Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niet iedereen rond Gaza is vergiftigd door wraaklust

  •  
11-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
israel_300_03.jpg
Isareli's en Palestijnen blijven vrienden terwijl hun landgenoten hen proberen te vermoorden
In de media domineren de havikken, de types die denken dat met geweld problemen opgelost kunnen worden. Het zijn ook deze lui die aan beide zijden van de grens de politiek bepalen. Maar er zijn ook Israëli’s en hun buren in Gaza die inzien dat deze geweldsspiraal niets oplost. Ze onderhouden goede betrekkingen met elkaar.
Het Israëlische Social TV sprak met enkele bewoners in het gebied dat grenst aan Gaza. Ze leven net als hun Palestijnse buren onder de permanente druk van militaire aanvallen. Tijdens een van de interviews gaat het luchtalarm af en moeten de bewoonster en cameraploeg naar binnen vluchten. Maar het zijn mensen die zich niet willen overgeven aan de wraaklust die de politiek van beide zijden beheerst. Ze willen dat er een politieke oplossing komt die de burgers in staat stelt in vrede met elkaar te leven. Ze hebben vrienden wonen aan de andere kant in Gaza en houden elkaar op de hoogte via sms en email.
Een van de geïnterviewden merkt op dat de voorstanders van geweld elkaar eindeloos bezighouden. “Als je vrede wilt bereiken door oorlog, voer dan een echte oorlog. Voer geen campagnes. Maar als je vrede wilt bereiken door vrede, maak dan vrede. Ze kiezen voor geen van beide.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.