© cc-foto: Izvora
--- Dit bericht is verwijderd —
@Eikel - op het noordelijke eiland bevindt zich intensieve landbouw voor zuivel en vlees. En ook extensief gehouden dieren (schapen) worden levend geëxporteerd. Mansholt had de enige juiste aanpak vlak na WOII. Die strategie is later doorgeschoten en Sicco Mansholt heeft dat zelf ook toegegeven. Hij is zich later gaan inzetten voor een andere voedselstrategie: https://www.mansholtcampus.nl/campus/mansholt/
Een dergelijke maatregel heeft alleen maar zin als je ook de import van buiten Europa van de ingrediënten voor veevoer verbiedt, zoals soja uit Brazilië. Als het verplicht wordt om eiwitbronnen van Europese origine te gebruiken dan wordt ons vlees vanzelf duurder en zal de export sowieso minder worden. Ook nog eens een goede maatregel tegen de ontbossing.
Nee. Een zinnige maatregel. Het zou OOK heel zinnig zijn de import van buiten Europa van de ingrediënten voor veevoer te verbieden, zoals soja uit Brazilië.
@vdbemt - Wat mij betreft is die maatregel niet zinnig omdat ook met het transporteren van dieren binnen de Europese regels de export van dieren en vlees 'gewoon' blijft doorgaan. Alsof het transporteren van levende dieren naar verre landen binnen de Europese regels voor die dieren geen kwelling zou zijn.
Moeten we toch iets aan het klimaat gaan doen: geen ark van Noach meer als de zeespiegel stijgt.
Dat moet zeker stoppen. Anders kan vee in luxe vliegtuigen verplaatst worden en wordt stukje vlees duurder. Hoe dan ook prima actie van Nieuw-Zeeland.
Ze waren er natuurlijk al mee bezig, maar vooral die transporten naar het MO zijn een heikel punt. Hopelijk gaat het lukken. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/10/20/eu-gaat-regelgeving-diertransporten-herzien
Een Noorse firma exporteert bevroren schaap dat met in achtname van de Noorse wet is omgebracht naar het MO. Lange afstandstransporten van levend slachtvee zouden gewoon verboden moeten worden.
Die schepen veranderen om de haverklap in doodskampen. Dieren smelten kapot van de hitte, stikken in drek, verhongeren, en dan als ze aankomen worden ze rond gesleurt en gemartelt. Zie de beelden op dit schapenschip, bijvoorbeeld: https://youtu.be/vh5nZV-CdH8
Ik ben pas onder de indruk als dit om zowel export als import gaat gelden en zeker... de EU moet volgen. Erger nog, de EU had moeten leiden hierin. Maar stap 1 is gezet en dat is idd heel erg goed.
Hele goed stap dit van Nieuw-Zeeland. Dit land wordt meer en meer een voorbeeld voor anderen.
Een goede zaak. Dat vee wordt overzee getransporteerd op weg naar de slachterij. Inderdaad onmondig lijden. Zijn er godsdienstige factoren in het spel? Transport van levend vee wel toestaan voor fokdoeleinden.
"Zijn er godsdienstige factoren in het spel? " Ja, die van het neoliberale kapitalisme. Die jij blijkbaar ook aanhangt, gezien je laatste zin. Wat maakt 't uit dat er met die beesten allerlei ziektes de wereld over worden gesleept, zo'n pandemie kunnen we immers prima aan blijkt nu
@Karingin 1)Het 'neoliberale kapitalisme' is geen godsdienst en dat weet u ook wel. 2)Ik vroeg me af waarom die schapen naar het midden-oosten worden verscheept in levenden lijve en niet geslacht. U geeft daar ook geen antwoord op. 3 U heeft geen verstand van veefokkerij. Je versleept geen ziektes als je koe A naar India verscheept om ze daar door stier B te laten bevruchten. Dat is al decennia aan de gang en er is geen enkele reden om dat te stoppen. Integendeel. Lees hier eens wat als armoedebestrijding u lief is.
Bij punt 2 kunnen ook andere religieuze overwegingen meespelen dan neoliberale maar ook daar hoeven we geen rekening mee te houden.
@FransAkkermans1947 In het geval van Nieuw Zeeland geldt dat het (vrijwel) uitsluitend gaat om fokdieren en/of dieren voor de melkproductie. De export van levende dieren voor de slacht is destijds al in 2008 verboden [1]. Fokdieren uit Australië en Nieuw Zeeland zijn erg gewild, vanwege de hoge mate van bio-security die standaard is in deze landen worden. Andersom worden er (nagenoeg) geen levende dieren toegelaten tot Australië en Nieuw Zeeland. In landen met een hoge standaard van bio-security zullen ziektes niet snel verspreidt worden. Maar in landen met minder betrouwbare bio-security is de verspreiding van dierziektes wel een risico. In het geval van export van Europa naar het Midden-Oosten speelt de (rituele) slacht wel een belangrijke rol, mede omdat in veel landen van het Midden-Oosten eigen (grootschalige) veeteelt geen optie is vanwege schaarste van water/weidegrond. Daarnaast speelt een rol dat veel van de rijkere landen daar bereid en in staat zijn om extra te betalen voor levend slachtvee, ondanks dat het moeilijker/duurder is om te vervoeren dan reeds geslacht vlees. [1] : https://www.beefcentral.com/live-export/nz-announces-ban-on-live-cattle-exports-with-two-year-phase-out/
@Karingin het transporteren van levend slachtvee naar het MO is omdat men daar de schapen zelf ritueel wil slachten. Daar zouden wij niet in moeten meegaan.
@Welp Dank voor de link. Het gaat om een export ter waarde van 350 mln dollar, dat maakt het N-Zeelandse besluit nog moediger. Export voor de melkproductie lijkt me geen goede vertaling van dairy production purposes: "New Zealand banned the export of livestock for slaughter in 2008 but has continued to allow the export of livestock for breeding or dairy production purposes, with a large percentage of the 110,000 NZ cattle exported last year shipped by sea to China". Het kan om allerlei vormen van productie gaan, ook bijv. wol.
@Welp Levende dieren overzee transporteren om ze na aankomst te slachten lijkt mij onder 'onnodig lijden ' vallen. Ritueel slachten onder toezicht kan ook in het land van opfokken en afmesten toch? Ik zie geen bezwaren om levend vee te verschepen voor fokdoeleinden. Veeverbetering is het doel. Melkvaarzen verschepen om aan de vraag naar verse melk te voldoen lijkt me ook niet per se een foute zaak. Uiteraard ook weer onder toezicht maar het laten creperen van vee onderweg is in niemands belang.
Over "veeverbetering" heb ik ook mijn twijfels. De fok van koeien die een krankzinnige hoeveelheid melk leveren en na een zeer kort leven door de poten zakken van uitputting zouden we ook niet moeten willen bevorderen,