Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw ontdekt coronavirus blijkt bestand tegen alle bestaande vaccins

  •  
28-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
13446 keer bekeken
  •  
6753053877_0e2e545779_k

Een nieuw type coronavirus dreigt van dier op mens over te springen en daarmee een geheel nieuwe pandemie te veroorzaken. Daarvoor waarschuwen wetenschappers. Het gaat om Khosta-2 dat al in 2020 bij vleermuizen in Rusland werd aangetroffen, maar destijds niet heel gevaarlijk leek. Dat blijkt toch wel het geval te zijn. Het virus is immuun voor de bestaande vaccins.

Het virus werd voor het eerst ontdekt in hoefijzervleermuizen in het Russische nationale park Sochi. Dezelfde vleermuissoort komt voor op het hele Europese continent en in Noord-Afrika. Bij de dieren werd in 2020 twee varianten van het virus aangetroffen die Khosta-1 en Khosta-2 werden genoemd. Beide virussen bleken niet nauw verwant aan SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt. De onderzoekers dachten in eerste instantie dat de nieuwe virussen een bepaald genenpakket misten dat essentieel is om een gevaar voor het menselijke immuunsysteem te vormen. 

Na verder onderzoek lijkt dit toch niet het geval te zijn bij de Khosta-2 variant. Zo is nu duidelijk dat net als bij SARS-CoV-2 het nieuwe virus over dezelfde zogenaamde spike-proteïnen beschikt die op dezelfde wijze als corona menselijke cellen kunnen infecteren. Het meest verontrustende is echter dat het nieuwe virus bestand lijkt tegen elk bestaand vaccin. De wetenschappers sluiten daarnaast niet uit dat iemand met zowel SARS-CoV-2 als Khosta-2 besmet kan raken, wat kan leiden tot de vorming van een geheel nieuw virus. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn30 sep. 2022 - 16:17

We zijn met veel teveel mensen op deze aarde. De natuur reguleert dat keurig. Die christenen worden op hun wenken bediend.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 sep. 2022 - 9:42

Het stikt in de wereld van virusen waartegen nog geen vaccin is. Mil-jar-den. Natuurlijk kan je niet uitsluiten dat er ooit weer een naar mensen springt. Maar dat gebeurt niet zo vaak, en het is zelden erg als het gebeurt. Een artiekeltje er over schrijven alsof er weer een wereld epidemie om de hoek staat zal geen verschil maken in hoe vaak.

Andreas4
Andreas428 sep. 2022 - 17:40

Dat Kosta-virus wordt hier genoemd omdat het nou eenmaal al bekend is dat het bestaat en waar het zich (in) bevindt. Echter... er bestaan natuurlijk een heleboel van dat soort virussen en talloze varianten waar we nog niks van weten. En die zijn misschien wel gevaarlijker dan dat Kosta virus. Dit is natuurlijk paniekzaaierij (uit Rusland?) omdat de kans dat een bepaald virus overslaat op mensen nog steeds erg klein is. De kans dat één van die vele soorten virussen ooit een keer overslaat is natuurlijk veel groter... maar dat is gewoon de realiteit waarmee we moeten leven, bijvoorbeeld door onze gewoonten en gedrag aan te passen.

Jopie666
Jopie66628 sep. 2022 - 13:40

Dan moeten ze vaccins weer aanpassen en dat is de normaalste zaak van de wereld. Zolang men maar de tijd heeft om de vaccins aan te passen.

TheunT
TheunT28 sep. 2022 - 9:46

Nou ga dan preventief maar aan de slag vaccinfabrikanten.

Beisser
Beisser28 sep. 2022 - 9:23

Was te verwachten. Zo werkt de evolutie nou eenmaal: survival of the fittest. *De best aan de omstandigheden aangepaste mutatie overleeft en wordt dominant)

Beisser
Beisser28 sep. 2022 - 9:23

Deze reactie is verwijderd

Eric Minnens
Eric Minnens28 sep. 2022 - 9:09

Khosta-2, een Russisch virus? Ik zie de cartoons al voor me, waarin Poetin wordt afgebeeld als een (hoefijzer-) vleermuis, beter nog een (hoefijzer-) vampier. Het hoefijzer staat weliswaar symbool voor geluk, maar dat is natuurlijk nepnieuws. Arme Russen. Die zijn immers in hun eigen land overgeleverd aan de ziekmakende grillen van deze 'geluksbrenger'.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2022 - 10:04

Als de vleermuizen niet worden opgejaagd leveren ze gewoonlijk geen gevaar op. De narigheid is oa. dat ze tegenwoordig gestressed rondhangen op de plantages die hun bossen hebben vervangen

Bouwman2
Bouwman228 sep. 2022 - 9:03

Als een virus bestaand is tegen een bestaand vaccin, dan zorg je voor een ander vaccin. Ook tegen angst is er een vaccin: het heet cognitieve therapie.

JanVG2
JanVG228 sep. 2022 - 9:00

Voor de duidelijkheid, dit virus heeft nog NIET de sprong van vleermuis naar mens gemaakt. Of te wel, nog geen mens is met dit virus geinfecteerd. Dit artikel gaat over onderzoek in laboratorium. ALS .. en dat is lang niet zeker (verreweg de meeste doen het NIET) .. ALS het virus ooit overspringt op mensen en zich zo muteert dat het epidemisch wordt, DAN is dit er één waarvoor we moeten uitkijken. Dat wil niet zeggen dat ons lichaam daar niet uiteindelijk afweerstoffen voor kan produceren, maar we zouden wel weer een fase als in 2020 kunnen krijgen. Maar nogmaals, dit is allemaal hypothetisch!!!!

1 Reactie
Kilted
Kilted28 sep. 2022 - 10:52

"Maar nogmaals, dit is allemaal hypothetisch!!!! " Klopt, maar regeren is vooruitzien. Net zoals we nu tot de conclusie komen dat de koude oorlog nooit echt weg is geweest en we misschien toch iets meer aan defensie hadden moeten uitgeven, geldt ooit hier dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. De kans dat je de staatsloterij wint is klein - zeg maar hypothetisch, maar niet nul. In veel gevallen is de kans dat .... niet groot maar wel aanwezig. En dus kan het verstandig zijn een zekere mate van preventie/voorbereiding te hebben, zodat als het virus overspring je op 3 of 4 kan beginnen in plaats van op 0