Joop

Niet-gevaccineerde kinderen weigeren wordt mogelijk

  •    •  
23-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
14913432293_4b7c55898a_z
De discussie liep al een tijdje hoog op, nu is de kogel door de kerk. Kinderdagverblijven mogen, als een nieuw wetsvoorstel van VVD, D66, CDA, SP en PvdA eenmaal is aangenomen, kinderen die niet ingeënt zijn weigeren. Door de ruime meerderheid in de Tweede Kamer zal het voorstel naar verwachting vrij vlot door de Eerste Kamer komen. Tegen de Volkskrant zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers : ‘Op dit moment zouden ouders van zulke kinderen na een afwijzing nog naar de rechter kunnen stappen, want er is geen wettelijke grondslag om een kind te kunnen weigeren.’ Op basis van het verbod op discriminatie van geloofsovertuiging moet een opvang op dit moment nog ieder kind opnemen.
De VVD wil zelfs nog een stap verder en aast op verplicht vaccineren. Fractievoorzitter van die partij, Klaas Dijkhoff, liet zich eerder op de dag stevig uit over tegenstanders van vaccinatie. In een column schrijft hij: ‘Een paar partijen vindt het makkelijk. Hun achterban rekent op de bescherming van de Heer en de Heer alleen en weigert inentingen. Ik zal me niet te veel in religieuze debatten mengen, maar mij lijkt dat de Heer door ons vaccins te laten ontdekken behoorlijk aan de weg timmert om onze kinderen te beschermen.’
Over het algemeen wordt een inentingsgraad van 95% als veilig gezien. In Nederland zitten we daar al een tijdje onder, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het richtpercentage is gebaseerd op een simpel systeem; als meer mensen zijn ingeënt, komt de ziekte minder vaak voor. Het is een van de redenen waarom een ziekte als de mazelen aan een terugkeer bezig is.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

jantje
jantje26 aug. 2018 - 7:42

Ouders die hun kinderen bewust niet laten inenten om welke reden dan ook, zouden eerst eens met slachtoffers van de ziekten moeten praten en goed kijken. Ik heb een vriendin die als kind polio opgelopen heeft omdat haar ouders het niet nodig vonden om haar in te enten. Doffe ellende komt er uit voort. De overtuiging dat God ze wel zal genezen en dat we daar vertrouwen op moeten hebben, dat gaat er bij mij niet in. God heeft het mogelijk gemaakt dat deze geneesmiddelen er nu zijn. Daar moet gebruik van gemaakt worden, want bij weigering van het gebruik om jou kinderen gezond te houden, verwerp je in feite Zijn gift aan jou en je nabestaanden. Je brengt er je kinderen mee in gevaar want wie wil nu zien dat zijn kind jaren aan het ziekbed gekluisterd wordt omdat jij het geen bescherming tegen polio gunt.. En als dan de woorden: "Het zij zo" wordt uitgesproken, dan ben je in mijn ogen een crimineel. Als je dat aan je laars lapt ben je heel verkeerd bezig want je brengt ook andermans kinderen in gevaar. En dat is vast niet de bedoeling van het Christelijk geloof. Ik geloof ook. In de natuur en wat deze voortbrengt aan goede gaven. Daar ben ik zuinig op en maak er wel gebruik van. Daar hoort inenting ook bij. En waar het kan geef ik terug aan de natuur.

Britta van Rees
Britta van Rees24 aug. 2018 - 23:41

Elke vrijheid houdt op waar zij de vrijheid van een ander weghaalt. Iemand die zijn kroost niet vaccineert kiest ervoor haar eigen kroost het gevaar lopen om kreupel of dood te worden van een vermijdbare ziekte. Dat is op zichzelf een mooie vrijheid. Maar een bijwerking van deze vrijheid is dat ook het kroost van een ander in gevaar gebracht wordt, hoewel die ouders daar NIET voor hebben gekozen. Dat is nou het cruciale punt : de vrijheid van de antivaxxers maakt de vrijheid van andersdenkenden onmogelijk. En dat is de reden dat de staat de antivaxxers moet aanpakken. In ieder geval moeten de andersdenkenden weten of hun kinderen met antivaxx-kinderen in contact komen, zodat zij hun keuzevrijheid om hun kinderen wel te beschermen waar kunnen maken. Stiekem de kinderen van beschermende ouders de facto onbeschermd maken is een grove schande, en een ontoelaatbare inbreuk op hun vrijheid. De antivaxxers die deze inbtreuk veroorzaken moeten dulden dat hun kinderen worden bekendgemaakt als een gevaar voor de volksgezondheid. . het kroost van een ander, die

2 Reacties
Ozon
Ozon25 aug. 2018 - 8:52

@Britta Ik vind ‘m niet helemaal opgaan omdat het geen definitieve uitkomst is, het is een risico wat genomen wordt. Als X zijn kinderen niet wil vaccineren, belemmert hij daar in principe niet de vrijheid van een ander mee. Die ander heeft immers de vrijheid zijn eigen kinderen te vaccineren. Hij neemt wel een risico ten opzichte van dat andere kind. Maar ook dat is “overmacht”, hij zal immers hopen dat de ziekte zijn gezin niet treft en daarmee in het verlengde de kinderen uit andere gezinnen ook niet. Het zou anders zijn als hij bewust zijn zieke kind naar de crèche brengt teneinde andere kinderen ziek te maken. De “vrijheid” waar jij op doelt, die de risico vormt voor een ander, die speelt niet alleen bij vaccineren. Ik kan daar wel andere situaties verzinnen. Bijv “autorijden”: er gaan meer mensen dood in het verkeer dan aan de mazelen. Dus de vrijheid die auto/vrachtwagen-rijders/racefietsen hebben levert een risico op voor anderen, het kan het leven van die anderen kosten, of permanente invaliditeit, levenslange pijnen ed, dus ook ten koste van de “vrijheid” van anderen. Autorijden verbieden? Ik dacht het niet. We zijn te verzot op dit vervoersmiddel, ook al kost het levens (direct & indirect), om deze vrijheid op te geven.

Britta van Rees
Britta van Rees28 aug. 2018 - 14:03

@Ozon Autorijden en vaccinatie vergelijken is mij te vergezocht. Jij vindt het opleggen van een risico aan een ander geen inperking van de vrijheid van die ander. Dat vind ik een rare opvatting. De pro-vaxx-ouders willen namelijk de vrijheid behouden om hun kind van besmettingsrisico's te vrijwaren. Het is die vrijheid die hun wordt ontnomen door anti-vaxx ouders die stiekem besmettingsrisico's op school willen introduceren. Immers : zodra de vaccinatiegraad onder de 95% komt ontstaat het besmettingsrisico.

DoNotAssumeMy
DoNotAssumeMy24 aug. 2018 - 14:52

Prima idee. Kinderen toegang tot algemene opvang en educatie ontzeggen. Ze brengen namelijk de volksgezondheid in gevaar en dat is onacceptabel. Mooie bijeenkomstigheid van ons schoolsysteem. Richt er maar eentje op voor mensen met dezelfde kronkels. Overtuiging, prima. Vrijheid, zeker. Maar vrijheid houdt op wanneer geweld begint. Ik vind het sneu voor die kinderen (worden nog leuke gesprekken in de puberteit, ik voorspel veel weglopers over een jaar of 15-20). Zielig zelfs. Voor mijn gevoel staat dit gelijk aan kindermishandeling. Dus lekker met die andere niet gevaccineerden in 1 ruimte zetten. Dan weet jeugdzorg ook meteen waar ze moeten zijn. Zen the measels away! Lekker zo doorgaan. Wetenschap is ook gewoon maar een meninkje hoor. Nee, ik ben eigenlijk ook niet voor het afdwingen van vaccineren. Maar als maatschappij moet je je wapenen tegen gevaar. Deze mensen zijn niet voor rede vatbaar.

kweenie2
kweenie224 aug. 2018 - 13:23

Zet er eens wat druk achter. Geen kinderbijslag of kinderopvangtoeslag voor niet gevaccineerde kinderen.

Bouwman2
Bouwman224 aug. 2018 - 8:38

Denk net dat redelijkheid is af te dwingen, want dan bereik je het tegendeel. Natuurlijk is vaccinatie prima, maar dwing het niet af van staatswege. De Staat hier ten lande is prima maar een staat die dwingt is een dictatuur.Er zijn elders dictaturen zat maar niet in Nederland waar iedereen let op de Staat en haar altijd tot vervelens toe controleert. Er is nu veel ophef over de dividendbelasting en dat is goed. Die belasting komt er al dan niet gewijzigd wel. Maar niet omdat de VVD dat zo graag wil, maar omdat er een meerderheid voor is te vinden. Dat vindt Klaver niet zo leuk maar Nederland is niet een land voor de leuk alleen. Ik zag -omdat ik ook wel eens teevee kijk- die nieuwe sympathieke jongen van D66 vurig algemene vaccinatie bepleiten waaronder de verplichting schuil gaat. Hulde voor pragmatiek, maar een beetje jammer voor mijn liberalisme, dat altijd begint te piepen zodra er iets van dwang in de lucht zweeft. Natuurlijk ben ik voor vaccinatie, ik ben zelf gebruiker want voorzorg is vaker nuttig dan nodeloos.Maar je krijgt mij niet zo ver om vaccinatie van Staatswege te gaan uitbreiden. Noem het gerust dom of stom, maar ik ga niet zo ver om de domheid te gispen. Sterker, vaak is domheid maar relatief en vaak is juist intelligentie een reden tot zorg. Laatst hoorde ik iemand zeggen: hoe ouder ik word hoe meer onwetend ik me voel. Ik kan me daarin goed verplaatsen.

1 Reactie
DonDonaldSucks
DonDonaldSucks24 aug. 2018 - 11:44

[Natuurlijk is vaccinatie prima, maar dwing het niet af van staatswege.] Als we het niet afdwingen, dan is er slechts 1 alternatief, strafbaar stellen en bij schade aan derden vervolgen. Bij besmetting van andermans kinderen zonder blijvende schade een boete, Bij besmetting van andermans kinderen met blijvende handicaps tot gevolg, vervolging op grond van artikel 302 WvS met bijbehorende gevangenisstraf. Bij besmetting van andermans kinderen met overlijden als gevolg, vervolging op grond van artikel 307 lid 2 WvS, met bijbehorende gevangenisstraf.

Goverman
Goverman24 aug. 2018 - 7:38

Wat ik wel weer jammer vind, is dat er wel heel selectief is geciteerd uit de column van Dijkhoff. Hij vond de mensen die op de Heer vertrouwen niet het grootste probleem, maar de mensen die "heb ik op een blog gelezen" wel (hij noemt ze anti-vaccers). Hij zat veel meer op bestrijden van desinformatie. En dat is denk ik ook wel logisch. De mensen die op de Heer vertrouwen wonen wat vaker in kleinere en gesloten gemeenschappen. De anti-vaccers (hoog opgeleide mensen vaak en soms ook antroposofische levensbeschouwing) kunnen je buren zijn. En dat is dan gelijk het argument: de dekkingsgraad neemt niet alleen lokaal af, maar landelijk. En dat is natuurlijk niet wenselijk. Niet voor de pas geborenen en niet voor de kindjes die niet gevaccineerd kunnen worden.

Andrew G
Andrew G24 aug. 2018 - 7:36

Wat mij opvalt en dit is ook een note voor de redactie is wat een ongelovelijke xenofoben er op deze site zitten. Ik ben al uitgescholden en wel alleen maar omdat ik als Christen wat kritiek uit op het hersenloos aannemen van wat de regering zegt. Dit blijkt maar te kunnen want ik ben Christen, jammer dat ze me niet uitschelden om mijn huidskleur. Ook qua inentingen. Christen gekkies dit en Christen gekkies dat. Het kan maar niet op. Vervang het woord Christen voor Moslim en zelfs de PVV zou de reageerders hier te extreem vinden. Men is hier zo blind van haat voor de Christenen dat ze niet eens begrijpen dat deze groep van niet inenters steeds kleiner wordt. De groep van kritische/vrije denkers en antroposofische daarentegen wordt steeds groter. Niet interessant, want daarmee kunnen we blijkbaar geen Christenen bashen. Ik vind het gewoon puur onbeschoft hoe mensen hier met anders denkenden omgaan, tenminste als je Christen bent. Sorry hoor, maar ik had gehoopt op een site als deze een sterker en socialer weerwoord te horen op de steeds rechtser wordende maatschappij. Ik had niet verwacht tussen een extremistische bende terecht te komen. Daar zou best wel wat meer op gemodereerd mogen worden.

7 Reacties
DoNotAssumeMy
DoNotAssumeMy24 aug. 2018 - 15:14

Xenofobie is het allerminst. Ik ken u goed. Niet persoonlijk. Maar onze maatschappij is doorspekt met het Christendom. Nee ik gun u uw dwaling. Dat gun ik iedereen. Ik heb ze zelf ook (een willekeurige Feyenoorder zou dat bevestigen). Ik zal ook vechten dat iedereen mag blijven geloven. Ik ben wars van spiritualiteit, maar onderken dat dit een natuurlijk mechanisme in het mensenbrein is. Ja, ik gun het u, zelfs als ik denk veel gelovigen erg selectief zijn met de bijbel en wat er wordt gevolgd. Gelukkig worden homo's hier niet gestenigd en verstoten we vrouwen niet meer als ze niet als maagd in het huwelijksbootje zijn gestapt. Dat Christenen in het verdomhoekje zitten is ergens wel poetic justice. Hoe lang hebben we niet onder het juk van de reli-dwingelanden gebukt moeten zitten? Misschien is de negativiteit momenteel wat doorgeschoten. Maar jongens jongens wat hebben jullie dat over jezelf afgeroepen. Had het geloof toch peroonlijk gehouden. Dan hoor je echt niemand. Dat collectief vereren. Gadsidakkie. Daar krijg je dus figuren als Ratzinger door. Meer bezig met de reputatie dan met de slachtoffers. Wat zou Jezus met zijn sobere levensopvatting vinden van alle pracht en praal die de kerk zichzelf toeeigend? Maar je hebt gelijk. Wat betreft dit onderwerp behoren de pijlen allerminst op het geloof gericht te worden, die groep is al jaren slinkende. Dit keer zijn het inderdaad (hoogopgeleide) antroposofen. Wel bijzonder trouwens dat u steun bij 'links' zoekt. Toch niet traditioneel de groep waarmee (streng)gelovigen door een deur kunnen. Wat mij verder opvalt is dit zinnetje. "het hersenloos aannemen van wat de regering zegt" Het is niet de regering die zegt dat vaccineren goed is. Dat is de wetenschap. De regering staat er (gelukkig) achter. Ja dat wel. Maar maak er geen 'the man' narratief van. Dat slaat werkelijk nergens op.

madbako
madbako24 aug. 2018 - 16:06

Vervang het woord Christen voor Moslim en zelfs de PVV zou de reageerders hier te extreem vinden. Whahahahahha... ROTFLMAO.

Dunya2
Dunya224 aug. 2018 - 17:53

@Andrew Er rust een morele plicht op een ieder om hun kinderen te vaccineren ter bescherming van de gezondheid van hun kinderen en andere kinderen. Geen enkele religie of ideologie -moslim, christen of what ever- kan je van die morele afweging ontslaan. Te meer kinderen afhankelijk zijn van het handelen van hun ouders. Het is onverantwoord om kinderen aan gevaar van hun gezondheid bloot te stellen en zij allerlei gevaarlijke ziektes of handicaps zouden ontwikkelen. Jij lijkt mij iemand die heel intelligent is en goed in staat is om zelfstandig t denken denken en niet klakkeloos overneemt wat je geloof je dicteert. Je kinderen zijn toch je alles.

Dunya2
Dunya224 aug. 2018 - 18:15

Religies zijn op meerdere manieren te interpreteren en er zijn altijd passages uit je religie te vinden dat je handelen/wel vaccineren van je kinderen rechtvaardigen (zorg voor je kinderen en die van andere kinderen).

W-74
W-7425 aug. 2018 - 6:23

Andrew je hebt zeker een punt!

W-74
W-7425 aug. 2018 - 7:34

En de eerste selectieve racist heeft zich reeds gemeld. Ze blijven toch zo gretig, elke keer weer. Bij Israëltopics idem.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks27 aug. 2018 - 14:03

[...een sterker en socialer weerwoord te horen op de steeds rechtser wordende maatschappij] Als jij het voor elkaar krijgt dat links het vasthouden aan je religieuze dogma's die het leven van anderen kunnen beeindigen als "socialer" gaat zien, dan geef ik je op een briefje dat links geen enkel probleem meer heeft met vaccinatie weigeren en evenmin met jihadterrorisme.

Ozon
Ozon24 aug. 2018 - 1:38

Lastig, lastig, lastig. Polio is al verplicht meen ik, die vind ik vrij duidelijk, mazelen toch wat minder. Andere opties zijn natuurlijk toch (nog steeds) meer voorlichting én bijvoorbeeld de inenting voor mazelen voor volwassenen te vergoeden/gratis te geven. Ik weet dat nog niet alle volwassenen de betreffende inenting hebben gehad, maar wel drager kunnen zijn/worden. Begin daar mee.. Bij mij is m'n BMR "for life", net als m'n HepA, HepB en ook m'n DTP gaat nog een aantal jaar mee, maar ik weet dat er toch nog steeds volwassenen zijn die de inentingen niet hebben (en wel reizen).

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2018 - 20:30

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Britta van Rees
Britta van Rees24 aug. 2018 - 3:38

De beweging tot onder de 90% vaccinatiegraad is veroorzaakt door seculiere hoogopgeleide stedelingen. Toen het slechts de geloofsgekken betrof bleef de vaccinatiegraad altijd boven de 95%.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 aug. 2018 - 12:51

'is veroorzaakt door seculiere hoogopgeleide stedelingen.' Flauwekul om dat zo te stellen! Anti vaxxers vindt je door het hele land en het zijn zeker niet alleen hoogopgeleiden die voor die stijging zorgen. Je vindt ze ook onder niet hoog opgeleiden en daarnaast veel onder antroposofen. Oa veel te vinden in en om plaatsen als Zutphen en Zeist.

W-74
W-7425 aug. 2018 - 7:29

Joe Is geen flauwekul hoor. De daling van de vaccinatiegraad de laatste jaren ligt hoofdzakelijk bij de groeiende groep hoogopgeleide twijfelaars en niet bij het al jaren stabiele aantal antroposofen of andere religieuze weigeraars. We hebben ook de laatste weken in alle kranten soortgelijke opmerkingen als die van Britta kunnen lezen. Heb je ook al die kranten aangeschreven dat het 'flauwekul is om dat zo te stellen!' of doe je dat alleen bij Britta?

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 aug. 2018 - 9:14

'De daling van de vaccinatiegraad de laatste jaren ligt hoofdzakelijk bij de groeiende groep hoogopgeleide twijfelaars ' Dat klinkt al een stuk genuanceerder dan het zwart witte 'is veroorzaakt door seculiere hoogopgeleide stedelingen'. Dat de daling van de vaccinatie graad is het grootst is onder hoogopgeleiden wil niet zeggen dat er geen niet hoogopgeleiden aan mee zouden doen. Daarnaast wonen die hoogopgeleiden echt niet allemaal in steden en zijn ze ook niet per definitie seculier. Sterker, anti vaxxers vindt je in grote getale onder zweverige types, en dat worden er steeds meer. Types die geloven in engelen, chakra's, ufo's, ingestraald water, paranormale krachten etc.

Bert de Vries
Bert de Vries23 aug. 2018 - 20:17

Als de kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen mag weigeren, is het juridisch onmogelijk om te voorkomen dat basisschoolen niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren. Bij het bijzonder onderwijs kan de overheid daar weinig tegen inbrengen. Bij het openbaar onderwijs belandt de overheid in een juridische spagaat: hoe is het recht om bepaalde kinderen te weigeren te verenigen met de verplichting om onderwijs te volgen? Met andere woorden: de VVD raaskalt.

10 Reacties
Peterrr3
Peterrr323 aug. 2018 - 21:31

Misschien is de oplossing om her en der scholen voor niet-gevaccineerden te beginnen.

ton14024
ton1402424 aug. 2018 - 7:48

Thuisles?

Kerja
Kerja24 aug. 2018 - 7:52

"Als de kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen mag weigeren, is het juridisch onmogelijk om te voorkomen dat basisschoolen niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren" Dat zou wellicht kunnen - ik zie daar ook het probleem niet. "Hoe is het recht om bepaalde kinderen te weigeren te verenigen met de verplichting om onderwijs te volgen?" Dat is recht is niet hetzelfde om onderwijs te mogen volgen op elke school die je maar wil. Op elke school worden kinderen niet toegelaten - op elke. Om welke redenen dan ook. Dijkhof geeft wellicht de kinderopvang (en daarmee de basisscholen) een extra middel om dat te doen. Ik ben het daar volledig mee eens overigens. Religieuze, of alternatieve-geneeswijze-waanzin of welke waanzin dan ook geeft mensen niet het recht anderen te schaden.

Bert de Vries
Bert de Vries24 aug. 2018 - 8:22

Peterrr, aparte scholen voor niet-gevaccineerden kan als aan de stichtingsvoorwaarden wordt voldaan. Dat alleen al maakt zoiets onmogelijk. De VVD moet een ander carnavalsitem zoeken om zich te profileren.

W-74
W-7424 aug. 2018 - 9:02

Hoezo spagaat? Kinderdagverblijven vallen niet onder de onderwijswet en kunnen dus zelf toelatingseisen formuleren. Openbare scholen zijn wel gebonden aan de onderwijswet en kunnen dat dus niet of enkel deels. Ergo: private dagverblijven toestaan om kinderen te weigeren hoeft geen juridische consequenties te hebben voor de toelatingseisen van openbare scholen.

Bert de Vries
Bert de Vries24 aug. 2018 - 11:59

Onderwijs is tot een bepaalde leeftijd een verplichting waaraan elk kind/elke ouder is gehouden. Punt uit. Die verplichting sluit het weigeren van toegang tot onderwijs uit. Dat is iets anders dan het weigeren van toegang tot een specifieke vorm van onderwijs.

Case65
Case6524 aug. 2018 - 17:30

@Bert de Vries: Onderwijs is tot een bepaalde leeftijd een verplichting waaraan elk kind/elke ouder is gehouden. Punt uit. Die verplichting sluit het weigeren van toegang tot onderwijs uit. Daarentegen is er pas een verplichting vanaf een bepaalde leeftijd (5 jaar). Op kinderdagverblijven zijn de kinderen altijd jonger en is er dus geen verplichting. Men kan het hooguit op discriminatie kunnen gooien. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat Bert de Vries raaskalt en de VVD dit keer niet

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2018 - 5:46

Bert de Vries Dit klopt volgens mij niet helemaal. Op basisscholen zitten geen nog niet geënte peuters en baby's op vanwege de leeftijd van enting. Die zijn vatbaar en heel kwetsbaar. Vandaar dat ze het hebben over kinderopvang. Ik weet niet hoe dat is voor andere entingen en of dit een precedent zou scheppen m.b.t. basis-scholen. Daarvoor ben ik er te lang uit, zoals wij dat noemen.

Bert de Vries
Bert de Vries26 aug. 2018 - 7:26

Case65, de essentie van het voorstel tot verplichting is de bescherming van anderen. Dat van 5 jaar, dat is binnen dit kader van geen enkele betekenis want als anderen beschermd moeten worden door een enkeling te weigeren, is dat in principe risico- en niet leeftijdsgebonden. Anders ligt het bij het argument van Minoes. Als vanaf een bepaalde moment bescherming niet nodig is, geldt vanaf dan het gelijkheidsbeginsel niet. Uiteraard. (Trouwens, onder omstandigheden is ook bij volwassenen vaccinatie gewenst c.q. verplicht) Overigens, raaskallen laat ik graag over aan hen die dat kunnen. In het parlement en, uiteraard, daarbuiten.

Case65
Case6529 aug. 2018 - 11:50

Bert de Vries, Je leest niet goed Bert de Vries. Er is helemaal geen voorstel tot verplichting.Het voorstel betreft het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen tot de kinderopvang. Tot 5 jaar kun je ze gewoon weigeren; alleen met het risico om aangeklaagd te worden voor discriminatie. Vanaf hun 5de jaar zijn ze leerplichtig en moeten ze toegelaten worden in het onderwijs.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai23 aug. 2018 - 19:17

"De VVD wil zelfs nog een stap verder en aast op verplicht vaccineren". Lijkt me verstandig!

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗23 aug. 2018 - 21:05

Ja is hier in Frankrijk door Macron al doorgevoerd.

Tom3
Tom323 aug. 2018 - 17:56

Hopelijk gebeurt het nu ook eindelijk, dat kinderen met Wratten van school of uit het gymnastiek lokaal worden geknikkerd, en zo niet de ouders rücksichtslos hun DNA profiel afpakken, wat denken die Gekkies wel niet.

Kilted
Kilted23 aug. 2018 - 17:37

Zoals wel vaker is dit niet "zwart-wit", maar kijken wat de minst slechte oplossing is. Want enerzijds is er natuurlijk de integriteit van het menselijk lichaam, maar anderzijds ook het gegeven dat de inentingsgraad boven de 95% moet liggen om als veilig gezien te worden. Daarmee zal elke keuze sowieso zijn/haar tegenstanders hebben. Er is geen oplossing die iedereen tevreden zal stellen Gezien de mate waarin ik zelf doodziek ben geweest van de mazelen ben ik voor deze wet.

2 Reacties
JasDon
JasDon23 aug. 2018 - 20:13

De lichamelijke integriteit van de 95% mensen die zich wel laat inenten moet zwaarder wegen.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks25 aug. 2018 - 12:40

De lichamelijke integriteit van de zeer kleine minderheid die zich niet KAN inenten omdat ze te jong zijn of een bleodziekte hebben moet het allerzwaarst wegen. Het is die groep die door de anti-vaxers en de relikullers gehandicap gemaakt wordt of gedood wordt.

JStokx
JStokx23 aug. 2018 - 17:07

Helemaal eens met Dijkhoff. Prima (eigenlijk niet) als je je eigen kinderen risico wilt laten lopen, maar andere kinderen mogen er niet de dupe van worden.