Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Niet Griek, maar Nederlander heeft meeste schulden'

  •  
05-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1484 keer bekeken
  •  
sidp.JPG
Wall Street Journal: hoge hypotheken enorm risico ... Rutte wuift probleem weg: We hebben genoeg geld
Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gaan in de Eurozone niet de Grieken, de Portugezen, de Ieren of de Spanjolen, maar juist de Nederlanders het meest gebukt onder schulden. Oorzaak zijn de te hoge hypotheken die banken jaren lang hebben verstrekt, soms tot wel 125 procent van de huiswaarde. Door de lage werkloosheidscijfers gaat het nu nog goed in ons land, maar voor hoe lang?
Een stijging van de rente, of een toename van de werkloosheid zou betekenen dat steeds meer mensen hun schulden niet kunnen afbetalen. Komt daarbij de daling van de huizenprijzen en de rapen zijn gaar, aldus The Wall Street Journal.
Gerbert Hebbink, senior econoom bij de Nederlandsche Bank, verklaart tegenover WSJ dat deze schuld de Nederlandse economie veel kwetsbaarder maakt voor schokken in de huizenmarkt, de rente en de werkgelegenheid. Premier Mark Rutte zegt in een interview in Washington nog dat hij het probleem er niet zo van in ziet: “Het is niet een groot probleem… als je kijkt naar het hele plaatje.” Nederlanders hebben volgens hem net zo veel in hun pensioenfondsen opgeslagen, als de hypothecaire schuld. Bovendien zijn er in Nederland enorme particuliere spaargelden, aldus de minister-president.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.