Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niets is wat het lijkt

  •  
12-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
897 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Ik moest de afgelopen week veel aan Crone’s dichtregel denken in relatie tot de problemen (rellen, vandalisme, geweld tegen personen) in de wijk Terweijde in Culemborg.
‘Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt’. Deze dichtregel van de Utrechtse schrijver C.C.S. (Cees) Crone (1914-1951) staat op een huis niet ver van het Utrechtse Centraal Station. Ik fiets daar regelmatig langs. Ik vind het een prachtige zin. Zo’n zin die elke keer weer even een speldenprik uitdeelt aan je geest, net als de stok van de Zen-meester.
Ik moest de afgelopen week veel aan Crone’s dichtregel denken in relatie tot de problemen (rellen, vandalisme, geweld tegen personen) in de wijk Terweijde in Culemborg. Net als een tijd geleden bij vergelijkbare problemen in de wijk Oosterwei in Gouda hoor je bestuurders onmiddellijk de ‘harde aanpak’ prediken. En daarbij komen dan ‘passende maatregelen’, zoals ME en betonnen wegversperringen. Die laatste hadden ze op Koninginnedag in Apeldoorn beter kunnen inzetten…
Nadat wij in de media aan het begin van de week eerst werden doodgegooid met berichten over groepen Molukkers en Marokkanen in Terweijde, en botsende groepsculturen, kwam er vrijdag het bericht dat het zou gaan om twee families die een conflict hadden. Toen werd de vergelijking getrokken met Shakespeare’s drama Romeo en Julia, waarin de families Montague en Capulet elkaar naar het leven staan. Ik moest aan Crone’s dichtregel denken.
Goed kijken, kritisch analyseren wat er aan de hand is, alle mogelijkheden verkennen, en pas daarna met oplossingen komen. In Nederland wordt de volgorde meestal omgedraaid. Er moet een daad gesteld worden, zaken moeten meteen aangepakt worden, dat staat goed. Pas daarna wordt er nagedacht of de aanpak ook werkt, meestal als al gebleken is dat die niet werkt…
Ik verlang naar bestuurders en politici die na zo’n incident de moed hebben om te zeggen: “We hebben een probleem, we weten niet precies wat er aan de hand is, maar we gaan het tot op de bodem uitzoeken en op basis daarvan een plan van aanpak maken. En voor nu hebben we deze voorlopige noodmaatregelen (met een uitleg wat die zijn) getroffen. Die zijn tijdelijk, totdat onze analyse klaar is.“ Er zijn geen simpele oplossingen voor complexe problemen. Dat is een illusie. Het wordt tijd dat besturend Nederland wakker wordt.
Vandaar mijn recept voor 2010: ‘Bestuurders van Nederland: plak de dichtregel van C.C.S. Crone op het plafond boven uw hoofdkussen. En lees hem elke ochtend hardop voor’.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.