Joop

Niet eerder zoveel dengue-besmettingen, ziekmakende mug profiteert van klimaatcrisis

  •  
27-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
872 keer bekeken
  •  
muggendengue

Nog nooit werden er zoveel besmettingen met dengue (knokkelkoorts) gemeld als dit jaar. Het aantal infecties is deze eeuw al verachtvoudigd: van een half miljoen gerapporteerde besmettingen in 2000 tot meer dan 4 miljoen infecties nu. Met name in Brazilië is er sprake van een zorgwekkende toename, meldt Mo.be.

Vooral Brazilië, Peru, Bolivia en Colombia zijn zwaar getroffen. In absolute aantallen heeft Brazilië het meeste gevallen, met 2.376.522 besmettingen en 769 overlijdens. Daarop volgt Peru met 197.461 gevallen, waarvan 339 dodelijke. In Bolivia zijn er 133.779 besmettingen en lieten 77 besmette personen het leven.

Veel voorkomende symptomen van een dengue-besmetting zijn: koorts, hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn. Besmetting vindt plaats door een beet van een besmette Aedes-mug. Die mug heeft baat bij de opwarming van de aarde. Bij hoge temperaturen planten de muggen zich sneller voort. Daarnaast kunnen zijn hun leefgebied dankzij het voor hen gunstige klimaat vergroten.

In Azië profiteert de mug van het toegenomen aantal overstromingen. “Bangladesh wordt nu al geconfronteerd met de ergste uitbraak van knokkelkoorts van de afgelopen jaren. Het land tekent een enorme piek in het aantal ziekenhuisopnames op. Dit jaar vielen al 114 doden, onder wie 24 kinderen. Thailand telde dit jaar al 36.000 gevallen – vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ook landen als Maleisië en Cambodja zien een sterke stijging.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

PVDB2
PVDB227 jul. 2023 - 16:14

Waar een warmer klimaat ontstaat zullen bepaalde organisme beter gedijen en overleven. Dier en mens zullen naar koelere gebieden trekken. Van zuid naar noord. Ziekteverwekkers die nu de mildere winters kunnen overleven kunnen voor meer schade zorgen. Het gaat geleidelijk maar zal toenemen. En wat men niet direct ziet of meemaakt bestaat bij sommige mensen niet of word niet serieus genomen. Tot men er zelf mee te maken krijgt. Tot het echt geld gaat kosten die voorkomen of gematigd had kunnen worden als men op tijd had gehandeld en maatregelen gefinancierd had.