Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Niets duurt eeuwig, ook Rutte en de VVD niet

  •  
16-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2247 keer bekeken
  •  
rutte

Op 2 augustus is Mark Rutte de langstzittende premier van Nederland ooit. Het record, dat nu nog op naam van CDA’er Ruud Lubbers staat, heeft hij dan verbeterd. En die datum gaat hij zeker halen. Zelfs als het kabinet voor die tijd zou vallen, wat buitengewoon onwaarschijnlijk is. Demissionaire periodes tellen immers ook mee.

Denkt Rutte eraan na deze kabinetsperiode te stoppen? Allerminst, maakte hij gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie duidelijk. ‘Ik voel wel dat ik halverwege ben,’ voegde hij er glimlachend aan toe.

Door veel journalisten is dat laatste opgevat als een grapje. Was het dat ook? Ik vermoed eerlijk gezegd nauwelijks. Ik ben er eerder van overtuigd dat Rutte er voorlopig niet over piekert de politiek te verlaten. Dat een groeiende groep kiezers dat graag zou willen, dringt niet tot hem door. Of hij heeft daar lak aan.

Ook binnen de VVD, zijn partij dus, zouden steeds meer leden hem het liefst zien vertrekken. Rutte is te lang de baas geweest. In de peilingen doen de liberalen het steeds slechter. Zou er een alternatief voor Rutte zijn, dan was het aan het einde van deze rit afgelopen met hem. Maar er is geen alternatief.

Het lijkt me op dit moment zo goed als uitgesloten dat iemand anders dan Rutte VVD-lijsttrekker wordt bij de Kamerverkiezingen van 2025 (of eerder). Echt toezeggen doet hij dat overigens nog niet. Vragen over zijn toekomst beantwoordt hij pas een half jaar voor die stembusgang, legde hij vrijdag uit. Als de polls dan al te beroerd zijn kan hij dan altijd nog zeggen dat hij er genoeg van heeft.

De VVD gaat dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw de strijd aan met Rutte op nummer 1. Hoe zal dat aflopen? De kans dat ze dan opnieuw de grootste partij wordt lijkt me niet zo heel groot. Vanaf haar oprichting in 1948 tot 2010 had ze nooit de meeste zetels. Ook voor de oorlog namen de liberalen een bescheiden plekje in. In dat tijdvak haalden de Vrijheidsbond en de Vrijzinnig-Democratische Bond (en hoe haar voorgangers ook hebben mogen heten) zelden meer dan opgeteld zo’n 15 procent van de stemmen, vaak minder. Je moet al naar de jaren van de Eerste Wereldoorlog teruggaan om een liberale premier tegen te komen. In die tijd bestond er nog geen volledig mannenkiesrecht. Vrouwen mochten helemaal niet naar de stembus.

Pas onder Hans Wiegel in de jaren zeventig begon de VVD te stijgen. Hij vormde dit clubje voor de elite om tot een ‘brede volkspartij’. De door Wiegel ingezette koers kreeg een vervolg onder lijsttrekkers als Frits Bolkestein en daarna onder Rutte. Hun beste uitslag boekten de liberalen in 2012: 41 Kamerzetels. De keer erna, in 2017, gingen er weer 8 verloren. Vorig jaar kwam er een zeteltje bij, maar virtueel staat de partij in de meeste peilingen inmiddels op zwaar verlies. Het zou me niets verbazen als de VVD in 2025 (of wanneer er ook Kamerverkiezingen plaatsvinden) haar eerste plek moet prijsgeven. De aantrekkingskracht van Rutte is sterk verflauwd en geen enkel succes duurt eeuwig. CDA en PvdA waren ooit oppermachtig in de Tweede Kamer. Tegenwoordig stellen ze weinig meer voor. Zo kan, ja, zo zál het ook met de VVD gaan.

Meer over:

mark rutte, vvd, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Poeh, poeh
Poeh, poeh17 jul. 2022 - 15:37

Alles valt of staat vaak bij een gezaghebbende en aansprekende lijsttrekker. En die kan bij veel partijen zitten die tegen het midden aanschuieren. Schrijf daar dus geen partijen definitief weg.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195517 jul. 2022 - 18:42

Het zou toch moeten gaan om de inhoud en niet om de poppetjes?

Poeh, poeh
Poeh, poeh18 jul. 2022 - 17:17

@Gimli1955 Mee eens, maar dat andere is de werkelijkheid, helaas.

Sonic2
Sonic217 jul. 2022 - 11:52

De VVD hoeft niet eens de grootste partij te zijn. Als ik de concurrenten van de VVD bekijk dan heeft Rutte het grootste voordeel dat hij makkelijker aan een coalitie kan komen. BBB zie ik niet snel een meerderheid krijgen. GL en PvdA ook niet omdat vooral voor het CDA of de VVD moeilijk zal zijn dat aan een meerderheid te helpen. De PVV ook niet. Of de VVD moet Rutte wegsturen. Dat lijkt me niet zo waarschijnlijk. Ik denk dat Rutte ook na een grote verkiezingsnederlaag niet zo snel weg is. Het Eelco Brinkman scenario in 1994. Die ook met 20 zetels verlies de formatie nog even wild afwachten. In Nederland heb je altijd 10 a 15 procent die het heel goed voor elkaar heeft en weinig zin heeft in verandering. Ik zie de VVD niet snel onder de 15 zetels zakken. Dat is wishful thinking van velen. Overigens kan ik me nog goed herinneren dat in 2019 iedereen dacht dat CDA heel groot zou worden met Hoekstra of de Jonge. Dat waren toen 2 potentiële premiers. Omtzigt was als hij CDA lijsttrekker was geweest ook een stemmen trekker. Dat scheelde ook niets. PvDA/ GL zijn bij de Hond de grootste als je het als fusie partij rekent. Er is zoveel hunkering naar de totale implosie van de gevestigde orde dat mensen daar naar toe gaan redeneren. VVD/ CDA/PvdA zijn verre van uitgespeeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jul. 2022 - 8:09

.................en dan krijgen we een volgende kloon van Rutte!

Break on through
Break on through17 jul. 2022 - 6:48

Ondertussen mankeren de overweldigende meerderheid van 80%+ of meer die voor Rutte heeft "gekozen" nog maar net aan de quasi dictatuur van Rutte en z'n weinig rechtsstaat lievende VVD... Maar goed, het is nu wel duidelijk dat je van een groot percentage van het electoraat enorm aan z'n verstandelijke capaciteiten kunt twijfelen. We hebben wel verplichte scholing maar als je naar de verkiezingsuitslagen en welke debielen allemaal mee mogen doen er aan dan ga je je toch afvragen wat mensen de afgelopen 5 of zes decennia geleerd hebben. Meer een kwestie van aanwezigheidspremie en becijfering.....

MarcusLucas
MarcusLucas16 jul. 2022 - 21:01

Voor mijn gevoel duurt het wel eeuwig. Rutte blijft echt véél te lang. Ik kan die afschuwelijke gladprater niet meer horen en zien. Ik krijg bijna lichamelijke weerzin als Rutte voorbijkomt. Een fundamentele afkeer van alles waar deze slijmkwal voor staat. Gisteren ging dit fragment rond op Twitter van een journalist van Hart van Nederland die hem scherp aanpakte tijdens de persconferentie: https://twitter.com/SamHvNL/status/1547974190703120386 De manier waarop Rutte hier reageert is typerend voor zijn valsheid. Zijn onechtheid. Onbeschaamd liegen, draaien en duiken. Zeer lelijk. Een premier onwaardig. Dit schertsfiguur dient z.s.m. te vertrekken. Een waardige en integere premier had de journalist gecomplimenteerd met zijn uitzoekwerk, en had vervolgens eerlijk toegegeven dat hij en Kaag vanuit hun liberale ideologie van laisser-faire een andere keuze maken, dat zij minder wíllen doen. Maar dat er rond Prinsjesdag voor volgend jaar misschien nog wat in het vat zit. Maar elk greintje eerlijkheid is er bij Rutte helemaal uit. Die vent is de vleesgeworden politieke spin. De personificatie van leegheid en opportunisme. Er is niets oprechts, integers of echts aan hem.

Pietje Puk139
Pietje Puk13916 jul. 2022 - 13:41

Aan het grote aantal fracties in de kamer kun je zien dat de bevolking het er niet mee eens is. Dan gaan ze stemmen op een BBB, FvD of JA21, maar hebben niet door dat die partijen bij de meeste wetsvoortellen het zelfde stemmen als de VVD. Daarbij komt dat het begrip "arbeider" een aantal decennia geleden nog bestond. Een leraar, politie-agent, verpleegster of bankmedewerker zien zichzelf niet meer als "arbeider", terwijl ze dat wel degelijk zijn. En dus blijft er maar 1 optie. Leg de mensen uit wie voordeel heeft van het liberale beleid en wie dat voordeel financiert. Het hoogste percentage inkomstenbelasting is gedaald van 72 % naar 49,5 %. Tegelijkertijd is de winstbelasting gehalveerd. Maar, als de regering de staatsschuld niet wil vergroten, zal iemand dat verlies aan belasting inkomsten moeten vergoeden. Dat zijn degenen die NIET het hoogste belastingpercentage betalen. Dus: mensen die minder dan 69.300 euro per jaar verdienen. Dat is de meerderheid. Die mensen betalen nu dubbel zoveel BTW dubbel zoveel accijns het minimum loon is gehalveerd de huren zijn verdubbeld de energiebelasting is verdubbeld Ziekenfonds = afgeschaft ziektewet = afgeschaft gratis onderwijs = afgeschaft vaste baan = afgeschaft Wanneer zou het volk tot inkeer komen? Als de A.O.W. wordt afgeschaft?

9 Reacties
Mohawk2
Mohawk216 jul. 2022 - 15:19

10+ met een griffel, Pietje!

Gimli1955
Gimli195516 jul. 2022 - 18:53

Als de coalitie partijen niets is, en de oppositie ook niet, wat blijft er dan over, Pietje? Er is geen alternatief en geen perspectief. Dat is nu juist het meest tragische. De afwijkende standpunt partijen worden sinds hun oprichting uitgemaakt voor van alles en nog wat door de coalitie partijen incluis gedogers en dat is geland en iedereen is blind voor het echte probleem. De coalitie incluis gedogers zijn de oorzaak van het ontstaan van de "extreme" of zoals sommige verkondigen "ultra". Ben je de manier vergeten waarop de SP werd weggezet, het is dezelfde tactiek en hij werkt. De oorzaak zorgt er voor dat de afwijkende standpunten geen schijn van kans krijgen, waardoor er geen alternatief is en geen perspectief. Iedere nieuwe partij die ontstaat als gevolg van de neoliberale oorzaak, zal direct geneutraliseerd worden en de MSM doen daaraan mee. Ik weet niet waarom de BBB extreem rechts genoemd kan worden. Alles war afwijkt, was vroeger extreem links en sinds die partij geen succes meer heeft, is alles wat nieuw is, binnen een paar maanden extreem rechts of populistisch. Ga eens bij jezelf te raden, waarom lokaal ook de lokale partijen zo groeien? Omdat de burger de landelijke partijen terecht niet meer vertrouwen en alle schandalen en affaires is daar alle reden voor. Wanneer het volk tot inkeer komt? Op het moment dat de groep slachtoffers van het falende systeem groot genoeg is om de landelijke verkiezingen te beïnvloeden. Wanneer de meerderheid het zat is.

Ivan61
Ivan6116 jul. 2022 - 18:55

Pietje Puk, Jij zwamt. Vaste baan en gratis onderwijs zijn niet afgeshaft. Op wie stem jij?

Gimli1955
Gimli195517 jul. 2022 - 8:17

@Sarajlija Het aantal vaste banen is in de laatste 40 jaar flink afgenomen en de invoering van 0 uur contracten en ZZP constructies is ontploft. Daarnaast is sinds een tijdje de studiebeurs vervangen door een studielening, of heb je iets gemist. Pietje staat niet ter discussie, en je reactie is de bekende ontwijking ingezet door iemand met een andere mening of standpunt. Dat mag, maar doe het dan inhoudelijk, incluis onderbouwing.

Ivan61
Ivan6117 jul. 2022 - 11:10

Gimi, Iedereen weet wat er is gebeurd in afgelopen 20 jaar hier in Nederland. Als trouwe SP stemmer ben ik in feite altijd tegen Rutte en zijn regeringen. Wat Pietje en jij vergeten te melden is dat TK de baas is en niet Rutte. Met jullie manier van denken komen jullie vanzelf bij FvD terecht.

Gimli1955
Gimli195517 jul. 2022 - 13:21

@Sarajlija Keep on dreaming. Op papier en in perfecte democratie zou de TK de macht moeten hebben, echter in de huidige situatie doet de SP niet echt veel. De macht ligt bij het kabinet, en zeker met de kadaverdiscipline van de coalitie sinds 40 jaar. Daar heeft de FVD en de PVV niets mee te maken en is weer de loze beschuldiging en vergelijking, waardoor er helemaal niet veranderd. Het blijft bij wijzen en zinloze verwijten, waardoor Rutte er nog steeds zit. De FVD is het gevolg van het feit dat de kiezer ooit ook het vertrouwen is kwijt geraakt in jouw SP. Nu zijn er een reeks partijen, waarvan de voorspelbare partijen de schuld krijgen van het falende systeem. Geen reactie op de studie lening en de O uren contracten incluis ZZP constructies geeft aan dat het negeren nog steeds voortduurt. Zoals ik al zei, geen inhoud en geen onderbouwing.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 jul. 2022 - 20:51

De FVD is het gevolg van het feit dat de kiezer ooit ook het vertrouwen is kwijt geraakt in jouw SP. Mee eens. En hoe komt dat? Waar is dat mis gegaan? Waar is men het vertrouwen in de SP verloren? Op een gegeven moment was de SP heel groot en toen kwamen ze tóch niet in een coalitie. Wanneer was dat ook alweer? 2010?

Ivan61
Ivan6118 jul. 2022 - 11:25

Gimi, Jij bent niet goed op de hoogte. De overlopers gaan meestaal naar PVV. Als jij de geschiedenis van afgelopen beetje kent dan zou jij weten dat flexwerken paradepaardje van D66 was, Studielening van PvdA minister weet je nog? Het probleem van links is dat verhaal niet meer geloofwaardig is voor meeste burgers. De verkiezingsuitslagen liegen niet om. Maar dat mensen op PVV en FvD stemmen is wel teken van geestelijke armoede. Beter dat zulke kiezers bij extreemrechts zitten. Lekker overzichtelijk.

Sonic2
Sonic218 jul. 2022 - 14:02

@ Baloe Forum is een overduidelijk gevolg van het totale falen( voorspelbare falen ook) van de PVV. En van de "linkse" koers van de VVD. Althans door uiterst rechts wordt de VVD als heel links gezien. Dat laat al zien hoe ver ze aan de rand van het spectrum zitten. https://nos.nl/artikel/2277050-dit-is-de-forum-kiezer-en-zo-ziet-de-rest-van-de-stemmers-eruit Absoluut onwaar wat je zegt. Net als dat de BBB kiezers vooral van VVD/Forum/PVV/ CDA komt.

korheiden
korheiden16 jul. 2022 - 12:52

Ooit zal Rutte ermee stoppen. Of de VVD de grootste blijft is onzeker. Wat ik nu in de peilingen zie is dat BBB erg groot wordt, PVV zakt wel iets maar blijft toch rond 14, 15 zetels staan en JA21 krijgt er ook nog wel 8 tot 10. Wybren van Haga's BVNL zou zomaar een zetel kunnen krijgen en zelfs FVD houdt 4 of 5 zetels. Dat zijn er bij elkaar ergens tussen de 40 en de 50. GL krijgt wat teleurgesteld D66-ers terug, net als de PvdA. CDA valt vrijwel helemaal weg. Dan zijn er nog wat kleinere partijtjes die ook nog enkele zetels zetels halen. Al met al wordt een volgend kabinet een moeilijke zaak, er zouden misschien wel 6 partijen nodig zijn voor een meerderheid. Wat gaat Omtzigt doen? Wie het weet mag het zeggen.

2 Reacties
Erik20
Erik2016 jul. 2022 - 14:02

BBB is nu alleen groot in de peilingen omdat de boeren veel in de media zijn. Het is meer een stem tegen het kabinet, net zoals FvD eerder groot was. Wanneer mensen beseffen dat ze zelf toch niet heel veel met boeren hebben, of er weer een nieuw probleem ontstaat waar BBB geen antwoord op heeft, zijn die stemmers grotendeels weer weg.

Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2022 - 16:13

@ Erik 20: Inderdaad, BBB is denk ik net zo'n tijdelijk opgeblazen ballonnetje als vroeger Rita Verdonk met haar TON. Van der Plas is op de keper beschouwd gewoon traditioneel rechts, maar heeft nu de publicitaire wind mee.

wittecisnoot
wittecisnoot16 jul. 2022 - 12:04

Het grootste argument voor Rutte, zijn diens tegenstanders. Ik wil Rutte ook weg hebben maar wie wordt het dan. Kaag is een Rutte maar dan spilziek. Klaver is zo elitair als wat. Wie er voor de PvdA zit weet ik niet en dat zegt meer over die persoon dan over mij. Baudet is de weg kwijt en Wilders is beter in vuurtjes stoken dan ze te blussen. Gristenmannetjes moet ik niet. De van Ja21 heeft wel wat bestuurservaring maar komt mij niet over als iemand die premier kan zijn. Carolien van BBB zou wat kunnen zijn maar laat haar haarzelf eerst eens meer bewijzen. Ik mot Rutte niet maar hij kan wel een land leiden en dat zie ik weinig politici doen. Of Rutte het land leidt waar jij het naar toe wil is wat anders...

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195516 jul. 2022 - 13:19

Zo lang je geen slachtoffer bent van zijn daden en van zijn 4 coalities, is er ook weinig aan de hand. Alleen worden de groepen en aantallen die slachtoffer zijn geworden, exponentieel groter, hoe langer hij regeert. Bij gebrek aan beter kan nooit een reden zijn om een slecht premier aan het bewind te laten. Geen enkel fundamenteel probleem is opgelost in de laatste 12 jaar, wel veel ongekend onrecht en verdeel en heers tactiek. Hij leidt helemaal niets, maar dat is logisch met deze insteek van er is niets beters. Dan kan iedere vrouw die regelmatig door haar man in mekaar wordt geslagen, blijven want ja er is niets beters te vinden. Hij had na Rutte 3 al moeten oprutten en het accepteren van zijn terugkomst, is net als Van Rij in Roermond in mijn ogen onbegrijpelijk.

Gio Servas
Gio Servas17 jul. 2022 - 8:43

@wittecisnoot, Er zitten wat typfoutjes in de laatste alinea. Het is niet dat Rutte een land kan leiden, het is dat Rutte een land kan laten lijden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 jul. 2022 - 11:25

"Het zou me niets verbazen als de VVD in 2025 (of wanneer er ook Kamerverkiezingen plaatsvinden) haar eerste plek moet prijsgeven." Dat zou kunnen natuurlijk, maar de vraag is of ze die plek dan prijsgeeft aan een stabiele partij met +/- 40 zetels, of dat dat laatste iets van het verleden is en een of andere snel groeiende partij met een zetel of 20 als grootste uit de bus komt, om vervolgens weer in te zakken. Als de laatste stabiele middenpartij ook een dwerg wordt dan moeten we eens over ons stelsel gaan nadenken, anders valt er nauwelijks meer te regeren.

5 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13916 jul. 2022 - 12:42

Je zou natuurlijk ook aan de bevolking uit kunnen leggen wat het verschil is tussen liberalisme en sociaaldemocratie. Het verschil tussen rechts en links is namelijk zó simpel, dat iedereen het kan begrijpen. 100 % links = communisme. De communisten vinden dat niemand rijk mag worden over de rug van onderbetaalde arbeiders. En dus schaft men het begrip "ondernemer" af. Iedereen werkt voor de overheid. 100 % Rechts = anarcho-kapitalisme. Deze ideologie stelt dat de overheid het probleem is en schaft die dus volledig af. Met als gevolg dat er alleen ondernemers en arbeiders over blijven. Extreem (100 %) links of (100 %) rechts zijn beide onmogelijk uit te voeren. Het eind van het liedje is dat er nog maar 2 soorten uitvoerbare politieke ideeën over blijven. A Liberalisme. Ideologie die stelt dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met het bedrijfsleven (en de burgers) en in principe alleen voor politie en leger moet zorgen. Resultaat: nachtwakersstaat. B Sociaaldemocratie. Het idee dat mens, dier, natuur en milieu worden beschermd tegen de ongebreidelde hebzucht van de ondernemers. Die bescherming moet worden geleverd door de overheid. Ondertussen weten maar heel weinig mensen de waarheid over liberalisme. Ik zou de verkiezingsuitslag wel eens willen zien, als elke Nederlander bovenstaande zou weten. Je zou het volk ook kunnen laten zien wat er is gebeurd. Vele sociale voorzieningen afgeschaft en daarna belastingen voor rijke mensen fors verlaagd.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 jul. 2022 - 13:25

Pietje Puk, "Ik zou de verkiezingsuitslag wel eens willen zien, als elke Nederlander bovenstaande zou weten." Dit soort opmerkingen maak je de hele tijd, als mensen het verschil maar zouden begrijpen, als ze maar zouden weten wat liberalisme is etc, dan zou de uitslag heel anders zijn. Daar ligt een schone taak voor je zou ik zeggen. Zoek naast Joop nog wat andere podia, zo breed mogelijk. Misschien nog beter: print je reactie uit en verspreid hem deur tot deur. Wie weet breng je wel een blijvende verandering in het electorale landschap teweeg.

Gimli1955
Gimli195516 jul. 2022 - 13:30

@Pietje Puk139 Zo lang er geen meerderheid ontstaat die slachtoffer is van zijn onrecht en afbraak, zal het blijven voortduren. Er zijn nog steeds genoeg mensen, die hem behouden onder het mom : Er is geen alternatief. Kun je je afvragen hoe het komt dat er geen alternatief is. Dat komt omdat ieder alternatief wordt weggezet als extreem, ultra, populistisch enz enz enz. Daar doen he media graag aan mee, en het nieuws wordt erg eenzijdig gebracht, en ook in de praatprogramma's. Zo werkt het al 40 jaar, eerst was het de SP : communistisch, Pol Pot, Noord Korea, gevaarlijk en lees je eigen beschrijving en generalisatie als karikatuur. Verdeel en heers werkt altijd. Maak een vijandsbeeld en blijf dat herhalen. Nu is het "extreem rechts" als groot gevaar. Het grote gevaar regeert al 12 jaar en de schandalen en affaires zijn het bewijs. Er is meer angst voor wat mogelijk kan gebeuren, dan voor wat er in het echt al tientallen jaren gebeurt. Jullie verwijten racisme en fascisme, terwijl het al samen met discriminatie in de ondersteunende instanties verankerd zit, met verregaande wetgeving en uitgevoerd door maatschappelijke instanties. Het is er al en vele zijn ziende blind en horende doof.

Pietje Puk139
Pietje Puk13916 jul. 2022 - 15:07

Kees, helaas heeft Gimli1955 gelijk. De media werken niet mee om de waarheid aan het licht te brengen. En zelfs de "linkse" politieke partijen werken niet mee. Zij weigeren allemaal keihard om de waarheid te vertellen. Geen enkele stichting, vereniging of persoon is bereid om iets te doen aan het gebrek aan kennis van de bevolking. Het draait in dit land namelijk alleen maar om geld en uiterlijk vertoon. En dus is de toekomst van dit land duidelijk. Een nachtwakersstaat. Geen enkele vorm van sociale voorziening, peperdure koop/huurwoningen en onbetaalbare volksverzekeringen. En ondertussen blijft iedereen maar klagen over de hoge criminaliteitscijfers, het misbruik van drugs en alcohol en het gebruik van zwaar geweld. In dit land krijgen nooit de mensen de schuld die de problemen veroorzaken, maar degenen die REAGEREN op de problemen. Iedereen die op een liberale partij stemt, geeft opdracht tot moord. Want meer dan een miljoen gezinnen heeft niet eens genoeg geld voor een tandarts, laat staan een eigen risico van 400 euro. Elk jaar gaan vele mensen niet naar de huisarts, vanwege die 400 euro. Om er een tijd later achter te komen dat de tumor is uitgezaaid en er niets meer aan te doen is. Dat is MOORD. Want het is nergens voor nodig in zo'n rijk land. En als ik zo naar jouw antwoord kijk, stem jij ook op een liberale partij. Want je bent geïrriteerd.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 jul. 2022 - 18:45

Pietje Puk, Nah, geen irritatie, het is eerder verwondering dat je oprecht lijkt te menen dat het volk heel anders zou stemmen als het kennis zou nemen van een handvol alinea's met uitleg over politieke stromingen. Dat betwijfel ik. Overigens zijn je uitlatingen soms wel vrij extreem: "En als ik zo naar jouw antwoord kijk, stem jij ook op een liberale partij." Als ik dit koppel aan: "Iedereen die op een liberale partij stemt, geeft opdracht tot moord" beschuldig je me ervan een soort moordmakelaar te zijn. En niet alleen mij maar een slordige acht miljoen andere Nederlanders, als ik kijk naar welke partijen jij allemaal tot het liberale kamp rekent. Maar dat zul je wel niet bedoelen.

Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2022 - 11:12

Rutte's VVD staat voor de afbraak van sociale rechten en voorzieningen, diep op de samenleving inhakkende schandalen, schaamteloos gelieg en gedraai in de politiek, enz. Dat zal niet anders worden, en het zal een opluchting zijn als ze de toonaangevende positie zal verliezen.

4 Reacties
Gimli1955
Gimli195516 jul. 2022 - 12:48

Dan kan het overgenomen worden door de coalitie partijen, die de afgelopen 12 jaar gewoon hebben meegeregeerd en net zo schuldig zijn door de mee geleverde bewindspersonen. Neen, het is tijd voor de grote schoonmaak. Alleen heeft het democratische systeem geen rekening mee gehouden, democratie werkt bij een positieve insteek van beleid, maar is vrijwel onmogelijk te verwijderen bij misbruik en corruptie. Dan zijn er altijd coalitie partijen die in verschillende samenstelling en grootte het falende systeem aan de macht kunnen houden. De democratie werkt bij de opbouw van de maatschappij, niet bij de afbraak. Dan komt er geen alternatieve keuze of zoals nu enig perspectief voor de burger. Het systeem is optimaal ingericht om het neoliberale systeem aan de macht te houden. We hebben al een tijdje een totalitair regime gericht op het optimaliseren van de markteconomie, de burger als consument en de staat als overkoepelend systeem om de groei te waarborgen. Bij het maken van winst zullen er altijd mensen of groepen mensen verliezen, die betalen in het Ponzi systeem de prijs van de "groei" van de economie. De groei is natuurlijk het eigenlijk de inflatie, waardoor de burger eerst de prijzen ziet stijgen en daarna pas zijn inkomen na een tijdje. Dat is wel aangetoond met de stilstand van het besteedbaar inkomen. De neoliberalen zullen wijzen naar de welvaart en de ontdekkingen als smartfoon en internet. Dat zijn echter ontdekkingen, die niets te maken hebben met de welvaart.

Pietje Puk139
Pietje Puk13916 jul. 2022 - 12:56

Naast de VVD bestaan er nóg 14 liberale fracties in de tweede kamer. Samen met de VVD hebben die fracties 82 % van de zetels. Het maakt heel weinig uit over WELKE liberale partij we het hebben. Sociaal-economisch (sociale voorzieningen afschaffen en daarna de belasting voor hoge inkomens en grote ondernemingen verlagen) zijn ze allen gelijk. Of we het nu hebben over VVD, D66, PVV, Forum, dat maakt niet uit. In de peiling van Maurice de Hond heeft de VVD inderdaad nog maar 21 zetels over. MAAR !!!!!! Alle liberale partijen samen hebben in die peiling nog steeds 78 % van de zetels. Mocht de verkiezingsuitslag daadwerkelijk zo zijn als de laatste peiling, dan zou het volgende kabinet er zo uitzien. VVD 21 BBB 20 CDA 6 PvdA 12 CU 7 D66 13 Samen 79 zetels. Is dit een probleem? Welnee, onzin. Het zijn allemaal liberale partijen. De een heeft een ander speerpunt als de ander, maar ze kunnen allemaal makkelijk samen door 1 deur.

Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2022 - 16:03

Zo lang we binnen het kader van de kapitalistische productiewijze leven, zal het parlementaire en rechtssysteem daarmee overeenstemmen. Dat is duidelijk. Maar dat wil niet zeggen dat het niets uitmaakt welke coalitie van partijen regeert. Het maakt wel degelijk verschil uit, of een keihard neoliberale regering de positie van de meerderheid van de bevolking verslechtert en sociale verworvenheden afbreekt, of een coalitie probeert de situatie te verbeteren. En wat bedoel je met "grote schoonmaak", Gimli? Dat klinkt nogal abstract, en daardoor gratuit. Juist in een situatie als de huidige zal voor elke, zelfs kleine verbetering gestreden moeten worden. En daarvan kan het tot stand brengen van een progressief georiënteerd kabinet wel degelijk een onderdeel zijn. Al zullen op de lange duur zeker wel meer fundamentele veranderingen noodzakelijk zijn. Maar daarop wachten levert natuurlijk niets op.

Gimli1955
Gimli195516 jul. 2022 - 19:11

@Olav Er is alleen maar keihard neoliberaal beleid. Tijdens het meedoen door de "sociaal democratie" in 2012 is de meest harde wetgeving aangenomen : de participatie wet. Er zijn geen nuances meer zichtbaar tussen de verschillende partijen en het ongekende onrecht wat de slachtoffers is aangedaan. Niet tijdens het institutioneel racisme en discriminatie als de afgelopen tijd sinds alle bekend is geworden. De ondervragingscommissie heeft aantoonbaar bepaalde stukken niet gekregen en zelfs tijdens de verhoren, kwam er nog meer ellende tevoorschijn. Er is geen coalitie die de schade in Groningen echt wil verbeteren. Nog steeds worden de advocaten van de Zuidas ingehuurd en blijken de uitvoeringskosten 3x zo veel te kosten als de werkelijke schade. Hopen op een progressief georiënteerd kabinet zijn mooie woorden zonder inhoud. Ik stel dat er een grote schoonmaak nodig is in de politiek en ook in de instanties en instituten, die de maatschappij horen te ondersteunen. De overheid moet in de praktijk af van de managers die de burger zien als een noodzakelijk kwaad wat het functioneren van het kantoor of instantie negatief beïnvloed. Als ik een bouwvergunning nodig heb, moet ik bij de gemeente geholpen worden om met zo min mogelijk problemen die bouwvergunning te krijgen. Dat is hun taak, dat is hun reden van bestaan. Nu krijg je een Omgevingswet, die alles moet gaan regelen. Van alle ingevoerde beleid van de laatste 40 jaar bleek naderhand het tegenovergestelde te zijn bereikt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 jul. 2022 - 11:11

Alles komt en gaat inderdaad en het zou met niet verbazen als er volgende keer een kabinet zonder de VVD komt of in ieder geval niet met de VVD als grootste partij. Dit vierde kabinet van Rutte lijkt meer om Rutte te draaien dan om de VVD. Door de blunders tijdens de formatie lijkt Rutte een soort marionet te zijn van Kaag waardoor er vooral D66 beleid is en ik weinig VVD zie in deze coalitie. Alles voor het pluche....

1 Reactie
Gentleman
Gentleman16 jul. 2022 - 17:40

D66 en VVD sociaal economisch één pot nat.

Halas
Halas16 jul. 2022 - 11:04

Tsja en het 'linkse alternatief' is ook ver weg te zoeken.. Dat drammerige groenbeleid, en we moeten stoppen met dit en met dat. Het blijkt uiteindelijk weinig draagvlak te creeeren, hoe goed Joop ook haar best doet om vooral artikelen te verzamelen die suggereren dat er echt een groene revolutie moet komen. En vervolgens staat er een stoet op Schiphol tot aan de A4 om te mogen vliegen, want ja groen is prima, maar er iets voor opgeven... moaw. .

3 Reacties
Zandb
Zandb16 jul. 2022 - 12:38

Halas je zou verwachten dat iemand als u even genoeg heeft aan de eigen besognes. Het heeft weinig zin om een volgens u verkeerd beleid af te kraken, als we op dit moment te maken hebben met een nog veel beroerder beleid. Tenzij u eigenlijk wel tevreden bent met dit veel beroerdere beleid, natuurlijk.

Pietje Puk139
Pietje Puk13916 jul. 2022 - 13:06

Wat die laatste zin betreft: Die vakantiegangers zeggen allemaal: waarom zou ik iets laten, terwijl Tata Steel en alle andere (internationale) grote ondernemingen mogen doen en laten wat ze willen? En toevallig ben ik van mening dat die vakantiegangers gelijk hebben. Gelijke monniken, gelijke kappen. Ik zou niet weten waarom een ondernemer de hele zaak op zijn kop mag zetten, maar IK moet een warmtepomp kopen? Sodemieter op. Weet je waarom er op een vliegtuigticket geen btw of accijns wordt geheven en op het kaartje voor de treinreis wél? Heb jij wel eens iemand met een driedelig pak met stropdas en Italiaanse schoentjes in de trein gezien? Nou dan.

TheunT
TheunT16 jul. 2022 - 15:19

Pietje De overheid hoeft mij slechte dingen niet te verbieden om er mee te stoppen of te matigen, ik doe dingen uit principe.

EUpiet
EUpiet16 jul. 2022 - 10:21

En welke partij gaat dan de grootste worden? BBB? Een samenraapsel van weggelopen CDAers/FvDers/PVVers? Met D66 zijn de mensen ook wel weer klaar met die overdaad aan nieuwe bestuurscultuur. Of de gefuseerde partij van Groen Links en de PvdA? Zou best eens kunnen. Maar of dat een lang leven beschoren is als er PvdA beleid van de laatste 30 jaar uit voortkomt. Wie dan? Wil de grootste partij opstaan? Ik denk dat de VVD best wel veel kans maakt om weer de grootste te worden. Nederland is een rechts land. Altijd al geweest. En om je dan toch nog redelijk en verstandig rechts van het midden te voelen dan is de VVD een goede keuze. Voor de mensen die zich rekenen tot de kosmopolitische rechtse wereldburgers is daar Volt of D66. Ja Nederland is een rechts land, zo rechts dat bepaalde opiniemakers blijven volhouden dat D66 een linkse partij is.

3 Reacties
Zandb
Zandb16 jul. 2022 - 12:44

EUPiet En het is zo simpel: Nederland is een verdeeld land. En daarom lijkt de VVD de grootste.

Pietje Puk139
Pietje Puk13916 jul. 2022 - 13:12

En daar heb je groot gelijk in. Nederland is rechts. MAAR !!!!!! Dan mag jij mij uitleggen wat al die mensen doen op het Maliveld, met hun vlaggetjes en spandoeken. Want, alle problemen die wij hebben in dit land, zijn veroorzaakt door het asociale, egoïstische, hebzuchtige en racistische stemgedrag van de bevolking. Dus. Je kunt niet eerst VVD (of een van de 14 andere rechtse partijen) stemmen en vervolgens gaan staan roepen dat de lonen omhoog moeten of iets dergelijks. Dat is het zelfde als de boer die de poort van de schapenwei wagenwijd open zet en vervolgens vriendelijk aan de wolf vraagt of hij asjeblieft van de schapen af wil blijven. Kortom, de gemiddelde Nederlander is nog stommer dan het achtereind van een varken. En dat is een belediging voor het varken.

EUpiet
EUpiet16 jul. 2022 - 19:44

@PietjePuk. Ik ken nogal wat onderwijzers vanuit de tijd dat ik werkte voor een onderwijsbond. Bereid tot actie, met petjes op inderdaad naar het Malieveld. Het leek heel erg links allemaal. Maar de meeste onderwijzers stemmen D66. Dat is hun goed recht natuurlijk maar dan stem je niet links. En ook niet links van het midden. Mensen met nogal wat centjes blijven VVD stemmen. En dan zijn er nogal wat die op het poppetje stemmen. Dat hebben we de laatste verkiezingen gezien. En de mensen die nu naar BBB overstappen zitten ook al aan de rechterkant. Ik zie echt links niet zo snel groeien. Daaronder versta ik PvdD, SP, Bij1 en vooruit GL. De PvdA is in woord links maar ik heb er weinig van gezien de afgelopen 30 jaar. Denk is soms links. 25 tot 30 zetels. De rest is rechts van het midden tot behoorlijk rechts. Dus maakt het zoveel uit als de VVD niet de grootste zou worden? Dan gaan ze wel naar BBB, of D66, of Volt, of nog erger naar JA21 of PVV. Of misschien gaat de PvdA wel weer winnen zodat ze over rechts kunnen gaan regeren met VVD en D66. (dat noemen ze dan verantwoordelijkheid nemen en niet langs de kant staan te roeptoeteren) Nee ik zie het niet veranderen.

Mark Huysman
Mark Huysman16 jul. 2022 - 9:26

Wat ontbreekt in deze column is een analyse van waarom de VVD zo dominant is geworden. Ik denk dat dat o.a. komt omdat links (m.n. de PvdA) capituleerde voor het VVD-gedachtengoed. De PvdA schudde in de jaren 90 de ideologische veren af en zei feitelijk: ‘wat de VVD altijd wilde (privatiseren, dereguleren, verslechteren sociale stelsel, meer marktwerking, etc) is zo slecht eigenlijk niet. Wij gaan daar aan meedoen’. En als dat je insteek wordt dan moet je niet raar opkijken dat mensen dan liever voor ‘the real thing’ gaan (of hun toevlucht zoeken tot rechts-radicale populisten). Misschien dat mensen nu het idee hebben dat de tijden weer wat aan het veranderen zijn en dat de PvdA (en GL) weer wat sterker aan een eigen linkse identiteit werken maar ik twijfel daar ernstig aan. Het voorstemmen van de Eerste Kamerfractie van de PvdA voor CETA laat zien dat dat die partij nog steeds volledig meedraait met de wensen van het grote kapitaal en dus nog steeds geen serieus alternatief voor de VVD vormt.

5 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy16 jul. 2022 - 9:38

Komt het ook niet door de algemene versplintering van het politieke veld? De VVD is met 33 zetels misschien de grootste, maar dat steekt schril af bij het aantal zetels dat bijv een PVDA of CDA voorheen kreeg. Wat betreft Links, die heeft terecht of terecht nu al jaren de reputatie de band met de arbeidersklasse te hebben verloren. Dit is trouwens niet een specifiek Nederlands probleem. Er zijn issues genoeg waarop Links echt een groot gedeelte van het electoraat kan aanspreken. Als het dat nuchter én met wat charisma doet kan het vele kiezers terugwinnen die bijv de laatste jaren zijn weggerend naar de PVV. Of uberhaupt zijn afgehaakt.

LaBou
LaBou 16 jul. 2022 - 11:03

"De PvdA schudde in de jaren 90 de ideologische veren af en zei feitelijk: ‘wat de VVD altijd wilde (privatiseren, dereguleren, verslechteren sociale stelsel, meer marktwerking, etc) is zo slecht eigenlijk niet. Wij gaan daar aan meedoen." Eens met één aanpassing: het is niet "wij gaan daar aan meedoen" maar "wij gaan daar bij voorop lopen".

Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2022 - 11:24

@ Miss Piggy: Dat uiteenvallen van links is inderdaad een belangrijke remmende factor. Een nieuwe samenbindende visie en bundeling van krachten zijn broodnodig, maar ik vrees dat daarvoor nog veel energie en tijd nodig zullen zijn.

Gimli1955
Gimli195516 jul. 2022 - 11:31

Beiden: Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. De afgelopen 12 jaar regeert Rutte met een absolute macht door de kadaver discipline van de coalitie. Regeren is soms bevredigende besluiten nemen en soms niet. Je moet uit een bepaald hout gesneden zijn om dat laatste te kunnen doen. Is er sprake van enige tegenstand in de politiek, dan regelt die tegenstand excessen. Het feit dat er een reeks excessen hebben plaatsgevonden, duid op het gebrek aan tegenstand in het bedenken en uitvoeren van beleid. Richt je dan het systeem zo in dat iedere tegenstand onschadelijk wordt gemaakt, door afbraak van controle en toezicht instanties, dan verergert de situatie. Worden dan ook nog onrechtvaardige wetgeving aangenomen met behulp van instituten zoals de RVS en EK, die niet meer naar de inhoud van de wet kijken, dan ontspoort de democratie in een autocratie. De ondersteunende instanties voeren een onzichtbaar gemaakte onrechtvaardig beleid uit en de TK controleert niet meer. De overheid is verworden tot een corrupt systeem, waarbij het behoud van macht het doel wordt. Dat heeft geleid tot Rutte 4, wat wordt gesteund door aanhangers, die wijzen op het gebrek aan een concurrent of nog erger, een gebrek aan een volledig doorgerekende oplossing. Iets wat sinds Covid en nu de stikstof problemen, niet meer geldt voor deze en vorige regeringen. Beleid wordt uitgevoerd zonder de benodigde wetgeving, door Omtzigt al aangegeven, maar voorspelbaar niet in de media gemeld.

Gimli1955
Gimli195516 jul. 2022 - 11:45

Vervolg: Er is geen alternatief, dat is precies wat ik al tijden verkondig. Het feit dat er geen alternatief is, geeft aan dat Nederland in een autocratie zit. In de media wordt er geen enkel alternatief genoemd. Niet omdat het er niet is, maar omdat het niet aanvaardbaar is. Wijzen naar de donut economie, een nieuwe bestuurscultuur, luisteren naar de burgers, niet eenzijdig alles neerleggen bij 1 groep. Het adequaat oplossen van de affaires en schandalen ipv. het inhuren van dure advocaten van de Zuidas om claims te ontmoedigen, stoppen met wijzen naar het ontstaan van afwijkende partijen en de versplintering. Het oppakken van de oorzaak, het destructieve neoliberale systeem. Ik ben goed in het benoemen van de problemen, de duiding van de gebeurtenissen. Mijn wens is dat er eens minder aandacht komt op onbelangrijk geleuter over de langst zittende premier, maar over de schade die hij in 12 jaar heeft veroorzaakt. Dat er aandacht komt voor de oorzaak en het debat niet gaat over ineffectieve maatregelen die de voorspelbare gevolgen proberen te verzachten. Nederland staat achteraan bij de ondersteuning van de bevolking met betrekking tot de huidige inflatie cijfers, de media meldt niet de werkelijke problemen bijvoorbeeld in Sri Lanka. Waar na 2 jaar misoogsten de pleuris is uitgebroken onder bevolking. De reden is de verplichte 100% transitie naar biologische akkerbouw zonder kunstmest en pesticides, waarbij het WEF en de Gates Foundation vol hebben ingezet. Nu is er honger