Nieuw: Klassieke zwendel met Wikipedia-boeken
• 09-07-2011
• leestijd 2 minuten
Bibliotheken kopen dure nepboeken, maker slapend rijk
Nederlandse bibliotheken kopen dure exemplaren van boeken die slechts bestaan uit geprinte Wikipedia-artikelen. Dat onthult dagblad Trouw. De maker van de boeken, officieel gevestigd op een tropisch eiland, wordt slapend rijk.
Trouw schrijft:
Een korte zoektocht in de verschillende catalogi brengt aan het licht dat in de afgelopen twee jaar vele tientallen boeken in de collecties zijn opgenomen van uitgeverijtjes als Alphascript, Betascript, Books LLC, of Bucher Gruppe, die zich allemaal toeleggen op het voor veel geld doorverkopen van gebundelde Wikipedia-artikelen. Haast geen bibliotheek is helemaal vrij van de vervuiling van de catalogus.
De maker van de boeken blijkt een soort Boorman, de uitgever van het Wereldtijdschrift uit de klassieke dubbelroman Lijmen / Het Been van Willem Elsschot. Hij bedient zich van de naam Dr. Wolfgang Philipp Müller:
Het is haast amusant om Müller een waslijst aan kritische vragen voor te leggen. Hij praat zich namelijk overal charmant tussenuit, en dat kan hij ook, want feitelijk doet hij niets illegaals. Vraag je hem of hij de mensen niet een beetje voor de gek houdt, dan antwoordt hij dat op al zijn boeken een duidelijke waarschuwing staat om wat voor boek het gaat, en dat sommige mensen misschien geen zin hebben om zelf te googelen. Vraag je hem of zijn boeken niet een beetje duur zijn, dan geeft hij een college vraag-en-aanbod: als de mensen het ervoor over hebben, dan kennelijk niet.
Een van zijn ‘bestseller-auteurs’ is Frederic P. Miller. Een
zoekopdracht op die naam levert alleen al bij Amazon meer dan 20.000 titels op. Allemaal Wikipedia-boeken en allemaal bibliothekenaas.