Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dit zijn de nieuwe BBB’ers: een spammer, een antivaxxer en een complotdenker

  •  
19-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10843 keer bekeken
  •  
bbbcaroline

Bij de selectie van kandidaten voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer probeerde BBB risico’s te vermijden, meldde NRC afgelopen week. “Elke kandidaat moet genoeg tijd krijgen om idioot gedrag te vertonen”, zei BBB-medeoprichter Henk Vermeer in de krant. Op die manier wilde de partij dubieuze kandidaten er tijdig uitwerken.

Maar heeft deze strategie ook gewerkt? Dat is maar zeer de vraag, zo blijkt uit een artikel van Het Parool over enkele nieuw gekozen BBB’ers in Noord-Holland.

Wat te denken bijvoorbeeld van de nummer twee in Noord-Holland, Vincent Valk? Hij is eigenaar van de beroemde Hollandsche Manege tussen de Amsterdamse Overtoom en Vondelstraat. In 2019 luidde de stichting Dier&Recht de noodklok omdat de paarden in de manege erbarmelijk worden behandeld. Zo waren er bij verscheidene paarden zichtbare verwondingen. “We hebben gezien dat een kreupel paard een half uur werd bereden door een persoon met overgewicht”, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Deze week kwam aan het licht dat Valk de klanten van de manege illegaal had gespamd met een oproep om op hem te stemmen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is zo’n politieke e-mailcampagne in strijd met de wet. De persoonlijke gegevens van de paardrijders mogen niet worden gebruikt voor een doel waarvoor zij geen toestemming hebben gegeven.

Valk is niet de enige kandidaat waarop wel het een en ander valt aan te merken. Zo is er ook nog Alexander Grassi, lijsttrekker van de BBB voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en nummer 14 op de Statenlijst. Op Twitter ontpopt hij zich als een antivaxxer die ook de coronatesten niet vertrouwt.

BBB heeft in Noord-Holland negen zetels veroverd. Mochten er de komende jaren Statenleden opstappen, dan komt al snel de nummer 11 van de kandidatenlijst in beeld: Sander van den Raadt. Uit onderzoek van het Haarlems Dagblad blijkt dat het gemeenteraadslid Van den Raadt een verspreider is van nepnieuws. Zo plaatst hij regelmatig tweets over The Great Reset. “Daar geloof ik wel in”, zei hij tegen de krant.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (108)

Rob12342
Rob1234222 mrt. 2023 - 7:19

Zo zo, We zijn er als de kippen bij om BBB'ers te framen als uitschot.. Ik ken nog wel een paar mooie voorbeelden uit de linkse hoek zoals Tara Singh Varma en Wijnand Duijvendak van GL.

Rob12342
Rob1234221 mrt. 2023 - 15:21

Deze reactie is verwijderd

Piet Mosselman
Piet Mosselman21 mrt. 2023 - 7:32

Dan gaat men er weer eens aan voorbij dat een groot deel van de aanhang, leden, en doelgroep van Groenlinks tegen corona-vaccinatie gekant zijn oftewel antivaxxers. Dan gaat het om veel alternatievelingen ook veel Nederlanders met een niet westerse achtergrond. Het was voor Groenlinks dan ook reden om toen de corona tot op rampzalige hoogte piekte te weigeren dat vaccinatie direct of indirect verplicht gesteld zou worden. https://groenlinks.nl/onze-coronastrategie/geen-vaccinatieplicht-wel-kijken-naar-wat-veilig-kan Over voorkomend complotdenken of andere luchtfietserij, net als, zaken die zich slecht verdragen met wetgeving hoeven we het dan niet eens te hebben.

HollandseKaas
HollandseKaas20 mrt. 2023 - 11:25

Ik bespeur enige minachting in de titel. Maar is onze minister van huisvesting ook niet gewoon een lagere school leraar, en onze premier niet verder gekomen dan een studie geschiedenis. Ook niet echt de kwalificaties van een intelligent zwaargewicht. Toch mogen zij ons land al jaren leiden.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 14:57

Het gaat niet om de opleiding, het gaat om wat ze denken.

Volrin
Volrin20 mrt. 2023 - 16:52

"Ik bespeur enige minachting in de titel. " Maar wat denk je van de daadwerkelijke inhoud? "Maar is onze minister van huisvesting ook niet gewoon een lagere school leraar, en onze premier niet verder gekomen dan een studie geschiedenis. Ook niet echt de kwalificaties van een intelligent zwaargewicht. Toch mogen zij ons land al jaren leiden."" De kritiek in dit artikel gaat over spammen, antivax zijn en complottheorieën verspreiden. Hoe is dat ook maar enigzins te vergelijken met welke opleiding of beroep iemand heeft?

Poeh, poeh
Poeh, poeh20 mrt. 2023 - 11:25

Smeets (D66), Den Daas (PvdA), het rijtje groeit. En die nu worden genoemd zitten nog nergens.

Yun99
Yun9920 mrt. 2023 - 9:15

Volgens mij heeft dit bericht de BBB ook bereikt. Het twitteraccount van Van der Raadt is nu onleesbaar ("protected"). https://twitter.com/sanderTrots

Joop  den Uil
Joop den Uil20 mrt. 2023 - 9:08

Beetje stemmingmakerij lijkt me... alleen Hoekstra verbeet zijn teleurstelling... de rest zit er tamelijk zuur bij en hoopt op betere tijden.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 10:06

Met de rest bedoel je normaaldenkend Nederland?

Satya
Satya20 mrt. 2023 - 8:58

Veel hypocriet reacties hier, Links mag geen kritiek leveren, terwijl de kritiek op Links niet mals is. Links rechts golfbewegingen zijn normaal, Links komt vanzelf weer aan zet het is alleen te hopen dat het niet teveel puin zal moeten ruimen.

3 Reacties
JoostdeF
JoostdeF20 mrt. 2023 - 10:48

Wie weet. De trend van de afgelopen decennia is er vooral een waarin rechts afbreekt en kapot maakt en domme burgers in reactie daarop steeds extremere rechts gaan stemmen.

Rob12342
Rob1234220 mrt. 2023 - 14:29

Beste Joost, dat is een kwestie van perspectief.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 mrt. 2023 - 16:16

Niemand zegt dat links geen kritiek mag leveren, Satya Links komt niet aan zet, links is een puinhoop.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig20 mrt. 2023 - 8:54

Dag. What else is new? Het enige voordeel, bij de volgende TK verkiezingen, is dat FvD zeer waarschijnlijk totaal gedecimeerd wordt (hoera!), PVV, JA21 en CDA gehalveerd, Haga eindelijk naar huis gestuurd (gelukkig maar! oh, wat zou dat fijn zijn) met BBB de een na grootste partij van Nederland, na de VVD, denk ik (onderschat de blijkbaar best loyale achterban van de VVD nooit!). Ik hoop dat het linkse blok van GroenLinks en de PvdA zal doorgaan met hun samenwerking en goed gaat scoren. Misschien zouden D66, Pvdd, SP, Volt, Denk en Bij1 kunnen aansluiten om een groot Links Progresief blok te vormen. Samen sterk toch. Eindelijk Jesse Klaver of Sigrid Kaag als de volgende MP van Nederland, hoop ik. Een goed signaal richting het rechtse en extreemrechtse deel van Nederland wat mij betreft. Fijne dag.

1 Reactie
Rob12342
Rob1234220 mrt. 2023 - 14:31

Jee, wat noem je daar een aantal afschuwlijke denkbeelden op! Gelukkig is het allemaal maar een droom van iedereenisgelijkwaardig.

Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 8:53

BBB of FvD. Andere naam, maar dezelfde idioten.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 10:31

Norsemen Ik ben niet blij met de BBB. Maar het gaat me veel te ver om de BBB als genetisch gelijk aan het FvD te zien.

Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 12:08

Vd Plas en Baudet zijn inderdaad niet te vergelijken. De aanhang (partijleden en stemmers) wel.

Ewout Pool
Ewout Pool20 mrt. 2023 - 8:42

Tja, ik kan me zo voorstellen dat een manegehouder er iets andere ideeën qua dierenwelzijn op na houdt dan een activistische club als dier & recht. En wat betreft de andere 2 kandidaten: Ik vrees dat dit bij elke partij voorkomt. CDA had Mona Keijzer, VVD (o.a.) Ybeltje Berckmoes, Groen Links Tara Singh Varma en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ten slotte heeft in de staten van Noord-Holland BBB 9 zetels gehaald. Zeker gezien de (door BBB) verwachtte uitslag (waarbij ze niet dachten groot in een stedelijk gebied als Noord-Holland veel zetels te halen) is 11 een nogal onverkiesbare plek. Let wel: Ik ben geen hardcore-BBB adept, en hou rekening met echt nog veel problemen met deze club, maar dit is spijkers op laag water zoeken.

3 Reacties
Satya
Satya20 mrt. 2023 - 11:20

Ik begrijp niet hoe een manegehouder een kreupel paard opzadeld met iemand met overgewicht. Dat is een potentiële kostenpost van jewelste. Voor een mananegehouder verwacht je juist zorg voor dieren.

Rob12342
Rob1234220 mrt. 2023 - 14:32

Is Satya nu aan het discrimineren op basis van gewicht? hmm

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2023 - 9:44

"Is Satya nu aan het discrimineren op basis van gewicht?" Nee

Ivan61
Ivan6120 mrt. 2023 - 8:01

Dat zegt genoeg. Liever op zulke mensen te stemmen dan op de bende van mediageile kopstukken. Wel lekker divers zo te zien.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 10:34

Ivan Ik heb geen idee wie u bedoelt met "de bende van mediageile kopstukken". Volgens mij maakt bv een Caroline van der Plas daar ook deel van uit.

Ivan61
Ivan6120 mrt. 2023 - 14:01

Zandb, Mevrouw van der Plas moest veel werk in haar eentje doen. BBB zit nu 2 jaar in TK en zij is de enige zoals jij dat weet. Vergelijk dat met VVD, D66 , CDA, GL en PvdA en dan kom je vrij snel er achter dat zij als het gezicht van BBB meer succes heeft geboekt dan alle andere bij elkaar.

Gio Servas
Gio Servas20 mrt. 2023 - 5:45

Tja, als je als niet winnaar niets goeds in te brengen hebt en je al jaren aan de weg timmert zonder eigen ideeen, dan kun je nog altijd proberen de nadelen van de winnaar te benadrukken (hoe klein deze ook zijn) om zo zonder eigen goede punten er toch beter uit te komen. Het is te proberen. Dat is altijd makkelijker dan zelf wel goede standpunten in te nemen.

8 Reacties
Volrin
Volrin20 mrt. 2023 - 7:35

Tja, als iemand concrete inhoudelijke kritiek levert kun je ervoor kiezen dat te negeren en een reeks nietszeggende en niet concrete beschuldigingen te uiten. Dat is altijd makkelijker dan op de inhoud te reageren.

Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 8:57

"(hoe klein deze ook zijn)" Dat de partij bestaat uit idioten is voor Gio Servas maar een heel klein minpuntje.

Bert van der Neut
Bert van der Neut20 mrt. 2023 - 9:44

Tja Volrin, kritiek op GL en D66 kandidaten (later kamerleden) werd hier weg gezet als homofoob en islamofoob. Er was geen inhoudelijke discussie mogelijk.

Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 10:09

"Tja Volrin, kritiek op GL en D66 kandidaten (later kamerleden) werd hier weg gezet als homofoob en islamofoob." Dat was geen kritiek, dat was dom gelul.

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 10:35

Gio U had dus liever niet geweten van dit soort mensen binnen de BBB of welke partij dan ook?

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 10:40

Bert Wel een beetje sneue reactie. Volgens waren er 'hier' tal van soorten reacties (kritische en kritiekweerleggende) op die GL en D66 kandidaten. U schets hier wel een zeer eenzijdig beeld. Dat u het idee dat, dat er geen inhoudelijke discussie mogelijk is, omdat mensen het met elkaar oneens zijn, dat is 'hier' een gotspe. Daarbij: Het is nou eenmaal een feit dat je de kritiek op de mensen waar het hier om gaat niet weerlegt, door te wijzen op anderen.

Volrin
Volrin20 mrt. 2023 - 10:54

@Bert van der neut "Tja Volrin, kritiek op GL en D66 kandidaten (later kamerleden) werd hier weg gezet als homofoob en islamofoob. Er was geen inhoudelijke discussie mogelijk. " Wat een knullige en generaliserend whataboutisme.

Gerygrr
Gerygrr20 mrt. 2023 - 11:33

Zoals Hugo de Jonge, die een dom foutje maakte met zijn “triple B” opmerking?

Mathijsco
Mathijsco19 mrt. 2023 - 22:19

Ik stel me zo'n WEF bijeenkomst voor als een chique versie van een internationaal congres. Met hele eigen diplomatieke gebruiken, codes en belangen. Een premier loopt er rond, maar evengoed een CEO van Stellantis, Saudische prins of voorzitter van een NGO. Het is het aloude hogere netwerken, waarbij (inter)nationale en diplomatieke belangen de boventoon voeren, en waar je goed moet weten wat je doet, en met wie je waar spreekt. Alles heeft er gewicht. Niet voor niets wordt zoiets door een team van top-ambtenaren en strategen tot in de puntjes en op schema gepland en voorbereid. Blijft staan dat ik zo'n Claus Schwaab gewoon een elitaire arrogante lul vind, die het denk ik -om wat voor reden dan ook- nodig vond om even lekker te stoken in een tijd waarin iedereen toch al gespannen thuis zat.

Olav Meijer
Olav Meijer19 mrt. 2023 - 20:27

Dat gebeurt telkens als een nieuwe rechts-populistische beweging in korte tijd enorm opgeld doet: allerlei opportunisten en avonturiers stromen toe in de hoop een graantje mee te kunnen pikken.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa19 mrt. 2023 - 19:34

Hoe wilt men nu dan reageren, op deze BBB, als alle 'heel gematigde' middenpartijen het een gevaarlijke partij vinden? Wat voor coalitie wilt nu men dan gaan formeren? Zonder BBB ? De politiek is een soort van vastgelopen, lijkt wel Meneer is verspreider van 'nepnieuws'. Het verhaal over de great reset, is een stellingname, een sterk vermoeden, dat mensen hebben. Men denkt dat het WEF Europa wilt centraliseren. Niet een geheel ondenkbaar scenario. Ik heb problemen met de term 'nep nieuws'. Het idee dat Europa centraliseert en dat dit gevaarlijk gaat worden en dat groepen als de WEF zich hiermee bezighouden, is geen 'nep nieuws'. Het is een politieke mening/stellingname. Het is ook niet echt nieuws te noemen Er zijn buitenparlementaire thinktanks,van bestuurders en kapitalisten, die veel macht hebben en veel invloed. Dit is geen 'nep nieuws' dit is gewoon een gegeven. Jullie hekelen deze 'wappies' van BBB. Goed, wat ga je ertegen doen? Het verbieden, demoniseren, uitsluiten, negeren? Meneer is anti vaxer. Niemand is anti vax. Wel waren 'we' tegen een direct of indirecte verplichte vaccinatie.

6 Reacties
Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 8:58

"Het verbieden, demoniseren, uitsluiten, negeren?" Negeren uiteraard. Wat kun je anders met dit soort volk en hun idiote opvattingen.

Satya
Satya20 mrt. 2023 - 11:22

"Wel waren 'we' tegen een direct of indirecte verplichte vaccinatie. " Daar was dan ook geen sprake van. Of bedoel je misschien een samenleving waar acties geen reacties opleveren?

Gerygrr
Gerygrr20 mrt. 2023 - 11:45

Het gaat om misleiding van mensen, die tot gevaarlijke levensbedreigende en invaliderende ziektes heeft geleid. Zowel covid als postcovid heeft ons allen zwaar geraakt. Gisteravond de uitzending van Humberto Tan gezien? De heer van Ranst maakt korte metten met Willem Engel. Wij zitten in de nieuwe longcovidpandemie…. De zieke arts zei: “ We hadden moeten luisteren naar degenen die al in 2020 ziek werden”. En van Ranst: “Het is geen aandoening van de longen”. Precies, een multisysteemziekte, waar nog steeds onderzoek naar moet worden gedaan. Waar nog steeds vooral door patiënten zelf geld voor wordt ingezameld. Een ziekte, die nu zorgt voor afkeuring, inkomensderving en armoede. Er kwam ookeen aanval op de psychologisering van ziekten hier. Het niet kunnen zien van de optelsom van symptomen. Een multidisciplinaire aanpak is nodig. En vooral: erkenning, dat het niet tussen de oren zit!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 mrt. 2023 - 12:34

Negeren is ook geen oplossing. Je wilt een partij met 17 zetels negeren? Hoe lang wil je dat doen? Wat voor coalitie moet er dan komen? Als BBB instort, komt er weer een nieuwe partij op die lijkt op BBB, of die lijkt op FVD. In jouw visie, heeft ongeveer de helft van Nederland idiote opvattingen. Je zal er toch iets mee moeten, met deze realiteit.

Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 15:03

@Baloemparoempaloempa Pas als ze een meerderheid hebben kun je ze niet meer negeren. En dit soort partijen halen nu al jaren ongeveer 20% van de stemmen. Elke keer dat gelul dat er een aardsverschuiving is geweest. In de 1e kamer zal er vrijwel niets veranderen tov hoe het nu is.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 mrt. 2023 - 16:17

Norsemen Ik vind het best vreemd om nu BBB te gaan negeren/uitsluiten. Maar goed, we zullen het zien

JasDon
JasDon19 mrt. 2023 - 19:26

Antivaxxers verdienen hun kritiek, vooral gezien het weinig wetenschappelijke positie van zo ong. 99% van de antivaxxers. Hier hebben we het overigens over één kandidaat, terwijl de antivax rot bij de PvdD er veel dieper in zit: https://daniel-debunkt.nl/antivax/waarom-de-partij-voor-de-dieren-antivax-is/ Ook die verdienen kritiek op dit punt.

9 Reacties
Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 21:24

Het enige waar deze bron dit op baseert, is dat de zin "Er komt wel uitgebreide overheidscommunicatie over vaccinatie" als hondenfluitje zou fungeren. Verder geen links naar mensen die op de PvdD kieslijst staan die zich uiten als antivaxxer, zoals in het artikel hierboven wel het geval is. Heeft iemand meer/betere bronnen? Of is er hier niets aan de hand?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa19 mrt. 2023 - 21:51

haha Niemand is anti vax. Wat mij betreft neem jij zeventien prikjes per jaar. We zijn tegen vaccinatie dwang. Er is al genoeg dwang

Daslief
Daslief20 mrt. 2023 - 11:56

@Yun99, inderdaad is hier niets aan de hand, Daniël 'Debunkt' overdrijft wel vaker. PvdD zegt: ‘Er komt geen vaccinatieplicht, ook geen indirecte. Er komt wel uitgebreide overheidscommunicatie over vaccinatie.’ Daniël maakt ervan: ‘De Partij voor de Dieren maakt het wel heel bont in hun bewoording, die suggereert dat er helemaal geen overheidscommunicatie zou zijn over vaccinatie.’ Daniël suggereert hier dus zelf maar wat. Hij suggereert ook dat 97 % van de Nederlanders prima in staat is om zelfstandig alle relevante info op de RIVM website te vinden (want zoveel hebben er een internet aansluiting – dat er 2,5 miljoen laaggeletterden zijn negeert hij). Hij suggereert ook dat Nederlanders in de overheidsfolders alles kunnen vinden wat ze moeten weten (want ‘de belangrijkste fabels die in antivaxland de ronde doen worden doorgeprikt’) en negeert wetenschappelijke (ook peer-reviewed) artikelen die wijzen op mogelijke vaccinatieschade. Net als Caroline maakt Daniël zichzelf nuttig voor een machtige industrie.

Norsemen
Norsemen20 mrt. 2023 - 12:10

"We zijn tegen vaccinatie dwang" Die is er nooit geweest. Daar was namelijk iedereen op tegen.

Daslief
Daslief20 mrt. 2023 - 17:36

@Norsemen 'Daar was namelijk iedereen op tegen' dat lag toch even anders: - de meeste partijen lieten vaccinatieplicht begin 2021 buiten hun verkiezingsprogramma, slechts een minderheid van de partijen (was expliciet uit tegen een vaccinatieplicht: https://www.nu.nl/partijprogrammas/6114638/zo-zien-politieke-partijen-nederland-na-de-coronacrisis.html - eind 2021 was inderdaad geen van de partijen voor een vaccinatieplicht-op-dat-moment, maar VVD en D66 wilden de deur nadrukkelijk op een kier houden, en een meerderheid (VVD, D66, CDA, GL, PvdA, Volt, SP, Den Haan)wilde de optie open houden voor de toekomst. https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10460914/tweede-kamer-sluit-vaccinatieplicht-niet-uit - deze discussie speelde in een tijd dat meerdere Europese landen al een gedeeltelijke vaccinatieplicht hadden ingevoerd: https://www.nu.nl/coronavirus/6172126/deze-europese-landen-hebben-een-gedeeltelijke-coronavaccinatieplicht.html

JasDon
JasDon20 mrt. 2023 - 19:11

Rondom antivaxrestaurant Waku Waku was PvdD in de vorm van een lijstduwer en Esther Ouwehand ook actief, dit waren wel duidelijk dogwhistles. Daarbij is de overlap tussen PvdD en antivax best groot. Yun99, en daarbij is Leo de Groot, 2de Kamerkandidaat van PvdD ook antivaxxer. Daslief, waar ik er rondom consumptiegedrag er rondom PvdD de plank missloeg weet ik uit ervaring dat o.a. homeopathie, kwakzalverij, etc. er bij het PvdD electoraat als pap in gaat. Zo ook de antivax onzin.

Daslief
Daslief21 mrt. 2023 - 10:33

@JasDon, eens over die lijstduwer, hier had PvdD inderdaad meteen openheid over moeten geven. Niet goed. Maar ook wel eens met wat Esther Ouwehand zei over burgerlijke ongehoorzaamheid. Maxim Februari zegt het nog duidelijker: ‘Het grote gevaar van de laatste jaren is dat iedereen die zichzelf een beetje als een intellectueel beschouwt, zegt: weet je wat, we stoppen met denken want dat is gewoon het allerbeste wat wij op dit moment kunnen doen. Het gaat zo slecht met de wereld, we laten de macht alles regelen. Terwijl ik vind dat het je taak is, als pers, als wetenschap, als kunst om die macht voortdurend te bevragen. Dat we dat al jaren niet doen, is angstaanjagend.’ (interviewer) Wat is het risico? ‘Dat de macht er met de macht vandoor gaat, en dat is in de hele geschiedenis nog nooit een goed idee geweest.’ ... ‘Ik heb eens een hoge ambtenaar gesproken die zei dat we de regels honderd procent moeten handhaven. Dat is griezelig, omdat je dan niet inziet dat de wet een levend instrument is. Ik geef altijd het voorbeeld van Rosa Parks. Als je haar van tevoren de toegang tot de bus had ontzegd, dan had ze nooit kunnen weigeren om haar zitplaats aan een witte passagier af te staan. Dan was er geen rechtszaak geweest, had het hooggerechtshof zich er niet over gebogen en was de rassensegregatie niet afgeschaft. Je hebt wetsovertreding nodig omdat de gemeenschap de wet moet kunnen bevragen.’ https://www.vn.nl/maxim-februari-macht-bevragen/

Daslief
Daslief21 mrt. 2023 - 10:45

@JasDon Je hebt ook gelijk denk ik dat een deel van het PvdD electoraat gevoelig is voor alternatieve geneeswijzen en een deel daarvan misschien zelfs voor kwakzalverij, maar een groot deel stemt vooral op PvdD vanwege dierenrechten, milieu en duurzaamheid. Een ruime meerderheid van het PvdD electoraat is gevaccineerd: https://twitter.com/mauricedehond/status/1452184378793156609 Het lijkt me dus waarschijnlijker dat de partij heel sterk verdeeld is over vaccinatieplicht en coronapas, vandaar het compromis ‘geen plicht, wel duidelijke (nog meer) overheidsvoorlichting’. Als je de standpunten van GL en PvdD naast elkaar legt dan is het verschil toch niet zo heel groot? https://groenlinks.nl/onze-coronastrategie/geen-vaccinatieplicht-wel-kijken-naar-wat-veilig-kan https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/vaccineren, https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/spoedwet-corona

Yun99
Yun9921 mrt. 2023 - 14:19

@Daslief Dank voor de info. Geheel mee eens. De losjes aan de PvdD gelieerde Ewald Engelen uitte zich ook vaak kritisch over vaccins, maar vaak wel met een onderbouwing en niet vanuit complotdenken. Alhoewel de PvdD zich over het algemeen zeer goed op de wetenschap beroept (klimaatverandering, milieu), trekt het partijprogramma inderdaad toch ook mensen aan die daar niet zoveel mee hebben (antivax, spiritualiteit, alternatieve geneeswijzen). Het lijkt erop dat de partij daarom ook druk voelde om expliciet een standpunt in te nemen over het niet bestaan van chemtrails [1]. Het lijkt me goed als de partij zich afvraagt of ze deze mensen als leden of electoraat willen hebben, en waardoor deze mensen aantrokken worden, maar van (diepe) antivax-rot in de partij zelf lijkt geen sprake. [1]: https://www.ad.nl/nieuws/partij-voor-de-dieren-past-opmerkelijk-standpunt-chemtrails-aan~a94cc009/

Mathijsco
Mathijsco19 mrt. 2023 - 17:37

Ik moet wel een klein beetje lachen hoor. Die ietwat saaie CDA'ers van het BBB zitten nog aan de koffie met slagroomtaart, en hier zijn ze al veroordeeld voor: populisme, racisme, complottheorieën, Spammers,, leugenaars, antivaxxers, ophitsers, 'de agro-industrie', Fortuynistische beweging die uiteraard uit elkaar valt, fans van Willem Engel, Biedermayerbeweging die de glorierijke illusie van het pastorale landleven weer nieuw leven in gaat blazen, fascisten, provincialen, partij voor dommerikken, opvolgers van Baudet.

3 Reacties
BrotherV
BrotherV19 mrt. 2023 - 18:04

Er worden heel concreet mensen genoemd. Waar heb jij leren lezen?

Mathijsco
Mathijsco19 mrt. 2023 - 18:41

Nog vergeten. Het grappigste wat ik tot nog toe voorbij heb horen komen, is dat 'alles door een reclamebureau is bedacht'. En uiteraard in opdracht van de agro-industrie en quote-miljonair van Drie. Dat spreekt voor zich. . . Uiteraard heb ik hiervoor wel begrip. Dat je als paradijsvogel uit de randstad zo'n reclamebureau -als brug- tussen jezelf en de keiharde desillusie van de werkelijkheid plaatst. Immers: niet Jesse is de nieuwe 'Sherrif in Town', maar melkveehouder Krelis uit Saasveld. Tot vorig jaar part-time raadslid voor het CDA.

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 6:06

Mathijsco Dus de mensen waar het hier over gaat, die bestaan niet?

Rechtse   Bal
Rechtse Bal19 mrt. 2023 - 17:32

Deze reactie is verwijderd

Andreas4
Andreas419 mrt. 2023 - 17:20

Dit soort types die gaan mee besturen in de PS kunnen nooit goed zijn voor de BBB en de (on)mogelijkheden om samen te werken met andere partijen en ambtelijke organisaties. Zo wek je teleurstelling bij je (toch al vluchtige) achterban en snij je je, als een nu eventjes populaire partij, aardig in je vingers.

Valkz
Valkz19 mrt. 2023 - 17:05

Eerlijk gezegd interesseert mij dit niet. 1 man is beschuldigd, maar nog niet schuldig bevonden en 1 man is een antivaxer. Big deal zolang ze hun taak maar op een competente wijze vervullen ga ik hiervan geen issue maken. Ik weet dat heel veel mensen aan de linkerkant hopen op LPF-achtige toestanden in de BBB. Maar wat schiet je ermee op? Al zou BBB in complete chaos vervallen, dat betekent niet dat de linkse facties hiervan kunnen profiteren.

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa19 mrt. 2023 - 22:17

Klopt. We zien dat GL, SP en PVDA het helemaal niet zo goed doen. Dat staat verder los van BBB Links kan zich wel richten op FVD en BBB, maar ze kunnen beter zichzelf maar eens gaan opbouwen haha

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 6:10

Valkz Ach, als er mensen zijn die bijvoorbeeld de behoefte voelen om alles wat (groen)links is voor te stellen als hypocriete vliegtuignemers, zullen er ook vast mensen zijn die hopen dat de BBB op haar bek gaat. Laten wij het maar bij vastgestelde feiten houden.

Satya
Satya20 mrt. 2023 - 8:52

"Links kan zich wel richten op FVD en BBB, maar ze kunnen beter zichzelf maar eens gaan opbouwen haha" Links kan beter zichzelf blijven, bekritiseren wat ze niet aanstaat. De golfbeweging zal vanzelf weer omslaan.

Break on through
Break on through19 mrt. 2023 - 15:50

BBBBBBBBBBB krijgt nu al de echte LPF, PVV, FvD funeste "kinderziekte's" . Zijn ze nog niet eens begonnen. Blijken het regelrechte kippeneukers, brievenbuspissers en complotversprijders.... De schrik van iedere gemiddelde populistische partij. Vissen in de grote vijver met gekkies om maar stemmen te krijgen en dan geinfecteerd worden door diezelfde halve garen want die zitten dan ineens ook binnen je partij. BBB is nu al over haar top heen. Dat gaat goed. BBB gaat steeds meer en meer achteruit in aantal stemmen nu, let maar op....

8 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 17:16

'BBB is nu al over haar top heen. Dat gaat goed. BBB gaat steeds meer en meer achteruit in aantal stemmen nu, let maar op....' Riep jij een paar dagen geleden niet zeker te weten dat Groenlinks/PvdA een forse winst zou gaan pakken?

BrotherV
BrotherV19 mrt. 2023 - 18:05

Geen Probleem: nee.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout19 mrt. 2023 - 18:33

Het zat eraan te komen, en is inmiddels een allengs ontsluierd publiek geheim: de wappiegemeenschap heeft en masse op begeesterde wijze haar idool Baudet verruild voor het als door goddelijke ingrijpen verschenen icoon van boeren, burgers en buitenlui.

Adaestuo
Adaestuo19 mrt. 2023 - 19:27

@Hannes Achterhout 19 mrt. 2023 - 19:33 In het land van Lou de Palingboer is op het gebied van zulke tomeloze gekkigheid voorwaar alles mogelijk, zo blijkt maar. Ik heb overigens ook uit betrouwbare bron vernomen dat Caroline al vooruit droomt over het stokje overnemen van Mark Rutte en in haar droomkabinet Jomanda als minister van energie wenst.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 19:50

@brotherv/zayd Jawel hoor.

KritischKijken
KritischKijken19 mrt. 2023 - 19:59

@Hannes Keep on dreaming, Hannes, het is te doorzichtig...

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 6:17

Break on through Vier jaar lang zal de BBB de grootste partij van deze verkiezingen zijn en zal zij haar aandeel aan 'problemen' zeker niet ontlopen. In ons eigen belang kunnen we beter hopen dat ze niet meer dan gemiddeld dit soort problemen kent en dat ze daar op een redelijke manier mee om kan en wil gaan. We zijn al wel gewaarschuwd. Dat wel!

Break on through
Break on through20 mrt. 2023 - 10:25

Inderdaad, de gefrustreerde proteststemmer zwalkt van verlosser naar verlosser. Is bij Fortuyn begonnen en ze zijn nu nog steeds op zoek naar iemand die hun simpele (en rascistische) wereldbeeld bevestigd en ze ondertussen lekker bang houdt... Het zal BBB net als al die andere populisten vergaan. De spoeling in populistisch Nederland word dunner en dunner. (Extreem) Rechts Nederland raakt meer en meer versnipperd. BBB zal ook steeds kleiner worden....

bouwvarken
bouwvarken19 mrt. 2023 - 14:00

Verschrikkelijk hoor, politici met eigen opvattingen. Jetten geloofd heilig in het complot biomassa als groene energiebron...... Klaver met een woning met energielabel G stookt houtpallets.... Kaag pakt het vliegtuig naar Brussel. Bovenstaand lijkt me vooral hypocriet gedrag, toch wel wat erger dan een eigen mening

17 Reacties
Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 15:11

"Verschrikkelijk hoor, politici met eigen opvattingen." Makkelijk hoor, stropoppen aanvallen in plaats van de inhoud. "Jetten geloofd heilig in het complot biomassa als groene energiebron......" Whatabout?! "Klaver met een woning met energielabel G stookt houtpallets...." Whatabout?!?!?! "Kaag pakt het vliegtuig naar Brussel." Whatabout?!?!?!?!eleventyone! "Bovenstaand lijkt me vooral hypocriet gedrag, toch wel wat erger dan een eigen mening" Waar dingen op lijken in vergelijking met de stropop die u heeft opgetuigd is niet echt relevant.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 15:25

@volrin Qu'ils mangent de la brioche !

KritischKijken
KritischKijken19 mrt. 2023 - 16:32

@Volrin 'Stropoppen', ja dat is altijd de pavlov reactie, maar zelf wel elke keer de andere kant aanvallen zonder zelf in de spiegel te kijken.

LaBou
LaBou 19 mrt. 2023 - 17:43

Ach die probleem heeft blijkbaar een aan Marie-Anthoinette toegeschreven uitspraak zien staan in een andere column en denkt: kom, ik weet niet wat ik hier op moet zeggen want ik heb geen argumenten. Weet je wat: die kreet van over die brioche lijkt me wel geinig al heeft het helemaal niets met de reactie van volrin te maken. Laat ik die maar schrijven dan heb ik toch wát gezegd.

BrotherV
BrotherV19 mrt. 2023 - 18:08

KK: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stropopredenering Stropoppen tonen aan dat diegene die ze gebruikt geen inhoudelijk antwoord heeft. Dat dat in jouw kringen als geen probleem wordt ervaring zegt eigenlijk alles.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 18:27

@labou 'Weet je wat: die kreet van over die brioche lijkt me wel geinig al heeft het helemaal niets met de reactie van volrin te maken. ' Het zijn de Kaag's en Rob Jette's die de hele wereld rondvliegen om ons vervolgens te vertellen dat we niet meer mogen vliegen, oh ja een klimaattop op Bali; dan mag het wel...

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 19:47

GeenProbleem grossiert nog steeds in non-sequiturs zie ik.

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 19:49

@kritisch "@Volrin 'Stropoppen', ja dat is altijd de pavlov reactie, maar zelf wel elke keer de andere kant aanvallen zonder zelf in de spiegel te kijken. " bouwvarken zei dit: "Verschrikkelijk hoor, politici met eigen opvattingen." Daarmee insinueert hij dat het bezwaar van de auteur van dit artikel tegen de BBB leden is, dat ze een eigen opvatting hebben. Dat is niet waar en dus een stropop. Jouw loze persoonlijke aanval veranderd daar niks aan.

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 19:50

"@labou 'Weet je wat: die kreet van over die brioche lijkt me wel geinig al heeft het helemaal niets met de reactie van volrin te maken. ' Het zijn de Kaag's en Rob Jette's die de hele wereld rondvliegen om ons vervolgens te vertellen dat we niet meer mogen vliegen, oh ja een klimaattop op Bali; dan mag het wel..." Hey nog meer whataboutismes die niet verhullen dat GeenProbleem wederom niet op de inhoud reageert.

KritischKijken
KritischKijken19 mrt. 2023 - 20:03

@Volrin Met dank aan dit type reageerders is BBB groot geworden. Doorgaan zou ik zeggen.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 21:47

@kritischkijken 'Met dank aan dit type reageerders is BBB groot geworden. Doorgaan zou ik zeggen. ' Onze Volrin heeft een cursusje debaten gedaan op zijn schooltje in Groningen, dat zie je meteen 😂

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 21:57

@Kritisch "@Volrin Met dank aan dit type reageerders is BBB groot geworden. Doorgaan zou ik zeggen. " QED, nog een loze bewering die totaal niet in gaat op de inhoud.

LaBou
LaBou 19 mrt. 2023 - 22:01

"Het zijn de Kaag's en Rob Jette's die de hele wereld rondvliegen om ons vervolgens te vertellen dat we niet meer mogen vliegen, oh ja een klimaattop op Bali; dan mag het wel..." Nogmaals. leuk bedacht maar daar ging het helemaal niet over. Al heeft probleem toch maar weer mooi kunnen spuien dat hij de pest heeft aan D66 terwijl het over bedenkelijke kandidaten voor de bbb gaat.

Eric Minnens
Eric Minnens19 mrt. 2023 - 23:53

@Volrin Ik heb er ook nog eentje die niet op de inhoud ingaat, maar toch 'leuk': KK kan héél goed kritisch KIJKEN (jeweetwel, met gefronste wenkbrauwen), maar van kritisch REAGEREN heeft hij geen kaas gegeten. (Daartoe moet je immers verder kunnen nadenken dan je wenkbrauwen hoog zitten.)

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 6:25

Kijken Snapt u nu echt niet dat als de BBB haar grootte te wijten heeft aan dit anti-sentiment - " Met dank aan dit type reageerders is BBB groot geworden. Doorgaan zou ik zeggen." - dat je dan alleen maar van de regen in de drup kan raken? Stel u voor, dat men een hekel heeft aan A en daarom voor B kiest, dan is dat een regelrechte onverantwoorde gok.

Volrin
Volrin20 mrt. 2023 - 10:56

En nog meer loze persoonlijke opmerkingen van GeenProbleem. Blijf vooral aantonen dat je niet inhoudelijk kan reageren.

Volrin
Volrin20 mrt. 2023 - 10:57

En FYI, ik heb niet in Groningen op school gezeten.

Mathijsco
Mathijsco19 mrt. 2023 - 13:46

'Great Reset' is helemaal geen complot. Het is een voorstel van het World Economic Forum: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Grote_Reset.

11 Reacties
BrotherV
BrotherV19 mrt. 2023 - 14:32

hahahahaha, nog zo'n wappie! Heb je al geld gestort op de rekening van Willem Engel of je FvD?

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 14:55

Blijft grappig hoe veel mensen echt wel weten dat een groep elitaire miljardairs echt niet het beste met ons voor hebben maar dit niet willen toegeven omdat ze anders bepaalde groepen/partijen/personen in de kaart spelen.

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 15:12

"'Great Reset' is helemaal geen complot. Het is een voorstel van het World Economic Forum: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Grote_Reset. " Je hebt het wikipedia artikel dus duidelijk niet gelezen.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 15:24

@zayd Je hoeft geen wappie of FvD'er te zijn om in te zien dat een groepje elitaire miljardairs echt niet het beste met ons voor heeft.

Daslief
Daslief19 mrt. 2023 - 15:33

Heb je het zelf gelezen Volrin? Wikipedia: 'De Grote Reset (in het Engels: Great Reset, ofwel de Grote herstart) is een voorstel van het World Economic Forum (WEF) om na de coronapandemie de wereldeconomie duurzaam opnieuw op te bouwen. Het voorstel werd gepresenteerd in juni 2020 door toenmalig prins Charles van Wales en WEF-directeur Klaus Schwab onder de titel "The Great Reset, Transforming Our World and Building Back Better". Op 9 juli 2020 verscheen ook het boek COVID-19: The Great Reset van de hand van Schwab en Thierry Malleret.[1] Doel van de plannen is om het kapitalistisch systeem te verbeteren door investeringen te doen die zijn gericht op gedeelde vooruitgang en meer aandacht voor het milieu. De vijf belangrijkste pijlers van het voorstel zijn: economisch, maatschappelijk, geopolitiek, ecologisch en technologisch.[2]' Wat klopt daar niet aan? Dat er vervolgens complotdenkers mee aan de haal gaan is een tweede. Zie ook https://www.managementboek.nl/boek/9782940631124/covid-19-the-great-reset-klaus-schwab, https://www.weforum.org/focus/the-great-reset en https://fd.nl/samenleving/1426965/hoe-de-great-reset-werd-gekaapt

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 mrt. 2023 - 15:58

Brother, jij gelooft een stelletje miljardairs uit het buitenland eerder dan een Nederlandse politici. Ik geloof zeallebei niet.

Andreas4
Andreas419 mrt. 2023 - 17:31

Het is inderdaad geen complot, maar zo wordt het door het wappineuze deel (paar %) van de bevolking helaas wel gezien. Die Sander van den Raadt hoort daar blijkbaar bij.

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 19:52

@Daslief "Heb je het zelf gelezen Volrin?" Ja, waar jij en Mathijsco duidelijk overheen lezen is dit: "Over de Great Reset bestaan meerdere complottheorieën. Het voorstel van het World Economic Forum zou zorgen voor de oplossingen van drie problemen: werkloosheid, klimaatverandering en een beter sociaal contract, wat volgens Klaus Schwab nodig zou zijn omdat onze oude systemen niet meer goed zouden functioneren.[7] Volgens de complottheorieën zouden we daarom een marxistisch model krijgen, omdat het kapitalisme niet zou werken." En dit: "Door sommigen wordt beweerd dat de financiële elite en wereldleiders opzettelijk een pandemie hebben gecreëerd, om de Great Reset versneld uit te kunnen voeren door idealistische globalisten en vervolgens een Nieuwe Wereldorde te starten.[17]"

Daslief
Daslief19 mrt. 2023 - 20:30

'Ja, waar jij en Mathijsco duidelijk overheen lezen is dit' Volrin, je loopt weer eens in te vullen wat een ander denkt. Ik zei in diezelfde bijdrage letterlijk dat er complotdenkers mee aan de haal gaan. Hoezo 'duidelijk overheen lezen'?

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 21:58

@Daslief "'Ja, waar jij en Mathijsco duidelijk overheen lezen is dit' Volrin, je loopt weer eens in te vullen wat een ander denkt. Ik zei in diezelfde bijdrage letterlijk dat er complotdenkers mee aan de haal gaan. Hoezo 'duidelijk overheen lezen'?" Mijn excuses.

Daslief
Daslief20 mrt. 2023 - 12:58

@Volrin: oké

Farmer3.0
Farmer3.019 mrt. 2023 - 13:39

Komende dinsdag crisisoverleg CDA. Er is een kans dat ze de stekker uit deze mislukte coalitie trekken. Er komen interessante tijden aan in de politiek.

6 Reacties
Mathijsco
Mathijsco19 mrt. 2023 - 14:01

Helemaal met u eens. Er komen interessante tijden aan. Als SP-stemmer zou ik graag een volledige coalitie over links willen, maar dan zullen er vooraf wel duidelijke commitments moeten worden uitgesproken. Zoals bijvoorbeeld GEEN samenwerking meer met de VVD en -als het even kan- ook niet met D66. . Oh, en mensen hier die niet tegen hun verlies kunnen en de BBB-club nu maar gaan overladen met scheldkannonades en insinuaties: jullie trekken beslist geen nieuwe kiezers aan. Integendeel. Wees een goede ambassadeur voor je zaak.

EricDonkaew
EricDonkaew19 mrt. 2023 - 14:15

@Farmer2: Er komen interessante tijden aan in de politiek. --------------------------- Ik vind het ook wel leuk worden. Tweedekamerverkiezingen: 40 zetels voor de SP, 40 voor BBB. De hele gevestigde orde buitengesloten. Doe jij mee Mathijsco? Een complete meerderheid over links wordt het toch niet.

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 15:13

"Komende dinsdag crisisoverleg CDA. Er is een kans dat ze de stekker uit deze mislukte coalitie trekken. " Dat zou ontzettend dom zijn van het CDA. Dan komen er nieuwe verkiezingen en worden ze opnieuw gedecimeerd.

Mathijsco
Mathijsco19 mrt. 2023 - 15:29

@Volrin, Welnee. Beter ten halve gekeerd.. Het CDA pakt waarschijnlijk haar verlies: erger dan dit is haast niet mogelijk. Ik denk dat ze gaan kiezen voor de weg van opblazen, en daarna berouw tonen. Uiteraard gaan de Jonge en Hoekstra daarbij direct exit.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 mrt. 2023 - 16:02

Een coalitie zonder VVD is met de huidige peilingen heel onwaarschijnlijk. Het is de enige klassieke partij die nog een redelijk aantal kamerzetels heeft. En voor iemand die geen coalitie met VVD wil, blijven er weinig andere partijen over.

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 19:54

@Mathijsco "@Volrin, Welnee. Beter ten halve gekeerd.. Het CDA pakt waarschijnlijk haar verlies: erger dan dit is haast niet mogelijk. " Beter wel: hopen dat t.d.t. van de nieuwe TK verkiezingen de BBB zichzelf belachelijk maakt en kiezers toch weer terugkeren naar het CDA. Zeker als ze zich binnen het kabinet opstellen als kritische noot.

Kira68
Kira6819 mrt. 2023 - 13:35

Het demoniseren en poraliseren door zogenaamde.mensen van niveau is weer in volle hevigheid los gebarsten. Kleuterklas

5 Reacties
Adaestuo
Adaestuo19 mrt. 2023 - 14:10

Gelukkig is dat wat rechts doet geen demoniseren maar 'benoemen' en 'duiden', hè... En sinds wanneer heeft rechts een zogeheten grote moeite met polariseren? De rechtse hypocrisie wordt onontkenbaar met de dag onbeschaamder. Al meer dan twintig jaar volop polariseren, maar wanneer echter de vlam in de pan slaat is het huilie huilie.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 14:56

@adaestuo Ken jij de betekenis van 'cope' ?

Adaestuo
Adaestuo19 mrt. 2023 - 15:09

@GeenProbleem 19 mrt. 2023 - 15:56 Je kan dat niet zelf opzoeken?

Volrin
Volrin19 mrt. 2023 - 15:13

U zou ook kunnen overwegen op de inhoud van het artikel in te gaan, in plaats van loze beschuldigingen te uiten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 mrt. 2023 - 16:07

Dankzij D66 kon de BBB zoveel stemmen verzamelen. Dat heeft links niet tegen willen houden. Dan moet links niet huilen over het resultaat.

Pera71
Pera7119 mrt. 2023 - 13:25

Jammer dat deze wappies door de selectie zijn gekomen. Hoop en verwacht dat de partij ze kort houdt en geen platform biedt om schadelijke onzin te verkondigen.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 mrt. 2023 - 16:10

"Hoop en verwacht dat de partij ze kort houdt en geen platform biedt om schadelijke onzin te verkondigen" Daar hebben we de coalitie+GL/PvdA al voor.

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 13:22

Zou iemand mij uit kunnen leggen waarom het complotdenken van Caroline van der Plas zelf - ze ontkent dat klimaatverandering door mensen wordt veroorzaakt - vrijwel nooit wordt genoemd?

13 Reacties
Rob12342
Rob1234219 mrt. 2023 - 14:35

Omdat dat geen complotdenken is wellicht? Bovendien heeft ze gezegd dat klimaatverandering niet ALLEEN door menselijk handelen wordt veroorzaakt. Wel juist citeren aub.

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 15:55

@Rob12342 (1) Op chronologische volgorde: > "Waarom vlees eten toch steeds gelijk stellen met de opwarming van de aarde, terwijl we allemaal weten dat dit soort klimaatveranderingen al sinds het ontstaan van de aarde aan de gang zijn en het aandeel van de mens bij de aarde-opwarming nooit echt is aangetoond of althans te verwaarlozen is? Gletsjers trekken zich al sinds 1850 terug, dat komt echt niet doordat ik elke dag een lapje vlees eet, hoor.", [1] > "Ik vind het wel heel gemakkelijk om te stellen dat 'wij mensen de opwarming van de aarde versnellen', terwijl er ook veel wetenschappers zijn die het tegendeel beweren." [1] > "Jouw bijdragen over wel of geen vlees eten van de afgelopen weken hebben mij af en toe wél aan het denken gezet. Niet zozeer de argumenten over het klimaat, want ik behoor tot sceptici als Henrik Svensmark die denken dat de opwarming van de aarde een grotendeels natuurlijke oorzaak heeft en niet te stoppen is." [1] > "Waarom denkt iedereen dat je meteen klimaatverandering ontkent? Ik geloof wel dat klimaat verandert. Dat doet 't al miljarden jaren namelijk" [2] > "Geloof alleen niet in de redenen die worden genoemd door de milieuactivisten. De groene multinationals cashen big time dankzij hun praatjes" [2] > "Die zijn veelal verbonden aan milieuclubs of hangen die ideologie aan. Je moet het boek Econostra van @petersiebelt eens lezen. #Eyeopener" [2]

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 15:56

(2) Oftewel, dat mensen klimaatverandering veroorzaken is een hoax om "groene multinationals te laten cashen", met één boek van een complotdenker als onderbouwing. > "Ook aan die 97% wordt inmiddels getwijfeld." [2] Van der Plas geeft geen bron hiervoor. Verder linkt ze een artikel [3] met de volgende uitspraken: > "Global warming wordt niet veroorzaakt door CO2" > "Volgens Plimer zou de paus zich nooit moeten hebben laten adviseren door milieuactivisten, die hebben laten zien dat ze ‘schaamteloze leugenaars zijn en niets over het klimaat weten’." > "Zelfs als de aarde opwarmt, is het onwaarschijnlijk dat CO2 de enige factor is." Later lijkt ze heel zorgvuldig geen uitspraken meer te doen over de invloed van de mens, zonder eerdere uitspraken terug te nemen, en blijft ze impliceren dat de mens niet van invloed is: > "Ik ontken klimaatverandering ook niet." [4] Ze neemt ook de woordenkeus van klimaatontkenners zoals Wilders en Baudet over, zoals "klimaat-hysterie" [5]. Het BBB verkiezingsprogramma [6] schurkt ook tegen ontkennen aan: > "BBB wil het nationale klimaatakkoord opzeggen. Het huidige akkoord is onrealistisch, onbetaalbaar en kent geen draagvlak bij de burgers. Er moet een nieuw realistisch akkoord komen op basis van feiten en haalbaarheid." Het "op basis van feiten" suggereert dat de gebruikte klimaatmodellen niet op basis van feiten tot stand zijn gekomen.

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 15:57

(3) Als iemand meer bronnen heeft dan hoor ik dat graag. Voor zover ik weet hebben de media het helaas nagelaten Van der Plas expliciet naar dit standpunt te vragen. [1]: https://web.archive.org/web/20100113013602/https://www.meatandmeal.nl/weblog/vegaversusvlees/ (2009) [2]: https://twitter.com/lientje1967/status/874210997610971137 (thread, 2017) [3]: https://time2wakeup.me/australische-emeritus-hoogleraar-en-geoloog-global-warming-wordt-niet-veroorzaakt-door-co2%e2%80%b3/ (2016) [4]: https://twitter.com/lientje1967/status/1358875080126828551 (2021) [5]: https://www.youtube.com/watch?v=ndh4EuXOGqM (2022) [6]: https://boerburgerbeweging.nl/wp-content/uploads/2023/03/BBB_Verkiezingsprogramma_Algemene_Programma_2023.pdf (2023)

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 16:05

(4) Nog een recent bericht: > "En nogmaals: discussie focust zich nu alleen maar op kv tegen gaan. Wij vinden dat we parallel aan alle klimaatdiscussies ook moeten kijken naar klimaatadaptieve maatregelen. Want nogmaals: denken dat je kv voor eeuwig kunt stoppen is utopie. Antarctica was ooit tropisch" [7] Hier impliceert ze dat de huidige klimaatverandering natuurlijk (i.e. niet door mensen veroorzaakt) is, net zoals de natuurlijke veranderingen op Antarctica. Antarctica was overigens tropisch zo ergens tussen de 541 en 252 miljoen jaar geleden, en is dus een grote rode haring wanneer het gaat om de klimaatverandering waar we nu in zitten. [7]: https://twitter.com/lientje1967/status/1619773704812249088

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 16:12

> "Klimaatverandering is er en is van alle tijden. In afgelopen 150 je heeft mens wrs meer invloed op versnelling ervan. Weg naar meer duurzaam leven, zien wij alleen anders dan u. En wij pleiten ook voor klimaatadaptieve maatregelen. Want denken dat je kv kunt stoppen is een utopie" [7] Alleen hier lijkt ze een beetje terug te krabbelen met "waarschijnlijk", terwijl ze blijft stellen dat het klimaat sowieso wel aan het anderen was. Om vervolgens weer verder te gaan met alleen "het klimaat verandert altijd": > "Natuurlijk kun je proberen om versnelling tegen te gaan, maar klimaat zal altijd veranderen. Ook toen er nog nauwelijks of geen mensen, consumptie, auto’s, vliegtuigen en veehouderij waren, veranderde het klimaat." Deze veranderingen waren echter veel langzamer dan die die we nu zien. Voor het geval iemand wil nitpicken op het verschil tussen "niet", "verwaarloosbaar" en "waarschijnlijk": dit is irrelevant. Absolute zekerheid bestaat niet, en uit niets blijkt dat Van der Plas klimaatverandering serieus neemt en er passende maatregelen tegen wil nemen.

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 17:01

PS. Dit is slechts een selectie uit de twitterberichten van Van der Plas. Zoek zelf met: from:lientje1967 klimaatverandering

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 17:08

...en from:lientje1967 klimaat Je vindt een lijst met ad hominem's over mensen die klimaatverandering wel serieus nemen, en vele verwijten van hypocrisie in de categorie "Geef je om klimaat? Je at ooit een bitterbal". Ook het "argument" dat er altijd al natuurlijke klimaatverandering was en we daar "dus" nu ook mee te maken hebben, komt steeds terug.

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 21:07

Om het nog even wat breder te trekken: Het onder de aandacht brengen van klimaatverandering, inclusief de CO2- en methaanuitstoot van de veesector en de pleidooien om minder vlees te eten, is een directe bedreiging voor de sector die Van der Plas vertegenwoordigd. Als ze, zoals Wilders en Baudet eerder wel deden, duidelijk de invloed van de mens op het klimaat had ontkent, had ze D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren direct tegenover zich gekregen en had klimaatverandering een thema kunnen worden bij de verkiezingen. Ik vermoed dat ze daarom voor een andere strategie heeft gekozen door klimaatverandering wel te erkennen en te zwijgen over de invloed van de mens, om het zo bewust vaag te houden en deze standpunten onder de radar de Eerste Kamer in te loodsen. En dat is gelukt. De meeste media lieten dit standpunt weg, zelfs als ze over de BBB en klimaat schrijven [8] of tuinden in de gezette val, zoals Het Parool: "De BBB is geen partij die, zoals Forum voor Democratie, de invloed van mens op klimaatverandering ontkent." [9] Rosanne Hertzberger (NRC) publiceerde gisteren een column getiteld "BBB gaat het klimaat misschien wel helpen" [10] waarin ze blij is dat de feitenontkennende complottheorie-machine van FvD gedecimeerd is ("Wetenschap versus anti-wetenschap. Nieuws versus nepnieuws."). Geen woord over dat BBB qua klimaat hetzelfde doet. En over andere zaken overigens ook [11].

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 21:08

[8]: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/13/kiezers-vragen-vaak-wat-wil-bbb-a4159340 [9]: https://www.parool.nl/nederland/stikstof-oke-maar-waar-heb-je-als-bbb-stemmer-nog-meer-voor-gekozen~ba34bf7c/ [10]: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/18/bbb-gaat-het-klimaat-misschien-wel-helpen-a4159842 [11]: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/10/stichting-agrifacts-geeft-de-bbb-munitie-maar-volgens-caroline-van-der-plas-is-dat-toeval-a4159140

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 mrt. 2023 - 21:47

Goed werk.

Gerygrr
Gerygrr20 mrt. 2023 - 12:01

Ik vraag me al jaren af, waarom de grote voedselindustrieën steeds weer wegkomen met hun milieuvernietiging via hun gif en geïmpregneerde zaden. Ook daar werden wetenschappelijke rapporten de grondslag voor de toelating van deze gifproducten op de markt. Het is zo selectief, wat hier gebeur5. Zoals met luchtvervuiling door Tata, die longkanker veroorzaakt. Tata blijft uitstoten, maar roken wordt zwaar belast. De burger mag zichzelf beschermen, verarmt. De industrie mag doorgaan en krijgt zelfs subsidies. Ik vermoed, dat deze overwegingen zwaarder tellen. We snappen het niet meer!

Daslief
Daslief20 mrt. 2023 - 12:01

Mooi overzicht Yun99. Om te bewaren.