Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Nieuw in het EP: The Grillage People

  •  
13-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grillage_300.jpg
Send in the clowns: monsterverbond tussen populisten Beppe Grillo en Nigel Farage
Europa is al lastig te begrijpen en als het aankomt op politieke allianties dan wordt het nog een stuk ingewikkelder. De Britse anti-euro Ukip wil een fractie vormen met de Italiaanse Vijf sterren beweging.
De Ukip van Nigel Farage staat rechts van de Britse conservatieven en de Italiaanse Vijf sterren beweging van voormalig komiek Beppe Grillo wordt wel gerekend tot het linker spectrum van de politiek. Maar in Brussel blijkt de afkeer van de Europese Unie een gezamenlijk streven dat de verschillen overbrugt. Grillo (17 zetels) en Farage (24 zetels) hebben besloten samen een fractie te vormen. Ze worden in Brussel al The Grillage People genoemd.
De samenwerking is onder meer opmerkelijk omdat de Italianen veel minder afkeer hebben van migratie dan de Britten. Grillo zelf zou echter voorstander zijn van het verder tegengaan van immigratie. Binnen zijn partij worden beslissingen genomen via ledenraadplegingen. 23.121 leden (78 procent) stemde voor de samenwerking met Farage. Er is echter veel kritiek op de stemming omdat er maar weinig stemmen zijn uitgebracht en er slechts drie opties waren: Farage, de conservatieven of onafhankelijk blijven. Deelname aan bijvoorbeeld de fractie van de Groenen was geen keuze. Ook onder de Farage aanhang klinkt gemor. Grillo wordt in conservatieve kringen zelfs als een fascistisch gevaar gezien.
Of de Grillage People fractie er ook echt komt is nog de vraag. Farage vormde voorheen de fractie van Europa van Vrijheid en Democratie (EVD) met onder meer de Italiaanse Lega Nord en de Nederlandse SGP. De Italiaanse separatisten van de Lega Nord willen voortaan deel uitmaken van het extreemrechtse blok met Front National en de PVV. De SGP die samen met de ChristenUnie een fractie vormt zou op het punt staan zich aan te sluiten bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers maar er is naar verluidt nog wat gesteggel over de portefeuilles. Uiterlijk 25 juni wordt bekend welke partijen er in zijn geslaagd welke fracties te vormen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

MichelReiziger
MichelReiziger13 jun. 2014 - 12:32

Je kan het met hun politieke stellingsname niet eens zijn, humor hebben ze wel...waar komen wij mee aan, met een ondermaatse trol die het liefst hele dagen in de droomvlucht van de Efteling zit.

meijerlahn
meijerlahn13 jun. 2014 - 12:32

Send in the clowns http://www.youtube.com/watch?v=a3lkBmNVDrM

JoopSchouten2014
JoopSchouten201413 jun. 2014 - 12:32

Leuk! En slim.

pietdeg2
pietdeg213 jun. 2014 - 12:32

Niet alleen het "niveau" van de humor komt overeen, ook politiek kunnen de populisten het prima met elkaar vinden. Waarmee maar weer bewezen is dat de eendimensionale linksrechtstegenstelling volstrekt achterhaald is: Wilders en Poetin zijn immers ook vriendjes.

msj_meijerink
msj_meijerink13 jun. 2014 - 12:32

...... en sindsdien is niets meer van hen vernomen!

Gogol
Gogol13 jun. 2014 - 12:32

"Beppe Grillo wordt wel gerekend tot het linker spectrum van de politiek. " "Grillo wordt in conservatieve kringen zelfs als een fascistisch gevaar gezien. " Dit lijkt me tegenstrijdig, tenzij je Bosma heet.

1 Reactie
MollySweet
MollySweet13 jun. 2014 - 12:32

Dan begrijp je niet goed wat fascisme is.

Thom Holterman
Thom Holterman13 jun. 2014 - 12:32

‘De mars van nergens naar niks’. Zo luidt de titel boven een artikel van James Howard Kunstler. Hij analyseert de onkunde en het onbenul. Een hele maatschappij is in gevaar en men wil het niet weten. De panacee van de als oneindig gedachte groei wordt gestopt in kunstmatige statistieken. Hij gaat zo nog een tijdje door op de site: http://www.legrandsoir.info/la-marche-de-nulle-part-vers-zero.html . Hij heeft het over de Verenigde Staten, maar hij had het net zo goed over Europa kunnen hebben. Daar heersen de clowns begrijp ik. Het is een monsterverbond tegen het gezond verstand. Maar dat laatste is al een tijd geleden uit de lucht genomen, lijkt het.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201413 jun. 2014 - 12:32

Ik bedacht nog wat anders. Farage is de echte clown. Grillo maakt hem onschadelijk.