Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw bewijs voor racisme: Belastingdienst keek naar uiterlijk en nationaliteit

  •  
25-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
766 keer bekeken
  •  
marnixvanrij

© DEN HAAG - Portret van Marnix van Rij staatssecretaris van Financiën rutte IV ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De Belastingdienst beoordeelde mensen voor haar Fraude Signaleringsvoorziening (FSV) onder meer op uiterlijk en nationaliteit. Ook sprong de Belastingdienst uiterst slordig om met de gegevens. Dat blijkt uit twee onderzoeken van PwC. “De conclusies in de rapporten zijn hard en bevestigen dat FSV fundamentele tekortkomingen vertoonde”, zegt staatssecretaris Marnix van Rij in een reactie.
Renske Leijten (SP) en Farid Azarkan van DENK, die in de Tweede Kamer al jaren aandacht vragen voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal, reageren woedend op de nieuwe bevindingen. “Ze zijn echt helemaal gek geworden daar”, meent Azarkan. “Wat een racistische bende.” Leijten wijst op het moment van publicatie – vlak voor de persconferentie over de versoepeling van de coronamaatregelen.
Uit de onderzoeken blijkt dat niet alleen toeslagenontvangers in het FSV-register terecht konden komen. De lijst werd ook gebruikt bij de inkomstenbelasting – met alle gevolgen van dien. In totaal werden in vijf jaar tijd bijna 115.000 mensen zo op de lijst gezet, schrijft NRC Handelsblad.
"Zij werden bijvoorbeeld uitgesloten van de schuldsanering of ze werden onder intensief toezicht geplaatst, waarbij ze tal van bewijsstukken moesten aanleveren en in de tussentijd in financiële onzekerheid verkeerden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.