Joop

Nida wil niets weten van slinkse overnamepoging door DENK

  •  
17-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maxresdefault
Politieke partij Nida heeft in een brief aan de leden laten weten niet te fuseren met DENK. Die laatste partij probeert al enige tijd Nida in te lijven, maar die wens is eenzijdig. In de brief, die in handen is van RTV Rijnmond , schrijft Nida-voorzitter Nurullah Gerdan: ‘Wij zien geen aanleiding om samenwerking met DENK te intensiveren, laat staan een fusie.’
Volgens DENK-leider en -raadslid in Rotterdam Tunahan Kuzu heeft hij vanuit de Nida-achterban de opdracht gekregen de twee partijen te fuseren. Het is niet de eerste keer dat DENK op eigen houtje een poging waagt Nida onder de vlag van DENK onder te brengen. Tijdens verkennende gesprekken in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezigen in maart van dit jaar, botsten de twee partijen. Volgens Nida-voorman Nourden el Ouali omdat DENK niet uit was op een samenwerking, maar op overname van Nida.
‘De leden benadrukten dat ze niet willen dat de autonomie en unieke identiteit, visie en stijl van Nida verloren gaat,’ staat in de brief van Gerdan. Ook nu weer gelooft Nida niet dat DENK uit is op een samenwerking, maar in werkelijkheid de partij wil overnemen. Over die door Kuzu uitgesproken wens tot samenwerking schrijft Gerdan: ‘Deze is vooral bedoeld als het passeren van het Nida-partijbestuur. Deze actie van Denk werkt dan ook allesbehalve bevorderend voor verdere intensivering van de samenwerking.’
In de brief schrijft Gerdan ook dat Nida ‘niet zo gevoelig is’ voor lange armen: ‘Niet voor lange armen vanuit het buitenland, niet van het CIDI en ook niet vanuit de Tweede Kamer, (of het nu Jesse Klaver is of van Denk).’ Met dat laatste verwijst Gerdan naar het zogenaamde Links Verbond waarmee PvdA, SP, GroenLinks en NIDA de gemeenteraadsverkiezingen in wilden gaan, maar waaraan in opdracht van Jesse Klaver een einde kwam na een onwelgevallige tweet van Nida uit 2014. Daarin werd de staat Israël vergeleken met IS.
Dat Nida niet van plan is onder de vlag van DENK te gaan varen, betekent overigens niet dat de partijen niet zullen samenwerken. Volgens Gerdan zal Nida open blijven staan voor alle partijen in de Rotterdamse raad: ‘Zeker ook met DENK. In de politiek krijg je immers niets voor elkaar zonder samenwerking.’
Beeld: Nourdin el Ouali, screenshot Buitenhof
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

GMatth52
GMatth5218 jun. 2018 - 19:32

Robert Follon: "Wat is er eigenlijk zo ‘links’ aan NIDA of DENK? " Beste Robert Follon: Ik zal voor jou citeren uit het verkiezingsprogramma van DENK voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017: "Gelijke kansen voor iedereen: DENK maakt zich zorgen over de groeiende tweedeling binnen het onderwijs tussen kinderen. DENK is daarom: • Vóór het automatisch omhoog bijstellen van een schooladvies als de eindtoets hoger uitvalt • Vóór meer brede brugklassen, brede scholen en het beperken van onomkeerbare vroege selectiemomenten • Vóór het wegnemen van de barrières voor gemengde adviezen • Vóór meer geld voor het onderwijsachterstandenbeleid • Vóór betere criteria bij de toekenning van de middelen van het onderwijsachterstandenbeleid Onderwijs en gelijke kansen: de tweedeling tussen kinderen neemt toe… (...)”. Bron: Inspectie van het Onderwijs (2016). De staat van het onderwijs." "Voor een gezonde samenleving, waarin wij zorg dragen voor elkaar: Solidariteit als basisprincipe Onze gezondheidszorg kenmerkt zich door solidariteit. Tussen chronisch ziek en gezond. Tussen oud en jong. Tussen mensen met een laag inkomen en een hoog inkomen. Om die solidariteit te versterken schaffen wij het eigen risico af (...)" Moet ik doorgaan? Een voorbeeld uit de praktijk: Denk-Kamerlid Farid Azarkan heeft zich duidelijk uitgesproken tegen de wanpraktijk van excessieve salarisverhogingen van topdirecteuren in het bankwezen. Hij heeft een bankdirecteur zelfs de indringende vraag gesteld naar diens "morele kompas". Wat voor hem Jesse Klaver ook heeft gedaan, in het schandaal van de extreme verhoging van salaris en/of bonussen van topmanagers in de staatsbank ABN-AMRO (onder het "welwillende" toezicht van Gerrit Zalm). Ik heb het vermoeden dat DENK op dit punt (en andere!) de PvdA straatlengten achter zich laat. Toenmalig PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem kwam in 2014 pas in actie over de salarisverhogingen bij ABN-AMRO na kritische berichtgeving in de pers en na actie van Tweede Kamerleden. "'Jeroen, word wa-hak-ker" (naar de Everly Brothers). Voor meer informatie zie het verkiezingsprogramma Tweede Kamer 2017 van DENK. Succes!

Auslander
Auslander18 jun. 2018 - 10:53

Het past bij de Nederlandse migranten om nog meer als DENK en NIDA erbij krijgen. Dat polariseert de witte politiek in NL. Voor samenwerking dienen de migrantenpartijen andere vormen te kiezen dan fuseren. Niet de grootte maar de inhoudelijke (en identiteiten) vertegenwoordiging weegt nu zwaarder.

GMatth52
GMatth5217 jun. 2018 - 19:40

"Dat Nida niet van plan is onder de vlag van DENK te gaan varen, betekent overigens niet dat de partijen niet zullen samenwerken. Volgens Gerdan zal Nida open blijven staan voor alle partijen in de Rotterdamse raad: ‘Zeker ook met DENK. In de politiek krijg je immers niets voor elkaar zonder samenwerking.’" Als een fusie door de beoogde fusiepartner niet gewenst wordt, kan zij beter niet doorgaan. DENK kan beter accepteren, dat NIDA op zichzelf wil blijven. Dan kan DENK in NIDA een bondgenoot vinden. Beide partijen worden door de "witte" machtspartijen uitgesloten en systematisch tegen gewerkt door de "witte" mainstream media. Denk maar aan de hetze die door Nieuwsuur tegen NIDA werd ingezet nadat een tweet van Nourdin El Ouali over een vergelijking van Israël Met IS uit de mottenballen werd gehaald ("Het Links Verbond met Nida was een pact met de duivel", Sylvain Ephimenco in Trouw, 13-03-2018). Terecht weigerde El Ouali deze tweet over Israël in te trekken. De landelijke linkse partijbesturen hadden minder ruggengraat: mevrouw Marijnissen was van meet af aan niet voor het linkse verbond met NIDA in Rotterdam. En na een ommezwaai van Jesse Klaver trok GroenLinks zich terug uit dit linkse verbond. DENK doet er beter aan samen te werken met NIDA, als deze partij op zichzelf wil blijven. Met zoveel sterke tegenkrachten van de machtspartijen, die zich afwijzend tegen onafhankelijke 'allochtone' politieke groeperingen opstellen, en met zoveel lafhartigheid van ruggengraatloze (landelijke) linkse partijen, kunnen DENK en NIDA beter niet onder elkaars duiven schieten.

2 Reacties
Robert Follon
Robert Follon18 jun. 2018 - 6:57

Wat is er eigenlijk zo 'links' aan NIDA of DENK?

Satya
Satya18 jun. 2018 - 7:35

Ik denk dat nida de enige politieke partij is die beseft wat er mis is. Hoop dat ze landelijk gaan. Daarom kunnen ze niet in denk opgaan, dat zoekt het in hokjes net als de rest van de politiek.

Meta  Foor
Meta Foor17 jun. 2018 - 13:46

daar komen ze dan wel laat mee.. al een maand geleden dat de nieuwe raad onder discussie was... of wederom invloed van Erdogan-op-afstand ? Zeer benieuwd wat de eerste raadvergadering met de 5 partijen zal gaan doen: gestrekt been of dan toch -wat iedereen hoopt- consensus en bruggen slaan ?

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget18 jun. 2018 - 6:08

Ben, Deze man is niet eens Turks, snapt u niet dat u zichzelf compleet belachelijk maakt met zulke opmerkingen

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 12:08

Netjes. Mooi de rug recht gehouden en toch weer de hand uitgestoken.