Joop

Nieuw: ontwikkelingshulp speciaal voor mannen

  •  
03-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huiselijkgeweld.jpg
Vrouwen zijn er ook bij gebaat: ontwikkeling van 'nieuwe vormen van mannelijkheid' leidt uiteindelijk tot minder huiselijk geweld ... Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking maakt 8,6 miljoen euro vrij
Minister Liliane Ploumen (Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gaat investeren in mannen. Haar ministerie heeft 8,6 miljoen euro vrijgemaakt speciaal voor de ontwikkeling van ‘nieuwe vormen van mannelijkheid’. Het klinkt misschien een beetje gek, maar campagnes ter bevordering van deze nieuwe vorm van mannelijkheid hebben in de Arabische wereld reeds vruchten afgeworpen.
Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering rechtstreeks geld vrijmaakt voor gedragsverandering van mannen in ontwikkelingslanden. Door deze mannen te helpen met hun gedrag worden vrouwen en kinderen uiteindelijk ook geholpen. In Indonesië, Rwanda, Zuid-Afrika en Brazilië worden mannen tussen de 15 en 35 jaar oud geleerd hoe ze bijvoorbeeld moeten onderhandelen ‘over veilige en leuke seks voor beiden’.
Het MenCare-programma wordt uitgevoerd door organisaties RutgersWPF en Promundo. Het programma is een uitvloeisel van de problemen die vrouwen ondervinden, zoals huiselijk geweld en ongewenste zwangerschap. Het doel is echter niet alleen de verbetering van het welzijn van vrouwen. Ook mannen hebben er veel bij te winnen. Van een betere verstandhouding met hun echtgenote worden ze bijvoorbeeld gezonder en gelukkiger.
In Beiroet (Libanon) is inmiddels al een mannencentrum opgericht, Abaad. Het is vier dagen per week open en elke dag komen er wel een paar mannen langs om te praten met één van de drie psychologen. Huiselijk geweld was de meest urgente reden voor het mannencentrum, zo valt te lezen in de Volkskrant. Anthony Keedi, oprichter van het centrum:
De boodschap was altijd negatief: dé man is schuldig, dé man is een geweldpleger. Mannen hebben altijd het gevoel zich te moeten verdedigen. Wij willen dat mannen opstaan en zeggen: ik ben tegen geweld! Een boodschap van kracht – mannelijkheid gebruiken om mannen te veranderen.”
Eén van de manieren om dit te bereiken is een reclamecampagne met een filmpje waarin vier vaklieden centraal staan: een elektricien, een arts, een taxichauffeur en een groenteman. Op hun werk raken de mannen zichtbaar gestresst. Eenmaal thuis slaan ze de voordeur boos achter zich dicht. Daarna verschijnt het telefoonnummer van Abaad, met de begeleidende tekst: “We begrijpen dat jullie onder druk staan – werk, geld, familieplichten. Maar reageer dat niet af op je naasten.”
In Beiroet is het mannencentrum nu al een klein succes te noemen. De organisatoren hebben het zelfs voor elkaar gekregen om in een recente video leiders van de vier grote religieuze stromingen in Libanon zich te laten uitspreken tegen geweld tegen vrouwen: de groot-mufti (soennieten), de ayatollah (sjiieten), de aartsbisschop (rooms-katholieken) en de kardinaal (maronieten).
De Volkskrant (betaalde editie): ‘Masculiene kracht gebruiken om mannelijk gedrag te veranderen’ De Volkskrant (betaalde editie): Ontwikkelingsgeld naar mannen

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Monique Sparla
Monique Sparla3 dec. 2012 - 11:19

Tjee wat is erger dat vrouwen die bij de Arabische lente aanwezig waren niet meer betrokken worden bij het democratisch proces of dat veel ontwikkelingsgeld naar mannen gaat?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 dec. 2012 - 11:19

"In Beiroet (Libanon) is inmiddels al een mannencentrum opgericht, Abaad. Het is vier dagen per week open en elke dag komen er wel een paar mannen langs om te praten met één van de drie psychologen. " Wat stom. Als je budget al zo onder druk staat vanwege de publieke opinie die vage projecten maar niks vinden moet je als kersverse minister van OWS met dit softe en paternalistisch gedoe aankomen. Werkverschaffing voor ngo's, dat is het.

lancelot2
lancelot23 dec. 2012 - 11:19

Het lijkt wel of de gehele politiek ff een onderzoek nodig heeft. Man, man wat een geldverspilling!!! :-(((

withinthefourseas
withinthefourseas3 dec. 2012 - 11:19

Ik heb net een ingezonden brief gestuurd door een meneer Henk Slechte vanuit Schiedam in de Volkskrant thuis gelezen over dit onderwerp. Wat opmerkelijk is (zoals ook vaak op dit forum) is dat sommige mensen (vooral die aanhangers van een bepaalde discriminerende beweging in ons land) willen in eerste instantie helemaal geen goede en nieuwe ontwikkelingen zien in sommige (en vooral moslim)landen. Ik zal zeggen aan hen: verandert de wereld maar dan begint eerst bij uzelf! Mijn petje af aan minister Liliane Ploumen trouwens!!!

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2012 - 11:19

Goedzo! Laten wij de mannen in islamitische landen onze normen en waarden op leggen met NL belastinggeld. Kijk, als je mensen die in Nederland willen wonen hier mee benadert - inburgering - allah. Maar dat je ze daar - in hun eigen islamitische paradijs met 1000 jaar oude cultuur - gaat lastigvallen... Buitenlandse inmenging die met belastinggeld glad gestreken wordt.

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog3 dec. 2012 - 11:19

Je hebt helemaal gelijk, Frits. Wat denken ze wel, een beetje gaan werken aan de oplossing van een probleem, zodat je straks niet meer lekker zelfgenoegzaam kunt klagen over die vreselijke moslimmannen.