Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

NIDA maakt een fout met boycot Israëlische streekbus in Rotterdam

  •  
06-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EBS_Public_Transportation

© cc-foto: Willem_90

Het tegenhouden van de EBS-bus draagt op geen enkele manier bij aan het creëren van gerechtigheid in het Midden-Oosten
NIDA, de zogenaamd links-islamitische partij in Rotterdam, verzet zich tegen het feit dat de busmaatschappij EBS het contract heeft gewonnen voor het openbaar vervoer in een deel van de gemeente, namelijk Rozenburg. Het bedrijf gaat ook rijden op het aanpalende eiland Voorne.
Komt NIDA op  tegen de malligheid waarop dat steeds weer aanbesteden van busvervoerconcessies is uitgedraaid? Nee, die lui van EBS, dat zijn joden.
Het bedrijf is onderdeel van de grote Israëlische autobusmaatschappij Egged. Dat is een overblijfsel uit de tijd dat er nog serieus geprobeerd werd om aan de staat Israël een sociaaldemocratisch karakter te geven en niemand had kunnen verwachten, dat er ooit een regering Netanyahu aan de macht zou komen, een bigot samenstel van neoliberalen, semi-godsdienstwaarzinnigen en chauvinisten. Je kunt dat aan de structuur van het bedrijf zien. Egged is een coöperatie waarin de dienst wordt uitgemaakt door de deelnemers en het personeel. Ooit hadden de chauffeurs van Egged het rijk alleen maar sinds 1997 is ook in Israël marktwerking ingevoerd.
Detail: de ov-chipkaart van Egged, de Rav Kav card is wél gratis.
En dat bedrijf mag dan van NIDA niet op de Nederlandse wegen rijden. NIDA roept zelfs op tot een boycot.
Rotterdam is een beschaafde stad. Israëlische schepen zijn welkom in haar haven. Israëlische bedrijven hebben vestigingen in de industriegebieden en de kantoorwijken. Ze zijn even welkom als Arabische firma’s ondanks het buitenlands en binnenlands beleid in hun landen van herkomst, waar je als verdediger van de mensenrechten toch buitengewone vraagtekens bij kunt zetten om het maar zachtjes te zeggen. Dat komt omdat economische boycots niet tot de Nederlandse praktijk behoren.
Maar als het gaat om de Joodse staat, dan is het wat NIDA betreft, ineens anders. Daardoor oogt ze toch wel een beetje tot een koop-niet-bij-joden partij. Dit is een politieke fout van jewelste.
Ongetwijfeld is het beleid van de regering Netanyahu noodlottig voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Zeker wordt de Palestijnen onrecht aan gedaan. Zij zuchten respectievelijk onder de godsdienstige dictatuur van Hamas en het corrupt autoritaire PLO-netwerk op de Westoever. Dat maakt het voor hen nog extra naar.
Het tegenhouden van de EBS-bus aan de haltes op Rozenburg draagt echter op geen enkele manier bij aan het creëren van gerechtigheid in het Midden-Oosten. Wel aan het oppoken van gevoelens die in Rotterdam uitgestorven horen te zijn.
Voordeel: de aanhangers van NIDA en de voorstanders van een boycot zijn nu wel gedwongen om dat hele teringeind naar Rozenburg te gaan fietsen terwijl de comfortabele  EBS-bus voorbij schiet. Maar zij houden vol door weer en wind. Dat is goed voor de gezondheid en een overwinning in de strijd tegen het overgewicht. Bedenk dat als de regen je in het gezicht slaat elke keer dat je de brug over Het Hartelkanaal moet passeren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (143)

Lozerech
Lozerech13 jan. 2018 - 15:21

Graag wil ik met name Lopez en JaapBo bedanken voor hun met vele feiten onderbouwde reacties hieronder.

JaapBo
JaapBo9 jan. 2018 - 21:25

Op Oneworld word Van der Horst vakkundig gefileerd door Anne de Jong: https://www.oneworld.nl/bedrijfslobby/israelische-apartheidsbussen-rotterdam "[BDS is] geen verkapt antisemitisme dus, maar een geweldloze manier van protesteren die in onder andere Zuid-Afrika een belangrijke rol heeft gespeeld bij het beëindigen van apartheid" "Kritiek op Israël aan antisemitisme gelijkstellen is ook gevaarlijk omdat het Joden tot een homogene groep maakt. Het neemt de stem weg van Joodse mensen die zich niet perse met het Zionisme identificeren. Het ontkent de kritische geluiden ten opzichte van Israël die juist uit de Joodse gemeenschap klinken."

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jan. 2018 - 11:01

Als er geboycot moet worden om de Palestijnen te helpen, dan is de keuze voor Israel wel een hele eenzijdige. Dat is punt een. Punt twee: ik heb mij in bovenstaand stuk negatief uitgelaten ten opzichte van de regering Netanyahu en het beleid ten opzichte van de Palestijnen. Dat is blijkbaar niet genoeg. Ik schrijf op Joop regelmatig stukjes die niet vriendelijk zijn voor Wilders of Baudet. De reacties daarop hebben dezelfde giftige toon als die ik hieronder aantref. Die boycot is een slecht idee. Op Israel valt veel aan te merken maar het framen van Israel als apartheidsstaat is geen goed idee. Je speelt daarmee Netanyahu en de zijnen zeer in de hand. Dat is exact wat ze willen. Dat hebben ze nodig voor hun frame van de wereld buiten Israel.

JaapBo
JaapBo10 jan. 2018 - 16:48

Beste heer Van der Horst. 1) Een boycot tegen Israel is niet eenzijdig. Israel is de machthebber in het conflict, het land dat koloniseert, etnisch zuivert etc., en dat de ongelijkheid tussen Joden en Palestijnen in stand houdt. Waarom zou het eenzijdig zijn om de dader te boycotten? 2) U laat u niet alleen negatief uit over Netanyahu et al, maar ook over BDS et al. (bijv. antisemitisme-beschuldigingen), en u bent steeds positief over het arbeiderszionisme, terwijl het juist het arbeiderszionisme is dat de grootste misdaad van Israel organiseerde: de Nakba in 1948. Uw houding is net als die van linkse zionisten: lippendienst aan de tweestatenoplossing, maar ondertussen niks doen aan de onderdrukking van de Palestijnen. Philip Weiss schrijft hierover: "They cannot offer anyone a credible program for how Palestinians will get rights, and when. Instead, they passively endorse an idea of managed conflict." http://mondoweiss.net/2018/01/finally-columnist-liberal/ . 3) Noemt u de verontwaardigde reacties hieronder aub niet giftig. Uw stuk is giftig omdat het de antisemitismebeschuldiging er geheel zonder onderbouwing bij sleept en de ware reden van de boycot negeert, maar de verontwaardigde reacties hieronder zijn juist wel onderbouwt. 4) Israel is volgens Richard Falk een Apartheidsregime. Zijn rapport, geheel gebaseerd op feiten, kunt u lezen: https://www.scribd.com/document/342220531/UN-ESCWA-report-on-Israeli-apartheid 5) BDS is niet wat Netanyahu et al. willen. Vanuit Israel wordt op allerlei openlijke en slinkse manieren campagne gevoerd tegen BDS, bijv. door mensen vanwege hun mening de toegang tot Israel te ontzeggen (http://mondoweiss.net/2018/01/blacklist-organizations-munayyer/). Misschien heeft rechts zionisme er electoraal voordeel bij, maar het nadeel van een geslaagde BDS-campagne is voor de agenda van rechts (en links) zionisme veel groter. Juist de heftige reactie van Israel tegen BDS verraad dat BDS juist wel effectief is.

JaapBo
JaapBo10 jan. 2018 - 20:52

6) Het frame waar Netanyahu et al wel bij vaart is dat critici van Israel antisemieten zijn. Dit frame wordt door Ter Horst ook gebruikt, waarmee hij Netanyahu in de kaart speelt.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 jan. 2018 - 1:40

Aha, het arbeiderszionisme is het ergste wat er bestaat. Ik wijs erop dat in 1948 de Arabische staten ten oorlog zijn getrokken op de dag dat Israel de onafhankelijkheid kreeg, die erkend was door de Verenigde Staten met de stem van de Sovjet Unie ook voor. Die oorlog is niet afgelopen op de manier die de Arabische staten verwachtten. Zij hebben die oorlog grandioos verloren. Daar zijn heel veel Palestijnen het slachtoffer van geworden. We zullen niet zeuren over wie er nou precies verdreven zijn en wie er gevlucht zijn. Het is duidelijk dat de afstammelingen van de verdrevenen recht hebben op een ruimhartige compensatie van de verloren grond, bezittingen en onroerende goederen. Dat is ook beter dan een postzegel terugkrijgen met 17 postzegels van je neven naast je, Als de Palestijnen niettemin blijven staan op die postzegels, dan krijgen zij niets. Dat is duidelijk. Je hebt ook zo iets als politieke feiten en ik heb in een ander stuk iets geschreven over het karakter van de staat Israel dat de Israeli nooit zullen opgeven. Wat dat verdrijven betreft, ik stel vast dat de nodige Arabieren niet zijn gevlucht en die zijn die staatsburgers van Israel. Heb niet de gore moed om ze te vergelijken met de niet-blanken in Zuid-Afrika want ze hebben alle rechten die andere Israeli ook hebben. Er is uiteraard sprake van discriminatie maar dat is het soort discriminatie dat wij in Nederland ook kennen. Moet tegen opgetreden worden uiteraard. Die hele boycot is over de top en zal niets uithalen. Integendeel. Maar dat geloven de boycotters natuurlijk toch niet. Je jaagt er mensen mee tegen je in het harnas die anders Israel op zijn misstappen zouden aanspreken en duidelijk ook. Dit geloof je niet maar dat kan ik ook niet helpen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 jan. 2018 - 1:42

Mag ik de dames en heren van de BDS nogmaals wijzen op het feit dat Koeweit er al sinds 1991 mee weg komt dat het de honderdvijftigduizend Palestijnen over de grens heeft gesmeten en dat niemand Irak erop aanspreekt dat de Irakezen van Palestijnse afkomst hun paspoort zijn kwijt geraakt?

L.Brusselman
L.Brusselman11 jan. 2018 - 11:48

". De reacties daarop hebben dezelfde giftige toon als die ik hieronder aantref. " de reacties zijn verre van giftig ,ze zijn genuanceerd .Dit soort beschuldigingen laten zien dat Han met zijn stukje(dat overigens wel giftig is imho)hopeloos vast zit in zijn blinde liefde voor zijn zogenaamde Arbeiderszionisme. Dat verantwoordelijk is voor het leed dat de Palestijnen al 70 jaar te verduren hebben. Maar opgegroeid na de oorlog,met de propaganda die er 70 jaar gevoerd wordt in de media ten gunste van Israel,is hij dermate geprogrammeerd dat hij oostindisch blind is voor de wandaden van zijn geliefde Israel

L.Brusselman
L.Brusselman11 jan. 2018 - 11:56

Ik denk dat ik de stukjes van de heer vd Horst voortraan maar oversla. Want iemand die zo verkrampt is dat hij de goed onderbouwde en genuanceerde kritische reacties giftig durft te noemen kan ik niet serieus nemen.,

L.Brusselman
L.Brusselman11 jan. 2018 - 15:29

Koeweit en Irak doen wat de VS ze opdragen,

JaapBo
JaapBo11 jan. 2018 - 22:28

Ik beweer niet dat het arbeiderszionisme het slechtste is wat er bestaat, maar beoordeel het op haar daden, waaronder de etnische zuivering van meer dan de helft van de Palestijnen in 1948. U gelooft in de (zelfrechtvaardigende) zionistische mythe dat het de eigen schuld is van de Palestijnen, maar ik heb de feiten onderzocht en de conclusie (gepubliceerd in Holy Land Studies 9 (2) p. 209-27, 2010) is dat Ben Goerion onder het mom van zelfverdediging die etnische zuiveringen doelbewust organiseerde. U kunt dat ook lezen in “The Ethnic Cleansing of Palestine” van I. Pappé, en B. Morris schrijft in “The Birth of the Palestinian refugee problem”: “transfer was inevitable and inbuilt into Zionism - because it sought to transform a land which was Arab' into a 'Jewish' state and a Jewish state could not have arisen without a major displacement of Arab population”. Transfer is een eufemisme voor etnische zuivering. En Morris verdraait de zaken ook nog eens in het voordeel van de zionisten zoals N. Finkelstein in “Image and Reality of the Israel-Palestine Conflic” overtuigend aantoont (dat boek kan ik u aanraden). Een interessante analyse van het arbeiderszionisme wordt ook gegeven door Zeev Sternhell in “The founding myths of Israel” (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Founding_Myths_of_Israel) waarin hij vaststelt dat het arbeiderszionisme in de eerste plaats nationalisme was (organisch nationalisme) en dat het socialisme daaraan ondergeschikt was. De Arabische staten die Israël in 1948 aanvielen gaven twee redenen op: a) het weggeven van land van een inheemse bevolking aan immigranten vond men illegaal (als de VN half Nederland aan de Chinezen zou geven zouden wij dat toch ook niet pikken, en zouden we toch blij zijn als onze buurlanden solidair waren?) , en b) de 250.000 Palestijnse vluchtelingen die de zionisten op dat moment, half mei 1948, al hadden gecreëerd (lees B. Morris er maar op na). De Arabische landen wilden de orde herstellen net als het Westen eind jaren ’90 in Kosovo deed. Het Arabische optreden rechtvaardigt absoluut geen etnische zuivering van Palestijnen, zoals u wel schijnt te denken. En of Palestijnen nu verdreven of gevlucht waren, na de oorlog van 1948 hadden degenen die dat vreedzaam wilden het recht om terug te keren. Het tegenhouden van hun terugkeer is onderdeel van de misdaad van etnische zuivering. De apartheid in de bezette gebieden geeft u toch wel toe hoop ik? Leest u anders het rapport van Richard Falk voor de feiten (https://www.scribd.com/document/342220531/UN-ESCWA-report-on-Israeli-apartheid). Wat de Palestijnse burgers van Israël betreft, hun situatie is minder erg dan die van de zwarte bevolking onder Apartheid, maar hun discriminatie is veel erger dan de discriminatie die er in Nederland is. In Nederland hebben we artikel 1 van de grondwet die discriminatie verbiedt, en zal de staat zich in principe inzetten tegen discriminatie. In Israël wordt de discriminatie juist door de staat georganiseerd. Staatsland wordt exclusief ter beschikking gesteld aan Joden, huwelijkspartners importeren en Israëliër maken mogen Palestijnen niet, er zijn meer dan 50 discriminerende wetten (https://www.adalah.org/en/content/view/7771), de staat geeft minder geld aan Palestijnse scholen dan aan Joodse, minder bouwvergunningen aan Palestijnen, minder openbaar vervoer etc. etc.. Palestijnse politieke partijen worden nog meer buitengesloten dan in NL de PVV, terwijl die Palestijnse partijen niet racistisch zijn en de PVV wel. Leest u eens het hoofdstuk van Jonathan Cook in “‘Israel and South Africa: The Many Faces of Apartheid”. Daarin geeft hij een aardig beeld van de structurele staatsgeorganiseerde en –gefaciliteerde discriminatie die Palestijnse burgers van Israël ondergaan (http://mondoweiss.net/2016/07/colonialism-apartheid-palestinian/). Richard Falk schrijft er uiteraard ook over. U beweert dat de boycot contraproductief is omdat je mensen zoals u in het harnas jaagt, terwijl die anders juist Israël op zijn misstappen zouden aanspreken. Maar u ontkent juist “misstappen” zoals de etnische zuiveringen van 1948 en het discriminerende karakter van de staat Israël (u gelooft in allerlei zelfrechtvaardigende zionistische mythes). En bij de dingen waar U Israël wel op aanspreekt laat u het bij woorden, zodat Israël zich er niets van aan hoeft te trekken. En als mensen Israël wel onder druk willen zetten suggereert u dat er antisemitisme in het spel is. Kortom, uw argument is absoluut niet overtuigend. Israël neemt BDS wel doodserieus, en dat zegt genoeg. En waarom bent u eigenlijk tegen actie voor gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen?

L.Brusselman
L.Brusselman12 jan. 2018 - 9:16

@Jaapbo Ihnx,je bespaart me een hoop zoekwerk ik was nog maar bij Ben Goerion met zijn plannen om etnische zuiveringen uit te lokken.

punt2
punt29 jan. 2018 - 15:54

"Egged vervoert geen Palestijnen van en naar de bezette gebieden" Niemand vraagt zich af waarom? maar iedereen veroordeeld. Het is verboden door de overheid. Misschien zou het kunnen dat er sinds dit verbod (nagenoeg) geen bussen zijn opgeblazen van Egged? Dit is in schril contrast met jaren terug. Maar dat zal er wel niets mee te maken hebben denk ik ....

3 Reacties
Sachs
Sachs9 jan. 2018 - 20:18

[Niemand vraagt zich af waarom?] U niet, anderen wel: bezetting, etnische zuivering en Apartheid. [Het is verboden door de overheid.] Dat klopt niet. De Palestijnse overheid is uitgeschakeld en heeft niets te zeggen. De bezetter maakt de dienst uit in Palestina, en Egged profiteert daarvan. Voor uw begrip: Egged werkt in dienst van de Israëlische bezetter, niet van de Palestijnse overheid. Idem: het overbrengen van burgers naar bezet gebied is illegaal en geldt onder meer als oorlogsmisdaad. Eén van de beschuldigingen aan het adres van dat bedrijf (en zijn Nederlandse belangenbehartiger) is betrokkenheid daarbij. Gezien de ontwikkelingen bij het ICC en de UNHCR zal Egged dit jaar aangepakt worden, overal waar het zijn gezicht laat zien. [Misschien zou het kunnen dat er sinds dit verbod (nagenoeg) geen bussen zijn opgeblazen van Egged?] Nee. De Israëlische kolonisten en het Israëlische leger gebruiken dagelijks geweld. Ze blazen huizen op, meer dan bussen. Het Israëlische leger executeert burgers. Egged vervoert de daders. [Maar ...] Wat u lijkt te willen is dat de bezetters lekker door andermans land kunnen toeren met hun eigen busdiensten, bij voorkeur zonder ooit nog een lid van de lokale bevolking tegen te komen (want wie weet gooien die met stenen of explosieven, right?). Het Egged-model, zeg maar. De kolonist wenst zijn comfort, nietwaar? Mocht dat uw eigen land betreffen dan zou u vermoedelijk moord en brand schreeuwen. Of zie ik dat verkeerd, en zou u de bezetter zijn eigen busdienst aanbieden om het transport tussen bezet gebied en moederland mogelijk te maken? Dat lijkt me eerlijk gezegd sterk.

JaapBo
JaapBo9 jan. 2018 - 20:51

Precies: Egged werkt mee aan het apartheidsbeleid van Israel. Daarom moet het geboycot worden. Die nederzettingen waar Egged op rijdt zijn allemaal illegaal.

punt2
punt210 jan. 2018 - 9:14

@Sachs, er is een verschil tussen lezen en willen lezen. Het is Egged door de Israëlische overheid verboden om ook Palestijnen vanuit de bezette gebieden te vervoeren. De reden is even simpel als verschrikkelijk. Door het verbod zijn er geen bussen opgeblazen. Iets waar Egged helaas veel ervaring mee heeft en waar veel mensen, volwassenen en kinderen bij zijn omgekomen, maar zoals ik ook al schreef is dat een reden die niet iedereen aan zal staan. hetzelfde bij de verschrikkelijke muur die is gebouwd, sindsdien zijn de bomaanslagen op kinderdagverblijven, restaurants, bioscopen, marktpleinen en bussen nagenoeg afgelopen. Ook een bijkomstigheid van deze muur die niet iedereen op prijs stelt. De bezetting is illegaal, daar is niemand het mee oneens, het beleid van deze regering is zeer discutabel op zijn minst en ook met deze regering ben ik het niet eens. Om een busmaatschappij hierop aan te spreken die voor haar veiligheid en haar reizigers een beleid van haar overheid moet uitvoeren vind ik onterecht. In veel reacties lees ik genuanceerde en ongenuanceerde opmerkingen, waarbij de gemeenschappelijke gedachte is dat er een oplossing zou moeten komen en ik ben het daar van harte mee eens. Maar wat er ook is wordt door veel mensen genegeerd en dat is de simpele vaststelling dat reacties op deze aanbesteding van deze busdienst is ingegeven door simpele weerstand tegen alles wat Joods is, dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen Joden in het algemeen en Israël.

JaapBo
JaapBo9 jan. 2018 - 11:48

Van der Horst klaagt over Palestijns terrorisme van bijv. Hamas of München 1972, maar nu de Palestijnen zich met BDS geweldloos willen verzetten verkettert hij dat als antisemitisme. Conclusie: Van der Horst vind de onderdrukking van de Palestijnen wel best zo. Ze mogen zich niet met geweld verzetten, en niet zonder, want dat is antisemitisch. Ze moeten zich dus neerleggen bij hun lot en bij de vermeende morele superioriteit van het arbeiderszionisme en van Han van der Horst zelf.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech9 jan. 2018 - 20:12

Juist ja, daarom is het zo kwalijk dat van der Horst regelmatig zonder enige feitelijke onderbouwing met het woord antisemitisme smijt. Eerder schreef Han eens verbeten van zich af, dat hij zich geen racist laat noemen. Doe iets soortgelijks dan ook niet bij andere mensen?

Mieke Zagt
Mieke Zagt8 jan. 2018 - 21:44

Egged jokt: ze discrimineren wel degelijk de Palestijnse passagiers. Egged neemt zelfs geen Palestijnse passagiers mee naar Israel of naar een illegale nederzetting, terwijl zij wel Israëlische passagiers vrij vervoeren. Zie het rapport van Who Profits: Bus Companies Involved in the Israeli Occupation Zie ook de visual van de gesegregeerde Israëlische lijndiensten in de Westbank die de illegale kolonies met elkaar verbindt en die de Palestijnse dorpen en steden vermijdt. https://visualizingpalestine.org/visuals/greater-israel-bus-connections Hieruit blijkt dat Egged apartheid uitvoert; daar moet een Nederlandse overheid verre van blijven en dus geen contract aangaan.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 jan. 2018 - 11:38

Ik ben benieuwd wat de reactie zou zijn als de EGGED wel stoplijnen door de Palestijnse dorpen zou trekken.

Sachs
Sachs9 jan. 2018 - 17:35

@ Han Ik ben beniwued naar uw antwoord op de vele vragen van lezers.

Klaas Punt
Klaas Punt9 jan. 2018 - 17:45

@vdHorst - misschien is die reactie wel als de mijne, dit is niet de busmaatschappij van mijn keuze maar ik heb geen keus. Zodra er een alternatief is neem ik dat.

Sachs
Sachs8 jan. 2018 - 20:33

@ Rob Roy [ik ben van mening dat je een bedrijf niet kan aanspreken op het gedrag van de overheid.] Wat heeft dat met het onderwerp te maken? Egged wordt aangesproken op zijn eigen gedrag en verantwoordelijkheid. Daar komt geen overheid aan te pas. Voor uw begrip: Veolia werd ook niet aangesproken op het beleid van de Franse overheid, maar op zijn betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in Palestina. Datzelfde geldt voor Egged. [Ik merk wel op dat ( eventuele) aversie tegen bepaalde regeringen zijn weerslag heeft op hoe men een bevolkingsgroep die niets met deze regering te maken heeft er wel op aanspreekt of zelfs verantwoordelijk voor houdt… met alle ongewenste gevolgen van dien.] Kunt u dit toelichten? Over welke regeringen hebt u het en wat heeft het met Egged te maken? De 'ongewenste gevolgen' zijn in het onderhavige geval overigens voor de Palestijnen, en voor niemand anders. Egged rijdt over hun door Israël illegaal bezette land, verbindt de illegale Israëlische kolonies met elkaar, en bedient zich van een infrastructuur die alleen voor joden toegankelijk is. Ergo, Egged Bus Systems fungeert als steunpilaar onder de illegale kolonisering en Apartheid. Dat gegeven is overigens goed gedocumenteerd, onder andere door het Israëlische Who Profits. Om die reden is het bedrijf niet welkom in Nederland.

3 Reacties
punt2
punt29 jan. 2018 - 10:55

@Sachs quote : "[Ik merk wel op dat ( eventuele) aversie tegen bepaalde regeringen zijn weerslag heeft op hoe men een bevolkingsgroep die niets met deze regering te maken heeft er wel op aanspreekt of zelfs verantwoordelijk voor houdt… met alle ongewenste gevolgen van dien.] Kunt u dit toelichten? Over welke regeringen hebt u het en wat heeft het met Egged te maken? " Op het moment dat Trump Jerusalem erkent als Hoofdstad van Israël worden er in Amsterdam de ramen ingeslagen bij een Joods Nederlands restaurant. Worden de beveiligingsmaatregelen bij Synagogen en Joodse scholen en instellingen verscherpt Dat is wat ik bedoel. Andersom werkt het ook, wanneer er in Turkije spanningen zijn worden in Nederland ook moskeeën voor Nederlanders met een Turkse achtergrond extra beveiligd.

Sachs
Sachs9 jan. 2018 - 17:32

@ Rob Roy Dank u. Zoals op deze pagina door meerderen verwoord lijkt het me verstandig om Israëlische misdaden niet als joods' te propageren. Daarop zou ik Van der Horst aanspreken. Los daarvan: wat heeft dit met het onderwerp te maken? Het gaat hier over een bedrijf dat de mensenrechten schendt en daarom in Nederland ongewenst is.

punt2
punt29 jan. 2018 - 19:45

@Sachs, het is een eenvoudige optelsom van feiten. Wat allemaal weer terugkomt op al eerder aangeven gebeurtenissen. Is de reactie van Nida op de busdienst tegen Israël omdat er een Palestijnse link is of is de reactie van NIda omdat het bedrijf Israëlisch is. Daar zit een verschil tussen wat ik duidelijk stelde bij het voorbeeld van het Palestijns vluchtelingen kamp Yarmouk, na de invasie door IS, al Nusra en Alqaida waren en nagenoeg geen protesten om de Palestijnen te ondersteunen. Hoe anders wanneer er weer een actie is op bevel van de Israëlische regering ten aanzien van de Palestijnen. Dan stel ik simpel vast dat het gaat om protest tegen Israël en dat de Palestijnse zaak erbij wordt gehaald als excuus voor het protest. Zo ook de reactie op de busdienst, ik twijfel hardop aan de reden van protest door NIDA.

Lopez
Lopez8 jan. 2018 - 15:31

@Han van der Horst, 7 januari, 14.33 [Ik spreek mij in dit artikel zeer duidelijk uit over de regering Netanyahu en deszelfs beleid.] Ik twijfel geen moment aan uw opvattingen over de politiek van Netanyahu en consorten. [Dat helpt niet. De woede blijft groot.] Nee, dat helpt ook nu niet, omdat ik u op heel andere dingen aansprak: op uw opvatting over een oproep tot een boycot van een bedrijf dat een van de raderen is in een regime van bezetting, kolonisering en onderdrukking en dat krachtens Nederlands beleid niet eens in aanmerking zou mogen komen voor aanbestedingen. En op uw opmerking dat het de dames en heren van NIDA niet om de rol van Egged, maar om ‘joden’ te doen zou zijn. Ik vroeg u of u daar concrete aanwijzingen voor heeft. Ik vind dat zorgvuldigheid in het van meet af aan sterk vervuilde Palestina/Israël-debat van enorm belang is, en dat geldt met stip voor aantijgingen van antisemitisme. [Als het om mensenrechtenschendingen gaat is een economische boycot van producten uit gebieden waar Palestjinse autoriteiten de scepter zwaaien even gewettigd.] Ik mag hopen dat u het heeft over producten van bedrijven die bij die schendingen betrokken zijn, en niet over willekeurige Palestijnse bedrijven die in die gebieden gevestigd zijn en misschien zelf slachtoffer van schendingen zijn. Kent u overigens Palestijnse bedrijven die producten in onze winkels hebben liggen? Ik niet. Niet zo vreemd, want de Palestijnse economie heeft onder het bezettingsregime geen enkele kans zich te ontwikkelen en een serieuze export op poten te zetten. Zie de rapportages van de Wereldbank. Het gevolg is dat de Palestijnen nog altijd goeddeels afhankelijk zijn van donorgelden van de internationale gemeenschap, die Israël de internationaalrechtelijke verplichting om de elementaire voorzieningen in bezet gebied te garanderen van meet af aan uit handen heeft genomen. Zo zorgt de UNRWA al vijftig jaar voor o.a. onderwijs voor de Palestijnse vluchtelingen - en dat is grofweg de helft van de Palestijnse bevolking (in Gaza zelfs 70 procent). En kijk nu: de Amerikanen zetten, om politieke redenen, het mes in hun bijdrage aan de UNRWA en waarschijnlijk ook in hun bilaterale hulp aan de Palestijnen. Op aandringen van Israël, dat (ook om politieke redenen) al langer pleit voor volledige opheffing van de UNRWA, en dat de eigen financiële verplichtingen jegens de Palestijnen (belastinginning en -afdracht e.d., uitvloeisels van ‘Oslo’) voortdurend gebruikt als politiek sanctiemiddel. De bedragen aan ‘strafkorting’ voor de UNRWA die momenteel in het Witte Huis de ronde doen gaan minimaal 12 duizend Palestijnse leraren hun baan kosten, kunt u in Haaretz lezen. Kijk ook naar de strijd die Israël op alle denkbare podia voert tegen bijvoorbeeld het International Humanitarian Law Secretariat, waarvan ook Nederland deel uitmaakt. Het werk van het Secratariat ter bevordering van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden is relatief kleinschalig, maar effectief, en richt zich uiteraard mede tegen de Israëlische schendingen. Om die reden probeert Israël het, met steun van usual suspects als NGO Monitor, de vernieling in te helpen. Het sanctioneren en boycotten van de Palestijnen en van alles en iedereen die Israëls bezettingspolitiek in de weg staat is al heel lang aan de orde van de dag. In Amerikaanse staten staan zelfs minstens vijf Nederlandse bedrijven (o.a. ASN Bank en Triodos Bank) op zwarte lijsten omdat zij geen zaken doen met de bezettingseconomie. Meest recente voorbeeld: de publicatie door Israëls ministerie van Strategische Zaken, dit weekend, van een lijst met 20 organisaties die niet langer welkom zijn in Israël. Geen nieuw verschijnsel, want Israël ontzegt mensen met onwelgevallige opvattingen al veel langer de toegang tot het land, maar op deze schaal nog niet eerder vertoond. Dat zijn de verhoudingen in boycotland. Naar de BDS-praktijken waarvan Israël zich op alle niveaus bedient, en de steun die het daarbij van de VS krijgt, kraait geen haan. Nederlandse bedrijven die in de VS worden geboycot omdat zij niet actief zijn in Israëls illegale koloniseringproject? Geen Nederlander die er kritiek op heeft. Maar een oproep tot een boycot van Egged? ‘Stupide, schande, het is NIDA om de joden te doen!’ [Ik ben daar geen voorstander overigens.] Nederland heeft, al dan niet in EU-verband, sancties en boycots ingesteld tegen tal van landen. Voor Israël wordt nog altijd een uitzondering gemaakt. We horen het een hele reeks Nederlandse ministers van BuZa zeggen: met Israël hebben we een bijzondere relatie, daar praten we mee, Israël luistert naar ons. De contraproductieve gevolgen van die politiek zijn al jaren zichtbaar, en de Palestijnen betalen steevast de prijs, maar we gaan onverdroten op de oude voet verder. Het ontstaan van de BDS-beweging is een gevolg van die hypocriete houding. Laten de verantwoordelijke politieke lichamen het afweten, dan komt vroeg of laat de samenleving in beweging. Dat is wat we zien gebeuren, en je hebt geen glazen bol nodig om in te zien dat die ontwikkeling zich zal voortzetten. [Dit soort stupide acties als die tegen EBS leiden er alleen maar toe dat kiezers in Israel denken: het is inderdaad breken of barsten.] Wat u zegt is dat we bedrijven als Egged, die de desastreuze en illegale Israëlische politiek gestalte geven, in weerwil van onze eigen beleidsuitgangspunten welkom moeten heten, omdat het Israëlische electoraat anders nóg extremer wordt. Het is precies díe houding die de Palestijnen vijftig jaar bezetting heeft opgeleverd. Voorzover er überhaupt redelijkheid schuilt in het laten afhangen van een besluit over een bezetting van de mening van de bezetter, heeft Israël die mogelijkheid met vlag en wimpel verknald. Erger nog, de bezetter is alleen maar agressiever geworden. Om het bij Egged te houden: het bedrijf is veelvuldig aangesproken op zijn rol in de illegale kolonisering van bezet gebied, maar heeft volstrekt lak aan recht en rechtvaardigheid. Na vijftig jaar bezetting is het de hoogste tijd dat we naar de Palestijnen, naar het Palestijnse electoraat, luisteren. En niet alleen de elementaire mensenrechten van de Israëli’s, maar ook die van de Palestijnen honoreren, hun recht op vrijheid en gelijkheid voorop.

3 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman9 jan. 2018 - 9:17

Waarom gaat Han niet in op de argumenten van Lopez?

Sachs
Sachs9 jan. 2018 - 12:55

@ Brusselmans Hij wekt in zijn twee korte reacties de indruk boos te zijn op zijn critici. Hij zou boos op zichzelf moeten zijn. Volgens het AD (volg de link in Hans artikel) zegt de woordvoerder van NIDA: "Volgens fractievoorzitter Nourdin El Ouali van Nida draagt deze busmaatschappij met haar diensten bij aan de ‘Israëlische kolonisering, apartheid en mensenrechtenschendingen in Palestina’." Han vertaalt dit alsof het NIDA iets heel anders heeft gezegd: "Die lui van EBS, dat zijn joden." Argumenten om de Palestijnen hun legitieme rechten te onthouden bestaan niet. Wat we daarom steeds weer waarnemen is dat opkomen voor de rechten van de Palestijnen vertaald wordt in een aanval op 'joden'. In dit geval gebeurt dat wel heel opzichtig. Werkt dat niet, dan kun je stampvoetend roepen dat de Palestijnen 45 jaar geleden brute aanslagen hebben gepleegd. Alles is toegestaan om hun huidige rechten – de basis van het protest tegen EBS, zie de quote van NIDA – buiten beeld te houden. Delegitimatie, heet dat proces. Het zijn beproefde methodes, die met zich meenemen dat niet wordt ingegaan op kritiek van anderen, hoe correct ook geformuleerd, zoals door Lopez. Want serieus debat moet ten koste van alles voorkomen worden als het om Israël gaat.

L.Brusselman
L.Brusselman9 jan. 2018 - 14:41

Je zou bijna denken dat hij het handboek heeft gelezen. http://www.middle-east-info.org/take/wujshasbara.pdf

omaoeverloos
omaoeverloos8 jan. 2018 - 11:30

Waar komt de brandstof van die bussen eigenlijk vandaan, Iran of SA?

1 Reactie
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld8 jan. 2018 - 15:20

Oma hoopt blijkbaar 2 vliegen in 1 klap te slaan met die boycot, maar al reden ze op bio, dan nog draagt die firma bij aan het in standhouden van de Israëlische apartheidspolitiek en de aanwezigheid van Israël in de bezette gebieden en dat is reden genoeg

punt2
punt28 jan. 2018 - 8:47

Joden in Nederland of moet ik zeggen Joden en Nederland, De laatste tijd komt er een beeld duidelijker naar boven wat daarvoor ondergronds al langer aanwezig was, van subtiel tot steeds meer in het open. Tevens ook de reden dat er steeds meer Joden uit Nederland vertrekken, moeten vertrekken want , laat ik het voorzichtig uitdrukken, het wordt er niet leuker op. Nu is het een protest tegen bussen, duidelijk omdat het tegen Joodse bussen is,een duidelijk signaal voor hun achterban. Boos zijn op Israël geeft een directe vertaling naar boos zijn op Joden in Nederland. Dat geeft direct ook een duidelijke boodschap dat wanneer je tegen de regering van Israël bent en haar daden mag je dat "botvieren"op de Joden die in Nederland wonen. Van een ruit inslaan bij een Joods restaurant, tot een "bijzondere"uiting voor de ramen van een ander restaurant ( was geen groot nieuws). Er is een bepaalde "stemming" in Nederland, en dat is dat gebeurtenissen tegen Joden "afgezwakt"in de media komen, een Joods echtpaar wat bruut wordt overvallen met duidelijk anti-semitische uitspraken in Amsterdamwordt niet als zodanig gemeld, een eigenaar van een broodjes-zaak in Bussum die uitspraken doet als : "alle Israëlische toeristen bij binnenkomst in Nederland verrot schoppen " staat daags daarna samen met een Burgemeester op een podium in Hilversum. Zoek de foto's eens op van een Joodse school in Amsterdam, een hek waar Trump jaloers om is om de kinderen te beschermen. En toch lees ik overal dat het met het anti-semitisme in Nederland wel meevalt. Het gesteggel hier op de site of het restaurant in Amsterdam nou Israëlisch was (dan mag het natuurlijk ,die ruiten inslaan) of Joods..... Maar er staat wel een Israëlische vlag?! dus dan is het geen terreurdaad maar een verwarde man. Ik draag een Magen David, maar let er wel dat deze niet meer zichtbaar is, scheldpartijen zijn nog het minste wat je naar hoofd gesmeten krijgt. De broodjes man uit Bussum had het natuurlijk over Israëlische toeristen, maar zou hij kunnen zien dat ik geen toerist ben?. NIDA vertegenwoordigt de mening van haar achterban, en wij doen het simpelweg af dat het hier om bussen uit Israël gaat............ Joods of Israël voor de één een wereld van verschil, voor een ander hetzelfde.

11 Reacties
pogingvier
pogingvier8 jan. 2018 - 10:00

Rob Roy, je slaat de spijker precies op z'n kop.

Auslander
Auslander8 jan. 2018 - 11:12

@ Rob Roy Je constatering dat Nederland minder leuk wordt voor joden is natuurlijk terecht. Hoewel de politiek van Israël die als joods identificeert wordt er enorm bijdraagt, en hoewel er in NL weinig joodse tegengeluid te hoeren is in Palestina kwestie, toch denk ik dat de islamofobie en “eigen volk” sentiment de anti joodse houding in NL stimuleert. Wilt men daar tegen optreden dan moet men de islamofobie in politiek marginaliseren.

punt2
punt28 jan. 2018 - 12:23

@Auslander : prachtig voorbeeld geeft u dat het allemaal onze eigen schuld weer is. Quote Auslander : "Hoewel de politiek van Israël die als joods identificeert wordt er enorm bijdraagt, en hoewel er in NL weinig joodse tegengeluid te hoeren is in Palestina kwestie, toch denk ik dat de islamofobie en “eigen volk” sentiment de anti joodse houding in NL stimuleert."

Sachs
Sachs8 jan. 2018 - 13:54

@ Rob Roy Als Nederlandse jood zet ik mij in voor de rechten van de Palestijnen. Ik vind dat een bedrijf als EBS geen plaats heeft in Nederland omdat het Israëlische moederbedrijf in bezet Palestina bijdraagt aan mensenrechtenschendingen en Apartheid. Punt. Hopelijk vind ik u aan mijn zijde.

punt2
punt28 jan. 2018 - 14:49

@Sachs, ik ben van mening dat je een bedrijf niet kan aanspreken op het gedrag van de overheid. Ook ik ben het niet eens met de huidige regering, maar spreek daar dit bedrijf niet op aan. Ondanks dat ik het niet eens ben met Trump zou ik niemand om die reden aanraden om Mac D. Te boycotten. Ik merk wel op dat ( eventuele) aversie tegen bepaalde regeringen zijn weerslag heeft op hoe men een bevolkingsgroep die niets met deze regering te maken heeft er wel op aanspreekt of zelfs verantwoordelijk voor houdt... met alle ongewenste gevolgen van dien.

Auslander
Auslander8 jan. 2018 - 15:48

@ Rob Roy “dat het allemaal onze eigen schuld weer is.” Nou, uw reactie is een voorbeeld van wat ik bedoel. Ik beschouw Israël niet als synoniem van jood. U wel.

punt2
punt28 jan. 2018 - 18:16

@Auslander, twee keer hoewel? En dan nog zeggen dat u dat niet zegt ....

Lopez
Lopez8 jan. 2018 - 19:04

@Rob Roy [Nu is het een protest tegen bussen, duidelijk omdat het tegen Joodse bussen is,een duidelijk signaal voor hun achterban. Boos zijn op Israël geeft een directe vertaling naar boos zijn op Joden in Nederland.] ‘Joodse bussen’? Heeft het NIDA het over ‘joodse bussen’ en ‘joden’? Nee. Han van der Horst maakt dat ervan (‘Die lui van EBS, dat zijn joden’) en baseert zich op een stuk in het AD, waarin de NIDA-voorman het helemaal niet over ‘joden’ heeft, maar juist heel precies over ‘Israëlische kolonisering, apartheid en mensenrechtenschendingen in Palestina’. Ik ben, zoals u ook in mijn andere reacties kunt lezen, zeer voor zorgvuldigheid in het debat, zeker waar het gaat om het gebruik van de begrippen ‘joods’ en ‘Israëlisch’. Dat begint ermee dat we zelf niet gaan lopen goochelen met de begrippen ‘joodse bussen’ en ‘Israëlische bussen’. Dat geldt niet alleen voor het NIDA. [Dat geeft direct ook een duidelijke boodschap dat wanneer je tegen de regering van Israël bent en haar daden mag je dat “botvieren”op de Joden die in Nederland wonen.] Nee, dat signaal geeft het NIDA niet, en uw pleidooi zou erop neerkomen dat het NIDA (of wie dan ook) vooral niet moet oproepen tot een boycot van Egged, aangezien er mensen zouden kunnen zijn die dat als een vrijbrief voor een boycot van willekeurige joden zouden kunnen opvatten. Ik zou vooral de Israëlische regering (en de Israëlische politiek in het algemeen, plus de bijbehorende Lobby, ook in Nederland) oproepen op te houden met het uitventen van de valse boodschap dat zij alle joden ter wereld vertegenwoordigt en vanuit hun belangen handelt. Ik zou haar bovenal oproepen direct op te houden met het verkondigen van de boodschap dat de bezetting en kolonisering van Oost-Jeruzalem en de Westoever gebaseerd is op ‘joodse rechten’, een boodschap die ook wordt uitgevent door allerlei evangelistisch-christelijke clubs, waaronder in ons eigen parlement de CU en de SGP. Meer dan van welke andere kant ook wordt van deze kant het onderscheid tussen ‘Israëlisch’ en ‘joods’ welbewust verdonkeremaand. Ik zou zeker ook stilstaan bij het gure gepush door de Israël-lobby van de ‘nieuwe antisemitisme-definitie’ van de International Holocaust Remembrance Alliance, waarmee de weg wordt vrijgemaakt om kritiek op Israël als antisemitisme te kunnen vervolgen. Onze regering heeft daar gelukkig tot dusver een helder afwijzend standpunt over, maar het onderwerp komt zeker terug. Meerdere Europese landen en lokale overheden hebben de definitie onder grote druk aanvaard, en wat daaruit voortkomt hebben we een paar weken geleden in München gezien: organisaties die zich solidair verklaren met de Palestijnse BDS-oproep kunnen als zogenaamde ‘antisemieten’ geen subsidie meer krijgen, kunnen geen zaaltjes of andere ruimten meer huren en krijgen geen vergunningen meer voor demonstraties. De maatregel is genomen onder druk van joodse groeperingen (de Israelitische Kultusgemeinde voorop), die het besluit luid toejuichen en iedereen die tegen Israëls politiek is openlijk belasteren. Frankfurt, Heidelberg en andere steden volgen binnenkort. Over belasteren gesproken: we hebben er de afgelopen maanden ook in Nederland kwalijke voorbeelden van gezien, met een hoofdrol voor het Centraal Joods Overleg (zelfbenoemd belangenbehartiger van de joodse gemeenschap) en de Jewish Telegraphic Agency, die achtereenvolgens minister Kaag, Dries van Agt en The Rights Forum als antisemitisch belasterden in campagnes die door de Israëlische media zonder wederhoor royaal werden overgenomen. [Er is een bepaalde “stemming” in Nederland, en dat is dat gebeurtenissen tegen Joden “afgezwakt”in de media komen,… enz.] Er is veel te doen om dit onderwerp. N.a.v. het voorval bij het Amsterdamse restaurant hebben diverse media hun berichtgeving daarover onder de loep genomen (zie de stukken van hun Ombudsmensen), zijn er Kamervragen gesteld, enz. Ook hier geldt: we zijn allemaal gebaat bij zorgvuldigheid, óók van de pers. [een eigenaar van een broodjes-zaak in Bussum die uitspraken doet als: “alle Israëlische toeristen bij binnenkomst in Nederland verrot schoppen”] Daar zit niemand op te wachten, maar ik constateer dat steeds meer mensen verschrikkelijk kwaad zijn vanwege de Israëlische bezetting en onderdrukking die nu eenmaal al tientallen jaren duurt. Of we dat leuk en terecht vinden of niet: iedereen kan op z’n vingers natellen dat dat verschrikkelijke onrecht, en met name de aanhoudend desastreuze, agressieve politiek van Israël, steeds meer mensen het gevoel van nuance zal doen verliezen. Dat valt niet te bestrijden met waarschuwingen over ‘toenemend antisemitisme’, maar allereerst met het zorgen voor rechtvaardigheid in Palestina. [NIDA vertegenwoordigt de mening van haar achterban, en wij doen het simpelweg af dat het hier om bussen uit Israël gaat.] Het gáát ook om ‘bussen uit Israël’, en het NIDA heeft zich zorgvuldig uitgedrukt. Het staat u en ons allemaal vrij om het NIDA aan te schrijven met de vraag of men het onderscheid tussen ‘Israëlisch’ en ‘joods’ zorgvuldig wil blijven benadrukken, maar laten we die boodschap ook tot onszelf, de Israëlische politiek en de bovengenoemde clubs (CU, SGP, CJO, maar ook kerkgenootschappen, CIDI, Christenen voor Israël, Likud Nederland, de Leon de Winters van deze wereld, enz.) richten; laten we dat laatste na, dan krijgt uw pleidooi het karakter van een stok om het NIDA te slaan, en ook daar is niemand bij gebaat.

punt2
punt29 jan. 2018 - 8:53

@Auslander , quote : "Nou, uw reactie is een voorbeeld van wat ik bedoel. Ik beschouw Israël niet als synoniem van jood. U wel." uw eigen quote bij een ander onderwerp van Han : "Is de “Israël” problematiek enkel een joods-palestijnse issue? Voor Palestijnse volk en voor eromheen liggende landen wel, maar niet voor andere landen in MO. Zelfs als de joods-palestijnse problematiek opgelost is zal Israël niet bevrijd zijn van de vijandigheden. De staat Israël wordt vooral gezien als de lange arm van het imperialistische westen, de VS voorop. Maar een aspect maakt als indicatie wel uit of Israël er voor joodse volk is of voor het westen: hoe zij hun conflict met Palestijnse volk oplossen/niet oplossen. " En dan volhouden dat Israël niet synoniem is voor Joods.....

L.Brusselman
L.Brusselman9 jan. 2018 - 13:16

Joods is geen synoniem voor Israelisch

Auslander
Auslander9 jan. 2018 - 21:50

@ Rob Roy “En dan volhouden dat Israël niet synoniem is voor Joods…” Klopt. Volgens mij is Israël geen synoniem voor joden. Voor mijn joodse vrienden is dan Israël een land ergens in MO. En het conflict in en naast Israël is degelijk tussen Palestijnse volk met joden en niet met Arabieren, Kopten of een ander volk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jan. 2018 - 8:27

Zullen we het even over München 1972 hebben en andere heldendaden van de zogenaamde Palestijnse martelaren? Of over Entebbe. En wat het uitvoeren van massamoorden op Palestijnen betreft, is de eerste plaats nog steeds voor koning Hoessein van Jordanië.

11 Reacties
punt2
punt28 jan. 2018 - 11:32

@Han, ik ben van mening (laat ik het vooral bij mijzelf houden) dat veel ophef over Palestijnse gebeurtenissen, waar Israël bij betrokken is, veel reden tot protesten geven. Dan is het lot van Palestijnen de enige reden om te protesteren. (natuurlijk mag je protesteren tegen de daden van overheid waar je het niet mee eens bent ! ) Helaas moet ik ook constateren dat gebeurtenissen met Palestijnen waar de overheid van Israël niet bij betrokken is veel minder, tot nagenoeg geen, aandacht krijgen van dezelfde groepen die anders vooraan staan. Uitzondering is bijvoorbeeld het Palestina-committee. De overval op en inname in Syrië van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk door IS, Al Nusra en al Qaaida brachten geen grote groepen demonstranten op de been. Dat geeft een gevoel bij mij dat het niet om de Palestijnen gaat maar tegen de regering van Israël en dientengevolge tegen de Joden in het algemeen.

Klaas Punt
Klaas Punt8 jan. 2018 - 12:11

Ik lees net dat Israel, nouja Netanyahu, in de aanval gaat om de tegengeluiden te onderdrukken. Moet ik mij bang gaan maken? Het is bekend dat Israel overal op de wereld haar macht kan uitoefenen maar ik hoop toch dat ik daarvan verschoond blijf. O, ja, je hebt het over Joodse bussen, nou ik denk dat ditonjuist is. Ze rijden ook op vrijdag. Alleen de winst gaat naar de firma in Israel.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2018 - 12:19

@ Rob Roy Jij schrijft: tegen de regering van Israël en dientengevolge tegen de Joden in het algemeen. Lijkt mij kortzichtig om de regering van Israël de vertegenwoordiger van alle joden te noemen. Want daarmee verklaar je alle joden mede schuldig aan de talloze moorden op palestijnen, zoals de honderden onschuldige kinderen en jongeren in Gaza. https://www.warchild.nl/gaza?gclid=EAIaIQobChMIx8u_1azI2AIVnoKyCh3rmAIlEAAYASAAEgKwwvD_BwE Ik weet zeker dat veel joden die verantwoordelijkheid helemaal niet willen hebben. Dus spreek vooral voor jezelf.

punt2
punt28 jan. 2018 - 13:38

@DaanOuwens, prachtig dat u nu zelf het onderscheid ook eens maakt tussen de regering en de inwoners van Israël en de Joden in het algemeen, iets waarvan ik zelf al aangaf meestal ontbreekt in discussies. Vandaar dat een Israëlische onderneming niets met het overheidsbeleid te maken heeft, maar daar wel op aangekeken wordt en zelfs geboycot moet worden. volgens NIDA en vele met hen.

L.Brusselman
L.Brusselman8 jan. 2018 - 14:17

"Ik weet zeker dat veel joden die verantwoordelijkheid helemaal niet willen hebben. Dus spreek vooral voor jezelf." Juist

punt2
punt28 jan. 2018 - 14:56

En zoals ik begin in mijn reactie : “ ik ben van mening( en last ik het vooral bij mijzelf houden).... Verder gaat mijn reactie over hoe men reageerde op gebeurtenissen die Palestijnen aangaan en het verschil tussen Israëlische oorzaak met veel protesten en andere oorzaak zonder protesten ( uitzondering Palestina committee ) En dat de oorzaak van de vele protesten eerder tegen Israël ligt dan bij medeleven voor Palestijnen.

L.Brusselman
L.Brusselman8 jan. 2018 - 14:59

HanvanderHorst 8 januari 2018 at 09:27 Zullen we het even over München 1972 hebben en andere heldendaden van de zogenaamde Palestijnse martelaren? Ja en laten we het gelijk hebben over Sabra en Shatila

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2018 - 15:14

@Rob Roy [DaanOuwens, prachtig dat u nu zelf het onderscheid ook eens maakt tussen de regering en de inwoners van Israël en de Joden in het algemeen, iets waarvan ik zelf al aangaf meestal ontbreekt in discussies.] Het ontbreekt meestal bij de voorstanders van de Israëlische bezettingspolitiek, net als bij de regering Netanyahu zelf die haar misdaden als ‘joods’ verkoopt. Tegenstanders van Israëls illegale activiteiten hebben over het algemeen minder moeite met het onderscheid tussen Israël en joden. [Vandaar dat een Israëlische onderneming niets met het overheidsbeleid te maken heeft] Onzin. De moedermaatschappij van EBS verzorgt het busvervoer naar de illegale kolonies en draagt dus bij aan mensenrechtenschendingen en Apartheid. Bovendien verdient ze er aan. Bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid. Als een regering misdaden pleegt dan kan een bedrijf daar aan meewerken of niet. Egged werkt er aan mee en moet dus geboycot worden. Simpel.

JaapBo
JaapBo8 jan. 2018 - 16:42

Van der Horsts verdediging van Israel is niet dat Israel okay is, maar dat anderen even erg of erger zijn. Dat is natuurlijk een zwakke verdediging. Israel is zeker een grotere Palestijnenmoordenaar dan koning Hoessein. In 1948 is het Palestijnse dodental onbekend, maar zeker meer dan 10.000, met talrijke massamoorden door Israel (lees bijv. "The birth of the Palestinian Refugee Problem" van B. Morris). En in 2008/9 en 2014 vermoordde Israel in Gaza evenveel Palestijnen als koning Hoessein in 1970. En Israel is de aanstichter van het conflict omdat zionisten een Arabisch gebied wilden en willen veranderen in een Joods gebied. In 1948 werd meer dan de helft van de Palestijnen etnisch gezuiverd. Van der Horst heeft kennelijk nog bewondering voor het arbeiderszionisme, maar het is juist dit zionisme dat de etnische zuiveringen van 1948 organiseerde. Lees bijv. "The ethnic cleansing of Palestine" van I Pappe.

Sachs
Sachs8 jan. 2018 - 18:10

@ Rob Roy [Vandaar dat een Israëlische onderneming niets met het overheidsbeleid te maken heeft, maar daar wel op aangekeken wordt en zelfs geboycot moet worden. volgens NIDA en vele met hen.] Egged wordt aangesproken op z'n rechtenschendingen. De firma stelt door de Israëlische regering gedwongen te worden tot die schendingen. Dat zal de wereld een zorg zijn. De onderneming wordt op z'n eigen verantwoordelijkheden aangesproken. Egged heeft nadrukkelijk nagelaten zich terug te trekken uit bezet Palestina en om die reden wordt het bedrijf in toenemende mate geboycot. Veolia verloor destijds 18 miljard euro vanwege boycots en heeft zijn illegale operaties uiteindelijk gestaakt. Die kant gaat Egged ook op.

Sachs
Sachs8 jan. 2018 - 18:18

@ Han [Zullen we het even over München 1972 hebben en andere heldendaden van de zogenaamde Palestijnse martelaren? Of over Entebbe. En wat het uitvoeren van massamoorden op Palestijnen betreft, is de eerste plaats nog steeds voor koning Hoessein van Jordanië.] Tsjonge, wat een wanhoop. Beantwoord eerst eens een paar van de gestelde vragen, stel ik voor.

Auslander
Auslander7 jan. 2018 - 22:41

Ik zie geen “joden haat” in actie van NIDA en ondersteun ik het logischerwijs. De hier gebruikte logica van Hvd Horst tegen NIDA is van hetzelfde kaliber waarmee hij het racisme van zwarte piet ontkent!

1 Reactie
punt2
punt28 jan. 2018 - 11:17

Er is een groot verschil tussen zien en willen zien.

Sachs
Sachs7 jan. 2018 - 20:45

[Maar als het gaat om de Joodse staat, dan is het wat NIDA betreft, ineens anders. Daardoor oogt ze toch wel een beetje tot een koop-niet-bij-joden partij. Dit is een politieke fout van jewelste.] Kan de auteur uitleggen wat er 'joods' is aan de Israëlische misdaden die NIDA agendeert? En waarom zou het alleen voor NIDA 'ineens anders' zijn. Ik neem aan dat u ook geen bedrijven in ons midden wenst die de mensenrechten schenden. Of begrijp ik dat verkeerd?

3 Reacties
Karel Morks
Karel Morks8 jan. 2018 - 3:44

Hoe schendt een bedrijf dat mensen vervoert de mensenrechten?

Klaas Punt
Klaas Punt8 jan. 2018 - 9:49

Karel, ze weigeren passagiers te vervoeren in eigen land terwijl alleen bezetters mogen instappen. Nou zo moeilijk was dat toch niet?

Sachs
Sachs8 jan. 2018 - 13:27

@ Karel Morks Eén van vele artikelen over het onderwerp: https://rightsforum.org/campagnes/email-actie-moet-berucht-busbedrijf-weghouden-noord-holland/

Spelchecker2
Spelchecker27 jan. 2018 - 20:33

Nida is tenminste consequent en consistent. Dat kun je van het NL-beleid m.b.t. Israël bepaald niet zeggen. Wij zouden zogenaamd bedrijven boycotten die producten, of producten met onderdelen, uit illegale nederzettingen produceren en/of verhandelen. Maar het is toch zonneklaar dat Israël zelf de hoofdverantwoordelijke is voor het ontstaan en voor het voortbestaan van al die illegale nederzettingen in Palestina. Alleen dat al maakt dan toch een boycot van heel Israël volkomen gerechtvaardigd?! Zou dit Iran betreffen of welk ander islamitisch land ook en we zouden die boycot gisteren al hebben afgekondigd. Maar Israël kan op onze niet aflatende (gedoog)steun rekenen. Waarom houden wij in Gods/Jahwehs/Allas naam indringers de hand boven het hoofd die een inheems volk vermoorden en/of verdrijven, land en water van dat inheemse volk stelen, en het restant van dat inheemse volk het leven tot een hel maakt door het met geweld een meedogenloos apartheidsregime op te leggen? Het is mij een raadsel! En dat doen die indringers niet een keertje, maar dat doen ze al 70 jaar lang! Zeventig jaar lang grof onrecht, tegen het Palestijnse volk. Ik heb altijd geleerd dat misdaad niet mag lonen. Wat mij betreft mag dan 70 jaar volgehouden misdaad dan zeker niet lonen! En dit heeft overigens niets met antisemitisme te maken, maar alles met recht en rechtvaardigheid. Ik heb niets tegen mensen die zich verbonden voelen met het Joodse geloof. maar ik heb heel veel moeite met indringers die menen dat ze een inheems volk mogen verjagen omdat in hun heilige boek dat land aan hen is beloofd. God zij gedankt en geprezen dat het Internationaal Recht niet identiek is aan de Bijbel. En overigens ben ook ik van mening dat het Westen een grote schuld heeft vis-á-vis de slachtoffers van de Holocaust én hun nazaten. Maar die schuld kon en kan het Westen niet delgen door die over de schutting te gooien bij de Palestijnen, een volk dat niets met die Holocaust van doen had. Die schuld zullen we toch echt een keer zelf moeten afbetalen en daarvoor moeten we in eigen vlees snijden. Hoe langer we daarmee wachten hoe groter de puinhoop wordt die we daarmee in de wereld veroorzaken. Beter nu ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

JaapBo
JaapBo7 jan. 2018 - 19:45

Een demagogisch stuk. Tot drie keer toe suggereert Van der Horst dat er sprake is van antisemitisme, terwijl hij het werkelijke motief, het actief meewerken van Egged aan de bezetting, geheel negeert. Kent hij dat motief niet? Natuurlijk wel! Maar het komt hem niet uit om zijn stukje op feiten te baseren. Het onrecht dat de Palestijnen aangedaan wordt komt volgens hem van Hamas en de PA. Geen woord over de etnische zuiveringen, de kolonisatie en de Apartheid waarmee Israel de Palestijnen al 70 jaar teistert. Feiten die hem niet uitkomen worden genegeerd. Pure demagogie.

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 jan. 2018 - 19:02

"Dat komt omdat economische boycots niet tot de Nederlandse praktijk behoren." Dat behoord wel tot de Nederlandse praktijk en is vaak uitgevoerd door onze staat, ze worden sancties genoemd door de staat en heet het geen boycot. Momenteel hebben we nog 3 landen in de economische boycot/sancties, Rusland Iran en Syrië. Van mij mag Israël bij dat lijst.

Wil76
Wil767 jan. 2018 - 18:21

In het proces van aanbesteden bestaat ook nog zoiets van dat je geen partijen mag discrimineren en of uitsluiten. Tijdens het proces van aanbesteden zijn er mogelijkheden om bezwaren kenbaar te maken en in te dienen voordat er definitief gegund wordt. Als ik het goed heb begrepen is de aanbesteding voltooid en volgens de regels verlopen. Het achteraf maken van bezwaar begrijp ik niet helemaal en wekt bij mij de indruk dat het slechts te doen is om aandacht en of publiciteit. Ik begrijp verder de verontwaardiging niet en wat er onsmakelijk aan is om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken in een tijd dat het antisemitisme opleeft. Ik vind het knap van de schrijver dat hij dit doet.

1 Reactie
Sachs
Sachs9 jan. 2018 - 13:12

Kennelijk is de kern van het debat u ontgaan. Het gaat niet om het 'proces van aanbesteding', maar om fatsoenlijk bestuur. Er wordt van de overheid verwacht de eigen regels op te volgen (denk aan het ontmoedigings- en differentiatiebeleid, denk aan conventies als de UN Guiding Principles). Dat is niet gebeurd. De vraag is waarom niet. Misschien hebt u een verklaring. Wat uw laatste alinea betreft: de schrijver tracht NIDA in het pak te naaien voor uitspraken die die partij NIET heeft gedaan. U vindt dat knap? Tsjonge ...

Marc Marc
Marc Marc7 jan. 2018 - 17:38

Er spelen hier 2 zaken. Ten eerste, heeft de moedermaatschappij van EBS, Egged zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen en ten tweede, biedt het aanbestedingsrecht mogelijkheden om inschrijvers uit te sluiten in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ad 1: Dat is maar de vraag. Hier http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?t=13718 staat wat informatie waaruit zou blijken dat Egged als enige vervoerder in opstand kwam tegen segregatie in het vervoer. Ad 2: Uitsluitingsgronden binnen aanbesteden zijn limitatief en lastig toe te passen. Daarnaast verjaren uitsluitingsgronden. Zie http://researchstories.sites.uu.nl/2016/06/13/aanbestedingsrecht-als-instrument-voor-maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/ voor een interessante uiteenzetting over de mogelijkheden en beperkingen voor het toepassen van MVO.

2 Reacties
Sachs
Sachs8 jan. 2018 - 17:55

Het gaat hier niet om aanbestedingsregels, maar om fatsoenlijk bestuur. Van bestuurders mag verwacht worden dat zij hun burgers beschermen tegen bedrijven als EBS. Immers, uw en mijn bestedingen komen terecht bij een bedrijf dat bijdraagt aan ernstige schendingen van het recht. Bovendien is dat bestuur gehouden aan een (letterlijk) serie van conventies, waaronder the UN principles on Business and Human Rights.

Marc Marc
Marc Marc9 jan. 2018 - 9:07

@Sachs, wat ik aangeef is dat er beperkingen zitten aan het op basis van fatsoenlijk bestuur uitsluiten van partijen. Zie de tweede link.

Cees Nobel
Cees Nobel7 jan. 2018 - 13:58

Ik zie grote overeenkomsten tussen de reactie van NIDA en de reactie van Henk Krol op de zak nootjes van de Ayatolla's. Allebei onfris.

3 Reacties
RosaLange
RosaLange7 jan. 2018 - 16:09

Voor mij ligt het verschil erin dat de acties van het NIDA een bevolkingsgroep treffen, namelijk joden, en de actie van Henk Krol tegen een dictatoriaal regime gericht is. Voor mij is dat een wereld van verschil. Tussen antizionisme en antisemitisme zit een haarfijne lijn die je volgens mij ten allen tijde in de gaten moet het houden. Het scheelt toch zo'n 6 miljoen doden.

Sachs
Sachs7 jan. 2018 - 20:34

Dat moet u toelichten. Begrijp ik goed dat u vindt dat bedrijven die de mensenrechten schenden een plek verdienen in onze samenleving?

Sachs
Sachs8 jan. 2018 - 18:00

@ Rosa Lange [Voor mij ligt het verschil erin dat de acties van het NIDA een bevolkingsgroep treffen, namelijk joden ....] Kunt u dat uitleggen? Welke joden worden door de acties van NIDA getroffen en hoe gaat dat in z'n werk? Terzijde, antizionisme en antisemitisme zijn geen relevante criteria. Het gaat in deze discussie om de rechten van de Palestijnen, en om de schendingen daarvan door een bedrijf dat in Nederland wil opereren. Mocht u er al een term aan willen hangen, dan is kolonialisme op z'n plaats.

Sonic2
Sonic27 jan. 2018 - 9:50

NIDA heeft in ieder geval de media gehaald en daar ging het allemaal. Helemaal niets constructiefs bijgedragen, maar wel weer aandacht voor hun zielige politieke agenda. Wat dat betreft geen haar beter als DENK, PVV of FvD. Ook van hetzelfde laken en pak. Net zulke aandachtstrekkers.

2 Reacties
Ben Sanders
Ben Sanders7 jan. 2018 - 13:50

De aandacht kwam vooral van rechtse krantjes zoals het ad en geen stijl. De BDS beweging wordt zeer aggressief bestreden. NIDA heeft hier gewoon een punt en mag als opdrachtgever van de aanbesteding haar mening geven.

Juppé🎗
Juppé🎗7 jan. 2018 - 14:39

DENK, PVV of FvD en dan NIDA.....U zet de toppers wel bij elkaar, sorry BIJ1.....

L.Brusselman
L.Brusselman7 jan. 2018 - 5:03

Voorne is een prima locatie om te fietsen,en zo vaak regent het er niet.

L.Brusselman
L.Brusselman7 jan. 2018 - 4:55

Zo lang die maatschappij busdiensten onderhoud naar de bezette gebieden is er niets mis met de oproep voor een boycott.

Lopez
Lopez7 jan. 2018 - 1:16

@Han van der Horst Door de Israëlische ‘nederzettingen’ van openbaar vervoer te voorzien, draagt Egged bij aan de illegale kolonisering van Palestijns gebied (en alle daarmee samenhangende mensenrechtenschendingen) en aan het de nek omdraaien van de Palestijnse staat, de tweestatenoplossing en een daarop gebaseerde vrede. Daar is het bedrijf veelvuldig op aangesproken, maar het heeft volstrekt maling aan het internationaal recht en aan de rechten van de Palestijnen. Geen wonder dat er op een dag mensen pleiten voor een boycot van het bedrijf. Het is bovendien bizar dat een bedrijf als EBS überhaupt tot aanbestedingen wordt toegelaten. Dat is in strijd met de ‘UN Guiding Principles on Business and Human Rights’, die integraal onderdeel vormen van het mensenrechtenbeleid van de Nederlandse overheid. Het is ook in strijd met het daarop gebaseerde, door de overheid zélf opgestelde ‘Nationaal Actieplan Bedrijfsleven en Mensenrechten’, waarin directe en (d.m.v. ketenverantwoordelijkheid) indirecte samenwerking met dit soort bedrijven taboe wordt verklaard en de overheid zichzelf nota bene een voorbeeldrol toebedeelt. Last but not least is het in strijd met het ‘ontmoedigingsbeleid’ van de rijksoverheid, waarin overheden en bedrijven worden opgeroepen afstand te bewaren tot bedrijven als Egged/EBS, die in de Israëlische ‘nederzettingen’ actief zijn. Ik vind het merkwaardig dat u schouderophalend voorbijgaat aan de kwalijke rol van Egged en aan het in de wind slaan van de eigen beleidsvoorschriften door Nederlandse overheden, maar aanstoot neemt aan de oproep tot een boycot van EBS. Ik vind het volstrekt ongerijmd dat u stelt dat een boycot ‘op geen enkele manier bijdraagt aan het creëren van gerechtigheid in het Midden-Oosten’. En ik vind het ronduit kwalijk dat u stelt dat het NIDA niet om de illegale fratsen van Egged, maar om ‘joden’ gaat. Heeft u daar concrete aanwijzingen voor, of zegt u maar wat? Ging het bij vorige acties tegen Egged, zoals in mei 2017 in Noord-Holland, ook om ‘joden’? Hier kunt u alles over die actie lezen: https://rightsforum.org/campagnes/email-actie-moet-berucht-busbedrijf-weghouden-noord-holland/ Wat denkt u? Gericht tegen ‘joden’? U herinnert zich ongetwijfeld de boycot van het Zuid-Afrikaanse Apartheidsbewind. Was de BDS-beweging van destijds gericht tegen de economische pijlers onder dat bewind, of tegen ‘blanken’? Is de huidige, door de Palestijnse civil society geëntameerde BDS-beweging niet net zo gericht tegen de pijlers onder Israëls illegale kolonisering en bezetting, en niet tegen ‘joden’? U kunt hier lezen wat de initiatiefnemers er zelf van zeggen: https://bdsmovement.net/call Er zijn zowel in Nederland als daarbuiten veel joden actief in de BDS-beweging. Zouden die dat doen om ‘joden’ schade te berokkenen, of omdat zij vinden dat Palestijnen dezelfde rechten toekomen als Israëli’s en omdat zij het niet om aan te zien vinden dat Israël tot de grootste mensenrechtenschenders ter wereld behoort? Als u, na vijftig jaar bezetting en onderdrukking en een nog veel langere periode van schrijnend onrecht tegen de Palestijnen, een betere manier dan BDS weet om ‘gerechtigheid in het Midden-Oosten’ te realiseren, dan hoor ik dat graag. Ik zie geen betere manier dan het staken van de bijdragen aan wat ik voor het gemak samenvat als de bezettingseconomie. Ik kijk met belangstelling uit naar het komende rapport van de VN-Mensenrechtenraad, waarin naar verluidt de 150-200 belangrijkste bedrijven achter Israëls illegale koloniale project op een rij worden gezet. Ik durf er een goed glas Palestijnse wijn om te verwedden dat Egged/EBS erin voorkomt.

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 jan. 2018 - 13:33

Ik spreek mij in dit artikel zeer duidelijk uit over de regering Netanyahu en deszelfs beleid. Dat helpt niet. De woede blijft groot. Als het om mensenrechtenschendingen gaat is een economische boycot van producten uit gebieden waar Palestjinse autoriteiten de scepter zwaaien even gewettigd. Ik ben daar geen voorstander overigens. Dit soort stupide acties als die tegen EBS leiden er alleen maar toe dat kiezers in Israel denken: het is inderdaad breken of barsten. Moet je goed doen. Dat helpt.

L.Brusselman
L.Brusselman7 jan. 2018 - 14:45

HanvanderHorst 7 januari 2018 at 14:33 Ik spreek mij in dit artikel zeer duidelijk uit over de regering Netanyahu en deszelfs beleid Maar niet tegen het feit dat deze onderneming bijdraagt tot het faciliteren van de bezetting,of tegen de bezetting zelf.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld7 jan. 2018 - 15:03

Han probeert uit te wijken naar het tactische argument: "dat kiezers in Israël (dan) denken: het is inderdaad breken of barsten. Moet je goed doen. Dat helpt." Daarbij verliest hij geheel uit het oog dat meer dan 50 jaar onderhandelen niets heeft opgeleverd en dat de BDS-beweging dus alle reden heeft om ervan uit te gaan dat het inderdaad een kwestie is van buigen of barsten, omdat de Israëlische kiezer daarentegen schijnen te denken dat het de slimste tactiek is om voldongen feiten te scheppen en met dat doel de wereld zo lang mogelijk aan het lijntje te houden met leugens en bedrog. Natuurlijk heeft Han recht op zijn zienswijze, zoals de voorstanders van een boycot ook recht hebben op hun zienswijze. Het probleem daarbij is dat Han op geen enkele manier ingaat op de -overvloed aan- argumenten van Lopez, maar erger is, dat hij diep onder de gordel te werk gaat, als hij schrijft: "Nee, die lui van EBS, dat zijn joden." Ik verwacht dat Han zijn excuses aanbiedt voor die uithaal en zo niet, dan heeft hij voorgoed afgedaan in elke discussie over dit onderwerp. Wat je er ook van mag denken, tenslotte zijn het niet de Palestijnen die zich schuldig maken aan genocide.

Klaas Punt
Klaas Punt7 jan. 2018 - 16:01

@vdhorst - het gaat voor mij om het feit dat die EBS vervoer verzorgt in bezette gebieden van Palestina. En als jij acties tegen die club stupide vindt maar waarschijnlijk zegt dat meer over jezelf dan over die acties. Wat kiezers in Israel denken is bekend, ze hebben al voor de zoveelste keer Netanyahu en daarvoor Sharon aan de macht gebracht. Zoek zelf maar uit wat dat wil zeggen.

JohnVKR
JohnVKR7 jan. 2018 - 18:40

@Han. Het beleid van de afgelopen 50 jaar is geweest: geen economische sancties maar praten. Dat beleid heeft de afgelopen 50 jaar nul komma nu resultaat opgeleverd. Sterker nog, het blijkt zelfs averechts te werken. Ik heb er begrip voor als jij van mening bent het tot nu toe ineffectief gebkeken beleid nog eens 50 jaar voort te zetten. Ik pleit er daarentegen voor eens een andere beleidsstrategie uit te proberen.

JaapBo
JaapBo7 jan. 2018 - 19:51

En wat bedoelt u, Van der Horst, met "breken of barsten"? De boycot is bedoeld om gerechtigheid af te dwingen, gelijkwaardigheid voor Joden en Palestijnen. "Breken of barsten" is het gunnen van gelijkwaardigheid aan Palestijnen. Daar is toch niets mis mee? Dat is toch precies de boodschap die we Israel moeten sturen?

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2018 - 21:00

@ HanvanderHorst Jij schrijft: Dit soort stupide acties als die tegen EBS leiden er alleen maar toe dat kiezers in Israel denken: het is inderdaad breken of barsten. Moet je goed doen. Dat helpt. Die situatie is allang ontstaan. Een meerderheid van de kiezers in Israël kiest bewust voor de onderdrukking en desnoods het doden van Palestijnen. En die meerderheid wordt alleen maar groter. De kolonisten hebben grotere gezinnen, er komen meer extremistische joden naar Israël stap bij stap wordt de bevolking in Israël religieuzer en extremer. Het liberale westerse Israël is een ideaal beeld van 30 jaar geleden. Nu zijn de extremisten aan de macht. Kortom de situatie die je vreest is er allang. Dus een boycot van dit soort bedrijven is prima. Het is een signaal dat de gekozen weg niet op draagvlak in Nederland en Europa kan rekenen. Maar mogelijk gericht aan mensen die nooit luisteren. En als er überhaupt producten uit Palestina komen naar Nederland kunnen wij die ook boycotten als er schendingen van mensenrechten mee gemoeid zijn. Maar ik denk dat de Palestijnen vrijwel niets produceren. Als een product uit de bezette gebieden komt zijn het producten die kolonisten produceren, in bezet en gestolen gebied. Palestijnen krijgen niet eens de kans een eigen economie op te bouwen.

Sachs
Sachs7 jan. 2018 - 21:03

Han, Als het om bezetting en mensenlevens gaat kunt u handelen of passief blijven. Ook kunt u passief blijven en zich keren tegen personen c.q. partijen die wél wat doen. Dat is de positie die u lijkt te kiezen. Dat is onbegrijpelijk.

Sachs
Sachs7 jan. 2018 - 21:19

@ Han 1. Ik zie niet in wat Netanyahu en diens beleid hiermee te maken hebben. Ten aanzien van de Palestijnen is door Israël nog nooit een rechtvaardig beleid gevoerd, ook niet door de Arbeiderspartij. Sterker, die was de motor achter de kolonisering. 2. Als u de Palestijnse Autoriteit wilt boycotten: doen! U doet er de Palestijnen een groot plezier mee. De vraag is even wat u precies denkt te kunnen boycotten. 3. U noemt het boycotten van een bedrijf dat betrokken is bij schendingen van onder andere de mensenrechten 'stupide'. Wow. In wat voor wereld wenst u te leven, als ik vragen mag? 4. U lijkt te suggereren dat NIDA et al. zich iets aan dienen te trekken van 'kiezers in Israël'. Kunt u dat toelichten? Verwacht u iets van die kiezers, bijvoorbeeld? En moet NIDA zich bijvoorbeeld ook iets aantrekken van de kiezers in Palestina? Voor het wederzijds begrip: het onderwerp is een bedrijf dat betrokken is bij rechtenschendingen.

JohnVKR
JohnVKR7 jan. 2018 - 1:11

Overigens heeft Egged gewoon lijndiensten naar illegale nederzettingen op de westelijke jordaanoever. Dat is onder meer in strijd met de Geneefse conventie en VN Veiligheidsraadresoluties. Bovendien mogen op de westelijke jordaanoever wonende Palestijnen van deze busdiensten geen gebruik maken. Het standpunt van NIDA is daarmee gewoon correct.

JohnVKR
JohnVKR7 jan. 2018 - 0:58

Dit had ik niet van Han verwacht. Han weet net zo goed als ik dat het NIDA niet te doen is om joden maar om Israel. Je kan het met NIDA eens zijn of niet, maar dat Han zich in dit artikel opeens verlaagd door te suggereren dat NIDA een antisemitische agenda heeft, is zwaar onder de gordel.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman8 jan. 2018 - 14:24

Onder de gordel idd, hij gaat er nog eens dunnetjes overheen met deze reactie. @HanvanderHorst 8 januari 2018 at 09:27

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld7 jan. 2018 - 0:16

Buitengewoon onsmakelijk hoe Han hier gelijk racistische motieven veronderstelt, alhoewel er alle reden is om aan te nemen dat het om politieke motieven gaat.

DaanOuwens
DaanOuwens6 jan. 2018 - 22:41

In zijn derde zin maakt van der Horst een verschrikkelijke fout: Komt NIDA op tegen de malligheid waarop dat steeds weer aanbesteden van busvervoerconcessies is uitgedraaid? Nee, die lui van EBS, dat zijn joden. Als Nida zich verzet tegen het aanbesteden van buslijnen aan een bedrijf met de roots en aandeelhouders in Israël is dat een legitiem actiepunt. Israël heeft immers tientallen resoluties van de veiligheidsraad naast zich neergelegd en onderdrukt en doodt regelmatig ongewapende Palestijnen. Maar Van der Horst beweert hier impliciet dat het geen Israëlische moordenaars zijn maar Joodse moordenaars. En het koppelt daaraan vast dat Nida als Moslim partij reden heeft om zich te verzetten tegen deze aanbesteding. Met die twee formuleringen brengt Van der Horst deze discussie onder in het thema Joods/Moslim conflict en maakt daarmee alles moslims en joden waar dan ook ter wereld slachtoffer en/of dader. Kortzichtig, dom en gevaarlijk voor iedereen. Wat van der Horst had moeten doen is deze stellingname bezien en benoemen in het kader van het Israëlisch/Palestijns conflict. En dan heeft Nida gewoon een normaal en te verdedigen standpunt ten aanzien van het uitbesteden aan een Israëlisch bedrijf. En dan is dat een onderwerp van discussie.

JaapBo
JaapBo6 jan. 2018 - 22:25

Wat een misleidend en demoniserend artikel is dit! Geen woord over de werkelijke reden van de boycot: Egged/EBS rijdt voor illegale Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Wel allerlei insinuaties dat het hier om antisemitisme gaat. En natuurlijk draagt een boycot wel bij aan een einde van het conflict. Hoe is er anders een einde gekomen aan Apartheid?

Lozerech
Lozerech6 jan. 2018 - 22:06

Die busmaatschappij is overigens ook lang niet zo fraai als Han het hier wil voorstellen: "In late 2002, Egged sued the Palestinian National Authority and its chairman Yasser Arafat for compensation of damages and loss of income due to terrorist attacks and suicide bombings on buses during the Second Intifada, claiming that the attacks had deterred passengers from taking buses. On February 3, 2003, the Tel Aviv District Court ruled that Arafat has to pay Egged NIS 52 million in damages for the loss of one year's income and NIS 100,000 in court expenses." Oftewel, Israël bombardeert er lustig op los, bezet al 50 jaar illegaal de West Bank en het voorspelbare terrorisme dat daaruit voortvloeit mag door de Palestijnse Autoriteit betaald worden, want "inkomstenderving" voor een Israëlische busmaatschappij! En nog een voorbeeld van die o zo aan gelijkwaardigheid hechtende Israëlische maatschappij: "From the late 1990s until January 2011, Egged operated gender-segregated lines, commonly called Mehadrin bus lines mainly running in and/or between major Haredi population centers"

Lozerech
Lozerech6 jan. 2018 - 21:42

Het werkelijke vooroordeel hier zit hem vooral bij Han, die -- net als bij dat Israëlische restaurant -- er onmiddellijk van uitgaat dat wanneer moslims iets tegen Israël hebben, dat niet door de politiek van Israël bepaald wordt maar op racisme, in dit geval antisemitisme, gebaseerd is.

9 Reacties
Edwin8
Edwin86 jan. 2018 - 22:11

Je jarenlang niet beklagen om het systeem wat bedrijven aanmoedigt om personeel uit te buiten maar nu het ineens om een Israëlisch bedrijf gaat je geroepen voelt om een bedrijf te gaan boycotten heeft inderdaad een nare smaak. Mensen die een willekeurig restaurant belagen omdat er een vlag staat die je niet aanstaat terwijl er overal vlaggen wapperen van landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten zijn niet consequent. Nida heeft wel vaker meegedaan aan zogenaamde BDS acties. Maar steeds lijken het vooral koop niet bij joden acties. Want als je echt voor mensenrechten bent, dan koop je ook niets van bedrijven die door SA worden gefinancierd. Maar dan is men ineens niet zo consequent. Dat is waar Han tegen ageert.

Remco5
Remco56 jan. 2018 - 22:31

Dan begrijp jij niet wat racisme en antisemitisme inhoudt.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers6 jan. 2018 - 22:36

Als ik n.a.v. de omgang van Turkije, Marokko, of een ander land uit de islamitische wereld die er diverse zeer kwalijke pratijken op nahouden Turkse, Marokkaanse Nederlanders, of andere Nederlandse moslims in hun vrijheden als burger of bedrijf belaster, aanval of belemmer dan is dat hetzelfde als antisemitisme.

Verwijdert
Verwijdert7 jan. 2018 - 7:16

Klopt, dat ziet Han goed.

Paddy3
Paddy37 jan. 2018 - 9:00

Vraag jezelf eens af waarom Israël geboycot moet worden, maar niet bv een land als Saudi-Arabië of Rusland?

RonVa
RonVa7 jan. 2018 - 9:48

Vertel eens Lozerech, wanneer het hun vooral om de politiek van Israel te doen is en het toeval is dat het om Joden gaat. Waarom horen we dan geen tegengeluiden over bijvoorbeeld Marokko met hun bezetting van de westerlijke sahara of over de vele misstanden in een SA? Waarom dan zo'n selectieve verontwaardiging?

JanVG2
JanVG27 jan. 2018 - 10:21

Als je om je woede over Israel te uiten het eerste het beste joodse "ding" dat je tegenkomt kapot maakt ga je dus over die grens van anti-israel naar anti-joods. Dan kun je wel zeggen dat je dat zo niet ziet, maar de daad toont anders. Dan wordt Israel gelijk gesteld met joods en joods met israel en is er geen verschil meer tussen anti-israel en anti-joods. Dat is iets waar Nida ook voor moet uitkijken, niet alleen in hun eigen handelen, maar ook de mensen die ze inspireren/aanzetten tot actie.

Bouwman2
Bouwman27 jan. 2018 - 12:20

Soms, een heel enkele keer, is er tussen al het kaf een bescheiden, want slechts eenregelige graankorrel aan te treffen.

Ben Sanders
Ben Sanders7 jan. 2018 - 13:44

Bedrijven die handel drijven met de krim worden geboycot, terwijl de bevolking zelf voor aansluiting met rusland heeft gekozen, maar bij de suggestie van boycot van bedrijven die de bezetting van palestina al 50 jaar mogelijk maken wordt direct de antisemitisme kaart getrokken.

JanVG2
JanVG26 jan. 2018 - 21:35

Allereerst, volgens mij is veolia nog altijd frans en geen onderdeel van Egged. Vervolgens is het boycotten van een bedrijf als actie tegen een land eerder voorgekomen. In hoeverre het effectief is, daar kun je over discussieren .. minder dan men aanneemt, volgens mij. In het Zuid Afrika geval is er vaak sprake van een cirkelredenering. Verder is Nida niet de eerste die oproept tot boycot en bezwaar maakt tegen de uitbesteding. De SP heeft dit ook in Friesland gedaan - en in Noord Holland speelde ook zoiets. Overigens, de oproep om hen niet op te nemen in de aanbesteding is legitiem, MAAR het is zeer de vraag of het legitiem is als de aanbesteder dat echt zou doen. Dan krijgt hij de rechter waarschijnlijk op z'n stoep en mag de aanbesteding over ... Het probleem is wel dat men heel duidelijk een verschil moet maken tussen Israel / Israelisch bedrijf en joden. Nida LIJKT dat tot nu toe in deze kwestie te doen. Het is wel zo dat in dit soort zaken de grens naar anti-joods ipv anti-israelisch heel snel wordt overschreden, soms in de emotie, soms ook meer bewust. Zolang NIDA aan de juiste kant van de grens blijft, moet het mogen .. hoewel ze wel oog moeten hebben voor wat ze ook in de kring van medestanders opwekken. (zoals men dat ook altijd van GW en TB eist) Ook de in de reacties genoemde weigering van Palestijnen in EGGED bussen ligt wat gecompliceerder. In de bussen naar de nederzettingen op de West-Bank mogen geen Palestijnen op grond van een regeringsbesluit, niet van Egged. Op andere bussen mogen de Palestijnen wel. Probleem is natuurlijk, mag Egged naar de nederzetting die volgens internationaal recht duidelijk illegetiem zijn? Juridisch is dat niet uitgevochten voor een onafhankelijke rechter. Overigens vind ik dan wel weer dat als we deze morele gronden gaan toepassen we consequent moeten zijn en ook bedrijven uit andere landen, met problematische staat van dienst, moeten gaan boycotten. Als je alleen 1 land eruitpikt, begint er ook iets te schuren ...

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt7 jan. 2018 - 9:45

Jan, je roert een zeer belangrijk punt aan. Mogen we protesteren tegen de wandaden van Israel onder het Netanyahu regiem? Bij de protestactie tegen de eerste aanval op Gaza, demo Amsterdam, was ik met vele anderen. Een week later lees ik in de VPRO-gids dat ik een antisemiet was, want tegen Israel. In een column Yasha? die van de hand van Grunberg bleek te zijn, een zeer gepushte vaderlandse schrijver. Enfin, het zal jou ook duidelijk zijn dat door de supporters van Netanyahu geen enkel verschil wordt gemaakt tussen anti-Israel en antisemiet. Enfin, we zijn nu jaren verder, EBS verzorgt mijn busvervoer, tegen mijn wens, maar daar kan ik niets aan doen, want guess what, het is de monopolist in mijn gebied. Ik vind wel degelijk dat een busmaatschappij welke vervoer verzorgt in het bezette gebied Palestina met uitsluiting van de Palestijnse bevolking in ons land geen zaak heeft. En daar mag je tegen protesteren ook al vind v.d. Horst dat niet goed.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers6 jan. 2018 - 21:24

En dan maakten sommigen zich hier wel kwaad over het onrecht van het tegenhouden van een bus naar de Sinterklaasintocht maar zien ze hier geen bezwaar terwijl het hier volstrekt onschuldige passagiers, personeel, én bedrijf treft. En anders om diverse redenen vanaf nu ook Marokkaanse en Turkse Nederanders, producten, en bedrijven boycotten n.a.v. diverse misstanden in Marokko en Turkije.

3 Reacties
Lopez
Lopez7 jan. 2018 - 2:25

@Nanno Zeegers [terwijl het hier volstrekt onschuldige passagiers, personeel, én bedrijf treft] Egged is een belangrijke schakel in Israëls illegale koloniseringspolitiek en zou afgaande op de beleidsvoorschriften van onze overheid niet eens in Nederland actief mogen zijn. Dat u dat onschuldig vindt doet niet ter zake; het gaat hier om toepassing van internationaal recht en Nederlands beleid. [En anders om diverse redenen vanaf nu ook Marokkaanse en Turkse Nederanders, producten, en bedrijven boycotten n.a.v. diverse misstanden in Marokko en Turkije.] Wilt u willekeurige Marokkaanse en Turkse Nederlanders boycotten vanwege misstanden in Marokko en Turkije? Wilt u ook willekeurige Israëlische Nederlanders boycotten? Het lijkt me geen goed idee. NIDA heeft het over een boycot van een bedrijf dat een kwalijke rol speelt in de kwestie-Palestina/Israël, dat actief bijdraagt aan een regime van bezetting, kolonisering en mensenrechtenschendingen, en dat op grond daarvan niet in Nederland actief zou mogen zijn. Het lijkt erop dat u, net als onze overheden, die kwalijke rol door de vingers wilt zien, en het vervolgens NIDA kwalijk neemt dat zij dat niet doet.

#RU486
#RU4867 jan. 2018 - 10:08

Nanno, als jij geen olijfolie uit de Palestijnse gebieden wil kopen of uit Marokko en Turkije , dan ben je daar geheel vrij in. Niets en niemand let je.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers7 jan. 2018 - 15:33

@#RU486 Voor jezelf boycotten mag zeker. Hen in hun doen en laten blokkeren of anderszins hinderen en daarmee ook derden in hun vrijheden hinderen niet.

Muxje3
Muxje36 jan. 2018 - 20:35

De boycot heeft niet als doel om Israel onder druk te zetten of om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het conflict. Het heeft vooral als doel om zich te profileren bij de beoogde doelgroep van de partij. Politiek trollen en de collectieve onderbuik aaien... iets dat ze heel goed van DENK hebben afgekeken.

6 Reacties
Gare Raap
Gare Raap6 jan. 2018 - 21:35

U vergeet PVV en FvD bewust?

Edwin8
Edwin86 jan. 2018 - 22:14

Nee gare raap, Muxje vergeet niet de PVV en FvD bewust. Die hebben namelijk niets te maken met de door NIDA afgekondigde boycot.

Peet1103
Peet11036 jan. 2018 - 22:56

Gare raap, met als verschil dat de PVV en FvD zich juist uitspreken tegen antisemitisme en Jodenhaat. een groot verschil met een DENK en NIDA.

Dunya2
Dunya27 jan. 2018 - 16:55

Inderdaad. Over de schending van mensenrechten in hun eigen landen of andere moslimlanden zwijgen ze liever. Sterker nog, als je dat aanhaalt is het moslimhaat en snoeren ze zo je mond. Denk je dat ze om de Palestijnen meer geven dan hun eigen mensen? Allebei niet. Hypocriete boel. Dat de Palestijnen altijd aan het kortste eind trekken is treurig, maar dat is een ander verhaal.

Gare Raap
Gare Raap7 jan. 2018 - 22:29

Politiek trollen en de collectieve onderbuik aaien… hahaha, en dat doet de PVV niet volgens onderstaande commentaren. Als je in de uitspraken van die partijen het woord moslims vervangt door joden hoor je keihard nazisme.

Edwin8
Edwin88 jan. 2018 - 13:20

" Gare Raap 7 januari 2018 at 23:29 Politiek trollen en de collectieve onderbuik aaien… hahaha, en dat doet de PVV niet volgens onderstaande commentaren. Als je in de uitspraken van die partijen het woord moslims vervangt door joden hoor je keihard nazisme." Nee, dat stellen de onderstaande commentaren niet. We stellen alleen vast dat de PVV niets met dit onderwerp heeft te maken en we dus de PVV niet hoeven te benoemen. Dat je zelf een beetje geobsedeerd bent door de PVV is je eigen probleem. Je moet jezelf eens afvragen hoe gezond dat is. ;-)

Ben Liberaal
Ben Liberaal6 jan. 2018 - 20:26

in hoeverre mag een NIDA zich bemoeien met het openbaar vervoer ? en kunnen zij hier beperkingen aan leggen ? waar ligt de grens van bemoeienis van een politieke partij en is dit vanuit het buitenland gedirigeerd ?

Klaas Punt
Klaas Punt6 jan. 2018 - 19:52

Ik meen mij te herinneren dat EBS in Palestina geen Palestijnen wilde vervoeren. Geef toe zeker een jaar of 6,7 geleden en misschien was het wel nepnieuws. Toch de geur van segregatie is voor mij altijd blijven hangen. In ons land zou het openbaar vervoer in bezit van ons, dus het rijk moeten zijn. Die zog. concurrentie is zo'n wassen neus. Het vervoer wordt er echt niet beter van.

karimpie
karimpie6 jan. 2018 - 19:50

Dat kinderarbeid in NL verboden is heeft ook (nog) niet gezorgd dat het overal in de wereld verboden is, maar het gaat wel langzaam de goede kant op en je houdt de amorelen buiten de deur

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 jan. 2018 - 19:25

"Het tegenhouden van de EBS-bus aan de haltes op Rozenburg draagt echter op geen enkele manier bij aan het creëren van gerechtigheid in het Midden-Oosten. Wel aan het oppoken van gevoelens die in Rotterdam uitgestorven horen te zijn." Over welke gevoelens heeft u het? Ik hoop niet dat u hiermee een connectie probeert te leggen tussen rassenhaat en politiek. Tussen de boycot van Israël en rassenhaat zit degelijk een verschil. Zodra de politieke situatie verandert in Israël zullen ook de boycots verdwijnen. Wij boycotten Rusland toch ook vanwege politieke doeleinden? Of doen we dat vanwege Russenhaat?

5 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker6 jan. 2018 - 20:04

Zijn er ook Linkse partijen dan die Russische bedrijven boycotten, of Iraanse? Han legt de vinger op de zere plek, het gaat om de Joden.

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 jan. 2018 - 20:35

@Meneer Demesmaeker Partijen boycotten geen bedrijven. Links niet en rechts niet. Ook ga ik niet uitleggen hoe het wel werkt, want daar heb ik gewoon geen zin in :) fijne dag verder.

Remco5
Remco56 jan. 2018 - 22:40

Er is geen gemeente die Russische bedrijven boycot. Er is wel geld van bepaalde Russen vastgezet, niet door gemeentes. Maar door internationale afspraken. Nadenken is niet verplicht, wel handig. En misschien zegt dit juist iets over de achterban van Nida en wat voor symboolpolitiek bedreven wordt. Het brengt de Rotterdammer niks.

Lopez
Lopez7 jan. 2018 - 1:58

@Meneer Demesmaeker [Zijn er ook Linkse partijen dan die Russische bedrijven boycotten, of Iraanse?] U kunt op de website van de rijksoverheid lezen wat de Nederlandse boycot van Rusland en andere landen betekent voor Nederlandse partijen, bedrijven, overheden, burgers, enz. De vergelijking die Inspector Gadget hierboven met de boycot van Rusland maakt is zeer relevant. Direct na de illegale Russische annexatie van de Krim stelde Nederland in EU-verband boycotmaatregelen in. Maar vijftig jaar na Israëls illegale annexatie van Oost-Jeruzalem is het niet alleen nog altijd wachten op zulke maatregelen, maar blijft Nederland zowel in EU-verband als bilateraal de banden met Israël zelfs steeds verder aanhalen. Israël krijgt verbaal kritiek, maar kan de facto z’n illegale gang gaan, en dat doet het met overgave. In juni 2017 werd de krankzinnige grens van vijftig jaar bezetting en onderdrukking bereikt en in Oost-Jeruzalem en op de Westoever hebben zich in die vijftig jaar meer dan driekwart miljoen illegale Israëlische kolonisten gevestigd - and counting. Maar o wee als iemand een boycot van Egged bepleit vanwege diens betrokkenheid bij de kolonisering… Als Nederland en de EU jegens Israël zouden doen waartoe ze krachtens internationaal recht verplicht zijn, zou er geen BDS-beweging bestaan en zou NIDA niet hoeven oproepen tot een boycot van Egged. Zolang Nederland, de EU, de VN, enz. blijven weigeren sancties tegen Israël te treffen zal de BDS-beweging blijven groeien, in al haar verschijningsvormen. En zal Israël op de welbekende hysterische wijze olie op het vuur blijven gooien, bijvoorbeeld door, zoals vandaag bekend werd, de leden van twintig zogenaamde internationale ‘boycotorganisaties’ de toegang tot Israël te ontzeggen, waaronder die van het bekende Amerikaanse ‘Jewish Voice for Peace’. Joden die vanwege hun politieke opvattingen Israël niet meer in mogen, het is symptomatisch voor het grove geweld waarmee Israëls illegale bezettings- en koloniseringsproject gepaard gaat. Maar o wee als iemand een boycot van Egged bepleit… [Han legt de vinger op de zere plek, het gaat om de Joden.] Ik heb Han hierboven gevraagd naar concrete aanwijzingen daarvoor. Bij deze dezelfde vraag voor u.

Ikkyu
Ikkyu7 jan. 2018 - 9:31

De connectie tussen jodenhaat en politiek is er denk ik wel degelijk. Een millenium aan antisemitisme verdwijnt namelijk niet zo maar uit de cultuur. Ik vind het altijd apart dat het geinstitutionaliseerde racisme/kolonialisme waar Wekker en anderen het over hebben vrij klakkeloos wordt geaccepteerd hier, maar van een geinstitituionaliseerd antisemitisme wil niemand iets weten. Terwijl het er m.i. toch echt wel is, en dat is logisch. Nogmaals: eeuwen van opgebouwd antisemitisme verdwijnt niet zomaar. De relatieve felheid en het fanatisme waarmee Israel bestreden wordt, in vergelijking met soortgelijke kwesties elders ter wereld, is daar een voorbeeld van, en dat komt ten dele voort uit het antisemitisme dat in de afgelopen eeuwen is geinstitutionaliseerd in de Westerse maatschappij.

korheiden2
korheiden26 jan. 2018 - 19:22

Goed stuk, Han. Raak geformuleerd. Helemaal mee eens.

Corto Maltese
Corto Maltese6 jan. 2018 - 19:07

Natuurlijk mag Nida oproepen tot een boycot van EBS. Waarom niet? Net als een partij mag oproepen tot boycot van Saoudische bouwbedrijven, Cubaanse sigaren of Zuid-Afrikaanse outspansinaasappelen. Persoonlijk vind ik een oproep tot boycot altijd iets gelijkhebberigs vinden en even subtiel als een krijsend verwend kind op de vloer van de supermarkt, maar allez he, het mag. Dus wat Jan en alleman daar allemaal precies van vinden is niet méér dan voer voor de kippen.

4 Reacties
Edwin8
Edwin86 jan. 2018 - 20:00

Natuurlijk mogen partijen oproepen tot een boycot, maar men mag ook wat vinden van partijen die oproepen tot een boycot.

Corto Maltese
Corto Maltese6 jan. 2018 - 20:40

Edwin Natuurlijk. En zo mag je ook -geheel meta enzo- iets vinden van mensen die iets vinden over mensen die iets vinden van boycots. En je kunt je natuurlijk ook afvragen hoe zinvol het is om moreel leeg te lopen over een politiek instrument dat jezelf op een ander moment in tijd en plaats en bij een ander onderwerp compleet gerechtvaardigt en terecht vindt.

Edwin8
Edwin86 jan. 2018 - 21:23

Corto, goed punt. Maar Han is meestal wel vrij consistent daarin en zeker geen voorstander van boycots dus ik vind het niet eerlijk om hem daar nu van te betichten.

Corto Maltese
Corto Maltese7 jan. 2018 - 18:18

Edwin Ik heb ‘leeglopen’ gebruikt en dat had ik niet moeten doen. Dat framed VD Horst op een oneerlijke wijze als een bezetene ofzo. Ook lijkt het daardoor alsof ik VD Horst iets kwalijk neem. Dat doe ik nadrukkelijk niet. Ik wilde eigenlijk alleen aangeven dat Nida gewoon van de wet mag oproepen tot een boycot. Of dat nou een Hertzberger, Bergman, GeenStijl, Wilders of Nida is. Wat men daar ook van wil vinden. Nogmaals, ik ben werkelijk geen voorstander van boycoten maar ik kan me aan de andere kant ook niet erg druk maken over mensen die wel voorstander zijn. Over het algemeen betreft het kleine groepjes fanatiekelingen en heeft zo’n particuliere boycot een zeer marginaal effect.

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 jan. 2018 - 18:51

Grietje, dat is niet waar. Schiedam heeft prachtige stukken en een rijk cultureel leven. https://www.flickr.com/photos/jansluijter/21903982292

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot8 jan. 2018 - 23:22

Indrukwekkend, inderdaad!

DeRedeMist
DeRedeMist6 jan. 2018 - 18:49

Ach ja, zo werd ons decennia geleden uitgelegd dat een Boycott van Shell nooit een einde aan de apartheid zou maken. Dat was natuurlijk waar, maar het was ook 1 van duizenden druppels die de gloeiende plaat aanraakbaar maakte.

3 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)6 jan. 2018 - 20:44

Het contract is al getekend en de inkt is droog, er wordt dus een x aantal bussen geleverd. En of die bussen nu bomvol zitten of de enige persoon de chauffeur is die al zwaaiend langs alle NIDA-wandelaars rijd maakt voor EBS niets uit. x bussen = x bussen.

Klaas Punt
Klaas Punt6 jan. 2018 - 22:47

@Bane - dat is een van mijn bezwaren. Nieuw contract, andere bussen. Goedkoper? Mijn zolen, we moet van die aanbestedingen af en weer gewoon 1 busbedrijf, op z'n minst per provincie maar beter landelijk. Die regels worden gemaakt door lieden die nooit een bus gebruiken. Zelfde geldt voor treinen, te zot dat je op 1 station moet uitchecken en weer inchecken om gewoon je reis te vervolgen.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld7 jan. 2018 - 0:07

"of die bussen nu bomvol zitten of de enige persoon de chauffeur is (...) maakt voor EBS niets uit." Kijk, dat is nog eens nieuws: EBS verzorgt blijkbaar -door de overheid gesubsidieerd- gratis openbaar vervoer.

Edwin8
Edwin86 jan. 2018 - 18:43

Han, ik vraag mij af waarom NIDA zogenaamd een Links-islamitische partij is. Ik zou ze eerder indelen bij rechts-conservatief. Ze hebben een islamitisch gedachtegoed, en behoren tot een minderheid. Het maakt ze niet automatisch links. Echt, het is een islamitische variant van de SGP. DENK is ook niet mijn favoriet, maar die zijn toch echt wel een stukje progressiever en socialer dan NIDA. DENK komt namelijk ook naar Rotterdam, en kan wel eens stemmen afpakken van NIDA. Niets voor niets dat NIDA zich nu probeert te profileren binnen de islamitische gemeenschap met dit soort fratsen, want dat doet het goed bij de conservatieve stromingen.

Grietje Genot
Grietje Genot6 jan. 2018 - 18:39

Rotterdam een beschaafde stad? Soit... Maar die lui van NIDA zijn knots, net als die leefbaren, Pim (vzmh), Aboutaleb, kwezel Eerdmans, die malle kwibus van Groenlinks (zijn naam ontschiet me nu, maar we hebben sedert hij op het lucratieve pluche van de Tweede Kamer plakt dan ook niks meer van 'm vernomen) etc. Gelukkig woont Han van der Horst daar om de hoek, en kun je je daar dus nog steeds zonder een permanente blos van schaamrood op straten en pleinen begeven, al zijn die bijna allemaal van spuuglelijk beton. Goed filmfestival trouwens, aardig museum, ook; - verder helemaal niks, geloof ik.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot8 jan. 2018 - 8:17

Bij nader inzien - nadat ik wat van de reacties heb genipt - moet ik erkennen dat die actie van NIDA wat minder knots is dan ik aanvankelijk dacht.