Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw prijsplafond in energierekening: maximaal 241 euro per maand

  •  
04-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
19357 keer bekeken
  •  
ANP-455429355

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik gaat per maand 241 euro betalen. Dat blijkt uit het nieuwe plan voor het prijsplafond in de energierekening. Daarnaast krijgen consumenten in november en december een bedrag van 190 euro per maand om hun kosten te verlagen. Ook zoekt het kabinet naar een oplossing voor bedrijven die in hetzelfde schuitje zitten. 

Met het prijsplafond in de energierekening hoopt het kabinet deze winter energiearmoede tegen te gaan. Op Prinsjesdag werd een plan gepresenteerd waarin voor de eerste 2400 kilowattuur elektriciteit een maximale prijs gold van 70 cent per kWh. Dit plafond is verruimd naar 2900 kilowattuur en de prijs is verlaagd naar maximaal 40 cent per kWh. Voor gas geldt hetzelfde plafond van 1200 kuub. Wel is het bedrag verlaagd van 1,50 euro naar maximaal 1,45 euro per kuub gas. Als het verbruik van huishoudens niet meer is dan het plafond, zullen zij maximaal 241 euro per maand betalen. Als zij wel meer verbruiken, gelden de hogere tarieven voor het deel dat zij boven het plafond zitten. Voor de half miljoen Nederlandse huishoudens die gebruikmaken van de stadsverwarming, geldt een prijsplafond van 47,39 euro per gigajoule. De korting wordt vanzelf verrekend in hun energierekening.  

In het nieuwe plan heeft het kabinet rekening gehouden met huishoudens die weinig gas en voornamelijk elektriciteit verbruiken, zoals huishoudens met een warmtepomp. "We willen dat mensen zekerheid en rust hebben en weten wat ze volgend jaar kwijt zijn", zegt Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Ook laat hij weten dat het kabinet hoopt dat ‘de koopkracht volgend jaar echt verbetert.’ Het prijsplafond zal in geheel 2023 gelden. Om nu al voor verandering te zorgen, gaat het kabinet in november en december 190 euro per maand uitkeren aan huishoudens. Dit bedrag zal voor iedereen hetzelfde zijn. Ook zullen energiemaatschappijen vanaf 1 november de energierekening verlagen. Zij zullen gecompenseerd worden door de overheid, omdat zij het gas nog steeds voor hogere prijzen inkopen. 

Ook kunnen de gemeenten het aankomende jaar weer een energietoeslag van 1300 euro uitkeren aan de ongeveer 1 miljoen huishoudens, die behoren tot de kleinste verdieners. Ze hebben de mogelijkheid om nu al een deel van het bedrag uit te keren, namelijk zo'n 500 euro. Dit geld komt bovenop de 1300 euro aan subsidie die deze huishoudens dit jaar al hebben ontvangen. 

Het kabinet wil ook de bedrijven te hulp schieten, die net als huishoudens kampen met de gestegen energieprijzen. Het prijsplafond voor huishoudens geldt voor kleinverbruikers als zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van de midden-en kleinbedrijven. Voor midden- en kleinbedrijven, die veel energie verbruiken, wordt een nieuwe regeling genaamd Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) ingevoerd. Deze regeling zal naar verwachting pas op 1 april opengesteld worden. Wel zullen bedrijven met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022 steun kunnen ontvangen. Het kabinet wil ook met een plan komen voor bedrijven met acute geldproblemen.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

WRM
WRM15 okt. 2022 - 23:04

Een paar korte opmerkingen van mijn zijde want ik heb al vaker over dit onderwerp gecommuniceerd In principe wie 15 procent van zijn inkomen aan energie besteed geldt als levende in energiearmoede Gaan we uit van 241 euro en die 1300 euro toeslag leeft iedereen met een uitkering per definitie in energie armoede omdat dit 15 procent van de uitkering is De financiering hiervan zorgt dat we in 2060 op 300 procent van het BNP zitten das erger als Italië en Griekenland nu In principe zijn er maar 2 opties of einde sancties of Groningen trekken uit de Europese solidariteit en voor de Nederlanders en de velden opentrekken Andere smaken zijn er niet Wist u dat een LNG tanker 400.000 dollar per dag kost en zwaar vervuilend is en dat alleen de Amerikanen nu in staan zijn hun LNG te verkopen die voorheen aan de straatstenen niet te verkopen was Inmiddels zijn er ook plannen voor kerncentrales Er is maar 1 conclusie Klimaat schade en economische schade wordt op de koop toegenomen en de Amerikanen zijn de grote winnaar ook door hun oorlogsindustrie Wellicht alleen op korte termijn maar dan heeft Europa al een suïcidaal beleid gevoerd

Bertolino
Bertolino8 okt. 2022 - 11:52

Let wel even op, de 241 euro is alleen voor verbruik inclusief btw. Hierboven op komt nog de Netbeheerkosten en Leveringskosten!

Arbeider100
Arbeider1005 okt. 2022 - 12:37

''Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik gaat per maand 241 euro betalen. Dat blijkt uit het nieuwe plan voor het prijsplafond in de energierekening.'' Dat is natuurlijk nog steeds onbetaalbaar voor een pauper. En dat op verzoek van ''progressieve'' gedoogoppositie met het oog op de eigen doelgroep: de verwende midden- en hogere inkomens. Dat had allemaal wel een tandje minder gekund en dus ook goedkoper. Elk jaar weer minstens 25 miljard tot mogelijk 40 miljard dat is toch niet op te brengen? Een pauper die zuinig omspringt met energie komt echt wel uit met een prijsplafond voor 1.200 m3 gas en 1.200 kWh in een tochtige huurwoning zonder veel stroom slurpende apparaten. Wat de pauper wel nodig heeft is een laag prijsplafond voor gas. Maar die gaat natuurlijk omhoog door de ''progressieve'' plannen. En de grotere hoeveelheid stroom (die een pauper nooit gebruikt) daarvan gaat het prijsplafond voor omlaag. Lekker bezig. De rijkaard in zijn eigen villa met subsidie, zonnepanelen met subsidie, 3-dubbel glas met subsidie, muur/vloer/dak isolatie met subsidie, warmtepomp met subsidie etc. lacht zich de ballen uit de broek. Die gebruikt per saldo helemaal geen stroom voor de warmtepomp, die wordt geleverd immers door de zonnepanelen. De 2.400 kWh stroom met prijsplafond van 40 cent gaat dan ook mooi in de Tesla met subsidie om goedkoop rond te toeren op kolenstroom. https://www.vattenfall.nl/kennis/warmtepomp-zonnepanelen/

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman25 okt. 2022 - 12:50

Onder de onderklasse bungelt blijkbaar de klasse van de paupers. Die bestaat helemaal niet, meneer. Net als de schaamte om je bloot te geven voor het oog des volks.

pedro714
pedro7145 okt. 2022 - 12:35

Al die hoera roepers....ff wakker worden. De verkiezingen komen eraan en de coalitie wil - kost wat kost - de meerderheid in de 1e kamer behalen ( 38 zetels). De pijn gaat U vanzelf voelen na de verkiezingen. Mensen zijn zo kort van memorie helaas!!.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman25 okt. 2022 - 12:51

Er komen tribunalen......

Proletarier
Proletarier5 okt. 2022 - 10:34

Kan je je nog herinneren, 10 jaar geleden hoe heel links Nederland riep dat we moesten verduurzamen en hoe rechts NL riep dat het niet betaalbaar was. Het was een linkse hobby het waren subsidie slurpers en rechts moest er niks van hebben. Links waarschuwde toen al dat het uiteindelijk huilen zou worden maar luisteren ho maar? Nu kosten deze maatregelen 35 miljard euro. Allemaal euros die naar olie sjeiks gaan en waar we hier NIKS voor terug krijgen. Dat geld hadden we de afgelopen 10 jaar beter kunnen investeren in duurzame energie. Het word tijd te benadrukken dat zo goed als ALLE problemen in dit land worden veroorzaakt door rechtse mensen. Mensen met korte termijn eigenbelang, onderbuikvoelend en niet in staat om problemen echt te analyseren en oplossingen te bedenken die echt werken. Ik walg van rechtse mensen....Het gebrek aan moreel besef en het groteske eigenbelang is stuitend... Wat mij betreft zou elke PVV/Ja21/VVD stemmer 0 euro compensatie moeten krijgen. Voel de gevolgen van je eigen achterlijkheid maar eens....

2 Reacties
Jopie666
Jopie6665 okt. 2022 - 11:47

Ik zeg het al 25 jaar hoor. Rechtse mensen gingen toen al over hun nek als ik zei dat elke keer dat ze tanken, dat ze zoveel stenen nieuwe moskeeën sponsoren. Mede door onze olie en gas verslaving is de conservatieve islam wereldwijd nu dominant geworden met als gevolg burger oorlogen en in Afrika meer en meer landen die onstabiel worden met als gevolg nieuwe vluchtelingen stromen. Poetin heeft ons bij de ballen nu en een land als Duitsland dat nog altijd geen partij durft te kiezen mede door de zwakke Schulz en een mede partijgenoot is fucked bigtime. Prachtig om te zien hoe de neo liberale boys nu zien dat hun hele wereldje van vrije markt in elkaar stort en niet houdbaar meer is.

Arbeider100
Arbeider1005 okt. 2022 - 19:02

''Ik walg van rechtse mensen....Het gebrek aan moreel besef en het groteske eigenbelang is stuitend...'' Dat kan en mag je doen Tarier maar ''progressief'' rechtse minderheidspartijen hebben samen wel al heel lang de meerderheid, we zullen er dus voorlopig nog wel mee moeten leren leven. Hoe lang is zijn de rechtse Rutte regeringen nu al aan het bewind? De rijke rechtse helft van Nederland staat al die tijd stijf van de subsidie (villa, Tesla, ZZP, tweeverdiers, warmtepomp etc.), en of dat nog genoeg is gaan de belastingen ook steeds omlaag voor de rijken en hun ondernemingen. Over de spaarcenten in de villa betalen ze helemaal geen belasting. Allemaal te danken aan die rechtse Rutte en gedogers, VVD,CDA, PvdA, D66, CU en GL. En nu dus extra energiesubsidie voor rijken, schande

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 okt. 2022 - 9:06

Een royale geste van het Rijk, deze tegemoetkoming in stookkosten. Van kapitaalkracht gespeende mensen kunnen thans met een bevrijd gemoed Sinterklaas alsmede het Kerstgebeuren tegemoetzien. Nu nog een vuurwerk- en gokverbod, en belasting op het laten zetten van tattoos, zodat ruimhartig toegeschoven geld niet in dolle euforie over de balk wordt gesmeten door sommig plebs.

weereenmening
weereenmening5 okt. 2022 - 7:34

Was een noodzakelijke aanpassing om klimaat/gas transitie nog enigszins realistisch te maken. Nu moet men snel aan de slag met uitbreiding elektriciteitsnetwerk om meer groene energie te kunnen gaan leveren.

Gio Servas
Gio Servas5 okt. 2022 - 7:16

Netjes op 1 ding na, bakkertjes, slagertjes en noem maar op mogen dus nog een half jaar bloeden. Ik ben benieuwd hoeveel bedrijfjes dat hun kop nog gaat kosten.

pahan
pahan5 okt. 2022 - 5:05

Indrukwekkende ingreep.

EUpiet
EUpiet4 okt. 2022 - 21:42

Alhoewel ik helemaal niets heb met D66/VVD/CDA/CU is dit iets waarvan ik denk. Niet slecht!

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman25 okt. 2022 - 7:20

Het valt me op hoe positief er gereageerd wordt op dit berichtje en dat het obligate schelden op het Kabinet zo is gemarginaliseerd. Dat brengt me tot de conclusie dat de liefde van de mens door de maag gaat via zijn beurs. En ook dat de solidariteit met de Oekraïne zo werkt. Het als met de jongen die tegen zijn vriendinnetje zegt: Schat ik houd van je, maar als het vanavond regent kom ik begrijpelijk niet.

EUpiet
EUpiet4 okt. 2022 - 21:39

Blij mee, alhoewel ik begrijp dat het voor anderen niet altijd positief zal zijn. Wij hebben alleen maar groene stroom maar moest me even achter de oren krabben toen ik de vervijfvoudiging van de tarieven zag. Dat is nu naar iets meer dan een verdubbeling gegaan. Met opbrengst van zonnepanelen spelen we qua energie nu helemaal quitte. We gebruiken geen gas. Mooi en terecht denk ik. Tenslotte hebben we niet voor niets geïnvesteerd in verduurzaming van onze woning. Ik hoop wel dat het voor veel mensen te dragen is aankomende winter,

Juppé🎗
Juppé🎗4 okt. 2022 - 19:46

Goede bijstelling. Er moet bewogen worden naar electrisch niet alleen vanwege Poetin maar vooral voor het klimaat. 2900 kWh zonder zonnepanelen is erg weinig. En 40ct voor een kWh is veel. Ik weet dat het moeilijk uitvoerbaar is, sommigen hebben gaz en electriciteit bij verschillende leverancier, maar zorg dat mensen gas voor electriciteit kunnen inleveren.

Kwant3
Kwant34 okt. 2022 - 19:38

Uhm, is er iemand die kan vertellen of de genoemde prijzen inclusief of exclusief accijns, btw en kosten voor opslag duurzame energie? En zijn er garanties dat de energie bedrijven nu niet de vastrecht en de netbeheerkosten niet gaan aanpassen?

Martin108
Martin1084 okt. 2022 - 19:00

Als alleenstaande heb ik er voordeel van maar ik vind t toch raar dat de vergoeding en t plafond geen rekening houden met het aantal bewoners.

Wie o Wie
Wie o Wie4 okt. 2022 - 18:50

Lekker hoor. Vorig jaar kon ik een vast contract nemen voor deze prijzen, maar koos voor variabel. Blij dat dat de overheid mijn slechte keuze financiert. Dat wordt weer zingen onder de douche.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter4 okt. 2022 - 20:19

Vooral doen zit je zo over plafond kuub heen en betaal je alsnog de hoofdprijs. Mijn contract liep in april af en sindsdien is er geen redelijk contract te krijgen.

oproerkraaier
oproerkraaier4 okt. 2022 - 23:01

Ga toch weg man.

gravin2
gravin25 okt. 2022 - 7:27

@oproer, u doet altijd goed gemotiveerde uitspraken hier, is een carrière van voorzitter van de Tweede Kamer niets voor u?

Wie o Wie
Wie o Wie5 okt. 2022 - 18:58

Oproer, prima toch zo’n plafond door De overheid gefinancierd. Genieten onder de douche.

Jozias2
Jozias24 okt. 2022 - 18:49

“In het nieuwe plan heeft het kabinet rekening gehouden met huishoudens die weinig gas en voornamelijk elektriciteit verbruiken, zoals huishoudens met een warmtepomp.” Nu lees ik nog nergens hoe dit dan gaat gebeuren. Kun je de limiet aan gas overhevelen naar een equivalent aan elektra?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗5 okt. 2022 - 9:39

« Kun je de limiet aan gas overhevelen naar een equivalent aan elektra?« ….Het zou goed zijn als die mogelijkheid er kwam om het aanleggen van warmtepompen te bevorderen. Het maakt echter alles nog ingewikkelder en fraudegevoeliger. Voor je het weet is er door allerlei slimmigheden en ondoordachte reacties daarop een zoveelste toeslagenaffaire.

MG1968-2
MG1968-24 okt. 2022 - 17:58

k moet eerlijk zeggen dat de maatregelen me substantieel voorkomen en beter dan ik verwacht had. Mijn complimenten. En wat betreft de 190 euro die generiek neerdaalt begrijp ik dat er nogal wat uitvoeringsproblemen zijn om die daar te laten landen waar ze hardste nodig zijn (en verschil kunnen maken). Ik zal de mijne op zo'n plaats laten landen. Hoop dat meerdere mensen dat doen.

4 Reacties
Jozias2
Jozias24 okt. 2022 - 18:50

@mg1968 Nu ben ik het op 1 dag zomaar twee keer met je eens. Ik verbruik netto niet of nauwelijks energie dus het zou absurd zijn als ik 190 euro krijg.

GeenProbleem
GeenProbleem4 okt. 2022 - 18:54

De rekening komt (net zoals tijdens corona) later.

Juppé🎗
Juppé🎗5 okt. 2022 - 9:47

« Ik verbruik netto niet of nauwelijks energie dus het zou absurd zijn als ik 190 euro krijg. « ……inderdaad het rendement van uw investeringen is zo toch al redelijk. Hoewel ik gebruik netto per jaar ook nauwelijks, maar dat is in juni anders dan in januari……kijk uit met aan dit plan slijpen, dan wordt het onuitvoerbaar als het dat niet al is.

Juppé🎗
Juppé🎗5 okt. 2022 - 9:49

« De rekening komt (net zoals tijdens corona) later.« …..de rekening van niets doen is onbetaalbaar.

Jopie666
Jopie6664 okt. 2022 - 17:49

Dit grapje om de marktwerking te ontlopen en gas en elektra betaalbaar te houden voor de meerderheid kost ons 24 miljard euro voor 1 jaar en dit is 2 a 3 jaar nodig. Zeker zolang de oorlog duurt. Tijd dus dat we marktwerking wat betreft gas en elektra afschaffen.

7 Reacties
Jozias2
Jozias24 okt. 2022 - 18:51

@jopie Want zonder marktwerking in nederland kunnen we op de internationale energie markt goedkoper inkopen?

GeenProbleem
GeenProbleem4 okt. 2022 - 18:54

Eens.

itsme3
itsme34 okt. 2022 - 19:00

Wat heeft dit met marktwerking te maken? Zolang gas en andere energie zo duur zijn zullen de prijzen zo hoog blijven. Warktwerking of niet.

Andreas4
Andreas44 okt. 2022 - 21:08

Moreel gezien mee eens, echter dat heeft alleen zin als Nederland geheel zelfvoorzienend is m.b.t. energie. Dus geen import (meer) van gas en stroom uit het buitenland, gaswinning Groningen tijdelijk omhoog... en natuurlijk de gehele kust z.s.m. volbouwen met windmolens.

Berend22
Berend225 okt. 2022 - 5:05

Tgv van de marktwerking strontvervelend heel veel geld naar buitenlandse aandeelhouders, terwijl de Nederlandse huishoudens failliet gaan. Dat er nog mensen zijn die dan de huidige constructie goed praten is verbazingwekkend

Jopie666
Jopie6665 okt. 2022 - 12:01

Ach mensen die het goedpraten zijn dom en weten niet beter. Wat we nu doen is het financieren neo liberale boys uit het buitenland. Beter is als alles nu van de staat is en er 1 grote inkoper is, die langdurige contracten afsluit en eventuele tekorten opvangt met gas uit Groningen. De neoliberale boys durven geen langdurige contracten af te sluiten. Dat geld hebben ze niet en ze durven de financiële risico niet aan. Daarom explodeert de gasprijs ook, maar sluit je wel langdurige contracten af dan krijg je het gas veel goedkoper, maar nog altijd duurder dan voor de oorlog. Geld wat zo'n staatbedrijf daarmee verdient stop je in een fonds om de transitie te betalen. Zoniet dan blijft gas nog zeker 10 jaar onbetaalbaar en dit kan de overheid niet betalen op de huidige manier. Maar ik ga lekker kijken hoe de hele klerezooi gaat instorten. Mijn advies koop een elektrisch kacheltje dan wel petroleum kacheltje.

MG1968-2
MG1968-25 okt. 2022 - 12:32

"buitenlandse aandeelhouders" Wat geen verschil was geweest met binnenlandse als het in het private domein zit.

Joop  den Uil
Joop den Uil4 okt. 2022 - 17:45

Mooi; vorig jaar zat ik op 372 pmnd dus ''kassaaa'; eindelijk na al die jaren van vet belasting eens een meevaller. Bij goed nieuws staat ineens Jetten (D66) op de voorpagina ! ook goed als hij dit bedacht heeft.

6 Reacties
Jozias2
Jozias24 okt. 2022 - 18:52

@joop Als je vorig jaar als op 372 per maand zat dan moet je misschien gaan verduurzamen?

Jopie666
Jopie6664 okt. 2022 - 21:02

Volgens mij snap je het niet gebruik je meer dan 1200 kuub gas en 2900 stroom dan ben je de sigaar en ga je nog veel meer betalen.

Andreas4
Andreas44 okt. 2022 - 21:15

372 kWh neem ik aan? Voor een heel gezin zeker...?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2022 - 4:28

Joop den Uyl Het is een op een het plan van PvdA en GL.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2022 - 5:10

Bedacht door PvdA en GL. Exact hun voorstel overgenomen.

Joop  den Uil
Joop den Uil5 okt. 2022 - 8:06

hoge plafonds, rieten dak ... dan waait t af en toe wel eens binnen ja. En Minoes: inderdaad!!! uit de koker van GL (en PvdA) al vanaf maart. We hadden t kunnen weten bij de jaarlange formatie... beslissingen hebben nu ook standaard 1 jaar nodig (althans maanden ... zie Remkes met zijn rapport en de Sywerts rapporten ... en de infrastructuur debacles ... en de verkeerde Defensie aankopen ......) ( ALS het ooit tot een oorlog komt, trekt iedereen naar Nederland want daar gebeurt alles jaren later).

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 okt. 2022 - 17:19

Dat is mooi, met die 190 Euro tegemoetkoming houden wij geld over, en volgend jaar ongeveer een 150 euro per maand betalen, wij klagen niet.