Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe beelden tonen schokkende behandeling Nederlandse varkens

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
DSC00023-vuile varkens, snotneus

© Foto: Varkens in Nood

Varkens in de Nederlandse bioindustrie worden mishandeld. Dat blijkt uit nieuwe undercover beelden die naar buiten zijn gebracht door Varkens in Nood. Op de schrijnende videobeelden (onderaan het artikel) is te zien hoe de dieren in veel te kleine en vieze hokken leven, vaak gewond zijn, grote abcessen op hun huid hebben en zelfs hoe een klein biggetje sterft en dood in het hok blijft liggen.
De videobeelden ondersteunen het door Varkens in Nood opgestelde  rapport over de huisvesting en behandeling van varkens in Nederland. Het rapport toont aan dat de helft van alle varkens door ongezonde huisvesting lijdt aan één of meerdere aandoeningen zoals blaasontstekingen, abcessen en diverse soorten infecties. Uit herhaaldelijk bezoek aan de boerderijen blijkt dat de aandoeningen nauwelijks behandeld te worden. Miljoenen varkens sterven hierdoor al vóór de slacht. De ‘aangetaste delen’ van de varkens die wel in het slachthuis belanden worden verwijderd en het overgebleven vlees eindigt bij de consument.
Uit het rapport blijkt ook dat de volksgezondheid door de varkenshouderij ernstig geschaad wordt. Jarenlang intensief en veelal onjuist gebruik van antibiotica, noodzakelijk door de ziekmakende huisvesting, draagt bij aan het ontstaan en de verspreiding van gevaarlijke bacteriën die resistent zijn voor medicijnen. Hierdoor is bijvoorbeeld  63% van de varkenshouders besmet met de v-MSRA bacterie. Deze bacterie kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen met een lage weerstand en is niet behandelbaar met gangbare antibiotica. V-MSRA wordt momenteel op 11% van het varkensvlees aangetroffen.
Volgens het rapport sterven er alleen al in de Europese Unie jaarlijks 25.000 mensen aan infecties veroorzaakt door antibiotica-resistente bacteriën. Wanneer varkenshouderijen de varkens op een gezonde manier huisvesten en ziektes beter zouden behandelen is het excessieve gebruik van antibiotica niet meer nodig.
Varkens in nood is een petitie gestart waarin het landbouwminister Schouten oproept om de Wet Dieren  strenger te handhaven. De wet stelt dat dieren niet ziek mogen worden van hun omgeving. Ook vraagt de petitie om betere controles van varkenshouderijen.
Let op: onderstaande beelden zijn schokkend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.