag me af hoeveel viruswaanzinnigen -behalve een enkeling die zich hier in mengt- tot bezinning zijn gekomen?

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter24 okt. 2020 - 23:33

Maurice de Hond stil , al maanden ? Dat ligt dan toch echt aan jouw, Google zijn naam en je ziet dat hij allesbehalve stil is . https://www.ad.nl/video/kanalen/nederlands-nieuws~c400/series/snel-nieuws~s911/maurice-de-hond-maatregelen-hebben-weinig-effect~p171311

Thuiszitter
Thuiszitter24 okt. 2020 - 23:43

Greendutch - vergelijken met de Spaanse griep - lees hier : https://wibnet.nl/geneeskunde/ziektes/strijd-tegen-een-dodelijk-virus-met-een-pauze-van-102-jaar

adriek
adriek25 okt. 2020 - 9:30

Wat Maurice inmiddels zou moeten concluderen uit zijn statistiekjes is dat mondmaskers ons niet gaan redden.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*24 okt. 2020 - 18:28

Dag Verwarrend. Denkt u ook aan die misschien duizenden slachtoffers van Covid-19 in heel Nederland die (inderdaad op dit moment nog) in leven zijn maar blijkbaar wel het zeer ernstige lichaamelijke gevolg van deze ziekte dag in dag uit nog altijd hebben?. Mag ik een vraag aan u stellen: waarom gaat bijna de hele wereld al maanden in stilstaan, namelijk met de grenzen van veel landen nog altijd op slot zijn, als deze ziekte niet zo serieus is (tenminste volgens uw redenering)?. Een fijne avond verder. ✌

1 Reactie
Verwarrend
Verwarrend25 okt. 2020 - 11:48

Ik denk uit angst. Toen het virus net opdook gingen verhalen rond dat de mortaliteit 3 procent of zelfs hoger was. 3 procent in Nederland komt uit op (maximaal) 500.000 doden, wat een verschrikking zou zijn. De mortaliteitfactor blijkt echter 10 keer zo laag te liggen. Nog steeds potentieel enorm veel doden, maar griepdoden ligt zowat op nul. Normaal gesproken zijn dat er vele duizenden. De eerste lockdown had mijn volledige begrip. Het blijkt echter gewoon dat covid voor 99,7 procent niet dodelijk is e zelfs voor 80 of meer procent amper schadelijk. De schade aan de reguliere zorg, de economie, de maatschappij op zich door de genomen en mogelijk nog te nemen maatregelen is mijn inziens vele malen groter. Hoeveel extra zelfdodingen gaan we dit jaar tellen? Wegens uitblijven van hulp en perspectief? Hoeveel levensjaren gaan verloren omdat de reguliere zorg wordt stop gezet. Nogmaals, get zal mij niks verbazen als de schade die door maatregelen tegen corona veel hoger is dan de schade door corona.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard24 okt. 2020 - 17:49

Het kan met de besmettingen maar niet snel genoeg gaan wat mij betreft. Laten woekeren dat virus en we zijn er sneller vanaf. Ik ga niet herhalen waarom in dat vind. Dat heb ik inmiddels in meerder posts gedaan.

5 Reacties
johannn2
johannn224 okt. 2020 - 20:46

gerard, Dat is niet aardig t.o.v. degenen die dat niet gelezen hebben, Gerard. En wat je wens betreft: je kunt niet snel genoeg besmed raken, begrijp ik. Dan zijn we er sneller vanaf, inderdaad. .

Mark Huysman
Mark Huysman24 okt. 2020 - 23:00

Heb je zelf al een flinke dosis virus gehad, Gerard? Beviel het?

adriek
adriek25 okt. 2020 - 9:36

De 'gewone griep' laten we grotendeels woekeren, al krijgen risicogroepen een vaccin en zijn ernstige gevallen meestal redelijk te genezen. De vraag blijft natuurlijk hoe vergelijkbaar Corona en de gewone griep zijn. Bij je 'laat maar woekeren' aanpak hoort wel dat we ziekenhuizen en (vooral) ICs sluiten voor Coronapatienten, laat maar woekeren betekent dus ook - letterlijk: stik maar als je Corona krijgt. Zo werkt onze beschaafde maatschappij gelukkig niet: we helpen ook rokers, skieers en anderen die hulp nodig hebben door 'eigen schuld'. Solidariteit heet dat, ofwel: het zou ook mij kunnen overkomen en dan verwacht ik ook dat er een plaatsje in het ziekenhuis beschikbaar is. Nu weet ik dat in een kapitalistische maatschappij solidariteit een beetje raar is, maar tot nu toe werkt het wel zo.

LaBou
LaBou 25 okt. 2020 - 11:52

"Het kan met de besmettingen maar niet snel genoeg gaan wat mij betreft. Laten woekeren dat virus en we zijn er sneller vanaf. Ik ga niet herhalen waarom in dat vind. Dat heb ik inmiddels in meerder posts gedaan." Wees voorzichtig met wat je wenst. Je zou wel eens je zin kunnen krijgen. En meestal wordt dat een grote tegenvaller.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard25 okt. 2020 - 18:38

Beste reageerders, Ik heb in april verschijnselen gehad die op corona leken maar niet laten beste dus dat weet ik niet zeker. Voort wat betreft Johannn die mij dood wenst, heb ik maar 1 opmerking : triest. De maatschappelijke, sociale, psychische en economische gevolgen van de maatregelen zijn vele malen erger dan de problemen met het virus zelf. Kijk naar het aantal besmettingen en de IC opnamen nu en in de eerste golf (1e golf ca 4000 besmettingen per dag en 200 IC opnames per dag op de top; nu 10.000 besmettingen en afname van 11 vandaag en gemiddeld 9 IC opnames) kortom een zware griep en daarmee volslagen waanzin de wereld in een crisis te storten. Dus virus : ga woekeren!

Verwarrend
Verwarrend24 okt. 2020 - 16:30

55 doden. Stel dit aantal blijft ongeveer gelijk, of stijgt met bv 50 procent, dan praten we over een pakweg 80 doden. Intussen is het aantal griepdoden praktisch nul. Over hoeveel oversterfte praten we dan eigenlijk? Ik vind het aantal besmettingen totaal niet relevant. Indien de kans om eraan te sterven ruim onder het half procent ligt, kan het de maatschappij feitelijk niet beschadigen. Triest voor de mensen die eraan sterven, maar of je nu door covid, de griep, aan kanker of door een ongeluk sterft, het resultaat blijft hetzelfde. Je bent dood, zoals elk mens ooit zal sterven.

5 Reacties
johannn2
johannn224 okt. 2020 - 20:44

Verwarrend, Ja, goed gezien. Uiteindelijk zijn we allemaal dood. .

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2020 - 5:50

[of je nu door covid, de griep, aan kanker of door een ongeluk sterft, het resultaat blijft hetzelfde. Je bent dood, zoals elk mens ooit zal sterven.] Maar veel doden zijn te voorkomen. Jaarlijks zijn er ongeveer 600 verkeersdoden. Dat zou natuurlijk een veelvoud zijn als we geen strenge verkeersregels hadden met boetes e.d. Heel veel Ccvid-doden zijn te voorkomen door een goed test-, trace en isoleerbeleid. Dan moet je wel eerst met een stevige lockdown het aantal besmettingen flink naar beneden brengen aangezien Rutte het (weer) volledig uit de hand heeft laten lopen.

Verwarrend
Verwarrend25 okt. 2020 - 7:43

Hoeveel levensjaren gaan verloren door lockdowns, en hoeveel worden bespaard door lockdowns. Ik vrees dat het uiteindelijke plaatje zal zijn dat coronamaatregelen meer jaren kosten dan besparen. Uiteraard zal dit pas over een jaar of later bekend zijn, wanneer oversterftecijfers ruimer bekend zijn. Overigens is mijn pleegdochter 3 weken geleden positief getest. Ze had geen reuk en smaak meer. Vier dagen na haar test is de rest vh gezin getest, mijn vrouw, haar dochter, de vriendjes vd meiden en ikzelf. Allen negatief. Dan heb ik ook zoiets als.. is dit het dan? 1 persoon een weekje zonder smaak en reuk, en de rest helemaal niks. Wat eng.

adriek
adriek25 okt. 2020 - 9:28

@Verwarrend is verward, maar heeft zijn naam verward gespeld. Veertig doden per dag is namelijk best veel, alleen in Nederland. Als er twee vliegtuigen uit de lucht vallen, met een paarhonderd doden tot gevolg, wordt een hele vloot 737-MAXen een jaar lang stilgelegd om uit te vinden wat er mis is. Er vallen twee verkeersdoden per dag in Nederland en er worden Miljarden uitgegeven aan verkeersinfrastructuur, autogordels, valhelmen, airbargs, abs en andere rijhulpsystemen om dat getal een beetje in de hand te houden. Vrijwel alle kinderen krijgen een DKTP prik om het aantal doden als gevolg van andere besmettelijke ziekten te beperken (in geval van DKTP vrijwel tot nul te reduceren). Asbest is verboden omdat 'een handvol' mensen er longkanker van krijgt. Het land hang 'vol' met AED apparaten om (alweer) een handvol mensen te kunnen reanimeren na een hartstilstand. Bijna alle kinderen krijgen kostbare zwemlessen (onder andere) om verdrinkingsdoden te voorkomen. We geven (ook zonder Corona) vele miljaren uit aan ziekenhuiszorg, al dan niet op Intensive Care - laat die mensen gewoon doodgaan, net als in de Middeleeuwen, dat is toh veel goedkoper? Er zijn een heleboel dingen waar we - in jouw redenering - overbodig geld aan uitgeven. Hoeveel is een leven jou waard? En jouw leven? Of dat van je directe familie?

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2020 - 12:56

[Hoeveel levensjaren gaan verloren door lockdowns, en hoeveel worden bespaard door lockdowns. Ik vrees dat het uiteindelijke plaatje zal zijn dat coronamaatregelen meer jaren kosten dan besparen.] In de lente zijn er in Nederland rond de 10.000 mensen overleden aan corona. Jij denkt werkelijk dat er meer mensen overleden zijn door de lockdown? Hoe dan precies? (ik begrijp dat het plaatje nog niet helemaal rond zal zijn maar als je werkelijk denkt dat er meer dan 10.000 mensen door de lockdown om het leven zijn gekomen dan moeten daar toch op z’n minst duidelijke indicaties van zijn).

NoahAmber
NoahAmber24 okt. 2020 - 16:10

Bekijk het gewoon vanuit Nederlandse cijfers. Daar gaat dit over en niet over de UK

Archie Bunker
Archie Bunker24 okt. 2020 - 15:52

Een positieve pcr test is niet gelijk aan een besmetting. RIVM noemde ze deze week nota bene weer patienten. Wat verder opvalt is dat PCR test procedure is aangepast. Waar voorheen 3x een hit op deeltje virus RNA nodig was, volstaat nu 1x om als postiegf te worden aangemerkt. Voorheen moest er vanaf 30 cycli de amplitude curve worden geraadpleegd nu pas vanaf 35. https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19#samenvatting Op basis van onterecht als besmettelijk gekwalificeerde testuitslagen zitten nu hele volksstammen in quarantaine. In veel ziekenhuizen wordt er griepachtige symptonen alleen maar getest op sarsCov2 en niet op andere virussen. Een positieve uitslag van een compleet uit z'n verband gerukte test levert dus een corona patient op (of later een dode), terwijl een andere niet onderzochte oorzaak veel dominanter aanwezig is. Gelukkig heeft tot nu toe in NL meer dan --> 99,7% <--- van de mensen het virus overleefd!

1 Reactie
Dave Velzen
Dave Velzen24 okt. 2020 - 21:59

En 0,3 of 0,4 procent van 17,5 miljoen is? Enig idee wat dat sterftecijfer doet als de zorg instort. Echt hoe dom ben je?

Bouwman2
Bouwman224 okt. 2020 - 14:51

Ik denk niet dat er een wegstrijd van gemaakt moet worden.

Bouwman2
Bouwman224 okt. 2020 - 14:49

Dit is een correte mededeling, het aantal besmettingen stijgt net als in België een paar weken eerder . België heeft 11,5 miljoen inwoners en Nederland 17,3 miljoen. Toch is het aantal besmette Belgen ongeveer gelijk aan dat van Nederlanders. Dat ligt niet aan "gewone"mondbescherming, want de zijn in België meer de praktijk dan in Nederland. De vraag is: waarom is er dat verschil? Want zo veel verschillen zijn er toch niet behalve dat er in België Frans gesproken wordt ten zuiden van de taalgrens. Wat is eigenlijk het verschil tussen Liège (hoog)en Maastricht (lager) dat het gemeten verschil in besmetting kan ophelderen? Want als dat bekend is kan er ook naar een oplossing worden gezocht.

2 Reacties
johannn2
johannn224 okt. 2020 - 20:50

Bouwman, Misschien kan je je inzichten aan hen doorgeven. Maar ik heb het sterke vermoeden, dat ze daar al druk mee bezig zijn. .

Greendutch
Greendutch24 okt. 2020 - 21:09

in Wallonië wonen meer arme mensen, mijnwerkers e.d. in kleinere huizen, dus dichter op elkaar (zoals overal arme mensen dichter opeen wonen) en ook eerder besmet door anderen. omdat de mijnen dicht zijn, en de gerelateerde industrie vervallen, is er hogere werkloosheid (hier werden vroeger de Italianen naar toe gehaald om dat vieze werk te doen, net zoals hier) en dus heeft extreem rechts in Vlaanderen -die zich af willen zonderen- het openlijk over 'het luie deel van België' ?! de rijke havenstad Antwerpen heeft een burgemeester van die verkeerde kant, hij degenereert vaak op tv de helft van het land op deze manier?! Wat kunnen die mensen daar zelf aan doen?

Willem Heerema
Willem Heerema24 okt. 2020 - 11:52

OOk in de ons omringende landen schieten de cijfers zorgwekkend omhoog. In Duitsland wordt gesproken over ene tijdelijke lockdown. In dat licht vind ik het vreemd dat het internationale treinverkeer nog niet tijdelijk is gestaakt.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber24 okt. 2020 - 16:06

Willem Heerema 24 oktober 2020 at 13:52 In dat licht vind ik het vreemd dat het internationale treinverkeer nog niet tijdelijk is gestaakt. Als u machtige arm het wil, staat gans het radarwerk stil. En dat willen we juist niet.

frankie48
frankie4825 okt. 2020 - 10:48

Beste NoahAmber, "Als u machtige arm het wil, staat gans het radarwerk stil. En dat willen we juist niet." Wie is 'we' als u die als machtsblok opvoert? Denk niet dat het maatschappelijk middenveld die het volk vertegenwoordigen in dit neoliberale tijdsperk veel invloed op onze huidige beleidsmakers kunnen uitoefenen, dan blijven een lobbyistenclub als VNO-NCW en andere werkgeversorganisaties alleen over.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart24 okt. 2020 - 8:14

Als je Trump hoort spreken over Covid-19 is het alsof je Rutte hoort.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman224 okt. 2020 - 14:52

Kan je dat even nader toelichten?

LaBou
LaBou 25 okt. 2020 - 7:56

Het is in beide gevallen gezwam in de ruimte, bouwman.

Sailor2
Sailor223 okt. 2020 - 23:36

Wat we vergeten is dat er één land is wat het geweldig heeft gedaan. Meer dan 1 miljard inwoners en minder mensen overleden dan in Nederland. Als eerste getest en geslaagd met vlag en wimpel. Verguist omdat afleiden altijd beter is dan naar jezelf te kijken (ik heb het alleen over Covid-19). Ik durf de stelling aan dat onze arrogantie richting China., ons beterweten en onze racistische arrogantie debet is aan de weigering het Chinese beleid serieus te nemen. Een China dat ik op het gebied van mensenrechten zal bestrijden ging er op gebied van Covid-19 vandoor met de prijs. De Chinees kwam zag en overwon.

11 Reacties
Paulus3
Paulus324 okt. 2020 - 10:45

Er zijn er een boel landen die het geweldig hebben gedaan. Voorop Taiwan, New Zeeland, Australia, dan Japan, Vietnam, Thailand. Kant en klare voorbeelden al een half jaar om hoe het te doen, lang doelsmatig genegeert.

Haz
Haz24 okt. 2020 - 11:56

Nou lang leve China. Wat zijn we toch blij met het cadeau corona dat ze ons hebben gegeven. Als ze dit virus niet in de doofpot hadden gestopt de eerste weken was de verspreiding naar andere landen wellicht wat anders gelopen.

Sailor2
Sailor224 okt. 2020 - 13:47

Haz, Dat is een leuke Trump narative maar natuurlijk onzin. China gaaf de eerste week van januari al de genetische samenstelling van Covid-19. Daarna lieten ze zien hoe je de verspreiding tegengaat. We verwijten de Chinezen twee weken terwijl we zelf al van de zomer af aan aan het wijfelen zijn. Chinese onderzoeken werden niet serieus genomen ondanks de Chinese eerdere ervaringen met Sars in het begin van de eeuw. Dat klopt Paulus, ik koos een land met een miljard plus bewoners dat bovendien als eerste de klos was.

Bouwman2
Bouwman224 okt. 2020 - 14:57

Het is zeker waar, als je in elke straat een mitrailleursnest neer zet komen de Han Chinzen echt de deur niet uit.

Willem Heerema
Willem Heerema24 okt. 2020 - 15:53

HAZ: Volgens mij is het China dat er bovenop zat en waar nu de situatie onder controle is. Vandaag in het nieuws nog een Nederlandse deejay die in China druk aan het werk is op festivals. In Nederland zijn we zover nog niet dat er weer festivals of terrasjes kunnen worden beleefd, En in Amerika is een huidige president die Corona nog steeds bagatelliseert en elke maand zegt dat het vaccin er volgende maand is. Hij doet me denken aan de herbergier die vor het raam een plakkaat heeft met daarop de tekst: "Morgen gratis bier". Hij verwees zijn klanten er elke dag weer naar.

Sailor2
Sailor224 okt. 2020 - 19:58

Fidelio Ik ken de feiten, die zijn algemeen bekend. Twee weken Fidelio, al sinds maart lullen we over twee weken vertraging van de Chinezen. Hilarisch als je de feiten kent en onze vertagingen van maanden tot maart...en maanden tot nu...we zijn arogant face it. En waarom zouden de Chinezen geen dierenmarkten houden? Ze weten hoe ze met een virus moeten omgaan.

Haz
Haz24 okt. 2020 - 20:40

@sailor: heel volwassenen hoor dat je met een drogreden komt (“trump narrative” noemen omdat je de feiten zelf niet kent). Volgens mij waren het zo’n beetje alle media die rapporteerden dat China het virus te lang geheim heeft gehouden. Willem: lees de reactie van Fidelio ook even. China heeft het nu weer redelijk onder controle (sommige steden is nu ook weer gedoe overigens), maar dat doet niet af aan dat ze het virus meer dan een maand geheim hebben gehouden terwijl ze wisten dat er iets aan de hand was. Dus als sailor dan zegt dat we een voorbeeld aan China moeten nemen... nou nee.

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2020 - 5:59

Het geheimhouden was natuurlijk verkeerd. Of de centrale overheid al wist hoe groot het gevaar was tijdens die eerste weken, weet ik niet. Toen China het gevaar erkende heeft men echter a) alles in het werk gezet om het virus te stoppen en b) de kennis gedeeld met de WHO en de rest van de wereld. Nederland bagatelliseerde echter het gevaar en wachtte heel land tot het maatregelen nam.

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2020 - 6:00

land=lang

Sailor2
Sailor225 okt. 2020 - 11:03

Haz, Jij je zin, dan doop ik het om tot de Twee Weken narratief. "Volgens mij waren het zo’n beetje alle media die rapporteerden dat China het virus te lang geheim heeft gehouden." Dat klopt maar dat wat toen relevant was, de Twee Weken is ingehaald door de werkelijkheid waarin wij in het westen 20 keer twee weken om zeep hebben geholpen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 8:20

Nederland bagatelliseerde het zelfs nog toen het in Italië rap om zich heen greep.

Bert de Vries
Bert de Vries23 okt. 2020 - 18:31

Denemarken heeft ongeveer een maand een volledige lockdown gehad, en daarna de boel geleidelijk opengegooid. Het heeft enorm geinvesteerd in testcapaciteit en bron- en contactonderzoek. En het heeft nu alles onder controle, met een minimaal aantal besmettingen. Nederland heeft het tegenovergestelde gedaan. En dat komt natuurlijk doordat wij alles beter weten en beter doen. En veel zorgvuldiger zijn.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter23 okt. 2020 - 20:33

Dat is daar iets anders gegaan Bert https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-denemarken-is-de-tweede-golf-alweer-voorbij-wat-doen-ze-daar-beter-als-ik-hier-geen-mondkapje-draag-dan-krijg-ik-vragen~b39b0742e/

Dave Velzen
Dave Velzen23 okt. 2020 - 23:47

Denemarken gaat nu ook meer beperkingen opleggen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 okt. 2020 - 17:07

'Op vrijdagochtend kondigde de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, een werkgeversclub, aan dat een waarschuwing door de nieuwe Corona App voor hun personeel géén reden was om thuis te blijven. ' Schokkend nieuws en geheel in lijn met het merkwaardige beleid tijdens de eerste golf om verpleeghuismedewerkers met corona-klachten gewoon aan het werk te zetten. De link uit het artikel voert overigens naar een ander bericht. Hier kom je er ook: https://www.trouw.nl/nieuws/ziekenhuizen-willen-hun-medewerkers-op-het-werk-zien-ook-als-de-corona-app-een-melding-geeft~bc2c1f2f/ Citaat uit het Trouw-artikel: -Het ministerie van volksgezondheid zegt geen moeite te hebben met het afwijkende beleid van ziekenhuizen. “De zorg heeft de ruimte om op basis van professionele inschatting en ervaring van de zorgverlener in specifieke situaties beredeneerd af te wijken.”- Dat men wegens jarenlange bezuinigingen met een dreigend personeelstekort zit nu de nood aan de man is kan ik begrijpen. Niet dat het ministerie van volksgezondheid er geen moeite mee heeft dat mensen die éigenlijk in quarantaine zouden moeten gedwongen worden het risico te nemen collega's en patiënten te besmetten.

32 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries23 okt. 2020 - 18:36

Tja, hoe wil je mensen die al gesloopt zijn nog verder demotiveren? De reactievan de ziekhuisclub lijkt op die van Tamara van Ark, VVD, dat de €1000 bonus alleen is bestemd voor mensen die een zware inspanning hebben geleverd. Een sjiekere manier om duidelijk te maken dat een deel van de werknemers kwakkelaars zijn, kun je niet bedenken.

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 18:49

Wat is daar schokkend aan? Dit is toch logisch gezien de drukte?

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 20:13

@ Molly Veenstra Jij schrijft; Dat men wegens jarenlange bezuinigingen met een dreigend personeelstekort zit ... Dat is nogal een stelling. Ik heb er nog nooit iemand dat verband zien leggen en het ook kunnen onderbouwen. Niet alleen zijn de jarenlange bezuinigingen niet te onderbouwen ook is niet te onderbouwen dat de financiële positie van de ziekenhuizen invloed heeft op het aanbod aan gediplomeerde verpleegkundigen. Dus als je dit serieus meent moet je er wel de argumenten bij leveren.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 okt. 2020 - 22:28

@LBNB 'Dit is toch logisch gezien de drukte?' Dat klopt. Er is weer eens gebrek aan personeel. Waarom zeggen ze dat dan niet? Wat het ministerie van volksgezondheid wél zegt is dat ziekenhuizen 'beter kunnen inschatten' of het nodig is dat hun medewerkers in quarantaine te gaan. Van dat soort geneuzel wordt een weldenkend mens toch helemaal leip? Ziekenhuizen kunnen het zich helemaal niet permitteren hun medewerkers in quarantaine te laten gaan. Die sturen besmettelijke mensen gewoon aan het werk en nemen het risico dat ze collega's en patiënten besmetten voor lief. Eigenlijk is het iedere keer hetzelfde liedje. Men was niet voorbereid op deze golf aan patiënten en komt met een lulverhaaltje als de boel uit de klauwen loopt. Net als bij de verpleeghuizen waar mondkapjes en beschermende kleding zogenaamd 'niet nodig' waren. terwijl de werkelijke reden was dat ze dat spul niet voldoende hadden ingekocht. Of test capaciteit. Niet geregeld, niet voorradig en elk beleid komt neer op een willekeurige steek in het duister. Een oplossing van deze crisis is nog ver weg als de autoriteiten het gevoel hebben dat ze ons beter niet de waarheid kunnen vertellen. (overigens was deze reactie per abuis gepost en eigenlijk een reactie op een artikel van Han van der Horst: https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-eerste-signalen-van-een-maatschappelijke-ontwrichting-worden-zichtbaar Maar bij dit artikel past het eigenlijk ook wel.)

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 3:31

Als iemand hier geen recht van spreken heeft dan is get LBNB. Eerst alles afdoen als flauwekul en hysterie en als dan het onvermijdelijke gebeurt mogen anderen het vuile werk opknappen.

P Haan
P Haan24 okt. 2020 - 7:50

De kans dat iemand die in een ziekenhuis werkt waar coronapatienten liggen voldoet aan de voorwaarden van de app om te waarschuwen, is onevenredig groot. Logische keus, wat mij betreft. Daar hoef je niet zo'n dramatische spin aan te geven.

LBNB
LBNB24 okt. 2020 - 9:34

@JanB [Als iemand hier geen recht van spreken heeft dan is get LBNB. Eerst alles afdoen als flauwekul en hysterie en als dan het onvermijdelijke gebeurt mogen anderen het vuile werk opknappen.] Ik heb nooit gezegd dat alles flauwekul is of het virus ontkent. Ik heb gezegd dat de reactie hysterisch is, zowel in de eerste golf en zowel in de tweede golf. Het is nu al in de data te zien dat de ic's nooit boven de 800 Covid patiënten gaan uitkomen en het totaal aantal patiënten niet boven de 3000. De mensen in de zorg zijn de pineut, dat klopt,maar bij de totale lockdown waar jij steeds om roept is iedereen de pineut.

JoostdeV
JoostdeV24 okt. 2020 - 12:58

@LBNB "bij de totale lockdown waar jij steeds om roept is iedereen de pineut" Wat steeds meer uit je reacties naar voren lijkt te komen is: "bij de totale lockdown ben ik ook de pineut" Discussie op dit forum ontstaat vaak tussen mensen die denken vanuit het collectief en mensen die de ik voorop zetten. Overigens is het knap dat je ziet dat het aantal opnames (nu 2200) nooit boven de 3000 zal komen aan de hand van data waar je een paar weken geleden nog van riep dat deze van geen kanten klopt.

LBNB
LBNB24 okt. 2020 - 15:51

@joostdev Nee hoe de cijfers gebracht worden klopt niet. Ongeveer 50% van de besmettingen die gemeld worden hebben een vertraging van meer dan 5 dagen. Men trekt hier dan conclusies uit over effect van maatregelen, maar dat kan dan nog helemaal niet. Vervolgens worden de cijfers gepresenteerd alsof ze van vandaag zijn en ontstaat er weer paniek/roep om meer maatregelen , maar dat vind jij dus niet erg?

NoahAmber
NoahAmber24 okt. 2020 - 16:20

@LBNB 24 oktober 2020 at 11:34 @JanB Het is nu al in de data te zien dat de ic’s nooit boven de 800 Covid patiënten gaan uitkomen en het totaal aantal patiënten niet boven de 3000. Komt dat uit dezelfde bron waarvan een tijd geleden jij riep dat die onbetrouwbaar was?

LBNB
LBNB24 okt. 2020 - 17:10

[Komt dat uit dezelfde bron waarvan een tijd geleden jij riep dat die onbetrouwbaar was?] Nee Noah Amber dat komt door de data te analyseren en niet alleen naar gemelde besmettingen. De golf is nu al aan het stabiliseren, blijkend uit het aantal ziekenhuisopnamen en het feit dat de lineaire, niet exponentiële!, groei van de tweede golf al aan het stabiliseren is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 okt. 2020 - 22:53

@ Daan Ouwens Ik schreef: 'Dat men wegens jarenlange bezuinigingen met een dreigend personeelstekort zit...' En jij schrijft dat je daarvoor een onderbouwing wilt zien. Daarvoor verwijs ik naar de volgende artikelen: https://www.parool.nl/nieuws/bezuinigingen-door-zorg-en-kabinetsbeleid~bdb3c6e6/ https://zorghulpatlas.nl/gevolgen-bezuinigingen-in-de-zorg/ https://www.zorggidsnederland.nl/Voor-Consumenten/Bezuinigingen-zorg/ https://www.ad.nl/politiek/onrust-over-nieuwe-megabezuiniging-zorg~a20a9c01/ https://www.zorgvisie.nl/vvd-wil-twee-miljard-bezuinigen-op-zorg-zvs000952w/ Wanneer je je niet voor kunt stellen dat deze bezuinigingen te maken hebben met het huidige personeelstekort, wijt ik dat aan een gebrek aan fantasie.

JanB2
JanB225 okt. 2020 - 0:38

"Het is nu al in de data te zien dat de ic’s nooit boven de 800 Covid patiënten gaan uitkomen en het totaal aantal patiënten niet boven de 3000" Je nanalyse graag zodat ik de gaten erin kan schieten. Want dat is nu juist NIET aan de data te zien. Eerder het tegendeel. Er liggen inmiddels rond de 2200 mensen in het ziekenhuis, waarvan rond de 500 op de IC. Met een exponentiele stijging in het aantal besmettingen zoals die zich nu voltrekt komen we uiteindelijk uit op een veelvoud daarvan tenzij men de curve door actief strak beleid weet af te buigen.

JanB2
JanB225 okt. 2020 - 0:42

PS @ LBNB https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/ De échte cijfers: vooralsnog een fantastisch voorbeeld van expondentiele groei. Daar komt ook nog bij dat de cijfers van ziekenhuis en IC-opnames 3 weken naijlen door de incubatietijd.

LaBou
LaBou 25 okt. 2020 - 8:05

"...groei van de tweede golf al aan het stabiliseren is." Lbnb al-shahaf heeft tot voor kort elke keer getoeterd dat er geen tweede golf komt, zelfs toen de rest van de wereld al met die golf te maken had. En nu ineens erkent hij dat er wel degelijk een tweede golf was? Lbnb al-shahaf is dus gewoon een verdwaalde roeptoeter.

LBNB
LBNB25 okt. 2020 - 10:14

@LaBou [Lbnb al-shahaf heeft tot voor kort elke keer getoeterd dat er geen tweede golf komt, zelfs toen de rest van de wereld al met die golf te maken had. En nu ineens erkent hij dat er wel degelijk een tweede golf was? Lbnb al-shahaf is dus gewoon een verdwaalde roeptoeter.] Nee ik heb gezegd geen tweede golf zoals in maart. @janb [Met een exponentiele stijging in het aantal besmettingen zoals die zich nu voltrekt komen we uiteindelijk uit op een veelvoud daarvan tenzij men de curve door actief strak beleid weet af te buigen.] We zijn natuurlijk ook meer gaan testen. De definitie van een positieve test is veranderd(1 stukje rna is nu positief, voorheen 3) en die test data lopen dramatisch achter. De helft van de gemelde besmettingen is 5-10 dagen eerder. De curve gaat afbuigen, omdat het aantal ziekenhuisopnamen stabiliseert. Over een paar dagen krijg je meer uitstroom uit de ziekenhuizen dan nu, omdat er 7 tot 14 dagen geleden er een hoger instroom is geweest.

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2020 - 13:24

@LBNB: [Het is nu al in de data te zien dat de ic’s nooit boven de 800 Covid patiënten gaan uitkomen en het totaal aantal patiënten niet boven de 3000.] Ook LBNB, 24 september: [Ik durf te stellen dat er nog geen 400 mensen op de ic liggen over 4 tot 5 weken.] Nu 4 weken verder: 488 coronapatiënten op de ic. Ik denk dat we de voorspellende gaven van LBNB met een korreltje zout moeten nemen.

LBNB
LBNB25 okt. 2020 - 13:51

@MarkHuysman [Nu 4 weken verder: 488 coronapatiënten op de ic. Ik denk dat we de voorspellende gaven van LBNB met een korreltje zout moeten nemen.] Dit had ik inderdaad niet goed ingeschat, maar dan nog zat ik er dichterbij dan de usual suspects van hier die eind september riepen dat de ics nu al overstroomd zouden zijn. In dat zelfde bericht wat jij nu aanhaalde zei ik ook: [De ic’s liggen nu toch niet overvol en er is ook geen reden om te denken dat er binnen nu en een paar weken weer tegen de 1000 of 1500 mensen op de ic liggen met corona] Om deze uitspraak werd ik voor gek verklaard en die blijkt toch goed uitgekomen te zijn.

LaBou
LaBou 25 okt. 2020 - 15:53

Lul niet lbnb al-shahaf. Je hebt wel degelijk gezegd dat er geen tweede golf zou komen. En die restrictie die je nu ineens uit je hoed tovert gaat je ook weer bijten. Je vergeet één ding: de onzin die je hier hebt geplaatst hebt in de afgelopen maanden is niet meer ongeplaatst te maken en kan dus teruggevonden worden.

LBNB
LBNB25 okt. 2020 - 16:43

@LaBou Toon het me maar aan. Ik heb gezegd dat er geen tweede golf komt zoals in maart en dat denk ik nog steeds.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 okt. 2020 - 17:15

Antwoorden op vragen. Bij een oplossing zal men volgens mij o.a. rekening moeten houden met antwoorden op de vele vragen, welke het volgende interview op het YouTube kanaal “Cafe Weltschmerz” oproept: https://www.youtube.com/watch?v=Xv2ktaXZOBk Molly, LBNB. Hierin komt, naast aspecten uit deze subdraad, ook de zaak aan de orde welke LBNB noemt in de laatste alinea van zijn reactie van 25 oktober 2020 at 11:14 “de definitie van een positieve test is veranderd”. Wie gaan die antwoorden eerlijk geven? Want er is nu censuur met een cancel cultuur en geen open debat. Onze democratie vervalt steeds verder, verantwoordelijk hiervoor: de nu dominante (neoliberale) politiek. Woeki Hypo.

JanB2
JanB225 okt. 2020 - 17:53

@ LBNB Het gaat niet alleen om de absolute aantallen nieuwe besmettingen maar vooral om het verloop: dat is exponentieel. Hoeveel getest wordt en wat de criteria zijn is daarbij irrelevant. Het resultaat vinden we in de ziekenhuisopname’s die dezelfde trend volgen maar dan met een vertraging.

LBNB
LBNB25 okt. 2020 - 19:11

@woeki Uit de reacties van deze mensen blijkt dat ze niet te redden zijn. Dit is het resultaat van wetenschap met oogkleppen en kritiekloze media.

LBNB
LBNB25 okt. 2020 - 19:22

@janb De grafiek die jij toont is op basis van absolute getallen. Je ziet alleen in de positieve testen een exponentiële groei, in andere cijfers totaal niet. Ook in de ziekenhuiscijfers is geen exponentiële groei te zien.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 okt. 2020 - 22:46

We zijn inmiddels totaal omsingeld door het virus. Het is overal, iedereen krijgt ermee te maken, direct of indirect. Ook jij LBNB, maak je maar geen illusies. Een exponentiële groei in de ziekenhuisopnames kunnen wij ons niet permitteren. Daarvoor hebben de ziekenhuizen simpelweg te weinig capaciteit. Nu al moeten operaties worden afgezegd vanwege een stortvloed aan corona patiënten. Na de lineaire groei zal die exponentiële groei in ziekenhuisopnames er gaan komen. Net als bij de groei in besmettingen is gebeurt. Helaas is de corona-pauze van mei tot september niet gebruikt om massaal de ventilatiesystemen van Nederlandse gebouwen corona-proof te maken. Dan hadden we misschien een tweede lockdown kunnen voorkomen. Nu is een keiharde lockdown de enige mogelijkheid om te voorkomen dat er chaotische taferelen gaan plaatsvinden zoals we die hebben kunnen zien in de Noord-Italiaanse ziekenhuizen in februari en maart. Of we laten de natuur zijn werk doen, zoals LBNB kennelijk een goed idee lijkt.

JanB2
JanB226 okt. 2020 - 1:10

"De grafiek die jij toont is op basis van absolute getallen" Maakt niets uit. "Je ziet alleen in de positieve testen een exponentiële groei, in andere cijfers totaal niet" Bril opzetten dan. De overlijdens, die nog meer achter lopen dan de ziekenhuisopnames (meerdere weken), laten al een beeld zien dat voor het begin van een exponentieel verloop door kan gaan. Zorgwekkende data. Qua aantallen ziekenhuisopnames is in de betreffende data inderdaad geen exponentieel verband te zien. Helemaal geen enkel verband eigenlijk. Die data ontbreken namelijk in het overzicht (touché!).

JanB2
JanB226 okt. 2020 - 1:30

PS data omtrent het aantal ziekenhuisopnames: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken Van het RIVM, dus hopeloos achter lopend maar desondanks ook met eenzelfde trend in de ziekenhuisopnames als in de cijfers met besmettingsaantallen. Alleen op 18 en 19 oktober een afwijking in die trend, die echter als ruis gezien moet worden, recentere data volgen namelijk het verloop van voor die data. Tot slot: als er iemand hier niet "te redden" is dan ben je dat zelf. Wetenschap als dwaling omschrijven zegt zo'n beetje alles. Consistent daarmee is de onzin die je uitkraamt, danwel de bewuste leugens die je verspreidt, totaal in tegenspraak met de harde feiten. Jij wilt niet gered worden. Het is je bedoeling niet want je zit hier, om wat voor reden dan ook, kennelijk met een geheel eigen insteek die voorbij gaat aan de feiten. Dát is het punt. En dat diskwalificeert je verder als gesprekspartner.

LBNB
LBNB26 okt. 2020 - 7:48

@JanB [Maakt niets uit.] Oh zeker wel, want er wordt meer getest en de criteria zijn nog eens verandert. Het testen is alleen in het beginstadium van een uitbraak goed om dmv bron en contactonderzoek het onder controle te houden. [Bril opzetten dan. De overlijdens, die nog meer achter lopen dan de ziekenhuisopnames (meerdere weken), laten al een beeld zien dat voor het begin van een exponentieel verloop door kan gaan. Zorgwekkende data.] De ziekenhuisopnames klopten eerst niet Jan, maar ze zijn al enkele weken overgestapt op de cijfers van stichting Nice(die elk half uur geupdate worden), die lopen nu al een tijd niet meer achter. Ga eens naar www.coronadashboard.nl en bekijk de grafiek van de laatste 5 weken ziekenhuisopnames en die van de laatste week. De grafiek van de laatste 5 weken is ook duidelijk lineair en die van de laatste week stabiliseert. Ook de rioleringscijfers volgen de lineaire trend. Het enige wat juist afwijkt is de besmettingscijfers waar jij zo mee pocht.

JanB2
JanB226 okt. 2020 - 18:31

Je begrijpt er werkelijk helemaal niets van. De rol van een incubatietijd ontgaat je volledig. Net zoals het feit dat het bij bepaling of er wel of geen exponentieel verband is irrelevant is of je met absolute getallen te maken hebt of niet. Het gaat om de trend, niet om de absolute waarde.

LBNB
LBNB26 okt. 2020 - 22:46

@JanB Nee jij begrijpt het niet, alleen de besmettingscijfers vertonen een exponentiële stijging. Je staart jezelf blind op dat getest. Ik weet wat een incubatietijd is, maar de testen stijgen al 2 maanden exponentieel en in zowel de ziekenhuiscijfers en rioleringscijfers (die nu wel up to date zijn) is dit niet te zien.

JanB2
JanB227 okt. 2020 - 1:58

PS Op de data sie je citeert op het dashboard zit teveel ruis. Een termijn van 2 weken is een veel te klein interval. De echte trends zie je als je over en periode van 6 weken tot 2 maanden kijkt (direct via NICE). En dan is een verband te zien dat wel érg sterk lijkt op een exponentieel verloop in de tijd. En riooldata worden niet vermeld op dat dasboard.

LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 8:43

@JanB Maar je bent het toch met me eens dat de positieve tests heel erg achterlopen? Riolwaterdata vind je hier: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/rioolwater Hier kun je de lineaire trend over de laatste 5 weken duidelijk zien. Deze data zijn iedere week up to date. Ook op de corona pagina van stichting Nice zie je links in de grafiek (maart, april) exponentieel en rechts bijna keurig lineair.

Mark Huysman
Mark Huysman23 okt. 2020 - 15:10

Goed bezig Rutte!

Dave Velzen
Dave Velzen23 okt. 2020 - 14:17

Op naar de 15000 nu en meer. Niet gek eigenlijk omdat ons testbeleid slecht is en ons bron en contact onderzoek een complete mislukking was. Van 75 of meer % van de besmettingen kan men de oorzaak niet achterhalen. Op weg naar de instorting zorg. Corona draait om het grote getal. Zelfs bij 50.000 besmetting heb je 20 dagen nodig om 1 miljoen te bereiken. Reken maar uit hoe lang het duurt eer 60 % van je bevolking dan besmet is geweest en daarna begint het gewoon weer opnieuw. Hopelijk iets minder dodelijk maar die zekerheid is er niet. Op weg naar de tienduizenden voorspelde doden door de health organisation. Op naar het einde van Rutte en op weg naar een complete instorting economie en waarschijnlijk maatschappij. Want die kan mij gestolen worden. Ik ga als ex zorg medewerker echt niet meer terug. Het einde kapitalisme is weer wat dichterbij gekomen en de jeugd heeft naast een enorme schuldenberg, een klimaat, virus, grondstoffen, milieu, massa uitsterving dieren en een energie crisis en wat er nog meer op hun pad gaat komen. Een grote mondiale wereldramp als een uitbarsting super vulkaan, mega landverschuiving, inslag meteroriet enz enz ze zijn statistisch gezien allemaal over tijd al. De jeugd heeft de toekomst. Ja om te redden wat er te redden valt.

3 Reacties
JasDon
JasDon23 okt. 2020 - 14:45

The end is nigh!

GoudenBergen
GoudenBergen23 okt. 2020 - 15:26

@Dave " Zelfs bij 50.000 besmetting heb je 20 dagen nodig om 1 miljoen te bereiken. Reken maar uit hoe lang het duurt eer 60 % van je bevolking dan besmet is geweest en daarna begint het gewoon weer opnieuw." 60% van de bevolking is ruim 10 miljoen mensen. Als we uitgaan van 50.000 besmettingen per dag duurt het ruim 200 dagen voor dat ze allemaal besmet zijn geweest. Dat is geen goede aanpak.

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 15:26

@davevelzen Je bent wel heel erg negatief en appocalyptisch. De dagelijkse besmettingscijfers zeggen niet alles en de data zijn dramatisch. Waarom? Ik zal bijvoorbeeld de datum 21 oktober erbij pakken: - 32% melding van 0-2 dagen geleden - 11% melding van 3-4 dagen geleden - 25% melding van 5-6 dagen geleden - 17% melding van 7-8 dagen geleden - 8% melding van 9-10 dagen geleden - 7% melding van ouder Deze cijfers zeggen dus nog helemaal niks over het effect van nieuwe maatregelen.

Leontrotsky
Leontrotsky23 okt. 2020 - 13:23

24 weken totale lockdown (4 weken is helaas nu veel te kort) is de enige oplossing en dit betekent veel verdergaand dan de vorige lockdown. Iedereen zal thuis moeten blijven de komende 24 weken, alleen zorgpersoneel kan nog doorwerken.

14 Reacties
Rode druppel
Rode druppel23 okt. 2020 - 13:43

Met 24 weken lockdown vernietigd u de economie.

EricDonkaew
EricDonkaew23 okt. 2020 - 13:53

@Leontrotsky ------------------------------------------ Wat jammer toch dat niemand naar jou luistert. Maar dan ook echt helemaal niemand.

ton14024
ton1402423 okt. 2020 - 14:03

Gemiddeld kan een gezond volwassen persoon veertig dagen zonder voedsel, maar na 2 weken is het zeker een chaos.

Leontrotsky
Leontrotsky23 okt. 2020 - 14:20

@rode druppel: Met een volledige reset van samenleving en economie kunnen we opnieuw beginnen. Dit is een win-win situatie voor iedereen omdat we dan de economie en samenleving duurzaam, groen, inclusief en eerlijk voor iedereen kunnen gaan inrichten.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 okt. 2020 - 14:21

Laat dat zorgpersoneel dan ook maar thuisblijven. Kijken we wel wie er na die 24 weken nog in leven is.

JasDon
JasDon23 okt. 2020 - 14:47

"Dit is een win-win situatie voor iedereen omdat we dan de economie en samenleving duurzaam, groen, inclusief en eerlijk voor iedereen kunnen gaan inrichten." Nee Trotsky, ik weet niet wat jouw maatschappelijke positie is, maar die zal echt niet opeens verbeteren. Want jij blijft dezelfde persoon en zal ong. dezelfde kansen blijven pakken.. of blijven missen.

Elias Unique
Elias Unique23 okt. 2020 - 15:08

@LeonTrotsky: Een samenleving (of economie) is geen Simcity dat je probleemloos kan resetten.

Fredje3
Fredje323 okt. 2020 - 15:23

@Leopntrotsky, U weet weet dat een mens maximaal 73 dagen zonder eten kan en ongeveer 100 uur zonder water? Dat houdt in dat na 24 weken merendeel gewoon dood is omdat winkels niet meer open zijn en waterbedrijven ook niet meer werken? Ik denk dat er maar weinig mensen zonder dit kunnen overleven.

P Haan
P Haan23 okt. 2020 - 15:29

@Eric, Dat is niet jammer, hoor.

Starter2
Starter223 okt. 2020 - 16:18

Doe dan meteen een permanente lockdown. Alleen voor jou dan.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 3:38

@ Donkaew Dat is nu juist het probleem van Nederland. Die lockdown gaat waarschijnlijk komen. Wel te laat, veel te laat, en zal juist daardoor onnodig lang zijn. Althans langer dan nodig was geweest als de lock-down al een feit was. De horeca en al dat andere spul dat al maanden loopt te schuimbekken kun je echt he-le-maal afschrijven. Wordt niks meer want nu al gesloten en dat blijven ze ook. Met dank aan de vooruitzieners die de economie zo belangrijk vinden en niet doorhebben dat het economisch belang en de volksgezondheid direct gekoppeld zijn in deze. En mocht Rutte werkelijk zo'n slapjanus zijn dat er wellicht toch geen lock-down komt dan wordt het pas echt een puinhoop. Hier is al een school van 2000 leerlingen gesloten wegens besmettingen.

EricDonkaew
EricDonkaew24 okt. 2020 - 3:41

@JasDon ------------------------------------ Inderdaad. Het is een bekend fenomeen dat bij een disaster zoals Corona allerlei aardmannen en gnomen uit hun holen komen en kansen ruiken die ze anders nooit hadden kunnen benutten. Deze figuur is een karikatuur van zo iemand, maar er zijn er meer.

Verwarrend
Verwarrend24 okt. 2020 - 7:05

Het compleet resetten van samenleving/economie. Volgens mij is dat eerder in de geschiedenis gedaan oa door Mao met zijn culturele revolutie, en de rode kamer in Cambodja heeft ook zoiets gedaan. Leontrotsky wil jij echt miljoenen doden om een aantal duizenden corona doden te voorkomen? I

Verwarrend
Verwarrend24 okt. 2020 - 7:08

de economie na een reset groen, en eerlijker? Dat zal vast mogelijk zijn. De koek zal een tijdje groter zijn simpelweg omdat je met veel minder mensen hoeft te delen. Zouden we jouw waanzin volgen heeft Nederland na die 24 weken nog maar een 10 miljoen inwoners.

White Knight
White Knight23 okt. 2020 - 12:47

De mediane incubatietijd van Covid is ongeveer 4 dagen volgens het Amerikaanse CDC en 97.5% van de patiënten krijgt symptomen binnen 12 dagen. Je kunt dus wel zeggen dat de lockdown die het kabinet heeft afgekondigd met de sluiting van de horeca, het gedeeltelijke alcoholverbod et cetera zijn doel heeft gemist. Dat verbaast in zoverre niet, dat bekend was dat de horeca nauwelijks een bron van bekende besmettingen was: de top-besmettingshaarden zijn "thuis" en "werk".

2 Reacties
van Putten
van Putten23 okt. 2020 - 14:27

Dus uw voorstel is dat we niet meer naar huis gaan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 5:23

Nadat je het eerst ergens anders hebt opgelopen zoals bijvoorbeeld de horeca! De horeca 2 uur eerder sluiten helpt inderdaad niet. Dat is al eerder door velen gezegd. Ze hadden wederom gelijk. Menen dien gewoon gaan werken met klachten en vervolgens collega's infecteren, die vervolgens weer allemaal naar huis gaan toch? Zo kun je dat bij alles doortrekken. Thuis is niet alleen waar je samen komt maar waar alles samen komt, ook het virus.