Joop

NIDA: Niet moskee, maar parlementaire commissie is gevaarlijk

  •  
16-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
1471520030_67c7e54aa6_h

© cc-foto: Flickr / t-bet

Vrijwilligers van moskeeën als de Blauwe en Centrum de Middenweg verdienen een lintje voor de bruggen die ze bouwen. Open, gastvrij en maatschappelijk betrokken. Iedere kenner zal het beamen, maar de commissie behandelt ze als landverraders
Onschuldige moskeebestuurders worden als criminelen in het verdachtenbankje onderworpen aan een politiek kruisverhoor over hun geloofsopvattingen en handelingen. Maandag start de tweede helft van het showproces van de parlementaire commissie, naar buitenlandse financiering van moskeeën (?!) en ‘ongewenste beïnvloeding’ (?!) uit ‘onvrije’ (?!) landen. Ondertussen is het de parlementaire commissie zelf die hier het gevaar vormt voor de grondwet en democratische rechtsorde.
Taferelen waar Wilders z’n vingers bij aflikt. Namens de parlementaire commissie zitten van links naar rechts Kamerleden van VVD, GL, CDA en DENK tegenover een moskeebestuurder: “Heeft u een eed van trouw afgelegd aan het moslimbroederschap?” Vraagt GL-Kamerlid Van Den Berge (GroenLinks) namens de commissie. “Nee”, zegt moskeebestuurder Jacob van der Blom (betrokken bij onder meer Centrum de Middenweg en de Blauwe Moskee).
– “U verklaart onder ede dat u geen eed heeft afgelegd?” – “Ja, ik verklaar onder ede dat ik nooit, bij niemand niet, in welke vorm dan ook een of andere islamitisch eed heb afgelegd om lid te worden van welke geheime, schimmige groep dan ook.” – “… Dat weet u zeker?” – “Ja, dat weet ik héél zeker.”
Publiekelijk trekt de commissie de integriteit en loyaliteit van de moskeebestuurder in twijfel. Even daarvoor verwarde de commissie in haar vraag al het woordje ‘takkiya’ (een leugen voor behoud van leven of geloof) met het woord ‘teskiye’ (aanbeveling). Vrijwilligers van moskeeën als de Blauwe en Centrum de Middenweg verdienen een lintje voor de bruggen die ze bouwen. Open, gastvrij en maatschappelijk betrokken. Iedere kenner zal het beamen, maar de commissie behandelt ze als landverraders. De dagen daarna regent het doodsbedreigingen aan het adres van de moskeeën. Met dank aan de parlementaire commissie. De commissie koos bewust voor dit showproces (i.p.v. besloten), erkende de risico’s en spint er zelfs krokodillentranen en garen bij.
Vanaf vraag één begon de commissie met ‘guilt by association’ en het opwerpen van angstbeelden. Manieren van doen die we spijtig genoeg kennen van moslimhaters en nu worden genormaliseerd door deze parlementaire commissie. De commissie stelt simplistische en gesloten vragen en is totaal niet geïnteresseerd in de verschillende vormen van buitenlandse financiering, alle voors, tegens en uitdagingen. Met de oogkleppen op, volledig gericht op hun vooringenomen conclusies. In voorgaande jaren konden veroordeelden van miljoenenfraude en zelfverrijking door corporaties en bouwbedrijven op meer begrip en compassie rekenen van de parlementaire commissies.
Terwijl de moskee vanuit de islam en haar activiteiten principes als de scheiding van kerk en staat, gelijke behandeling, het neutraliteitsbeginsel, godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en onschuldpresumptie uitdraagt, worden deze principes door de parlementaire commissie zelf stuk voor stuk geschonden. Het gevaar voor onze democratische rechtsorde komt niet van moskeeën of het buitenland, maar zit aan de knoppen van de macht.
Ik geloof dat een aantal Kamerleden met de beste bedoelingen de commissie zijn ingestapt, ofwel om de te verwachte schade te beperken. Maar door hun deelname en goedkeurende houding, maken ze op deze manier meer kapot dan hun lief is. Mijn boodschap aan ieder commissielid: stop deze heksenjacht, maak excuus aan de getroffen moskeeën en spreek je hier publiekelijk tegen uit of stap op!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (257)

dirkdirk
dirkdirk1 mrt. 2020 - 5:10

Wat een huilverhaal weer. Net alsof er niks aan de hand is. De islam is slecht verenigbaar met de vrijheden van het westen, en die worden dan ook vaak openbaar verguist door islamitische voorgangers. We moeten er bovenop blijven zitten, en alles scherp volgen. Geldstromen blootleggen, en bevriezen als dat kan. Ook de Turkse kant van dit verhaal moet scherp bekeken worden zo bleek maar weer uit dit stuk van Vrij Nederland: https://www.vn.nl/turks-nationalisme/ We zijn nog veel te naief!

Frits Jansen
Frits Jansen22 feb. 2020 - 7:32

Ook mensen die Wilders haten ontkomen er niet aan door zijn hetze van nu al bijna 20 jaar beïnvloed te worden, in die zin dat ze toch vermoeden dat er iets grondig mis is met de islam. Zo verging het mij ook, en daarom heb ik met beide handen de mogelijkheid aangegrepen mij te laten bijpraten toen op een universiteit bij mij in de buurt wetenschappers over de islam kwamen vertellen. Nee, geen populisten als Ellian en Cliteur, maar echte wetenschappers. Te vrezen is dat ook die parlementaire commissie vol vooroordelen zit, en die eigenlijk alleen maar bevestigd wil zien. Ik wil niet ontkennen dat er rare fanatieke moslims rondlopen, maar ik denk dat wij ook moeten kijken naar "de balk in ons eigen oog", om met de Bijbel te spreken: als wij moslims constant het gevoel geven dat we ze vrezen en haten moet je niet gek kijken als ze ook niet van ons houden. Het lijkt mij zonneklaar dat islamhaat rechtstreeks leidt tot islamitisch extremisme. Misschien kun je zelfs zeggen dat de NCTB zelf een soort terrorist is.

4 Reacties
hans21
hans2125 feb. 2020 - 4:50

Oorzaak en gevolg omdraaien dat is wat u hier doet

Joost Spits
Joost Spits27 feb. 2020 - 1:48

Hans: De juiste opmerking! Oorzaak en gevolg worden hier inderdaad omgedraaid.

Libertain
Libertain27 feb. 2020 - 9:16

@hans en @Joost Spits hebben gewoon gelijk, omdat het oorzaak immers altijd bij de vreemde mensen ligt en nimmer en nooit bij ons cultuur. Dit zeggen meneer Wilders en meneer Baudet al jaren. Glashelder, toch?

Tegen dat zure linkse geluid
Tegen dat zure linkse geluid29 feb. 2020 - 20:26

Hier slaat u de plank al mis ; Nee, geen populisten als Ellian en Cliteur, maar echte wetenschappers. Noem mij een land waar de islam leading is en waar democratie is ? Waar er ruimte is voor het individu om keuzes te maken. Vrijheid om de keuze te maken om afstand te doen van de islam ... Ik weet het antwoord !! Islam en vrijheid gaan niet zo goed samen. Praat met afvalligen en luister naar hen. Luister waar zij voor waarschuwen. Die roze bril met kijk op uw werkelijkheid zal u dan ‘moeten‘ bijstellen naar de werkelijkheid van Prof. Ellian. Islam werkt verstikkend en staat haaks op de Westerse wereld.

Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 17:50

Deplorable Lefty: " Maar communisme vind ik onvergelijkbaar met lieden die het woord van een opperwezen en een profeet letterlijk nemen en religieuze spelregels boven seculiere en democratische wetten stellen." - https://www.youtube.com/watch?v=c9RWtx8myQc

Treurnistroef
Treurnistroef19 feb. 2020 - 14:00

Ondertussen heeft mevrouw Harzi het één en ander over predikers verteld, waarna zij bedreigd werd. Ook de vice voorzitter van de raad van moskeeën Nederland, dhr Bouharrou, heeft zijn zorg uitgesproken over de toenemende invloed van het Salafisme. Toch fijn dat de commissie er is, anders hadden we weg blijven kijken.

WimpyH
WimpyH19 feb. 2020 - 13:38

"Vrijwilligers van moskeeën" en "Onschuldige" moskeebestuurders. Deze kunnen onderdeel zijn van wat mis is bij diverse moskeeën. Maar men wil nu juist wat mis is in kaart brengen. Je mag best kritisch zijn over de ondervraging maar een huilie huilie verhaal, en verder geen foute dingen benoemen die in moskeeën plaatsvinden, helpt hier echt niet bij. Integendeel. Het is 1 ding benadrukken en de rest niet benoemen en onder Perzische tapijt vegen. "De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland onderschrijft de bevindingen van inlichtingendienst AIVD dat een kleine groep jongere, orthodoxe moslims voor problemen zorgt in moskeeën. De andere gelovigen worden door hen onder druk gezet om mee te doen met de 'strenge' koers. "Er wordt tegen hen gezegd 'je bent geen goede moslim'", zegt vicevoorzitter Saïd Bouharrou. Ook worden de mensen die niet willen meedoen beschuldigd van het zaaien van verdeeldheid onder moslims. Hij ondervond dit zelf na zijn medewerking aan een onderzoek van tv-programma Nieuwsuur." Niet benoemen of wegkijken werkt nooit.

1 Reactie
Libertain
Libertain21 feb. 2020 - 9:21

("Niet benoemen of wegkijken werkt nooit.") Volledig het mee eens, mede omdat bovenstaande door het brede spreiding van xenofobie en racisme in ons land reeds bewezen is.

Roderik Oranje
Roderik Oranje18 feb. 2020 - 15:28

'Terwijl de moskee vanuit de islam en haar activiteiten principes als de scheiding van kerk en staat, gelijke behandeling, het neutraliteitsbeginsel, godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en onschuldpresumptie uitdraagt,' schrijft u. Dat lijkt mij op zijn vriendelijkst gezegd niet geheel waar. Er zijn tenminste heel veel audio- en videobeelden van imams en andere predikers die zich in moskeeën tegen de scheiding van kerk en staat, gelijke behandeling, het neutraliteitsbeginsel, godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en onschuldpresumptie keren. Kortom: hoe verzint u het.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 23:15

Niet wenselijk maar tegen de wet?

Ced11215
Ced1121522 feb. 2020 - 18:58

Inderdaad, het hebben over taqiyya en dit vervolgens schaamteloos uitvoeren. Gematigde moslims kunnen zeker achter deze basisbeginselen staan, maar de Koran en islamitische wetgeving ondersteunen die zaken totaal niet. Salafisten die letterlijk de Koran tot op iedere letter willen naleven moeten gestopt worden. Het moet eens een keer afgelopen zijn van de politiek correcte leugentjes in het gezicht, terwijl ze een dolk in de rug van de samenleving steken als de samenleving zich van hen wegdraait en zo de moslims van de Nederlandse samenleving blijvend proberen te segegreren.

Grietje Genot
Grietje Genot18 feb. 2020 - 9:43

Het aardige van dit showproces is dat je eindelijk 's ziet wat voor kloeke moslims er zoal rondlopen. Je verwacht bij 'n religieuze instelling een rooms slangenmens dat in een zwarte rok gehuld danst naar de pijpen van de puissant rijke Papa in het Vaticaan, of een zalvende dominee die lispelend 't evangelie van O Dapper, dapper verkondigt; maar zie: nee, breed geschouderde types met dito kaken in kantoorpakken, - die je, eerlijke is eerlijk, liever niet in een donker steegje zou tegenkomen - die op wereldse wijze het cryptische financiële reilen en zeilen van zo'n instellingen verklaren. Ik word daar vrolijke van. Jammer dat die parlementariërs weer collectief door de mand vallen met hun derderangs acteerprestaties. Uiteraard blijft de moslim verdacht. Dat stond van tevoren vast, onafhankelijk van de bevindingen van deze inquisitie. (Tot nu toe niks nieuws) Wat dat aangaat hebben ze de plaats van de eeuwige jood overgenomen. Als ik bij de AIVD zou werken dan zou ik die knapen die mijn woorden onderschrijven extra in de gaten houden, want daar zit natuurlijk een luchtje aan.

8 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet18 feb. 2020 - 13:50

Ziende blind zijn, kent u die uitdrukking?

Betrokken
Betrokken18 feb. 2020 - 14:37

@grietje, ben je serieus? Laat jij je leiden door uiterlijk vertoon en communicatie skills? Daar bezeer jij je oordeel op? Het zijn woordvoerders. Als je nu de Imam hier neer zou zetten, gaat het onderstaande 1 op 1 ook gewoon op hoor. Je verwacht bij ’n religieuze instelling een rooms slangenmens dat in een zwarte rok gehuld danst naar de pijpen van de puissant rijke Papa in het Vaticaan, of een zalvende dominee die lispelend ’t evangelie van O Dapper, dapper verkondigt;

Katootje2
Katootje218 feb. 2020 - 15:50

Grietje, je bent een genot, -om te lezen bedoel ik natuurlijk.

I am Legion
I am Legion18 feb. 2020 - 16:00

@Grietje Waar heb je dat beeld van een in het verleden sterk orthodoxe en machtige christenkerk voor nodig als die waar het hier om gaat, de extreem-islamitische salafistische leer, het huidige zeker serieuze probleem vormt en gevaar is voor onze vrije samenlevingen maar ook niet minder de islamitische wereld? "Moslims in de hele wereld kijken met ontzag naar Saoedi-Arabië. Het land wordt niet in alles altijd nagevolgd, maar geldt voor velen in religieuze kwesties toch als de Gouden Standaard. Dit helpt het land ook bij de 'export' van salafisme. In islamitische boekhandels, ook in Nederland, ligt vrijwel uitsluitend Saoedische lectuur. Nergens klinkt de oproep tot het gebed zo betoverend mooi als bij de Kabaa in Mekka. De fraaiste Pavarottistemmen worden ervoor ingehuurd. De moslims van het Arabische schiereiland gelden als de beste kenners van het geloof. Alleen zij kunnen de Arabische begrippen uit de Koran in al hun diepgang en nuances doorgronden. Zij zijn opgegroeid in het karige landschap waar de engel Gabriël de goddelijke boodschap doorgaf aan de Profeet. Turken, Somaliërs, Berbers, Afghanen - en bijvoorbeeld ook Nederlandse bekeerlingen - weten dat zij een treetje lager staan; ze zijn allemaal slechts mawali (niet-Arabische moslims). Saoedi-Arabië promoot al veertig jaar met succes een wereldwijde renaissance van de islam en zorgt er als conservatieve scherpslijper bovendien voor dat dat geloof overal op steeds strengere wijze wordt beleden." "Saoedi-Arabië heeft bewezen dat het de umma in een steeds strakker keurslijf weet in te snoeren. Omgekeerd zou het dus ook de stuwende kracht kunnen zijn achter kleine, prudente hervormingen. Maar die komen er dus niet. Koning Salmans toekomstvisie lijkt wellicht iets van en voor Verweggistan. Maar het document (Het uit Saudi-Arabische afkomstige Vision 2030) zal ook zijn weerslag hebben op het integratieproces van de toch al steeds behoudender moslimgemeenschap in ons eigen land." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/saoedi-arabie-wil-geen-sociale-hervormingen~b5189b6e/ https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/21/salafisten-grijpen-macht-in-moskeeen-adam-8360072-a1555584 https://joop.bnnvara.nl/nieuws/aantal-salafistische-moskeeen-vier-jaar-tijd-meer-dan-verdubbeld De vraag is meer waarom jij e.a. dit zo halsstarrig verdedigd, probeert te bagatelliseren, verhult, en je pijlen vooral richt tegen de Nederlandse overheid die het onderzoekt dat buitenlandse extreem-islamitische krachten een dergelijk invloed uitoefenen op de umma en dit doelgericht uitbreiden.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 23:16

Mooie, juiste weergave.

Tafelpoot
Tafelpoot19 feb. 2020 - 9:50

De islam politiek neutraal? Scheiding tussen kerk en staat?? Het hier onderstaande citaat geeft stof tot nadenken. Citaat uit het boek 'China en het verre oosten' van Armand Abel (hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Brussel) op bladzijde 164 en 165: "De Islâm-leer van de profetie een geloof dat het heil van de mensheid beoogde. Hij is echter ook en vooral een godsdienst die de stichting van één enkele godsstaat of 'Oemmat' op aarde nastreeft. De Islâm heeft aldus een zendingsroeping en elk lid van de geloofsgemeenschap, elk muzelmans koopman is aldus een zendeling in den vreemde. Elke fase in de islâmisatie van Indonesië ging gepaard met politieke motivaties: voor de Indonesische vorsten en prinsen was ze het gedegen wapen tegen de expansiedrift van Siam (Thailand), dat sedert 1350 een dominerende rol op het Maleis schiereiland speelde, en ook ten overstaan van de machtspolitiek van Mongools China."

Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 17:52

Er is in Indie iets groots verricht, nadat ze alle communisten vermoord hadden.

Tafelpoot
Tafelpoot22 feb. 2020 - 20:36

Ter aanvulling (1): Is een seculiere samenleving verenigbaar met de islam? Een seculiere samenleving kan verenigbaar zijn met de islam. Mits de islam wordt opgevat wordt als een persoonlijk ontwikkelspad en niet iets wat mensen opgelegd kan worden aan andere mensen. Inzicht en wijsheid kun je immers niet afdwingen. Hoe ontzettend graag mensen dit zo nu en zouden willen. Van mensen die zich seculier noemen, vraag ik me af, waar zij hun moraal vandaan halen? Hoe bepalen zij hun keuzes? Dan zal naar mijn idee blijken, dat die gemaakte keuzes minder seculier blijken te zijn dan op eerste ogenblik lijkt.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 feb. 2020 - 5:41

Wat mij zorgen baart is dat er nog een flink aantal forumgenoten is die het gevaar van het oprukkende salafisme in de polder niet lijkt te willen zien. Deze in mijn ogen naïeve maakbaarheidsapologeten denken dat het met een "leven en laten leven" aanpak allemaal vanzelf goed zal komen en vinden hoogstwaarschijnlijk dat ze hiermee de moslimgemeenschap een goede dienst bewijzen. Zij lijken niet te beseffen dat de overgrote meerderheid van de gematigde goedwillende moslims juist schreeuwt om een stevige en meer realistische aanpak. Nederlandse moslims die zich hiervoor hard voor maken, zoals PvdA'er Marcouch, zijn nog te veel "roependen in de woestijn". Hopelijk lukt het deze parlementaire commissie, ondanks de "rookgordijnen" die bestuurders optrekken, de ondermijnende activiteiten van subversieve elementen bloot te leggen.

6 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 feb. 2020 - 5:46

dat het gevaar

Katootje2
Katootje218 feb. 2020 - 16:16

"Hopelijk lukt het deze parlementaire commissie, ondanks de “rookgordijnen” die bestuurders optrekken, de ondermijnende activiteiten van subversieve elementen bloot te leggen." Zo'n tekst doet me sterk denken aan het Committee On Un-American Activities in de jaren vijftig: Ten years of investigation by the Committee on anti-Dutch Activities and by its predecessors have established: (1) that the salafist movement in the Netherlands is foreign-controlled; (2) that its ultimate objective with respect to the Netherlands is to overthrow our free Dutch institutions in favor of a Islamic totalitarian dictatorship to be controlled from abroad; (3) that its activities are carried on by secret and conspiratorial methods; and (4) that its activities, both because of the alarming march of Islamic forces abroad and because of the scope and nature of salafist activities here in the Netherlands, constitute an immediate and powerful threat to the security of the Netherlands and to the Dutch way of life - https://www.britannica.com/topic/House-Un-American-Activities-Committee

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 feb. 2020 - 19:08

@ katootje Creatief en vindingrijk schrijfsel. Maar communisme vind ik onvergelijkbaar met lieden die het woord van een opperwezen en een profeet letterlijk nemen en religieuze spelregels boven seculiere en democratische wetten stellen.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 23:30

5% van de bevolking is moslim, een miniem gedeelte is wabisalifistisch. Ze hebben absoluut geen machtspositie, amper invloed. Deze 5 % moet dagelijks racisme ondergaan. En jij bent daar bang voor, jij maakt je zorgen. Totaal misplaatst Calimero-gedrag. Het tragische is dat je het bewust doet. Extreem rechts is een veel grotere bedreiging, zij zitten in de Senaat, het parlement en worden door de media bewierookt. Maar ga jij, als een goed boreaal maar weer een minderheid aanpakken. Jouw Forumgenoten zijn wellicht vatbaar voor je polarisatie-wens. Mijn forumgenoten hebben vertrouwen in de rechtsstaat, Jouw Forumgenoten proberen dat alleen maar te ondermijnen. En dat ligt natuurlijk ook aan de whabisalifimoslims.

michellekepen
michellekepen19 feb. 2020 - 8:48

Paul250371: "5% van de bevolking is moslim, een miniem gedeelte is wabisalifistisch" Of ze nu wabiasalifistisch zijn, of extremistisch onder een andere titel, de relevantie zit 'm welk gedeelte extremistisch is. En/of daar vatbaar voor is. Wat versta je precies onder "miniem". En waar is jouw "minieme gedeelte" op gebaseerd? Vlak na 9/11 in 2001 is er onderzoek naar extremisme gedaan. De uitslag was zo onthutsend (/ongewenst), dat kranten het weigerden te publiceren. Een nieuw onderzoek, dit maal door een gerenommeerder bureau (Intomart), liet echter nog onthutsender cijfers zien! Feit: - onderzoek wees uit dat 10% van de Nederlandse moslims de aanvallen van 9/11 goedkeurde. En onder Marokkanen bedroeg dit percentage zelfs 26%. Dus niet 'synmpathie voor', maar echt goedkeurden! Want het percentage 'sympathie voor' liep richting de 50%. ( bron https://www.rd.nl/oud/vs/010924vs01.html ) - en Aboutaleb, in zijn functie van directeur van Forum, in 2001: "Helft moslims Nederland: begrip voor aanslagen VS" https://www.nd.nl/nieuws/varia/733083/helft-moslims-nederland-begrip-voor-aanslagen-vs Dus daarom nogmaals, waar is jouw bewering op gebaseerd?

Mark Huysman
Mark Huysman19 feb. 2020 - 12:10

[…en Aboutaleb, in zijn functie van directeur van Forum, in 2001: “Helft moslims Nederland: begrip voor aanslagen VS”] Maar dat is niet hetzelfde als goedkeuren. Het aantal mensen dat de aanslagen goedkeurde is veel en veel kleiner. Ik denk dat als je onder ‘autochtone’ Nederlanders gaat kijken dat je een groter aantal vindt die de illegale alles-vernielende aanval op Irak uit 2003 goedkeurde. Er zijn nu eenmaal gekken in dit land, zowel in 'autochtone' als niet-'autochtone' hoek.

Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 22:32

Het lijkt me de hoogste tijd voor een tegenoffensief en er zijn veel mogelijkheden in Azië en de Arabische wereld – https://visie.eo.nl/artikel/2019/01/interserve-start-uitzendbureau

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet18 feb. 2020 - 9:36

Oke, en wat heeft dat hiermee te maken? Of is de behoefte tot reageren zo groot, dat de boodschap niet uitmaakt?

Cageman2
Cageman218 feb. 2020 - 11:01

Dus omdat een kleine private westerse partij zendelingen uitstuurt moet nederland de ogen dichtknijpen als er miljoenen aan oliegeld vanuit de golfstaten wordt gedoneerd, vaak verbonden met de overheden daar...om een extreem fundamentalistische, intolerante, anti-democratische geloofsleer te promoten? Omdat je achter elke rots een “bruinhemd” ziet omhels je de invloed van het salafisme maar? Kijk eens hoeveel overeenkomsten wahabisten hebben met jouw verafschuwde “bruinhemden” Is indonesie mooier geworden? Pakistan? Na het verspreidende salafisme?

Katootje2
Katootje218 feb. 2020 - 15:55

Cageman: "Dus omdat een kleine private westerse partij zendelingen uitstuurt..." Het lijkt me dat dat eerst maar eens grondig onderzocht moet worden: de foto geeft daar alle aanleiding toe.

GHS
GHS24 feb. 2020 - 14:22

Wart zou je er van vinden om bij de immigranten alleen "achtervolgde christenen" toe te laten?

wegmetons
wegmetons17 feb. 2020 - 22:17

Wat tot op heden duidelijk is geworden vind ik toch wel op zijn minst opvallend: - er worden miljoenen in een moskee gestoken vanuit Koeweit. - ex voorzitter van zelfde moskee vind het bij onze normen en waarden horen om een vrouw geen hand te geven. Dat mag hij prima vinden, ik vind het heel normaal om een vrouw een hand te geven. Ik schat in dat de meerderheid van de Nederlanders hier ook zo over denkt dus in dat geval behoort het niet geven van de hand dus niet tot onze normen en waarden. - extreem conservatieve moslims zijn in opkomst en proberen hun leefregels op te leggen aan anderen, tot bedreigingen aan toe. Mijn conclusie: er gaat hier iets helemaal niet goed. Wat je er aan kan doen weet ik niet, ze doen niets onwettigs dus aanpakken gaat niet. Het lijkt me wel goed om uit te dragen als politiek waar Nederland echt voor staat. Dus vrijheid om te geloven wat je wil en een ander dat ook toe te staan. Prima als jij volgens de regels van de Islam wil leven maar gun ook een ander volgens zijn/haar eigen regels te leven die niet overeenkomen met de jouwe.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 23:40

Helemaal eens.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 feb. 2020 - 21:00

“Onschuldige moskeebestuurders worden als criminelen in het verdachtenbankje onderworpen aan een politiek kruisverhoor over hun geloofsopvattingen en handelingen.” Ik ben op de helft van het terugkijken van het verhoor naar dhr. van der Blom, bestuurder van de blauwe moskee en iets met de Middenweg, hij is nu al voor mij door de mand gevallen, zo schimmig dat ik er geen reet van begrijpt, de indruk dat hier nadrukkelijk aan façade politiek wordt gedaan dringt zich aan me op, dhr. van der Blom weert zich kranig maar kan bij mij niet de indruk wegnemen dat het één en ander niet in de haak is, daarvoor zijn er teveel “incidenten” die erop wijzen dat ondanks de multi etnische façade het moslim broederschap en andere in onze ogen ongewenste invloeden wel degelijk een rol spelen, kamerleden zijn geen rechercheurs maar iedere rechercheur kan je vertellen dat dhr. van der B. meer weet, Kuzu zit trouwens ook in de commissie als brave Hendrik terwijl uit verhoren blijkt dat Turkije behoorlijk aan de weg timmert om ons problemen te geven met antidemocratisch islam geweld, pure minachting van de turken. Ik zal aan dhr. el Ouali toegeven dat ik geen kenner ben, daarvoor bieden de verhoren een goede inkijk, dat Nida hier op wil afdingen in dit specifieke geval geeft me geen goed gevoel, omdat dhr. van der Blom zo goed kan ontwijken?, denk niet dat je daarmee vooruitkomt, eerlijk duurt het langst, naar de islam en de nederlandse samenleving, volgens mij kan dat probleemloos samen als je je realiseert dat we niet alles kunnen toestaan wat ons schaadt.

I am Legion
I am Legion17 feb. 2020 - 19:01

Het is gelukkig zo dat het aantal extreem-linkse tezamen met het handjevol orthodoxe islam-aanhangers hier op Joop door hun marginale aantal en dito verbaal vermogen zodanig is dat ze vooral als hilarisch gezien mogen worden in hun verdediging, goedpraten, en ontkennen van het wél degelijk serieus te nemen probleem van de toenemende radicaliserende invloed op Nederlandse moskeeën en daarmee hun bezoekers vanuit het Arabische Schiereiland door financiering t.b.v. promotie van het salafisme. Nog gelukkiger is dat een grote meerderheid dit gevaar wel ziet en serieus neemt, inclusief een aantal vaste Joop-bezoekers die eerder in bijdragen bewezen hebben sterk links georiënteerd zijn, maar niet in het minst ook Nederlandse moslims zelf, van bezorgde moskeebezoekers tot en met verscheidene bekende en ook belangrijke vertegenwoordigers uit de diverse moslimgemeenschappen die niets moeten hebben van de salafistische invloed op de Sunnitische umma. Toch is er een onmiskenbaar sterke invloed gerealiseerd door het promoten van het salafisme o.i.v. radicale krachten vanuit het Arabische Schiereiland bij steeds meer moskeeën en daarmee ook moslims in Nederland en daar niet alleen. Dat onze overheid er onderzoek naar doet, waar ze toch ook al van veel weet naar mijn overtuiging, is prima maar niet zonder er ook iets tegen te ondernemen. Over de feiten rondom deze kwalijke op de Sunnitische umma wereldwijd invloedrijke krachten vanuit Saudi-Arabië, Koeweit, en de VAE schreef Robbert van Lanschot al eens het volgende duidelijke en feitelijke artikel in 2016 (!): https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/saoedi-arabie-wil-geen-sociale-hervormingen~b5189b6e/

5 Reacties
Pater
Pater18 feb. 2020 - 5:54

Grappig, het feit dat jij verbaasd bent dat linkse mensen zich uitspreken tegen gekochte invloed van vrouwvijandige antidemocratische invloed bewijst je verwrongen wereldbeeld.

Pater
Pater18 feb. 2020 - 5:55

Hè, foutje. Tweede keer invloed moet zijn krachten.

I am Legion
I am Legion18 feb. 2020 - 10:07

Nee Pater, je begrijpt me weer verkeerd. Ik constateer dat het gelukkig zo is dat veel linkse mensen, ook de vaste hier op Joop, én nog belangrijker, een aantal belangrijke mensen uit de Nederlandse moslimwereld net als gewone moskeebezoekers de zorg delen over de sterke salafistische invloed vanuit het Arabische Schiereiland. Maar dat verhindert de feiten niet dat er, niet alleen hier, verschillende linkse figuren en moslims zijn die geen gevaar zien in deze buitenlandse salafistische invloeden, het als vrijheid goedpraten, bagatelliseren, vooral het onderzoek van en mogelijke aanpakken door de overheid als kwaad zien, en het geen probleem vinden dat al veel moskeeën en hun besturen overgenomen zijn door deze salafistische krachten met hun financiële middelen en ook overtuigingskracht de juiste Islam te vertegenwoordigen.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 23:44

I am Legion Oooohhh Daar komt het gevaar. oeoeoeooeoeoehhhh. Te paard mannen, de kromzwaarden marcheren door de straten. Extreem rechts is een groter gevaar, zij hebben macht in Nederland.

WimpyH
WimpyH19 feb. 2020 - 13:53

"Grappig, het feit dat jij verbaasd bent dat linkse mensen zich uitspreken tegen gekochte invloed van vrouwvijandige antidemocratische invloed bewijst je verwrongen wereldbeeld." De verbazing is ditto dat links antisemitisme ook nog steeds niet op de agenda heeft staan. https://joop.bnnvara.nl/opinies/palestina-is-geen-excuus-links-moet-antisemitisme-op-de-agenda-zetten Ruud Koopmans, hoogleraar en islamkenner, stoort zich aan het feit hoe er tegenwoordig naar iemand wordt gekeken als hij of zij kritiek heeft op de islam. “Kritiek op de islam wordt heel snel als islamofobie gezien en als een vorm van racisme”. De hoogleraar, die zichzelf als links omschrijft, vindt dat de linkse en “mainstream rechtse” partijen vaak kritiekloos naar de islam kijken. “Op een af andere manier zijn de moslims als slachtoffergroep gedefinieerd, wat ze op wereldschaal helemaal niet zijn.” https://wnl.tv/2019/10/27/hoogleraar-als-je-kritiek-op-de-islam-hebt-word-je-in-de-rechtse-hoek-geplaatst/

Bert Oling
Bert Oling17 feb. 2020 - 18:52

Toch proef ik een wat merkwaardige tegenstrijdigheid in veel reacties. Terwijl we er alles aan doen binnen de wettelijke mogelijkheden om de opkomst van extreem rechtse fascistoïde bewegingen tegen te gaan, zouden we bij vergelijkbare fascistoïde wahabistische clubs gefinancierd uit SA middelen moeten wegkijken en de uitwassen met de mantel der liefde bedekken. En allemaal om vooral niet rascistische genoemd te worden.....

7 Reacties
Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 22:30

"Terwijl we er alles aan doen binnen de wettelijke mogelijkheden om de opkomst van extreem rechtse fascistoïde bewegingen tegen te gaan," Wat dan precies? Hebben ze onlangs misschien een trekker in beslag genomen?

Grietje Genot
Grietje Genot17 feb. 2020 - 23:00

De bekende kolder, achterklap en kwaadaardige prietpraat, ... bedoelt om de aandacht af te leiden van 't bruine gevaar, no doubt. Intussen zitten de fascisten hoog en breed en droog in het parlement, in allerlei gremia, in het openbaar bestuur en bepalen ze welke mensen met een kleurtje, achteraf, allerlei toeslagen moeten terugbetalen. De invloed van de orthodoxe moslims - wier opvattingen ongeveer even achterlijk en even levensvatbaar zijn als die van de SGP - blijkt vooralsnog alleen in de hoofden van wat broekenmannetjes en -vrouwtjes rond te suizen... intussen gaat de dief in de nacht er met de poet vandoor. We proberen al 30, 40 jaar die vermaledijde moslims een toontje lager te laten zingen. Ook deze boemerang zal wederkeren.

Pater
Pater18 feb. 2020 - 6:13

Ik zie in veel reacties een duidelijke veroordeling van gekochte antidemocratische vrouwvijandige invloed, zonder tegenstrijdigheid.

Jerry Bidet
Jerry Bidet18 feb. 2020 - 9:38

Grietje, ik vind het geen Genot om uw reacties te lezen.

Bert Oling
Bert Oling18 feb. 2020 - 10:22

Als ik het over “we” heb beste Katootje en Grietje Genot dan heb ik het over ons. Mensen met het hart voor de samenleving op de juiste plaats, namelijk “links”. Ik ben dan ook verbijsterd dat jullie in feite het fascistoïde gevaar van de wahabistische stroming in de Islam bagatelliseren en soms zelfs ontkennen.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 23:47

Grietje Genot Inderdaad.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 23:57

"Ik ben dan ook verbijsterd dat jullie in feite het fascistoïde gevaar van de wahabistische stroming in de Islam bagatelliseren en soms zelfs ontkennen." Hoe kom je daar bij, wat een onzin. Niemand ontkent dat deze extreem rechtse conservatieve religieuze stroming bagger is en niets toevoegt. Het gaat alleen om vrijheid van geloof en keuze. En we hebben de rechtstaat. Waarom die angst, die hetze? "intussen gaat de dief in de nacht er met de poet vandoor." dat is veel schadelijker en veel concreter. Waarom ben jij, als links iemand, zo gretig om dat oordeel te vellen. Van die rechtse draken hier is het logisch om te verdraaien, volgens hen was Hitler links, zij framen en lullen maar onzin maar waarom doe jij daar aan mee?

Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 18:33

Inzake de ophef over de 'eed' vragen: kijk eens naar het verhoor door de commissie van de heer Sandee , dan begrijpt u het wellicht beter.

Audio
Audio17 feb. 2020 - 17:27

De Raad van Marokkaanse Moskeeën ziet de bui al hangen. Zij willen niet geassocieerd worden met moslimextremisten die allerlei moskeeën proberen over te nemen. Er ligt een taak voor de AIVD en justitie. Die moeten de wahabisten aanpakken. De mensen die ondanks alles de moslimextremisten blijven verdedigen, maken zichzelf verdacht.

3 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend18 feb. 2020 - 8:40

Inmiddels wordt ook Saïd Bouharrou bedreigd en is er een petitie tegen hem gestart in radicale moslimkringen die hem, geheel in de fascistoïde traditie, framen als nestbevuiler en volksverrader. Die petitie is inmiddels ca 2500 keer getekend.

michellekepen
michellekepen18 feb. 2020 - 23:12

Herr Vorragend, Petitie tegen Saïd Bouharrou, omdat hij meent (onder ede!) de waarheid te moeten vertellen. De waarheid vertellen en de belangen van de Nederlandse overheid dienen, en niet die van de moslims (zie tekst petitie). Blijkbaar is dat een tegenstrijdigheid, de belangen van de staat en die van moslims. Ben benieuwd of er hier op Joop mensen zijn die deze petitie getekend hebben. Als ik zo de reacties bekijk, dan zie ik namelijk wel een paar potentiële tekenaars. (gelukkig is de afkeer wel veruit in de meerderheid)

Paul250371
Paul25037119 feb. 2020 - 0:00

Niemand verdedigt extremisten. Hoe graag je dat ook zou willen.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal417 feb. 2020 - 16:40

en zo blijkt dat Elke Kerk wel een gitzwart randje heeft.

Thuiszitter
Thuiszitter17 feb. 2020 - 15:14

Op dit moment wordt oud burgemeester Krikke ondervraagd, vrouwenbesnijdenis wordt geen afstand van genomen dan houdt het voor mij al op. Verder komt ter sprake van het houden van facade politiek maw. binnenskamers luiden er andere boodschappen dan naar buiten toe. Ik ben benieuwd of nav dit onderzoek bepaalde stromingen binnen de islam alhier worden verboden.

3 Reacties
Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 16:15

Het zal ondergronds gaan in geval van verbod.Bovendien kun je ideeen niet verbieden. Maar laten we hopen dat e.e.a. ertoe lijdt dat Islamitisch onderwijs wordt verboden zodat kinderen daar niet vergiftigd kunnen worden maar eerder gederadicaliseerd. Gewoon alleen nog openbare scholen. Hoewel gezien deze verhoren ook Openbare scholen niet bepaald gevrijwaard zijn momenteel. Wat wel nadrukkelijk afgedwongen zou kunnen worden is de absolute gelijke behandeling van alle NL-ers. Dus ook meisjes met een allochtone achtergrond dienen tot het uiterste beschermd te worden tegen religieuze en culturele uitwassen.

Paul250371
Paul25037119 feb. 2020 - 0:04

Ahhh, Verbieden. Natuurlijk, verrassend. De rechtstaat is niet afdoende genoeg om de moslim te temmen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2020 - 13:16

Femmes for Freedom heeft onlangs aangifte gedaan tegen de Al Fitrah Moskee en haar bestuurders wegens het propageren van strafbaar gedrag: het sluiten van religieuze huwelijken zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk; het sluiten van polygame huwelijken; genitale verminking van vrouwen.

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 15:06

Een te scherp aangezet artikel, dat daardoor averechts werkt. De schrijver loopt te hard van stapel, en mist daardoor zijn doel. De openbaarheid is van groot belang, omdat de waarheidsvinding bij een parlementair onderzoek of enquête, net als bij een strafproces (hoewel dat iets wezenlijk anders is), door iedereen gevolgd moet kunnen worden. Dat maakt zowel de procedure als de uitkomst meer overtuigend, en ook zo nodig beter te bekritiseren! Alleen bij uitzondering mag om prangende redenen (b.v. de veiligheid van een getuige) tijdelijk beslotenheid worden toegepast. Intussen heeft ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland erkend “dat een kleine groep jongere, orthodoxe moslims voor problemen zorgt in moskeeën. De andere gelovigen worden door hen onder druk gezet om mee te doen met de 'strenge' koers.” (NOS). Overigens krijg ik ook de indruk dat de commissie enigszins bevooroordeeld te werk gaat -met een gesloten vraagstelling die van wantrouwen uitgaat-, maar wat niet klopt moet in het openbaar weerlegd kunnen worden. Zelf heb ik altijd goede ervaringen met bezoeken aan moskeeën gehad, zowel in verband met werk als uit anderen hoofde (b.v. gastvrije iftar-maaltijden). In dit opzicht onderschrijf ik wat de schrijver daarover zegt. Buitenlandse financiering moet m.i. in principe niet verboden worden, omdat die steun tot de vrijheid van godsdienst hoort. (Net zoals b.v. activiteiten van kerken in het buitenland steun uit Nederland hebben (gehad)). Maar er is zeker wel reden om die financiering kritisch te bezien, en misschien aan beperkingen onderwerpen, vooral waar mogelijk extremistische invloed wordt “gekocht”.

Robert Follon
Robert Follon17 feb. 2020 - 15:04

[Vrijwilligers van moskeeën als de Blauwe en Centrum de Middenweg verdienen een lintje voor de bruggen die ze bouwen] Ah, dus ze bouwen met buitenlands geld een 'brug' in elke Nederlandse stad? Interessant.... https://www.parool.nl/amsterdam/hoofdimam-blauwe-moskee-wil-moskee-bouwen-in-elke-grote-nederlandse-stad~bfd2998cf/

3 Reacties
Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 16:53

Zij bouwen bruggen hier en wij bouwen bruggen daar - Interserve start uitzendbureau – Er zijn veel mogelijkheden in Azië en de Arabische wereld – https://visie.eo.nl/artikel/2019/01/interserve-start-uitzendbureau

Folkert2
Folkert218 feb. 2020 - 0:16

Katootje, je snapt het verschil niet tussen private projecten en projecten vanuit een overheid gestimuleerd. Maakt niet uit verder, maar misschien moet je toch het verschil eens onderzoeken voordat je weer zo`n whataboutism plaatst

Robert Follon
Robert Follon18 feb. 2020 - 7:17

Appels en peren. Hoewel ik het ook niet goedkeur. Dat "wij" zoiets doen, wil overigens niet betekenen dat wat o.a. de blauwe moskee doet dan maar dikke prima is.

johannn2
johannn217 feb. 2020 - 14:51

Hij heeft wel een punt. Waarom wordt de financiering door buitenlandse ultra-rechtse van politieke partij PVV niet onderzocht? Waarom zijn dubieuze geldschieters voor moskeeën wel een probleem maar extreem-rechtse geldschieters van politieke partijen niet? .

4 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren17 feb. 2020 - 17:11

Net zo onwenselijk inderdaad, volgens mij is het al verplicht voor partijen om dit aan te geven.

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 19:25

@ johannn: Dat is een whataboutism. Het een sluit het ander niet uit.

Becausky
Becausky17 feb. 2020 - 23:27

@Z-Edje "Oh ja , nog een klein verschilletje: ik heb Wilders nog niet horen preken voor vrouwenbesnijdenis" Ik zie het thema vrouwenbesnijdenis ook nergens vermeld in het artikel. Het onderzoek gaat over "geldstromen " uit "verkeerde" hoek ( en dan alleen geld dat naar moskeeen gaat, niet het geld dat nederlandse bedrijven uit die hoek verdienen, want in dat geval is het een prima hoek om te vertoeven ) Want het stemvee moet bang blijven voor Moslims, en crypto-fascisten binnenhalen als de bevrijders

johannn2
johannn218 feb. 2020 - 13:19

Olav, Ik vergelijk, en dat is verdedigbaar. Ik verdedig geen van beiden. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 feb. 2020 - 14:02

Ik zag anders zojuist een bestuurder zitten die het geld van allerlei BV-s gehaald had een bedrijf onderverdeeld in meer BV's begreep ik, was onduidelijk, maar hij wist niet wat voor bedrijf. Een pand kocht voor 1 miljoen en korte tij later verkocht voor 1.9 miljoen etc..etc.. Projecten die blijkbaar niet te duiden waren. Ik vond het maar een zeer wazig verhaal, het spijt me, had het graag anders gezien.

Freek3
Freek317 feb. 2020 - 14:02

Hét kenmerk van de mens is dat de diersoort mens heeft geleerd HOE het moet denken. Religie maakr hieraan een einde door mensen dusdanig te indoctrineren dat ze leren WAT ze moeten denken. Daarmee pleegt (elke) religie een misdaad tegen de mensheid, het maakt er dieren van. Elke bestuurder in elke religie is daaraan medeplichtig. En [Onschuldige moskeebestuurders ] bestaan dus helemaal niet.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 feb. 2020 - 13:34

Zie de reactie van Nourdin El Ouali Politiek leider NIDA als overbodig als het is zoals hij beweerd dat er werkelijk niets aan de hand is vanwaar dan deze reactie? Of zou er een mogelijkheid zijn dat er wel degelijk geldstromen vanuit ondemocratische fundamentalistische landen en salafisten en jihadisten organisaties naar Nederland gestuurd worden. Zou zeggen geachte heer Nourdin El Ouali wacht rustig af en reageer triomfantelijk als er niets aan de hand is.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2020 - 14:54

Ik weet dat de Antwerpse Moskee al heel lang 100% gefinancierd wordt door Saoedie Arabie. Volledig transparant. Als het gaat om invloed op de NL samenleving, dan vind ik politieke partijen gevaarlijker. Waar halen die hun geld vandaan? Rechters overwegen wel eens dat gezien alle publiciteit de strafmaat lager is omdat de negatieve publiciteit al een straf op zich is. Dan is de gekozen vorm, een publiek tribunaal, het kritisch ondervragen van een minderheid op de publike zender, heul erg fout. Zou R echt het woord 'transparantie' durven te gebruiken als hij ernaar wordt gevraagd wie deze vorm van verhoor heeft verzonnen?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 feb. 2020 - 16:26

@stokkickhuysen 17 februari 2020 at 15:54 Politieke partijen worden gefinancierd door de Nederlandse overheid, leden en sympathisanten.Schenkingen van een substantieel bedrag moet worden opgegeven gelijk als schenkingen aan individuele politici. Dat deze vorm van verhoor is gekozen is verstandig het blijkt nu al dat mensen vanwege het verstrekken van informatie of het innemen van een standpunt binnen en buiten de moslim gemeenschap bedreigd worden. Ten leste, maar dat is een persoonlijke noot, Na eeuwen van christelijke bemoeienis en onderdrukking zit niemand te wachten op een nieuwe religie die geen openheid van zaken wil geven en dreigementen uit tegen mensen die voor openheid zijn..

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2020 - 16:50

"Waar halen die hun geld vandaan?" Onder andere uit giften maar die moeten wel gemeld worden. Ollongren wilde in 2019 giften aan Nederlandse politieke partijen van buiten de Europese Unie aan banden leggen. Geen idee hoever ze daarmee is.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 feb. 2020 - 21:25

@stokkickhuysen 17 februari 2020 at 15:54 Politieke partijen worden gefinancierd door de Nederlandse overheid, leden en sympathisanten.Schenkingen van een substantieel bedrag moet worden opgegeven gelijk als schenkingen aan individuele politici. Dat deze vorm van verhoor is gekozen is verstandig het blijkt nu al dat mensen vanwege het verstrekken van informatie of het innemen van een standpunt binnen en buiten de moslim gemeenschap bedreigd worden. Ten leste, maar dat is een persoonlijke noot, Na eeuwen van christelijke bemoeienis en onderdrukking zit niemand te wachten op een nieuwe religie die geen openheid van zaken wil geven en dreigementen uit tegen mensen die voor openheid zijn..

Eric Minnens
Eric Minnens17 feb. 2020 - 12:21

"Niet moskee, maar parlementaire commissie is gevaarlijk" Wat een stemmingmakerij. Onmiddellijk bijgevallen door de politiek correcten onder ons. Gelukkig is, ook hier, niet iedereen zo correct. Want dan zouden er helemaal geen prangende vragen worden gesteld, en geen feiten boven tafel komen. En die feiten, daar gaat het om. Daar ben je toch niet bang voor, Nourdin? Als er niks kwalijks aan de hand is, is dat alleen maar gunstig voor de moslimgemeenschap.

5 Reacties
Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 13:00

Er kan groot verschil van inzicht bestaan over wat wel of niet 'kwalijk' is. Meneer beoefent politiek op basis van Islam. Me dunkt dat hij vanwege zijn levensovertuiging/geloof wat anders in het leven staat dan de gemiddelde atheistische democraat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2020 - 14:03

Me dunkt dat hij vanwege zijn levensovertuiging/geloof wat anders in het leven staat dan de gemiddelde atheistische democraat. En de gemiddelde Gristen?

michellekepen
michellekepen17 feb. 2020 - 15:26

Middenveld, Ik ben zo vrij om er van uit te gaan dat Eric* heel goed weet dat Nordin politiek beoefent op basis van de islam. Ik denk dat Eric zich wat dat betreft eerder richt op de zogenaamde 'politiek correcten'. Die zelf voorwenden wel degelijk open te staan voor democratische waarden als waarheid, vragen stellen en dingen boven tafel krijgen. (* indien ik het verkeerd zie, verbeter me gerust)

Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 16:11

@stokkkickhuysen Die ook natuurlijk. Alleen gaat het nu om de financiering van moskeeen en de vraag in hoeverre er invloed is vanuit onvrije, islamitische landen op de ontwikkelingen in ons land. Er lijkt, ook gezien de verhoren, in toenemende mate sprake van orthodoxie in de geloofsbeleving van (jonge)moslims. Iets dat niet toe te juichen is. Zelf stond ik vorig jaar in een middelgrote stad stomverbaasd dat ik een jong meisje met hoofddoek tegen een ander jong meisje met hoofddoek hoorde zeggen dat ze geen Youtube mocht kijken en geen muziek luisteren, want Haram! Kijk, zelf heb ik Christelijk onderwijs genoten in een tijd waarin de hippies net hun slag hadden geslagen en de scherpe randjes er in algemene zin wel al af waren. (op ongetwijfeld wat orthodoxe gebieden na) Maar alleen al de mores op die school waren beklemmend en beangstigend, terwijl het een relatief gematigde Protestantse school betrof. De invloed van religie op samenlevingen is ernstig, die op de geestesgesteldheid van jonge mensen zo mogelijk nog ernstiger. Dat moeten we niet willen. En al zeker niet als het een religie betreft die zeer nadrukkelijk de gelijkwaardigheid van alle mensen niet erkent.

Eric Minnens
Eric Minnens17 feb. 2020 - 17:26

@michel Ik bedoel hier met politiek correct dat iemand (niet-moslim) het belangrijker vindt om moslims te verdedigen tegen discriminatie, dan om hun geloof (in de ruimste zin, dus ook de financiering) te bekritiseren. Wie kritiek op de islam heeft, discrimineert moslims, volgens de politiek correcteling. En hoort thuis in het kamp van Wilders, vandaar het bijwoordje 'politiek'.

wegmetons
wegmetons17 feb. 2020 - 12:06

Ik ben benieuwd hoe de heer El Ouali reageert op het verhoor van de vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën. Die heeft zojuist keiharde kritiek geuit op een aantal Moskeeën en een groep extreme geloofsaanhangers. Vond het nogal explosieve informatie in ieder geval

8 Reacties
Frits Frotlip
Frits Frotlip17 feb. 2020 - 12:39

Wel positief in ieder geval. Zo zie je maar, niks is wat het lijkt.

Staart2
Staart217 feb. 2020 - 12:52

Daar ben ik ook heel benieuwd naar ,extreem links wat hier op Joop de hoofdmoot is zal wel weer wegkijken en de extreme geloofaanhangers verdedigen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 feb. 2020 - 13:51

Die meneer Bouharrou van de Marokkaanse Raad van Moskeeën heeft wel ballen. Als normale moslim ingaan tegen het steeds groter wordende clubje fascistoïde salafisten is niet zonder gevaar. Dat bleek ook maar weer door de zeer ernstige bedreigingen aan het adres van Hajer Harzi van de moskee van Geleen.

Pater
Pater17 feb. 2020 - 14:11

@Staart Als je de moeite had genomen de stukjes hieronder te lezen had je gezien dat vrijwel niemand NIDA steunt. Moet je wel die moeite even nemen en niet meteen je gigantische vooroordelen de ruimte geven.

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 15:10

@ Staart: [.....extreem links wat hier op Joop de hoofdmoot is....] Jaja! Vandara dat zo veel reaguurders als jij hier hun commentaar kunnen plaatsen!

Becausky
Becausky17 feb. 2020 - 16:18

@Staart ( Naar de kont van het paard?) zijn er voor jouw clubje niet genoeg plekken waar je je kwakje kwijt kan?

Staart2
Staart217 feb. 2020 - 19:14

@Pater Nou de eerste reacties waren in grote mate positief,nadat de voorzitter van de Marokkaanse vice voorzitter vanmorgen sprak kwamen opeens de afkeurders. Heeft dus niks met mijn vooroordeel te maken wat in dit geval ook niet zo fout is. Ik neem het links kwalijk dat zei constant hun ogen voor gesloten houden.

Pater
Pater18 feb. 2020 - 6:10

@staart Nam ik de moeite naar onder te scrollen om je bewering fe onderzoeken , zonde van de tijd. Ook bij de eerste reacties slechts een enkeling die het eens is met Nida.

Audio
Audio17 feb. 2020 - 12:01

Er bestaat consensus binnen de politiek dat de invloed van Saoedi-Arabië en andere extreme groepen zoals salafisten en jihadisten te groot is geworden. De piketpaaltjes moeten weer geslagen worden, zodat iedereen weet waar de grenzen liggen. Vandaar deze enquête.

Joop den Uil
Joop den Uil17 feb. 2020 - 11:38

details over infiltratie (en dergelijke) zijn vanmorgen duidelijk geworden.Het zou gaan om 15-20 instanties ? Kunnen we aannemen dat dit over geheel Europa aan de hand is , of alleen Nederland ? Goed dat er nu eens eea boven water komt en dat er de positieve houding bestaat om dat aan te pakken.

1 Reactie
Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 13:33

Maar het is toch allang bekend uit diverse undercover acties van journalisten dat er het nodige aan schimmigheid en wetteloosheid in diverse Moskeeen plaatsvindt? En dat wat naar buiten toe gecommuniceerd wordt vaak sociaal wenselijk maar zeker niet de praktijk van alledag is?

tinekea2
tinekea217 feb. 2020 - 11:31

Blijft moeilijk, he, zelfkritiek? Het is altijd de schuld van een ander...…..

Audio
Audio17 feb. 2020 - 11:28

Je kunt prima zaken doen met landen die een totaal andere cultuur, religie of politieksysteem hebben. Maar je moet natuurlijk niet hun religie of cultuur importeren. Dat is heel dom want wie met pek omgaat, wordt ermee besmet.

1 Reactie
Audio
Audio17 feb. 2020 - 11:53

Het zal duidelijk zijn dat het hier gaat om salafisme en (Saoedisch) Wahabisme. Dus olie kopen is prima, maar daar moet het dan ook bij blijven. Het is natuurlijk altijd beter om die olie ergens anders te kopen.

Starter2
Starter217 feb. 2020 - 11:23

En toen onderschreef de raad van Moskeeën de mening van de AIVD. Kan dit stukje proza ook weer de prullenbak in. Je moet wel ziende blind en horende doof zijn als je ontkent dat er geen probleem is.

1 Reactie
OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 23:07

@ Starter: Je bedoelt, neem ik aan: ".....als je ontkent dat er een probleem is"?

harmmeijer
harmmeijer17 feb. 2020 - 11:18

Marokkaanse moskeeën geven AIVD gelijk: https://nos.nl/l/2323443

1 Reactie
ona2
ona217 feb. 2020 - 16:57

Marokkaanse moskeeën is wel heel groot gesteld. Bouharrou heeft in feite wat te vertellen over twee kleine moskeeën: Masjid Touba in IJsselstein https://www.rmmn.nl/over-ons/ Moskee Al-Moslimin in Nijmegen (feitelijk hoofdkantoor van RMMN) https://images1.persgroep.net/rcs/WNFiE_U_yg6eOmadi6QMFQxIVzk/diocontent/64477509/_fill/1200/798/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9 RMMN vertegenwoordigt niet meer dan dit. NOS had beter haar werk moeten doen.

Pater
Pater17 feb. 2020 - 10:55

Meneer Nourdin El Ouali ziet alle balken in de ogen van anderen, maar niet die in zijn eigen oog. Natuurlijk kan het allemaal eleganter, maar er verschijnt wel degeIijk een beeld van een buitenlands gefinancierde en beïnvloede salafistisch georiënteerde minderheid die de gematigden, en de vrouwen natuurlijk, opzij zet. Hij weet dat natuurlijk ook. Waarom staat juist hij niet op de barricades om die ongewenste invloeden te bestrijden en daarmee de inderdaad aanwezige democratische krachten te steunen ? Waarom ontkent hij die problemen ? Ik neem dat meneer Nourdin El Ouali zeer kwalijk. En hij degradeert daarmee zijn politieke partij. Hoezo progressief ?

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2020 - 13:46

NIDA had in 2016 geen probleem met het zwart maken van Femmes for Freedom. https://joop.bnnvara.nl/opinies/probleem-nida-en-denk-chanteren-bereik-niets

harmmeijer
harmmeijer17 feb. 2020 - 14:00

Zeer vrouwonvriendelijke shariarechtbanken zoals in Groot-Brittannië moeten we hier niet hebben: https://www.vn.nl/zo-werken-de-shariaraden-in-engeland/

Pater
Pater17 feb. 2020 - 15:44

Klopt, toen viel hij FFF in de raad fel aan omdat ze meen ik voor strenger politie-optreden bij geweld binnen het huwelijk waren, en dat vond de VVD ook, schande ! In werkelijkheid wil NIDA kennelijk niks kwaads over de islam horen, dat ze op die manier vrouwonderdrukkende praktijken beschermen, toen en nu, is kennelijk van minder belang.

Pater
Pater18 feb. 2020 - 6:04

@merel Precies. En ik herinner me een Deens undercoveronderzoek bij 8 moskeeën waarbij imams in beslotenheid zeer vrouwvijandige uitspraken deden. Ik vind dat NIDA welbewust de ogen sluit voor dat soort zaken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2020 - 13:22

FFF heeft ook recent aangifte gedaan tegen de bstuurders van de Al Fitra moskee. Eerder tegen de As Soennah-moskee wegens een prediker die genitale verminking van vrouwen aanbeval.

TwoTone
TwoTone17 feb. 2020 - 10:02

We moeten ons wel realiseren dat de ilslam niet alleen een geloof is maar ook een politiek maatschappelijk ordeningsysteem met eigen rechtsysteem. Dit verklaart ook waarom er miljoenen op te halen zijn bij andere landen. Het is dus wel degelijk van belang om de voor en tegens hiervan te beoordelen. De wijze om dit te doen is altijd een lastige keuze.....

1 Reactie
OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 23:04

@ TwoTone: [We moeten ons wel realiseren dat de lslam niet alleen een geloof is maar ook een politiek maatschappelijk ordeningsysteem met eigen rechtsysteem]. Dit klopt niet. De islam kent -net als het Christendom- zeer uiteenlopende stromingen. En er is dan ook geen identiek "politiek maatschappelijk ordeningsysteem met eigen rechtsysteem" in de uiteenlopende (in meerderheid) islamitische landen. Sharia is in de eerste plaats een religieuze plichtenleer en niet een echt rechtssysteem.Niet verrassend is dus, dat er zeer uiteenlopende versies van sharia bestaan. De uiteenlopende "scholen" hebben elk eigen interpretaties. Voor veel actuele maatschappelijke vraagstukken worden daardoor verschillende en soms zelfs tegenstrijdige richtlijnen gegeven. De sharia heeft slechts betrekking op een beperkt aantal rechtsgebieden: familierecht, enkele strafrechtelijke delicten, oorlogs- en contractenrecht en de juridische positie van niet-moslims en vrouwen. Al het overige valt onder de regelgevende bevoegdheid van de overheid. De meeste landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kennen een duaal rechtssysteem met religieuze en seculiere rechtbanken. De religieuze behandelen voornamelijk familie- en erfrechtszaken. Er zijn ook veel landen waar sharia naast wetgeving naar westers model van kracht is. Alleen al het lemma "sharia" op Wikipedia kan je een eind verder helpen.

Semmel
Semmel17 feb. 2020 - 9:58

Volgens sommige dwaallichten hier zou het beter zijn om een Islamitisch tribunaal tegen onze parlementaire democratie te beginnen. Compleet de weg kwijt, the usual suspects.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen17 feb. 2020 - 15:43

Semmel, Jouw woorden brengen mij op de volgende gedachte: wat zou de sharia van een dergelijk parlementair (flits)onderzoek vinden? Alleen al de onderzoeksvragen zouden in sommige landen als blasfemisch beoordeeld worden zie ook https://www.parlement.com/id/vkzw5qnnn4zt/parlementaire_ondervragingscommissie

Jozias2
Jozias217 feb. 2020 - 8:00

Ik snap het probleem niet zo. Er zijn zeer veel vaste parlementaire commissies en in de loop van de tijd ook zeer veel tijdelijke parlementaire commissies geweest. Het horen van deskundigen (ook onder ede) is gewoon een mogelijkheid die we in onze democratie met elkaar hebben afgesproken en dat gebeurt bij tal van onderwerpen. Waarom de suggestieve opmerkingen zoals: beklaagdenbankje, guilt by Association, criminelen en showproces? De schrijver creëert hiermee een beeldvorming die hij zelf zegt te willen bestrijden (of wil hij eigenlijk de slachtofferrol versterken?) en zonder deze beeldvorming zou het een gewoon parlementair onderzoek zijn. De aanleiding is overigens de motie van SGP en SP. Het is ook nogal wiedes dat de integriteit van moskee bestuurders in twijfel wordt getrokken. Er is sprake van overheidsfinanciering vanuit onvrije landen richting moskeeën en organisaties in Nederland. Dan moet je toch willen weten wat er precies aan de hand is en of deze financiering niet wordt gebruikt om de Nederlandse samenleving negatief te beïnvloeden. Bij een onderzoek en de vaststelling dat de financiering er is is het toch logisch daar bij deze bestuurders naar te vragen. En als je er naar vraagt stel je per definitie de integriteit ter discussie. De uitkomst kan echter twee kanten op. Als de integriteit boven elke twijfel verheven zou zijn dan is een onderzoek en het stellen van de vraag immers niet nodig. Het lijkt alsof NIDA bang is voor de uitkomsten en het onderzoek en de uitvoerders daarvan zwart probeert te maken omdat de uitkomsten moeilijker bestreden kan worden. Een bekende praktijk bij de FVD PVV en Trump.

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries17 feb. 2020 - 11:10

Jozias, de aanleiding voor dit onderzoek is het vermoeden van buitenlandse steun voor activiteiten die onze democratische waarden ondermijnen. Het bankje waarin de opgeroepenen zitten, is dus wezenlijk een verdachtenbankje. Niet in eng juridische zin, maar dat is ook geen noodzakelijke voorwaarde om van verdachtenbankje te mogen spreken.

Jozias2
Jozias217 feb. 2020 - 14:33

@Bert, Er is geen vermoeden van buitenlandse steun. Deze buitenlandse steun is ook in zeker 30 gevallen aangetoond. Het onderzoek gaat er juist om de feiten boven water te krijgen en om dingen te kunnen veranderen: "Het doel van het onderzoek is inzicht te verwerven in de mogelijkheden om deze beïnvloeding te doorbreken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om moskeeën die gefinancierd worden door ondemocratische dictaturen uit het Midden-Oosten." Met de volgende onderzoeksvragen: "De onderzoeksvragen luiden als volgt: 1. Op welke wijze worden maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, beïnvloed vanuit onvrije landen? 2. Om wat voor maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland gaat het vooral? 3. Welke redenen liggen er ten grondslag aan ongewenste beïnvloeding vanuit onvrije landen? 4. Wat zijn de gevolgen van deze beïnvloeding voor de islamitische gemeenschappen en voor de samenleving als geheel? 5. Welke mogelijkheden hebben de maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland nu om deze ongewenste beïnvloeding tegen te gaan? 6. Welke maatregelen zijn genomen en welke bevoegdheden hebben landelijke en lokale overheidsinstanties (o.a. gemeenten) om ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen tegen te gaan en wat is er bekend over (in)effectiviteit van deze maatregelen? 7. Welke andere maatregelen zouden genomen kunnen worden om ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen tegen te gaan?" Lijken mij hele valide vragen waar je deskundigen/ getuigen voor uitnodigt. Daarmee zitten deze deskundigen toch niet in het verdachtenbankje? Het hoofd van de AIVD is net zo goed onder ede gehoord.

Libertain
Libertain17 feb. 2020 - 6:32

(“ Het gevaar voor onze democratische rechtsorde komt niet van moskeeën of het buitenland, maar zit aan de knoppen van de macht.”) Moet u opletten, straks volgt in deze lijn van redenering het van oudsher bekende werkwijze van ethische profilering. Wat u thans gadeslaat is het publiekelijk doodgaan van onze democratie.

4 Reacties
Audio
Audio17 feb. 2020 - 8:36

"Wat u thans gadeslaat is het publiekelijk doodgaan van onze democratie. " De bedreiging voor de democratie komt van groepen die als "extreem" gekarakteriseerd kunnen worden. Dus extreemlinks, extreemechts en de jihadisten. Wie de schoen past trekke hem aan. Het is zaak om deze extreme groepen buiten het bestuur te houden en als ze staatsgevaarlijk blijken te zijn, ligt er een taak voor de AIVD en justitie. Wie de democratie wil versterken, moet in 2021 op een middenpartij stemmen; maak het midden groot (en de extremen klein)!

Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 12:08

Meneer El Ouali wil gebedsruimten in openbare gebouwen. Dat lijkt me pas een gevaarlijke trend.....

Libertain
Libertain17 feb. 2020 - 14:48

@Audio, ("De bedreiging voor de democratie komt van groepen die als “extreem” gekarakteriseerd kunnen worden") Bedoel je alweer PVV en FvD? Je noemt ze staatsgevaarlijk, is het zeer moeijlijk dergelijke extremisten te bestrijden die tot in de Tweede of Eerste kamer doorgendrongen zijn, toch?

Audio
Audio17 feb. 2020 - 17:22

@Libertain Er zijn 3 groepen extremisten: extreemlinks, extreemrechts en extreme moslims. Jij behoort waarschijnlijk bij de tweede groep, extreemlinks.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2020 - 5:20

--- Dit bericht is verwijderd —

11 Reacties
Marinus C.
Marinus C.17 feb. 2020 - 8:50

Als we hier scheiding tussen kerk en staat hebben, hoe kan het dan zo zijn dat in 2000 de christenen unaniem, en voor de volle 100,00% tegen het homohuwelijk stemde, en dat op grond van Bijbelse onzin? Hoe kan het zo zijn dat het verbod op godslastering pas in vorig decennium is afgeschaft. Hoe kan het dat de zondagsrust een ding was? Waar komen Scholen op religieuze grondslag vandaan? Waarom wordt het vergiet van de Pastafaries niet erkent als religieus symbool? Wat heeft NL überhaupt nog met de Laïcité te maken? En dit zijn recente zaken, een paar decennia ervoor zuchten grote delen van de bevolking nog onder een verstikkende deken van Christelijke neiging tot autoritarisme.

Audio
Audio17 feb. 2020 - 11:02

@Marinus C. "En dit zijn recente zaken, een paar decennia ervoor zuchten grote delen van de bevolking nog onder een verstikkende deken van Christelijke neiging tot autoritarisme. " Wil je dan de ene verstikkende deken door de andere vervangen? Het christendom van de jaren vijftig paste prima binnen onze democratie. Socialisten regeerden jarenlang samen met katholieken onder premier Drees. De vergelijking tussen deze vorm van christendom en het middeleeuwse wahabisme is lachwekkend.

dickser
dickser17 feb. 2020 - 11:21

Beste Marinus Het door jou aangedragen punt is dus een sterk bewijs dat er in Nederland echt een scheiding tussen staat en kerk is, het is een meerderheidsbesluit dat het homohuwelijk hier geregeld is, en iedere fractie mag zijn eigen standpunt hier in hebben, dit in tegenstelling met landen waar die scheiding er niet is

BigKnor
BigKnor17 feb. 2020 - 11:53

@Marinus C. Volgens jou hebben de christenen in 2000 unaniem en voor de volle 100,00% tegen het homohuwelijk gestemd. Hoe kan het dan dat er al vanaf 1986 in de Remonstrantse kerk het homohuwelijk kan worden afgesloten? https://www.remonstranten.nl/wiki/remonstranten-nu/homohuwelijk/ Christenen veranderen. Misschien wordt het tijd dat jij jouw mening, na twintig jaar, ook maar eens veranderd. En in het buitenland: "De Evangelisch-Lutherse Landskerk van Hannover, het grootste protestantse genootschap in Duitsland, gaat het kerkelijk huwelijk voor homoseksuele paren doorvoeren. Dat heeft de synode van de kerk woensdagavond besloten." https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/nieuws/kerkelijk-huwelijk-voor-homos-in-protestantse-kerk-hannover "Het op twee na grootste protestantse kerkverband van de Verenigde Staten erkent het homohuwelijk. Na jaren van gesteggel hakte de algemene vergadering van de presbyterianen donderdag de knoop door." https://www.trouw.nl/nieuws/amerikaanse-homo-s-kunnen-nu-ook-in-de-kerk-trouwen~b37e7078/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Mark Huysman
Mark Huysman17 feb. 2020 - 14:35

@BigKnor [Volgens jou hebben de christenen in 2000 unaniem en voor de volle 100,00% tegen het homohuwelijk gestemd. Hoe kan het dan dat er al vanaf 1986 in de Remonstrantse kerk het homohuwelijk kan worden afgesloten?] Die twee dingen zijn niet tegenstrijdig. De remonstrantse kerk stemt immers niet mee in de kamer. Alle christelijk partijen in de tweede en eerste kamer (CDA, RPF/GPV (voorloper CU) en SGP) stemden tegen. Ja, het klopt dat homohuwelijken in de remonstrantse kerk afgesloten kunnen worden. Maar je weet misschien ook wel dat de Remonstranten de uiterste rand vertegenwoordigen van wat nog ‘christendom’ mag heten. Een club met een paar duizend leden voor wie volgens mij zelfs geloof in God geen gegeven is.

BigKnor
BigKnor17 feb. 2020 - 16:16

@Mark Huysman "Ja, het klopt dat homohuwelijken in de remonstrantse kerk afgesloten kunnen worden. Maar je weet misschien ook wel dat de Remonstranten de uiterste rand vertegenwoordigen van wat nog ‘christendom’ mag heten. Een club met een paar duizend leden voor wie volgens mij zelfs geloof in God geen gegeven is." In 1986 waren de Remonstranten de enige kerkgenootschap die homo huwelijken inzegende. Anno Domini 2020 zegent De Evangelisch-Lutherse Landskerk van Hannover, het grootste protestantse genootschap in Duitsland en het op twee na grootste protestantse kerkverband van de Verenigde Staten de Presbyterianen dit ook al. Er zullen er vast al meer zijn dit doen of zullen snel volgen. In hoeveel moskeeën zouden homo's mogen trouwen?

Marinus C.
Marinus C.17 feb. 2020 - 16:17

BigKnor De Remonstranten, een denominatie met enkele duizenden leden die een fractie van een procent van het Christendom in NL vertegenwoordigt, zijn een klassiek voorbeeld van de zogenaamde uitzondering die de regel bevestigt. De rest van de Christenen in NL zijn meestal van het type dat de holebi-emancipatie iedere stap van de weg heeft tegengewerkt, en nu vaak net doen alsof ze homo-vriendelijk zijn omdat homo-haat tegen christenen begint te werken. En natuurlijk omdat de kerken zo noodlijdend zijn tegenwoordig, dat zelfs "de minsten onder de mensen" nu welkom zijn. Het is te weinig, te laat en in het christelijk eigenbelang. Van mij mogen ze, maar zonder mij als het even kan. En je weet gewoon dat ze weer vooraan staan met fakkels en hooivorken mocht de holebi-emancipatie in de toekomst weer van de rails lopen. Behalve de Remonstranten dan dus, want daar heb je gewoon wel weer gelijk in. Overigens werden deze "ketters"in het verleden ook vervolgd door hun medechristenen. Zo typisch is hun vrijzinnigheid dus voor Chrtenen in het algemeen. (als in "niet") @Audio Ik zie vooralsnog weinig tot geen serieuze pogingen van de NL moslims om NL te islamiseren. Of je zou NIDA moeten meerekenen. Christenen aan de andere kant... @Dick NL is min of meer seculier. Maar echt seculiere landen hebben bijvoorbeeld geen wetten tegen godslastering, om maar iets te noemen. Ja, die is afgeschaft onlangs

Mark Huysman
Mark Huysman17 feb. 2020 - 21:44

Ja, BigKnor, jouw God is de beste. Speciaal voor jou: https://www.youtube.com/watch?v=7adi7OMaWnA

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 22:40

@ Mark Huysman en Big Knor: Die "homohuwelijken" binnen de Remonstrantse kerk hadden alleen een religieuze betekenis. Het waren niet -en konden ook niet zijn- huwelijken in de zin der wet, oftewel burgerlijke huwelijken. Pas in 2001 is het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd in Nederland, als eerste land ter wereld. "Homohuwelijk" is eigenlijk een fout en misleidend woord. Het suggereert dat het iets anders zou zijn dan een "heterohuwelijk", maar in werkelijkheid gaat het om één en hetzelfde rechtsinstituut, dat door een eenvoudige wetswijziging is open gesteld voor twee mensen met hetzelfde geslacht: door de woorden "man" en "vrouw" te vervangen door 'twee personen".

BigKnor
BigKnor18 feb. 2020 - 12:04

@Mark Huysman Als je in Nederland christenen belachelijk maakt zal de maker van dergelijke filmpjes of cartoons niets overkomen. De laatste mensen die dat van de islam deden zijn of dood of leven onder (zware) politiebewaking. Ik zal jou niet vragen om een dergelijke filmpje over de islam te gaan maken want een dergelijk lot wens je niet niemand toe. Marinus C. "Overigens werden deze “ketters”in het verleden ook vervolgd door hun medechristenen. Zo typisch is hun vrijzinnigheid dus voor Christenen in het algemeen. (als in “niet”)" Hoe lang is het al niet geleden dat Remonstranten werden vervolgd? Driehonderd of vierhonderd jaar geleden?

Mark Huysman
Mark Huysman18 feb. 2020 - 12:53

[Als je in Nederland christenen belachelijk maakt zal de maker van dergelijke filmpjes of cartoons niets overkomen.] Ja, jouw God is de beste. Daarom mogen zijn dienaren zich aan weerloze kinderen vergrijpen. En daarom mogen westerse christelijk geïnspireerde landen bij tijd en wijle samenlevingen aan de andere kant van de wereld vernietigen.

Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 4:24

Interserve start uitzendbureau - Er zijn veel mogelijkheden in Azië en de Arabische wereld - https://visie.eo.nl/artikel/2019/01/interserve-start-uitzendbureau

Grietje Genot
Grietje Genot17 feb. 2020 - 1:27

Ik heb in de schrijvende pers nog maar weinig verslagen gezien van deze heksenjacht. Het is ook gênant en pijnlijk: het schaamrood vliegt je naar de keel, terwijl je in de broek piest van het lachen. Die blaaskaken - amper droog achter de blozende oortjes - met hun gewichtige, agressieve verdachtmakingen, die, telkens opnieuw, met de oren staan te klapperen en met de mond vol tanden staan dom te grijnzen als iemand vanuit de grond van zijn hart en met 't eenvoudigste gezondste verstand hun van repliek dient. Ze zijn, onze parlementariërs, niet nieuwsgierig en op zoek naar een snippertje waarheid - o, nee, net zo min als de republieken in de VS dat zijn (de trias politica, vast wel 's van gehoord); stigmatiseren, verdachtmakingen, zelfstrelingen en gewichtigdoenerij da's - met een schuin oog naar de carrière - hun ding.

3 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot17 feb. 2020 - 15:22

...republikeinen...

Grietje Genot
Grietje Genot17 feb. 2020 - 16:33

In zo'n hoofd vol met windmolens zal 't toch wel behoorlijk tochten, dunkt me. We hebben zeker helegaar geen nepparlement; - ook al loopt de helft aan de leiband van Poetin, het Vaticaan, de FdF, de beurs, of Jeruzalem. Nee, hoor. Bollebozen en onafhankelijke geesten bevolken 't pluche. Ik heb 's even een kleine 3 kwartier naar dat verhoor zitten kijken; - nieuwsgierig naar die vreemde, wazige figureren die er in zo'n moskeebestuur zitting zouden hebben, en, wie weet, om een tip van de sluier waarachter - om wederom: wie weet? - een of andere collectieve waan ligt te sluimeren - te zien oplichten. Maar wat zagen we? Blaffende corpsballen die bol stonden van de voordelen en die te vaak naar slechte Amerikaanse series hebben gekeken. Een showproces zonder waarde of diepgang.

Grietje Genot
Grietje Genot17 feb. 2020 - 22:42

vooroordelen...

Becausky
Becausky17 feb. 2020 - 0:53

Pesterij Nederlandse Stijl Als het allemaal zo erg is, waarom dan nog de Koning en Koningin van Kikkerland naar Saoudie-Arabie sturen om miljoenendeals binnen te halen? Geld stinkt, altijd

3 Reacties
Audio
Audio17 feb. 2020 - 11:27

Je kunt prima zaken doen met landen die een totaal andere cultuur, religie of politieksysteem hebben. Maar je moet natuurlijk niet hun religie of cultuur importeren. Dat is heel dom want wie met pek omgaat, wordt ermee besmet.

Folkert2
Folkert217 feb. 2020 - 11:42

Je doet net alsof er nooit kritiek is op het feit dat we met dezelfde landen handelsverdragen hebben.

Becausky
Becausky17 feb. 2020 - 13:32

@Folkert vd vaart ja, die gratuite kritiek kennen we

Robert Follon
Robert Follon16 feb. 2020 - 22:09

Dat er wel écht een dik probleem ligt met de financiering en transparantie van o.a. de blauwe moskee laat Nourdin gemakshalve maar even buiten beschouwing.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2020 - 22:01

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 13:08

Met de scheiding tussen Kerk en staat nemen El Ouali en zijn partijgenoten het minder nauw als het gaat om gebedsruimten in openbare gebouwen. Want die moeten er volgens NIDA dan weer wel komen. Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.....

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov16 feb. 2020 - 21:34

Het is een genot om te zien hoe de beklaagden de toegebeten beschuldigingen van de inquisitie met 't grootste gemak weten te pareren, en in het voorbijgaan laten zien hoe diep ingekankerd de vooroordelen zijn. Zelden zo gelachen.

JohnVKR
JohnVKR16 feb. 2020 - 21:32

@Nico de Mus Ik zag dat een opiniemaker en beroeps-polariseerder als Keklik Yucel door de commissie als 'deskundige' werd gehoord. Nogal bizar, lijkt me. Maar de kern van het betoog van Nourdin El Ouali is volgens mij dat deze hoorzitting achter gesloten deuren had moeten plaatsvinden. Nu worden onschuldige mensen geheel onnodig publiekelijk in de beklaagdenbank gezet. Dat is een groot schandaal. Nu weten we al van Jesse Klaver dat moslims voor hem eerst moeten bewijzen er geen 'verkeerde' opvattingen op na te houden voordat hij hen accepteert - guilty unless proven innocent - dus het verrast niet. Maar het blijft schofterig.

4 Reacties
Audio
Audio16 feb. 2020 - 22:16

@JohnVKR "Nu worden onschuldige mensen geheel onnodig publiekelijk in de beklaagdenbank gezet. Dat is een groot schandaal. " Het juist is goed dat dit in het openbaar gebeurt zodat iedereen er kennis van kan nemen. Ik weet vrijwel zeker dat je ook zou miepen als deze enquete achter gesloten deuren plaats zou vinden.

Bert VanDuren
Bert VanDuren16 feb. 2020 - 23:30

Waarom is het bizar dat Keklik Yucel gehoord is? Waarschijnlijk is het iets met 'racism of low expectations' ...

Folkert2
Folkert217 feb. 2020 - 11:40

John, we weten inmiddels dat jij geen voorstander bent van vrouwen met een biculturele achtergrond die zich kritisch uitlaten. Jij hebt liever dat ze braaf zijn en een poot geven aan jou. Mevr. Yucel is geen oproerkraaier. Ze was wel politica in de TK. Daarnaast is ze goed geïnformeerd in Deventer. En nu denk je, wat heeft dat suffe provincie stadje dan te bieden? Deventer heeft wellicht de grootste maar in ieder geval een zeer grote Turks-Nederlandse gemeenschap in Nederland. En daar ziet ze niet alleen positieve ontwikkelingen, maar ook de minder mooie kanten. Turkije heeft gewoon invloed via de Moskeeën en oefent ook gewoon druk uit bij de verkiezingen. (zowel de Nederlandse als de Turkse verkiezingen.) Nationalisme is niet iets wat enkel voorbehouden is aan de witte tatta, maar leeft ook bij veel Turkse Nederlanders. En dat wordt in stand gehouden door de moskeeën. Door Mevr. Yucel als oproerkraaier weg te zetten kies je de kant van diegenen die de meeste invloed hebben binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap. De patriarchale nationalistische leiders. Wellicht wordt het tijd dat je je morele kompas eens overnieuw afstelt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2020 - 14:37

Zedje in een notendop: 'Nu worden onschuldige mensen geheel onnodig publiekelijk in de beklaagdenbank gezet. Dat is een groot schandaal. Wat is daar schandalig aan?'

Karingin
Karingin16 feb. 2020 - 21:18

Voor onderstaande reacties te lezen: Dank Nourdin. Dit is een beschamende vertoning, die ik vanaf het begin volg en waarop ik al ruim een week aan het broeden ben, om een artikel over te schrijven. Geen makkelijk onderwerp. Ik vind jouw oordeel eerlijk gezegd nog mild. Maar in elk geval weer food for thought voor mij.

7 Reacties
Karingin
Karingin16 feb. 2020 - 21:42

En na het lezen van de meeste reacties: You people are clueless, geen enkel benul van onze rechtsstaat.

Jerry Bidet
Jerry Bidet16 feb. 2020 - 21:44

"Iedereen is gek, behalve ik', riep de gek.

Audio
Audio16 feb. 2020 - 22:10

@Karingin "You people are clueless, geen enkel benul van onze rechtsstaat. " En jij natuurlijk wel? We kunnen het ons zelf wel verwijten dat we het zo uit de hand hebben laten lopen met het tolereren van jihadisten, Syrië-gangers, haat-imams en salafisten. Deze enquete is de eerste stap om een en ander weer recht te zetten. Het ironische is dat juist jij het opneemt voor de vijanden van de rechtstaat...

Bert VanDuren
Bert VanDuren16 feb. 2020 - 23:23

U bent bekend met het Moslimbroederschap? U weet dat het Moslimbroederschap regelmatig oproept tot het vermoorden van Sjiieten? Het is niet voor niets al verboden in meerdere Islamitische landen zoals S.Arabie, UAE, Egypte, zien het als opstap naar Al-Qaida. Moeten we niet willen in Nederland.

Mark Huysman
Mark Huysman17 feb. 2020 - 22:08

Bert VanDuren [U bent bekend met het Moslimbroederschap?] Ik vermoed meer dan jij. [U weet dat het Moslimbroederschap regelmatig oproept tot het vermoorden van Sjiieten?] Wat zijn je bronnen?

Bert VanDuren
Bert VanDuren18 feb. 2020 - 1:38

@Mark Al-Jazeera Arabic.

Mark Huysman
Mark Huysman18 feb. 2020 - 10:44

@Bert VanDuren Dat is wel heel erg algemeen. Kun je een link geven naar een artikel of programma? Wat wordt er precies gezegd of geschreven? Ik heb aardig wat over de moslimbroederschap gelezen maar ik heb nog nooit gezien dat ze oproepen tot het vermoorden van sjiieten. Jij beweert dat ze dat regelmatig doen dus dan moeten er diverse bronnen zijn die dat bevestigen.

wegmetons
wegmetons16 feb. 2020 - 21:00

Een showproces wil ik het niet noemen, dat gaat me veel te ver. Ik vind het ook niet goed dat een normale moskee hier in moet deelnemen maar er zijn er wel een aantal die zeer anti-democratisch lijken te zijn. Om nog maar niet te spreken van imams die de jihad aanmoedigen. Het blijft een heel wankel koord waar de politici op lopen, je wil niet de goede laten lijden maar je wil wel de kwaadwillenden aanpakken.

Cageman2
Cageman216 feb. 2020 - 20:35

Terwijl de moskee vanuit de islam en haar activiteiten principes als de scheiding van kerk en staat, gelijke behandeling, het neutraliteitsbeginsel, godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en onschuldpresumptie uitdraagt, Net zoals de geldverschaffer saudi arabie? De grote verspreider van het salafisme? De taqiya ligt er nu wel erg dik op

Betrokken
Betrokken16 feb. 2020 - 20:10

Werkelijk, onder welke steen leeft Nourdin. Maandag start de tweede helft van het showproces van de parlementaire commissie, naar buitenlandste financiering van moskeeën (?!) en ‘ongewenste beïnvloeding’ (?!) uit ‘onvrije’ (?!) landen. Alle 3 de punten zijn allang bekend en gedocumenteerd. Kortom feiten. En in plaats van dit zorgelijk en onwenselijk te vinden, wordt de “we spelen Wilders in de kaart” getrokken. Het moet toch niet zo zijn dat we alle misstanden gaan recht praten om een idioot ( Wilders) niet in de kaart te spelen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:33

"Het moet toch niet zo zijn dat we alle misstanden gaan recht praten om een idioot ( Wilders) niet in de kaart te spelen." Helemaal eens. Het enige is dat Wilders maakt het zo makkelijk, hij lijkt wel een moslim in Nederland. De kop van Jut.

DaanOuwens
DaanOuwens16 feb. 2020 - 20:05

Ik heb Nourdin El Ouali in de Rotterdamse gemeenteraad en commissies een aantal malen hele zinnige dingen horen zeggen, maar hier laat hij een aantal flinke steken vallen. Hij verwijst naar de dialoog met : – U verklaart onder ede dat u geen eed heeft afgelegd? …. En trekt daar de conclusie uit dat de integriteit en loyaliteit van de moskee voorzitter ter discussie wordt gesteld. Dat klopt en dat is ook terecht. Er zijn vragen gerezen over de integriteit en loyaliteit en dan is er niets mis met het stellen van die vragen aan de mensen die het betreft. En hij schrijft: Terwijl de moskee vanuit de islam en haar activiteiten principes als de scheiding van kerk en staat, gelijke behandeling, het neutraliteitsbeginsel, godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten …….. Het is onzinnig te melden van iemand vanuit de islam iets zou moeten vinden. Er zijn allerlei mensen die vanuit de islam van alles vinden zoals vrouwenbesnijdenis, het afwijzen van homo's en zo nog een hele waslijst van zaken die onwenselijk zijn en gevaarlijk. De islam is maar net wat de betreffende gelovige er zelf van wil maken. Dus dit is een waardeloos argument. Ik had het verstandig gevonden dat Nourdin El Ouali kritisch de commissie zou volgen en met zinnige argumenten zou bijdragen aan het traceren en voorkomen van kwalijke ontwikkelingen binnen de moskeeën. En er mede voor zou zorgen dat moslims net zoals andere groepen hun positie in de nederlandse samenleving kunnen innemen. Dat er kwalijke zaken spelen is zeker. Een tekstje zoals dit draagt aan het verbeteren van de positie van moslims dus helemaal niets bij.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:43

"Ik had het verstandig gevonden dat Nourdin El Ouali kritisch de commissie zou volgen en met zinnige argumenten zou bijdragen aan het traceren en voorkomen van kwalijke ontwikkelingen binnen de moskeeën. En er mede voor zou zorgen dat moslims net zoals andere groepen hun positie in de nederlandse samenleving kunnen innemen. Eens. Dat er kwalijke zaken spelen is zeker. Een tekstje zoals dit draagt aan het verbeteren van de positie van moslims dus helemaal niets bij." Als ze de wet overtreden, aanpakken. Ik denk dat moslims niet meer de illusie hebben dat ze bij 40% van de autochtone bevolking er ooit bij zullen horen. Het is al een schande dat Nederlanders hun positie moeten verbeteren alleen om het feit dat ze moslim zijn. Zo een stigmatiserend showproces helpt de positie van de moslim ook niet. We hebben toch een wetgevende macht die malafide praktijken aan de kaak moet stellen? Wat heeft deze polariserende show voor een voordeel. Wie is hierbij gebaat?

Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:49

"Ik denk dat moslims niet meer de illusie hebben dat ze bij 40% van de autochtone bevolking er ooit bij zullen horen." Stel het is mogelijk dat een Turkse- of een Marokkaanse Nederlander hun Turkse of Marokkaanse identiteit kunnen opgeven. Die mensen die dat doen die worden door xenofoob Nederland echt niet als Nederlander beschouwd, Een Turkse Nederlander met alleen een Nederlands paspoort blijft bij deze groep een ...... Turk. Dat dubbele paspoort gelul is voor deze rechtse idioten alleen een stok om mee te slaan.

Vlaggenroof
Vlaggenroof16 feb. 2020 - 19:54

Ik vind op zich niets mis met moskeeen bouwen, maar dan moet er voor elke moskee hier ook een kerk worden gebouwd in Turkije.

13 Reacties
Loebkesman
Loebkesman16 feb. 2020 - 20:36

Waarom zou je kerken bouwen in een moslimland?

Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:54

Wat een fantastische conclusie. De RK die door de eeuwen heen de halve wereld heeft geïndoctrineerd, uitgebuit, verkracht, beroofd, verbrand en haarzelf gruwelijk heeft verrijkt moet natuurlijk ook in Turkije haar beschaving brengen.

Tom Meijer
Tom Meijer16 feb. 2020 - 21:03

Ik ben tegen het bouwen van kerken, dus ook tegen het bouwen in andere landen. Zeker als dat gelijk op moet gaan met de bouw van moskeeën. Ten eerste lijkt mij de aandacht voor die Nederlandse moskeeën wat overdreven en ten tweede vind ik dat in bouw en onderhoud van kerken en moskeeën geen publiek geld gestopt moet/mag worden, of het nu gebouwen in Nederland of in het buitenland betreft.

Tom Meijer
Tom Meijer16 feb. 2020 - 21:05

Als er dan toch iets gedaan moet worden voor mensen buiten Nederland dan lijkt mij ondersteuning en verdediging van atheisten veel meer op zijn plaats.

Oordop
Oordop16 feb. 2020 - 21:47

Begint u dan alvast met het financieren er van, mag gerust hoor daar maken ze in Turkije geen punt van.

Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 3:43

Dus als er in sommige islamitische landen geen vrijheid van godsdienst en/of meningsuiting bestaat, dan moeten we daar in Nederland ook maar een einde aan maken? Als elders de staat discrimineert, moeten we dan daarom zo snel mogelijk de Nederlandse grondwet herzien zodat zoiets in Nederland ook mogelijk is? Als ze daar geen vrijheid kennen, moeten we dan de onze zo snel mogelijk opgeven?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 feb. 2020 - 10:26

@Paul, “De RK die door de eeuwen heen de halve wereld heeft geïndoctrineerd, uitgebuit, verkracht, beroofd, verbrand en haarzelf gruwelijk heeft verrijkt moet natuurlijk ook in Turkije haar beschaving brengen.” En wat als we voor RK nu eens islam invullen? Voor zover ik weet waren het geen priesters die hun zegen geven aan het “prachtige bekeringswerk” van IS, een (extreme) islamclub die van verkrachting, moord, marteling en slavernij haar kerntaak heeft gemaakt. Ook zijn het geen priesters die allerlei fatwa’s de wereld in sturen om mensen te vermoorden. Ook zijn het geen priesters die homo’s aan hijskranen ophangen of van flatgebouwen gooien. Ik kan nog wel een poosje doorgaan maar u begrijpt natuurlijk wel dat u met uw vingerwijzing absoluut poep praat. Overigens ben ik van mening dat we de RK als criminele organisatie moeten verbieden maar dat geldt dan even had voor Jehova getuigen en de islam.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2020 - 10:42

TomMeijer 16 februari 2020 at 22:05 dat ligt meer voor de hand al heb ik geen bezwaar tegen het behoud van beeldbepalende monumentale kerken.

Paul250371
Paul25037117 feb. 2020 - 12:48

Jan Lubbelinkhof Ik kan nog wel een poosje doorgaan maar u begrijpt natuurlijk wel dat u met uw vingerwijzing absoluut poep praat. Ik praat toch nergens de daden van IS goed? Het een sluit het ander toch niet uit. Dat u met een rare kronkel die conclusie mij in mijn schoenen wil schuiven wil niet zeggen dat ik "poep" praat. Hebt u wel eens van de Inquisitie gehoord hoe die ketters behandelden? Vierendelen, verbranden, verminken, martelen etc. En als ik "poep" praat waarom vindt u dan de de RK als criminele organisatie verboden moet worden?

Audio
Audio17 feb. 2020 - 18:01

paul "Hebt u wel eens van de Inquisitie gehoord hoe die ketters behandelden? Vierendelen, verbranden, verminken, martelen etc. " Dit zijn praktijken uit voorbije eeuwen. De Spaanse inquisitie werd in 1834 afgeschaft. In 2020 zit de wereld vol met islamitische terreurorganisaties zoals IS, Boko Haram, Al Quaida etc. Dus wel bij de les blijven.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 11:16

Audio Ik refereerde met mijn vergelijking naar Vlaggenroof zijn opmerking om in Turkije kerken te bouwen. In 2020 zit de wereld vol met islamitische terreurorganisaties zoals IS, Boko Haram, Al Quaida etc. Dus wel bij de les blijven. Die zijn zo maar uit de lucht komen vallen of heeft westerse roof-, moord en expansie drift, wat je 100% terrorisme kunt noemen, er wellicht iets mee te maken.

Audio
Audio18 feb. 2020 - 19:13

@paul 'In 2020 zit de wereld vol met islamitische terreurorganisaties zoals IS, Boko Haram, Al Quai'da etc. Dus wel bij de les blijven. " Het is slechts een constatering. Deze groepen zijn niet alleen voor ons maar ook voor tientallen andere landen een bedreiging. Van Nigeria tot de Filippijnen en van India tot de VS. Op termijn zal men er niet aan ontkomen deze groepen op dezelfde manier aan te pakken als nazi-Duitsland: Stunde Null für die Jihadisten.

Paul250371
Paul25037119 feb. 2020 - 0:12

Audio "Van Nigeria tot de Filippijnen en van India tot de VS. Op termijn zal men er niet aan ontkomen deze groepen op dezelfde manier aan te pakken als nazi-Duitsland: Stunde Null für die Jihadisten." Dat doen we al 80 jaar. Het creëert alleen maar nieuwe "terroristen" of zoals zij het noemen vrijheidsstrijders. Je kan toch niet ontkennen dat "wij"de machtigste zijn, wellicht moeten "wij"de eerste stap zetten?

Tom Meijer
Tom Meijer16 feb. 2020 - 19:48

Het was een opluchting de invloed van het christendom de laatste 50 jaar te zien afnemen. Het is natuurlijk niet onverwacht maar daarom niet minder afgrijselijk vervolgens de islam te zien opkomen. Geen enkele religie zou van staatswege gesubsidieerd moeten worden. Integendeel, er zou een vergoeding moeten komen voor alle geestelijke schade die zij veroorzaken.

3 Reacties
Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov16 feb. 2020 - 21:40

De illiberale zeloten zijn nooit ver.

Oordop
Oordop16 feb. 2020 - 21:52

CDA - CU regeringspartijen, de mannenbroeders van de SGP en dan nog al die andere gekkies die ons joods-gristelijke cultuur superieur vinden.

Audio
Audio17 feb. 2020 - 11:04

@hendrik Dat klopt, het wahabisme en salafisme zijn inderdaad nogal illiberaal en staan vijandig tegenover het Westen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart16 feb. 2020 - 19:43

Het is een fraai gezicht om te zien hoe de Nederlandse Doema - dat nep- en flutparlement, aartsconservatief en betuttelend-racistisch bovendien, aan de leiband lopend van het grootkapitaal en boeman uit het Westen, bibberend met de broek vol - met elke verbeten toegesnauwde beschuldiging steeds flagranter in 't hempje staat. Burgers - parlement: 10 - 0.

3 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren16 feb. 2020 - 23:33

Een mooi versje, alleen U gaat niet echt in op de materie.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart17 feb. 2020 - 15:12

Nah, alsof mijn typering van dit showproces, waarbij de schuldigen al vast staan - terwijl zij die heulen met Poetin, het Vaticaan of Jeruzalem (uiterst vrije oorden, nietwaar?) de hand boven het beboterde hoofd wordt gehouden - niet genoeg zegt. Het is een lachtertje.

Bert VanDuren
Bert VanDuren17 feb. 2020 - 17:15

@Grietje 'terwijl zij die heulen met Poetin, het Vaticaan of Jeruzalem' Over wie heeft U het hier?

Audio
Audio16 feb. 2020 - 19:40

Ik heb weinig vertrouwen in de objectiviteit van een club als NIDA. Die partij is opgericht om de belangen van moslims te dienen. Het is dan ook logisch dat zij het ook opnemen voor deze moskeeën die mogelijk staatsgevaarlijk zijn. Maar wat belangrijker is: we weten nu ook waar NIDA staat.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:59

Ik heb weinig vertrouwen in de objectiviteit van een club als de PVVFVD. Die partij is opgericht om de belangen van rechtse blanken te dienen. Het is dan ook logisch dat zij het ook opnemen voor deze verwarde mensen die mogelijk staatsgevaarlijk zijn. Maar wat belangrijker is: we weten nu ook waar PVVFVD staat. Voor extreem rechts gevaar. Het zelfde extreem rechtse gevaar dat jij ook slaafs volgt omdat je denkt dat wij, borealen, Ubermenschen superieur zijn. En zij, zij zijn .......moslims.

Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 14:00

@Paul, Fijn dat je de gelijkenis tussen (vermeend) 'extreem-rechts' en een partij als NIDA zo mooi bloot legt. De Islam gaat ook niet uit van de absolute gelijkheid van alle mensen inderdaad.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 11:17

Middenveld Graag gedaan. Wilders en de Salafistische Imam verschillen inderdaad weinig

Joop den Uil
Joop den Uil16 feb. 2020 - 19:39

er wordt wel erg veel energie besteed om aan te tonen dat er niets aan de hand zou zijn. zoiets als kinderen met chocolade op de neus die echt niet van de jam gesnoept hebben

5 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 21:00

Fijne conclusie. Want de overheid is objectief.

Paul250371
Paul25037117 feb. 2020 - 12:50

Z-Edje Behoort het parlement dan niet tot de overheid?

Audio
Audio17 feb. 2020 - 17:46

@Joop "zoiets als kinderen met chocolade op de neus die echt niet van de jam gesnoept hebben " Erg grappig, die moeten we erin houden. Het is hoog tijd dat de wahabistische/salafistische beerput opengaat en de verantwoordelijken worden aangepakt en als ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben, worden uitgezet.

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 20:54

@ Paul250371 17 februari 2020 at 13:50 [Behoort het parlement dan niet tot de overheid?] Nee.Dat is, samen met de regering, de formele wetgever. De term "overheid" heeft betrekking op uitvoerende bestuursorganisaties, vooral ministeriële departementen en het provinciale en gemeentelijke apparaat.

Paul250371
Paul25037119 feb. 2020 - 10:43

OlavM Klopt. Dankjewel.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 feb. 2020 - 19:38

Stuitend om een commissie die waarheidsvinding tot doel heeft te framen als een van staatswege georganiseerde inquisitie met islamofobe trekjes. De scherpe bevraging is vooral een gevolg van de weinig transparante moskeebesturen die nogal schimmig zijn geweest over de financiën en geen openheid van zaken wilden geven. Indien dit onderzoek aantoont dat er met de geldstromen vanuit SA en de Golfstaten beïnvloeding van het beleid van de onderzochte moskeeën is gekocht, zal de vrijheid van godsdienst dienen te worden ingeperkt. Misschien hoog tijd voor een "Rijksinspectie Levenbeschouwing".

6 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 feb. 2020 - 19:40

levensbeschouwing

Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 3:47

Deplorable Lefty: "Misschien hoog tijd voor een “Rijksinspectie Levenbeschouwing” Met andere woorden: een van staatswege georganiseerde inquisitie met islamofobe trekjes.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty17 feb. 2020 - 9:10

@ Katootje Juist niet, álle geloofsovertuigingen volgens dezelfde maatstaven toetsen. Naar analogie met de onderwijsinspectie.

Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 16:57

Zolang het gristelijke maatstaven zijn vind ik alles best.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2020 - 18:31

Juist niet, álle geloofsovertuigingen volgens dezelfde maatstaven toetsen. Naar analogie met de onderwijsinspectie. Soort van APK waar de gestelijke gezondheid van de bevolking word vastgesteld, en indien nodig gecorrigeerd (je controleert niet om niks te doen als er een en ander mankeert)? Als ik je ooit een fascist noem, denk dan aan dit bericht. Als ik je ooit 'niet zo slim' noem, denk dan aan dit bericht.

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 20:48

@ Deplorable Lefty: [.....zal de vrijheid van godsdienst dienen te worden ingeperkt.] Voordat je het in de gaten hebt drijf je de duivel met beëlzebub uit. Beperking van dit grondrecht is alleen op formeel-wettelijke basis en voor een beperkt aantal belangen (zie het EVRM) mogelijk. Uiterste behoedzaamheidheid is in deze geboden.

Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 19:38

“Heeft u een eed van trouw afgelegd aan het moslimbroederschap?” Vraagt GL-Kamerlid Van Den Berge (GroenLinks) namens de commissie. “Nee”, zegt moskeebestuurder Jacob van der Blom (betrokken bij onder meer Centrum de Middenweg en de Blauwe Moskee). – “U verklaart onder ede dat u geen eed heeft afgelegd?” – “Ja, ik verklaar onder ede dat ik nooit, bij niemand niet, in welke vorm dan ook een of andere islamitisch eed heb afgelegd om lid te worden van welke geheime, schimmige groep dan ook.” – “… Dat weet u zeker?” – “Ja, dat weet ik héél zeker.” Walgelijk. Groen links. verdrietig. Ik weet niet of het een grijze wolf, extreem conservatieve bedoening is maar deze inquisitie is beschamend.

4 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren16 feb. 2020 - 23:27

Waarom zou Groenlinks een oogje dicht moeten knijpen als het gaat om zaken die in het belang zijn van onze nationale veiligheid?

Paul250371
Paul25037117 feb. 2020 - 12:51

BertVanDuren Natuurlijk hoeven ze dat niet. Integendeel.

Middenveld
Middenveld17 feb. 2020 - 14:07

@Paul, elders geef je aan waar de Inquisitie zich zoal schuldig aan heeft gemaakt. Je wilt toch niet werkelijk beweren dat onze parlementariers zich hier aan dergelijke of ook maar enigzins vergelijkbare mishandelingen schuldig maken?? Ik heb afgelopen weekend een paar verhoren bekeken. Het gaat er beschaafd aan toe. Zeer beschaafd.

Paul250371
Paul25037118 feb. 2020 - 11:18

Middenveld Ik chargeerde

Rutger Groot
Rutger Groot16 feb. 2020 - 19:35

Afgemeten aan het aantal hoofddoekjes in Rotterdam centrum - waar ik al 20+ jaar woon - islamiseert Nederland. Hoofddoeken zijn een teken van de conservatieve islam. Helemaal niet gek om te onderzoeken hoe de financiering van moskeeen is geregeld - buitenlandse beinvloeding, met name tav niet westerse denkbeelden (positie vd vrouw, sexuele voorkeuren...) is ondermijnend en moet worden onderzochten bestreden. Als je niets te verbergen hebt: wees dan open en eerlijk, en speel niet weer die slachtofferkaart: steek je hand eens in eigen boezem en denk mee aan oplossingen die de tweedeling tussen Islamieten en andersgelovigen bestrijd, want die kloof wordt alleen maar groter. Ongeloofwaardig? Ga op vrijdagmiddag maar eens kijken op de Van Cittersstraat, en zie hoe mannen en vrouwen gescheiden over straat moeten en buurtgenoten worden aangesproken op hun westerse (vrouwelijke!)kleding....

1 Reactie
OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 20:42

@ Rutger Groot: [Hoofddoeken zijn een teken van de conservatieve islam.] Dan wordt het tijd dat je wat meer bij de tijd wordt, Rutger. Tegenwoordig zijn er ook zeer moderne, hippe moslima's met hoofddoeken.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2020 - 19:16

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 21:05

"Over de drukbezochte (!) moskeeën en de multi-culturele verrijking die hier sinds 1955 heeft plaatsgevonden kan ik het maar beter niet hebben." Waarom niet? Jouw input lijkt me een verademing. "Voor je het weet ben je een xenofobe faksist." Jij??? dat geloof ik niet, zeg jij maar lekker je zegje en als dan blijkt dat er een tikje faksimse inzit dan zeg ik, fok it, je bent heus niet de enige. Jouw input lijkt me een verrijking voor de multiculturele samenleving.

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 20:39

Het is toch wel intrigerend wat een "faksist" of "faksimse" zouden zijn. Gaat het om het inmiddels wat belegen fax-apparaat?

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2020 - 19:04

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 21:05

Islam heeft geen mond.

Jerry Bidet
Jerry Bidet16 feb. 2020 - 19:01

Kan de auteur ook met concrete voorbeelden komen waarom bepaalde personen een lintje verdienen? Of moet ik zomaar aannemen dat het zo is? En als ze niets te verbergen hebben, waar maakt men zich dan druk om? Geen sterk artikel mijn inziens, roept meer vragen op dan het beantwoord.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 21:11

"Of moet ik zomaar aannemen dat het zo is?" Alsjeblieft niet zeg, dat zal wat worden. Moslims, een lintje? Moet niet gekker worden. "En als ze niets te verbergen hebben, waar maakt men zich dan druk om?" Dat zegt iedere dictator die mensen oppakken en martelen omdat ze een vermoeden hebben (of voor de lol) dat hun geloof of mening afwijkt van wat zij opdragen. "Geen sterk artikel mijn inziens, roept meer vragen op dan het beantwoord." Als een moslim zegt dat 1 plus 1 2 is dan vind jij dat nog geen sterk punt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet17 feb. 2020 - 8:03

@Paul Je raaskalt Paul, je doet allemaal ongefundeerde aannames. Commissies als deze zijn meestal openbaar, dus waarom nu een uitzonderingspositie? Daarnaast probeer je mij racisme in de voeten te schuiven, wat je argumenten niet versterkt. Ik heb net zoveel, of net zo weinig, problemen met Moslims als met Christenen of Joden. Waar ik wel een probleem mee heb is met extremisten, mensen die zich afkeren van de westerse maatschappij. Zijn dat Moslims, dan is dat zo. Maar gezien de reacties hier, denk ik toch dat jij er meer langs zit dan ik. Maar goed, ik respecteer ieder zijn of haar mening.

Paul250371
Paul25037117 feb. 2020 - 12:53

Jerry Je raaskalt Paul, je doet allemaal ongefundeerde aannames. Wellicht draafde ik een beetje door. "Maar gezien de reacties hier, denk ik toch dat jij er meer langs zit dan ik." Dat denk ik daarom dus niet.

Henk Tuinman
Henk Tuinman16 feb. 2020 - 18:55

Wat een onzin. Nida is natuurlijk objectief. Eerst maar eens de resultaten afwachten. En een getuige wordt bedreigd. Maar daar hoor je de auteur niet over: hij doet wel een poging dat er doodsbedreigingen naar moskeeën zijn. Kan ik niet over vinden. Wat ik wel vind is dat er een bestuurder bedreigd is: Harzi vertelde donderdagavond in de talkshow Op1 dat haar dochter video’s ontving waarin haar moeder ‘kafir’ wordt genoemd, wat ongelovige betekent. Ook wordt in de video’s gezegd dat een “kogel zo is besteld”. Harzi heeft aangifte gedaan van de bedreigingen. Eerder werd ze al geïntimideerd, omdat ze zou gaan getuigen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut reageert op Twitter dat dit “eens te meer de noodzaak van deze commissie en maatregelen” aantoont. “Handen af van mevrouw Harzi!” Harzi getuigde over de groeiende invloed van extremistisch gedachtegoed in de Al Houda-moskee in Geleen. Voor meer info: https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/commissies/pocob

3 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman16 feb. 2020 - 18:59

Herstel: inmiddels heb ik de doodsbedreigingen tegen de blauwe moskee gevonden. Lekker laf ook weer lekker unaniem via social media. De afzenders daarvan zijn toch te traceren.

Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 21:15

Mooi dat je je post nuanceert.

Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 4:18

Henk: "inmiddels heb ik de doodsbedreigingen tegen de blauwe moskee gevonden." Goh, je verwacht het eigenlijk niet hè?

P Haan
P Haan16 feb. 2020 - 18:50

Wij van WC eend? Laten we rustig het verhaal afwachten, als er een grond van waarheid in uw beweringen zit komt de commissie daar vanzelf mee naar buiten. Nederland heeft zich pas laat in de jaren '60 van de vorige eeuw los weten te worstelen van christelijk religieuze onderdrukking, en persoonlijk zie ik met lede ogen het verschijnen van de volgende onderdrukker aan. Het zal me een zorg wezen wie het betaalt en welk boek er nu weer onder ligt, religie hoort voor mij in een moderne samenleving niet thuis.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 21:14

"Het zal me een zorg wezen wie het betaalt en welk boek er nu weer onder ligt, religie hoort voor mij in een moderne samenleving niet thuis." Ben je het met me eens dat het wel fijn is dat er debielen zijn die de keuze van religie wel mogen maken? Anders is je moderne samenleving een dictatuur.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal416 feb. 2020 - 18:29

waarom wordt Wilders hier weer steeds bijgehaald terwijl het over nationale vrijheid en veiligheid gaat ? Gewoon: openheid van zaken en dan is er niets aan de hand. Momenteel met alle draaierij wordt automatisch het idee geopperd dat er wel wat verkeerd zal zijn, en hoeft Wilders ook niet te scoren.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 19:39

Gewoon: openheid van zaken en dan is er niets aan de hand. Momenteel met alle draaierij wordt automatisch het idee geopperd dat er wel wat verkeerd zal zijn, Je bedoelt de inkomsten van de PVV

Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 19:51

Wilders drijft, denk ik, op niet aangegeven geld. De PVauvau lijkt mij arm als Kamerleden de pepperspray die de helden wilden uitdelen zelf moesten zelf betalen. Advocaten zijn duur. Welke Amerikaanse of wellicht Britse of Israëlische conservatieve haatgroep(en) betaalt de Knopen? En het lijkt mij stug dat Moszkowicz een gratis knipbeurt voor zijn malafide praktijken in rekening bracht. Net een Imam die veroordeelde haatzaaier Geert W.

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 20:31

@ Rechtse Bal: [waarom wordt Wilders hier weer steeds bijgehaald terwijl het over nationale vrijheid en veiligheid gaat ?] Zo gek is dat nu ook weer niet. Ook Wilders heeft schimmige financiële bronnen, zeker van (Amerikaans-)Israëlische zijde. Wilders vetroue ik dan ook absoluut niet waar het gaat om "nationale vrijheid en veiligheid".

OlavM
OlavM17 feb. 2020 - 23:23

Correctie laatste zin: Wilders vertrouw ik dan ook absoluut niet.....

Katootje2
Katootje216 feb. 2020 - 18:23

Het leek mij ook dat uit de vraagstelling door de leden van de commissie bleek dat ze aan een tunnelvisie lijden, die erop gericht is om vooroordelen te bevestigen om een negatieve uitkomst mogelijk te maken.

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 feb. 2020 - 8:24

Deze commissie is ontstaan vanwege een motie van de SP. 1 van de weinige partijen dien jij als Links ziet toch katootje? En dat financiering vanuit onvrije landen plaats vindt is inderdaad al vastgesteld men zoekt nu naar de achtergronden.

JohnVKR
JohnVKR16 feb. 2020 - 18:08

Helemaal mee eens!!!

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus16 feb. 2020 - 19:05

Nou,ik helemaal niet. Alle geloven ,moet je goed in de gaten houden,Kijk maar naar de landen waar het geloof de macht in handen heeft, weg vrijheid en niks dan ellende.,onderdrukking enz..

Salama.
Salama.16 feb. 2020 - 19:23

Logisch.

mariamaria2
mariamaria216 feb. 2020 - 18:07

Wat een enorm slachtofferverhaal weer. Je moet als moslim blij zijn dat het kaf van het koren gescheiden wordt en dat je geenzins geassocieerd wilt worden met schimmige moskeebesturen. Dat de vragen dan wat intimiderend en streng zijn daar moet je dan niet om 'huilen" want zachte heelmeesters.....

3 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 21:20

mariamaria Als je ipv moslims Christenen had geschreven klopt het ook. (In je achterhoofd het kindermisbruik) "Dat de vragen dan wat intimiderend en streng zijn daar moet je dan niet om ‘huilen” " Laat dat maar aan Deetman over. want zachte paters maken bloedige anussen.

Hank Nozemans
Hank Nozemans17 feb. 2020 - 8:07

Paul, Ik zie aan je reactie dat je het toch wel een beetje begrijpt. Patertje moet inderdaad ook hangen. Maar daar gaat het nu hiet over.

Paul250371
Paul25037117 feb. 2020 - 12:58

Hank Nozemans "Maar daar gaat het nu hiet over." Daar heb je gedeeltelijk gelijk in.

I am Legion
I am Legion16 feb. 2020 - 18:07

Die durft. De Blauwe Moskee als onschuldig presenteren terwijl eenieder die ermee bekend is wel beter weet is zeer kwalijk. Van onwetendheid is geen sprake. Het is van alle moskeeën waarvan er al zoveel onder toenemende invloed van salafisme en wahabisme staan, en dat zijn dus de zeer intolerante, antiwesterse, die onder directe aansturing, financiering, en controle van regimes als Kuwait, de VAE, en Saudi-Arabië staan, een van de meest extreme. Ik zal ten bewijze daarvan Robbert van Lanschot, freelance journalist, oud- diplomaat in Zuid-Soedan, Ethiopië en Oost-Congo (Goma), aanhalen die goed bevriend was met Valiulla Yakoepov. Deze laatste bekleedde een machtige positie binnen Tatarstan, een autonome republiek binnen de Russische Federatie waar moslims en christenen al vijf eeuwen vredig samenleefden. Hij was, zelf moslim, inmiddels tevens fel tegenstander van het Saoedische salafisme, dat in de woelige jaren negentig Kazan was binnengesijpeld. Yakoepov legde aan van Lanschot uit wat het gevaar daarvan was: „Herinner je je die enorme Boeddhabeelden van Bamiyan in Afganistan? Meer dan duizend jaar raakte niemand ze aan, ondanks het feit dat het land al heel lang streng islamitisch was. Pas toen Saoedi-Arabië zich met Afghanistan en de Taliban begon te bemoeien, werden ze opgeblazen. Robbert, luister naar mijn woorden – Riyad vormt een regelrechte bedreiging voor onze beschaving.” Yakoepov was ook bezorgd over wat hij als ‘Saoedische satellieten’ zag – Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Valiulla Yakoepov werd door deze salafistische krachten een paar maanden later doodgeschoten op dezelfde dag dat de Mufti Ildus Faizov, leider van Tatarstan en wiens rechterhand hij was, ternauwernood een bomaanslag in zijn auto overleefde. Robbert van Lanschot schreef er een sterk artikel over in de NRC waarin hij de naïviteit van de Nederlandse overheid hekelt in hun houding tegenover precies dergelijke krachten aangestuurd vanuit het Arabische Schiereiland die zich in ons land toenemend doen gelden zoals in Tatarstan en elders eerder. "Vlakbij de poldermoskee verrees, midden in Slotervaart, wat in de volksmond ‘de Blauwe Moskee’ is gaan heten. Op de buitengevel staat niets aangegeven. Maar binnen hangt een bord met ‘Nederlands-Kuwaitisch Sociaal en Cultureel Centrum’. Het is overigens gewoon een moskee. Dat ‘Kuwaitisch’ roept vragen op. Koeweiti’s wonen in Londen’s Kensington en in het dure zestiende arrondissement van Parijs. Maar Slotervaart hebben ze nog niet ontdekt. Die moskee dient dus uitsluitend om de strenge Koeweitse variant van de islam uit te dragen. Natuurlijk mag dat, maar het heeft ook iets bizars. Die moskee is een anti-inburgeringsmoskee. En dat dus hartje Slotervaart, waar de inburgering sowieso al stroef verloopt. Zou er iemand bij de overheid zijn geweest die Koeweit heeft gesmeekt om een andere plek te kiezen?" Lees het hele veel meer verontrustende artikel van deze zeker niet door enige weerzin tegen de islam gedreven Robbert van Lanschot: https://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/25/de-dreiging-van-het-saoedisch-islamisme-1135308-a53187 En meteen ook dit wat een sterke aanvulling is: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/saoedi-arabie-wil-geen-sociale-hervormingen~b5189b6e/

6 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman16 feb. 2020 - 19:12

Inderdaad. https://www.at5.nl/artikelen/200111/imam-blauwe-moskee-doodsbedreigingen-te-wijten-aan-commissie-tweede-kamer De beste man wil nog meer moskeeën bouwen gefinancierd door oa Koeweit. Ik kan me niet voorstellen dat er geen tegenprestatie wordt verwacht voor het verstrekken van al dat geld.

I am Legion
I am Legion16 feb. 2020 - 19:20

O... En voor wie erop wijst dat deze informatie uit 2012 over deze extreem-orthodox-fundamentalistisch sturende financiering vanuit Saudi-Arabië, de VAE, en Kuwait al van acht jaar geleden is. Er zijn alleen maar veel meer moskeeën bijgekomen waar deze krachten een sterker invloed hebben of zelfs leidend zijn. In de Blauwe Moskee is zeker niets veranderd wat blijkt uit een bericht van nog maar drie dagen geleden bij monde van hoofdimam el Fourkani: "'Het klopt dat de Blauwe Moskee ook betaald is met buitenlands geld, maar wij zijn trots op onze moskee." "Het is een succesvolle formule." "we zullen vaak focussen op Koeweit, want in dat land hebben we nauwe contacten. Dus wat dat betreft gaan we er gewoon mee verder." Er zijn volgens el Fourkani vergevorderde plannen voor een nieuw islamitisch centrum in een grote Nederlandse stad, die ook betaald is vanuit het buitenland. "De komende tien jaar willen we in bijna elke grote Nederlandse stad zo'n prachtige mooie moskee als de Blauwe Moskee neerzetten, met geld uit het buitenland. Omdat we vinden dat dit concept een van de mooie concepten is die ervoor kunnen zorgen dat de Nederlandse moslims in Nederland gewoon hun Nederlandse Islam kunnen beleven." Voormalig PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, die ook te gast was in het programma, vindt dat alarmerend. "De vrijheid van godsdienst is mij dierbaar maar financiering uit onvrije landen gaat vaak gepaard met dwang. Imams worden door de landen inhoudelijk gestuurd. Het creëert een mix van superioriteitsdenken en vijandsbeelden." https://www.at5.nl/artikelen/200082/hoofdimam-blauwe-moskee-wil-meer-met-buitenlands-geld-gefinancierde-moskeeen

Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:17

Mooi verhaal. Je punt is dat extreem rechtse conservatieve (religieuze) stromingen de pest zijn voor een samenleving. Daar heb je volkomen gelijk in. "Die moskee dient dus uitsluitend om de strenge Koeweitse variant van de islam uit te dragen." Het kan maar jij overtuigt me niet met je hak op de tak conclusie. Een beschaafde cultuur zou grondrechten en vrijheden moeten volgen en helemaal respecteren. Deze niet te grabbel gooien als het minderheden zoals moslims of Joden of ...etc betreft. Helaas is dat in de boreale cultuur altijd een manco gebleken. Als de inkomsten van een moskee of welke organisatie dan ook mogelijk malafide zijn dan moet de onderste steen boven. Ik pleit ook voor veel meer politieagenten die grote bedrijven banken, verzekeraars, farmaceuten, religieuze instellingen onder een vergrootglas leggen. Wat ze bij mensen die een bijstand ontvangen kunnen moet toch ook mogelijk zijn om deze Gestapo praktijken op het groot kapitaal en het geloof los te laten? Maar daar is blijkbaar het gezag helaas bijna niet in geïnteresseerd. Wat de stumpers nu doen is een treurige vorm (want eenzijdig) van de inquisitie na te bootsen. "“Heeft u een eed van trouw afgelegd aan het moslimbroederschap?” Vraagt GL-Kamerlid Van Den Berge (GroenLinks) namens de commissie. “Nee”, zegt moskeebestuurder Jacob van der Blom (betrokken bij onder meer Centrum de Middenweg en de Blauwe Moskee). – “U verklaart onder ede dat u geen eed heeft afgelegd?” – “Ja, ik verklaar onder ede dat ik nooit, bij niemand niet, in welke vorm dan ook een of andere islamitisch eed heb afgelegd om lid te worden van welke geheime, schimmige groep dan ook.” – “… Dat weet u zeker?” – “Ja, dat weet ik héél zeker.” " Dit is toch om te janken.

Katootje2
Katootje217 feb. 2020 - 3:51

En hier lees je alles over zendingsorganisaties, zendelingen en over uiteenlopende gebeurtenissen en ontwikkelingen op het zendingsveld - https://visie.eo.nl/alles-over/zendingswerk

I am Legion
I am Legion17 feb. 2020 - 11:56

@Paul: “Die moskee dient dus uitsluitend om de strenge Koeweitse variant van de islam uit te dragen.” Het gaat over steeds mer moskeeën in Nederland en elders die via financiering salafistisch beïnvloed worden vanuit het Arabische Schiereiland terwijl er helemaal geen of nauwelijks daar vandaan afkomstige moslims in ons land en andere Europese landen leven. En dan kom jij in reactie daarop met: "Het kan maar jij overtuigt me niet met je hak op de tak conclusie." Dat zijn dus de concluderende woorden van Robbert van Lanschot die daar aan het woord is en die uit ervaring en uitgebreide kennis put m.b.t. diverse islamitische samenlevingen en het gevaar van het opkomende salafisme in de Sunnitische Umma vanuit het Arabische Schiereiland, naast dat hij daarover dus zo duidelijk gewaarschuwd werd door zijn vermoorde islamitische vriend en belangrijk politicus Yakoepov uit Tatarstan. Oorzaak en gevolg moet je ook willen zien.

Folkert2
Folkert217 feb. 2020 - 12:56

Katootje, klein verschil. De Nederlandse staat draagt niet actief bij aan het zendingswerk. Oftewel je vergelijkt appels met peren.

dickser
dickser16 feb. 2020 - 17:48

Erg dat weer de moslims slachtoffer worden, Calimero effect. Zelfreflectie is niet echt aanwezig, met al die pogingen om in een slachtofferrol te komen krijg ik steeds meer het idee dat er daadwerkelijk wat aan de hand is Je moet toch als boekhouder een boekhouding kunnen overleggen die waterdicht is

1 Reactie
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:19

Barbertje moet hangen

Oordop
Oordop16 feb. 2020 - 17:08

Chapeau!

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet17 feb. 2020 - 9:13

@F.M.A. Die heeft geen idee, want oordoppen in.

Jerry Bidet
Jerry Bidet16 feb. 2020 - 17:05

Dit is een aanval op de rechtsstaat en dat accepteren we niet. Toch?

3 Reacties
Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:30

Bij moslims moet dat kunnen.

Paul250371
Paul25037116 feb. 2020 - 20:31

Toch?

Loebkesman
Loebkesman16 feb. 2020 - 20:40

Jazeker accepteren we dat. We zijn immers een polderland.