Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Nieuw-Zeeland en Australië onderzoeken aanvaring Sea Shepherd

  •  
07-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sea-shepherd-botsing-300px.jpg
Partij voor de Dieren pleit voor Nederlandse bemoeienis in walvisconflict
Nieuw-Zeeland en Australië onderzoeken de aanvaring tussen de speedboot van Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder. De Australische premier toonde zich geschokt. In Nederland zijn inmiddels Kamervragen gesteld door de Partij voor de Dieren.
Door redactie Joop
Woensdag botsten beide schepen nabij Antarctica tegen elkaar, waarbij de aanzienlijk kleinere Ady Gil zware schade opliep. De bemanning van Sea Shepherd sprak prompt van poging tot doodslag en wil juridische stappen ondernemen tegen de Japanners. Lees het interview op Joop.nl.
Overheidsvertegenwoordigers van Japan en Nieuw-Zeeland voerden snel spoedoverleg in Wellington over wie verantwoordelijk is voor de botsing tussen de Japanse walvisvaarder Shonan Maru No. 2 en het schip Ady Gil van de milieuactivistenclub. De Nieuw-Zeelandse minister Murray McCully van Buitenlandse Zaken zei op een persconferentie in Auckland dat de botsing een  wake-up call zou moeten zijn voor beide partijen, aangezien er heel goed iemand had kunnen overlijden bij de aanvaring. 
De waarnemend premier van Australië, Julia Gillard, zei tegen de Australische nieuwszender ABC dat ze geschokt was door een video met beelden van de botsing, zo meldt de Volkskrant. Gillard: “Het is duidelijk dat de emoties hoog opliepen en dat er levens in gevaar kwamen.”
Update 15:10 Nederland moet zich aansluiten bij het onderzoek van Nieuw-Zeeland en Australië naar de aanvaring woensdag tussen een actieschip van de organisatie Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder in het Zuidpoolgebied, stelt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren in vragen aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Ouwehand beroept zich erop dat er een Nederlander aan boord was, maar een woordvoerder van staatssecretaris Huizinga (Verkeer) laat weten dat Nederland daardoor nog geen verantwoordelijkheid draagt.
Update 17:00 Lees ook het opiniestuk van Geert Vons (Sea Shepherd) op Joop.nl.
Sea Shepherd kan zich verheugen in rijke sympathisanten , waaronder acteurs van de ‘A-list’ in Hollywood, zoals Brigitte Bardot en Sean Penn. Dat zal nodig zijn, want er is veel schade aan de miljoenen kostende Ady Gil, die trouwens is vernoemd naar zijn geldschieter.
Bekijk ook de fotoserie van de animositeit tussen Sea Shepherd en de Japanners op Standaard.be.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Pieter.Stoffelen
Pieter.Stoffelen7 jan. 2010 - 10:48

Japan claimt valselijk dat ze 'research' doen op walvissen. Dit is research om te zien hoe ze dit jaar smaken want de tientallen tonnen afval van deze 'research' worden gewoon ter consumptie verkocht. Als het Japan verboden wordt om walvisvlees dat voor research is gevangen voor consumptie te verkopen is de strijd snel afgelopen. Dit is eenvoudig te controleren in Japanse en Chinese restaurants.

annadoria
annadoria7 jan. 2010 - 10:48

Iedereen in Japan weet dat "onderzoek" een voorwendsel is. De meeste mensen eten nooit walvisvlees, het is duur en ligt zeker niet te koop in een normale supermarkt. De walvisjacht is een speeltje van conservatieve krachten die zich juist aangespoord voelen door kritiek uit het Westen. Daarom moet voor een vangststop de publieke opinie in Japan om. Een cruciaal punt is overheidssteun aan het "onderzoek". Veel Japanners zijn hiervan niet op de hoogte. Het idee dat een hobby van enkelen bekostigt wordt met belastinggeld zou de financiële nekslag voor de vangst kunnen zijn. Tot slot buigen de voorstanders zich op het argument dat de vangst een eeuwenoude traditie is. De vraag waarom dat dan niet iets meer in de buurt van Japan kan brengt mensen wel degelijk aan het twijfelen. Jammer genoeg worden deze vragen over het belastinggeld en de traditie weinig gesteld.

Fluminis
Fluminis7 jan. 2010 - 10:48

Japan dood deze walvissen onder valse voorwendselen. Toch zijn er diverse walvissoorten die niet bedriegd zijn en hierop zou de vangst ook niet verboden moeten worden. Als men dat nou eens als uitgangspunt zou nemen en niet emotioneel uit medelijden de vangst verhindert zijn we al een stuk verder. De stuurman van de Ady Gil had een hele slechte dag want de laatste 5 seconden voor de aanvaring zet de boot vol in zijn vooruit waardoor zij zelf tegen de boeg van de walvisvaardersboot aanknallen.

Lanval
Lanval7 jan. 2010 - 10:48

Het verwijt dat ze zo gezegd eigen rechter spelen vind ik onterecht. Want wat moet je doen als de politiek zo op hun gat zit terwijl er voor hun ogen gewoon afspraken worden gebroken door bv japan. Ik ben onder de indruk van de jongens en meisjes van Sea Shepherd die zo veel moed toonen om op te komen waar de maatschapij faalt! Je mag ze verwijten dat ze wat in jullie ogen "geweld" gebruiken maar dat is de enigste taal die deze mensen kennen. Je moet druk uit oefen op deze mensen en ze op deze manier in de media plaatsen dat het voor IEDEREEN duidelijk is waar ze mee bezig zijn. Laf van de politiek vind ik overigs dat (zach op je nederlandse tv )ze het dan weer afschruiven naar de burgers dat zij dan maar iets moeten doen , bv het boycotten van japanse producten?! Als of ze zelfs niks kunnen beginnen, echt triest.