Joop

Nieuw soort vaccins noodzakelijk omdat boosters pandemie niet bedwingen

  •  
13-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
ANP-441508969

© RIJSWIJK - Een GGD-medewerker zet een boosterprik in een GGD vaccinatie locatie in De Broodfabriek. Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge kunnen alle 60-plussers die zes maanden of

De vaccinatie-adviesgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit voor de ontwikkeling van een ander type vaccins. De nieuwe inentingen zouden beter moeten beschermen tegen besmettingen dan de huidige vaccins.
De coronavaccins die nu worden gebruikt, zijn ontworpen als bescherming tegen het oorspronkelijke virus zoals dat eind 2019 in Wuhan opdook. Vanwege alle mutaties die sindsdien zijn opgedoken, voorkomen de inentingen nu minder infecties – hetgeen nu onder meer de razendsnelle opmars van Omikron verklaart. De vaccins beschermen nog wel altijd goed tegen een ernstig ziekteverloop en overlijden.
“Een vaccinatiestrategie gebaseerd op het herhaaldelijke boosters met het oorspronkelijke vaccin is vermoedelijk niet geschikt en niet houdbaar”, stellen de vaccindeskundigen van de WHO. Zij pleiten voor vaccins die een immuunrespons opwekken “die breed, sterk en langdurig” is. De deskundigen denken daarbij aan een inenting die ook bestand is tegen mogelijke nieuwe varianten. Op die manier kan worden voorkomen dat mensen regelmatig een booster moeten halen, zo is het idee.
Omdat Omikron de vaccins beter kan omzeilen, vinden er nu meer besmettingen plaats dan ooit. Hans Kluge, de Europa-directeur van de WHO, verwacht dat in de komende twee maanden meer dan de helft van de Europeanen besmet zal raken met het coronavirus. Die besmettingsgolf zorgt onder meer voor grote problemen in sectoren als de zorg, het onderwijs en de openbare veiligheid, omdat veel werknemers ziek zijn of in quarantaine zitten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

JanB2
JanB213 jan. 2022 - 23:44

Dit is een open deur. Wat niet wegneemt dat de boosters wél effect hebben maar minder dan men zou willen. Overigens ben je er nog niet met een nieuw vaccin als dat niet nagenoeg 100% effectief is. Want dát is wat je nodig om nog tevoorkomen dat de omicron variant endemisch wordt. Zeker met een grote groep wappie's die zich niet laat inenten.

Thuiszitter
Thuiszitter13 jan. 2022 - 23:14

Of je wordt niet meer zo ziek van de nieuwe varianten en is een vaccin overbodig. Al diversen mensen gesproken, ook ongevaccineerden, die positief waren , 2-3 dragen wat koorts hadden ( grieperig) en daarna weer beter. Blijkt ook aan de beperkte ziekenhuis opnames. Levi haalde vandaag nog aan dat veel patiënten die voor andere ziektes zijn opgenomen ook positief werden getest op Corona maar daar geen of weinig last van hadden.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 jan. 2022 - 9:18

In Denemarken, samen met Noorwegen behorende tot de veiligste landen ter wereld, is ziekenhuisopname door de omikron-variant de helft van die door de delta-variant.

Woeki Hypo
Woeki Hypo13 jan. 2022 - 12:51

Nieuw soort vaccins noodzakelijk omdat boosters pandemie niet bedwingen Nieuw soort wetenschap en leiderschap noodzakelijk omdat (wereldwijde) corruptie, censuur en dwang pandemie niet bedwingen. Hoogopgeleid links, sociaal democratie (inclusief Joop) en progressief zijn de afgelopen tijd ((meer dan) 4 decennia van corona, globalisme, EU en neoliberalisme) ook geen alternatief gebleken. Het is TINA met het neoliberalisme en TINA met corona. Elitair (hoogopgeleid) rechts en elitair (hoogopgeleid) links zijn tegenwoordig beide een probleem. Hoogopgeleide globalisten. Deze globale hoogopgeleide elites en hun vrienden (carrière zoekers) denken de mensen zonder geïnformeerde toestemming (experimentele) vaccins op te kunnen dringen en dwingen (vaccinatie plicht, 1G, 2G of 3G met betaling voor de test). Het Globale Groot Kapitaal. In de praktijk levert (elitair) hoogopgeleid links de mensen gewoon uit aan Het Globale Groot Kapitaal. Het is hoog tijd voor (weer) een democratische humanistische (*) revolutie en (meer) nieuwe politieke partijen, die dit ondersteunen. Populisme. Leve het humanistisch wetenschappelijke pluriforme populisme. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Humanistisch: seculier of religieus.

2 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel13 jan. 2022 - 15:14

De vaccins zijn niet experimenteel.

Kilted
Kilted13 jan. 2022 - 22:43

In het verleden had Woekie nog weleens gelijk, maar tegenwoordig steeds minder. Misschien zijn de Coronavaccins inderdaad iets minder stringent getest. Maar de snelheid waarmee het virus om zich heel sloeg maakt dat het idee dat er over 5-6 jaar een geheel uitgetest vaccin is sowieso het raam uit kan. Het risico van een niet tot den treure uitgetest vaccin is vele malen kleiner dan het aantal potentiele doden als niemand gevaccineerd wordt. Bovendien is het zo dat in de ontwikkelfase van zo'n vaccin er altijd een periode is waarin het vaccin experimenteel is.

watcher3
watcher313 jan. 2022 - 12:13

Hermandez: wat heb jij als rechts persoon tegen Big Pharma? Ze leven volgens jou zelf "the capitalist dream". Is het pure jaloersheid? Voel je jezelf een mislukkeling?

5 Reacties
Hernandez
Hernandez13 jan. 2022 - 13:24

Nou.. je weet dat je gewoon zelf de keuze kan maken om bepaalde standpunten te kiezen hè? Ik heb rechtse en linkse standpunten.

Willem24
Willem2413 jan. 2022 - 14:44

beste Watcher, dat iemand iets tegen Big Pharma heeft is natuurlijk wat voor te zeggen. of je dan van linkse of rechtse snit bent maakt dan niet uit. daar kun je een inhoudelijk discussie over voeren op basis van argumenten. Die zie ik bij jou niet. Wel gelijk een grove ad hominem met 'Voel je jezelf een mislukkeling?'. Wat is dat nu voor uiterst zwakke reactie. Lijkt me een gevalletje projectie bij je. Dat gescheld de hele tijd zegt vooral veel over je zelf. Laten we weer gaan argumenteren.

watcher3
watcher313 jan. 2022 - 22:28

Ahh, lekker handig, linkse en rechtse standpunten. Nou succes met je standpunten!

Hernandez
Hernandez14 jan. 2022 - 11:39

@watcher ‘ Ahh, lekker handig, linkse en rechtse standpunten. Nou succes met je standpunten!’ Gaat het wel helemaal goed?

Woeki Hypo
Woeki Hypo14 jan. 2022 - 12:16

@watcher, 13 januari 2022 at 23:28, “Ahh, lekker handig, linkse en rechtse standpunten. Nou succes met je standpunten!” A. Goede combinaties. In de filosofie, de wiskunde en de politiek heb je o.a. Taoïsme, dialectiek en een (juiste) midden (Aristoteles). Taoïsme: een balans zoeken tussen Yin en Yang. Dialectiek: these, antithese en synthese. Een midden: een ((min of meer) symmetrische) combinatie van een links en een rechts beginsel. De klassieke sociaal democratie is midden links; dit impliceert, dat zij zich (in theorie en praktijk) met het hierboven genoemde moet bezighouden. B. Verkeerde combinaties. In de neoklassieke micro economie (wetenschap!, van hoogopgeleiden) wordt een rechts beginsel en een links beginsel op een zeer verkeerde (extreme) manier gecombineerd. Het linkse beginsel is hierbij ondergeschikt aan (staat hierbij ten dienste van) het rechtse beginsel! Zonder correcties (bijvoorbeeld via sociaal democratie of sociaal liberalisme) loopt dit verkeerd af, zoals we tegenwoordig weer kunnen waarnemen. C. Het zoeken naar een midden is volgens mij niet de makkelijkste / meest simpele weg, er ontstaat dan een vorm van complexiteit (o.a. vanwege (in het algemeen) de vele keuzes uit de combinaties). Woeki Hypo is gematigd liberaal

Hernandez
Hernandez13 jan. 2022 - 11:20

Dan zal de directeur van Pfizer straks weer bij Op1 zitten om te roepen dat we die nieuwe vaccins 'echt wel nodig hebben..'

Greendutch
Greendutch13 jan. 2022 - 11:14

nog meer is het heel erg belangrijk om Afrika te vaccineren want zolang dat niet gebeurt kunnen daar steeds nieuwe varianten ontwikkelen die weer een gevaar zijn voor de rest van de wereld. schandalig dat daar niets aan gedaan wordt

2 Reacties
pleutrop
pleutrop13 jan. 2022 - 12:05

Dat is net zo kansloos als denken dat je elk stukje plastic uit de oceaan kunt vissen. En dan maximaal emotie en drammen als je weet dat er nog 10 stukjes ronddrijven die zich niet laten vinden. En daarna de schuld van al die emotie bij die tien stukjes plastic leggen.

Daslief
Daslief13 jan. 2022 - 14:59

Inderdaad kansloos. In Amerika is al minstens 40 procent van de witstaart herten in het wild besmet https://www.nationalgeographic.com/animals/article/wild-us-deer-found-with-coronavirus-antibodies en in dierentuinen zijn ook al gorilla's, tijgers enzovoort besmet, hoe wil je die allemaal vaccineren?? O ja, en de vleermuizen...

Bert de Vries
Bert de Vries13 jan. 2022 - 10:35

Het griepvirus waart al heel lang rond. Mogelijk al eeuwenlang. En al die tijd muteert het virus. Er is nog nooit een middel ontwikkeld om een virus uit te roeien. Het idee dat dat nu bij het coronavirus niet het geval is, is waarschijnlijk naief. Om niet te zeggen oppervlakkig en riskant. Alle beleid moet worden ontwikkeld vanuit de opvatting dat het virus blijvend is.

3 Reacties
rosarosa
rosarosa13 jan. 2022 - 14:03

Mazelen, Polio, nog niet volledig uitgeroeid maar toch al aardig " bedwongen"

Daslief
Daslief13 jan. 2022 - 15:02

@Rosarosa, daar heb je gelijk in. Alleen werken die vaccins heel goed, niet alleen tegen ziekenhuisopname maar ook tegen besmetting en besmettelijkheid. Dat is nou net het verschil met de coronavaccins, die werken maar een paar weken redelijk tegen besmettelijkheid...

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 16:29

Delta is volgens Belgische epidemiologen ook een blijvertje. Het schijnt dat in België degenen die op de IC belanden voor 80% de Deltavariant bij zich dragen en daardoor geïnfecteerd zijn. Zij nemen van eenieder die daar belandt een test af en onderzoeken de variant. Zo zijn ze daarachter gekomen. Omikron lijkt het niet geheel over te kunnen nemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 10:34

Biotech Pfizer verwacht(en) in Maart het vaccin klaar te hebben.

4 Reacties
Autofiets
Autofiets13 jan. 2022 - 11:01

Ongeveer 6 maanden van de ontdekking van een variant tot de ontwikkeling nieuw vaccin dus. Daarna 1-3 jaar dus om de gehele wereldbevolking (opnieuw) te vaccineren, dus laten we het zeer positief inschatten: 2 jaar na het ontstaan van een variant zijn we zover dat we een vaccin hebben ontwikkeld en voldoende mensen hebben gevaccineerd om te voorkomen dat het zich verder verspreidt. Toen kwam de realiteitszin binnen.... In 2 jaar tijd zijn we in het Griekse alfabet van Alfa tot Omikron belandt met nog talloze subvarianten... Toen kwam nog een extra stukje realiteitszin langzaam binnen, het vaccineren gedurende een pandemie vergroot juist de kans dat een succesvolle virusmutatie ontstaat die het vaccin weet te ontwijken. Wat is het plan? Dat is er niet.

Hernandez
Hernandez13 jan. 2022 - 11:21

'Biotech Pfizer verwacht(en) in Maart het vaccin klaar te hebben.' Het lijkt wel... of dat ontwikkelen en verkopen van vaccin's heel lucratief is.. Maar ik kan het mis hebben natuurlijk.

Winterdepressie
Winterdepressie13 jan. 2022 - 15:32

@Hernandez, Wil wilt toch niet suggereren dat heel weinig incentive is in die industrie om een middel te ontwikkelen dat iemand voor het leven beschermt tegen een infectie als ze dit middel ook elk jaar kunnen verkopen? Dat zou toch niet? Het zou toch volledige onethisch zijn als zo'n bedrijf met opzet middelen maakt die "net genoeg" zijn waarbij er geen enkele drang is naar het onderzoeken van middelen die misschien beter en/of goedkoper zijn? Ik bedoel, als men daar achter zou komen, zouden de rapen toch wel gaar wezen!

Hernandez
Hernandez13 jan. 2022 - 21:09

@Winterdepressie 'Wil wilt toch niet suggereren dat heel weinig incentive is in die industrie om een middel te ontwikkelen dat iemand voor het leven beschermt tegen een infectie als ze dit middel ook elk jaar kunnen verkopen? Dat zou toch niet?' Dat denk ik niet, dat zou wel heel bizar zijn.

nikita72
nikita7213 jan. 2022 - 9:55

Nou ben ik verre van deskundig, maar ik denk dat het technisch niet moeilijk is de vaccins aan te passen. Ik kan me wel voorstellen dat voor iedere wijziging een vaccin ook getest worden moet, dus de goedkeuring kan een paar maanden duren.

1 Reactie
Daslief
Daslief13 jan. 2022 - 15:05

Ze hebben inderdaad steeds gezegd dat het technisch niet moeilijk is de vaccins aan te passen. Daarom snap ik ook niet waarom er nu NOG STEEDS geboosterd wordt met een vaccin gebaseerd op twee jaar oude virussen... hadden ze niet genoeg verdiend om de vaccins eerder aan te passen of zo?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 jan. 2022 - 9:34

...iets wat met de griepprik al járen het geval is.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 11:53

Hanneke Inderdaad!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 16:32

Hanneke Kouwenberg In Belgische ziekenhuizen is de IC voor 80% bevolkt door mensen met de Delta-variant. Volgens van Ranst lukt het omikron niet Delta geheel weg te kunnen drukkeen en zijn daardoor weer andere mutaties en dus varianten mogelijk en/of is Delta een blijvertje. Iets waar ik al bang voor was.