Glunderend van trots zat Rick Niemand vorige week tegenover Geert Wilders. Hij was toch maar mooi de uitverkorene die een interview met de PVV-leider mocht afnemen. Of nou ja, interview. Het werd, net als een jaar eerder bij de NOS, toch vooral een lieflijk gesprek waarin Wilders zijn eigen boodschap redelijk ongehinderd mocht verkondigen.
Arjen Lubach stelde in ZML de nagenoeg kritiekloze houding van Nieman al ter discussie. Al die plannen van Wilders om Nederland te “de-islamiseren”, hoe ziet dat er in de praktijk uit? Alle plannen om Nederland “weer van ons” te maken, zoals de campagneslogan luidt, hoe worden die uitgevoerd. ‘Hoe dan?’ wilde Lubach weten.
Rick Nieman zelf is zich van geen kwaad bewust. Zelf vindt de WNL-presentator namelijk dat hij een prima interview heeft afgenomen, waarin alle relevante vragen wel degelijk gesteld zijn. Na zich een week lang overal – van sociale media tot aan radiouitzendingen – te hebben verdedigd, besloot Niemand dinsdag een open brief aan het Parool te schrijven. Dat naar aanleiding van een recensie van Han Lips over de uitzending van ZML. ‘ Gelukkig hebben we Arjen Lubach nog ,’ schreef Lips.
‘Punt is: de hoe-vraag heb ik gesteld,’ schrijft Nieman in zijn brief. ‘Herhaaldelijk.’ Vervolgens somt Nieman de keren op dat hij inderdaad een hoe-vraag stelde:
‘Nieman: “U wilt de koran verbieden. Hoe ziet u dat voor u? Laten we zeggen dat er vele honderdduizenden korans zijn: hoe gaan we die verbieden?”
Iets verder:Nieman: “U maakt een tussenzin: u zegt we gaan hem niet uit huizen halen. We gaan niet langs de deuren…”Wilders: “Natuurlijk niet.”Nieman: “Natuurlijk niet? Het staat in uw verkiezingsprogramma.”Wilders: “Dat staat er niet.”Nieman: “Er staat: verbod koran.”Wilders: “Staat er uit de huizen halen?”‘
Zo citeert Nieman nog een aantal stukken uit het interview om vervolgens te concluderen:
‘Je kunt van Wilders denken wat je wilt. Maar in dit interview met hem zijn de hoe-vragen wel degelijk gesteld.’
Daarmee is in huize Nieman de kous echter nog niet af. Ook Sacha de Boer mengt zich in de discussie met een filmpje op Twitter waarin alle hoe-vragen nog even keurig achter elkaar gemonteerd zijn:
Of het veel mensen overtuigd heeft is nog maar de vraag, onder de door Lubach in het leven geroepen twitter-hashtag #hoedan wordt nog altijd flink de draak gestoken met het interview en de interviewer.
Ook het interview dat Wilders eerder deze maand gaf aan John Sweeney van de BBC wordt weer volop gedeeld, als voorbeeld van hoe je populisten wél aan de tand voelt: