Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe cartoonrel in Denemarken, gekwetst China eist excuses

  •  
28-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
china
Een cartoon in de Jyllands-Posten, de krant die vijftien jaar geleden wereldnieuws werd door een cartoonwedstrijd rond de profeet Mohammed uit te schrijven, heeft de toorn van China gewekt. Het gaat om een tekening van de Chinese vlag waarbij de vijf sterren zijn veranderd in het gevreesde coronavirus.
In een verklaring stelt de Chinese ambassade in Kopenhagen:
"De recente uitbraak van het nieuwe coronavirus in Wuhan heeft in China 81 levens gekost. Terwijl de Chinese regering en bevolking alles in het werk stellen om deze zeldzame noodsituatie voor de volksgezondheid te bestrijden en de internationale gemeenschap ons veel sympathie en steun biedt, heeft de Jyllands-posten een ‘satirische tekening’ van Niels Bo Bojesen gepubliceerd die een belediging vormt voor China en de gevoelens van de Chinese bevolking kwetst. Zonder enig medeleven of empathie overschrijdt deze de grenzen van een beschaafde samenleving en de ethische begrenzing van vrije meningsuiting en beledigt het menselijk geweten. Wij veroordelen dit krachtig en eisen dat Jyllands-posten en Niels Bo Bojesen hun fout erkennen en zich openlijk verontschuldigen tegenover de Chinese bevolking."
Ook de Chinese Kamer van Koophandel in Denemarken is gebelgd over de cartoon. Volgens de krant is de cartoon niet kwetsend bedoeld. Hoofdredacteur Jacob Nybroe verklaarde aan TV2 dat de vlag alleen maar de strijd van China tegen het virus symboliseert. Hij wijt de Chinese reactie aan cultuurverschillen en is niet van plan excuses aan te bieden, noch de cartoon in te trekken. “Ik ga geen tekening weghalen waar naar mijn mening niets mis mee is.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas29 jan. 2020 - 15:32

Oh jee.. is het nu een kwestie van tijd voordat een groep Chinees-Deense burgers de AK47's oppakt en de voltallige redactie van dat blad kapotschiet? Is er al beveiliging geregeld? Anders kunnen we binnenkort opnieuw ervaren hoe de helft van de Europese media zeggen "ik keur geweld natuurlijk altijd af, maaaar....", om vervolgens op een tirade te gaan over hoe schandalig het blad wel niet was, en hoe beledigend, en hoe respectloos, en hoe ze er eigenlijk wel een beetje om vroegen.

1 Reactie
Chinees3
Chinees331 jan. 2020 - 9:52

Neeee, de meeste Chinezen hebben het (erg) goed (ook in Denemarken) en hebben normaal gesproken lak aan dit soort ophitsende acties. We maken dit overal mee en staan er normaal gesproken boven. We gaan ons zeker niet verlagen tot gewelddadige acties van extreem rechts of islamitische terrosristen.. Laat dit krantje maar lekker verder gaan met dit soort provocerende acties. Ooit zullen ze de verkeerde tegenkomen.

Gefaald
Gefaald29 jan. 2020 - 12:06

Je ziet duidelijk het verschil tussen het westen en China en islamitische staten : vrijheid van meningsuiting versus onderdrukking en intimidatie. Leve het westen !!! Hup Denemarken !!!

1 Reactie
Chinees3
Chinees330 jan. 2020 - 23:05

Maar onderdrukking vindt toch ook plaats in sommige westerse landen? Of is dat weer een minder makkelijke target voor je?

Jacee4
Jacee429 jan. 2020 - 10:01

Als je cartoon de Chinese regering uitlokt tot een reactie, en wereldwijd nieuws wordt, dan is het natuurlijk een groot succes. Excuses aanbieden zou dan wel heel slap zijn. Eng te zien hoe Chinezen zich identificeren met hun nationalistische regering. https://twitter.com/tyvenx/status/1222086503922307072

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2020 - 9:21

Ik vind het helemaal geen humor!

2 Reacties
DiederikZeeman
DiederikZeeman29 jan. 2020 - 16:25

Dank voor de info. Wil je er ook iets mee zeggen? Bijvoorbeeld dat een grap die niet iedereen leuk vindt bijvoorbeeld wel een reden voor censuur is? Of was het gewoon een mededeling?

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2020 - 5:27

MartinSwinkels Ik zie de grap niet!

Verver
Verver29 jan. 2020 - 8:52

Ach...het hoort bij de nieuwe trend. Geschokt, onthutst, verontwaardigd, boos, verslagen, euforisch etc. De beste vertolker is toch wel Trump, die altijd the greatest, the best in huis heeft. Er is nooit eens gewoon iets. Maar ach, dat haalt de koppen ook niet. Dus er is wel heel veel gewoon iets, maar dat krijgen we niet mee, omdat het niet vermeld wordt. Het aantal doden in China aan het coronavirus overstijgt niet het verschil tussen een 'drukke' en een 'rustige' dag bij de hemelpoort aldaar. Zo'n beeldend 'grapje' met de Chinese vlag is misschien niet leuk, maar echt grappig vind ik deze ook niet. Niet omdat het smakeloos is, maar ik zie de grap er niet zo in. Het is.

Frank van der Laar
Frank van der Laar29 jan. 2020 - 4:15

Gelukkig hebben ze de Algemeen Secretaris van de Communistische Partij China niet als Winnie the Pooh, want dan waren de rapen pas echt gaar.

de Boer2
de Boer228 jan. 2020 - 22:00

Mag de Boer even wat zeggen over de opmerking die Jan Van Der Plas maakt aangaande humor zelfs in het concentratiekamp? Humor is de werkelijkheid verzachten,haar hanteerbaar te maken vaak door middel van de spot en de ironie. Dat is tenminste de omschrijving en bedoeling van de Boer .. Dat alles lijkt me in de situatie van een vernietigingskamp buiten de orde te zijn.

Oki Doki
Oki Doki28 jan. 2020 - 19:30

In Denemarken gelden Deense regels en geen Chinese regels gelukkig.

1 Reactie
de Boer2
de Boer228 jan. 2020 - 22:06

Maar goede smaak is daarentegen universeel als waarde aanvaard. Overigens het beleid van de Danske Folkeparti aangaande immigranten wordt nu voortgezet door de linkse huidige regering. En dat is even nationalistisch als smakeloos. .

Oki Doki
Oki Doki28 jan. 2020 - 19:25

Domme Chinezen. IQ -100. Dat is het enige wat duidelijk wordt door deze cartoonrel.

4 Reacties
Hallahan2
Hallahan228 jan. 2020 - 22:08

Het gemiddelde iq ligt in China 5 punten boven die van Nederland, 1 van de redenen waarom ze slechts excuses vragen en niet oproepen tot het doden van de tekenaar.

Oki Doki
Oki Doki29 jan. 2020 - 10:33

Hallahan Ach, een hoog IQ is ook niet alles, dat bewijzen de Chinezen wel met deze cartoonrel.

Oordop
Oordop29 jan. 2020 - 12:09

@Hallahan Prachtig antwoord

Chinees3
Chinees331 jan. 2020 - 7:05

Nou nou, als we de Chinese overheid aangeeft dat iets als ongehoord wordt ervaren, dan is dat iets dat met IQ en beschaafdheid te maken heeft? Ik dacht dat het juist een Westerse kernwaarde was on je ongenoegen te kunnen uiten over iets? Of is dat alleen voorbehouden aan regeringen van bepaalde landen?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 jan. 2020 - 19:12

"Hoofdredacteur Jacob Nybroe verklaarde aan TV2 dat de vlag alleen maar de strijd van China tegen het virus symboliseert." Hoeveel boter heeft die man op zijn hoofd? Ik heb niets tegen scherpe kritiek of stellingname, maar er zijn dingen waar je geen grappen over maakt. Zo zag ik ook hele nare grappen over Kobe Bryant in de social media. En Drunken Pumpkins: Dit heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken maar met goede smaak en fatsoen.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans29 jan. 2020 - 6:57

"er zijn dingen waar je geen grappen over maakt." Die zijn er helemaal niet.

Norsemen
Norsemen28 jan. 2020 - 18:38

Hoe kan iemand zich beledigd voelen door een tekening van een vlag? Stelletje jankerds.

7 Reacties
de Boer2
de Boer228 jan. 2020 - 22:10

Dat kan best als je beseft dat de vlag -net als hier de koning- een symbool is van eenheid in verscheidenheid. . En schelden doe je natuurlijk alleen in het uiterste geval: als je niets hebt te melden dat de moeite waard is.

Weelildragon
Weelildragon29 jan. 2020 - 1:52

Ik denk dat een swastika op de Israëlishe vlag op de plaats van de Davidster best wel beledigend kan zijn.

Chinees3
Chinees329 jan. 2020 - 7:31

Is het schenden van de vlag niet een strafbaar feit? Waarom is dat dan? Wat als een ander land een grap maakt over MH17?

Norsemen
Norsemen29 jan. 2020 - 8:44

"een symbool is van eenheid in verscheidenheid" Dit soort onzinteksten is wel de moeite waard? Haha En een Nederlander die zich beledigd zou voelen als een Chinees iets zegt over onze koning is ook een primitieve jankerd.

Norsemen
Norsemen29 jan. 2020 - 9:03

@Weelildragon Dat mensen zich beledigd zouden voelen daardoor zou ongetwijfeld een feit zijn. Dat het terecht is dat mensen zich daardoor beledigd voelen is een totaal ander verhaal. Je kunt een vlag namelijk niet beledigen. En als je een spotprent maakt van een vlag zeg je daarmee nog helemaal niets beledigend over een persoon van dat land. Beledigend zou zijn als je zou zeggen dat Chinezen lelijk zijn, niet als je zegt dat de Chinese vlag lelijk is. Mensen die dat onderscheid niet kunnen maken, en dat zijn er heel veel overal ter wereld, denken heel beperkt en primitief.

Chinees3
Chinees329 jan. 2020 - 10:39

En een Nederlander die zich beledigd zou voelen als een Chinees iets zegt over onze koning is ook een primitieve jankerd. Dat denk ik toch niet...als de koning ernstig ziek was en een Chinese krant zou daar iets 'grappigs' over schrijven met de Nederlandse vlag erbij, dan zou dat meer reacties oproepen dan alleen een paar 'jankende' Nederlanders.. Ik vind dit geen goede vergelijking..

Norsemen
Norsemen29 jan. 2020 - 15:52

@MingMing Een grap maken over een ziek persoon is hooguit een slechte grap of wansmaak. Ik ziet niet in waarom ik of een andere Nederlander, behalve de koning zelf, daardoor beledigt zou moet zijn. Het zal ongetwijfeld reacties oproepen bij een aantal mensen. Maar dat het reacties oproept zegt nog niets over de kwalificatie van die reacties.

hartpine
hartpine28 jan. 2020 - 17:49

Ronduit harteloos en smakeloos.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jan. 2020 - 17:45

"Zonder enig medeleven of empathie overschrijdt deze de grenzen van een beschaafde samenleving en de ethische begrenzing van vrije meningsuiting en beledigt het menselijk geweten." Een formulering die je dan op de meeste uitingen met een spottende inhoud kunt toepassen. Beledigen en kwetsen is juist de sport.

I am Legion
I am Legion28 jan. 2020 - 17:44

Het gaat om de beledigde Chinese communistische en niets anders. Daar hoort een staat die uitsluitend verantwoording heeft de vrijheid van haar burgers te beschermen niet gevoelig voor te zijn als er in verband met deze cartoon of die in geval van de Mohammedcartoons een beroep op haar wordt gedaan hier wat aan te doen. Het enige wat de Chinese communistische partij rest, net als sommige islamitische landen eerder, is een verzoek doen aan de verantwoordelijke krantenredactie. Maar deze zal daar als ze hecht aan persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting van degenen die voor haar schrijven en afbeeldingen verszorgen zich niets aan gelegen laten. Het zal als je er aan toegeeft overigens anders al snel van kwaad naar erger gaan met wat als beledigend wordt ervaren. https://ibb.co/Bf2JSJS

1 Reactie
Chinees3
Chinees329 jan. 2020 - 7:36

Het gaat niet over communisme, maar over een gevoel voor fatsoen dat je geen grappen maakt over andermans dood. Als in een ander landen grappen worden maakt over MH17 met de Nederlandse vlag erbij, dan piep je vast weer anders..

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins328 jan. 2020 - 16:51

Schandalig, avsoluut schandalig hoe dit soort vre-se-lijke afschuwing gewoon weer door rechts iogevat word als """"humor"""". Mensen gaan DOOD aan dit virus. Het lef dat zon krantje dan heeft om hier maar de draak mee te wteken. En zoals altijd "het vrijheids kan menjngsuiting" argument. Lekker mensen betagiliseren onder dit rotargument. Bah, bah. Aan die vrijheid van meningsuiting moet ook maar eens een grens aankomen.

14 Reacties
Jan Van Der Plas
Jan Van Der Plas28 jan. 2020 - 17:47

Zelfs in de concentratiekampen was er plaats voor humor dus waar blijf je nou dronken pompoen. Nou???????? Nouerdenounounou...... https://www.wbur.org/hereandnow/2017/03/02/last-laugh-documentary

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jan. 2020 - 17:52

'Zo'n krantje' …Hoe durft u de grootste ochtendkrant van Denemarken zo te beledigen? Bah, bah.

joop12342
joop1234228 jan. 2020 - 18:22

Pump. inderdaad, stop nou maar eens met schelden.Ik geloof dat je best een betrokken marxist bent, maar zeg het even vriendelijker.

Norsemen
Norsemen28 jan. 2020 - 18:31

Pardon?

JanKlaasen
JanKlaasen28 jan. 2020 - 18:36

Oke, ik hap. Waar moet die grens komen te liggen?

wegmetons
wegmetons28 jan. 2020 - 19:43

Aan de vrijheid van meningsuiting moet een eind komen. Daar herkent men de echte fascist en communist. Ik vind het ook een smakeloze cartoon maar je moet em mogen maken vind ik. Gek genoeg hoor ik u niet om de vervolging van de Oeigoeren te veroordelen, is dat minder erg als een cartoon?

Case65
Case6528 jan. 2020 - 22:08

wegmetons 28 januari 2020 at 20:43 Gek genoeg hoor ik u niet om de vervolging van de Oeigoeren te veroordelen, is dat minder erg als een cartoon? Daar heeft hij nog nooit van gehoord, ben ik bang voor.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins329 jan. 2020 - 7:33

Tuurlijk heb ik van Oeigoeren geboord. Dat zijn boedisten in het Noorden van China die gediscrimineerd worden door de Chinezen.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins329 jan. 2020 - 7:39

Maar zo te zien vind met het weer "prima" dst er gespot word met de dood. He het feit dat er al 100den doden zijn. Misschoen moet ik maar een beschrijven wat dood is. De dood zorgt er voor dat jij je dromen, je wensen niet kan laten uitkomen. Of dat je familie achterlaat. Er is een kind in China die dankzij het coronavirus geen papa en mama meer heeft. Hahihaho zeg wat grapig.... Echt hoe verrot de mensheid is zie ik vandaag weer eens duidelijk. En ja, ik zou het prima vinden als dit soort walgelijke respectloze """"grapjassen""""" worden beboet wegens beledeging.

Chinees3
Chinees329 jan. 2020 - 7:58

Volledig mee eens. Sommige opmerkingen vindt ik verbazingwekkend.. Grappen maken over anderen die doodgaan moet gewoon kunnen lijkt het volgens sommigen.. Ik heb een buurvrouw met kanker.. Mijn zoontje van 12 maakte laatst onbewust in de tuin een grap waar kanker in voorkwam. Ik vroeg hem om zich even in te houden, omdat de buurvrouw het weleens zou kunnen horen. Dus volgens sommigen van jullie moet dit gewoon kunnen? Ik denk dat sommigen van jullie heel goed weten dat er een grens is en wel het gevoel van fatsoen. Het Westerse gevoel van fatsoen wat ik van jullie in dit land heb geleerd en dat steeds meer lijk te vervagen, lijkt het.. Om hier opeens de Oeigoeren en het potitieke systeem erbij te halen vind ik er ver gezocht.. Gaan we het hier ook over de Canadese regering hebben die duizenden Indiaanse kinderen hebben afgepakt van hun ouders en deze gedwongen lieten opgroeien bij blanke pleeggezinnen?

JanKlaasen
JanKlaasen29 jan. 2020 - 10:09

Drunken Jij bepaalt niet wat mensen wel en niet grappig mogen vinden.

wegmetons
wegmetons29 jan. 2020 - 11:05

Klok en klepel pumpkin. Ze wonen in west china en zijn moslim. Maar vind u echt dat de vrijheid van meningsuiting moet worden afgeschaft? Dan mag u ook niets meer zeggen over dingen die u niet zint...

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 jan. 2020 - 11:53

@Dronken pompoen, Misschien moet u de fles maar eens helemaal laten staan als u aan discussies mee wilt doen Oeigoeren boeddhistisch? Nooit van islam gehoord zeker? Ach maar feiten..., daar bent u niet zo van he? Dat zijn toch ook maar meningen...

Norsemen
Norsemen30 jan. 2020 - 9:30

@Ming Ming "Grappen maken over anderen die doodgaan moet gewoon kunnen lijkt het volgens sommigen" Jij snapt maar niet dat er een levensgroot verschil is tussen een grap over een ziekte en een grap over een persoon die die ziekte heeft.

de Boer2
de Boer228 jan. 2020 - 16:37

Zou het van goede smaak getuigen om ebola na te dragen aan de bewoners van de getroffen gebieden in Afrika? De Denen lijken op degenen die wat meer naar het zuiden langs de kusten wonen. Niet bepaald fijnzinnig. Je kunt wel de post uit Jutland lezen , maar ook die "tegning" was indertijd meer een getuigenis van strijdlust dan van bezonkenheid. die aan de wijsheid ten grondslag ligt. Biedt nou rap je excuses aan, dan hoef je dat later tenminste niet meer te doen.

1 Reactie
Jan Van Der Plas
Jan Van Der Plas28 jan. 2020 - 17:48

Lees mijn reactie onder die dronken pompoen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij28 jan. 2020 - 16:00

"Zonder enig medeleven of empathie overschrijdt deze de grenzen van een beschaafde samenleving en de ethische begrenzing van vrije meningsuiting en beledigt het menselijk geweten." Tip: gebruik geen virusafbeelding maar een islamitisch/Oeigoers symbool op die vlag...

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 15:39

De Chinezen hebben wel iets uit te leggen. Ze hebben geen openkaart gespeeld: “Onder de pet Hoewel het denkbaar is dat China de gegevens domweg niet meteen goed op orde had, groeit met de nieuwe ontwikkelingen ook de verdenking dat China nog steeds niet helemaal open kaart speelt over de uitbraak. Zo wijzen critici erop dat het land maandag het aantal bevestigde ziektegevallen plotseling met 1.771 verhoogde, haast een verdubbeling. Dat kan erop duiden dat de autoriteiten die informatie even achterhielden. De WHO roept China – en andere landen – juist op tot volledige openheid. ‘Er is iets raars en verontrustend met de tijdlijn’, reageert viroloog Raoul de Groot (Universiteit Utrecht), een van de kenners die al opmerkte dat de eerste patiënt zich eerder meldde dan China aanvankelijk aangaf. ‘Deze gegevens roepen veel vragen op, over hoe lang dit al aan de gang is en de link met die vismarkt. Dat is informatie die hard nodig is om een risico-inschatting te kunnen maken.’” https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wuhanvirus-woedde-al-langer-nadert-omvang-sars~bdee638e/