"wat het onderzoek naar kweekvlees op dit moment toevoegt aan de maatschappelijke behoefte en het maatschappelijk debat" Precies dat: het debat komt goed op gang. Of er een maatschappelijke behoefte aan dat debat is weet ik niet zeker, maar dat zal vanzelf blijken. Kweekvlees versus hersenloze koeien, scharrelvarkens tegen fokzeugen. Of toch een vegaslager, of nog liever Soylent Green?
Minder mensen lijkt de enige oplossing voor de dreigende voedselschaarste. Vegaburgers doen daar niets aan af. Ze stellen hooguit het moment dat de koek op raakt even uit.
Vertel eens, Jaap. "Het is zonde geld, tijd en energie te verspillen aan inefficiënte productieprocessen, of zelfs aan het minder inefficiënt maken daarvan." Wat doe jij dan, of laat jij doen met de lupine en soja? Dat kost geen zinloze energie? Je hebt een surrogaatproduct voor eters die uit culinaire armoede niet om hun maaltijdopbouw heen kunnen. daarbij, je negeert de essentie van vlees. De complexiteit, de variatie. RTL-vlees, vinexvoer voor de schuldgevoeligen die zich laten inpakken door je vrouw en haar kornuiten. Net als jij.
"omdat hij denkt dat de wereld niet beschaafd genoeg is om te kiezen voor een plantaardig menu, de meest efficiënte oplossing voor alle problemen die met de productie van vlees samenhangen." Waarom zou dat zo nodig op de meest efficiente methode moeten, om vervolgens voedsel te produceren dat mensen alleen willen eten als ze vergaan van de honger? Waarom mag eten niet gewoon lekker zijn? Vanwege het 0e Calvinistische gebod "gij zult geen plezier hebben"? Of zodat er nog meer mensen op aarde kunnen leven? Als we onze voortplantingsdrift niet in de hand houden gaat het ook op die manier een keer fout, het duurt alleen wat langer.
"Van Veelen gelooft in kweekvlees omdat hij denkt dat de wereld niet beschaafd genoeg is om te kiezen voor een plantaardig menu" Huuh, is het niet zo dat de intelligentie bij mensen is ontwikkeld door een gevarieerde voedselinname? Daar hoort vlees ook bij. De proteine- boost van vlees heeft er o.a. voor gezorgd dat het brein en dus de intelligentie van de mens zich sterk ontwikkelde. Niet alleen mensen hebben als omnivoor die ontwikkeling ondergaan, je ziet het ook bij sommige apensoorten, die af en toe een dier doden voor consumptie. Een voorbeeld is de chimpanchee die werktuigen gebruikt (stokjes om ergens bij te komen). In tegenstelling tot herbavoren, die gebruik maken van hun instinct om te overleven en niet van intellect.
Het is ook wel zinvol om te vermelden dat de schrijver de man is van Marianne Thieme. Inderdaad, die mevrouw van de Partij voor de Dieren. Overigens heb ik een keer de kip van Vegaslager geproefd, die was inderdaad niet van echt te onderscheiden.
Wat te doen aan al die tonnen aan groenten enz. die elke week doorgedraaid worden? Dit lijkt me toch echt een veel groter probleem dan die halve aardappel die af en toe in de vuilnisbak gekieperd wordt.
"Het waren surrogaatproducten die vleeseters op geen enkele manier konden overtuigen tot een wijziging van hun consumptiepatroon, " Daar waren ze ook niet voor bedoeld. In het verleden aten mensen alleen dit soort plantaardig surrogaatvoedsel bij gebrek aan echt eten zijnde vlees. Nogmaals, het eten van plantaardig voedsel door mensen is pure waanzin. Ondanks epidemieen van de verschrikkelijkste vaak dodelijke welvaartsziekten (vooral veroorzaakt door koolhydraatconsumptie) komt men nog steeds niet tot het inzicht dat er maar een soort goed voedsel is voor mensen en dat is dierlijk voedsel.
Ha ha, u vertelt leuke sprookjes hoor. U doet uw schuilnaam eer aan. Ik weet ook nog een leuke: de vader van Jan heeft 3 zoons: kwik, kwek en? Nee, het is niet kwak.
Ik hoop echt zo dat er een goede kweekburger komt. Hoe minder dieren worden geslacht hoe beter. Dit is pas het begin.. geef het een paar jaar..
Dan stop je toch gewoon met vlees eten? Of zou je ook de rest van je leven met een nicotinepleister rondlopen als je stopt met roken?
'Vergeten wordt dat kweekvleescellen gevoed worden met dierlijk materiaal' oh ja?
Ja. http://m.volkskrant.nl/vk/m/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3487130/2013/08/05/Hamburger-van-kweekvlees-vandaag-gepresenteerd-revolutie.dhtml?originatingNavigationItemId=2