Joop

Nieuwe Chinese dam bedreigt zeldzame vis

  •  
18-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_ChineseKarper_RemySaglier-Doubleray_300.jpg
Nieuwe waterkrachtcentrale in de rivier de Yangtze perkt cruciale zoetwatervoorraad van ook economisch belangrijke vissoorten in
Een groep zeldzame en economisch belangrijke Chinese vissen dreigt zijn laatste toevluchtsoord te verliezen door de bouw van een waterkrachtcentrale in de rivier de Yangtze. Dat meldt de Britse krant The Guardian dinsdag. De autoriteiten in de provincie Chonqing hebben toestemming gegeven voor een wijziging in de bouwplannen die het leefgebied van de vis inperkt, een gebied dat eerder juist tot beschermd natuurreservaat was gemaakt.
Het natuurreservaat voor zeldzame vissoorten in de Yangtze werd in de jaren 1990 gecreëerd als toevluchtsoord voor soorten die door de bouw van de Drieklovendam in het nauw kwamen, zo schrijft The Guardian. De Drieklovendam is ’s werelds grootste waterkrachtcentrale. 
Onder de bedreigde soorten zijn tenminste vier karpersoorten die volgens deskundigen van levensbelang zijn voor de Chinese voedselvoorziening. Grote viskwekerijen zijn van deze bron afhankelijk voor de kweek van genetisch gezonde vis.
Langs het vierhonderd kilometerlange ecosysteem dat de Yangtzerivier is, heeft al veel ontwikkeling, en daarmee veel vervuiling en verstoring, plaatsgevonden. De Chinese overheid heeft toegezegd het laatste, nog niet ingedamde stuk van de rivier te beschermenm, maar dit streven is nu gestuit op de belangen van de ontwikkelaars van de Drieklovendam. Die willen een nieuwe dam, die het leven in de rivier zou verstikken, maar de zwakke economie in de regio een enorme boost zou geven.
Nu het Chinese ministerie van Milieu akkoord is gegaan met de wijziging in het ontwikkelingsplan, die het leefgebied van de bedreigde vissoorten dus drastisch inperkt, lijkt de ontwikkelaar de overhand te hebben. Voor publieke discussie en bezwaren restereren nog minder dan tien dagen.
Lokale overheden blijven erbij dat een besluit over de nieuwe dam nog niet genomen is. Eerdere ervaring heeft echter geleerd dat de bouw zal beginnen nog voordat het onderzoek naar de gevolgen voor het milieu is afgerond. Vervolgens zal de bouw doorgaan ondanks de resultaten van dit onderzoek, omdat, zo zullen de bouwers voorhouden, het geldverspilling is om ermee te stoppen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Jan Jansen2
Jan Jansen218 jan. 2011 - 13:50

De Drieklovendam was al de doodsteek voor de Baiji, de Chinezen gaan deze vissen echt niet redden.

doeidoei
doeidoei18 jan. 2011 - 13:50

Dan maar een kerncentrale.

1 Reactie
Harmen2
Harmen218 jan. 2011 - 13:50

Nu begrijp ik jouw handle ook.

verkwisting
verkwisting18 jan. 2011 - 13:50

Tja wat een duivelse keuzes allemaal voor links de laatste 12 maanden. Visjes redden, OF schone energie Roept u maar wat hier weer mis mee is

1 Reactie
ijsper
ijsper18 jan. 2011 - 13:50

Ja, want het gaat de Chinezen wel degelijk om de schone energie natuurlijk. Niet om de economische boost... Ik denk dat er niet zoveel dingen zijn die China boven economisch en kapitaal gewin zou stellen.