Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Nieuw vaccin van Moderna tegen corona nog effectiever dan dat van Pfizer

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49920420853_955f505af9_o

© cc-foto: quapan https://flic.kr/p/2j4icVg

De Amerikaanse farmaceut Moderna meldt dat een nieuw vaccin door corona in 94,5 procent van de gevallen effectief is om de gevreesde ziekte te voorkomen. NRC schrijft :
"Hoewel een deel van de proefpersonen enige bijwerkingen heeft ervaren, zijn er nog geen ernstige veiligheidsproblemen met het vaccin aan het licht gekomen. Voor de studie, die nog niet is afgerond, werden 30.000 mensen met het middel ingeënt. Tot nu toe lijken alle subgroepen ongeveer even goed beschermd te zijn, meldt het bedrijf maandag."
De bijwerkingen leidden tot pijn en kramp bij de getroffen proefpersonen maar die trok meestal na enkele dagen weg.
Volgens Reuters zijn 95 proefpersonen toegediend kregen besmet geraakt met het coronavirus. Onder hen zijn slechts vijf mensen die gevaccineerd waren met het nieuwe middel. Het vaccin moet in twee doses ingebracht worden, met een tussenperiode van 28 dagen. Beide vaccins maken gebruik van dezelfde strategie om het virus tegen te gaan. Voordeel van het vaccin van Moderna is dat naar verwachting bewaard kan worden op normale koelkasttemperaturen. Het vaccin van Pfizer vereist diepvriesapparatuur die een temperatuur van -70 graden Celcius wordt bereikt. Koeriersdienst UPS bouwt daarvoor speciale faciliteiten, onder meer in Limburg :
"In Roermond en Venlo realiseert UPS momenteel opslagcapaciteit voor driehonderd ultradiepvriezers. In Louisville wordt ditzelfde aantal gerealiseerd. Elke vriezer, met het postuur van een fors uitgevallen koelkast, kan 48.000 injectieflacons met vaccins herbergen. Uitzonderlijk is hun vriestemperatuur: minus 80 graden Celsius, een temperatuur die op aarde nog maar zelden is gemeten."
Voor Moderna is dat dus niet nodig. Het vaccin zou een maand bewaard kunnen worden bij temperaturen tussen de 2 en 8 graden en een half jaar bij -20C. Volgens Stephen Hoge van Moderna is het vaccin in staat het virus te stoppen. Het bedrijf tracht het vaccin via een spoedprocedure zo snel mogelijk op de markt te krijgen. Er zijn al miljoenen vaccins geproduceerd en Moderna mikt er dit jaar 20 miljoen te kunnen maken. Volgend jaar moeten er tussen 500 miljoen en 1 miljard vaccin gemaakt kunnen worden. Het bedrijf heeft 1 miljard dollar Amerikaanse staatssteun ontvangen om het vaccin te ontwikkelen en heeft een contract voor de levering van vaccins voor 1,5 miljard dollar.
De Europese Unie bekijkt of het vaccin versneld toegelaten kan worden via een zogeheten ‘rolling review’ waarbij de autoriteiten ook naar de tussentijdse resultaten kijken. Het is een van de zes vaccins waar de Europese Unie opties op heeft.
cc-foto: quapan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 0:56

"Beide vaccins maken gebruik van dezelfde strategie om het virus tegen te gaan." Het lijkt me er verschil bestaat tussen een vaccinatie met een dode af afgezwakte variant van het virus en een vaccinatie met een stof die verder niet in de natuur voorkomt

Voor Joop
Voor Joop16 nov. 2020 - 19:35

China, Cuba, en Rusland hebben al een tijdje vaccins die ook heel effectief schijnen te zijn.

Loondijk
Loondijk16 nov. 2020 - 16:57

Je kunt de cijfers over de werkzaamheid van de vaccins van Pfizer en Morderna niet zomaar naast elkaar leggen. Tijdens deze eerste testen zijn er bij elk vaccin maar zo'n 10 personen na vaccinatie alsnog besmet geraakt. Dat is heel weinig en het gemeten verschil kan dus heel goed toevallig zijn. Het is mijns inziens beter om de werkzaamheid van beide vaccins in te schatten op tussen 80% en 97% en om nog geen 'rangorde' vast te stellen. Overigens, als 80% van de Nederlanders zich laat inenten met een vaccin met een werkzaamheid van boven de 80%, heb je een groepsimmuniteit van minimaal 65%. Dat zou voldoende moeten zijn om exponentieel groeiende uitbraken te voorkomen. En daarmee dus een terugkeer naar een normalere situatie.

Thuiszitter
Thuiszitter16 nov. 2020 - 16:42

Oxford vaccin komt er ook aan . Zou je straks mogen kiezen , denk ik dan ? Als ik het goed heb heeft Nederland van 3 partijen ingekocht . Ben in ieder geval blij dat de vaccins er zijn, zal in ieder geval de maatregelen wegnemen. Nog even half jaartje volhouden.

Sailor2
Sailor216 nov. 2020 - 16:39

En de beweringen van Big Pharma; daar kunt u op vertrouwen!

3 Reacties
Hansie3
Hansie316 nov. 2020 - 17:31

Noop want ze (Moderna, Pfizer, AstraZeneca) nemen geen van allen de verantwoordelijkheid op zich mocht het alsnog misgaan wat betreft ernstige bijwerkingen. Zegt genoeg denk ik........

GoudenBergen
GoudenBergen17 nov. 2020 - 2:10

@Sailor Big Pharma is de enige die deze vaccins kan ontwikkelen en de productie in korte tijd kan opschalen naar honderden miljoenen eenheden. Of kent u toevallig een overheidsinstantie die dit ook kan? Misschien de GGDs? Normaliter kost het jaren om een geneesmiddel goedgekeurd te krijgen door de FDA. Nu moeten coronavaccins noodgedwongen veel sneller vrijgegeven worden. Dat is zeker een risico maar wie heeft een betere oplossing? Je zou verwachten dat mensen dankbaar zijn dat er vaccins beschikbaar komen, hebben ze toch weer wat te zeiken.

Sailor2
Sailor217 nov. 2020 - 10:15

GoudenBergen Indien je het versneld vrijgeven van een vaccin niet met een dosis wantrouwen bekijkt dan ben je naïef of je wil gewoon weer in de kroeg zitten ondanks wat je in je arm spuit. Ik pleit niet tegen een vaccin, maar ik weet dat Big Pharma een nietsontziende industrie is die veroordelingen van miljarden incalculeren als het ze daarmee lukt zoveel mogelijk te verkopen. Als alleen Pfizer al 4,5 miljard in 18 veroordelingen sinds 2020 betaalde...hoeveel denk je dat heel Big Pharma gezamenlijk betaalde? Zegt jou dat iets een veroordeling? Weet je wat dat betekent? Dat de rechter heeft geoordeeld dat ze strafbaar hebben gehandeld. Maar het staat je vrij om dankbaar te zijn. Er zijn ook mensen in Napels die dankbaar zijn voor de Mafia. Be my guest.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 nov. 2020 - 15:07

Nieuw! Nu nog effectiever en ... klinisch getest. Dood 94.5% van de coronavirussen. Goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. En... volledig biologisch afbreekbaar. Nu 2 halen 1 betalen.

GoudenBergen
GoudenBergen16 nov. 2020 - 14:25

Goed nieuws! Het zijn toch weer de (grote) farmaceuten die in staat zijn snel effectieve vaccins en andere geneesmiddelen te ontwikkelen. Alleen clubs als Pfizer, Morderna en Gilead Inc. kunnen genoeg kennis en geld bij elkaar brengen om deze zaken te ontwikkelen en de productie op te schalen naar honderden miljoenen eenheden.

4 Reacties
adriek
adriek16 nov. 2020 - 15:08

"... kunnen genoeg kennis en geld bij elkaar brengen ..." "Het bedrijf heeft 1 miljard dollar Amerikaanse staatssteun ontvangen om het vaccin te ontwikkelen..." 1 miljard, dat zijn zo'n twintigduizend manjaren voor de ontwikkeling, die in een half jaartje gepiept is. Ook als de helft besteed is aan apparatuur lijkt het nog steeds erg veel. Toegegeven, ik zou het niet kunnen, maar een Miljard is een boel geld.

Thuru
Thuru16 nov. 2020 - 15:43

Die 1 miljard valt wel mee en kan je eenvoudig genereren door pijnloos 1 miljard op ontwikkelingshulp te bezuinigen, problem solved.

GoudenBergen
GoudenBergen16 nov. 2020 - 15:45

Ik schreef: "en geld bij elkaar brengen". Dat geld kan van van banken, aandeelhouders en natuurlijk ook van de overheid komen. I De overheid contracteert continu commerciële bedrijven om wegen en dijken aan te leggen, havens uit te baggeren, kantoren te bouwen, onderhoud te plegen, voertuigen te leveren en dus ook om vaccins te ontwikkelen. n dit geval wordt het ook nog eens zeer goed besteed.

GoudenBergen
GoudenBergen16 nov. 2020 - 17:52

n dit geval = in dit geval