Joop

Niet op Amazon wel op Bol.com: gevaarlijke boeken over LHBT-'genezing'

  •    •  
05-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
gay rights kids
Terwijl bedrijven als Amazon ze al lang uit de schappen hebben gehald, blijven omstreden boeken waarin wordt uitgelegd hoe homoseksuele gevoelens zogenaamd genezen kunnen worden in Nederland eenvoudig te bestellen. Onder meer Bol.com. Dat meldt RTL Nieuws. Het COC doet een dringende oproep om de verkoop van dit soort boeken ‘zo snel mogelijk te stoppen’.
Een van de schadelijke boeken die via Bol.com verkrijgbaar is, is ‘Shame and Attachment Loss: The Practical Work of Reparative Therapy’ van Joseph Nicolosi. Hij beschrijft verschillende ‘behandelingen’ om iemand die homo- of biseksueel is hetero te maken.
Philip Tijsma van COC Nederland legt uit hoe schadelijk de boeken zijn:
"Het is nepwetenschap, er is geen enkel degelijk onderzoek dat aantoont dat je homoseksualiteit zou kunnen genezen. Homo zijn is geen ziekte. Er zijn tal van onderzoeken die aantonen hoe schadelijk de zogenaamde genezingen zijn. Mensen worden depressief en worden soms zelfs tot suïcide gedreven. Dat is gewoon wat er gebeurt als je dit soort onzin gaat uitproberen op mensen die nou eenmaal zijn zoals ze zijn."
Volgens Tijsma geeft de laagdrempelige beschikbaarheid van het boek ‘de indruk dat het een keurig boek is’. Hij roept Bol.com, Libris en alle andere boekverkopers die dergelijke boeken aanbieden om hun verantwoordelijkheid te nemen en hier zo snel mogelijk mee te stoppen.
Hoewel LHBT-‘genezing’, dat vaak kwetsbare jongeren en kinderen met een religieuze achtergrond treft,  niet verboden is in Nederland, sprak een Kamermeerderheid van VVD, D66, PvdA en GroenLinks zich eerder dit jaar al uit voor een verbod.
Afbeelding: Max Pixel
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 sep. 2019 - 7:33

Is dit een verkapte reclame voor Amazon?

Me, Myself and I
Me, Myself and I7 sep. 2019 - 6:06

De intollerantie van de zelfbenoemde tolleranten is nijpend te noemen. Censuur, verboden en blokkeren..... Dat zijn de wapens tegenwoordig.

4 Reacties
Qizilbash2
Qizilbash27 sep. 2019 - 12:36

Het zou intolerant zijn en een schending van de vrijheid van meningsuiting als een willekeurig persoon niet van mening mag zijn dat homoseksualiteit door god verboden is, een (geestelijke) ziekte is en niet een boek daarover mag schrijven. Een arts, psychiater en psycholoog zijn echter geen willekeurige personen. Het zijn beschermde beroepen met bepaalde verplichtingen, voorrechten en autoriteit. Het is niet voor niets strafbaar om je voor arts, psychiater of psycholoog uit te geven zonder de opleiding behaald te hebben. Tijdens die opleiding tot arts, psychiater en psycholoog leren zij volgens medische conventies op welke wijze ziektes behandeld moeten worden. Zij leren ook wat wel een (geestelijke) ziekte is en wat niet een ziekte is. Sinds de jaren '70 wordt homoseksualiteit door de psychiatrie niet meer als ziekte gezien maar als een normale vorm van seksualiteit. Als een arts vanwege zijn religieuze opvattingen geen anesthesie zou dienen vanwege Allah of God, kinderen verplichte vaccinaties zou weigeren, zou aderlaten of kwik toedienen dan zou hij heel snel zijn beroep niet meer mogen uitoefenen en wettelijk vervolgd worden. Een arts, psychiater of psycholoog zou ook geen gezonde patiënten mogen 'genezen' omdat homoseksuelen, moslims of christenen volgens hem geestelijk ziek zouden zijn. Deze psycholoog beschadigt levens met zijn ‘therapie’ die hij als zogenaamde psycholoog daadwerkelijk uitvoert op gezonde personen. Hij heeft als psycholoog de verantwoordelijkheid hen te vertellen dat homoseksualiteit een normale, gezonde vorm van seksualiteit is. Niet alleen de verkoop van dat boek moet tegengewerkt worden maar die psycholoog moet een beroepsverbod krijgen en deze ‘genezingstherapie’ niet meer mogen uitvoeren. Hij, en anderen zoals hem, zouden ook aangeklaagd moeten worden door ex-patiënten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2019 - 23:36

Als het psychologen, pedagogen, psychiaters etc. verboden moet worden pseudo-wetenschappelijke boeken te schrijven kunnen we wel aan de gang blijven. Dr. Nicolosi is niet bepaald de enige die onzin verkoopt. Beroepsverenigingen kunnen zich uitspreken over de conversietherapie, maar dat is wat anders.

Imperialist
Imperialist8 sep. 2019 - 3:18

Beste Quzilbash, ook in vind homoseksualiteit uiteraard geen ziekte maar wat ‘normaal’ is, kun je niet wetenschappelijk vaststellen. Heel veel inzichten zijn bereikt door wetenschappers die ter discussie stelden wat algemeen als normaal werd beschouwd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2019 - 12:54

Pogingen om linkshandigheid te genezen zijn bij mijn weten ook gestaakt. Zonder discussies over normaliteit. Dat kan met homoseksualiteit ook.

Ryan2
Ryan26 sep. 2019 - 22:09

Gut gut, als je Bol kent, dan weet je dat je daar ook spul van tal van leveranciers via Bol kunt kopen. Het is aan de klant om uit te maken, wat ze kopen. Wat wil je aan boeken verbieden? Iedereen weet immers toch wel, dat er vooral uit de Verenigde Staten heel wat bullshit te koop is. Die rommel hoef je niet te kopen! Onlangs zag ik op een katholiek Brabants dorpje nog mensen met een boekenstalletje staan, om de Bijbel te promoten.. Iedereen liep er gewoon aan voorbij.. Zo gaat dat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 sep. 2019 - 20:02

Dat hele vrijheid van meningsuiting' argument. Dat is een recht dat je hebt ten aanzien van de overheid, die mag jou niet beperken in het uiten van je mening. De VvMU mag wel worden beperkt ingeval van bescherming van de gezondheid. Maar ook in die beperking heeft Bol geen rol, maar wel de NL overheid.

2 Reacties
Imperialist
Imperialist6 sep. 2019 - 22:52

Zullen we dan ook De Laatste Roker van W.F.Hermans verbieden? En natuurlijk De Gezonde Roker van Van Gogh. En ook Bezorgde Ouders van Reve want in dat boek wordt veel te veel alcohol gedronken.

Qizilbash2
Qizilbash27 sep. 2019 - 14:30

@ Imperialist De bekende 'zullen we dan ook maar' logical fallacy (faulty Comparison), terwijl het om niet vergelijkbare situaties gaat. W.F. Hermans, van Gogh en Reve mogen schrijven over bijna alles wat zij willen want zij zijn geen artsen, psychiaters of psychologen. Artsen, psychiaters en psychologen zijn echter beschermde beroepen met verplichtingen, voorrechten en autoriteit. Homoseksualiteit (waarom godsdienst dan niet?) is volgens de medische sector en in de psychiatrie al sinds de jaren ’70 geen ziekte of geestelijke afwijking. Het veroorzaakt lichamelijk geen schade en zolang het twee instemmende volwassenen betreft, is er ook geen schade aan een ander. Een psycholoog heeft vanuit zijn beroep de verantwoordelijkheid om in het belang van het geestelijk welzijn van zijn (homoseksuele) patiënten, te vertellen dat homoseksualiteit een normale vorm is van seksualiteit. Hij schendt het vertrouwen in zijn beroep als psycholoog door, omwille zijn religieuze opvattingen, gezonde mensen geestelijk ziek te maken (tot en over het punt van zelfmoord) met zijn ‘genezingstherapie’. Niet alleen dit boek moet verboden worden maar hij hoort ook een beroepsverbod te krijgen zodat hij en zijn medestanders niet nog meer levens kapot kunnen maken. Als een arts vanwege zijn religie geen anesthesie zou toedienen, verplichte vaccinaties aan kinderen zou weigeren, zou aderlaten of oraal kwik toedienen en die methoden ook nog eens via een boek zou verspreiden zou die arts toch ook heel snel een beroepsverbod krijgen?

Gefaald
Gefaald6 sep. 2019 - 14:41

Er worden zoveel onzinnige boeken verkocht. Dat mag geen toelatingscriterium zijn. De inquisitie lijkt weer terug te komen.

Ch0k3r
Ch0k3r6 sep. 2019 - 12:11

Kijk, je kan je pijlen richten op een bol.com die deze onzin verkoopt. Je kan je ook afvragen waarom mensen überhaupt deze boeken kopen. En iets zegt mij dat het gros op zondag van een of andere sprookjesverteller te horen hebben gekregen dat ze dit boek maar eens moeten gaan lezen want anders komt het niet goed met hun kind. Dit boek is een gevolg, geen oorzaak. Pak de bron aan en deze onzin verdwijnt vanzelf. Maar ja, dan moet je tegen heilige huisjes durven aan te trappen.

2 Reacties
JasDon
JasDon6 sep. 2019 - 13:36

Je hoeft er niet per se tegen aan te trappen, maar ze gewoon als haatzaaibedrijven te beschouwen door belasting te heffen, publieke gelden niet naar scholen gelieerd aan die haatzaaibedrijven te sturen.

Qizilbash2
Qizilbash26 sep. 2019 - 14:52

'Je kan je ook afvragen waarom mensen überhaupt deze boeken kopen' Omdat die mensen gelovig zijn en omdat deze schrijver een psycholoog is. Als wat in de bijbel staat bevestigd wordt door een arts of psycholoog (tegen alle medische conventies in) dan hechten die mensen daar geloof aan. Deze schrijver is een charlatan die in dienst staat van zijn religie en zijn religieuze gemeenschap en niet in dienst van zijn beroep (mensen helpen met psychologische problemen) of de wetenschap. De American Psychiatric Association heeft al in 1973 homoseksualiteit geschrapt als ziekte en verklaard tot een normale gezonde variant van seksualiteit. Idem dito voor de Nederlandse psychiatrie en de World Health Organization. Deze pipo (zogenaamde psycholoog) gaat daar regelrecht tegenin vanuit zijn 2000 jaar oude religie en verloochent zijn beroep als hulpverlener en schendt het vertrouwen in zijn beroep door gezonde patiënten die zijn behandeling volgen, te ‘genezen’. Hij hoort als psycholoog gewoon te zeggen dat deze mensen niet ziek zijn. Dit boek moet niet alleen verboden hij moet geschrapt worden als psycholoog en een beroepsverbod te krijgen. Zie voor verdere onderbouwing mijn reactie van 6 september 2019 at 15:52.

JasDon
JasDon6 sep. 2019 - 7:41

Het is ook een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Ik ben voor dat argument best gevoelig. Tegelijkertijd is bol.com een bedrijf dat midden in de maatschappij staat. Het mag best wel hard nadenken over het verspreiden van schadelijke literatuur. Het kan dus wel een claim doen op de VvMU, maar waarom zou het bedrijf in eerste instantie dit soort boeken willen verkopen? Ik post eerder al een link van boeken over schadelijke geneeswijzen, met en zonder disclaimers. Daarnaast had iemand het over de Bijbel en de Koran, een "griezelige gedachtegang" wordt het verbieden daarvan beschouwd. Waarom eigenlijk? De andere auteur noemde de Bijbel en de Koran noemde de boeken nog eufemistisch 'omstreden'. Ik vind een groot deel van de inhoud van deze boeken eigenlijk best gestoord en aantoonbaar schadelijk. Maar ja, vanwege oud, veel gelezen en een grote achterban zal een verkoper als bol.com daar niet eens een disclaimer bij plaatsen. VvMU is een groot goed, bol.com hoeft het verspreiden van schadelijke ideeën niet te faciliteren. Daar mag je als klant het bedrijf op afrekenen.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 sep. 2019 - 10:34

@JasDon, Juist een “winkel” als Bol zou al deze boeken (van homogenezing via sprookjesboeken tot Marx) moeten verkopen. Zij zijn de grootste retailer in boeken en censuur vanuit die organisatie treft de hele maatschappij. Wat nu als de literatuur/lectuur die u graag tot u neemt nu eens uit de digitale schappen verdwijnt? Waarmee dus de toegang tot “uw gedachtengoed” voor een groot deel van de mensen letterlijk verdwijnt. Veel mensen komen niet meer in andere zaken en zijn van dit soort digireuzen afhankelijk voor hun informatie. Geen censuur maar goede scholin* voor een ieder waardoor mensen er vanzelf achter komen dat dit soort ideeën achterlijk en middeleeuws zijn.

JasDon
JasDon6 sep. 2019 - 11:51

@Jan Op het internet is alles te kopen en bv. in grefoland is er best wel een boekhandelaar die dit soort boekjes met veel plezier, online verkoopt. Censuur suggereert een controlerende macht van bol.com, die is er niet. Het kan gewoon een keuze maken of het bepaalde schadelijke literatuur wil verkopen. Een andere optie is om uit eigen initiatief duidelijke waarschuwingen weer te geven. De feitelijke waarheid nog eens in een rood kader herhalen, boeken niet als suggestie opnemen bij het bekijken van andere producten, etc. Dit doet bol.com allemaal niet, de VvMU claim is daarom een beetje zwak in mijn ogen.

Imperialist
Imperialist6 sep. 2019 - 5:15

Het genezen van homoseksualiteit is krankzinnige bullshit. Maar volgens mij valt het schrijven erover in beginsel onder de vrijheid van meningsuiting. Op bol.com kun je ook het anarchist cookbook kopen. Daarin staan o.a. recepten om explosieven te maken. Het verbieden van boeken is eigenlijk altijd een slecht idee. Zullen we ook de 120 dagen van Sodom van de Markies de Sade verbieden? Het toppunt van de 18e eeuwse literatuur maar er worden kinderen in doodgemarteld.

5 Reacties
korheiden2
korheiden26 sep. 2019 - 8:41

Ik ben het hiermee volledig eens. Het verbieden van boeken is altijd een verkeerde weg. Er zijn ook vele andere boeken met een twijfelachtige inhoud. Wie zou vervolgens moeten bepalen welke boeken verboden gaan worden? Dit moeten we niet willen.

Qizilbash2
Qizilbash26 sep. 2019 - 8:49

Valt het ook onder vrijheid van meningsuiting als een arts een boek schrijft waarin hij beweert kanker te kunnen genezing door het oraal toedienen van kwik en die behandeling daadwerkelijk uitgevoerd wordt? De ‘Anarchist Cookbook’ werd in de jaren ’60 geschreven door een rechts-extremistische, jonge anti-communist die echter geen klassieke (politiek-ideologisch) anarchist was. Het boek was bedoeld om in opstand te komen tegen het (volgens hem) opkomende communisme (protesten tegen Vietnam). De inhoud van het boek is kwalitatief laag in vergelijking tot echte publicaties over pyrotechniek die eveneens vrij beschikbaar zijn, maar door de populariteit (vooral bij tieners en amateur-terroristen) is het toch een gevaarlijk boek. De seksuele en sadistische fantasieën beschreven in het boek van Markies de Sade zijn fictief (ook al heeft hij vergelijkbare handelingen daadwerkelijk uitgevoerd). Het is een literair werk, geen instructiehandleiding zoals de ‘Anarchist Cookbook’ of een mentaal zeer schadelijke behandeling (zelfmoord) dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd op zogenaamde ‘patiënten’ (geen ziekte) gebaseerd op de pseudowetenschap in dit boek. Dit boek over ‘genezingstherapie’ is van een daadwerkelijke psycholoog. Het grote probleem met dit boek is dat zijn ‘genezingstherapie’ niet serieus wetenschappelijk onderbouwd is noch de effectiviteit van de ‘genezing’ middels follow-ups onderzocht is. Het is niet een peer-reviewed academische publicatie dat onderworpen werd aan kritisch onderzoek.

Imperialist
Imperialist6 sep. 2019 - 17:13

Zullen wenden als compromis het rode boekje van Mao verbieden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2019 - 17:55

De Sade is geen probleem. Er is volgens mij niet doorheen te komen. Met de sprookjes van Grimm daarentegen is het oppassen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 sep. 2019 - 20:04

Een roman over de worsteling van een homo met dit geneesboek mag wel, geen enkel probleem.

Qizilbash2
Qizilbash25 sep. 2019 - 21:54

Ik verbaas mij dat dit soort pseudowetenschappers ooit echte academische graden hebben behaald. Om te kunnen beoordelen of dit soort ‘genezingstherapie’ daadwerkelijk effect heeft gehad moet dit vastgesteld worden middels empirisch onderzoek naar de casussen. In vrijwel alle boeken over ‘genezingstherapie’ zijn het echter alleen verhaaltjes verteld vanuit het 1e persoonsperspectief met genoeg variatie (advocaat, bloemist, kapper) om een persoonlijke noot te raken bij de lezer. Na het overwinnen van obstakels (gaybar om de hoek, verleidelijke homoseksuele ex) eindigen de verhalen natuurlijk in succes. Amerikanen zijn gek op dat soort overwinningsverhalen met een ‘personal touch’. Ik begrijp best dat zo’n boek niet bedoeld is om te verschijnen in een wetenschappelijke publicatie, maar alsnog verwacht je wel enige notaties over het onderzoek dan alleen de verhalen zelf. Follow-ups over hoe het staat met de ‘genezing’ zijn essentieel. Zijn de casussen nog steeds genezen of teruggevallen in homoseksuele activiteiten? Dat is immers de grote vraag. Wordt homoseksualiteit veroorzaakt door externe ervaringen (bijvoorbeeld gebrek mannelijk rolmodel), kan het weer genezen worden door externe ervaringen (therapie) of is homoseksualiteit biologisch bepaald? Je leest in die boeken (of volgende boeken) nooit over follow-ups van die verhalen. Terugkerende rollen zijn alleen weggelegd voor ‘beroeps ex-homo’s’ die motivatiespreker zijn op conferenties en het gezicht zijn van organisaties die homoseksualiteit als ziekte zien dat genezen moet worden.

4 Reacties
korheiden2
korheiden26 sep. 2019 - 9:14

@Qizilbash : de ‘Anarchist Cookbook’ is inderdaad wel een straf voorbeeld. Maar mijn opa die kanker had volgde de Moermantherapie (zonder resultaat), een goede vriend ging op het eind van zijn leven nog voor duizenden euro's een preparaat op basis van haaienkraakbeen slikken en mijn oom zocht een handoplegger om te genezen van kanker. 'Wie hangt, verlangt', waren zijn woorden. Bovendien weten wij niet alles. Ik heb een vriend die dankzij de therapie met het verwarmen van de tumor in de Helioskliniek in Krefeld (Duitsland) genezen is van uitbehandelde slokdarmkanker. Verbieden is een gevaarlijke weg. Goede voorlichting is belangrijk. En gezond verstand uiteraard.

JasDon
JasDon6 sep. 2019 - 12:00

"Ik heb een vriend die dankzij de therapie met het verwarmen van de tumor in de Helioskliniek in Krefeld (Duitsland) genezen is van uitbehandelde slokdarmkanker." Hyperthermie is naast de chemo een aanvullende behandeling, het wordt in Nederland alleen niet, zelden toegepast. Hoe verhoudt dit voorbeeld zich met de Moermantherapie?

Qizilbash2
Qizilbash26 sep. 2019 - 13:52

@ korheiden (je reageert trouwens op de verkeerde reactie) Eerst: Hyperthermie (verwarming) in combinatie met radiotherapie en in mindere mate chemotherapie (effectiever bij terugkerende kanker) is een wetenschappelijk beproefde, zeer effectieve methode die ook door het Erasmus MC wordt gebruikt. Ik heb het waarschijnlijk niet duidelijk genoeg gemaakt maar ik gaf het voorbeeld (vergelijking) van een arts die zou beweren dat hij kanker kan genezen door het oraal toedienen van kwik niet voor niets. In tegenstelling tot een handoplegger gaat het bij de arts uit mijn voorbeeld maar ook bij de schrijver van het boek (een psycholoog) om een medische professional. Daar is een zekere opleiding aan verbonden en het is een beschermd beroep. Het is strafbaar om je voor arts uit te geven omdat mensen bijna blindelings vertrouwen in de kennis en het beroep van arts. Als nu een arts door bijvoorbeeld zijn religieuze overtuiging ineens rechtstreeks tegen de opleiding ingaat die hij gevolgd heeft en tegen alle medische conventies besluit om te aderlaten of kwik toe te dienen omdat deze behandelmethode in de koran of bijbel zou staan, is dit zeer ernstig. Die psycholoog (de schrijver) heeft eveneens een opleiding gevolgd en weet dat de American Psychiatric Association al in 1973 homoseksualiteit geschrapt heeft als ziekte en verklaard heeft tot een normale gezonde variant van seksualiteit. Idem dito voor Nederland en de World Health Organization. Deze pipo (zogenaamde psycholoog) gaat daar regelrecht tegenin vanuit zijn 2000 jaar oude religie en beschadigt zijn professie en het vertrouwen van patiënten die zijn behandeling volgen om te ‘genezen’. Ik vind dat niet alleen het boek verboden moet worden maar dat hij geschrapt moet worden als psycholoog en een beroepsverbod moet krijgen. Als laatste: Moerman zat ernaast met zijn therapie maar wilde in tegenstelling tot deze psycholoog juist dolgraag dat er goed onderzoek gedaan werd naar zijn methode omdat hij er echt in geloofde. Moerman was geen pseudowetenschapper. Deze psycholoog doet er alles aan om juist niet onderworpen te worden aan kritisch onderzoek en misbruikt het vertrouwen in zijn beroep om zijn religieuze opvattingen op te dringen en beschadigt daarmee alle gezonde patiënten die zijn ‘genezing’ ondergaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2019 - 16:39

Moermantherapie is een dieet. Moerman was arts geen wetenschapper. Hij was en niet instaat tot het opzetten en uitvoeren van het benodigde empirische onderzoek.

marcelhermus
marcelhermus5 sep. 2019 - 20:38

Het is een interessante kwestie om te bekijken wat een winkel eigenlijk mag en kan verkopen. Hierin kun je de kwestie vanuit 2 uitersten bekijken. Het 1e is vanuit een NRA soort standpunt, namelijk dat boeken en spullen geen schade veroorzaken. Het 2e is vanuit een KGB standpunt, we moeten ervoor zorgen dat er geen schadelijke ideeën bij de bevolking komen. Persoonlijk neig ik meer naar het Nra standpunt, maar wel graag ervoor zorgen dat de kritische benadering ook meegestuurd word. Dus antivax boeken prima, maar je krijgt een boek/e-book meegestuurd waarin het tegendeel bewezen wordt.

JasDon
JasDon5 sep. 2019 - 18:55

Er staat wel meer bagger op bol.com Zoals: https://www.bol.com/nl/p/mms-miracle-mineral-supplement/1001004007449081/?suggestionType=typedsearch&bltgh=pcSaTniPesK3E014inREIw.1.3.ProductTitle Met als disclaimer: "NVWA: Miracle Mineral Supplement (MMS) wordt volgens deze publicatie ingezet als krachtig middel tegen ziekmakende micro-organismen. MMS zou daardoor een rol spelen bij de behandeling van vele ernstige ziekten. Onderzoek van de NVWA laat zien dat consumenten acute en chronische gezondheidsrisico’s lopen als zij MMS gebruiken. Daarom raadt de NVWA sterk af om MMS te consumeren. De verkoop van MMS in Nederland is verboden." Vervolgens zoek je een vergelijkbaar boek van de vertaler op en mist de disclaimer bij een even dubieuze publicatie: https://www.bol.com/nl/p/mms-pro-en-contra/1001004011775172/?suggestionType=browse&bltgh=iXB-R0WZUVGj0lG2xG1MXg.1.8.ProductPage Bol.com gaat blijkbaar over lijken.

Grooteman2
Grooteman25 sep. 2019 - 18:10

Die boeken zijn idioot en eng. Maar niet verboden. En dat iemand gaat beslissen wat een ander wel of niet mag lezen, is dat ook niet eng(er)?

de Boer2
de Boer25 sep. 2019 - 17:43

Het staat nu wel vast:dat genetische componenten een rol spelen, maar dat die niet altijd en ook niet volledig detemineren. Het is net zo iets als ret oeping, waarover er vanmorgen een heel stuk in het ochtendblad stond. Je kunt aan de stem gevolg geven, maar het is niet verplichtend. Er is geen dwang.er is vrijheid. Je kunt uit de kast komen, maar ook blijven zitten. Dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. .Ik zal iemand echt niet naroepen: Kom uit die kast, ik waarschuw niet meer. Dat komt omdat de Boer de bijna laatste liberaal van het land is. Wie binnen de wet blijft mag van hem veel, haast alles. Er waart een bekeringsfurie door dit land, een beeldenstorm. Doe dit, laat dat.Op die manier gaat wel de individuele vrijheid teloor.Laat de mensen liever met rust, gun ze hun keuzes.Ook al zijn dat niet meteen de jouwe Wees niet zo uit de hoogte. En oordeel niet, opdat jij niet veroordeeld wordt..

1 Reactie
de Boer2
de Boer26 sep. 2019 - 21:18

Volgens de Boer laat u zelf doorschemeren dat u de wet als te hard beoordeelt en dat u zelf meent dat ze uw vriiheid beknelt. Dat kunt u vinden en u mag ook pleiten voor een wet die u passender vindt. Het is gewoon toegestaan dat u de grenzen van de wet gaat aftasten. De Boer heeft daar geen bezwaar tegen, want dat is uw vrijheid. U voelt zich door de wet in uw vrijheden belemmerd. Dat kan en dat is toegestaan dat op te merken. Maar zolang u de wet niet verzet geldt de wet, die is hard, maar het is de wet. U trekt een conclusie die u op grond van wat ik schreef niet zo maar kunt trekken. U dient het te lezen zoals het er staat: wie binnen de geldende wet blijft mag veel, haast alles.De Boer wil zich geen oordeel aanmeten aan over iemands gedrag tenzij.... En dingen die ik niet schrijf kunt u beter niet interpreteren. U besluit met: "begrijp ik." dat is waar: u heeft de Boer verkeerd (willen) begrijpen Dat vindt ie niet erg, hij is gewend verkeerd begrepen te worden. En dan legt ie het opnieuw uit. Hier op de boerderij komen ook wel mensen met plastic zakken met stukken brood. Die gooien ze dan over het gaas van de ren en dan gaan de hoenders in die plastic zakken pikken. Zo krijgen ze plastic in hun maag.En als de Boer dat ziet legt ie uit dat ze beter geen plastic zakken en ook geen brood geven. Dat gebeurt al jaren, maar het gebeurt nog steeds. Maar het aardige is dat niemand kan vaststellen of de interventie van de Boer nu wel of niet heeft geholpen. Zo is het ook met de stukjes die de Boer op de JOOP schrijft, niemand weet of ze effectief zijn. .

MountEverest
MountEverest5 sep. 2019 - 17:12

In principe moet een boekhandelaar alles kunnen verkopen was niet wettelijk verboden is. Anders kom je al snel bij censuur terecht. Dat laat onverlet dat de inhoud van deze boeken een combinatie van nepwetenschap en kwakzalverij is.

TRAXX2
TRAXX25 sep. 2019 - 16:51

De Bijbel is te bestellen. De Koran is te bestellen. Zijn ook omstreden boeken. Ook maar uit de schappen halen dan? Griezelige gedachtengang. Ook het lezen van omstreden boeken kan je wijzer maken.... zo leer je wat er in het hoofd omgaat van mensen die anders denken dan jezelf. En dat geeft je dan weer "munitie" om jezelf tegen die gedachtengang te verweren. Graag zelf blijven denken mensen. Dat moet je niet overlaten aan de Chef Inkoop van een internet-verzendhandel ;)

Karingin
Karingin5 sep. 2019 - 16:32

Nou ja, om Amazone hier nou als de meer oplettende partij neer te zetten vind ik ook zo wat. Die is om de haverklap in opspraak om wat ze aanbieden, en ondernemen ook alleen maar actie als dat gebeurt. Niettemin, Bol moet ook die verantwoordelijkheid pakken. Het zijn beide natuurlijk toch een beetje schimmige, disruptieve platforms om van alles en nog wat aan de man te brengen. Ik ben er geen fan van.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest5 sep. 2019 - 17:16

Ik bestel regelmatig bij bol.com maar het is beter om naar je lokale boekhandelaar te gaan. Die moet ervan leven en kan ook nog eens goed advies geven. Bovendien is het gewoon leuk om regelmatig naar een (grote) boekhandel te gaan.

de Boer2
de Boer25 sep. 2019 - 17:47

Je bent toch nog wel een beetje fan van jezelf?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof5 sep. 2019 - 15:28

Hoe stompzinnig die theorieën ook zijn, volgens mij is boekverbieden geen enkele oplossing. En wat is dan de volgende stap, gelijk ook maar alle sprookjesboeken zoals bijbel, thora, koran, baghavad gita etc. ook maar verbieden? Die boeken zorgen immers ook voor heel wat ellende. Doen we dan ook gelijk Ayn Rand en Karl Marx maar in de mix van het verbod? En wat als volgende stap?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2019 - 12:42

Sticker erop met "fictie"?