Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Niemand kan minder vluchtelingen beloven'

  •  
09-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Tweede Kamer over aanslagen

© 2015-11-19 11:41:04 DEN HAAG - Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens het Tweede Kamerdebat over de aanslagen in Parijs. ANP BART MAAT

GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak dinsdagavond een menigte van zo’n 250 man toe. Hij hield een pleidooi waarin hij pleit voor de terugkomst van medemenselijkheid. Het vluchtelingendebat is de afgelopen tijd verhard, de ene na de andere schijnoplossing wordt geopperd, het geluid van ‘minder, minder, minder vluchtelingen’ lijkt de overhand te krijgen, zelfs bij politici die dichtbij Klaver staan. Wat betreft de leider van GroenLinks moet daarom het roer drastisch om.
Klaver vertelde dat zelfs politici die dicht bij hem staan vinden dat er minder vluchtelingen moeten komen.
"Een Eurocommissaris die goochelt met cijfers, een minister van Financiën die speculeert over de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat, een premier die zegt dat de instroom naar nul moet."
De leider van GroenLinks haalt de foto in herinnering van het jongetje Kurdi, wiens foto hét symbool werd van de wanhoop van vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Het gevoel dat hierop ontstond was dat van medemenselijkheid: iedereen wilde íets doen om te helpen. Hoe anders is het nu.
Volgens Klaver is het enige geluid dat nu nog gehoord wordt het geluid van ‘minder, minder, minder vluchtelingen’. En dat wil hij graag doorbreken. Wie oppert dat er minder vluchtelingen moeten komen, zorgt er ook voor dat smokkelaars hogere prijzen kunnen vragen voor de gevaarlijke tocht, over routes die bovendien steeds gevaarlijker worden. De situatie in landen waar de vluchtelingen uit wegvluchten, is zo nijpend, dat ze de risico’s zullen nemen. ‘Vraag het je eens af: als mensen zulke grote risico’s nemen, hoe hoog moet de nood dan zijn?’
Klaver weigert een maximum te stellen aan het aantal vluchtelingen dat Nederland kan opnemen. Sterker nog: de 460.000 erkende vluchtelingen die in kampen in het Midden-Oosten zitten, wil hij zo snel mogelijk in Europa verwelkomen. NRC schrijft hierover :
"Zij krijgen hier dan direct een verblijfsvergunning en huisvesting. Voor heel 2016 zou Europa moeten rekenen op de komst van een miljoen migranten, evenveel als vorig jaar."
Ook wil de GroenLinks-leider dat er legale vluchtroutes komen, waardoor smokkelaar de pas wordt afgesneden en de vluchtelingen niet langer op gammele bootjes op de Middellandse Zee rond hoeven te drijven.
Klaver beseft dat dit om geld vraagt. Maar dat zou geen probleem hoeven te zijn. Als alle welvarende landen de handen ineenslaan, hoeft er geen afbreuk gedaan te worden aan wat er nog over is van onze verzorgingsstaat. Volgens Klaver is er voldoende geld, het is alleen een kwestie van prioriteiten stellen.
"Dit vraagt om veel geld, om grote investeringen in capaciteit, om internationale samenwerking, ook met landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en landen uit de regio zoals de golfstaten."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.