Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe burgerraad in België moet kiezers meer inspraak geven

  •  
26-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
6334460731_a8425ffe38_z
De Belgische schrijver David Van Reybrouck was er al een tijdje mee bezig, nu gaat een grote wens van hem in vervulling. Zijn burgerproject G1000, waarmee hij samen met anderen voor meer inspraak van burgers ijvert, krijgt een proeftuin. In het Duitstalige deel van België moet een permanente burgerraad, bestaande uit 24 leden, drie agendapunten vastleggen na de volgende verkiezingen. De inspiratie voor die punten kan komen uit de politiek, maar ook van burgers. Honderd handtekeningen zijn genoeg om een idee op tafel te krijgen.
Nadat er een agenda is vastgesteld worden door loting per thema drie burgerpanels van 25 tot 50 mensen samengesteld. Om in aanmerking te komen moet je minstens zestien jaar zijn én er moet minstens een experts in het panel zitten. Een voorbeeld: als het onderwerp landbouw is moet er minstens één boer in het panel plaats nemen. Nationaliteit is niet van belang. Iemand zonder Belgisch paspoort die in Duitstalig België woont, kan dus worden ingeloot.
In het deel van België waar de test van start gaat, wonen 77.000 mensen. Dit is vergelijkbaar met een stad als Kortrijk of Hasselt. Yves Dejaeghere, directeur van G1000, is erg enthousiast. Hij spreekt over ‘de plaats waar men voortaan gaat kijken hoe men politiek in de 21ste eeuw kan voeren.’ Ook in Amersfoort sloegen inwoners, geïnspireerd door de G1000 bijeenkomsten in België, in 2014 de handen ineen om te onderzoeken of het voet aan de grond kon krijgen in die gemeenten. Ook in andere Nederlandse gemeenten vonden dergelijke ‘burgertops’ plaats.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.