Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niet op Amazon wel op Bol.com: gevaarlijke boeken over LHBT-'genezing'

  •  
05-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
gay rights kids
Terwijl bedrijven als Amazon ze al lang uit de schappen hebben gehald, blijven omstreden boeken waarin wordt uitgelegd hoe homoseksuele gevoelens zogenaamd genezen kunnen worden in Nederland eenvoudig te bestellen. Onder meer Bol.com. Dat meldt RTL Nieuws. Het COC doet een dringende oproep om de verkoop van dit soort boeken ‘zo snel mogelijk te stoppen’.
Een van de schadelijke boeken die via Bol.com verkrijgbaar is, is ‘Shame and Attachment Loss: The Practical Work of Reparative Therapy’ van Joseph Nicolosi. Hij beschrijft verschillende ‘behandelingen’ om iemand die homo- of biseksueel is hetero te maken.
Philip Tijsma van COC Nederland legt uit hoe schadelijk de boeken zijn:
"Het is nepwetenschap, er is geen enkel degelijk onderzoek dat aantoont dat je homoseksualiteit zou kunnen genezen. Homo zijn is geen ziekte. Er zijn tal van onderzoeken die aantonen hoe schadelijk de zogenaamde genezingen zijn. Mensen worden depressief en worden soms zelfs tot suïcide gedreven. Dat is gewoon wat er gebeurt als je dit soort onzin gaat uitproberen op mensen die nou eenmaal zijn zoals ze zijn."
Volgens Tijsma geeft de laagdrempelige beschikbaarheid van het boek ‘de indruk dat het een keurig boek is’. Hij roept Bol.com, Libris en alle andere boekverkopers die dergelijke boeken aanbieden om hun verantwoordelijkheid te nemen en hier zo snel mogelijk mee te stoppen.
Hoewel LHBT-‘genezing’, dat vaak kwetsbare jongeren en kinderen met een religieuze achtergrond treft,  niet verboden is in Nederland, sprak een Kamermeerderheid van VVD, D66, PvdA en GroenLinks zich eerder dit jaar al uit voor een verbod.
Afbeelding: Max Pixel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.