Joop

Nieuw Noors kabinet heeft twee ministers die bloedbad Utøya overleefden

  •  
14-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Change of government in Norway

© epa09523462 The new government with Prime Minister Jonas Gahr Store (Labor Party), Minister of Finance Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Centre Party), Minister of Labor and Social Inclusion Had

In het kabinet van de nieuwe Noorse premier Jonas Gahr Støre van de Arbeiderspartij zitten twee ministers die de terreuraanslag op Utøya overleefden. Donderdag werd de regering voorgesteld. Die bestaat voor het merendeel uit vrouwen : tien, naast negen mannelijke bewindslieden.
Tonje Brenna (33) en Jan Christian Vestre (35) krijgen respectievelijk de portefeuilles Onderwijs, en Handel en Industrie. Zij bevonden zich tien jaar geleden op het eiland Utøya toen de rechtsextremist en kindermoordenaar Anders Breivik daar een bloedbad aanrichtte.
Het is overigens niet de eerste keer dat meer dan de helft van de regeringscoalitie uit vrouwen bestaat, onder oud-premier Jens Stoltenberg gebeurde dat ook tweemaal. De nieuwe Noorse regering is een minderheidskabinet, de Arbeiderspartij en coalitiepartner Centrumpartij hebben gezamenlijk 76 van de 169 zetels.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

adamgmail
adamgmail15 okt. 2021 - 7:54

Utøya is een breeding ground voor toekomstige politieke leiders van Noorwegen, het is een plek waar zij al vanaf een jonge leeftijd worden klaargestoomd voor een functie binnen de overheid. Op zich niets raars aan want daar komen verschillende mensen samen om te discussiëren en iedereen mag zeggen en denken wat hij/zij wil. Het heeft dus meteen een filterfunctie om ongewensten tegen te houden. Daarom was het een belangrijk doel voor Breivik, hij zag het als de kern van allerlei problemen die volgens hem aangepakt moesten worden. Doet me denken aan Bohemian Grove, heeft een vergelijkbare functie alleen voor een heel andere politieke spectrum en gaat ook veel dieper op de psychische eigenschappen van de kandidaten.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 14:47

Breiviks aanslag had de bedoeling de groep toekomstige linkse leiders zoveel mogelijk te decimeren. Utøya is eigendom van de jeugdafdeling van de AP. Behalve voor het jaarlijkse zomerkamp is het ook in gebruik voor het organiseren van bijeenkomsten van andere (jeugd)organisaties met idealistische doelstellingen. Niet noodzakelijk gericht op toekomstig leiderschap. Het is een klein bebost eiland zichtbaar vanaf de weg naar Hønefoss. Trotskij is er in 1936 op bezoek geweest. Het is niet onmogelijk dat hij delen van zijn boek "De verraden revolutie" schreef tijdens zijn verblijf op Utøya. Hij werd overigens uit Noorwegen uitgewezen omdat hij de asielvoorwaarden had overtreden. Volgende stop was Mexico.

dirk den boer
dirk den boer15 okt. 2021 - 21:36

Alwaar hij alsnog zijn Utoya vond.......

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 17:06

Inderdaad.

Break on through
Break on through15 okt. 2021 - 3:21

Is de doelstelling van Breivik uiteindelijk toch mislukt. Top!

CUTTHECRAP
CUTTHECRAP14 okt. 2021 - 18:03

Dat moet Wilders erg leuk vinden. Breivik heeft GW in zijn morbide manifest meermaals gerefereerd. Een lichtend blond voorbeeld was hij dus. En zodoende heb ik meermaals mijn mening geventileerd dat hij op die manier ook bloed aan zijn handen heeft. Maar dat werd helaas veelal weggejorist, toen en nu...

2 Reacties
JohnVKR
JohnVKR14 okt. 2021 - 20:08

Klopt helemaal. En ook in Nederland en elders is Wilders inspirator van veel strafbare handelingen: van moord tot racisme. Neem de massamoord in een moskee in Nieuw-Zeeland, de aanslag op een moskee in Enschede en talloze racistische en seksistische bedreigingen. Woorden zijn niet onschuldig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 8:41

In het manifest hekelde Breivik het gebrek aan ruggegraat van de Nederlandse regering bij de kwestie rond de film Fitna, waarbij logischerwijze de naam van de maker een aantal malen wordt genoemd. Breivik zag GW als een geestverwant.

Greendutch
Greendutch14 okt. 2021 - 17:48

ziet er goed uit, tenminste en goede afspiegeling van de maatschappij: 1/2 om 1/2 vrouwen en mannen rechtvaardig en gelijkwaardigheidsbevorderend

dirk den boer
dirk den boer14 okt. 2021 - 15:56

Merendeels uit vrouwen....zo kun je het stellen ja, ipv voor de helft gewoon uit vrouwen. Maar de vrouwen zijn dus nog steeds in oprmars. Al is dat ene vrouwetje wel erg klein, maar och.......

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 19:18

In Scandinavie niet ongebruikelijk zo langzamerhand, de mannen verschansen zich nog in de directiekamers.

dirk den boer
dirk den boer14 okt. 2021 - 21:28

Suggestie voor een portret in de directiekamer, met 12 mannen en 2 vrouwen: zoals we hier maar weer eens zien, zijn de mannen waar het er echt op aan komt nog altijd ver in de meerderheid ( niet laten screenen door een sensitivity commissie met vrouwen, anders haalt dat onderschrift het niet natuurlijk). Mag ik ook eens??

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 8:45

Zelfs in de beroepsvisserij neemt het aantal vrouwen in Noorwegen toe.

Berend22
Berend2215 okt. 2021 - 14:13

Waarom is dit goed?? Zie liever wat minder ego’s en narcisten in de board rooms en kabinetten. Als deze vrouwen het zelfde gedrag vertonen als hun mannelijke voorganger schiet je er netto toch niks mee op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 23:01

Vrouwen mogen alleen meedoen als je beter zijn dan mannen?

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 okt. 2021 - 15:22

Door te wijzen op de vrouwenmeerderheid doe je alsof dit bijzonder is. Dat is het dus niet, ook al komt het weinig voor.

3 Reacties
mordicant
mordicant15 okt. 2021 - 6:30

Als iets weinig voorkomt is het toch bijzonder? :)

dirk den boer
dirk den boer15 okt. 2021 - 9:30

Wat Raymond dus bedoelt (denk ik) is dat het nu nog wel weinig voorkomt, maar het dat eigenlijk niet zou moeten, vanwege gelijkheid man en vrouw. Wat zal de toekomst brengen? Uiterst onwaarschijnlijk dat beroepen en taken en liefhebberijen precies 50/50 verdeeld zullen zijn over de beide sexen, alleen al omdat vrouwen niet dezelfde zin of neiging hebben allerlei idioterie ook te gaan doen of uit te voeren, dat is (en blijft) toch meer iets voor de man.

dirk den boer
dirk den boer17 okt. 2021 - 22:33

Zoals de brabantse uitvinder van half outootje binnenin stalen kogel, volslagen nutteloos geeft hij zelf toe, ik kan me niet voorstellen dat er ooit vrouwen zullen zijn die zulk soort dingen uitvinden en in elkaar zetten. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg is dan ook waarschijnlijk een gezegde door vrouwen gelnceerd, en trouw gevolgd.Ene professor Buytendjk schreef hier al over in het aulabpek De Vrouw.....(nog voor de 2de golf feminisme, dat wel)

Geen3
Geen314 okt. 2021 - 14:48

Slachtoffers van rechts extremist Breivik toen, en slachtoffers van islam terrorist nu in datzelfde land. Vreselijk!

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 18:32

In Scandinavie niet ongebruikelijk zo langzamerhand, de mannen verschansen zich nog in de directiekamers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 19:19

Etage te laag:

Nelisje
Nelisje15 okt. 2021 - 13:20

De wal keert vanzelf het schip of door errosie van gedachten kan deze doorvaren. De toekomst zal het leren.