Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw-Zeeland verbiedt vee-export, Europa moet volgen

  •  
14-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
veetransport

© cc-foto: Izvora

In Europa vinden regelmatig rampen met dieren op transport plaats.
Vandaag maakte de regering van Nieuw-Zeeland een belangrijk en dapper besluit bekend. De export van levend vee wordt stopgezet. Daarmee wordt honderdduizenden dieren een lange lijdensweg overzee bespaard. Het is de hoogste tijd dat Europa nu eindelijk ook durf toont en dit voorbeeld volgt.
Ruim zes maanden geleden kapseisde en zonk het veetransportschip Gulf Livestock 1 in de Oost-Chinese zee. 41 van de 43 bemanningsleden en alle 6000 koeien aan boord kwamen om. Het schip was op weg van Nieuw-Zeeland naar China, een reis die maar liefst 17 dagen duurt. Als gevolg van deze ramp heeft de Nieuw-Zeelandse regering nu besloten de export van levend vee helemaal te beëindigen, met een overgangsperiode van twee jaar. Met deze beslissing wil het land ‘voorop blijven lopen in een wereld waarin dierenwelzijn steeds meer aandacht krijgt’, aldus de minister van Landbouw.
Ook in Europa vinden regelmatig rampen met dieren op transport plaats. Nog maar kortgeleden kwam er een eind aan een helletocht van twee schepen met runderen die maandenlang rondzwierven op de Middellandse zee. Omdat er mogelijk een besmettelijke ziekte aan boord was wilde geen enkele haven de schepen toelaten en zwierven ze maandenlang doelloos over zee, met alle ellende van dien voor de opeengepakte dieren en bemanning. Uiteindelijk werden de schepen onder druk van internationale verontwaardiging weer toegelaten in Spanje, waarvandaan ze ook vertrokken waren. Daar werden de dieren ‘geëuthanaseerd’ na een zinloos en onnodig lijden dat maandenlang duurde.
Ook de ramp met de Queen Hind staat nog vers in het geheugen. In 2019 kapseisde het schip, met bestemming Midden-Oosten, in de haven van Midia in Roemenië. De 14.000 schapen aan boord kwamen bijna allemaal op een vreselijke manier om.
Ondanks al deze rampen houdt Europa nog steeds vast aan het handhaven van de export van levend vee naar landen ver buiten de EU. Elk jaar gaan er nog steeds zo’n drie miljoen dieren op transport naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Dit gebeurt nota bene terwijl recente rapporten van de EU toegeven dat de welzijnsregels van de EU tijdens deze transporten worden overtreden, en zelfs nadat het Europees Gerechtshof bepaalde dat deze regels ook buiten de EU moeten worden nageleefd.
Het is dus de hoogste tijd dat ook Europa eindelijk, net als Nieuw-Zeeland, een eind durft te maken aan deze gruwelijke en onnodige handel en transporten van levende dieren naar landen waar de Europese welzijnseisen niet worden nageleefd verbiedt. Ik ben dan ook blij met de beslissing van minister Schouten, die vorig jaar al een eind maakte aan transporten vanuit Nederland naar bestemmingen waar de Europese regels niet worden nageleefd. En ik hoop van harte dat haar opvolger dit besluit handhaaft en in Europa krachtig zal pleiten voor navolging door de hele EU.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Pater
Pater16 apr. 2021 - 9:19

We kunnen wat leren van die N-Zeelanders. Voortreffelijke maatregel.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2021 - 13:54

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Middenman
Middenman15 apr. 2021 - 19:56

@Eikel - op het noordelijke eiland bevindt zich intensieve landbouw voor zuivel en vlees. En ook extensief gehouden dieren (schapen) worden levend geëxporteerd. Mansholt had de enige juiste aanpak vlak na WOII. Die strategie is later doorgeschoten en Sicco Mansholt heeft dat zelf ook toegegeven. Hij is zich later gaan inzetten voor een andere voedselstrategie: https://www.mansholtcampus.nl/campus/mansholt/

Middenman
Middenman15 apr. 2021 - 8:36

Een dergelijke maatregel heeft alleen maar zin als je ook de import van buiten Europa van de ingrediënten voor veevoer verbiedt, zoals soja uit Brazilië. Als het verplicht wordt om eiwitbronnen van Europese origine te gebruiken dan wordt ons vlees vanzelf duurder en zal de export sowieso minder worden. Ook nog eens een goede maatregel tegen de ontbossing.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 12:09

Nee. Een zinnige maatregel. Het zou OOK heel zinnig zijn de import van buiten Europa van de ingrediënten voor veevoer te verbieden, zoals soja uit Brazilië.

Middenman
Middenman15 apr. 2021 - 15:36

@vdbemt - Wat mij betreft is die maatregel niet zinnig omdat ook met het transporteren van dieren binnen de Europese regels de export van dieren en vlees 'gewoon' blijft doorgaan. Alsof het transporteren van levende dieren naar verre landen binnen de Europese regels voor die dieren geen kwelling zou zijn.

Jozias2
Jozias215 apr. 2021 - 8:32

Moeten we toch iets aan het klimaat gaan doen: geen ark van Noach meer als de zeespiegel stijgt.

Ivan61
Ivan6115 apr. 2021 - 6:49

Dat moet zeker stoppen. Anders kan vee in luxe vliegtuigen verplaatst worden en wordt stukje vlees duurder. Hoe dan ook prima actie van Nieuw-Zeeland.

Eric Minnens
Eric Minnens15 apr. 2021 - 6:15

Ze waren er natuurlijk al mee bezig, maar vooral die transporten naar het MO zijn een heikel punt. Hopelijk gaat het lukken. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/10/20/eu-gaat-regelgeving-diertransporten-herzien

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2021 - 18:29

Een Noorse firma exporteert bevroren schaap dat met in achtname van de Noorse wet is omgebracht naar het MO. Lange afstandstransporten van levend slachtvee zouden gewoon verboden moeten worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 apr. 2021 - 5:46

Die schepen veranderen om de haverklap in doodskampen. Dieren smelten kapot van de hitte, stikken in drek, verhongeren, en dan als ze aankomen worden ze rond gesleurt en gemartelt. Zie de beelden op dit schapenschip, bijvoorbeeld: https://youtu.be/vh5nZV-CdH8

Fredje3
Fredje315 apr. 2021 - 3:48

Ik ben pas onder de indruk als dit om zowel export als import gaat gelden en zeker... de EU moet volgen. Erger nog, de EU had moeten leiden hierin. Maar stap 1 is gezet en dat is idd heel erg goed.

Norsemen
Norsemen14 apr. 2021 - 19:59

Hele goed stap dit van Nieuw-Zeeland. Dit land wordt meer en meer een voorbeeld voor anderen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 apr. 2021 - 18:45

Een goede zaak. Dat vee wordt overzee getransporteerd op weg naar de slachterij. Inderdaad onmondig lijden. Zijn er godsdienstige factoren in het spel? Transport van levend vee wel toestaan voor fokdoeleinden.

8 Reacties
Karingin
Karingin15 apr. 2021 - 11:05

"Zijn er godsdienstige factoren in het spel? " Ja, die van het neoliberale kapitalisme. Die jij blijkbaar ook aanhangt, gezien je laatste zin. Wat maakt 't uit dat er met die beesten allerlei ziektes de wereld over worden gesleept, zo'n pandemie kunnen we immers prima aan blijkt nu

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 apr. 2021 - 14:51

@Karingin 1)Het 'neoliberale kapitalisme' is geen godsdienst en dat weet u ook wel. 2)Ik vroeg me af waarom die schapen naar het midden-oosten worden verscheept in levenden lijve en niet geslacht. U geeft daar ook geen antwoord op. 3 U heeft geen verstand van veefokkerij. Je versleept geen ziektes als je koe A naar India verscheept om ze daar door stier B te laten bevruchten. Dat is al decennia aan de gang en er is geen enkele reden om dat te stoppen. Integendeel. Lees hier eens wat als armoedebestrijding u lief is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2021 - 18:34

Bij punt 2 kunnen ook andere religieuze overwegingen meespelen dan neoliberale maar ook daar hoeven we geen rekening mee te houden.

Welp2
Welp216 apr. 2021 - 1:02

@FransAkkermans1947 In het geval van Nieuw Zeeland geldt dat het (vrijwel) uitsluitend gaat om fokdieren en/of dieren voor de melkproductie. De export van levende dieren voor de slacht is destijds al in 2008 verboden [1]. Fokdieren uit Australië en Nieuw Zeeland zijn erg gewild, vanwege de hoge mate van bio-security die standaard is in deze landen worden. Andersom worden er (nagenoeg) geen levende dieren toegelaten tot Australië en Nieuw Zeeland. In landen met een hoge standaard van bio-security zullen ziektes niet snel verspreidt worden. Maar in landen met minder betrouwbare bio-security is de verspreiding van dierziektes wel een risico. In het geval van export van Europa naar het Midden-Oosten speelt de (rituele) slacht wel een belangrijke rol, mede omdat in veel landen van het Midden-Oosten eigen (grootschalige) veeteelt geen optie is vanwege schaarste van water/weidegrond. Daarnaast speelt een rol dat veel van de rijkere landen daar bereid en in staat zijn om extra te betalen voor levend slachtvee, ondanks dat het moeilijker/duurder is om te vervoeren dan reeds geslacht vlees. [1] : https://www.beefcentral.com/live-export/nz-announces-ban-on-live-cattle-exports-with-two-year-phase-out/

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 apr. 2021 - 8:32

@Karingin het transporteren van levend slachtvee naar het MO is omdat men daar de schapen zelf ritueel wil slachten. Daar zouden wij niet in moeten meegaan.

Pater
Pater16 apr. 2021 - 9:31

@Welp Dank voor de link. Het gaat om een export ter waarde van 350 mln dollar, dat maakt het N-Zeelandse besluit nog moediger. Export voor de melkproductie lijkt me geen goede vertaling van dairy production purposes: "New Zealand banned the export of livestock for slaughter in 2008 but has continued to allow the export of livestock for breeding or dairy production purposes, with a large percentage of the 110,000 NZ cattle exported last year shipped by sea to China". Het kan om allerlei vormen van productie gaan, ook bijv. wol.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 apr. 2021 - 14:10

@Welp Levende dieren overzee transporteren om ze na aankomst te slachten lijkt mij onder 'onnodig lijden ' vallen. Ritueel slachten onder toezicht kan ook in het land van opfokken en afmesten toch? Ik zie geen bezwaren om levend vee te verschepen voor fokdoeleinden. Veeverbetering is het doel. Melkvaarzen verschepen om aan de vraag naar verse melk te voldoen lijkt me ook niet per se een foute zaak. Uiteraard ook weer onder toezicht maar het laten creperen van vee onderweg is in niemands belang.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 apr. 2021 - 23:25

Over "veeverbetering" heb ik ook mijn twijfels. De fok van koeien die een krankzinnige hoeveelheid melk leveren en na een zeer kort leven door de poten zakken van uitputting zouden we ook niet moeten willen bevorderen,