Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NIDA: Johan Derksen houdt racisme in stand en is deel van het probleem

  •  
22-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-23-om-00.17.44
Hoewel voetbalanalist een grote broek aantrok door te stellen dat voetbalclubs ‘naar de klote gaan door Marokkanen’, wil hij niet zeggen om welke clubs het dan zou gaan. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester schriftelijk geantwoord op vragen van lokale partij NIDA daarover. Dat meldt RTV Rijnmond woensdagavond.
Door het doen van dergelijke beweringen, zonder een mogelijkheid te geven die beweringen of feitelijke juistheid te controleren, houdt Derksen discriminatie in stand. Dat vindt NIDA-fractieleider Nourdin el Ouali. Derksen is daarmee ‘deel van het probleem’.
In een uitzending van het tv-programma Voetbal Inside van april dit jaar, stortte Derksen de inhoud van zijn onderbuik uit over het publiek door te beweren dat ‘sommige voetbalclubs’ niet functioneren wegens het ‘te grote percentage Marokkaanse spelers’. Ook geloofde Derksen dat hele clubs kapot gaan omdat spelers van Marokkaanse afkomst na de wedstrijd douchen met hun onderbroek aan. Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet,’ zei Derksen.
NIDA was woest na de betreffende uitzending en eiste van de burgemeester dat hij Derksen om opheldering zou vragen, aangezien het volgens Derksen ook om een Rotterdamse club zou gaan. Het stadsbestuur heeft daarop de redactie van Voetbal Inside gevraagd of Derksen namen wilde noemen, maar die weigert dat. Aboutaleb zegt verder ook geen signalen te hebben ontvangen van Rotterdamse sportverenigingen die de uitspraken van Derksen zouden ondersteunen. Volgens de burgemeester zijn het dan ook niet meer dan geruchten die Derksen de wereld in heeft geslingerd.
Het was niet de eerste keer dat Derksen zijn afkeer van Marokkanen uitsprak op tv In 2012 beklaagde hij zich over spelers met zowel een Marokkaans als Nederlands paspoort, die ervoor kiezen voor het Marokkaans nationaal elftal uit te komen. ‘Ze profiteren van alles, maar als het op voetballen aankomt kiezen ze niet voor Nederland,’ vond Derksen toen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.