Joop

'Niemand snapt de Ferrari-campagne van de SP'

  •  
27-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Kee & Van Jole buigen zich in hun wekelijkse commentaarrubriek over de staatsovername van KLM en de nieuwe campagnefilms van de SP en hun migratiestandpunt.
Wat betreft dat eerste vertelt Pauw-redacteur Peter Kee hoe minister Wopke Hoekstra kort na de spraakmakende verklaring aangaande het opkopen van KLM-aandelen bij Eva Jinek aan tafel belandde. Joop-eindredacteur Francisco van Jole juicht toe dat renationalisatie weer in zwang komt. Hij vraagt zich wel af of KLM de meest geschikte kandidaat is voor zo’n stap.
Daarna gaat het over de nieuwe campagne van de SP waarin Lilian Marijnissen rondrijdt in een rode Ferrari. Volgens Kee wil ze uitstralen dat ze rood, snel en in staat tot een hoop lawaai is. “En wat er nu gebeurt, dat we het er hier over hebben omdat het spraakmakend is.”
Van Jole constateert dat niemand deze campagne begrijpt omdat die is ingegeven door interne humor: Rutte op de fiets, dan Lilian in een Ferrari. “Ik heb altijd begrepen dat landen waar partijleiders in Ferrari’s rondrijden plekken zijn waar je niet wilt wonen.” Het werkt volgens hem ook niet: met Hugo Borst over een schrijnend onderwerp als verpleeghuizen praten in zo’n auto. “En dan heeft hij ook nog eens geen gordel om.”
Tot slot gaat het over het migratiestandpunt van de partij dat op het jongste congres voor veel discussie zorgt. Kee legt uit dat Marijnissen stemmen wil weghalen bij PVV en FvD. Van Jole stelt dat linkse partijen die antimigratie-standpunten omarmen vrijwel altijd hun ondergang tegemoet gaan. “Als je kijkt naar de mensen die de Middellandse Zee oversteken dan is dat een probleem maar tegelijkertijd zijn juist zij de ‘verworpenen der aarde’. Die stuur je niet terug naar Libië waar ze gemarteld en als slaaf verhandeld worden.”
Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS , iTunes of Stitcher.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

theepot2
theepot228 feb. 2019 - 16:29

De meeste mensen hebben een hekel aan die bekrompen "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" mentaliteit. Dat kleingeestige moralistische gedoe, met een van te voren geregisseerde fiets naar de Tweede Kamer komen, zoals tal van ministers doen, de spuitjeslucht is zo sterk dat het op je keel slaat. Dan heb ik meer respect voor Lilian die er sprankelend uitspringt in de gewraakte bolide.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed3 mrt. 2019 - 19:39

Lilian en sprankelend, zomaar twee woorden die je niet vaak in dezelfde zin hoort.

Libertain
Libertain28 feb. 2019 - 12:16

Die Ferrari stunt van SP zou mogelijk enige succes kunnen hebben indien ze ermee telkens weer naar het ziekenhuis Bronovo zouden gaan rijden om daar te gaan vertellen hoe SP denkt deze zorginstelling ten bate van de Nederlandse burgers uit de klauwen van het verzekeringskartel en hun handlangers weg te krijgen. De zorg is in marktgestuurd verval, ggd bestaat haast niet meer en ga zo door. Nader gekeken lijkt het vanzelfsprekend te zijn indien SP zou met 50+ mede op grond van gelijke interessen en doelen gaan fuseren. Wel zouden ze de kosten van het benzine voor het Ferrari moeten gaan delen. In ons land wachten er brandende problemen voor oplossing terwijl Lilian denkt aan de hand van die Ferrari-stunt blijkbaar - “hoe kan ik met een knipoogje de rechtse burgers onder mijn dak weer krijgen?”. In een Ferrari, Lilian?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 mrt. 2019 - 9:26

Er komen meer onderwerpen aan bod. Dit is niet de enige passagier! Dat was je wederom blijkbaar ontgaan!

Libertain
Libertain1 mrt. 2019 - 11:45

Inderdaad is het mij totaal ontgaan wat is de oplossing van SP bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg.

Peterrr2
Peterrr21 mrt. 2019 - 14:26

@Libertain, dat laatste zegt denk ik meer over jou dan over de SP. Als er één partij is die strijdt voor een betere zorg dan is het de SP wel.

Keilstra
Keilstra28 feb. 2019 - 10:50

En als een socialiste een heel duur horloge draagt ? Mag dat dan ineens weer wel ? Ik zie toch wel enige selectieve verontwaardiging over de SP. Wat mij betreft is er niks mis met het filmpje van Lilian. SP'ers zijn over het algemeen hele gewone mensen, van wie er dus ook best veel van sportauto's houden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 feb. 2019 - 8:43

Willen opvallen, zelf spot en weten dat conservatief links daarover valt. Aandacht gegarandeerd.

2 Reacties
Freek3
Freek328 feb. 2019 - 11:58

Conservatief links valt erover? Dat is haar eigen partij. Is ze al afgezet dan?

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 feb. 2019 - 21:39

@Freek Conservatief links is pvda, d66, cu etc. Dat wil je waarschijnlijk niet weten SP is knetterlinks

koffieleut2
koffieleut228 feb. 2019 - 5:46

Wie een beetje in het verenigingsleven zit ziet zo nu en dan dat een vereniging in de problemen komt door zijn eigen leden. Vaak zijn dit leden die om, wat voor reden dan ook, denken dat hun visie beter is dan die van het bestuur, en daarom contant andere leden opzetten tegen dit bestuur. De gevolgen zijn dat leden massaal weglopen en de vereniging uiteindelijk in zwaar weer terecht komt. De winst? nog nooit kunnen ontdekken, maar diegene die de boel opnaaien zijn vaak ook diegene die uiteindelijk ook verdwijnen. Ze zijn niet betrokken maar willen iets van macht ventileren, belangrijk willen worden gevonden ofzo, zeker weten doe ik dat niet, is maar een gok. Ik zit niet bij de vereniging SP, ik vind links een interessante sport, kijk er geïnteresseerd naar, en draag het daarom ook een warm hard toe. Maar die leden tjongejongejonge, ik zie deze sport nog eens kapot gaan door zijn eigen spelers. Tuurlijk mag je je eigen clubje het beste vinden, maar samen kun je talenten ontwikkelen, toernooien organiseren en vooruit komen. Mijn advies daarom, wees eens positief over de diverse clubs. Anders blijft er uiteindelijk geen competitie over en is het alternatief een die al velen hebben gevolgd. Een andere sport, bijvoorbeeld rechts.

Sonic2
Sonic227 feb. 2019 - 23:04

Ik zie een zeer duidelijke lijn in de SP campagne. Ten eerste onderscheidt de SP zich zeer duidelijk van andere (linkse) partijen. PvdA en Groenlinks hebben toch een beetje het beeld van auto hatende partijen over zich gekregen. Ook partijen die politiek correct links zijn en waar je niets meer van mag. De SP profileert zich hier als de "conservatieve" en wat politiek incorrecte versie op links. Bij de SP mag je gewoon nog wel een gehaktbal. Mag je nog wel op gas koken. Hoef je je niet te schamen voor je auto. Wil je milieu waanzin, meer immigratie, identiteitspolitiek stem dan PvdA of Groenlinks. Wil je gewoon het socialisme van vroeger stem SP. Bovendien kruipt de SP niet bij het kabinet op schoot. Dat is het inhoudelijk deel. Het tweede deel heeft te maken met Lillian Marijnissen. De SP heeft denk ik de opvatting dat de kiezer Lillian veel te gemaakt en niet spontaan vinden overkomen. Dit is een manier om het allemaal luchtiger en meer ontspannen te maken. Lillian is een spontane, nuchtere en volkse dame. Die dicht bij het volk staat. Een half jaar geleden begon dat al met dat ze met bij Voetbal Inside zat. Het derde deel is dat de SP wil laten zien dat ze niet dogmatisch zijn en wel degelijk out of the box kunnen denken. Dus zet je Lillian in een Ferrari en nodig je mensen uit die haaks staan op je visie. Het punt is dat de SP teveel tegelijk wilt doen en het theoretisch allemaal leuk lijkt. De boodschap is moeilijk te onderscheiden.

3 Reacties
Sonic2
Sonic228 feb. 2019 - 23:56

@ Z-edje Eerst over de quote. Ik denk dat de SP een beetje aan hetzelfde nostalgische gevoel appelleert als PVV/ FvD doen. Ik vind het leuk om te puzzelen en om tussen de regels door te lezen. Voor iemand die weinig politiek volgt is het echter ondoorgrondelijk. Dat bedoelde ik en ik had dat beter moeten opschrijven. En dan het label conservatisme. Groenlinks heeft natuurlijk een periode gehad dat Halsema door de VVD jongeren uit werd geroepen tot liberaal van het jaar. Het is mij volkomen onduidelijk wat Jesse Klaver in zijn hoofd heeft op economisch gebied. Ik weet niet of hij echt tot compromissen bereid is. Groenlinks heeft met Kunduz en het sociaal leenstel en ook het Kunduz akkoord geen gelukkig track record. Klaver profileert zich soms links. Maar is ook erg groen en die plannen zijn duur. Hij profileert zich als boven de partijen, maar kan ook soms hard oppositie voeren. Ik weet niet waar Klaver op broedt. Hij was met een kantine tour bezig, maar hamert ook altijd op identiteit politics en vooral klimaat. Bij Klaver liggen gek en geniaal erg dicht bij elkaar. Ik kan me goed voorstellen dat mensen hem bloed irritant vinden. Waar stond Groenlinks trouwens in 2012? Klaver die kan echt wel wat. Veel mensen onderschatten hem. Hij moet het wel waarmaken. En de SP. Waarschijnlijk heeft u gelijk. Maar de appelleert aan nostalgie. Laat ik het omschrijven door een voorbeeld. Als ik met PVV/FvD kennissen spreek, wordt mij altijd zeer nadrukkelijk SP aan geraden. Als ik met vrienden uit mijn studententijd in Groningen praat dan raad iedereen me altijd Groenlinks of PvDD aan. En als ik zoals vorig Zondag bij mijn ouders zit, wordt mij door hun altijd PvdA of D66 aangeraden. En dat zijn VVD'ers. En wellicht zijn dat de scheidslijnen. En over de labels kunnen we prachtige discussies voeren.

OlavM
OlavM1 mrt. 2019 - 1:36

@ Sonic: [Bij de SP mag je gewoon nog wel een gehaktbal.] Nee, de vergelijkbare boodschap is: van de SP mag je nog wel wat kaviaar. [Wil je gewoon het socialisme van vroeger stem SP.] Ook niet bepaald wervend in een tijd van grote veranderingen.

EricDonkaew
EricDonkaew1 mrt. 2019 - 10:27

OlavM: Ook niet bepaald wervend in een tijd van grote veranderingen. ---------------------------------------- Het kan natuurlijk zijn dat je die grote veranderingen helemaal niet wilt...

Klaas Punt
Klaas Punt27 feb. 2019 - 22:15

Een enkele keer zap ik wel eens langs de zenders op mijn TV. En zowaar op 13 werd mijn aandacht getrokken door 3 rode sportwagens waarvan er 1 een Ferrari was. Die Top Gear lui (oude serie) scheurden in die bakken en het was eigenlijk best wel vermakelijk. En dus zo zie je maar waar zo'n foto goed voor is, ik weet nu een stuk meer van snelle rode auto's. Waar de SP voor staat wist ik natuurlijk allang en ik ben ervan overtuigd dat al die critici dat ook wel weten. Met de Ferrari vonden ze alleen een stok om een hond te slaan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 feb. 2019 - 19:04

"Niemand snapt de Ferrari-campagne van de SP." Dat is weer eens veel te veel gezegd. Als ik mijn aartsvijand Z_edje (ietsje aangepast) mag citeren: "Na aanvankelijk wat scepsis vind ik het eigenlijk een alleraardigste serie filmpjes. (..en...) de onderwerpen die aangeroerd worden krijgen alle aandacht. Alleen al het eerste Formule L filmpje zit na 5 dagen op ruim 1200 views. De ‘Jesse Klaver spreekt op het GroenLinks congres 2019 [Volledige speech]’ video van GL, toch eigenlijk de aftrap voor de campagne haalt na een week een ruime 600 weergaven. Dan heb ik toch het gevoel dat dit niet per se ernaast is. Wat me het meest charmeert is eigenlijk het onbevangen lef dat er achter zit, Lilian Marijnissen laat zich zonder echt gezeur welgevallen dat de mannen aan haar vaardigheden twijfelen als bestuurster van een Italiaanse bolide (...) en het is eigenlijk precies de welkome uitgestoken en ongepolijste uitgestoken tong naar al die de oudbakken en stichtelijke praatjes." "Deze mocht ik een dagje van mijn Pa lenen." Dat is niet eens een ongepolijste uitgestoken tong, maar een dikke middelvinger. Naar wie? Nee, we noemen geen namen, ze melden zich vanzelf. En dit geheel terzijde: Wat was dat een adembenemend goed interview met Hugo Borst: zonder al teveel uitleg en zonder onnodige sentimentaliteit en toch zo dat je er stil van werd.

6 Reacties
ton14024
ton1402428 feb. 2019 - 11:34

HM Geheel mee eens. Een aanvulling, we hebben al zoveel partijleiders in een sportauto gezien. Lilian gebruik hem als eerste functioneel. En dit is bovendien een ´kleine´ Ferrari.

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 feb. 2019 - 14:11

"Lilian gebruik hem als eerste functioneel." Niet overdrijven, want dan had ze er wel een trekhaak achter gedaan.

OlavM
OlavM1 mrt. 2019 - 1:31

@ HM van der Meulen: Zeker weten dat het de SP niet meer zetels gaat opleveren. Heel wat mensen vinden de Ferrari-truc doorzichtig en zelfs afstotelijk. We zullen zien..... @ Ton 14024 [Lilian gebruik hem als eerste functioneel. En dit is bovendien een ´kleine´ Ferrari.] Een aardige grap voor Youp van 't Hek. Vooral die "kleine" Ferrari werkt goed..... :)

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 mrt. 2019 - 16:59

OlavM - gewoonlijk mankeert het in jouw bijdragen niet aan consistentie en logica, maar in dit geval, helaas gaan "zeker weten" en "we zullen zien...." niet samen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mrt. 2019 - 0:22

En jij dacht natuurlijk dat je hem al gevonden had.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mrt. 2019 - 0:25

Leuk he? O ik geniet zo van dit soort discussies. Het zijn mijn vrolijke 15 minuten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 feb. 2019 - 18:45

Er zijn hele volksstammen die een Ferrari een mooie auto vinden waar ze wel een keertje in willen rijden. De Formule 1-races en de Nederlandse coureur Verstappen mogen zich ook in een hoge populariteit verheugen. Met een Grand Prix op komst in Zandvoort gaat dat alles maar toenemen. Dat is niet het type mannen waar ze bij Groen Links blij mee zijn. Die zijn meer van de bakfietsen. Blij dat ik rij is veel te volks. Dat de SP deze mannen over de streep wil trekken door respect te tonen voor hun liefhebberij verbaast me niks.

Martinel
Martinel27 feb. 2019 - 17:14

Waarom worden toch voor welke verkiezing dan ook de linkse partijen zo afgemaakt. De pers is gewoon een walgelijke partij/coalitie propaganda geworden. Nauwelijks meer onderzoek, nauwelijks meer uitgebreide verslaggeving over welk onderwerp dan ook. Gelukkig, kan ik nog zelf nadenken.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot27 feb. 2019 - 19:31

'De pers is gewoon een walgelijke partij/coalitie propaganda geworden.' Je begint op Trump te lijken.

Peterrr2
Peterrr227 feb. 2019 - 19:39

Waarschijnlijk is de SP te veel een bedreiging voor de favoriete partij(en) van sommigen. En ja, dan moet je die even kielhalen. Is DWDD een aantal jaren geleden prima gelukt met Roemer. Die stond op winst, maar werd afgeslacht, waardoor Samsom ineens de gevierde man werd. Niet dat dit een links succes opleverde, maar goed...

Zapata
Zapata27 feb. 2019 - 21:25

Na de staten verkiezingen moeten deals gesloten worden in de eerste kamer. Het zit er heel dik in dat de PvdA en GL dat zullen doen, zoals ze altijd gedaan hebben. Maar dan moeten ze wel voldoende zetels hebben in de eerste kamer. De enige waar ze zetels vandaan kunnen halen zijn SP en PvdD. Van de PVV en de FvD krijgen ze niets, hoe hard ze die ook aanvallen. PvdD zijn er niet zoveel en dus blijft alleen de SP over om onderuit te halen. Het heeft niet zoveel zin om de regeringscoalitie aan te vallen want zetels daar vandaan halen (die al behoorlijk wat gaan verliezen aan FvD en PVV) zet geen zoden aan de dijk en zou kunnen betekenen dat de SP alsnog nodig zou zijn voor deals. De SP heeft al gezegd dat ze de coaltitie niet gaat gedogen, dat er geen deals mogelijk zijn en daarom de constante stroom van aanvallen op die partij. Dat is de enige manier om de coalitie met zekerheid een meerderheid in de eerste kamer (met gedoogsteun) te kunnen laten houden. (in de achterkamertjes is allang bedisseld wie wat krijgt voor welke steun op welk moment) Politiek, wie is er niet groot (en misselijk) mee geworden. Gisteren naar the Godfather gekeken, het was net alsof je naar de politiek zat te kijken.

Sonic2
Sonic227 feb. 2019 - 23:11

@ Zapata Ik denk dat de gevestigde politiek met verschillende scenario's rekening houdt. Het optimistische scenario voor het kabinet. Dan zullen 50 Plus/ SGP dit kabinet aan een meerderheid gaan helpen. Veel waarschijnlijker is dat het Groenlinks/ PvdA wordt of Groenlinks of PvdA. Zoals u al terecht stelt. Ik denk zelfs dat dit wel eens de coalitie kan gaan worden die Nederland de komende vijf of tien jaar kan gaan besturen. De SP kan natuurlijk veel roet in het eten gooien. Ik zie bij van Jole en Kee nauwelijks haat tegen de SP. Maar het kan zijn dat andere mensen bij de NPO een andere voorkeur hebben. Overigens staat de PVV rotsvast op 18 zetels. Een verlies. De PVV heeft een kerngroep aan kiezer en behoudt die. Veel minder spannend als mensen het doen voorkomen. FvD is nog even afwachten. Het kan na 7 Maart allemaal anders zijn. Het RTL debat. In 2020 kan het er allemaal anders uit zien als GL/ PvDA misschien hebben gefaald.

Martinel
Martinel27 feb. 2019 - 17:10

Wat is er mis met Joop.nl, dat zij het linkse goed niet meer verdedigt? Wat is er mis met een knipoogrijdende sp, als de vvd als vroemvroem partij wordt gedoogd? Ik snap er niks meer van. Oo, ja er komen verkiezingen aan en dan is alles geoorloofd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 feb. 2019 - 16:58

Het is inderdaad de vraag of de overheid invloed heeft gekocht met het verwerven van aandelen KLM, de fransen zijn op de kast gejaagd maar een meerderheid is in handen van beleggers, hoe die reageren is altijd de vraag, ik heb begrepen dat de aandelenkoers gezakt is, maar dat de overheid inzet op groei van Schiphol is zonneklaar. Over de sp Ferrari actie heb ik ook mijn gedachten laten gaan, ik dacht aan een imitatie van Jan Peuter Bakellende, er bleek ineens een snelheidsduiveltje in het sulletje te zitten, het imago, beeldwerking moet de rest doen., ik vermoed dat iets dergelijks hier aan de hand is, ik zag overigens op politiek 24 haar pa aanschuiven in een recent programma, hij deed z’n best proletentaal uit te slaan, zo geforceerd, sprak duidelijk nog over wij als het de sp betrof maar hij bedoelde ik.

OlavM
OlavM27 feb. 2019 - 16:02

[Kee legt uit dat Marijnissen stemmen wil weghalen bij PVV en FvD. Van Jole stelt dat linkse partijen die antimigratie-standpunten omarmen vrijwel altijd hun ondergang tegemoet gaan. “Als je kijkt naar de mensen die de Middellandse Zee oversteken dan is dat een probleem maar tegelijkertijd zijn juist zij de ‘verworpenen der aarde’. Die stuur je niet terug naar Libië waar ze gemarteld en als slaaf verhandeld worden.”] Zo is dat, Francisco! Net zoals dat "blij-dat-ik-rij"-gedoe een volkomen verkeerde afslag van de SP.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 feb. 2019 - 17:57

Heft de SP zich letterlijk uitgesproken voor het terugsturen naar een land als Libië? Ik dacht het niet! Evenals ze tegen de deal met Turkije zijn.

Peterrr2
Peterrr227 feb. 2019 - 19:44

@Minoes, de SP is denk ik op sociaal gebied nog de enige linkse partij van formaat. En helaas voor sommige activisten houdt de SP zich niet bezig met identiteitspolitiek. Denk dat die partij daarom nu stelselmatig aangepakt wordt. Tijdje terug werd hier wekelijks FvD afgezeken. Daar viel nog wel wat voor te zeggen. Nu is de SP aan de beurt, dat is natuurlijk ook nooit de favoriete partij van de rode omroep geweest.

OlavM
OlavM1 mrt. 2019 - 1:03

@ Minoes&tuin: De SP tegen de Turkije-deal? Informeer je beter. Hier het licht van Lilian Marijnissen erover (ik citeer de NRC van 13 januari jl.): -“De SP sluit vluchtelingendeals met Afrikaanse landen niet uit. SP-leider Lilian Marijnissen zegt in een interview met De Volkskrant dat het afhangt van “de context van de deal”. Ze noemt het “idioot” om er principieel op tegen te zijn.” -“Ze zegt een deal met bijvoorbeeld Marokko niet op voorhand uit te sluiten. “Er zijn meerdere varianten mogelijk. We moeten dat goed bekijken.” Ze benadrukt dat het uitmaakt “met welke regering” je zo’n deal sluit. “Het is heel lastig om daar principieel iets over te zeggen.”” -Emile Roemer noemde de deal destijds “smerig” en zei in de Kamer dat de afspraak was gemaakt met “het mes op de keel”. “Europa maakt 6 miljard euro over en de onderhandelingen over de toetreding bij Europa worden heropend. En dat terwijl er geen duidelijkheid is wanneer en hoe Turkije vluchtelingen op een fatsoenlijke manier worden opgevangen en mensenrechten worden gerespecteerd.” Er is dus een duidelijke switch gemaakt na Emile Roemer.

OlavM
OlavM1 mrt. 2019 - 1:06

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/13/sp-sluit-vluchtelingendeals-niet-uit-a1588259

OlavM
OlavM1 mrt. 2019 - 1:19

Ook interessant: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/23/migratieparagraaf-leidt-op-sp-partijraad-tot-fel-debat-a3655174 NRC, 23 februari jl. Citaten: -Binnen de SP is sindsdien onrust over die nieuwe koers. Kritische leden die vonden dat er binnen de partij te weinig debat was over het migratiestandpunt, verenigden zich vorig jaar zomer. ‘De Groep’, zoals ze zich noemen, pleit in een publicatie die vorige maand onder SP’ers werd verspreid voor het behoud van „een ruimhartig en menswaardig vluchtelingenbeleid”. Zij vinden principieel dat asielzoekers in Europa asiel moeten kunnen blijven aanvragen. Leden van deze groep waren ook de drijvende kracht achter een wijzigingsvoorstel voor het verkiezingsprogramma waar zaterdag het heftigst over werd gediscussieerd. Daarin wordt de mogelijkheid van asielprocedures buiten Europa geschrapt. -De critici krijgen gretig applaus: al vóór de partijraad was duidelijk dat tientallen afdelingen het wijzigingsvoorstel steunen. -Maar de door Marijnissen ingezette scherpere partijkoers krijgt ook bijval. Afdelingsvoorzitter Willem de Man uit Vlaardingen zegt dat „we niet alle grenzen kunnen opheffen en iedereen kunnen toelaten”. Wauw! Klinkt deze laatste wijze van redeneren niet heel erg bekend???

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 mrt. 2019 - 9:30

Je kent de betekenis van 'op voorhand' niet meer. Maar laat maar Olav, wie kwaad wil zal kwaad doen. Ik zou zeggen ' succes ermee.

DePisang
DePisang27 feb. 2019 - 15:40

Een Tesla met subsidie was wel beter geweest? Maar hoe graag we de SP ook beoordelen op uiterlijk, het gaat uiteindelijk natuurlijk om de inhoud. En kom daar eens om bij ''progressief'' Nederland. Wie kent ze niet. Voor verkiezing links en daarna rechts. GL en PvdA staan nu al te trappelen om Rutte3 met gedogen in het zadel te gaan houden. Onder het motto dat ze in de achterkamertjes een of ander marginaal minderheid standpuntje hebben binnengehaald.

6 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt27 feb. 2019 - 16:59

Maar ondertussen heb ik wel de indruk dat de bezitters van het scherm wel erg fel de SP bestrijden. Zag ik onlangs RTLZ een eigen "zendtijd voor politieke partijen" invullen, deze kritiek op een ludieke stunt liegt er ook niet om. Vraag mij af wat er achter zit want niemand kan mij wijs maken dat intelligente mensen niet weten dat het uiteindelijk om het programma gaat. En de enige conclusie moet zijn dat dat programma ze niet aanstaat.

Sonic2
Sonic227 feb. 2019 - 19:56

@ De Pisang Op links zit de inhoud. De plannen zijn gigantisch. De PVV rekent niet door. En heeft een verkiezingsprogramma van 1 A4. FvD kopieert haar programma. Het staat zelfs op een rechts radicale site. https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/forum-voor-democratie-kopieert-verkiezingsplannen-windmolens-weg-lage-belastingen/ FvD komt met algemeenheden. Voor de rest compleet oneens met wat je schrijft. Je weet compleet niet waar je het over hebt. De invloed van PvdA en Groenlinks wordt na de verkiezingen enorm. In feite ligt het voorbestaan van het kabinet in handen van Jesse Klaver en/of Lodewijk Asscher. Als die geen hulp aanbieden dan valt Rutte 3 en is het over en uit voor Jetten/ Buma en waarschijnlijk ook Rutte. En FvD en PVV kiezers gaan daar aan mee werken. De PVV gaat het kabinet niet helpen en FvD stelde extreme eisen. Ministers weg. Als Asscher en Klaver het goed spelen, kunnen we een links 2019 verwachten. Geen wensdromen, maar voor het kabinet bittere noodzaak. Het zal voor het kabinet vallen worden of zich afhankelijk maken van links. Meer smaken zijn er niet.

Karingin
Karingin27 feb. 2019 - 20:34

GL en PvdA staan helemaal niet te trappelen. PvdA slaat geen deuk in een pakkie boter en ik denk dat GL er met gestrekt been in gaat. Wat betreft minderheidsstandpuntjes, dat zijn alle standpuntjes dezer dagen. De grootste partij pakt max. 20% van de stemmen.

Karingin
Karingin27 feb. 2019 - 20:37

Wat dat betreft trouwens; jouw oranje idool Donald heeft ook een minderheid van de stemmen behaald. Eigenlijk ook een minderheidsmandaatje dus. Vind je ook prima, toch?

DePisang
DePisang27 feb. 2019 - 23:20

Waarom zou president Trump je idool moeten zijn Karinging? President Trump voert Rutte3 beleid. Belasting verlaging voor de rijken en hun ondernemingen. Het enige verschil tussen Trump en partijen als GL en de PvdA is dat Trump probeert te realiseren wat hij voor verkiezingen heeft beloofd. Uit oogpunt van democratie wel een groot pluspunt. GL en PvdA hebben al laten weten dat ze na de Staten verkiezing gegarandeerd weer door de pomp gaan met gedogen van Rutte3.

Sonic2
Sonic228 feb. 2019 - 11:59

@ De Pisang Ik heb nog nooit een onderbouwing gezien van dat Trump stelselmatig beloftes nakomt. Obamacare bestaat nog. De muur staat er geloof ik nog niet. Niet afgemaakt. IS is niet verslagen. De belasting verlaging is er niet voor de middenklasse, maar zoals u zelf al aangeeft er voor de rijken. Nafta heeft een andere kaft gekregen. Het infrastructuur plan is er nog niet. De trade war is vooral nog bezig en echt effect hebben ze nog niet gemerkt. Het gaat economische goed met Amerika, maar dat is een lijn omhoog al was er al onder Obama. Trump heeft wat SGP rechters aangesteld en de uitgaven voor defensie verhoogd. Dat kan ik hem nageven. En van het motto "Drain the swamp" is ook niets terecht gekomen. Ik lees vaak die frase dat Trump nakomt wat hij zegt. Dat is niet op feiten gebaseerd. Overigens zijn zijn prestaties ook dubieus. Waarom SGP rechters aanstellen? Welke liberaal is daar voor? En waarom extra uitgaven aan defensie als je onderwijs/zorg en wegen er zo slecht voor staan?