Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw: NRC.nep

  •  
10-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
NRC.nep300.png
Parodie stelt wereldproblemen aan de kaak
Op ruim vijftig plekken als hogescholen, stations en universiteiten deelden 200 vrijwilligers gratis nepkranten uit. Het is een nagebootste nrc.next, die vol staat met nieuws dat net niet helemaal klopt. Achter de krant zit het Collectief ‘Zo kan het ook’. De makers willen laten zien hoe Nederland en de wereld er ook uit zouden kunnen zien.
RTEmagicC_NRCnep300_2_01.png
De namaakkrant schrijft onder andere dat uit onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds blijkt dat de aanpak van de financiële crisis volledig is mislukt. Het IMF zou daarom pleiten voor het wereldwijd kwijtschelden van schulden, een eind aan alle belastingparadijzen en het aan banden leggen van de financiële sector. Dat moet leiden tot een betere verdeling van de rijkdom in de wereld, denken de schrijvers. Ze willen met hun namaakkrant de lezers aan het denken zetten.
Er zijn 175.000 exemplaren van de nep-NRC Next gedrukt. Twee jaar geleden hebben de makers een Volkskrant nagemaakt en uitgedeeld. Hoofdredacteur Rob Wijnberg van de echte nrc.next vindt dat de namaakkrant er mooi uitziet. Hij zegt dat hij vooraf niet op de hoogte was van de persiflage. Wijnberg is niet boos en onderneemt ook geen actie. Nagedaan worden is “het mooiste compliment dat je kunt krijgen”.
De actie doet denken aan The Yes Men, een Amerikaanse groep politieke activisten die volgens het principe ‘culture jamming’ werkt om maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen. Zij maakten in 2008 een nepversie van The New York Times die ze in een oplage van 80.000 verspreidden.
The Yes Men doen zich vaak voor als invloedrijke personen en woordvoerders van bekende organisaties of bedrijven. De groep ontwerpt en onderhoudt nepwebsites, die lijken op de websites die ze wil parodiëren. Vervolgens accepteert de groep uitnodigingen die ze op deze websites ontvangt, om te spreken op conferenties, symposia en televisieprogramma’s.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 sep. 2012 - 11:42

Fraude.

Jensbos
Jensbos10 sep. 2012 - 11:42

Hij zou eigenlijk in de verkoop moeten, ik heb hem helaas gemist. Punt is dat de huidige politiek niets echts doet om d eproblemen op te lossen, het lijkt erop dat ze in die krant toch "over de schaduw heenspringen" Ik vraag me af wat voor interessante "work arounds" ze aandragen...

rbakels
rbakels10 sep. 2012 - 11:42

Nuttige oefening om er aan herinnerd te worden dat je niet alles moet geloven wat de media zeggen. Alleen vrees ik dat ze Henk & Ingrid niet bereiken. Het CPB was NRC.nep trouwens net vóór met zijn doorrekeningen. Wat een grap dat iedereen die serieus nam. Ik vrees alleen dat het CPB dat zelf ook deed. Enfin, de beste grappen zijn niet grappig bedoeld.

msj_meijerink
msj_meijerink10 sep. 2012 - 11:42

Wat zou de Telegraaf hebben verteld als dat blad was nagemaakt. Zou Sjuul Paradijs zich ook gevleid gevoeld hebben? De reactie van Ron Wijnberg is de enig mogelijk volwassen reactie