Joop

Niet op vakantie vanwege corona? Het luxe toerisme bloeit als nooit tevoren

  •  
15-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
50662262417_9c09184f76_k

© cc-foto: dronepicr https://flic.kr/p/2kbRkz4

Het luxe toerisme dat handen vol geld kost, boekt recordomzetten. Dure hotels en de verhuurbedrijven van vliegtuigen en kapitale jachten zagen hun winsten ondanks de pandemie stijgen en verwachten dat de groei alleen maar zal toenemen. In de statistieken is de ontwikkeling niet meteen terug te zien want die betreffen de hele toerismesector maar als het gaat on luxe villa’s met de service van een vijf sterren hotel, of om nachten aan boord dure jachten die aanmeren bij een strand, dan is de vraag enorm toegenomen. Oftewel: het soort toerisme dat alleen de rijksten zich kunnen veroorloven.
El Paìs zet een aantal cijfers op rij. In de zomermaanden juli, augustus en september werden er in Spanje dit jaar 44.114 vluchten met privé-vliegtuigen geboekt, met 90.929 passagiers aan boord. Een groei van respectievelijk 20 en 14 procent ten opzichte van 2019.
De belangrijkste bestemming voor de rijkelui vormen de Balearen, de eilandengroep die onder meer Ibiza en Mallorca omvat. Pablo Carrington, oprichter van een hotelgroep met tarieven van tussen de 400 en 3500 euro per nacht, stelt dat de eilanden herontdekt worden omdat vermogende Europeanen geen verre reizen meer kunnen maken. Het aantal privé-vluchten naar Palma de Mallorca is zelfs met 62 procent gestegen.
Winkels die de rijksten bedienen zien hun omzetten ook stijgen. De toeristen mogen dan wel in kleinere aantallen komen, ze geven veel meer uit. Per huishouden besteden ze op zo’n trip gemiddeld 17.500 euro. Ter vergelijking: het vakantiebudget van de gemiddelde Nederlander bedraagt zo’n 1.300 euro per jaar.
Andere bedrijven die zich specialiseren in het toerisme voor de rijken bevestigen de opvallende groei en zeggen dat die zelfs hun verwachtingen overtreft. Overigens zit de winst niet alleen in een toename van het aantal luxetoeristen, de branche heeft ook de tarieven verhoogd, met soms meer dan een kwart, waardoor de omzet stijgt en de vakanties een tegelijkertijd exclusiever karakter krijgen. Juist de bezetting van de duurste appartementen en suites is gegroeid.
Hetzelfde geldt voor de luxe jachtenverhuur. Niet alleen in Spanje maar ook Italië, Griekenland en Kroatië. Daarbij gaat het om prijzen die voor een gewone vakantieganger onbetaalbaar zijn. “De meer luxueuze jachten werden makkelijker en sneller geboekt dan de standaard versies,” verklaart een Kroatische verhuurder.
Wat voor Spanje geldt, gaat overigens ook op voor de Cariben waar eveneens sprake is van een forse groei in de trek naar luxe bestemmingen.
cc-foto: dronepicr
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts16 nov. 2021 - 13:15

Ik ben de vakantie van afgelopen zomer nog aan het afbetalen ( Visa card ;-) ), schiet niet erg op, want ben ook aan het isoleren gezien de koude winter die er blijkbaar aan gaat komen en onze regering die er alleen is voor Shell en het grootkapitaal, en ons in de kou laat zitten met torenhoge nieuwe voorschotbedragen want ruzie met Rusland omdat KLM zo nodig over oorlogsgebieden wil vliegen om een paar honderd Euro aan kerosine te besparen..... pfff..... en nu zit ik toch echt te denken aan een houtkachel, want ik heb hout genoeg, maar dat is weer slecht voor het milieu.... met vakantie ben ik dus niet echt bezig, misschien een uitstapje, als het nog mag. Je zou bijna in een depressie terecht komen als ik dit zo teruglees ;-)

Djennica
Djennica16 nov. 2021 - 10:07

Houden sommigen toch nog ergens de toerisme-banen overeind.

1 Reactie
NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts16 nov. 2021 - 13:16

Precies, dat dacht ik dus ook. Geld moet rollen, liefst van die het kunnen missen, want zonder geld geen banen.

FredD2
FredD216 nov. 2021 - 5:48

Tja, dat is echt vreselijk dat al die rijke mensen toch nog een Corona veilige manier vinden om vakantie te vieren en daarmee een deel van een sector de lucht in weten te houden waardoor er toch nog weer extra minder rijke mensen aan het werk gehouden worden die anders werkeloos zouden zijn en geen kant meer op zouden kunnen. Bah, hoe durven ze.

Effie2
Effie215 nov. 2021 - 18:53

‘En wij maar thuis zitten om besmetting te voorkomen en om de planeet te sparen. Ach ja, verschillen moeten er zijn. En die mensen werken zo verschrikkelijk hard’.

2 Reacties
Wieowie
Wieowie15 nov. 2021 - 21:06

En wij maar thuis zitten? Heeft u niets gelezen over de zwarte zaterdagen in augustus op de snelwegen?

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts16 nov. 2021 - 13:17

Dat klinkt als jaloezie. Als ik je een miljoen geef zit jij deze winter ook niet thuis op de bank met de kachel op 16 graden. Wedden?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 nov. 2021 - 18:17

Op zich niet gek. De zeer rijken zijn zich aan het afzonderen (privé villa, privé jacht, privé vliegtuig). Daarnaast is reizen momenteel ook lastig voor het werkende volk. Hoeveel mensen kunnen het zich (qua tijd en geld) veroorloven om 1 of 2 weken in quarantaine te zitten voordat ze uberhaupt aan de vakantie kunnen beginnen?

1 Reactie
LHTJ
LHTJ16 nov. 2021 - 9:41

onzin, iedere ziel kan gewoon de hele wereld rondvliegen, het hebben van een QR code of papieren vaccinatiebewijs en een formuliertje invullen is in 70% van de landen voldoende en je kunt zonder quarantaine je weg vervolgen in dat land. Nog steeds kun je prima onder de 150 euro door heel Europa vliegen. Mensen wordt angst aangejaagd om te gaan reizen dat is wat anders. En landsgrenzen blijken opeens iets magisch te hebben, zodra je daar overheen stapt is de kans op corona vele malen groter aldus BuZa en RIVM. Maar het is natuurlijk ridicuul dat je wel in een volle trein van het Drentse platteland naar de randstad mag reizen zonder dat iemand daar iets van vindt maar dat een vluchtje van Groningen - Eelde airport naar Portugal bekritiseerd wordt. Ondanks dat je in de trein geen check hebt en in het vliegtuig wel en ondanks dat de vaccinatiegraad in Portugal 30% hoger ligt dan in grote delen van de Randstad. Als een Duitser van Garmisch Partenkirchen naar Kiel reist dan legt hij 975 km af. Dat is allemaal prima. Als iemand uit Denekamp 7km aflegt naar het ernaast gelegen Nordhorn dan is het ach en wee want er wordt een magische landsgrens overschreden. Iedereen werd aangeraden om zoveel mogelijk in eigen land te blijven, hoe ver je kunt reizen ligt er volgens dat advies dus maar aan hoe groot je land is. Van New York naar San Diego is ongeveer hetzelfde als van Amsterdam naar Bagdad om maar eens wat te noemen. Het is collectieve gekheid en de rijke laten zich die flauwekul simpelweg niet aanpraten.

Joop den Uil
Joop den Uil15 nov. 2021 - 18:04

\als ik het me kon permitteren zou ik ook frequent gaan in mijn prive-vliegtuig naar mijn Griekse buitenhuis met personeel, mijn speedboot in blauwe MZ wateren, , moviestarsjetset uitnodigen met eigen bewaking en me niet meer scheren. Tussendoor wat zwijntjes en reeen neerknallen en uitpuffen in mijn appartement in New York. maar ja... kan me niet permiteren dus blijf ik tevreden thuis.

1 Reactie
OlavM
OlavM15 nov. 2021 - 23:15

@ Joop den Uil: [Tussendoor wat zwijntjes en reeen neerknallen.....] Maar dat moet dan wel dichter bij huis, in het aan de Nederlandse staat behorende gebied waarvoor opnieuw subsidie is gevraagd.....

JasDon
JasDon15 nov. 2021 - 15:45

"Per huishouden besteden ze op zo’n trip gemiddeld 17.500 euro. Ter vergelijking: het vakantiebudget van de gemiddelde Nederlander bedraagt zo’n 1.300 euro per jaar." Wordt hier nu een huishouden met een individueel budget vergeleken? Bij ons thuis wordt er relatief veel geld in het buitenland uitgegeven. Het is nu eenmaal zeer relaxed om bij een Italiaans villaatje op je wenken bediend te worden met goede wijn, kaasjes, etc.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 nov. 2021 - 18:16

Uh dat is een goede vraag. Voor een huishouden met kinderen lijkt het heel weinig al zit ik er zelf ook flink boven. Zijn natuurlijk ook veel Nederlanders die helaas helemaal geen geld hebben voor vakanties. Het is en blijft een luxe en geen eerste levensbehoefte.

Wieowie
Wieowie15 nov. 2021 - 15:37

Prima voor de landen die het van de toeristen moeten hebben. Een impuls van vakantiegangers kunnen ze goed gebruiken. Is ook goed voor de werkgelegenheid.

9 Reacties
JoostdeV
JoostdeV15 nov. 2021 - 16:36

Zo is het! Banen zijn heilig, als het klootjesvolk maar aan het werk blijft, anders gaan ze nog teveel hun hand ophouden. Dat het werk van veel personen in deze tak van de toeristenbranche de wereld naar z'n einde helpt doet er niet toe.

Wieowie
Wieowie15 nov. 2021 - 17:28

Handen ophouden? Dan kan wellicht in Nederland. In Spanje bijvoorbeeld, krijg je niks. Heel veel landen zijn enorm blij met toeristen. Ook Oostenrijk doet er alles aan om de wintersport door te kunnen laten gaan vanwege de economie. Goed dat de toeristenindustrie opleeft. Zijn veel landen blij mee.

lmgikke
lmgikke15 nov. 2021 - 17:49

Er moet dus een veelvoud aan mensen werken in een sector waar ze zelf nooit, maar dan echt nooit, gebruik van kunnen maken. Goed voor de werkgelegenheid zegt tie dan. Nee goed voor de rijke stinkerds. We leven in een perverse samenleving waar het normaal wordt gevonden dat enkelen belachelijke hoeveelheden geld uit de samenleving kunnen onttrekken. Sterker nog, die worden aanbeden. Wat een stompzinnige domheid wordt er weer ten toon gespreid. Een eerlijkere verdeling zou beter zijn voor ons allen en nog vele malen beter voor de werkgelegenheid. Maar ja, dan zouden er geen rijke stinkerds meer over zijn, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Mensen behoren te leven om te kunnen werken, werken voor de happy few. Vrijheid noemen we dat in het Westen.

EenMening
EenMening15 nov. 2021 - 18:04

@Joost Los van dit soort enigszins decadent toerisme, moet er gewoon gewerkt worden om de maatschappij draaiend te houden. Anders is het met ons allemaal snel afgelopen. Stel je eens voor dat wereldwijd de boeren alleen nog maar voedsel voor zichzelf gaan verbouwen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 nov. 2021 - 18:18

hmm, ik weet niet peperdure vakanties van een paar rijkaards echt goed zijn voor de werkgelegenheid. Het brengt veel geld op ja, maar of er nou echt veel mensen werk aan hebben dat betwijfel ik.

Wieowie
Wieowie15 nov. 2021 - 19:54

Imgikke: een automonteur mag alleen auto’s maken die hij zelf kan betalen? Een kamermeisje of schoonmaakster mag alleen in een hotel werken dat zij zelf kan betalen? Wat is dat voor onzin dat “ Er moet dus een veelvoud aan mensen werken in een sector waar ze zelf nooit, maar dan echt nooit, gebruik van kunnen maken.” Een bordenwasser kan niet in in een sterrenrestaurant werken? Zij zijn enorm blij dat ze werk hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2021 - 22:13

Wieowie Het is niet waar dat je in Spanje niets krijgt! De uitkeringen zijn juist verhoogd onder Sanchez. Dat is een van de eerste dingen die deze regering heeft gedaan!

LHTJ
LHTJ16 nov. 2021 - 9:47

@Joost 12% van de mondiale beroepsbevolking heeft een inkomen dankzij reizen en toerisme. Meer dan 1 op de 10 mensen dus. En dat is zelfs nog zonder dagloners in Afrika en Azië. Los daarvan zijn reisbewegingen in andere sectoren nodig om de zaak draaiende te houden. Kom maar eens met een alternatief. Ik ben benieuwd

Stechelwald
Stechelwald16 nov. 2021 - 10:00

@Imgikke "Nee goed voor de rijke stinkerds." Is er een reden voor rijke mensen uit te schelden? Beetje gefrustreerd dat je zelf niet slim genoeg bent veel geld te verdienen? Hoeft niet hoor, de meesten zijn dat niet, slechts een enkeling . Overigens zijn rijke mensen juist goed in staat zeep te betalen. Ze zullen over het algemeen niet stinken. Arme mensen stinken veel vaker dan rijke.

Sam V
Sam V15 nov. 2021 - 15:26

Mooi voor die bedrijven en misschien een beetje behelpen, maar beter de Balearen dan niets. Snap ik wel. Ik ben ook benieuwd wanneer een paar verre reizen op de planning eindelijk door kunnen gaan zonder veel gedoe.