Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nieuwe aanvallen op IS onderweg'

  •  
24-09-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Extra_kabinetsberaad_over_IS_300.jpg
Update: Amerikaanse gevechtscoalitie bombardeert 12 doelen waaronder een olieraffinaderij van IS ... Kamermeerderheid steunt aanvallen op Irak ... Met ingang van komende week stuurt het kabinet 400 militairen 
Het kabinet heeft woensdag besloten eenn aanval op IS in Irak te steunen. Er worden voor een tijdsbestek van een jaar 6 tot 8 F16’s naar het gebied gestuurd en ook moeten Nederlandse militairen Koerdische en Iraakse strijders gaan trainen om tegen IS te vechten. De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn positief over het besluit om militair op te treden tegen IS in Irak. VVD, CDA, D66, PVV, ChristenUnie en SGP steunen de actie.
Updates onder artikel Het kabinet toonde zich eerder al bereid tot deelname aan de strijd tegen IS, maar hoe dat moet worden ingevuld was nog niet bekend. Mogelijk gaat Nederland F16’s leveren. Indien Nederland het Amerikaanse militair ingrijpen in Syrië steunt, is er veel discussie over de vraag of een volkenrechtelijk mandaat dan vereist is. Regeringspartij PvdA vindt zo’n mandaat in beginsel nodig, terwijl coalitiegenoot VVD daar minder waarde aan hecht. 
Ook Groot-Brittannië heeft een spoeddebat ingelast over de kwestie. De BBC meldt dat het Britse parlement vrijdag bijeen zal komen om te praten over een Britse bijdrage aan de strijd tegen de terreurorganisatie die zich Islamitische Staat noemt. Verwacht wordt dat de Iraakse premier de Britten formeel om hulp zal vragen bij luchtaanvallen op IS.
De luchtaanvallen van de Verenigde Staten op doelen van IS in Syrië zijn nodig  om Irak te beschermen. Dat schrijft de Amerikaanse regering in een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Gezien het feit dat de Syrische regering heeft verzuimd de ‘safe havens’ op te ruimen van waaruit de extremisten aanvallen uitvoeren op Irak, zien de VS zich genoodzaakt ‘proportionele militaire actie’ te ondernemen. Aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power in de brief. Het document bevat de meest uitgebreide politiek-juridische onderbouwing van de Amerikaanse handelwijze tot nu toe:
Staten moeten zich kunnen verdedigen als de regering van de staat waar de dreiging zich bevindt, niet bereid of in staat is te voorkomen dat zijn grondgebied wordt gebruikt voor agressie.
Amerika heeft dinsdag samen met een aantal Arabische landen luchtaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat en de Al Qaida gelieerde Khorasan-groep in Syrië en Irak. Uit gegevens van Amerikaanse inlichtingendiensten zou blijken dat Al Qaida-groeperingen in Syrië een aanslag in Europa of Amerika dreigden te plegen. Één van de redenen waarom er gisteren aanvallen zijn uitgevoerd op terroristen in Syrië, aldus Amerikaanse regeringsfunctionarissen. De plannen zouden ‘de uitvoeringsfase zijn genaderd’. Het ministerie en de FBI denken dat de luchtaanvallen die plannen tijdelijk verstoord kunnen hebben.
In de nacht van dinsdag op woensdag werden ook vijf luchtaanvallen uitgevoerd boven Kobani in Syrië, nabij de grens met Turkije. De gevechtstoestellen waren niet van de Syrische regering, maar kwamen uit de richting van Turkije. Dat meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Welk land de luchtaanvallen heeft uitgevoerd, is onbekend. Turkse functionarissen ontkennen dat Turkije op wat voor manier dan ook betrokken is geweest bij de aanvallen. 
Volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, blijft ‘het dreigingsniveau in Nederland substantieel’. Schoof ziet echter  geen reden om het dreigingsniveau te verhogen , omdat er geen aanwijzingen zijn dat er op korte termijn in Nederland een aanslag zal worden gepleegd:
We moeten nu kijken of onze weerbaarheid voldoende is.
RTL-verslaggever Jos Heymans zegt op Twitter :
Volgens Belgische media komen NL-F16’s te staan in Jordanie. Belgie stuurt ook zes F16’s naar zelfde basis in Jordanie.
Update 17.50 Allereerst was het de inzet om de F16’s naar Turkije te sturen omdat dat land onderdeel is van de NAVO, maar het wordt hoogstwaarschijnlijk dus toch Jordanië. 
Update 19.14
Nederland stuurt F-16’s naar Irak. De gevechtsvliegtuigen zullen meedoen in de internationale strijd tegen IS, maar uitsluitend in Irak dienen en niet in Syrié. Het kabinet heeft zes tot acht F-16’s toegezegd. Verder wil het kabinet 130 trainers sturen voor het Iraakse leger. In totaal zullen met ingang van komende week 400 Nederlandse militairen naar Irak gaan. In een persverklaring schrijft de minister dat de eerste fase van de strijd, naar Amerikaanse schatting zes tot twaalf maanden zal duren. De F16’s zullen beschikbaar zijn voor een duur van maximaal een jaar. Volgende week zullen hoogst waarschijnlijk de eerste militairen vertrekken.
Update 23.25
Het Pentagon heeft nieuwe luchtaanvallen op IS aangekondigd, meldt The Guardian. 
Volgens een perswoordvoerder van het Pentagon zijn Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten missies aan het voorbereiden voor vanavond.
Update donderdag 25 september 00.19 uur:
Woordvoerder van het Pentagon John Kirby vertelt tegen CNN dat een coalitie van de Amerikaanse gevechtseenheid 12 targets onder vuur heeft genomen. Eén van de doelen was onder andere een olieraffinaderij die IS dagelijks van een inkomen voorziet van rond de 2 miljoen, meldt persbureau AP.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor