Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe code schoonmaakbranche gaat testfase in

  •  
25-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoonmakers_300.jpg
Schoonmakers zijn sceptisch over het nieuwe convenant voor betere arbeidsomstandigheden: 'Eerst zien dan geloven'
De arbeidsomstandigheden van schoonmakers moet drastisch verbeteren. Die boodschap maakten schoonmakers vorig jaar wel duidelijk door maandenlang het afval te laten liggen. Werkgevers en opdrachtgevers hebben met de vakbeweging daarom nieuwe afspraken gemaakt die de arbeidsomstandigheden van schoonmakers en de kwaliteit moet waarborgen.
Minister Kamp nam de nieuwe code woensdag in ontvangst en is daar tevreden over. In de ‘code verantwoord marktgedrag’ staat onder meer dat schoonmakers gewoon overdag moeten kunnen werken in plaats van na kantoortijden zoals nu vaak gebeurd. Ook moeten opdrachtgevers hun medewerkers stimuleren de Nederlandse taal beter te leren. Daarvoor hebben zij contact gelegd met de Stichting Lezen en Schrijven.
Grote spelers in de schoonmaaksector steunen het convenant zoals de NS en Schiphol en ook de werkgevers verenigd in brancheorganisatie OSB en vakcentrales FNV en CNV. De schoonmakers zelf zijn nog sceptisch over de nieuwe afspraken. “We moeten nog maar zien wat er in de praktijk van terechtkomt”, zei een schoonmaker bij de presentatie van het convenant meldt het Reformatorisch Dagblad. Wanneer in de praktijk niets veranderd, sluiten zij nieuwe stakingen niet uit.
Vorig jaar hebben schoonmakers maandenlang gestaakt wat uiteindelijk leidde tot een loonsverhoging en de nieuwe code die nu is opgesteld. De commissie die het convenant heeft opgesteld zal ook toezien of de nieuwe afspraken worden nageleefd. Lees meer bij het Reformatorisch Dagblad: Code moet bezem halen door schoonmaaksector

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.