Joop

Nieuw-Zeeland al 100 dagen virusvrij, amper nog sociale beperkingen

  •  
09-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Labour Party campaign launch ahead of elections

© epa08591061 New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern speaks at the Labour Party campaign launch in Auckland, New Zealand, 08 August 2020. New Zealand's parliament has adjourned ahead of the

Het anticoronabeleid van de socialistische premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, bereikt een nieuwe mijlpaal. Zondag is de honderdste dag dat er geen nieuwe besmettingen in het land zijn geconstateerd. De regering wijst er met klem op dat het virusgevaar blijft bestaan. 23 personen in het land zijn nog steeds besmet, stuk voor stuk reizigers afkomstig uit andere landen, en verblijven in quarantaine.
Geen video? Klik hier.
Volgende maand zijn er in Nieuw-Zeeland verkiezingen. Ardern trekt honderden miljoenen uit om de economie stimuleren en de werkloosheid te bestrijden. Haar plan wordt toegejuicht door het midden- en kleinbedrijf. Eerder al was er lof voor de wijze waarop ze de terroristische aanslag in Christchurch aanpakte waar een rechtsextremist een bloedbad aanrichtte in een moskee. Ook de aanpak van de crisis na een ernstige vulkaanuitbarsting oogstte alom bewondering. In de tussentijd baarde ze ook nog een kind.
Nieuw-Zeeland nam na de uitbraak van het virus in de Chinese stad Wuhan direct maatregelen op het gebied van reisgedrag. Reizigers die het land in willen moeten nog steeds 2 weken in quarantaine. Er zijn in totaal 1.219 besmettingen geregistreerd, de laatste op 1 mei. Als gevolg van het succes zijn er amper nog beperkende maatregelen. Zo is afstand houden niet meer verplicht en kunnen evenementen bijgewoond worden. Wel wordt de bevolking gemobiliseerd om mee te werken aan tracing zodat een eventuele uitbraak meteen ingedamd kan worden. Ook horeca wordt op het hart gedrukt meer werk te maken van het gebruik van de tracing app die autoriteiten in staat stelt contacten van de afgelopen maand te traceren. Het gebruik van die app is vrijwillig en de regering wil nog niet overgaan tot verplicht gebruik.
Geen video? Klik hier.
“Het bereiken van 100 dagen zonder overdracht binnen de gemeenschap is een belangrijke mijlpaal. Maar zoals we allemaal weten, kunnen we het ons niet veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn. We hebben in het buitenland gezien hoe snel het virus opnieuw kan opduiken en zich kan verspreiden op plaatsen waar het voorheen onder controle was. We moeten voorbereid zijn om snel toekomstige gevallen in Nieuw-Zeeland uit te roeien,” stelt Ashley Bloomfield van het ministerie van Volksgezondheid.
De reisbeperkingen van Nieuw-Zeeland eisen wel een tol. Zo moet Australië het dit jaar doen zonder de hulp van honderden schaapscheerders uit het buurland die anders ingevlogen worden om de 68 miljoen schapen van hun vacht te ontdoen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 aug. 2020 - 16:38

Nogal een open-deur. Nieuw Zeeland is een zeer afgelegen eiland met weinig toegangspunten. Daarnaast is het ook een land met een kleine bevolkig (4,5 miljoen) en is de bevolkingsdichtheid erg laag (18,3 per km2). Nederland heeft 17,4 miljoen inwoners wat 411 per km2 geeft. Ik denk eerlijk dat dit voornamelijk met geografie en demografie te maken heeft in plaats van politiek beleid.

Tampert
Tampert10 aug. 2020 - 8:22

Zouden Wilders en Baudet dan toch gelijk hebben met hun eeuwige geroeptoeter van “grenzen dicht”? Het schijnt in Nieuw-Zeeland anders aardig goed te werken...

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté10 aug. 2020 - 10:32

Je bent zeer waarschijnlijk een trol en dus is mijn reactie niet bedoeld om je zuurstof te geven, maar om te voorkomen dat jej je trollenvirus zo maar kunt verspreiden. Een virus dat vele malen zieker maakt dan COVID19. Nieuw Zeeland gooit de grenzen niet permanent dicht voor specifieke groepen reizigers, maar houdt alle reizigers tijdelijk in isolement om de grenzen voor een dodelijk virus te sluiten. De beide emocraten wiens naam ik weiger te noemen richten hun giftige pijlen dus niet op een virus ter bescherming van alle inwoners van hun land, maar op hun eigen soortgenoten voor de bescherming van hun eigen geprivilegieerde stamverband. Het is dus een verschil van dag en nacht: het hoog ontwikkelde, democratisch handelen van Jacinda Ardern versus het giftig emocratisch ethno-nationalistisch machtzoekende geroeptoeter van de Voldemort Twins in Nederland. En nee, de grenzen dicht houden voor je soortgenoten werkt niet. Een eerlijke verdeling van de welvaart wel. Tot slot nog een bron ter vaccinatie tegen het trollenvirus: https://therules.org/case-studies/inequality-video/

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz10 aug. 2020 - 7:15

Als Texel van de buitenwereld wordt afgesloten moet het volgens mij vrij simpel zijn daar ook het vrirus binnen een paar maanden uit te roeien.

TheBigLebowski
TheBigLebowski10 aug. 2020 - 2:59

Tja, een uithoek van de wereld en een eiland. Zo kan ik het ook.

Phantom3
Phantom39 aug. 2020 - 18:35

Je zal maar een eiland zijn.

Cave Canem
Cave Canem9 aug. 2020 - 16:40

Schijnt dat Juan Carlos via Dubai uitwijkt naar Nieuw Zeeland. Ik wacht dus nog even af met die loftrompet over Jacinda Ardern.

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber9 aug. 2020 - 17:34

Ja, stel je eens voor dat je toe moet geven dat deze dame het dus prima gedaan heeft.

Marco de Jong2
Marco de Jong210 aug. 2020 - 5:11

@NoahAmber Ja, stel je eens voor dat we kritiek op een vrouw niet meteen als seksisme framen omdat het toevallig een vrouw is..

Robert Follon
Robert Follon10 aug. 2020 - 8:01

[ Ja, stel je eens voor dat je toe moet geven dat deze dame het dus prima gedaan heeft. ] Volgens mij richt de kritiek zich niet op Ardern zelf, volgens mij zijn de Nieuw-Zeelanders ook erg blij met haar, dus helemaal prima. Het gaat denk ik eerder om de persoonscultus rondom Ardern en de suggestieve parallellen die worden getrokken tussen NZ en andere landen.

NoahAmber
NoahAmber10 aug. 2020 - 8:32

@Marco de Jong 10 augustus 2020 at 07:11 @NoahAmber Ja, stel je eens voor dat we kritiek op een vrouw niet meteen als seksisme framen omdat het toevallig een vrouw is.. Wie doet dat dan?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 16:16

Kan iemand zich dit interview van 2 mei nog herinneren? – https://www.youtube.com/watch?v=govlqurAXNA Als de overheid/het RIVM/OMT die weg was ingeslagen, dan hadden we nu alleen nog maar de buitengrenzen hoeven te bewaken en waren we voor het overige bijna net zover geweest Nieuw Zeeland en had de Nederlandse economie nu vrij normaal kunnen functioneren.

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon10 aug. 2020 - 7:44

Er is destijds al uitgelegd dat het virus uitbannen een utopie is, eenmaal binnen blijf je altijd zitten met een aantal besmettelijke e/o asymptomatische patiënten die zorgen voor nieuwe oplaaiingen. Nu weet ik dat er veel mensen alles verwachtten van contact tracing, maar zoals je nu al merkt: dat werkt alleen als mensen eraan meewerken en hun contacten ook zelf goed bijhouden. Alleen al in Limburg kun je op 145 plaatsen de grens oversteken. Dan heb je daarnaast nog de lucht- en zeehavens. Los van de absurde gedachte dat je alle grenzen kunt sluiten, torpedeer je de economie nog zwaarder dan met een lockdown middels die maatregel. Nog los van de verdragen waaraan Nederland zich ook gewoon heeft te houden.

itsme3
itsme39 aug. 2020 - 16:04

Chapeau. Alleen jammer dat er nu mooi meer iemand meer het land in kan. Australië heeft laten zien wat er gebeurt als er wel nieuwe mensen worden binnengelaten.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber9 aug. 2020 - 17:35

Misschien ook wel beter voor het mooie ongerepte NZ.

Mark Huysman
Mark Huysman9 aug. 2020 - 15:58

Natuurlijk heeft Nieuw-Zeeland een groot voordeel met het feit dat het uit twee eilanden bestaat. Maar dan is het nog steeds wel van belang dat een regering het virus ook echt *wil* verslaan en alles doet om dat voor elkaar te krijgen. Ik denk dat als NZ opgescheept zat met Rutte en Van Dissel dat het er nu heel anders voor zou staan.

4 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong29 aug. 2020 - 20:03

Van Dissel en Rutte willen het virus niet verslaan? Dat is een serieuze beschuldiging..

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 aug. 2020 - 21:58

@marco OK, ze willen het virus wel verslaan, maar dan zonder er iets voor te hoeven doen.

gimli55
gimli5510 aug. 2020 - 8:19

@Marco Ze staan in een spagaat, je kunt niet het land op slot gooien, zonder financiele schade van bedrijven en winkels. Rutte is een "liberaal", waarbij eigen verantwoordelijkheid leidend is en solidariteit een links scheldwoord is. Zijn beleid is neoliberaal, waarbij de kosten gesocialiseerd en geminimaliseerd worden en de baten gemaximaliseerd en geprivatiseerd worden. Dat is zichtbaar door de invoering van de marktwerking in vele maatschappelijk relevante instituten, er is een wildgroei van consultants en coaches, allemaal met eigen bedrijfjes. Wat de zorg duurder maakt dan nodig en er een tekort is aan medewerkers in de werkelijk vitale beroepen. Dat geldt ook voor het onderwijs en de veiligheid. Het blauw op straat is ingeruild door de BOA's, die een verdienmodel zijn voor de gemeenten. Het mag niets kosten, behalve als de managers hun "overwerk" niet uitbetaald krijgen, dan trekt het ZMC de portemonnaie om dat terstond te compenseren. Er wordt direct €3,4 miljard uitgetrokken om de KLM te redden, en daarna zijn de medewerkers de pineut. De directeur in Frankrijk heeft zijn bonus over afgelopen jaar al binnen. Het systeem is ziek en faalt en Rutte is principieel niet in staat om op te roepen tot solidariteit, hij mist geloofwaardigheid en het huidige politieke systeem staat haaks op de wens tot solidariteit. Je ziet het constant, het afschuiven naar de bevolking, of de BOA's en nu de horeca. De problemen van de luchtverversing in scholen en verzorgingshuizen worden niet opgelost. Het testen op Schiphol is vrijwillig en de quarantaine ook. Het aerosols probleem wordt slinks in de adviezen op papier opgelost door het RIVM. Voorbeelden te over van falend beleid. Neoliberalisme is stilstand en afbraak.

Mark Huysman
Mark Huysman11 aug. 2020 - 5:22

@Marco de Jong Zoals de deskundigen van het RedTeam zeggen is het op z’n minst onduidelijk wat het doel van het beleid is: ‘Is het doel: het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden? Of toch het virus zich langzaam laten verspreiden?’ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/experts-in-brandbrief-onduidelijk-coronabeleid-kabinet-maakt-dat-meer-mensen-de-regels-negeren~b2bdaee3/

Ivan61
Ivan619 aug. 2020 - 15:55

Dat is heel leuke succesvolle dame dat staat vast. Zullen wij haar voorbeeld volgen? Grenzen pot dicht. Geen vreemdelingen en geen vakantie in het buitenland. Prima plan.

3 Reacties
Max6
Max69 aug. 2020 - 17:11

En geen grenswerkers... geen (nieuwe) expats... geen buitenlandse studenten... etc, etc. Lastig om Nieuw Zeeland te vergelijken met een land (in de EU) met open grenzen.

Marco de Jong2
Marco de Jong29 aug. 2020 - 20:07

Grenzen sluiten in NZ is ook niet zo moeilijk, internationale luchthavens zijn op één hand te tellen en het ligt enorm afgelegen.

Ivan61
Ivan6110 aug. 2020 - 7:16

@ Maximus en Marco, Dat weet ik net als jullie. Dat NZ corona vrij is vind ik geweldig nieuws maar dat kan je niet als voorbeeld gebruiken vind ik. Vandaar mijn cynische reactie.

Passenger
Passenger9 aug. 2020 - 13:32

Komt door een vrouwelijke premier! Ontkennen is zinloos ;)

Oki Doki
Oki Doki9 aug. 2020 - 13:09

Ze zijn goed bezig daar in Nieuw Zeeland. In Nederland kunnen we jammer genoeg wachten op de tweede golf, dat gaat helemaal verkeerd aflopen en komt ook niet meer goed totdat er een vaccin is.

Welp2
Welp29 aug. 2020 - 13:08

Grappig hoe "without virus transmission" hier vertaald wordt met "virusvrij". Maar toegegeven, ze hebben daar direct gehandeld. Het scheelt ook dat ze vrij geisoleerd liggen (een eiland helpt qua dat) en dat hun dichtstbijzijnde buurland ook strenge maatregelen heeft genomen. Daarnaast hebben ze daar een strikt quarantaine stelsel (2-weken verplichte quarantaine, ook al komen de bezoekers uit 'veilige landen'). Ze hebben daar ook hun test-faciliteiten goed op orde. Per 100 000 inwoners hebben ze bijna anderhalf keer meer tests uitgevoerd dan Nederland. Hoewel het risico nog steeds aanwezig is op uitbraken, zal een eventuele 'golf' daar minder effect hebben. Toch blijft het oppassen. Tot 2 weken had een land als Vietnam (bijna 100 miljoen inwoners) nog geen enkel COVID-19 sterfgeval, maar daar lijken nu toch plaatselijke besmettingen plaats te vinden.

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 16:21

Welp: "Tot 2 weken had een land als Vietnam (bijna 100 miljoen inwoners) nog geen enkel COVID-19 sterfgeval, maar daar lijken nu toch plaatselijke besmettingen plaats te vinden." Dat is natuurlijk onvermijdelijk met zulke lange buitengrenzen. Maar is duidelijk dat je beter in Vietnam, Cuba of China kunt wonen, dan in de kampioenen van het kapitalisme, de VS of Brazilië. En in Nieuw Zeeland dus, de witte raaf.

Marco de Jong2
Marco de Jong29 aug. 2020 - 20:06

@Vrije Geluiden 'Maar is duidelijk dat je beter in Vietnam, Cuba of China kunt wonen, dan in de kampioenen van het kapitalisme, de VS of Brazilië.' Ja wat een 'fantastische' landen, cijfers van communistische landen zijn per definitie niet te vertrouwen. Verder zijn het alledrie dictaturen en er is geen vrijheid van meningsuiting en worden de mensenrechten met voeten getreden. Maar who gives a flying f*ck, zolang VG zijn/haar punt maar kan maken dat kapitalisme slecht is en communisme goed. Over de rug van de mensen die daar wonen.

Grozny
Grozny9 aug. 2020 - 12:34

Ik snap nooit waarom zij zo opgehemeld wordt mbt corona? Praktisch ieder land dat een eiland is met een bevolkingsdichtheid als Nieuw-Zeeland heeft deze corona cijfers. Is de factor dan gewoon niet eiland ipv beleid......

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber9 aug. 2020 - 15:01

Nah, GB is ook een eiland.

Grozny
Grozny9 aug. 2020 - 17:34

Ik zeg ook niet ieder eiland, ik zeg bijna alle eilanden vb Japan, Taiwan, Cuba, Indonesia, Philippines, Madagascar, Sri Lanka, Haiti, Dominican Republic,Papua New Guinea ect... https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_island_countries https://news.google.com/covid19/map?hl=en-US&gl=US&ceid=US:en Ga het lijstje maar langs, bijna ieder land dat een eiland is heeft dezelfde cijfers.

Marco de Jong2
Marco de Jong29 aug. 2020 - 20:06

@NoahAmber Ja en het ligt veel minder afgelegen en heeft veel meer entry points dan NZ.

NoahAmber
NoahAmber10 aug. 2020 - 8:34

@Marco de Jong 9 augustus 2020 at 22:06 @NoahAmber Ja en het ligt veel minder afgelegen en heeft veel meer entry points dan NZ. O jee, ik heb een groeppie achter me aan.

Thuiszitter
Thuiszitter9 aug. 2020 - 12:23

Dat hebben ze daar Top gedaan , vanaf het begin contact onderzoek , elke haard aangepakt en quarantaine voor inkomende reizigers . De stadions zitten daar al een paar maanden weer vol. In principe de enige manier dit virus buiten de deur te houden. Een beetje na-apen heeft geen zin.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 aug. 2020 - 12:03

Een afgelegen eiland zijn heeft zo zijn voordelen. Maar goed Rutte vind het allemaal best dat iedereen maar weer overal heengaat en terugkomt zonder maatregelen . Er is altijd geld voor de grote bedrijven bij die man maar voor noodzakelijkheden is het er nooit . Overigens heeft Duitsland de BTW verlaagd om de economie te stimuleren. Rutte en zijn vreselijke vriendjes hadden hier zojuist flink verhoogd en geen haar op zijn plastic schedel die er aan zal denken dat terug te draaien. Die inkomsten zijn hard nodig om geld uit te delen aan aandeelhouders en het verkopen van Nederland aan buitenlandse 'inversteerders' . Ik denk dat Rutte qua domheid elke voorgaande premier naar de kroon steekt.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind9 aug. 2020 - 11:54

Nieuw Zeeland is dus een goed voorbeeld voor Nederland. Taiwan bewees het al eerder Jammer dat vvd, cda en D66 het virus "gecontroleerd" willen laten rondwaren. Wie verdient daar aan? Roei het virus zo goed mogelijk uit, en blijf dat doen met nieuwe uitbraken Dan kunnen we - die 1,5 m regel negeren, - drukte opzoeken - mondkapjes zijn altijd al overbodig, behalve in de omgang met zieke mensen. En als je zelf besmet bent, reduceert een eigen mondkapje de hoeveelheid virussen die je verspreidt.

2 Reacties
Jozias2
Jozias29 aug. 2020 - 14:57

Of gebruik de Hollandse wAterlinie en creëer van de randstad een eiland...

Robert Follon
Robert Follon9 aug. 2020 - 16:41

[Wie verdient daar aan?] Jaap Stronks.