Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niemand wil verhoging eigen risico, toch wordt eigen risico verhoogd

  •  
08-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
24525975129_ab7f7639bb_z
Edith Schippers heeft aangegeven dat de verhoging van het eigen risico ‘praktisch onafwendbaar’ is. Volgens de minister van Volksgezondheid is er eigenlijk nu al niets meer aan te doen.
Als er niets gebeurt gaat het eigen risico jaarlijks automatisch omhoog, in verhouding tot de verwachte extra uitgaven in de zorg. Om de verhoging te voorkomen moet er een nieuwe wet ingediend worden, of de bestaande zorgverzekeringswet aangepast worden door een nieuw kabinet. Dit is volgens Schippers helemaal niet zo ingewikkeld, alleen moet het vóór 1 oktober gebeuren. ‘Voor 1 oktober nog iets veranderen is eigenlijk al lastig. Na 1 oktober is onhaalbaar’ aldus Schippers.
Als het bedrag dat mensen zelf aan zorgkosten moeten betalen niet voor 1 oktober duidelijk is, komen verzekeraars in de knel met hun polissen voor 2018. Dit zou tot chaos leiden voor verzekeraars en verzekerden. ‘Dan moet er heel veel geschoven worden met geld. Dat is eigenlijk niet te doen.’ Daarom zullen miljoenen Nederlanders maar moeten gaan schuiven met geld om het eigen risico te betalen
Nog geen half jaar geleden beloofden vrijwel álle politici in hun verkiezingscampagnes dat ze het eigen risico wilden verlagen, af wilde schaffen, of de gevolgen van eigen risico wilden verzachten. Alleen, u raad het al, de VVD wilde het eigen risico houden zoals het is.
Gisteren probeerde een ‘brede coalitie’ van partijen, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Denk, PVV en 50Plus, allemaal de verhoging tegen te gaan. Het probleem is alleen, dat ze samen niet genoeg stemmen hebben.
Alleen wanneer de ChristenUnie of het CDA zich bij deze coalitie aan zou sluiten zou hij zin hebben. Beide christelijke partijen hebben tijdens de verkiezingen sier gemaakt met beloftes om het eigen risico te verlagen. Zij willen echter het eigen risico liever regelen via het regeerakkoord van een nieuw kabinet.
De kans dat dat kabinet er al zit voor 1 oktober, en in staat is op tijd de zorgverzekeringswet aan te passen is vrijwel nihil.
Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.