Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw: de kip zonder kop

  •  
05-08-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Stamcelburger ideaal? Vergeten wordt dat kweekvleescellen gevoed worden met dierlijk materiaal
Vandaag wordt hij gelanceerd, niemand heeft hem nog geproefd , maar in de voorbeschouwing komt de pers al superlatieven tekort. De stamcelburger, die in Londen op een nog geheime locatie aan een select gezelschap van internationale journalisten getoond wordt, heeft alle ingrediënten die het gerenommeerde publiciteitsbureau Ogilvy PR noodzakelijk achtte voor maximaal effect.
Een burger met een sensationeel hoge kostprijs van $325.000,=, geproduceerd in een geheimzinnig laboratoriumproces dat de ambivalentie van kippenvel en grote belofte in zich draagt. Met  kwalificaties die duiden op het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk, dierenleed, het klimaatprobleem, het biodiversiteitsprobleem, het ruimteprobleem en het mestprobleem. Te mooi om waar te zijn?
De stamcelburger kan nog niet in oplage geproduceerd worden, kent nog tal van productieproblemen en het is zeer de vraag of de burger door de strenge toelatingseisen voor novel foods van de EU zal komen en die van de FDA. Hoewel 6 van de 7 ingrediënten overeenkomen met de ouderwetse veggieburger, is het 7e ingrediënt (gekweekt spierweefsel) een bottleneck.
Daarom is nu de vraag vooral relevant wat het onderzoek naar kweekvlees op dit moment toevoegt aan de maatschappelijke behoefte en het maatschappelijk debat.
We konden al weefsel voor transplantatie produceren op basis van stamcellen en dat zou zelfs het geval kunnen zijn met complete organen.
Maar transplantatie kent andere ethische normen dan het kweken van cellen voor voedsel.  De vraag van nut en noodzaak is niet beantwoord voorafgaand aan het onderzoek. Bovendien zijn de onderzoekers financieel buiten adem, zodat de presentatie vooral als een fundraising dinner gezien moet worden waarbij niet gegeten wordt.
Het idee is al oud. Winston Churchill zei in 1936: “Fifty years hence, we shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing, by growing these parts separately under a suitable medium”.  De Nederlandse onderzoeker Willem van Eelen pakte dat idee op na de oorlog en bleef vechten voor het afschaffen van de intensieve veehouderij via kweekvlees. Hij is inmiddels 90 en participeert nog steeds in het onderzoek, maar geeft ook aan dat 30 jaar onderzoek bedroevend weinig heeft opgeleverd. Van Veelen gelooft in kweekvlees omdat hij denkt dat de wereld niet beschaafd genoeg is om te kiezen voor een plantaardig menu, de meest efficiënte oplossing voor alle problemen die met de productie van vlees samenhangen.
De fantasie van onderzoekers laat inmiddels meer ontwikkeling zien dan het resultaat van hun onderzoek. In 2012 oogstte André Ford (Royal College of Art, UK) een storm van kritiek met zijn idee om kippen te kweken zonder bewustzijn, door de cerebrale cortex weg te fokken, waardoor de kippen als letterlijk bewusteloze vleesfabriekjes zouden kunnen worden gestapeld in productieloodsen. Voedsel zou automatisch aangevoerd kunnen worden, mest automatisch afgevoerd.
Er zou net zo weinig dierlijk bewustzijn aan te pas komen als bij de stamcelburger het geval is, maar in plaats van duizenden flintertjes  van nauwelijks gestructureerd spierweefsel, zou er sprake zijn van alle onderdelen van de kip zoals die nu massaal gegeten wordt. De hersenloze kip oogstte overwegend afschuw,  de kweekvleesburger vooral misplaatst optimisme.
In de tijd van Churchill en van Veelen bestond er geen goed alternatief voor vlees. De Textured Vegetable Proteins die door La Sierra Foods en Worthington in 1922 op de markt werden gebracht hadden met hun sponzige structuur meer weg van hondenbrokken dan van vlees en zaten vol kunstmatige smaak- en geurstoffen.
Aziatische vleesvervangers als tofu dateerden van eeuwen eerder, maar hadden evenmin de structuur van vlees. Het waren surrogaatproducten die vleeseters op geen enkele manier konden overtuigen tot een wijziging van hun consumptiepatroon, en voor vegetariërs vooral als alternatieve eiwitbron dienden voor een vleesloos dieet.
In dat perspectief is de zoektocht naar kweekvlees begrijpelijk. Inmiddels heeft het structureren van plantaardige eiwitten echter een zodanige vlucht genomen, dat de voorsprong nauwelijks meer kan worden ingelopen door kweekvlees. Ook het op natuurlijke wijze evenaren van de smaak van rund, kip en bacon vraagt niet langer om kweekvlees of traditioneel geproduceerd vlees.
De nieuwe structureringsmethoden zijn niet veel ingewikkelder dan die van een geavanceerde pastamachine, maar zorgen voor producten die zelfs voor kenners niet van vlees te onderscheiden zijn. Ze hebben dezelfde smaak, structuur, bite, beleving en voedingswaarde als echt vlees en onderscheiden zich hooguit in positieve productkewaliteiten, door malser en sappiger te zijn en botvrij en vrij van pathogenen geproduceerd te worden.
De kip van de Vegetarische Slager was zelfs voor topkok Ferran Adria niet van echt te onderscheiden en de visvrije gerookte palingsalade won onlangs de prijs voor het meest smakelijke nieuwe voedingsproduct van Nederland in alle categorieen.
Binnenkort zullen beef en baconvervangers gelanceerd worden die eveneens niet van echt te onderscheiden zijn, op basis van 100% groenten en plantaardige, natuurlijke aroma’s.  Goedgekeurd voor marktintroductie, in massa te produceren tegen een prijs die nog geen fractie is van die van de kweekvleesburger.
Vergeten wordt vaak dat ook kweekvleescellen gevoed moeten worden en dat die voeding vooralsnog niet uit plantaardig maar dierlijk materiaal bestaat.  En zelfs wanneer kweekvlees gevoed zou kunnen worden met plantaardige grondstoffen, zouden die grondstoffen efficiënter gestructureerd kunnen worden zonder laboratoriumprocessen, maar via directe gebruikmaking van de plantaardige eiwitten.
In die zin is de ontwikkeling van kweekvlees uit dierlijke cellen een charmant maar achterhaald idee.  Een idee dat past bij de denkwereld van Churchill van 1936, maar dat in 1930 al achterhaald was door de inzichten van Einstein: “Nothing will benefit human health and increase the chances for survival of life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet.” Bijna 90% van de ingrediëntenlijst van de kweekvleesburger komt al overeen met die van de ouderwetse veggieburger, waarvan de kwaliteit niet was om over naar huis te schrijven.
Nu bacon op de akkers groeit is het tijd om dieren te bevrijden uit alle voedselketens. De techniek is beschikbaar en kan worden aangewend om met het huidig landbouwareaal een veelvoud van de huidige wereldpopulatie te voeden. Het is zonde geld, tijd en energie te verspillen aan inefficiënte productieprocessen, of zelfs aan het minder inefficiënt maken daarvan. Een meer plantaardige toekomst biedt meer kansen. Voor mens, dier, natuur en milieu.
Jaap Korteweg is oprichter van de Vegetarische Slager, begonnen met 1 winkel in 2010, in 2013 uitgegroeid tot 1.000 outlets in Nederland, Belgie, Luxemburg, Finland en Portugal  en binnenkort verwacht in o.m.  UK, VS, India, Brazilie, Australie en Nieuw-Zeeland

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

tinekea2
tinekea25 aug. 2013 - 9:59

Fijn dat er mensen zijn die hun eigenbelang goed in de gaten houden.

adriek
adriek5 aug. 2013 - 9:59

"wat het onderzoek naar kweekvlees op dit moment toevoegt aan de maatschappelijke behoefte en het maatschappelijk debat" Precies dat: het debat komt goed op gang. Of er een maatschappelijke behoefte aan dat debat is weet ik niet zeker, maar dat zal vanzelf blijken. Kweekvlees versus hersenloze koeien, scharrelvarkens tegen fokzeugen. Of toch een vegaslager, of nog liever Soylent Green?

JanB2
JanB25 aug. 2013 - 9:59

Minder mensen lijkt de enige oplossing voor de dreigende voedselschaarste. Vegaburgers doen daar niets aan af. Ze stellen hooguit het moment dat de koek op raakt even uit.

JVechter2
JVechter25 aug. 2013 - 9:59

Vertel eens, Jaap. "Het is zonde geld, tijd en energie te verspillen aan inefficiënte productieprocessen, of zelfs aan het minder inefficiënt maken daarvan." Wat doe jij dan, of laat jij doen met de lupine en soja? Dat kost geen zinloze energie? Je hebt een surrogaatproduct voor eters die uit culinaire armoede niet om hun maaltijdopbouw heen kunnen. daarbij, je negeert de essentie van vlees. De complexiteit, de variatie. RTL-vlees, vinexvoer voor de schuldgevoeligen die zich laten inpakken door je vrouw en haar kornuiten. Net als jij.

johanw2
johanw25 aug. 2013 - 9:59

"omdat hij denkt dat de wereld niet beschaafd genoeg is om te kiezen voor een plantaardig menu, de meest efficiënte oplossing voor alle problemen die met de productie van vlees samenhangen." Waarom zou dat zo nodig op de meest efficiente methode moeten, om vervolgens voedsel te produceren dat mensen alleen willen eten als ze vergaan van de honger? Waarom mag eten niet gewoon lekker zijn? Vanwege het 0e Calvinistische gebod "gij zult geen plezier hebben"? Of zodat er nog meer mensen op aarde kunnen leven? Als we onze voortplantingsdrift niet in de hand houden gaat het ook op die manier een keer fout, het duurt alleen wat langer.

Els51
Els515 aug. 2013 - 9:59

"Van Veelen gelooft in kweekvlees omdat hij denkt dat de wereld niet beschaafd genoeg is om te kiezen voor een plantaardig menu" Huuh, is het niet zo dat de intelligentie bij mensen is ontwikkeld door een gevarieerde voedselinname? Daar hoort vlees ook bij. De proteine- boost van vlees heeft er o.a. voor gezorgd dat het brein en dus de intelligentie van de mens zich sterk ontwikkelde. Niet alleen mensen hebben als omnivoor die ontwikkeling ondergaan, je ziet het ook bij sommige apensoorten, die af en toe een dier doden voor consumptie. Een voorbeeld is de chimpanchee die werktuigen gebruikt (stokjes om ergens bij te komen). In tegenstelling tot herbavoren, die gebruik maken van hun instinct om te overleven en niet van intellect.

PaulC
PaulC5 aug. 2013 - 9:59

Het is ook wel zinvol om te vermelden dat de schrijver de man is van Marianne Thieme. Inderdaad, die mevrouw van de Partij voor de Dieren. Overigens heb ik een keer de kip van Vegaslager geproefd, die was inderdaad niet van echt te onderscheiden.

hartpine
hartpine5 aug. 2013 - 9:59

Wat te doen aan al die tonnen aan groenten enz. die elke week doorgedraaid worden? Dit lijkt me toch echt een veel groter probleem dan die halve aardappel die af en toe in de vuilnisbak gekieperd wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2013 - 9:59

"Het waren surrogaatproducten die vleeseters op geen enkele manier konden overtuigen tot een wijziging van hun consumptiepatroon, " Daar waren ze ook niet voor bedoeld. In het verleden aten mensen alleen dit soort plantaardig surrogaatvoedsel bij gebrek aan echt eten zijnde vlees. Nogmaals, het eten van plantaardig voedsel door mensen is pure waanzin. Ondanks epidemieen van de verschrikkelijkste vaak dodelijke welvaartsziekten (vooral veroorzaakt door koolhydraatconsumptie) komt men nog steeds niet tot het inzicht dat er maar een soort goed voedsel is voor mensen en dat is dierlijk voedsel.

1 Reactie
JackJ
JackJ5 aug. 2013 - 9:59

Ha ha, u vertelt leuke sprookjes hoor. U doet uw schuilnaam eer aan. Ik weet ook nog een leuke: de vader van Jan heeft 3 zoons: kwik, kwek en? Nee, het is niet kwak.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2013 - 9:59

Ik hoop echt zo dat er een goede kweekburger komt. Hoe minder dieren worden geslacht hoe beter. Dit is pas het begin.. geef het een paar jaar..

1 Reactie
JVechter2
JVechter25 aug. 2013 - 9:59

Dan stop je toch gewoon met vlees eten? Of zou je ook de rest van je leven met een nicotinepleister rondlopen als je stopt met roken?

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2013 - 9:59

'Vergeten wordt dat kweekvleescellen gevoed worden met dierlijk materiaal' oh ja?

1 Reactie
JVechter2
JVechter25 aug. 2013 - 9:59

Ja. http://m.volkskrant.nl/vk/m/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3487130/2013/08/05/Hamburger-van-kweekvlees-vandaag-gepresenteerd-revolutie.dhtml?originatingNavigationItemId=2