Nieuw hoofdstuk voor Russische mediapropaganda
• 11-11-2014
• leestijd 2 minuten
CNN verdwijnt van Russische kabel terwijl Russia Today in
Engeland onder vuur ligt en 'anti-propaganda' nieuwsdienst start… Wat is er aan
de hand?
De Amerikaanse nieuwszender CNN International stopt met uitzenden op de Russische kabel. Dit meldde het persbureau Tass maandag. CNN-eigenaar Turner Broadcasting System Europe heeft inmiddels in een brief laten weten te gaan stoppen in Rusland.
Een officiële reden voor het einde van de uitzendingen op de Russische kabel wordt niet gegeven. Volgens het persbericht zou het zijn vanwege nieuwe ‘wijzigingen in de Russische mediawetgeving’. De nieuwe wet in Rusland stelt dat 20 procent van het kapitaal van een Russisch mediabedrijf uit het buitenland afkomstig mag zijn en bij CNN is dat niet het geval. Het mediabedrijf schrijft:
We hopen op een later tijdstip te kunnen terugkeren op deze markt. Onze partners zullen we op de hoogte houden van alle evoluties hieromtrent.
Op internet wordt bezorgd gereageerd op het nieuws. Zo zegt Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker op Twitter: “Ik heb geen kabel tv, en zeker geen CNN. Maar dat CNN uit Rusland verdwijnt is een zeer slecht teken aan de wand. Het zoveelste.”
Die bezorgdheid is niet geheel onterecht. Het nieuws komt namelijk tegelijk met de start van een nieuwe internationale persdienst van Russia Today, dat door het Kremlin wordt betaald. Die dienst, die de naam Sputnik heeft gekregen, is sinds maandag in de lucht en is opgericht om de ‘propaganda’ van andere nieuwsbedrijven te bestrijden, aldus de makers. Sputnik krijgt kantoren in meer dan dertig landen.
Rusland vindt al veel langer dat internationale media te bevooroordeeld zijn ten opzicht van Rusland. Zo heeft president Poetin al regelmatig laten weten van mening te zijn dat die berichtgeving gekleurd en propagandistisch ten faveure van het westen is. Vooral de berichtgeving over de Okraïne-crisis steekt de Russische president. De grote nieuwsorganisaties in zijn eigen land zijn overigens of publiek of in handen van zijn eigen bondgenoten en daardoor verre van onafhankelijk. Ook van de nieuwe dienst Sputnik wordt gevreesd dat het weer een pro-Russische propaganda machine gaat worden. Lees
hier een van de eerste bijdragen van de Russische nieuwsdienst.
Russia Today ter discussie Opmerkelijk is dat de terugtrekking van CNN samen lijkt te vallen met
kritiek op Russia Today in Engeland. De nieuwszender die een kantoor in Londen heeft, is op de vingers getikt vanwege gekleurde berichtgeving over de Oekraïne-crisis. De reportages zouden teveel vanuit een Russisch standpunt zijn gemaakt. Bij politieke kwesties die zo controversieel zijn als deze crisis is het juist belangrijk dat een omroep onpartijdig is en dat vond de Britse mediawaakhond Ofcom bij Russia Today niet het geval. Gevolg van deze overtreding is een boete of mogelijk ook het intrekken van de uitzendlicenties van Russia Today in Engeland.