Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

​'We richten ons wel op XTC, maar alcohol is de grote boosdoener'

  •  
23-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
drunk
Hoewel incidenten waarbij harddrugs in het spel zijn altijd op veel aandacht van media en politiek kunnen rekenen, is de drug die artsen het meeste werk bezorgt nog steeds alcohol. Dronken patiënten zorgen zelfs voor zoveel overlast op Eerste Hulpafdelingen in de binnensteden dat artsen willen er maatregelen komen. Zo zouden de regels voor de verkoop van alcohol op één lijn moeten komen met die van de verkoop van sigaretten. Crispijn van den Brand, arts en voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, vertelt de NOS :
"Al is het maar omdat dronken mensen erg vervelend zijn voor andere patiënten. Zaterdagavond is de stapavond, dus je weet nu al dat ze vanavond weer binnenkomen. Je zal maar als oudere je heup breken en tussen al die dronken mensen terechtkomen. Dat lijkt me erg vervelend. Niet alle dronken mensen zijn vervelend, maar er zijn er genoeg met een agressieve dronk. Het is wel eens gebeurd dat iemand die te veel had gedronken zomaar de behandelkamer van een andere patiënt binnenliep. Dat is zeer onwenselijk. Ze plassen in de behandelkamer, kotsen de wachtkamer onder en trappen gewoon rotzooi."
Michiel Gorzeman, spoedeisende hulp arts in het OLVG, beaamt dat:
"Het is overal hetzelfde. Ook zijn mensen vaak agressief. Het gaat dan om bedreigingen, er wordt gespuugd, of met dingen gegooid. Slechts af en toe komen er achteraf excuusbriefjes. En het gaat niet alleen om de overlast. Onder invloed van alcohol gebeuren er ook veel ongelukken. Zoals kaakfracturen na het vallen met de fiets waarna een operatie nodig is. Veel mensen komen bij ons na vechtpartijen of aanrijdingen waarbij dronken mensen betrokken zijn. We richten onze pijlen op XTC en andere drugs, maar alcohol is de grootste boosdoener van agressie naar personeel en van persoonlijk leed, waar je het ook vraagt."
Foto: screenshot YouTube

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.