De discussie liep al een tijdje hoog op, nu is de kogel door de kerk. Kinderdagverblijven mogen, als een nieuw wetsvoorstel van VVD, D66, CDA, SP en PvdA eenmaal is aangenomen, kinderen die niet ingeënt zijn weigeren. Door de ruime meerderheid in de Tweede Kamer zal het voorstel naar verwachting vrij vlot door de Eerste Kamer komen. Tegen de Volkskrant zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers : ‘Op dit moment zouden ouders van zulke kinderen na een afwijzing nog naar de rechter kunnen stappen, want er is geen wettelijke grondslag om een kind te kunnen weigeren.’ Op basis van het verbod op discriminatie van geloofsovertuiging moet een opvang op dit moment nog ieder kind opnemen.
De VVD wil zelfs nog een stap verder en aast op verplicht vaccineren. Fractievoorzitter van die partij, Klaas Dijkhoff, liet zich eerder op de dag stevig uit over tegenstanders van vaccinatie. In een column schrijft hij: ‘Een paar partijen vindt het makkelijk. Hun achterban rekent op de bescherming van de Heer en de Heer alleen en weigert inentingen. Ik zal me niet te veel in religieuze debatten mengen, maar mij lijkt dat de Heer door ons vaccins te laten ontdekken behoorlijk aan de weg timmert om onze kinderen te beschermen.’
Over het algemeen wordt een inentingsgraad van 95% als veilig gezien. In Nederland zitten we daar al een tijdje onder, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het richtpercentage is gebaseerd op een simpel systeem; als meer mensen zijn ingeënt, komt de ziekte minder vaak voor. Het is een van de redenen waarom een ziekte als de mazelen aan een terugkeer bezig is.