Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niet alleen Wilders bezigt oorlogsretoriek

  •  
10-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De Pers stuurt oorlogverslaggever Arnold Karskens op reis door Nederland om sensationele verhalen te schrijven
Sinds de verschrikkelijke moordpartijen in Noorwegen is de discussie breed op gang gekomen in hoeverre Geert Wilders een verantwoordelijkheid draagt voor dit drama. Iedereen begrijpt dat hij in juridische zin geen verantwoordelijke kán zijn. Maar wél is hij verantwoordelijk voor het creëren van een klimaat van haat en angst, een voedingsbodem waaruit een individu al snel tot verkeerde ideeën en handelingen kan komen. De oorlogsretoriek die Wilders al enkele jaren dag in dag uit bezigt in de Tweede Kamer, op de televisie, in de krant en op twitter kan niet los worden gezien van de oorlogshandelingen die door een ander begaan worden.
De suggestie dat Wilders echter in zijn eentje verantwoordelijk is voor het ontstane klimaat is absurd. Het is een samenspel tussen sommige politici, sommige opiniemakers, sommige ‘wetenschappers’ en zeker ook sommige media. Bij het gratis dagblad De Pers nemen ze de taak om oorlogsretoriek te bezigen wel héél letterlijk. Zij sturen oorlogverslaggever Arnold Karskens op reis door Nederland om sensationele verhalen te schrijven. Je kan een journalist wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een journalist?
Zo schrijft Karskens deze week in De Pers over de wijk Binnenstad Oost in Helmond. In deze wijk zijn inderdaad de nodige spanningen en een aantal problemen schreeuwen om oplossingen. Volgens Karskens doet de wijk hem denken “aan bezoeken in Syrië of Birma”. Hij wil zijn bronnen anoniem houden, “net als in een echte oorlog”. En dat allemaal door de overlast van Marokkanen. Karskens beschrijft dat er een Moskee is, Turkse en Marokkaanse winkels en dat de situatie is doorgeslagen naar ware terreur. De buurtbewoners overwegen volgens hem het formeren van een knokploeg. Als hij door de straat moet lopen, kijkt Karskens eerst of “de kust veilig is”.
Na zo’n artikel denk je als lezer inderdaad dat er sprake is van een kleine oorlog in Helmond. Niemand is meer veilig. De politie doet niets. De gemeente doet niets. Er is een Moskee, Turkse en Marokkaanse winkels, Marokkaanse jongeren en nu gaan we allemaal dood. Hoewel ik het volledig afkeur, kan ik begrijpen dat sommige lezers na zo’n bericht op z’n minst overwegen het recht in eigen hand te nemen. Het zou mij in ieder geval niet verbazen.
En gelijk komt Geert Wilders weer ten tonele. Hij heeft inmiddels via twitter aangekondigd dat hij Helmond wil bezoeken “om bewoners te steunen” na het lezen van het verslag over “Marokkaanse straatterreur”.
Wat Karskens echter niet vertelt is dat de geïnterviewden niet de heersende mening van de buurtbewoners verkondigen; hij belicht enkel de excessen. Hij verzuimt hoor-en-wederhoor toe te passen en spreekt niemand uit de Marokkaanse gemeenschap. Hij vertelt niet dat er vanuit juist Islamitische jongeren een project is gestart – met steun vanuit de Moskee – waarbij zij in groepen dagelijks de straat op gaan om hun leeftijdsgenoten aan te spreken op hun gedrag. Hij vertelt niet dat de imam  tijdens het vrijdagmiddaggebed het onderwerp van overlastgevende jongeren bespreekt. Hij vertelt niet dat er o.a. door de SWH-werkgroep ‘Salaam’ een bijeenkomst met alle betrokken partijen is georganiseerd met als thema ‘van overlast naar respect’. Dat er in plaats van een knokploeg juist een buurtinitiatief wordt gestart. Dat de Marokkaanse en Islamitische bewoners werken aan een beter Helmond. Dat past allemaal niet in het beeld van een oorlog waarin wij van Karskens moeten geloven.
Moet je kunnen schrijven over de problemen in de wijk? Natuurlijk! Sterker nog: het moet! Maar de keuze om een oorlogsverslaggever dergelijke artikelen te laten schrijven is verkeerd. De keuze van Karskens om zo expliciete verwijzingen naar oorlogen te maken is verkeerd. De volledig eenzijdige berichtgeving is verkeerd. Het totaal niet benoemen van initiatieven vanuit de Moskee, vanuit de Turkse en Marokkaanse middenstand, vanuit de Marokkaanse jongeren én vanuit de positief ingestelde buurtbewoners is verkeerd. Zo vergroot je de problemen. Zo voedt je de angst en vooroordelen. Zo bewandel je de weg naar escalatie.
Natuurlijk zijn Arnold Karskens en De Pers niet verantwoordelijk als iemand het heft in eigen hand neemt. Maar zij zouden wél de verantwoordelijkheid moeten voelen om zuivere journalistiek te bedrijven. Om er niet bewust voor te kiezen de voedingsbodem te willen zijn voor die ene individu die wél letterlijk neemt wat er wordt geschreven en daar naar handelt.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (62)

dezwarteamsterdammer
dezwarteamsterdammer10 aug. 2011 - 10:41

Kijk, zo worden langzaam de verschillende 'aandelen' ontrafeld, zo wordt langzaam inzichtelijk gemaakt hoe 'klimaat' wordt geschapen, hoe geframed wordt, hoe discoursen worden ingezet. Voor sommigen is dit niets nieuws, die snappen het samenspel al, voor sommigen zullen hopelijk de ogen open gaan. Ik vind het een voortreffelijk stuk, dank Nourdeen. Het wordt tijd dat we rechtse leugens ontmaskeren, dat rechtse manipulatie aan het ligt komt en dat rechtse mythes worden ontkracht.

msj_meijerink
msj_meijerink10 aug. 2011 - 10:41

Ik heb het stuk gelezen en het is een groot stuk sensatie. Ik heb jaren in Helmond gewoond en ik kom er nog gereregeld, zelfs in die 'jungle' die de verslaggever schrijft! Het klopt in mijn ogen van geen kanten. De buurt is altijd 'vrij ruig' geweest, maar het is zeker geen aangstaanjagende jungle. De verslaggever moet maar met harde bewijzen komen, niet met dit soort halfzachte, uit zijn verband getrokken wildwest verhalen: wie heeft hij geïnterviewd (niet persé persoonsnamen, maar wat is hun rol in het geheel)? Want ook veel autochtonen in die buurt hebben een kort lontje. De GBL toestaan 'de mensen een hart onder de riem te steken' is regelrechte provocatie en stemmenronselarij van hem en zal de partijen slechts nog veder uit elkaar drijven.

RobvanderHilst1
RobvanderHilst110 aug. 2011 - 10:41

'Never kill a Good Story by facts' - cynische dronken journalistenuitdrukking uit oude tijden. Is het op Karskens van toepassing? Lijkt me van wel.

bregmanrutger
bregmanrutger10 aug. 2011 - 10:41

Goed verhaal!

BenJoosten
BenJoosten10 aug. 2011 - 10:41

Karskens lijkt mij een competent verslaggever, maar tegelijkertijd is hij wel erg vaak erg overtuigd van zijn gelijk. Dit verhaal doet me toch wel een beetje denken aan de roman "Scoop" van Evelyn Waugh. Het eerste resultaat is al binnen: Geert gaat erheen. En straks de mariniers?

Ineses
Ineses10 aug. 2011 - 10:41

Ik heb hierover oo het artikel op de site van de plaatselijke krant gelezen en ook de reacties daarbij. De overlast schijnt vooral scheldpartijen op hangplaatsen voor jongeren te zijn. Zouden die scheldpartijen dan niet van beide kanten zijn gekomen? De meesten zien de komst van Wilders als een provocatie. Hij gaat het vuurtje opstoken. Hij wil weer eens in het nieuws. Wilders gaat toch niets oplossen.

Anonimus2
Anonimus210 aug. 2011 - 10:41

Okee dan Nourdeen! Ik had jouw column eigenlijk zelf willen schrijven! Wat is in vredesnaam het nut van dit soort stompzinnige oorlogstaal? Mensen anoniem citeren is een zwaktebod. Karskens maakt er juist een thema van en doet alsof ze anders vermoord worden... De term Kutmarokkaan is inmiddels al jaren ingeburgerd maar het feit dat iemand wel eens 'kuthollander' heeft geroepen is een argument om een knokploeg op te richten? Een man die met een knuppel mensen wil 'wegjagen' krijgt zelf een paar klappen en daar moet ik medelijden mee hebben? Als hij dan iemand vindt die niet bang is om haar naam te noemen doet hij alsof ook dit zijn stelling ondersteunt: Hij neemt de vrouw in bescherming tegen haar eigen dwaasheid en vermeld trots dat hij ook haar naam niet zal noemen. Alsof hij een desperate jonge vrouw heeft overtuigd haar zelfmoordactie te staken... Zum kotzen Arnold, echt waar!

Tealc2
Tealc210 aug. 2011 - 10:41

Wanneer journalisten niet meer objectief te werk gaan..is op zich alles wat journalistiek genoemd kan worden al verloren..

mees.
mees.10 aug. 2011 - 10:41

Karskens is een zeer schreeuwerige journalist,schreeuwen om het schreeuwen,complexe zaken verengen tot iets zeer simpels en net doen alsof hij de enige is die gelijk heeft....niet dus

tabby2
tabby210 aug. 2011 - 10:41

Hopelijk wordt langzamerhand duidelijk wat voor een kwalijke rol de media spelen bij het vertekend weergeven van feiten en maar aanhollen achter de soundbites van de populisten. Het zal veel tijd kosten om de puinhopen van rechts op te ruimen.

PietPieters
PietPieters10 aug. 2011 - 10:41

Je moet zeker over problemen kunnen schrijven dus gelukkig is Nourdeen het daar mee eens. Alleen als het Wilders totaal niet aangaat - in geval van een Noorse gek - dan staat heel links op de achterpoten en MOET Wilders er openlijk afstand van nemen. Wat hij helemaal niet hoeft te doen. Vervolgens zijn er probleemwijken in Nederland en laat Wilders weer iets horen en dan is het weer niet goed. Sommige mensen kunnen in de ogen van sommigen gewoon nooit iets goed doen en dat is jammer. Laat Wilders die wijk bezoeken als hij dat wil. Doet ie trouwens toch wel dus hij zal zich niks van andermans tekst aantrekken. Hij is politicus en gaat de wijk bezoeken, klaar...einde discussie!

Tammo2
Tammo210 aug. 2011 - 10:41

Ongelofelijk hypocriet zeg! "De oorlogsretoriek die Wilders al enkele jaren dag in dag uit bezigt in de Tweede Kamer, op de televisie, in de krant en op twitter kan niet los worden gezien van de oorlogshandelingen die door een ander begaan worden." Versus "Natuurlijk zijn Arnold Karskens en De Pers niet verantwoordelijk als iemand het heft in eigen hand neemt. " Dat is toch niet met elkaar te rijmen?!

tijsraman
tijsraman10 aug. 2011 - 10:41

Jammer dat mijn woonplaats zo beroerd in beeld wordt gebracht. Ik ken de Binnenstad Oost vanwege werk en club erg goed en ken daar veel Marokkaanse mensen. Geen enkel probleem met deze mensen, de meeste zijn erg hartelijk! Heb in de wijk ook asociale gebeurtenissen meegemaakt maar daar waren alleen autochtone Helmonders bij betrokken. Eens kwam een jeugdlid van onze club van Indische afkomst nogal opgelaten op de club, omdat in de binnenstad iemand zonder enige aanleiding naar hem had geroepen toen hij langsfietste: "Rot op naar je eigen land". Terwijl zijn ouders ook in Helmond geboren zijn! Ik kan me voorstellen dat je opstandig wordt, als je vaak dit soort ongefundeerde Wilderiaanse opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Van mij mag de GBL uit Helmond wegblijven. Het enige waar hij goed in is, is polariseren.

JosephNussbaum
JosephNussbaum10 aug. 2011 - 10:41

De Pers is gewoon roddel waar u voor betaald! En roddel of achterklap is een hoofdzonde! En net als ongeschreven roddels meestal leugens zijn met een vleugje waarheid zo zijn geschreven roddels hier geen uitzondering op.

nog1weblog
nog1weblog10 aug. 2011 - 10:41

Wat mij opviel aan het artikel is dat er over, maar niet met de probleembewoners gesproken is. Hoor en wederhoor ontbrak dus.

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 10:41

Aldus Bastiaan (Nourdeen) WiIldeman uit Utrecht. Ga zelf een kijken in de Heistraat in Helmond dan kom je echt tot dezelfde lezing van Arnold. Niet voor niets stemde 25% van Helmond op de PVV.

1 Reactie
Sonia2
Sonia210 aug. 2011 - 10:41

Hetzelfde riep Leefbaar Rotterdam jarenlang over mijn wijk. Nooit iets van gemerkt. De enige terreur die ik tot nu in mijn wijk heb meegemaakt is autochtone terreur. De vrienden van Leefbaar.

JanJansen17
JanJansen1710 aug. 2011 - 10:41

Natuurlijk zijn Arnold Karskens en De Pers niet verantwoordelijk als iemand het heft in eigen hand neemt. Maar zij zouden wél de verantwoordelijkheid moeten voelen om zuivere journalistiek te bedrijven. Om er niet bewust voor te kiezen de voedingsbodem te willen zijn voor die ene individu die wél letterlijk neemt wat er wordt geschreven en daar naar handelt. Ik kan me helemaal in de conclusie van Nourdeen Wildeman vinden!!!

1 Reactie
Sonia2
Sonia210 aug. 2011 - 10:41

Haatzaaien is anders wel strafbaar hoor. Ook het haatzaaien door omissie.

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 10:41

Tweezijdige berichtgeving is nodig, en dat wordt dan ook gedaan. In de Volkskrant, op Joop.nl, en het overgote deel van de rest van de media kunnen we dagelijke lezen, zien en horen hoe mooi en vreedzaam de islam is, hoe gevoelig en fijnzinnig moslims zijn, en wat voor een grote bijdrage ze leveren aan de Nederlandse multiculturele samenleving. De Pers is een buitenbeentje, in dat ze ook bericht over de minder geslaagde aspecten van die multiculturele samenleving. Tezamen met de mooie kant belicht elders, is dat toch aardig tweezijdig, lijkt me. Een oproep om ook in De Pers het loflied op de multiculturele samenleving te gaan bezingen, lijkt me geen oproep tot tweezijdigheid, maar tot eenzijdigheid.

2 Reacties
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"hoe gevoelig en fijnzinnig moslims zijn " Leg eens uit waarom je alle Moslims over een kam scheert, doe je dat ook bij Christenen?

sam tosha
sam tosha10 aug. 2011 - 10:41

Ga de Volkskrant eerst eens lezen voordat je er een oordeel over velt.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 aug. 2011 - 10:41

Vanuit betrouwbare bronnen weet ik dat de autochtone bevolking ook raad weet met en veroorzaken van veel, heel veel overlast. http://www.omroepbrabant.nl/?news/1589691553/Drunense+verdachte+in+zaak+Carpe+Diem+langer+vast.aspx http://helmond.allesvindbaarin.nl/tag/helmond/page/3/ Een reactie op een forum, "Na 50 jaar gaan ze het veranderen. Vroeger waren het de arbeiders die overlast bezorgde op de Heistraat en Veestraat. Nu de hele buurt verbouwd wordt en er mensen komen te wonen die uit een geheel andere wijken van Helmond komen is het overlast en moet er hard ingegrepen worden. Deze problemen krijgen we overal in het land als er midden- en hogere klassen tussen het gewone werkvolk steekt, de twee levenswijzes zijn te verschillend van elkaar, de arbeider leeft op straat en de hogere klassen teruggetrokken in hun vriendenkring. Heeft dus totaal niets te maken met herkomst maar met levenswijze." http://www.omroepbrabant.nl/Default.aspx?news/159522802/Geert%20Wilders%20wil%20voor%20werkbezoek%20naar%20probleemwijk%20Helmond.aspx Helmond had een grote textielindustrie die verdwenen is, veel mensen met lage opleiding en inkomen http://nl.wikipedia.org/wiki/Textielindustrie_in_Helmond

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink10 aug. 2011 - 10:41

José, dat klopt als een zwerende vinger. Veertig jaargeleden waarschuwde men 'buitenstaanders' om na 21:00 niet door de Karel Raymakersstraat, Hemelrijksestraat of Zuiderstraat te lopen, dat zo onverstandig zijn. Allemaal stemmingmakerij, vond ik destijds. Voor een goede beschrijving hoe 100 jaar geleden de toenmalige bevolking van die wijk 'zachtzinnig' met elkaar omging moet je proberen het boek (volgens mij was het zijn doctoraalscriptie) van Sjef van Bokhoven over het wel en wee van de binnenstad gaan lezen. Ik ben even de naam van het boek kwijt, maar de strekking van de inhoud is me altijd bijgebleven. En dan komt nu een naar onrust en sensatie zoekende geilneef even olie op het vuur doen. Heel triest allemaal.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 aug. 2011 - 10:41

Gaat Wilders ook naar Urk? http://www.arnoldkarskens.com/index.php?option=com_content&view=article&id=559:iemand-riep-steek-aan&catid=89:weblog&Itemid=50

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online10 aug. 2011 - 10:41

dit is eng, een quote uit jouw bericht: "Ze gissen over zijn motivatie. Zoon J. heeft evenmin een brommer. Maar is wel iemand die graag vooroploopt, zo blijkt uit filmpjes over de roerige koninginnenacht, een week eerder, die op YouTube circuleren. J. duikt overal op. Daarbij zou J. geld krijgen van iemand, het ging om een bedrag van enkele honderden euro's."

kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

Nu heeft Karskens best vaak gelijk, en steekt hij zijn kale hoofd in zaken waar anderen liever wegblijven. Maar vaak zit hij er ook naast, en het meest sterke voorbeeld van groteske onzin die Karskens soms verkoopt vind ik dit: http://www.depers.nl/buitenland/427521/War-zone-Brussel.html Let op de foto's bij het artikel die het gevaar illustreren. ‘Dit is het nieuwe Beiroet’, zegt Frédéric Erens Want Karskens heeft een bron voor zijn verhaal, Frederic Erens, nu van Vlaams Belang, zeg maar, de Belgische PVV. Frederic Erens, citaat: 'Afgelopen jaar zijn vierduizend geweren uit Tsjetsjenië gearriveerd. Ze zijn te koop vanaf 200 euro en zelfs per dag te huur voor 50 euro.' Voorheen was deze man vooraanstaand lid van het Belgische Front National, een openlijk neonazi-partij. De partij waarvan sommige leden bij de eedaflegging van de gemeenteraad van Brussel, de Hitlergroet brachten. Let ook op de vreemde combinatie van feitelijkheden in het artikel, de 4000 kalashnikovs, die rondom onder andere Kuregem als draaischijf worden verhandeld. Enige alinea's verder kunnen we lezen dat het aantal zware jongens in Kuregem enkele tientallen bedraagt. Een gewone stadswijk, maar dan wel enkele tientallen die duizenden Kalashnikovs bezitten, en verhuren voor 50 Euro per dag? --- Er zijn nog wel meer dieptepunten in Karskens werk. Zoals ik al schreef, hij doet goed werk, maar zijn slechte kant is dat hij nooit rectificeert, dat maakt hem een onbetrouwbaar journalist. Mensen die serieus met informatie bezig zijn lopen met een grote boog rondom zijn populistische praatjes. Wie het werk van Karskens leest zal goed zijn afkomst herkennen: de Nieuwe Revu, waarvoor hij meer dan tien jaar schreef. Zijn schrijfstijl is sindsdien niet verbeterd, moet ik met spijt constateren.

3 Reacties
BillDuin
BillDuin10 aug. 2011 - 10:41

Nee en is nog nooit een incidentje geweest in Brussel en omstreken met een kalasjnikov, wel nee die Karskens verzint het waar je bij staat, of was het nou die figuur van het Vlaams Belang? Al een tijdje niet meer in Brussel geweest zeker? http://www.google.nl/#sclient=psy&hl=nl&source=hp&q=brussel+schietpartij+kalasnikovs&pbx=1&oq=brussel+schietpartij+kalasnikovs&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1467l11662l0l11981l34l31l1l10l10l0l297l3651l4.14.5l23l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=e7656c3eb6a02d9f&biw=1024&bih=653

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 aug. 2011 - 10:41

Ik ken Karstens zijn werk niet maar als u schrijft..."hij doet goed werk, maar zijn slechte kant is dat hij nooit rectificeert, dat maakt hem een onbetrouwbaar journalist" ...dan lijkt me " hij doet goed werk" ook geen terechte opmerking. Of bedoelt u dat hij naast zijn journalistieke werk goed werk verricht?

BenJoosten
BenJoosten10 aug. 2011 - 10:41

"Nu heeft Karskens best vaak gelijk" In 2001 beschuldigde Karskens de Vlaamse journaliste Els de Temmerman ervan dat zij haar reportages over de genocide in Rwanda destijds grotendeels uit haar duim had gezogen. Hij was daar heel stellig over, maar verder dan "ik weet dat het zo is, en dus is het zo" reikte zijn bewijsvoering niet. Nu is het gebleven bij zijn woord tegen het hare. Eigenlijk vindt Arnold Karskens dat hij de enige echte Nederlandse oorlogsverslaggever is. Dat mag hij vinden, maar hij zou voor mij geloofwaardiger zijn als hij die houding van "zie mij eens durven in tegenstelling tot de rest" een beetje zou weten te minderen. Zo is het toch vooral op de borst klopperij.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 aug. 2011 - 10:41

Zo, Wilders wil Helmond bezoeken. De man die nooit het land in gaat, nooit de wijken, nooit het debat aan gaat wil nu de bewoners steunen. Lekker hoor, zo'n rotzooiwijk, kan de twitterkoning lekker goede sier mee maken.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny10 aug. 2011 - 10:41

In Helmond, Helmondenaars, hebben zelfs in Brabant , tot ver in Limburg, een slechte naam...wilders is daar wel op zijn gemak zou ik zo denken.

markbosma
markbosma10 aug. 2011 - 10:41

Eens dat je als journalist het correcte en volledige verhaal moet brengen. - Het volgende geeft wel reden tot nadenken. - Hieperdepiep hoera dat moslims in samenwerking met de moskee en de imam nu eens de jongeren aanspreken die overlast veroorzaken. - Je vergeet daarbij te bedenken dat het wel weer telkens de Marokkaanse jeugd is dat voor overlast zorgt. - Dus juich maar tot je scheel ziet over de oplossing, ik erger me dat het probleem überhaupt bestaat. Ik stuur liever de belastinginner naar Marokkaanse gezinnen dan een gezellige gezinscoach. De vervuiler betaald.

3 Reacties
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"Je vergeet daarbij te bedenken dat het wel weer telkens de Marokkaanse jeugd is dat voor overlast zorgt. " Het is niet DE Marokkaanse jeugd die overlast veroorzaakt, onder de Marokkaanse jeugd is het percentage overlast veroorzakers groter dan gemiddeld onder alle jeugd. Er zijn ook Marokkaanse jongeren die geen problemen veroorzaken, alleen komen die nooit in het nieuws. Het is niet DE Marokkaanse jeugd die overlast veroorzaakt, er zijn ook andere culturele groeperingen die overlast veroorzaken. Zonder compleet te willen zijn, een paar voorbeelden. Urk, strandrellen van Hoek van Holland, voetbalsupportergeweld, krakersrellen Amsterdam, Molukkersrellen op het Malieveld, massale vechtpartijen zelfs tijdens feesten, tijdens een concert van Guus Meeuwis, of een kampioenschap van Ajax, coma-zuipende jongeren op campings, avondje uit in Renesse, etc, etc. --- Het veroorzaken van overlast is eerder een probleem van een bepaalde sociale klasse, dan het probleem van een bepaalde etniciteit. Je ziet dat ook in Engeland, waar etniciteiten, (ook gewoon blank/Britse etniciteit) samen optrekken om winkels in brand te steken. Wel is het zo dat bijna alle Marokkanen tot die sociale klasse behoren waarin de meeste criminaliteit en overlast voorkomt, en dat ze er niet in zijn geslaagd om los te komen van die klasse waarin hun grootvader terechtkwam toen hij naar Nederland kwam. Daarom komen ze hoog in de statistieken voor, veel hoger dan bijvoorbeeld Nederlanders waarvan de meeste gezinnen niet tot die sociale klasse behoren.

PietPieters
PietPieters10 aug. 2011 - 10:41

Ach, in de Gelderlander wordt gesproken over voornamelijk blanke jeugd. Nou, dan ben ik schijnbaar blind. Ik zie voornamelijk zwarte jeugd vermengd met wat ongeschoolde hooligans die de kans grijpen om het adrenaline-gehalte op peil te houden.

sam tosha
sam tosha10 aug. 2011 - 10:41

"Je vergeet daarbij te bedenken dat het wel weer telkens de Marokkaanse jeugd is dat voor overlast zorgt." Je vergeet hierbij te vermelden dat deze gotspe de wereld in is geholpen en dat bv de voor overlast zorgende jeugd in Helmond voor 50% van Brabantse komaf is.

GijsUtrecht
GijsUtrecht10 aug. 2011 - 10:41

Ja hoor, leg de schuld maar weer bij de boodschapper, zonder je af te vragen waarom er in zoveel gemeenten overlast is van Marokkaanse pubertjes, die qua schaal en heftigheid zijn gelijke niet kent. Dat ze bijzonder gestoord gedrag vertonen (kleine kindjes de bosjes intrekken, in jouw Utrecht ook gebeurd enkele jaren terug). Maar slaap zachtjes verder zou ik zeggen. O ja, moskee is gewoon met een kleine letter, niet zo raar doen.

2 Reacties
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"zoveel gemeenten overlast is van Marokkaanse pubertjes " Vind je de kwalificatie van Karskens dat de wijk hem doet denken: "aan bezoeken in Syrië of Birma" terecht? Of gaat het meer, zoals jij aangeeft om overlast van Marokkaanse pubertjes? Kijk, daarover gaat de discussie, over woordkeuze, retoriek, in dit artikel "oorlogsretoriek" genoemd.

Yggdrasil
Yggdrasil10 aug. 2011 - 10:41

Wanneer we alle Marokkanen die overlast veroorzaken in iedere stad, ieder dorp, iedere wijk en iedere straat bij elkaar optellen dan hebben we een aantallen-probleem. Zoveel Marokkanen telt Nederland niet eens, laat staan criminele Marokkaanse pubertjes. Maar het bekt natuurlijk wel uitermate stoer dat iedereen uit een achterstandswijk wel kennis heeft van Marokkaanse criminele pubers. Maar cijfermatig klopt er natuurlijk geen hout van.

Florian2
Florian210 aug. 2011 - 10:41

Typische standaard PvdA / links reactie: de mensen aanpakken die misstanden aan de kaak stellen. ....in plaats van de misstanden ZELF te benoemen, toe te geven dat ze bestaan EN te zoeken naar oplossingen. Daarom stemt iedereen Wilders.......begrijpt nou niemand dat aan linkerzijde??????

4 Reacties
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"Typische standaard PvdA / links reactie: de mensen aanpakken die misstanden aan de kaak stellen. " Het gaat er wel om, op welke manier misstanden aan de kaak worden gesteld. Dat kan op stigmatiserende en beschuldigende wijze, en het kan ook op een wijze die tot oplossingen kan leiden, of in elk geval daar over nadenken. En dat is ook typische standaard PvdA / links, zoals Marcouch, Mohandis. Beiden PvdA. Niet dat ik elk idee van deze mensen omarm, maar dat ze de problemen negeren kun je niet volhouden. Waar zijn trouwens de plannen van de PVV om de achterstandswijken te verbeteren? Waar doet Karskens enige analyse die tot verbetering kan leiden? Zelfs, de huidige regering, wat doet die om de problemen op te lossen? Over vier jaar (of eerder) staat deze regering, inclusief PVV met lege handen in de achterstandswijken, de bezuinigingen op politie, zorg en onderwijs zullen de zaken nog verergerd hebben. En toch stemmen de mensen PVV. Dus niet om de reden die jij aangeeft, want die klopt niet. De mensen stemmen PVV vanwege het populisme, en Karskens draait gewoon dezelfde plaat, en dat mag hem best aangewreven worden. Of mag hij boven kritiek staan?

Yggdrasil
Yggdrasil10 aug. 2011 - 10:41

Daarom stemt iedereen Wilders....... ============== Nederland mag zich gelukkig prijzen dat dit nu juist niet het geval is.

PietPieters
PietPieters10 aug. 2011 - 10:41

Gelukkig toch nog mensen die het begrijpen. :) Ik vind het overigens niet erg. Laat ze maar doorgaan met huilie doen, alleen maar goed voor rechts en tegen de linkse geldverspilling, subsidiecultuur, theekransjes en pappen en nathouden van mislukte generaties met karatelessen en andere zogenaamde opvoedkundige onzin. Woont Cohen overigens nog steeds in zijn - door de burger betaalde - ambtswoning?

Latok
Latok10 aug. 2011 - 10:41

Ik ben niet zo druk meer hier wegens de stijging van het Algemeen Nederlandsch Stupiditeits Peil hiero (veel uitzonderingen daargelaten, maar ik zie ook die uitzonderingen hier wegens aldibieroverlast wegkwijnen helaas...) Maargoed. ***Typische standaard PvdA / links reactie: de mensen aanpakken die misstanden aan de kaak stellen.*** Dit slaat gewoon nergens op. Bent u nou echt zo'n dommerik? ***....in plaats van de misstanden ZELF te benoemen, toe te geven dat ze bestaan EN te zoeken naar oplossingen.*** Misstand oorlogsretoriek als gesteld onderwerp. Wordt toch overal benoemd door Mijnheer Nourdeen? En wat geeft hij dan niet toe? Oplossing 'zuivere jounalistiek bedrijven' wordt ook door hem aangegeven. U bent ontzettend in de war of net 14 geworden. Groetjes, Jeroen ***Daarom stemt iedereen Wilders.......begrijpt nou niemand dat aan linkerzijde??????***

fjacobse
fjacobse10 aug. 2011 - 10:41

Kan mijnheer de moslim die schijnbaar problemen heeft met oorlogszuchtige taal ook even uitleggen waarom hij zich niet druk maakt over het veelvuldig gebruik van het woord "Jihad' binnen de eigen geloofsgemeenschap. Het woord "Jihad" komt toch echt vaker voor in de Koran dan het woord "oorlog" in het partijprogramma van de PVV. Of bedoelt mijnheer te zeggen dat als moslims het over de heilige oorlog hebben dit onder de vrijheid van religie valt en oorlogszuchtige taal door moslims dus wel moet kunnen? Zeg maar de gebruikelijke kutsmoes om met twee maten te kunnen meten? Ik moet wel zeggen dat het te waarderen valt dat er vanuit de marokkaanse gemeenschap schijnbaar actie ondernomen wordt om iets aan het wangedrag van de eigen jeugd te doen. Laten we hopen dat het ooit zijn vruchten zal afwerpen.

1 Reactie
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"Het woord "Jihad" komt toch echt vaker voor in de Koran dan het woord "oorlog" in het partijprogramma van de PVV. " Het is onzin om de Koran met het partijprogramma van de PVV te vergelijken. --- Je zou het wel met de Bijbel kunnen vergelijken, of de Thora, ook heilige boeken, ook dik, en ze hebben grote delen gelijk. Moslims, Christenen en Joden hebben hetzelfde verhaal van Abraham. De godsdiensten worden dan ook Abrahamistische godsdiensten genoemd. Ze hebben dan ook veel overeenkomst in ethiek wat betreft huwelijk, misdaad, godsdienst, seksualiteit. Ze volgen alle drie de oud oudtestamentische wetboeken waarin heel precies staat beschreven wat mag en niet mag. Ook Jezus bevestigde nog eens de wetten uit deze boeken. Jezus zegt in Matteüs 5:17: Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen. En je ziet dat in alle drie die boeken het woord oorlog heel veel voorkomt. De zogenaamde godsdiensten van vrede roepen op tot oorlog en vervolging. Toch zijn er in alle drie de godsdiensten ook mensen die zich erdoor laten inspireren, juist tot vrede. Want het is net Tolstoi, zonder oorlog is er geen vrede. De meeste gelovigen laten zich noch inspireren tot oorlog, noch tot vrede, maar ze zijn gewoon bezig met hun dagelijkse sores, en wie er moet voetballen, en ze hopen dat Petrus of een ander een oogje dichtknijpt als hun dag is gekomen, want zondaars zijn ze allemaal. We leven met anderhalf miljard moslims op de wereld, en Geert Wilders mag dan wel een derde wereldoorlog met hun voeren, de meeste mensen vinden dat onverstandig en doen niet met Geert Wilders en enkele verknipte volgelingen mee.

Dragon2
Dragon210 aug. 2011 - 10:41

Ah, binnen de Marokkaanse gemeenschap wordt dus al van alles gedaan om het zo kleine percentage belhamels te corrigeren. Dat is fijn. Dan zullen die vermaledijde 'knokploegen' alras niet nodig zijn. Benieuwd of het zelfreinigend vermogen van de zo postieven Marokkaanse gemeenschap het gaat winnen van de bloeddorst van autochtoon tokkie tuig dat geheel ongefundeerd heeft gemeend 'knokploegen' te moeten gaan organiseren. Helmond als proeftuin, we zullen zien welke kant het op gaat.

1 Reactie
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"bloeddorst van autochtoon tokkie tuig dat geheel ongefundeerd heeft gemeend 'knokploegen' te moeten gaan organiseren " Waar lees je dat het ongefundeerd is? Je moet de problemen van de mensen serieus nemen, maar dan wel de problemen van alle mensen. Je moet niemand uitsluiten, want dan krijg je juist rotzooi. Ik hoop dat Wilders en Marcouch elkaar niet uitsluiten, maar ik vrees dat ze het wel doen. Ik denk dat het nog een lange weg te gaan is voordat mensen beseffen dat een goede samenleving samen moet worden opgebouwd. Eerst moet de oorlogsretoriek stoppen. Ben jij daartoe in staat, Dead?

kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"Vervolgens zijn er probleemwijken in Nederland en laat Wilders weer iets horen en dan is het weer niet goed. " Ik vind het heel goed dat Wilders iets laat horen, en ik ben ook erg benieuwd naar de oplossingen die hij heeft bedacht. Het zijn taaie problemen, en als je er iets mee wil, dan moet je verder nadenken dan een paar one-liners. Ik ben dan ook erg benieuwd. Een wandelingetje door de wijk een iemand de hand schudden is dan volstrekt onvoldoende, en een aanfluiting, gezien de problemen waarmee deze mensen zitten. Misschien kan Wilders samen lopen met Marcouch, die ook naar Helmond gaat, een brede vertegenwoordiging uit Den Haag, zou je het dan kunnen noemen. Of zou Wilders niet zoveel voelen voor samenwerking? Dat zou jammer zijn. Ik reken er echter op dat Wilders, als zijnde een persoon met verantwoordelijkheidsgevoel, zich niet zal laten leiden door politiek gekift, maar als een waar staatsman hierboven gaat staan, en samen met andere partijen de problemen zal bespreken. Ik verheug me op het gezamenlijk optrekken van Wilders en Marcouch, een werkelijk groots gebaar, en dan worden figuren als Breivik impliciet in hun hemdje gezet. Overigens heeft Marcouch wel al concrete ideeën om de problemen aan te pakken. Eigenlijk heel simpel. Cameratoezicht en een zero-tolerance beleid van een versterkte politiemacht. Zelf vind ik het onvoldoende, want je kunt een crimineel wel aanpakken, maar uiteindelijk moet hij zijn leven verbeteren, anders blijf je bezig. Ook daarover moeten ideeën komen, maar dat zijn juist de taaie delen van het probleem. Daarom blijven politici steken in de populistische modder, omdat ze eigenlijk niet zoveel macht hebben. Dit soort problemen kun je alleen maar oplossen door een wijksanering, een goede economie, scholing, en dat jaren en jaren lang. Trek dan maar je portemonnee als politicus. Dat kan dus niet, dus blijft het pappen en nathouden, en af en toe eens in een probleemgebied handjes schudden met mensen die amper hun eigen naam kunnen schrijven en die waarvan van de tien familieleden, er 4 werkeloos in de straat hangen te vervelen, en kijken of ze een tientje kunnen scoren met een handeltje waarvan de politie het fijne niet wil weten, ze hebben het immers al zo druk. --- Het is niet nodig om Syrië te noemen als je over Helmond praat.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa10 aug. 2011 - 10:41

Wilders is idd. niet in 'echte' oplossingen geïnteresseerd. Die leest: er is een probleem met Marokkaanse jeugd en denkt: 'mooi, kan ik er weer een tweet ingooien waarbij ik mijn steun aan de slachtoffers betoon'. Net als hij deed bij de problemen in Culemborg, toen hij de Molukkers 'een hart onder de riem wilde steken'. Puur en alleen omdat het om een conflict met Marokkanen ging. Maar... er is in Helmond dus wel een daadwerkelijk en ernstig probleem met Marokkaanse jongeren. Dat bagatelliseren of ontkennen is ontzettend dom. Ik snap dan ook niet waarom mensen ter linkerzijde, incl. Wildeman, zoveel moeite doen om de boodschapper en de toon van de berichtgeving te bekritiseren. De inhoud van de boodschap, dat Marokkaanse jongeren o.a. in Helmond voor veel overlast zorgen, lijkt mij veel belangrijker. Iemand als Marcouch (oud-agent dus weet waar het over gaat) snapt dat, maar wordt daardoor door een groot deel van links uitgekotst.

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 10:41

"oorlogsretoriek" --- Deze polarisatie is in feite een overtrokken inhaalslag van een land dat onder het mom van tolerantie iedereen, en dus ook crimineeltjes en straattuig, jarenlang hun gang liet gaan. De gekozen politici lieten het zover komen, onder het toeziend oog van hun kiezers. Het is jammer dat er in het verleden geen afdoende oplossingen zijn gevonden, maar de problemen zullen hoe dan ook, wanneer dan ook, opgelost moeten worden. Hoe sneller hoe beter. Gesprekken over de vorm zijn interessant, maar niet de essentie. Als er oplossingen komen, verdwijnen ook haatklimaat en dito retoriek.

3 Reacties
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"Gesprekken over de vorm zijn interessant, maar niet de essentie. Als er oplossingen komen, verdwijnen ook haatklimaat en dito retoriek. " Een verkeerd gekozen retoriek kan een oplossing in de weg staan en olie op het vuur werpen. Retoriek is het voertuig van nadenken, en indien men een bepaalde retoriek handhaaft, komt men vanzelf bij een bepaald soort oplossing uit. Met andere woorden, retoriek is wel degelijk van belang, de manier hoe men problemen onder woorden brengt is sturend voor de oplossing die zal worden gevonden.

sam tosha
sam tosha10 aug. 2011 - 10:41

Ophitsende retoriek als dat van deze journalist en Wilders zijn niet anders bedoelt dan overal waar ook maar het kleinste vuurtje brand een waar bosbrand te veroorzaken. Mensen die de werkelijkheid aan de hand van dit soort ophitsende retoriek verdraaien willen niet anders dan dat de vlam in de pan slaat.

JoopSchouten
JoopSchouten10 aug. 2011 - 10:41

(Sterke avatar.) ; )

PietPieters
PietPieters10 aug. 2011 - 10:41

Kortom, goed stukje! Problemen in de wijk MOET je inderdaad benoemen. Maar moet dat altijd netjes of mag je onfatsoenlijk gedrag met onfatsoenlijke woorden benoemen. Ik vind van wel en wat een ander daarvan vind dat boeit me niet. En het is zeker ook goed om te benoemen dat er ook acties zijn binnen de Marokkaanse gemeenschap en in Moskeeën om problemen van binnenuit aan te pakken. Deze zouden inderdaad veel vaker benoemd moeten worden maar ook de kosten van projecten die alleen maar geld kosten en uiteindelijk niks opleveren, want geld is er al meer dan genoeg over de balk gegooid. Vaker benoemen zorgt ook voor meer begrip bij de rechts stemmers. Veel projecten ken ik niet maar veel projecten zijn bij voorbaat gedoemd te mislukken en kosten alleen maar geld. Dat mag ook bekend worden gemaakt en is ook politiek. Dus jammer van een paar punten. Zonder die punten zou het stukje voor mij perfect zijn. En ik ben rechts….kan je nagaan! 1) Hoezo een samenspel tussen sommige politici, sommige opiniemakers, sommige ‘wetenschappers’ en zeker ook sommige media? Ervan uitgaande wordt hiermee rechts bedoeld. Wordt hier een samenzwering gezien? Die er niet is terwijl deze er wel was in geval van de moord op Pim Fortuyn en van Gogh? En is er dan geen samenspel/samenzwering tussen PvdA ‘wetenschappers’, Groenlinks huilers, Sp jankers, wat activisten, programma’s van de VARA, linkse kranten, sommige opiniemakers, nog wat media als de site joop.nl enz.? Daar kan je ook een boek over schrijven. 2) Wat is er mis als een politicus een wijk met "Marokkaanse straatterreur" wilt gaan bezoeken. Er moet toch een keer een politicus komen want alleen thee drinken met Cohen of een andere linkse burgemeester heeft geen verbeteringen opgeleverd. Moet je een politicus verbieden om een wijk te bezoeken omdat deze rechts is of omdat links alleen links menschen op bezoek wilt hebben met een kan thee? 3) Waarom deze zin? ”Om er niet bewust voor te kiezen de voedingsbodem te willen zijn voor die ene individu die wel letterlijk neemt wat er wordt geschreven en daar naar handelt”. Erg jammer van het stukje. Deze zin is natuurlijk waardeloos en suggereert dat iemand als Wilders een voedingsbodem is voor misschien 1 op de 8.000.000 mensen die ze niet op een rijtje hebben en woorden kunnen gebruiken om een daad te rechtvaardigen. Nou, als Wilders andere woorden gebruikt dan vinden deze gekken wel andere woorden om hun daden te rechtvaardigen. Ze sporen namelijk niet. Moet de politiek al rekening gaan houden met mensen die gek zijn en waarvan een enkele mogelijk zou kunnen doordraaien? Nee….want dan kan je in de politiek niet werken! Er is vast ergens een individu op de wereld die de woorden van bijvoorbeeld Cohen T. gebruikt om een misdaad tegen Wilders te rechtvaardigen zijn/haar botte hersenpan. Dat is namelijk de reden van permanente persoonsbeveiliging van Wilders. Maar dat heeft hij natuurlijk aan zichzelf te danken en niet aan de linkse woorden. En geloof mij dat er meer linkse gekken rondlopen dan rechtse. Dat heeft de Nederlandse geschiedenis namelijk al zo vaak aangetoond. En nog niet eens zo lang geleden. Conclusie van links: Als Wilders negatief over allochtonen praat, links veroordeeld jaar in jaar uit de woordkeuze van Wilders en noemen hem racist, Hitler etc. en Wilders wordt vermoord…dan is dat de schuld van Wilders zelf want dan had hij andere woorden moeten gebruiken over straattuig of haatzaaiende Imams. Als Marokkanen de boel in een wijk verzieken en Wilders zegt er wat van op een botte manier, er wordt vervolgens een knokploeg opgericht en een paar Marokkaantjes worden met de grond gelijk gemaakt, dan is dat ook de schuld van Wilders omdat Wilders de burger zou ophitsen en die Marokkaantje hebben een slechte jeugd gehad. Omgekeerde wereld!

2 Reacties
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"Conclusie van links: " Dus voor jou is er een grote groep mensen met een grote conclusie? Simpel gedacht. Simpele wereldbeelden is een kernmerkend beeld voor rechts, zal ik dan maar zeggen? Of ga je nu steigeren? Terecht, zou ik zeggen. Overigens heeft je simpele eindconclusie me ervan weerhouden om tijd te besteden aan jouw hele reactie, maar het leven is kort en ik moet keuzen maken. Jammer toch?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 aug. 2011 - 10:41

Dat geneuzel over benoemen, iedereen is maar aan het benoemen. Reuze belangrijk. Rechts is echt de hele dag op die suffe fractiekamertjes met de vuist in de lucht aan het benoemen. Ik verdenk ze er van dat er een oekaze is waar in staat dat er iedere dag wel iets moet worden benoemd, want, ach je weet wel toch, electoraat enzo, onbehagen, dus lekker benoemen. Soms glimmen ze er helemaal bij, helemaal voldaan moegewerkt van al het benoemen. Maar even voor alle duidelijkheid, de VVD was van de afgelopen 32 jaar, 21 jaar deel van de regering. Een groot deel ook nog samen met het CDA. Je kunt dus zonder probleem zeggen dat rechts echt behoorlijk heeft zitten slapen, beetje theedrinken met het grootkapitaal maar veiligheid ho maar. Misschien moet je het programma van de VVD er eens bijpakken, die agenten die ze hadden beloofd, die kwamen er niet. En zo moddert rechts al jaren door terwijl ze er met de neus bovenop stonden en de hele dag maar huilie huilie doen over het slappe beleid van links. Ze zijn in dertig jaar tijd niet eens in staat om dat in te zien. Het is de hypocrisie ten top, begin jaren zeventig werden de immigranten met ladingen tegelijk het land in gesleept door wergevers (lees het electoraat van de VVD) en geen haan kraaide er naar. Krokodillentranen. Misschien eens ophouden met dat theedrinkverhaal en misschien eens wat sterke koffie schenken op het eerstvolgende congres van de VVD.

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 10:41

Kuitenbrouwer gaf in een (goed) stuk in de NRC aan dat het taalgebruik van Wilders heel normaal is in het dagelijks verkeer. En hij kan dat als taalwetenschapper weten. Tip: luister naar wetenschappers op hun vakgebied. Dus een taalwetenschapper over deze zaak die geen zaak is.

2 Reacties
kraai21
kraai2110 aug. 2011 - 10:41

"Kuitenbrouwer gaf in een (goed) stuk in de NRC aan dat het taalgebruik van Wilders heel normaal is in het dagelijks verkeer. " Kan zijn, maar Wilders zit in de Tweede Kamer. De Noorse premier is niet geschokt als tijdens de rouw een arbeider in de kroeg iets onbeschofts zegt, maar wel als Wilders tijdens de rouw over 70 doodgeschoten kinderen in die context over Islamitische haatpaleizen begint. Terwijl de werkelijke haat, toch van Breivik kwam. Een blanke Noorse Islamofoob die meermalen Wilders als inspirator noemde.

Lozerech
Lozerech10 aug. 2011 - 10:41

Jan Kuitenbrouwer een wetenschapper? Tip: niet iedereen die in NRC schrijft is een wetenschapper. Tip 2: ook wetenschappers zitten er vaak naast en zijn het met elkaar oneens, zeker als het over complexe zaken als politiek of taalgebruik gaat.

pietdevries2
pietdevries210 aug. 2011 - 10:41

Ik dacht altijd dat De Pers eigendom was van Karskens. Ik vind Karskens een uiterst vervelend mannetje, het achterna zitten van een 89 jarige in Duitsland omdat die veroordeeld was voor in opdracht doodschieten van Nederlanders gedurende de tweede wereldoorlog, waar dient het toe ? Karskens kan zich beter bezig houden met de problemen van deze tijd, zijn verhalen over Libië nu zijn best spannend, maar missen m.i. elke analyse.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 aug. 2011 - 10:41

Ik vond die actie tegen Faber, bij uitzondering, nu eens wel een goede actie van Karskens