Joop

Niet ieders vrijheid wordt beschermd

  •  
11-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
shir_300.jpg
Shirin Musa over bedreigingen aan haar adres en dat van medestanders binnen gemeenschappen. En het gebrek aan actie van overheid en particulieren.
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en ‘Je Suis Charlie’ roepen is een kleine moeite maar ondertussen gebeurt er weinig voor onbekende mensen die bedreigd worden omdat ze opkomen voor rechten. Shirin Musa is oprichtster van Femmes for Freedom, een organisatie die strijd tegen onder meer gedwongen huwelijken en eerwraak en beschrijft haar eigen ervaringen.
Een paar weken geleden werd ik door de organisatie van de Persvrijheidslezing gevraagd of ik bereid was als panellid deel te nemen aan een gesprek over de vrijheid van meningsuiting met Kurt Westergaard. Ik voel altijd verschillende emoties als ik zijn naam hoor. Zonder dat ik de man ken, heb ik toch altijd op een bepaalde manier met hem te doen gehad. Je zult maar op je oude dag een target zijn voor boze moslimextremisten. Wat betreft de cartoons: ik heb de profeet nooit in welke cartoon dan ook herkend en heb me derhalve nooit gekwetst gevoeld. 
Nare ervaringen, zoals beperkt worden door de media of overheid, heb ik zelf gelukkig nooit meegemaakt. Mijn boodschap over vrouwenrechten en het recht om zelf keuzes te maken, heeft steun van de publieke opinie, politiek en overheid. Waar het lastig wordt is wanneer deze boodschap in de praktijk gebracht moet worden. Iedereen is tegen huwelijksdwang en is van mening dat we slachtoffers van huwelijksdwang, vaak jonge meisjes, moeten helpen. Maar als bijvoorbeeld een minderjarig Nederlands-Sudanees meisje, na een vakantie in Sudan door haar familie wordt achtergelaten om te trouwen met een veel oudere man, wordt het meisje niet geholpen. Deze zaak is dan ‘te complex’ omdat het Sudanese recht van toepassing is op dit Nederlands meisje met Sudanese achtergrond, en omdat haar ouders geen toestemming geven tot uitreizen. 
Mijn pleidooi voor vrouwenrechten levert niet altijd positieve reacties op. Mijn flyeractie voor een vrouw die vermist werd, en uitspraken in de media over de Pakistaanse doofpotcultuur en mijn oproep op Facebook en Twitter om een moskee te bezetten, hebben grimmige reacties van Pakistaanse Nederlanders veroorzaakt: op Facebook, direct tegen mijn dierbaren en via goede bekenden.
De hetze naar aanleiding van mijn uitspraken in de media en de zaak Yasmeen hebben me voor het eerst slapeloze nachten over mijn veiligheid bezorgd. Het is nogal wat als je foto op Facebook wordt geplaatst en dat daar reacties onder geschreven worden als: ‘Ik weet waar haar ouders wonen’, ‘Ze verdient een beuk’ en ‘Deze vrouw promoot losbandigheid’.
Op advies van mijn dierbaren en adviseurs heb ik contact opgenomen met de politie om aangifte te doen wegens laster en met de vraag of zij mij willen helpen een dialoog aan te gaan met deze boze mannen. Omdat de grimmige reacties niet in het moskeeblad van de moskee en op een lantaarnpaal zijn geplaatst, maar alleen op Facebook, wilde de politie slechts een melding registeren. Ik krijg nog steeds telefoontjes van Pakistaans Nederlandse vrouwen die mij achter de schermen steunen. Ze vrezen voor mijn veiligheid en zeggen dat ik voorzichtig moet zijn. Sindsdien heb ik een vermommingspakket in mijn tas en fiets ik nooit via dezelfde route naar huis.
Ook een Pakistaans Nederlandse bijstandsmoeder die ik ken wordt bedreigd omdat ze gezegd heeft dat geweld tegen vrouwen moet stoppen. Alle grimmige berichten hebben ertoe geleid dat zij weinig naar buiten gaat en haar kinderen niet alleen op straat mogen spelen. Ik spreek haar en haar kinderen regelmatig. Na mijn vele gesprekken en uitleg aan de politie hebben ze haar eindelijk gehoord en voelt zij zich begrepen en veiliger. Haar zoontje vindt het niet leuk en is verdrietig dat hij niet veilig kan buitenspelen, maar is wel trots op zijn moeder en dat zij haar stem laat horen. 
De bijstandsmoeder en ik zijn geen bekende mensen zoals Kurt Westergaard. Wat ik in de twee genoemde voorbeelden zie, is dat we allemaal voor de vrijheid van meningsuiting zijn en het een fundamenteel recht vinden. ‘Je suis Charlie’ roepen of afgeven op de islam is makkelijk, het kost niets en lost niets op. Maar steun voor de kleine burger, zoals de verborgen bijstandsmoeder en ik, is geen vanzelfsprekendheid en vindt men ingewikkeld, omdat het om veel inspanning en commitment van de overheid en particulieren vraagt. Een gesprek met de politie is ook geen vanzelfsprekendheid en moet met veel nette woorden bevochten worden. Op deze manier worden burgers monddood gemaakt in juist de gemeenschappen waarbinnen de vrijheid van meningsuiting individueel het hardst bevochten moet worden. 
Beeld: De Balie

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

deltanine
deltanine11 mei 2015 - 10:11

En sorry, ontopic: Shirin Musa is een voorbeeld van een feministe die een werkelijke strijd levert. Eén die verder gaat dan ik ooit zou durven. Daarvoor buig ik diep. Moedige, sterke vrouwen.. groot respect voor!

peterh2
peterh211 mei 2015 - 10:11

Toch zullen we hieraan moeten wennen, dit hoort ook bij andere culturen en gebruiken. Als zoiets al zou veranderen dan moet dat uit de gemeenschap zelf komen, als de autochtonen dit gaan afdwingen dan zal men alleen maar meer weerstand komen tegen 'inmenging' in de eigen normen en waarden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 mei 2015 - 10:11

Deze meneer verkracht juist de kunst, in mijn oog. Waarom? Vroeger deden kunstenaars veel jaren en sommigen samen met de hele familie om 1 mooie beeld te maken of schilderij. Je ziet sprekende beelden en schilderijen, met veel liefde, concentratie en geduld gemaakt, alles voor het algemeen belang en de geschiedenis. Nu, kunstenaars maken dingen binnen 20 minuten of minder en vinden zij het gek dat mensen het niet leuk vinden ? Zoals deze meneer die zwaait met zijn potloodjes en lossen velletjes A4, krabbelt wat, drink iets en geeft een titel: die is Mohammed en die is Jezus en die daar is Mozes en daar om de hoek is Abraham...Maria komt zo...ect... De kunst komt uit het hart en het is onmogelijk dat een echte kunstenaar de mensen haat. Ik respecteer altijd de kunstenaars avn vroeger, de echte koppen hakkers ( Beeldhouders hoor!) en de makers van de mooie schilderijen van toen ! Ik werd verliefd op beelden en schilderijen in Italië, heb 2 jaar geleefd, Mensen! Kent u Firenze ? Pisa, Lucca, Roma ?...prachtig.

MOJOMAN
MOJOMAN11 mei 2015 - 10:11

Nou mooi, De PVV wil vast wel een statement maken in de richting van deze dappere vrouw, en ik zie dan ook met belangstelling het verkiezingsprogramma in de toekomst tegemoet, want daarin zal dan een aanzienelijk bedrag van de begroting gereserveerd zijn voor hulp !

Klapschaats2
Klapschaats211 mei 2015 - 10:11

Een herkenbaar probleem. In de recente geschiedenis werd in Utrecht met de mond daadkracht beleden bij terreur in de buurt tegen homo's, en bleek in de praktijk dat de burgervader niets van enig belang heeft uitgevoerd. Wegkijkende politici zijn een van de voedingsbodems van discriminatie.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Ja zeg, laat die vrouwen dat eens doen; niet pikken dat gedrag. Waarom zijn "onze" vrouwen aan het begin van de vorige eeuw niet "massaal uit de kast gekomen". Dan waren al die geleidelijke ontwikkelingen toch helemaal niet nodig geweest. Dan was toen al in een poep en een zucht de vrouw geëmancipeerd geweest; tot heil van de mensheid!

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

En ook dat gebeurt in mohammedaans Nederlandse kring.

3 Reacties
lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Overal. Maar nog altijd zijn de meeste daders, voor zover nu bekend: blanke mannen.

lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Herstel: http://www.beke.nl/doc/2010/Downloaders-Blauw.pdf

Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Ja dat gebeurt in islamkringen. Net als kindermishandeling, incest, pedofilie; alles de schuld van de islam?

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

Dapper dat je je nek zo uitsteekt en helaas doen velen liever hun ogen stijf dicht. Politiek correctheid waardoor ook in Engelland veel vrouwen slachtoffer werden. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/27/waarom-werd-er-niks-gedaan-in-rotherham/

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens11 mei 2015 - 10:11

== Politiek correctheid waardoor ook in Engelland veel vrouwen slachtoffer werden. == Hear! Hear! Politieke correctheid betkent vaak wegkijken, ofwel het alleen de positieve aspecten van een cultuur of religie benadrukken. En van dit wegkijken worden onder meer vrouwen slachtoffer. Politieke correctheid heeft veel slachtoffers op haar geweten! Natuurlijk kan hier tegenin worden geworpen dat het benoemen van zaken', zegmaar politieke incorrectheid, ook veel slachtoffers heeft gemaakt, als daar zijn het stigmatiseren en discrimineren van bevolkingsgroepen. Het zou interessant zijn deze twee attitudes en hun consequenties eens aan een vergelijkend onderzoek te onderwerpen. Of is dat al eens gebeurd? Tot die tijd kies ik voor politieke incorrectheid, in combinatie met het benadrukken van de positieve aspecten. Tot die tijd houdt ik me ook aan de wijsheid van Meneer de Uil: Want moslims/christenen/atheïsten/boeddhisten/etc. zijn precies als mensen, Met dezelfde mensenwensen, En dezelfde mensenstreken, Dat kom allemaal in de krant (joop.nl) Van Fabeltjesland, Van Faaabeltjesland!

MOJOMAN
MOJOMAN11 mei 2015 - 10:11

In welke vorm zou die steun dan gegeven moeten worden. Maatschappelijk werk ? De politie ?

1 Reactie
LisanneW
LisanneW11 mei 2015 - 10:11

In eerste instantie de politie, die zouden wat pro-actiever mee kunnen denken in oplossingen in plaats van altijd maar aan te geven wat hun beperkingen zijn. Ook politie budget en aandacht. Vervelende grimmige mannetjes die hier de wet overtreden kunnen niet hard genoeg worden aangepakt. Internationale samenwerking zou ook beter kunnen maar ik 'vrees' dat we van de islamitische landen niet te veel kunnen verwachten.

BlowingBubbles
BlowingBubbles11 mei 2015 - 10:11

F.Bidar, dit is nu een voorbeeld van wat ik bedoel met het gevaar van segregatie en het omwille van 'behoud van eigen cultuur' niet gelden van alle vrijheden en rechten voor alle inwoners van ons land.

2 Reacties
Sardar2
Sardar211 mei 2015 - 10:11

Ik ondersteun geen behoud van eigen cultuur, maar eigen identiteit. De cultuur van elders kan niet in een vreemde land voortbestaan of functioneel worden, het zou hooguit behoud van erfgoed of tradities betekenen. De cultuur wordt dagelijks gemaakt, gewijzigd en vastgelegd. Ik ben wel voor het behoud van identiteit. De erfgoed of tradities kunnen botsen met Nederlandse cultuur, wetten en regels. Daarom het loslaten of omvormen daarvan is nodig om te kunnen integreren. Dat doen ook groot deel van migranten. Dat is niet tegenstrijdig met het behoud van eigenheid en eigen identiteit. De gedwongen huwelijk of besnijdenis gebeurd niet in Nederland maar daarbuiten. En in dit soort gevallen het wordt juist praktisch niet bestrijden door Nederland. Dat is groen licht voor conservatieve migranten om hun tradities overeind houden. Het betoog van mevrouw Mousa bevestigd juist mijn standpunten voor het behoud van eigen identiteit en verbondenheid met eigen groep. Nu bestrijd mevrouw Mousa zoals een Nederlander deze achterhaalde tradities, maar krijgt geen ondersteuning en wordt juist door conservatieve migranten bedreigd om hiermee verder te gaan. Nederland kan de ondergeschiktheid van tweede en derde generatie aan tradities van de eerste generatie niet tegenwerken, dan heeft het geen zin zich bloot leggen aan gevaren hiervan. Nederland wilt enkel op eigen grondgebied die tradities verbieden, daarbuiten is geen prioriteit. Het kan makkelijk geregeld worden maar Nederland wilt ervan niks weten. Mevrouw Mousa kan het beste kiezen om vanuit eigenheid van Pakistaanse of Soedanees migranten te werk gaan, wat zeer zeker meer levert dan Nederlandse opgelegde regels op migranten die ook geen garantie van realisatie hebben. Daarmee zal zo’n strijd zeker veel steun krijgen onder niet conservatieve migranten.

Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Niemand heeft bv recht op kindermishandeling. Maar het gebeurt wel en dat blijkt, net als dit soort zaken, erg moeilijk aan te pakken. Het feit dat zaken gebeuren, betekent dan ook zeker niet dat die toegestaan worden. Cynisch gesproken heeft iedereen de vrijheid om het recht met voeten te treden! En vervolgens geldt het recht voor iedereen gelijk.

lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Vrijheid is in ons land optioneel. Wie een behoorlijk betaalde baan heeft merkt niets van de repressie die er wel degelijk is. https://www.sp.nl/tribune/2015/tribune-mei-2015-pgb-chaos Pagina 27 - rechtsboven.

1 Reactie
erikbos
erikbos11 mei 2015 - 10:11

"Vrijheid is in ons land optioneel. Wie een behoorlijk betaalde baan heeft merkt niets van de repressie die er wel degelijk is." Wat een verschrikkelijk overdreven terminologie weer. Als u controle of een uitkering terecht verstrekt wordt repressie noemt, raad ik u aan eens te praten met een vluchteling die uit een dictatoriaal land komt.

Beisser
Beisser11 mei 2015 - 10:11

De tweet van de dag van Gertjan Kleinpaste. Als onze zo cultuurgevoelige medelanders (en niet alleen allochtonen) die nou eens ter harte namen. Dát zou integratie en emancipatie veel goed doen.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

zo 10 mei 2015 - Tweet van de dag - (voor- ie weer weg is) Meer filosofie, meer vrijdenkers; meer uitwissing van ideeën voordat het standpunten geworden zijn. Daar zou de samenleving van opknappen Gertjan Kleinpaste

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

Tja als blanke man mag je je mening hierover niet geven, dat is namelijk racisme/discriminatie. Doe je het toch dan komen de dooddoeners als: in staphorst mogen vrouwen ook geen broek dragen...etc

1 Reactie
lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Aah gut toch, arme Kain. Maar je hebt het mis. Zolang je netjes blijft mag je zeggen wat je wilt. Dat je daar een weerwoord op zult krijgen is te verwachten. Is dat zo erg dan?

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

Dus de vrijheid die gegeven wordt misbruikt om te iemand te bedreigen die opkomt voor rechten van vrouwen. Ze kunnen dus de vrijheid niet aan. En wat nu dan? Als er opgeroepen wordt tot beperken van dit soort haatzaaierij lees ik dat het geen haatzaaierij is..... nu komt er weer zo'n haatzaaier en dat moet volgens velen gewoon kunnen. Waarom zal mij een raadsel zijn.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Het komt nogal eens voor, dat mensen bedreigd worden. Wilders bijvoorbeeld. En kijk, als we nu wisten wie dat dan precies waren en we konden dat onomstotelijk bewijzen, ja dan.... En dus, inderdaad: "ZE" kunnen niet met de vrijheid omgaan. Maar wie die "ZE" dan precies zijn? Het is nogal discriminerend - en dus "niet zo links" - als we daar zonder bewijs antwoord op geven. Trouwens. behalve het "bewijs" hebben we nog te maken met tal van andere aspecten die dit soort kwesties erg ingewikkeld maken.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Ja, technisch is het zeer eenvoudig. Maar in de emotionele werkelijkheid van alledag zitten er voor deze meisjes hele bezwaarlijke haken en ogen aan; anders was het ook niet zo'n probleem.

Ruud12
Ruud1211 mei 2015 - 10:11

Graag zou ik zien dat in Nederland de linkse-kerk een masterplan ontwerpt om dit soort zaken aan te pakken . Daarbij kunnen dan ook homo-dicriminatie , antisemitisme en verbod op gemengde huwelijken worden betrokken . Ten slotte was links Nederland altijd DE grote voorstander van de multiculturele samenleving . Zij dragen de grootste verantwoordelijkheid in deze . Maar als deze discriminaties aan de orde komen , zijn ze muisstil . Vroeger werden de christenen altijd op de korrel genomen door de socialistische VARA . Nu blijk sprake te zijn van geen enkele verontwaardiging . Heel vreemd.

3 Reacties
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

"Homo-dicriminatie , antisemitisme en verbod op gemengde huwelijken" . Uw schuld is het niet, toch Ruud? En daarom is dit soort zaken ook niet uw verantwoordelijkheid? Ga maar rustig slapen, Ruud. Links en de slachtoffers, die zien wel hoe ze zich redden....... En vooral blijven geloven: Het is de schuld van "links". U draagt in deze democratie dan ook geen verantwoordelijkheid voor wat dan ook!

lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Waarom de linkse kerk? Die regeert momenteel niet. Je zult daarvoor bij VVD/PvdA zijn, beide rechtse partijen inmiddels. Er zal best wel iets minder zijn bij de SP, de enige linkse partij in Nederland, maar hoe dan ook zit er aan de rechterkant veel meer mis. Neem alleen maar het moedwillig verarmen van de laagste inkomens.

BasVV
BasVV11 mei 2015 - 10:11

Shirin: Als eerste. Wat jij ziet zie ik al vele jaren. Maar van de buitenkant. Niet van de binnenkant. Ruud: Nederland kan er heel weinig tegen doen. Dat heeft met tegenstrijdige wetten en nationaliteiten te maken. Links heeft die binnen gehaald zonder enig besef van hun beleid. Om een van de voorbeelden van Femmes neer te zetten. En dit is geen onzin. Een Marokkaans stel trouwt voor de nederlandse wet. Niets mis mee. Maar daarna ook voor de islamitische wet. Nou gaat het niet goed tussen dit stel. De vrouw wil scheiden. Dat kan. En ze krijgt ook gelijk van de rechtbank. Ze is nu voor de nederlandse wet gescheiden. Maar niet voor de islamitische wet. Ach. Wat is nu een islamitische wet in nederland. Nou dat betekent dat de man de eigenaar van de vrouw is. Dus ook na een nederlandse scheiding. Hij mag haar zelfs tot sex dwingen. Hoe kan dat. De nederlandse rechter heeft geen bevoegdheid over de islamitische wet. De vrouw kan alleen maar van de islamitische wet scheiden als haar (ex)man dat toestaat. Als hij dat niet wil blijft ze zijn vrouw. Zelfs als ze zou vluchten naar haar familie in het land van herkomst is ze niet gescheiden. Daar geldt de nederlandse wet al helemaal niet. Ja. Zo gek zijn wij inmiddels geworden. Deze dame is hier voor aan het vechten. En soms met succes. Een rechter heeft niet kunnen voorkomen dat de vrouw islamitisch kon scheiden. Maar heeft de man een dwangsom opgelegd als hij "nee" bleef zeggen. Dat werkte. Ik hoop dat ik het goed heb weergegeven. En anders hoor ik het wel van Shirin. Er zijn zoveel voor ons goed verborgen zaken.

GingerTed
GingerTed11 mei 2015 - 10:11

Elma Drayer schreef hier ook al vlammende stukken over en deed dat later nog eens, omdat Shirin Musa haar daarop wees, met nadruk ook nog over ditzelfde grote onrecht in Nederland. Ze nam nadat ze door Musa hierop gewezen was ook nog speciaal even contact met haar op over het verschijnsel kindhuwelijken die, ongelooflijk maar waar, in de Nederlandse samenleving bij betreffende bevolkingsgroepen ook geen uitzondering zijn maar zozeer ze voorkomen, worden genegeerd, of zelfs gefaciliteerd of bevorderd worden door autoriteiten omdat het alternatief, betrokken gemeenschappen ter verantwoording roepen, ze de vuile was naar buiten laten brengen, en in het bijzonder, ze aan de schandpaal nagelen stuit op de aloude angst en onwil bepaalde minderheden openlijk met kwade zaken in verband te brengen. "Het ergste vindt ze (Musa) dat de overheid er soms aan meewerkt. Voorbeeld uit de praktijk: meisje werd verliefd op jongen van school maar was toegezegd aan neef. De familie dreigde met geweld, ze moest onderduiken. Politie en hulpverleners wierpen zich op als bemiddelaars. Een religieus huwelijk met de medescholier leek hun dé oplossing." ... "Shirin Musa wijt de onverschilligheid rond het verschijnsel aan 'cultuurrelativisme'. Vrij vertaald: laat die migranten toch met rust. Nog betere verklaring, volgens haar: de meisjes in kwestie geven geen overlast. "Je ziet ze niet, je hoort ze niet, ze kosten de samenleving geen geld. Als ze bushokjes zouden slopen, dan was er allang ingegrepen." Het zijn, ben ik bang, ware woorden. Beschamend ware woorden." http://www.trouw.nl/tr/nl/6847/Elma-Drayer/article/detail/3667297/2014/06/05/Inderdaad-ook-in-Nederland-komen-kindhuwelijken-voor.dhtml Een illustratief voorbeeld ging over Yasmeen: http://www.femmesforfreedom.com/wp-content/uploads/2012/12/img-150223144055.pdf

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

En wat denkt u daar nu - samen met mevrouw Drayer bv - aan te doen? Of is het weer eens zo, dat de slachtoffers het maar met jullie reacties in de krant en op deze website moeten doen? Jullie hebben de zaak weer eens onder de aandacht gebracht, jullie hebben "de zaak geschetst", duidelijk gemaakt wie er, o wee o wee, verantwoordelijk is voor deze misstanden - ja HIER in Nederland! - en daarmee heeft uw verantwoordelijkheid ten volle genomen; en meer dan wat gemakkelijke kritiek van de zijlijn mogen we natuurlijk niet verwachten?

deltanine
deltanine11 mei 2015 - 10:11

Het blijft mij ook een terugkerende vraag. In den beginsel ben ik oprecht sociaal ingesteld: ik wil steun voor de zwakkeren. Zowel financieel als politiek. Dus ik ben voor rechten voor de 'zwakkeren' in onze samenleving. Denk aan andersgeaarden, minderheden, ik kan het al bijna niet meer noemen maar ook vrouwen, enz. Ik wil sociale werkplekken steunen, ik word blij als ik hier in de randstad een (oprecht) leuk moment heb met de Islamitische cassière, en in mijn werk ondersteun ik mensen van allerlei etniciteiten die psychiatrische e verslavingsproblematiek hebben... Maar waarom... waarom... blijven andere 'socialen' (ik ben tegen de links/rechtsverdeling) onze waarden te grabbel gooien? Waarden waar wij TROTS op zijn, omdat wij in de wereld DE EERSTEN waren die die durfden te verdedigen. Omdat wij in onze maatschappij een verzorging van de zwakkeren hadden konden wij het permitteren om ook op LGBT rechten en andere zaken vooruit te lopen. En dan is er heel even verwarring over een godsdienst, angst om met Fortuyn of Wilders geassocieerd te worden en voila: al die waarden overboord. Mensen die overwegend aan het linkerzijde van het politieke spectrum zitten met hun mening moeten echt weer eens heel diep gaan nadenken waar het nu allemaal werkelijk om draait. En de hele wereld moet eens na gaan denken over de eindigheid van de grondstoffen en de wereldbevolking, maar dat is weer een heel ander verhaal.

1 Reactie
Cinema2
Cinema211 mei 2015 - 10:11

"Maar waarom... waarom... blijven andere 'socialen' (ik ben tegen de links/rechtsverdeling) onze waarden te grabbel gooien? Waarden waar wij TROTS op zijn, omdat wij in de wereld DE EERSTEN waren die die durfden te verdedigen" Ho eens beste vriend, daar hebben de "socialen" nu juist de PVV voor uitgevonden. Leest u het gegil van de "socialen" hier niet? Voor (te)veel mensen werkt de heer Wilders als een soort van bliksemafleider. Lekker sociaal en veilig schoppen en tieren tegen de PVV, missie volbracht, denkt men. Ondertussen vergeet men de samenleving als geheel.... Ik ga naast mevrouw Musa staan!. Wie doet er mee?

rbakels
rbakels11 mei 2015 - 10:11

Misschien is het handiger als Shirin Musa haar strijd voor vrouwenrechten niet koppelt aan het debat over vrijheid van meningsuiting. Kurt Westergaard mag dan niet meer de jongste zijn, wat hij doet is een pure en opzettelijke provocatie aan het adres van gelovigen. Voor niet-moslims zijn deze cartoons helemaal niet leuk of maar interessant, maar voor moslims heel irritant. Het gaat puur om het leedvermaak: kijk een wat die moslims een lange tenen hebben! Het is pure pesterij. En het is KASSA voor de cartoonist, want geen leuker vermaak dan leedvermaak. Enfin, het ging om vrouwenrechten. Die problematiek is in zoverre eenvoudiger dat vriend en vijand het er over eens zijn dat de vrijheid van meningsuiting grenzen kent, terwijl de grenzen van vrouwenrechten minder omstreden zijn. Ja, een (gezonde) vrouw zal nooit bariton in een koor worden, maar dat is het dan ook wel. Intussen moeten we ons wel bedenken dat de vrouwenemancipatie mede gestimuleerd is door het "Grootkapitaal": als ook vrouwen werken, komt er meer geld in de economie = meer omzet = groei. Zoals Heineken de strijd tegen de islam sponsort omdat moslims te weinig zuipen, en dat vinden aandeelhouders vervelend.

4 Reacties
Haastig
Haastig11 mei 2015 - 10:11

Kurt Westergard werd "beroemd" met een politieke cartoon die het plaatsen van bommen uit geloofsovertuiging veroordeelde, met de bom in tulband cartoon. Anders dan bv het gefrottel van Lars Vi..nogwat.. met z'n Mohammed met hondenlijf, dat inderdaad wel gericht was op beledigen van Moslims, was de cartoon van Kurt Westergard kritiek op de politiek van geweld. Los daarvan is het in GEEN van de gevallen acceptabel om met geweld te antwoorden of dreigen op woorden, tekeningen. Het is diep diep triest dat er mensen zijn die allerlei excuses zoeken voor geweld, bedreigingen, molesteringen, vandalisme en moord als reactie op niet gewelddadige uitingen.

LisanneW
LisanneW11 mei 2015 - 10:11

"Intussen moeten we ons wel bedenken dat de vrouwenemancipatie mede gestimuleerd is door het "Grootkapitaal": als ook vrouwen werken, komt er meer geld in de economie = meer omzet = groei. Zoals Heineken de strijd tegen de islam sponsort omdat moslims te weinig zuipen, en dat vinden aandeelhouders vervelend." Zelden zo'n achterlijke reactie gezien zeg! Het heeft ook niets met het artikel te maken.

jandebakker
jandebakker11 mei 2015 - 10:11

Wel indien Kurt Westergaard zijn gehele oeuvre bestond uit ongefundeerde aanvallen op de Islam had u mogelijk een punt. De beste man heeft echter (naar mijn weten) zijn bekendheid voornamelijk te danken aan slechts een cartoon. Waarbij hij tevens met deze cartoon een terecht punt aan snijd. Namelijk dat de Islam door sommige gelovigen gebruikt/ misbruikt wordt als legitimatie voor geweld. (Althans dat is hoe ik de cartoon interpreteer). Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre de financiële compensatie voor zijn werk opweegt tegen het totale verlies aan bewegingsvrijheid en de constante dreiging van geweld. Ook wil ik u vragen of u enige bron heeft die uw stelling onderbouwt dat Heineken de strijd tegen de Islam sponsort.

JanVrij
JanVrij11 mei 2015 - 10:11

Je maakt glashelder dat je niets begrepen hebt van de cartoons, nog het recht om over willekeurig welk onderwerp een cartoon te maken. ik zou graag je standpunt zien als de cartoon het christendom betrof. Je weet wel, waarvan de aanhangers geen geweld gebruiken als ze zich mogelijkerwijs gekrenkt voelen. Het valt nog mee dat je geen begrip toont voor de aanslag die op Westergaard gepleegd is.

Helderekijk
Helderekijk11 mei 2015 - 10:11

Klaar,klaag,klaag wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer11 mei 2015 - 10:11

U kreeg de bal recht in uw gezicht? Deed zeker zeer?

Nimrod2
Nimrod211 mei 2015 - 10:11

Als voormalige bewoner van een blijf-van-mijn-lijf-huis, als vriend van enkele slachtoffers van Henk Bres, en als vage, vage kennis van een bekende van de ouders van een de slachtoffers van Breivik, weet ik waarover het gaat. Het geweld van conservatieve en extreem rechtse (en/of boze blanke) mannen - joods-christelijke, zowel als islamitische - moet stoppen. Hoe dat precies moet, da's niet helemaal duidelijk. Maar het begint hier en nu bij de bestrijding van de fijn fascistische gepeupelmythes.

2 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten11 mei 2015 - 10:11

Tja, een hele opsomming, maar het is natuurlijk een publiek geheim dat de blijf van mijn lijf huizen anno nu hoofdzakelijk worden bevolkt door islamitische vrouwen.

lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Precies, al is het helaas rijkelijk laat, jammer genoeg.

Armagaddon
Armagaddon11 mei 2015 - 10:11

>>> Chapeau...Shirin Musa....Namasté (Hindi: नमस्तेmag als Nederlander mijn excuses aanbieden, als eveneens principiële (utopische..??) vrijheidsstrijder, voor de lafhartige en uitermate verweven overheid (de politie) ndr vrantwoodeliheid van de met de lafhartige hypocrite constellatie van de politiek van o.a de VVD en PVV...!! >>> Van uitgaande dat een verweven, lafhartige politiek, die zelfs de vrijheid van de eigen mensen bezoedelt en verkracht aan de onderkant e maatschappij en hulpbehoevenden e ouderen in de maatschappij en lafhartig is, dit een zelfde soort overheid cureert, onder de holle hypocriete kreten van "Law and Order" terwijl deze poltiek zwaar verweven is met de misdadige banken syndicaten en de uitbuitede economische grootmachten. >>Ik zou een formele ernstige aanklacht indienen tegen de betreffende politie en afwachten wat daar uitkomt....vele geluk...

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten11 mei 2015 - 10:11

''de lafhartige hypocrite constellatie van de politiek van o.a de VVD en PVV...!!'' Wat is dat nou voor gebazel. Als deze, inderdaad dappere, vrouw aandacht wil voor het serieuze probleem dat zij aankaart moet zij misschien zijn bij de VVD, zeker niet bij PvdA, Groen Links, D66 en SP, of bij de dames van Opzij, maar oh ironie juist bij de PVV. Dat komt omdat de meeste partijen het zo druk hebben met "respect" voor Islam, dat het bestaan van discriminatie en (vrouwen)onderdrukking binnen die cultuur een als ongemakkelijke waarheid wordt beschouwd. Ze zullen daarom mensen binnen die cultuur die willen hervormen geen podium willen geven, laat staan dat ze bereid zijn tot ingrijpen. Zo redeneren de dames van Opzij tot de volstrekt absurde conclusie dat het dragen van een hoofddoekje het toppunt van (moslim)vrouwen emancipatie is. Nee, met zulke vrienden heeft schrijfster van dit stukje geen vijanden nodig.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

Een echte feministe, zoals je die hier te lande aan de linkerzijde van het politieke spectrum zeker niet meer zult aantreffen.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

En? Wat zou dat dan?

Tom Meijer
Tom Meijer11 mei 2015 - 10:11

"zoals je die hier te lande aan de linkerzijde van het politieke spectrum zeker niet meer zult aantreffen." U woont in Pakistan?

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

Het gaat in het artikel enkel over hoe het geweld in moslimkringen tegen vrouwen te beïndigen, inclusief het gedwongen uithuwlijken van jongen meisjes. En daar kan je ook vrouwenbesnijdenis aan toevoegen, en eerwraak. Het is een schreeuw om dringende hulp. Ik voel de wanhoop er in. Het grote verlangen dat die vele vrouwen en meisjes eindelijk een normaal leven kunnen leiden, zoals de niet-moslim vrouwen. Die hoeven niet bang te zijn aan een oom te worden uitgehuwelijkt, of besneden te worden, of geslagen -op uitzonderingen na- laat staan gedood uit "eer"wraak. En gezien de meeste reacties hieronder is dat volledige te begrijpen. Wat een onbegrip! Ik schaam me bijna Nederlander te zijn. Stelt u zich eens voor dat u een jong meisje was en werd gedwongen om de rest van uw leven met een veel oudere oom het bed te moeten delen. Een oudere man waar u niets voor voelt en mogelijk zelfs zeer onaantrekkelijk vindt... om slechts een van de vele afschuwelijke dingen te noemen die zoveel jonge meisjes overkomen. Waar een wil is is een weg. Het moet mogelijk zijn al dat leed helpen op de een of andere manier sterk te verminderen en te voorkomen dat vrouwen dit overkomt. Hierbij moet alle politieke "correctheid" volledig overboord gegooid worden. Ten behoeve van al die vrouwen en meisjes.

2 Reacties
peterh2
peterh211 mei 2015 - 10:11

Dit soort praktijken zijn veel complexer dan u doet voorkomen: de hele familie en omgeving werkt er actief aan mee en steunt tenminste passief dit soort historische gebruiken. Wij kunnen ons dit niet voorstellen maar het is onderdeel van de cultuur, daardoor niet iets wat een 'buitenstaander' zomaar kan veranderen. Probeer te doorgronden waarom dit toch zo sterk leeft, wat de achtergrond en de gedachte erbij is. Je kunt hooguit extra voorlichten, de rest zal de gemeenschap zelf moeten doen en willen.

BasVV
BasVV11 mei 2015 - 10:11

Het grootste probleem is dat het de ouders zelf zijn die dit hun dochters aandoen. Ook de moeders, dus vrouwen, doen daar even hard aan mee.

123456zeven
123456zeven11 mei 2015 - 10:11

Zolamg de ouders niet uit de ouderlijke macht ontzet zijn mogen ze een aantal zaken. Daar kan bijhoren je eigen kind achter te laten in het geboorteland waar ze er allerlei achterlijke gewoontes op nahouden. Als je dat wilt voorkomen dan zal je een aantal effectieve machtsmiddelen moeten hebben. Zoals de ouders hun Nederlanderschap ontnemen en terugsturen, of de bereidheid hebben het kind desnoods met geweld terug te halen. Bij de politie doe je aangifte van de bedreigingen. Ze zijn er niet om te bemiddelen, dat idee slaat echt helemaal nergens op. Waarom zou er uberhaupt bemiddeld moeten worden? Jij staat in je recht, en als jij geen behoefte hebt om je aan te passen aan wat jouw tegenstanders willen (dat jij je bek houd en je gedraagt als een onderdanige moslimvrouw) dan valt er niets te bemiddelen. Klaar.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Wil je die effectieve maatregelen - die overigens allang bestaan - kunnen inzetten, zal je toch eerst precies moeten bewijzen dat de wet is overtreden.

WilWortel
WilWortel11 mei 2015 - 10:11

Dit is heel simpel op te lossen. Alle mannen moeten gewoon weg. Hoe we dat doen zal me een worst wezen maar elk exemplaar van die mislukkelingen moet gewoon opzouten. Ze raken achter qua opleidingsniveau. De gevangenissen zitten vol met ze. Ze moeten de hele tijd vechten en oorlogje spelen. Ze vallen ons lastig. Hoe hoger het machogehalte, hoe meer gezeik. Alle problemen in de wereld zijn te herleiden naar mannen.. Nee!!! Genoeg! Gewoon allemaal opzouten! Of.. Castratie voor een ieder. Honden schijnen daar ook rustiger van te worden. :)

2 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten11 mei 2015 - 10:11

Je vergeet natuurlijk wel dat de ellende is begonnen toen een VROUW van de appel snoepte! *gniffel* En mag ik voordat je ons verbant eerst mijn rib terug? :-)

lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Hahaha... katers trouwens ook, Wil. LOL. Overigens heb je wel gelijk ja... Oorlogen en het meeste geweld komt wel bij mannen vandaan. De meeste misdaden ook.

omaoeverloos
omaoeverloos11 mei 2015 - 10:11

Religies zijn door mannen uitgevonden om de vrouw als tweederangs burgers te kunnen behandelen. Gelukkig zijn er, ondanks bedreigingen, vernederingen en mishandelingen, nog steeds vrouwen die hiertegen in het geweer komen. Blijf vechten, dames!

2 Reacties
lembeck
lembeck11 mei 2015 - 10:11

Dank je wel. Ik zal blijven vechten voor gelijke rechten en gelijkwaardige behandeling.

Eric Minnens
Eric Minnens11 mei 2015 - 10:11

== Religies zijn door mannen uitgevonden == UItzonderingen bevestigen de regel? Je vergeet de Remnant Fellowship Church, gesticht door Gwen Shamblin. Een sekte natuurlijk, een combinatie van diëtisme, protestantisme en de ontkenning van de heilige drieëenheid. http://en.wikipedia.org/wiki/Gwen_Shamblin En misschien mag je het genezend wondermedium uit Tiel, Jomanda, ook wel een soort religieuze, althans spirituele, voorganger noemen. zij het van een plaats- en tijdgebonden sekte. (Maar ik geef toe, dit laatste is aanvechtbaar,)

ZafferY
ZafferY11 mei 2015 - 10:11

Dapper relaas. Maar als ik zeg dat deze uitwassen (die helaas orde van de de dag zijn) behoren tot achterlijke culturen staat iedereen op zijn achterste benen. Ik moet maar begrip tonen voor deze culturen en het toestaan dat zodat er iets van kritiek op is men hysterisch de term racist mijn kant op werpt. Als ik haar woorden destileer en tot de conclusie kom dat er onverenigbare elementen in onze culturen bevinden, dan ben ik een xenofoob. Maar desondanks wordt er van mij verwacht dat ik ook nog eens met een oplossing kom vanuit de cultuur waarin ik ben opgegroeid zonder deze boven de voorgenoemde culturen te stellen want anders ben ik een geinstitutionaliseerde racist. Tja. Het is een behoorlijk eisenpakket al met al. Maar goed. Ik zal eens kijken wat ik kan doen.

6 Reacties
Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Niemand verwacht van u dat u begrip toont voor misdaden. Dus ook niet van misdaden die in naam van een religie gepleegd worden. Hoe komt u daar toch weer bij. U bent natuurlijk niet xenofoob als u geen begrip toont voor misdaden. Of een racist. Er is niemand die dat beweert. Of meent u van wel?

jandebakker
jandebakker11 mei 2015 - 10:11

Juist daarom is het van belang om deze punten te blijven benoemen. Dit omdat uw, maar zeker ook mijn, “angst” om als xenofobr racist bestempeld te worden ervoor zorgt dat dergelijke misttanden kunnen blijven bestaan.

jandebakker
jandebakker11 mei 2015 - 10:11

Juist daarom is het van belang om deze punten te blijven benoemen. Dit omdat uw, maar zeker ook mijn, “angst” om als xenofobr racist bestempeld te worden ervoor zorgt dat dergelijke misttanden kunnen blijven bestaan.

LisanneW
LisanneW11 mei 2015 - 10:11

En vergeet ook vooral niet dat je 'de islam' aan het bashen bent (cynisch bedoeld hoor ;-)

Beisser
Beisser11 mei 2015 - 10:11

‘Cultuur” heeft feitelijk niet veel te maken met de houding van deze mensen. ‘Cultuur’ is niet meer dan een verzameling deels botsende, deels elkaar overlappende subculturen die elk weer een verzameling deels botsende deels elkaar overlappende sub-sub-culturen zijn, die elk weer een verzameling… Totdat je de kleinste culturele eenheid, het gezin bereikt. En iedereen maakt altijd deel uit van meerdere (sub)culturen. Cultuur’ is niet meer dan een verzameling afspraken en vooroordelen die door een groep als algemeen geldend wordt beschouwd. ‘Cultuur’ heeft alleen waarde als bindmiddel voor een kleine groep ‘hier en nu’. ‘Cultuur’ is tijd- en plaatsgebonden en verandert voortdurend. Dit zijn twee vrij gangbare definities van het begrip ‘cultuur’ Een derde is dat ‘cultuur’ niet meer is dan een smoes van conservatieven om nun gewoonten niet aan te passen aan nieuwe omstandigheden. En nog een is dat ‘cultuur’ een etiket is dat opgeplakt wordt om discriminerend gedrag te vergoelijken. Kortom: ‘cultuur’ is geen valide argument in deze discussie. Jouw hele klaagzang slaat nergens op. Shirin Musa stelt misstanden aan de kaak die door conservatieve mannen in haar etnische groep in stand gehouden worden uit puur macho-egoïstische machtsoverwegingen. (niet dat de meeste mannen in die samenlevingen ooit zover komen in hun denken. Ze willen gewoon een comfortabele situatie handhaven en denken niet verder.) en naast hun ‘cultuur’ is hun religie (ook een conservatieve machtsorganisatie) het andere argument. Shirin Musa is een dappere vrouw die alle steun verdient die onze samenleving haar kan bieden. En vooral veel meer dan de constatering dat die misstanden het gevolg van 'achterlijke culturen' zijn. PS “RNL” Hm, ik weet het niet zeker. Hij bekt wel lekker, maar ik proef in de complete naam, en vooral in de slogan toch iets populistisch. Ben wel nieuwsgierig naar een concept-partijprogramma, of, als dat teveel gevraagd is een paar uitgangspunten o.i.d.

Nuanimo
Nuanimo11 mei 2015 - 10:11

Ik zou het erg op prijs stellen, dat u het volgende niet allen beweeri maar ook eens met voorbeelden aantoont: "Ik moet maar begrip tonen voor deze culturen en het toestaan dat zodat er iets van kritiek op is men hysterisch de term racist mijn kant op werpt." Misschien bent u de eerste die het eens doet en wie het lukt. Bij voorbaat dank.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2015 - 10:11

hier de verbeterde versie van mijn eerdere post....... het enige wat misschien begrijpelijk is vanuit het verleden en buiten de islam om is besnijdenis. dat kwam? komt? soms ook voor bij kopten. ik heb ooit een afl van een amerikaanse politieserie gezien waarin een hele westerse egyptische moeder haar dochter evengoed wilde laten besnijden en waar de amerikaanse vader (frans, iers???) tegen was. het ging vanuit de moeder heel geheimzinnig.... het werd een heel gedoe.....en rechtzaak. want de ene besnijdenis was de andere niet. en toen zei die moeder ook iets van bescherming tegen de vrije sex etc. ik ben even kwijt hoe het afliep. maar het ging niet verder. qua uithuwlijken en zo. dat heb je ook in kenya bij de masai. hier is het dus niet perse de islam. en is het een culturele kwestie. en toch weer anders. wat wel heel erg is is als een meisje geen sluier wil en ze er een moet. en dat ze perse met een moslim moet. en de dwang etc die er bij komt. dat is ook bij sikhs trouwens. die doen daar niet voor onder.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose11 mei 2015 - 10:11

Hier een interview met Reza Aslan die iets zegt over vrouwenbesnijdenis en positie van vrouwen. Hij maakt in mijn ogen een sterk punt. https://www.youtube.com/watch?v=PzusSqcotDw