Joop

NIDA: Johan Derksen houdt racisme in stand en is deel van het probleem

  •  
22-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-06-23-om-00.17.44
Hoewel voetbalanalist een grote broek aantrok door te stellen dat voetbalclubs ‘naar de klote gaan door Marokkanen’, wil hij niet zeggen om welke clubs het dan zou gaan. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester schriftelijk geantwoord op vragen van lokale partij NIDA daarover. Dat meldt RTV Rijnmond woensdagavond.
Door het doen van dergelijke beweringen, zonder een mogelijkheid te geven die beweringen of feitelijke juistheid te controleren, houdt Derksen discriminatie in stand. Dat vindt NIDA-fractieleider Nourdin el Ouali. Derksen is daarmee ‘deel van het probleem’.
In een uitzending van het tv-programma Voetbal Inside van april dit jaar, stortte Derksen de inhoud van zijn onderbuik uit over het publiek door te beweren dat ‘sommige voetbalclubs’ niet functioneren wegens het ‘te grote percentage Marokkaanse spelers’. Ook geloofde Derksen dat hele clubs kapot gaan omdat spelers van Marokkaanse afkomst na de wedstrijd douchen met hun onderbroek aan. Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet,’ zei Derksen.
NIDA was woest na de betreffende uitzending en eiste van de burgemeester dat hij Derksen om opheldering zou vragen, aangezien het volgens Derksen ook om een Rotterdamse club zou gaan. Het stadsbestuur heeft daarop de redactie van Voetbal Inside gevraagd of Derksen namen wilde noemen, maar die weigert dat. Aboutaleb zegt verder ook geen signalen te hebben ontvangen van Rotterdamse sportverenigingen die de uitspraken van Derksen zouden ondersteunen. Volgens de burgemeester zijn het dan ook niet meer dan geruchten die Derksen de wereld in heeft geslingerd.
Het was niet de eerste keer dat Derksen zijn afkeer van Marokkanen uitsprak op tv In 2012 beklaagde hij zich over spelers met zowel een Marokkaans als Nederlands paspoort, die ervoor kiezen voor het Marokkaans nationaal elftal uit te komen. ‘Ze profiteren van alles, maar als het op voetballen aankomt kiezen ze niet voor Nederland,’ vond Derksen toen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (125)

C1953
C195324 jun. 2016 - 10:51

Leuke shot uit een programma gevonden overigens, om het artikel de benodigde kracht te geven.

Zandb
Zandb23 jun. 2016 - 15:34

Maar iedereen begreep gelukkig wel dat Hitler onzin beweerde, toen hij stelde dat de Joden Duitsland naar de kloten zouden helpen.

5 Reacties
trotsopnederland
trotsopnederland23 jun. 2016 - 15:44

Dus zo werkt dat in een links brein. Elk commentaar, hoe goed of hoe kwaad ook bedoeld, maakt je dus een nazi, punt uit. Tsja, dan houd het wel een beetje op denk ik, dan gaat er als we het aan u verlaten geen probleem opgelost worden.

arjenZH
arjenZH23 jun. 2016 - 17:34

Verstandige mensen beweren niet dan Marokkanen Nederland naar de kloten helpen, dat gaat natuurlijk veel en veel te ver. Wat niet wegneemt dat er ontzettend veel problemen zijn met Marokkaanse jongens zowel bij voetbalclubs als op straat. Maar daar sluit Struisvogel Zandbergen uiteraard zijn ogen voor, want politiek niet correct. Je wilt maar niet snappen dat het ontkennen van de werkelijkheid de echte racisten in de kaart speelt.

Cube2
Cube223 jun. 2016 - 21:06

Om Hitler en joden hierbij te betrekken laat hooguit zien hoe zeer het lot van de joden, samen met allen die tijdens deze donkere periode uit de geschiedenis hun lot deelden, wordt gebagatelliseerd.

2BOrNot2B
2BOrNot2B23 jun. 2016 - 23:49

@Zandb enige tijd geleden schreef u: "Als u de behoefte hebt om serieus, goed doordacht, ter zake doende reacties als “getrol” weg te zetten, dan.." Hitler, Joden, Duitsland. Goed doordacht en ter zake doende? Ik zou dan toch graag de verbanden willen vernemen. Misschien dat u dat zou kunnen toelichten?

Zandb
Zandb24 jun. 2016 - 11:26

Bert: Moet ik u uitleggen wat het verband is tussen Hitler, Joden en Duitsland? Of wilt u dat ik het verband van deze reactie met de door velen bejubelde uitspraak dat voetbalclubs naar de kloten gaan door Marokkanen, voor u verduidelijk? Als u dat laatste wil - wat ik vermoed want zo nozel dat u het verband tussen Hitler, Joden en Duitsland niet zou kennen, daar wil ik maar liever niet van uitgaan - dan had u daar ook beter om kunnen vragen. Nou: Een voorschotje dan maar op uw duidelijke verzoek wat vast nog zal volgen: Velen beweren dat Derksen volkomen juist vaststelt dat voetbalclubs naar de kloten gaan door Marokkanen. Gelukkig, stel ik gelukkig vast, begrepen de mensen, toen Hitler stelde dat door de de Joden Duitsland naar de kloten zou gaan, dat hij onzin beweerde. Wie weet wat er met de Joden was gebeurd als te veel mensen dat serieus hadden genomen. Ik geef wel toe dat ik met een stijlfiguur de raad van Piet de Geus opgevolgd heb. Die beweert dat als je genuanceerd en netjes reageert - zoals Hugo Borst bv - dat zoiets geen effect heeft. Ik citeer maar even: "Het is dankzij de grote mond van Derksen dat de discussie hierover eens openlijk gevoerd werd en dat wie er werkelijk in geïnteresseerd is om die op te lossen nu een stuk meer weet over welke clubs de problemen wel hebben weten op te lossen en op welke manier." ( Al kan ik me niet voorstellen wat er aan een discussie opgelost kan worden.....)

Jan de Boer2
Jan de Boer223 jun. 2016 - 13:20

Zou het kunnen dat die man een punt heeft? Kon geen recente rapporten vinden maar dit rapport uit 2005 geeft wel aan dat allochtonen veel minder vrijwilligerswerk doen dan autochtonen: http://www.zorgbetermetvrijwilligers.nl/Site_ZBMV/docs/pdf/Allochtonen_en_vrijwilligers.pdf En dit rapport uit 2003 laat zien dat Allochtonen behoorlijk agressief zijn in de sport (overigens ook interesant aanzien ook discriminatie er ook word genoemd): http://www.verwey-jonker.nl/doc/vitaliteit/D5149327_agressie%20in%20sport_web.pdf

11 Reacties
Zandb
Zandb24 jun. 2016 - 5:53

Wie beweert dat voetbalclubs naar de kloten gaan door Marokkanen, heeft geen punt.

C1953
C195324 jun. 2016 - 9:54

@Zandb - Of voetbalclubs door Marokkanen naar de klote gaan, dat weet ik niet, maar dat deze jongens het vaak verzieken op voetbalvelden helaas wel. Enige tijd geleden weer een keertje bij mijn zoon gekeken in Amsterdam en de wedstrijd kon gestaakt worden omdat... u raadt het al. Hoewel ik denk, dat u er zeker niet als eerste aan mag denken van uzelf, omdat dit gewoon niet kan in uw ogen. Ga eens, wanneer de competities weer beginnen, kijken bij de lagere elftallen in Amsterdam of bv Zaandam. Daar zult u nog veel kunnen leren.

Zandb
Zandb24 jun. 2016 - 11:43

Blijkbaar, C1953, zijn veel Marokkanen betrokken bij problemen. Nou. Is dat dan zo moeilijk om dat dan ook zo te verwoorden? Ik wil veel geloven maar dat Marokkanen niet deugen, dat vind een brug te ver, niet effectief en veel te gevaarlijk. Bovendien zijn dergelijke beweringen discriminerend.

C1953
C195324 jun. 2016 - 14:16

@Zandb Wanneer Ik zeg " Duitsers waren wreed tijdens de tweede wereldoorlog" dan bedoel ik echt niet alle Duiters in die tijd of "Engelsen verbranden snel in de zon" dan geldt dat echt niet voor elke Engelse man of vrouw. Probeer eens op een andere manier te lezen en niet gelijk in 'dit is discriminatie' te vervallen.

Zandb
Zandb25 jun. 2016 - 6:27

Ik moet dus maar accepteren dat u te beroerd bent om zorgvuldig te formuleren? En u verwacht van mij dat ik uw tekortkomen maar even spontaan repareer. Mensen bedoelen gewoon niet wat ze zeggen, dat bedoelt u eigenlijk te zeggen. Van iemand die zegt: "Marokkanen helpen Nederlandse clubs naar de kloten", daarvan weet je gewqoon zeker dat Marokkanen welkom zijn binnen de club. Ik begrijp precies wat u bedoelt C1953.

C1953
C195325 jun. 2016 - 8:56

Ik ben helemaal niet te beroerd om zorgvuldig te formuleren en u hoeft helemaal niets. Wat ik met een paar voorbeelden aangeef is, dat het normaal taalgebruik is. Daar gaat u helaas niet op in. En ik denk daarom nog steeds, dat u het echt niet begrijpt!

Zandb
Zandb25 jun. 2016 - 12:42

Wat heeft het voor zin om te beweren": "Engelsen verbranden snel in de zon", als dat dan niet voor alle Engelsen geldt? Het is toch niet zo moeilijk om zo te formuleren dat u zegt wat u bedoelt? U bent er niet te beroerd voor. Nou. Doe dat dan, zou ik zeggen. Als u beweert dat je beter geen zwarte mensen in dienst kan hebben, dan begrijpt iedereen dat u alle zwarte mensen bedoelt.

C1953
C195325 jun. 2016 - 14:02

Wanneer hier op Joop, wat nogal eens gebeurd, beweerd wordt: racisme de witte mens is het probleem, voelt u zich dan ook aangesproken ( ik neem even aan, dat u blank bent)? Maar, u wilt er dus altijd een onbepaald voornaamwoord voor hebben. Dat schept voor u duidelijkheid; waarvan akte!

C1953
C195325 jun. 2016 - 16:59

O ja, ik was nog even vergeten uw vraag te beantwoorden. ""Wat heeft het voor zin om te beweren”: “Engelsen verbranden snel in de zon”, als dat dan niet voor alle Engelsen geldt?"" Het gaat hier om een eigenschap die Engelsen Zouden Kunnen Hebben; niets meer, niets minder. Dit geldt ook voor de uitspraak van Samson. Dat Marokkanen een etnisch monopolie hebben op een bepaald soort overlast. Ook hier geldt: Zouden Kunnen Hebben. Maar ik heb nog steeds de indruk, dat u dit niet wil zien. Racisme en discriminatie roepen voelt veel lekkerder.

Zandb
Zandb26 jun. 2016 - 14:11

en daarom juist, als het om een eigenschap gaat die Engelsen kunnen hebben net als alle andere mensen, dan is dat volkomen onzinnig om te beweren: "Engelsen verbranden snel in de zon." Ik ben echt wel bereid om moeite te doen om mense3n te begrijpen. Maar als het om belangrijke zaken (want verstrekkende gevolgen hebbend) gaat, en als het om een discussiesite gaat, dan verwacht ik van mensen dat ze met aandacht en zorg formuleren. Wilt u dat niet. Even goede vrienden. Maar gaat u mij dan niet een potje staan verwijten dat ik mijn beste niet doe om uw gebrek aan zorgvuldig formuleren te compenseren: Ik kan geen gedachte lezen. Voor hetzelfde geld bedoelt u een keer wel alle Marokkanen en neemt u mij kwalijk, dat ik nog niet eens kan lezen wat er staat..... Trouwens: De uitspraak dat Marokkanen een etnisch monopolie op een bepaald soort overlast hebben, zou ik nooit gebruik hebben maar is niet synoniem aan "Marokkanen geven overlast". Immers: Bedoeld wordt dat statistisch gezien Marokkanen het hoogst scoren.

C1953
C195327 jun. 2016 - 19:23

@Zandb- Immers: Bedoeld wordt dat statistisch gezien Marokkanen het hoogst scoren. Bedoeld wordt????? Hier begrijpt u het opeens wel? Laat verder maar.

ikdus2
ikdus223 jun. 2016 - 12:18

ik heb die voetbalroddelaar nimmer kunnen betrappen op een spelinhoudelijke visie. de privé, weekend, boulevard van het voetbal. en hij ging er altijd prat op dat ie zo rebels was en dat hij tegen de gevestigde orde ingaat. nu hij daar zelf toebehoort neemt ie andere rebelse lieden de maat. nou die smakeloze vent met z'n smakeloze muffe oude muziekmeuk hoef ik in ieder geval niet serieus te nemen. totaal geen autoriteit in het maatschappelijk debat. weet je wie het voetbal kapot maakt. witte georganiseerde hooligans.

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 12:54

Jij houdt meer van rappende Marokkanen? :P

ikdus2
ikdus223 jun. 2016 - 19:06

@moeder pietje ik vind het niveau van de Nederlandse rap wat ondermaats. ik geef voorkeur aan Franse rap en een enkele Amerikaanse arties. maar die ouwemannelijkaanhangselmuziek heeft z'n "beste" tijd wel gehad net als Derksen trouwens

Bartje822
Bartje82223 jun. 2016 - 12:03

Zou toch prettig zijn als die problemen slechts tot het voetbalveld beperkt zouden zijn, oh wacht..

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jun. 2016 - 5:53

U begrijpt het tenminste.....

Joost2
Joost223 jun. 2016 - 11:41

Derksen is niet alleen racistisch, maar ook nog eens seksistisch. Kijk het programma al tijden niet meer vanwege die ordinaire man, een voorbeeld dat er geen generatiekloof bestaat, maar een fatsoenskloof. (Derksen heeft in het verleden overigens aangegeven het geen probleem te vinden als een clubcultuur verandert.......behalve als er Marokkanen bij betrokken zijn dus.)

omaoeverloos
omaoeverloos23 jun. 2016 - 11:23

Gewoon aangifte tegen Derksen doen, dan zal hij wel op de proppen komen met de namen en rugnummers.

Machielse93
Machielse9323 jun. 2016 - 11:16

Tegenwoordig is alles racisme aldus de heersende kliek die vroeger stond voor progressief Nederland. Er is niks racistisch aan om te erkennen en te zeggen dat Marokkanen / Marokkaanse-Nederlanders bovengemiddeld agressief zijn op het sportveld en daarmee de sfeer verpesten. Dat douchen is trouwens uit het verband gehaald omdat er op zijn andere argument geen weerwoord is. Het is weer een heel triest voorval van ontkennen en het complete gebrek van zelfreflectie bij deze groep. Te bizar voor woorden.

3 Reacties
Zandb
Zandb23 jun. 2016 - 15:16

Als u uit kan laten zien hoe een Marokkaan "bovengemiddeld" agressief kan zijn op het spotveld en daarmee de sfeer verpest, omdat hij Marokkaan is, dan doet u geen racistische bewering. Als u dan nog kan laten zien dat een Marokkaan een totaal gebrek aan zelfreflectie heeft omdat hij Marokkaan is en wat een Marokkaan dan precies ontkent omdat hij Marokkaan is, dan bent u de reageerder van de week.

Machielse93
Machielse9323 jun. 2016 - 21:50

Bij veel Marokkanen heerst er sterk de macho cultuur. Dat zien we terug met agressie en vervelend gedrag. Overal; op het voetbalveld, tijdens het uitgaan, op school, in het ov, echt overal. Praktisch heel Nederland behalve u erkend dat en een heel groot deel van Nederland is dat gedrag gewoon spuugzat. Daarnaast bespeur ik bij veel Marokkanen en / of de Marokkaanse gemeenschap een compleet gebrek aan zelfreflectie. De oorzaak is een combinatie van veelal culturele aspecten. Als u dit ontkent dan mag u wat mij betreft uw naw gegevens achterlaten dan betaal ik een biertje en krijgt u de oorkonde policor reaguurder van het jaar.

Zandb
Zandb24 jun. 2016 - 6:04

Beste Machielse; Dat "een groot deel van Nederland" bepaald gedrag spuugzat is, dat zal wel. Zelfs dat "een groot deel van nederland" Maokkanen zat zou zijn, is helaas ook het geval; ik moet de populariteit van de PVV volmondig erkennen. Maar dat een Marokkaan niet deugt omdat hij Marokkaan is, dat hebt u daarmee nog niet aangetoond. En dat is wèl wat u beweert: Een Marokkaan is "bovengemiddeld" agressief omdat hij Marokkaan is. Dat blijkt ook wel, want veel verder dan een zielig: "Bij veel Marokkanen......." komt u niet.

rbakels
rbakels23 jun. 2016 - 9:24

Ik herinner me de voorzitter van een amateurclub die op TV uitlegde dat hij inderdaad een probleem had met Marokkanen, omdat de ouders geen bijdrage leverden terwijl een amateurclub toch op vrijwilligers moet draaien. Dat heeft hij toen met die ouders besproken, ze begrepen het, en sindsdien werken ze prima mee. Zoals altijd is de vraag bij een probleem "heb je er al over gepraat?"

IronLungs
IronLungs23 jun. 2016 - 8:39

Iedere ouder die een zoon of dochter op een voetbalvereniging heeft zitten weet dat Derksen de waarheid verteld. Tegen clubs uit de randstad is het 9 van de 10 keer hommeles. Doodsbedreigingen tegen spelers en scheidsrechters is meer schering dan inslag. Als ik de scheidsrechter van de club hier op aanspreek is het antwoord wat je steevast krijgt dat die gasten zo vol met temperament zitten waardoor ze soms zulke uitspraken doen. Het wordt dus al geaccepteerd. En over dat douchen in onderbroek heeft hij zeker gelijk, dat was namelijk al zo in de tijd dat ik zelf nog voetbalde, zo'n 15 jaar geleden.

3 Reacties
Nick Ros
Nick Ros23 jun. 2016 - 9:07

Ik zou zo bi zo niet bij een sportclub douchen. Gewoon trainingspak aan, kantine, thuis douchen en de kleding uitwassen.

rbakels
rbakels23 jun. 2016 - 9:24

"vertelD": PVV-spelling (de kofschip) verraadt PVV-sympathieën.

C1953
C195323 jun. 2016 - 20:35

Goed geanalyseerd Frits....

Acid Prune
Acid Prune23 jun. 2016 - 8:37

Waarom kijken jullie naar die vieze man? Leedvermaak of masochisme?

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 12:59

Wie zijn jullie? Voetbal, ik heb er niets mis mee. Soms wordt ik er mee geconfronteerd door derden die doen alsof het lot van de wereld, of minstens hun psychische welgesteldheid afhangt van dat spelletje. Een buurman die beweert dat er anders niets op tv is, wat ik bestrijd, kijkt alles en elke dag. Alles moet wijken ervoor. Eenzaamheid speelt hem parten maar je moet je kop houden als je aanschuift bij een totaal waardeloze wedstrijd waar hij dan ook nog al die tijd tegenaan gaat lopen schelden. Diverse wedstrijden met hem mee gemaakt die 0-0 bleven maar ik stoor als ik uiteindelijk maar over andere dingen ga praten :)

Banjaard
Banjaard23 jun. 2016 - 8:16

Ik kan wel begrijpen dat spelers voor een ander nationaal team dan het Nederlandse kiezen. Zij willen ook eens op een eindtoernooi meespelen, en met het huidige Nederlands elftal gaat dat natuurlijk nooit lukken ;)

5 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jun. 2016 - 9:06

Tijdens het EK nog even wat zout in de wonden wrijven.

Gammana
Gammana23 jun. 2016 - 9:46

2 jaar geleden speelde oranje nog een halve finale op het wk, wanneer deed marokko voor het laatst mee? Het heeft ook gewoon met respect te maken. Marokkaanse Nederlanders die doorbreken met voetbal hebben dat voor een groot gedeelte te danken aan de Nederlandse voetbalcultuur en infrastructuur. Het feit dat er 100en vrijwilligers zijn die het mogelijk maken dat jongeren in Nederland op een mooi veld kunnen voetballen. Je mag dan best iets terug verwachten vind ik, maar ja sommige mensen zijn gewoon alleen maar te nemen en nooit te geven.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jun. 2016 - 12:41

Gamana wat Banjaard bedoelt is dat ze in Marokko mischien wel in de basis opstelling komen te staan, hier in Nederland mogen ze waarschijnlijk als bankverwarmers gaan functioneren.

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 13:01

Hoe dan? Worden ze opgestookt in de winter?

Gammana
Gammana23 jun. 2016 - 13:14

@Appi Mohamud Voor sommigen zal dit gelden voor anderen niet, iemand als Ziyech had het Nederlands elftal goed kunnen gebruiken denk ik. Gek genoeg zie je dit bij Marokkanen uit Frankrijk en Belgie veel minder hun eerste keus is altijd Frankrijk/Belgie.

Bert Vlierman
Bert Vlierman23 jun. 2016 - 8:01

De mensen die Derksen tegenspreken, moeten met bewijzen moeten komen. Mits Derksen zelf met bewijzen komt. Bijvoorbeeld door naam en toenaam te melden, plus cijfers over van alles en nog wat. Daarmee blijft de bronbescherming recht overeind. Het is aannemelijk dat in veel gevallen de komst van een aanzienlijk aantal Marokkaanse spelers leidt tot tweedeling in de vereniging. Wie dat ontkent, denkt niet na. Interessant zou het daarom zijn dat Derksen ook verenigingen noemt waar de problemen zijn voorkomen of opgelost.

3 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jun. 2016 - 8:59

Ik vind het juist te prijzen dat J.D. de namen van de verenigingen niet noemt. Hij zou de bestuurders en de verenigingen in een lastig parket brengen als hij dit naar buiten zou brengen. Ik ben niet bekend met de R'damse situatie maar ik vermoed dat elke amateurvoetballer in de havenstad wel weet om welke vereniging het gaat.

Cube2
Cube223 jun. 2016 - 12:14

Ik ga er van uit dat, indien Derksen zijn vinger op een bestaande breed gedragen pijnlijke plek heeft gelegd, de clubs waar dit voorkomt het hem niet in dank zouden afnemen als hij hen met naam zou noemen. Media die verhaal gaat halen, onrust (zacht uitgedrukt) bij de leden en achterban etc. Derksen zegt in de bedoelde uitzending: 'Voorzitters wegen hun woorden op een weegschaal want je wordt ogenblikkelijk in het kamp Wilders geduwd als je iets over Marokkanen zegt." https://www.youtube.com/watch?v=0z8RcK175lE Zo ongeveer sluit Ozcan Akyol ook zijn column, na een aantal kanttekeningen, over hetgeen door Derksen gezegd is: "....Maar dan moet het probleem eerst wel erkend worden. Dat deed Johan Derksen. Ik vrees dat niemand zijn voorbeeld durft te volgen." http://www.ozcanakyol.nl/pijnpunt/ Derksen noemt overigens ook een club die stelling heeft genomen voor een bepaald maximaal aantal Marokkaanse spelers in een team; Olympia. Maar goed, dat kan evengoed zijn omdat men een afspiegeling van de samenleving terug wil zien in een team i.p.v. dat één select soort spelers zorgt voor problemen. Maar ook dat is slechts een aanname. Wat duidelijker met het genoemde probleem in verband gebracht wordt de tweede met naam genoemde club: 'Quick 1888'. In ieder geval toch al twee clubs waar men navraag kan gaan doen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman23 jun. 2016 - 15:01

Als Derksen verenigingen noemt en zegt die hij dit van horen zeggen heeft, brengt hij niemand in verlegenheid behalve zichzelf. Zij die de problemen hoe dan ook willen ontkennen zullen hem dan laf noemen, maar dat doen ze eigenlijk nu ook al. Natuurlijk heeft Derksen gelijk. Het probleem is enorm.

slopsma
slopsma23 jun. 2016 - 7:59

NIDA?? Nooit van gehoord, en dat had zo moeten blijven, geloof ik.

remmerik2
remmerik223 jun. 2016 - 7:59

Als je een probleem benoemd dan is het niet meer dan normaal dat je daarbij ook data aanlevert zodat het probleem onderzocht kan worden en zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om naar oplossingen te zoeken. Voetbal Inside houdt op dit punt het Marokkanenprobleem in stand. Een oplossing lijkt mij om het publieke debat te reguleren door spelregels.

1 Reactie
Gammana
Gammana23 jun. 2016 - 9:48

Als ze dit probleem echt willen oplossen kan kunnen ze zelf ook actie ondernemen. Google Richard Nieuwenhuizen en je weet waar je moet beginnen.

C1953
C195323 jun. 2016 - 7:47

Wanneer ik van mijn zoon, die een gezellig potje wil voetballen in Amsterdam en omstreken, regelmatig hoor door wie de voetbalwedstrijden verziekt worden, dan geloof ik zeker, dat hier een kern van waarheid in zit. Ben ik nu ook een onderdeel van het probleem?

3 Reacties
Acid Prune
Acid Prune23 jun. 2016 - 8:39

Ja

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus23 jun. 2016 - 10:15

@ C1953 - dat Acid Prune u als onderdeel van het probleem ziet kan volgens mij maar 2 dingen betekenen: Of "een gezellig potje wil voetballen in Amsterdam en omstreken" is een volstrekt onredelijk streven. Of dat verzieken van die voetbalwedstrijden treedt wel op, maar moet het anders onder woorden gebracht worden: zoiets als gisteren, of eerder, in elk geval niet vandaag, is er in Amsterdam, of omstreken, of elders in Nederland, maar niet in het buitenland een sportwedstrijd of anderssoortig evenement verstoord, dan wel anders verlopen dan gewenst. Mogelijke daders van deze verstoring kunnen een zekere sexe, een zekere leeftijd, een zekere cultuur of een zekere afkomst hebben.

C1953
C195323 jun. 2016 - 20:32

@Acid Prune - begrijpt u, dat u door uw antwoord een groter onderdeel van het probleem bent?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 jun. 2016 - 7:31

Ik vermoed dat Derksen gewoon gelijk heeft met zijn uitspraak over clubs die kapot gaan. Daar moet wel aan toegevoegd dat zijn stelling een stuk betrouwbaarder wordt als hij gewoon de clubs noemt waar het om gaat, dat kan dan gewoon geverifieerd worden.

3 Reacties
foxy2
foxy223 jun. 2016 - 11:09

Je vermoed het niet, je hoopt dat hij gelijk heeft zodat jij weer de bevestiging krijgt dat ze niet deugen! Fijn is dat he?? Een ander uitschakelen zodat dat jou ster kan schijnen, fijn he?? Je voelt je vast de vader/zoon van het jaar!!

Joost2
Joost223 jun. 2016 - 11:52

"over clubs die kapot gaan." "kan dan gewoon geverifieerd worden." Niet verifiëren, maar eerst definiëren. Heb de uitzending teruggezocht en Derksen had het over onderbroeken en frikandellen. Als er echt sprake is van wantoestanden, dan verifiëren.

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 13:03

Joost Ik heb die uitzendingen ook gezien. Jij vraagt om een rationelere discussie maar maakt een karikatuur van wat hij gezegd heeft.

Meta Foor
Meta Foor23 jun. 2016 - 7:04

na de uitspraak van derksen zijn er diverse rapporten en onderzoeken verschenen die he (meer dan) gelijk gaven. Gaan we nu weer opnieuw beginnen ?

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune23 jun. 2016 - 8:41

lulkoek

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 13:04

Graag een linke naar de rapporten, Niet dat ik je niet geloof. Dank.

peterh2
peterh223 jun. 2016 - 6:58

Natuurlijk heeft Derksen een punt: zeker oude volksclubs draaien op saamhorigheid en vrijwilligerswerk. Als de balans daarin zoek raakt dan is het snel gedaan met een club. Het probleem is dat over het algemeen Turkse en Marokkaanse ouders veel minder betrokken zijn bij de sportclubs van hun kinderen, men is vrijwel niet voor vrijwilligerswerk te porren waardoor dat weer op steeds dezelfde 'witte' schouders terecht komt. Daarnaast is de kans groot op verschillende groepjes binnen een club op het moment dat het aantal allochtone spelers en bepaalde kritische grens bereikt. Tel daar de andere macho-cultuur bij op en het meestal niet meedoen aan de 'derde helft' en je hebt wel een dingetje... Of je dat moet oplossen door klakkeloos mensen te weigeren of de vraag, het moet ook mogelijk zijn om op andere manieren de Turkse en Marokkaanse leden meer te betrekken zonder de sfeer en saamhorigheid van de club geweld aan te doen. Het zal echter ook een mentaliteitsverandering van de allochtone ouders vragen: een sportclub is geen kinderopvang waar je geen omkijken naar hebt. Feit is dat onder hoogopgeleide ouders voetbal nu veel minder populair is, hun kinderen gaan tegenwoordig bijna allemaal op hockey. Al die mensen die schande spreken over Derksen vinden het maar wat prettig om op de 'witte' club hun kinderen aan te moedigen zonder multicultureel gedoe...

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 jun. 2016 - 6:55

Sjiek dat Johan Derksen het imago van die clubs niet wil verpesten door ze te noemen. Derksen weet natuurlijk dat zo'n voetbalclub ten dode is opgeschreven zouden ze algemeen bekend komen te staan als probleemclub.

1 Reactie
Leef je uit
Leef je uit23 jun. 2016 - 9:28

Behalve dat denk ik dat Derksen dan meteen beveiligd kan worden. Hij is niet voor niets Gouda ontvlucht omdat hij er niet meer over straat kon zonder te moeten vrezen voor geweld. De clubs zelf kunnen het niet oplossen. Ze kunnen het niet omdat een goedbedoeld vrijwillig bestuur van een vereniging geen zin heeft in een hoop gedoe. Als eenling kun je een maatschappelijk probleem echt niet oplossen. Je offert vooral veel vrije tijd op voor je club om je clubcultuur te bewaken die gebaseerd is op vrijwilligerswerk. Na zijn eerdere uitspraken zijn er tal van onderzoeken geweest of boven water gekomen die dit probleem onderkennen. Hij was niet eens de boodschapper van het verhaal, het is bij ingewijden, zeg ff iedereen die bij voetbal of verenigingsleven betrokken zijn allang bekend.

Gino66
Gino6623 jun. 2016 - 6:40

Ik word zo moet van die populistische uitspraken als "jullie hebben zoveel aan Nederland te danken". 1. De gastarbeiders werden helemaal niet zo gastvrij ontvangen en veelal door het volk met de nek aangekeken. 2. Nederland heeft veel meer te "danken" aan het buitenland dan vice versa. We hebben immers onze rijkdommen voor het grootste deel ver buiten onze landsgrenzen verworven en dat ging niet altijd op een even nette, eerlijke manier. En nog steeds niet. Zo is onlangs nog een motie verworpen door de Kamer waarin werd opgeroepen om geen olie van DAESH te kopen. Zelfs die geblondeerde roeptoeter stemde tegen.

6 Reacties
Gammana
Gammana23 jun. 2016 - 9:51

1. Gastarbeiders kregen een baan waar ze in hun eigen land niets hadden. 2. In de gouden eeuw misschien maar dit is 400 jaar geleden, Nederland had geen cent na de 2e wereld oorlog. Als we al iets aan het buitenland te danken hebben dan is dat aan de VS.

Gino66
Gino6623 jun. 2016 - 12:40

Geen cent, maar wel veel bezittingen die afkomstig waren van rooftochten. En nog altijd komt zo'n 70% van onze inkomsten uit het buitenland. En geloof me, dit geschiedt echt niet altijd op een even eerlijke en rechtvaardige manier. Ja, gastarbeiders kregen een baan en inderdaad hadden ze toen weinig in hun eigen land. Dat neemt niet weg dat de meesten van hen door het volk schandalig zijn behandeld. En tenslotte nog even dit: Als Suriname niet meer dan 2/3 van de wereldproductie aan bauxiet leverde aan de geallieerden, en zo'n 60% van de olie van de geallieerden niet uit de raffinaderij op Curaçao kwam, dan had de bevrijding veel langer op zich laten wachten. Je hebt het overigens over 400 jaar geleden. De slavernij is formeel pas in 1863 afgeschaft en informeel in 1873. Heeft dat soms geen geld en bezittingen gegenereerd?

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 jun. 2016 - 13:24

"Je hebt het overigens over 400 jaar geleden. De slavernij is formeel pas in 1863 afgeschaft en informeel in 1873. Heeft dat soms geen geld en bezittingen gegenereerd?" Nee, de slavernij heeft uiteindelijk veel geld gekost.

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 13:33

Gino Rooftochten waren er ook onderling en door Arabieren in Afrika. Slaan die mekaar en die nazaten van Arabieren ook aan wegens "opgebouwd kapitaal"?

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 13:38

Om te beginnen was er de Moedernegotie, de handel in de Oostzee die pas echt de basis legden voor het NL kapitaal. Ik kan mij wel voorstellen dat Indonesieers eerder reden hebben om te Denken dat wij veel wegsleepten daar. De slavernij in Afrika was idd verliesgevend. Dat is allemaal onderzocht maar je moet het willen aannemen , natuurlijk :)

Gammana
Gammana23 jun. 2016 - 13:50

@Gino66 Wat een onzin, gastarbeiders werden helemaal niet schandalig behandeld, die werden behandeld als iedere andere ongeschoolde werknemer. En niemand die ze gedwongen heeft hierheen te komen dat is allemaal vrijwillig gebeurt. Vervolgens hebben ze een veel beter leven op kunnen bouwen voor hun en hun kinderen. Niets wat jij hier beweert is op feiten gebaseerd, alleen maar op jouw vooroordelen en afkeer van Nederland.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 jun. 2016 - 5:58

Dit is oud nieuws van april. Gisteren heeft Derksen een heel andere uitspraak gedaan in VI nml: 'vol voor Mohamed, maar Henk kan morgen trainen'. Daarmee doelt hij juist ook op het probleem dat (een) bepaalde club(s) geen jongens met Marokkaanse namen aannemen. Aboutaleb baalt ervan dat Derksen wederom geen naam wil noemen.

trotsopnederland
trotsopnederland23 jun. 2016 - 5:52

Het is algemeen bekend dat Marokkanen problemen geven op de Nederlandse voetbalvelden. Echter Nourdin heeft er nog nooit van gehoord. Wij hebben Nourdin nooit gehoord over de problemen, alleen nu er iemand iets van zegt komt hij onder zijn steen vandaan.

7 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 jun. 2016 - 7:42

Algemeen bekend? Graag namen en rugnummers! Aan ononderbouwde kletspraat hebben we niets. Ook hebben we niets aan napraterij van ongefundeerde blabla verhalen.

BassievonToor
BassievonToor23 jun. 2016 - 9:08

@Alfred Blokhuizen SV Nieuw Sloten.

Nick Ros
Nick Ros23 jun. 2016 - 9:09

Alfred wordt scheidrechter, dan kom je vanzelf achter de waarheid.

trotsopnederland
trotsopnederland23 jun. 2016 - 9:52

Ga op zaterdag ochtend eens een rondje langs de Nederlandse velden. Iedereen die dat doet, weet hoeveel problemen er zijn met Marokkaanse jongens. Zoiets noem je dus algemeen bekend.

Nico de Mus
Nico de Mus23 jun. 2016 - 10:43

@Alfred Blokhuizen 23 juni 2016 at 09:42 Alfred lees ook eens iets anders dan het maandelijkse mooi weer blaadje van gl. Remember Richard Nieuwenhuizen

pastafari
pastafari23 jun. 2016 - 11:41

@Alfred Blokhuizen Richard Nieuwenhuizen zegt u niets?

trotsopnederland
trotsopnederland23 jun. 2016 - 15:46

Na het horen van Richard houd Alfred maar wijselijk zijn mond.

johannes dree
johannes dree23 jun. 2016 - 5:33

Typisch links wegkijkgedrag van de auteur: het probleem niet uitwerken maar de boodschapper villen. JOOP, je weet toch: "don't shoot the messenger"!

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 jun. 2016 - 7:44

En wat vindt u van de ongefundeerde rechtse prietpraat, dat zeer schadelijk is voor de samenleving? Want Derksen onderbouwt zijn grote woorden dus niet. Maar wellicht las u daar even overheen.

Acid Prune
Acid Prune23 jun. 2016 - 9:10

@alfred typisch rechtse wegkijkers straks hebben ze het nicht gewusst

Machielse93
Machielse9323 jun. 2016 - 11:22

@Alfred Blokhuizen & Acid Prune Mooi duo zijn jullie. Laatste apologeten van een ideologie die op sterven na dood is. Tot op het laatste moment tolerant zijn tegen intolerantie. Ik vraag me af waar de grens is dat zelfs jullie het gaan inzien. Hoeveel aanslagen zijn er nodig? Hoeveel scheidsrechters moeten er nog doodgeschopt worden voordat jullie het zien? Hoeveel kinderen moeten nog stoppen met voetbal omdat ze er geen zin meer in hebben door de agressie? Hoeveel busruiten moeten er nog ingegooid worden?

Gammana
Gammana23 jun. 2016 - 12:28

@Machielse93 Is denk ik vooral een generatiekloof, toen Alfred B en AP naar school gingen en op een sportvereniging zaten was Nederland nog 100% blank, ze hebben maw geen idee waar ze over blaten.

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 13:40

Alfred Helaas pindakaas voor jouw wereldbeeld wat vastgeroest in links -rechts schema's..... Ik ben niet rechts.

Machielse93
Machielse9323 jun. 2016 - 21:54

@Gammana Dat zal het ook wel zijn. Wat dat betreft mogen het elkaar vice versa eigenlijk niet eens kwalijk nemen. We zijn in een compleet andere wereld opgegroeid en hebben daarom een hele andere kijk op de wereld.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jun. 2016 - 4:24

Johan Derksen heeft kennelijk een gevoelige snaar geraakt. Curieus dat een lokale partij via de burgervader probeert de bronnen van een journalist te achterhalen. Bovendien volstrekt kansloos omdat journalisten zich kunnen beroepen op hun bronnengeheim.

Van der Wal
Van der Wal23 jun. 2016 - 4:15

Dat hockey-en gaat nog eens heel groot worden.

Acid Prune
Acid Prune23 jun. 2016 - 1:55

Racisme wordt niet in stand gehouden door debielen maar hen die debielen een podium gunnen

1 Reactie
Casparus2
Casparus223 jun. 2016 - 7:13

Eens.

Nailles
Nailles22 jun. 2016 - 23:23

Als je stelt dat verscheidene amateurclubs, en dan met name die van bepaalde stadsdelen, net als deze woonomgevingen zelf, verpest worden door een overmatig deel zich misdragende Marokkaanse en in gevallen ook Turkse jongeren, met een in feite racistische houding, gezien ze weinig anders dan "eigen" soort tolereren, dan spreek je gewoon de waarheid.

6 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend23 jun. 2016 - 7:00

Idd. en het niet (mogen) benoemen van dit probleem leidt tot ondergronds racisme bij autochtonen en verdere polarisatie in het algemeen.

Casparus2
Casparus223 jun. 2016 - 7:24

Bij Maccabi speelde ook weinig niet-joden.Etnische clubs en verenigingen zijn er altijd geweest.Los daarvan,als de bevolkingssamenstelling veranderd,veranderen die verenigingen ook.Dat zijn normale demografische ontwikkelingen.Wen er maar aan en maak niet overal een probleem van.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 jun. 2016 - 7:45

En wat vindt u van de ongefundeerde rechtse prietpraat, dat zeer schadelijk is voor de samenleving? Want Derksen onderbouwt zijn grote woorden dus niet. Maar wellicht las u daar even overheen.

Nailles
Nailles23 jun. 2016 - 8:42

@Casparus Het gaat niet om clubs waar overwegend veel jongens van dezelfde etniciteit spelen maar dat er clubs zijn in bepaalde gemeentes en wijken waar veel overlastgevende, etnisch eenkennige rotjochies spelen die niet of te weinig gecorrigeerd worden door de club, ouders, en sociaal etnische omgeving. Bij Maccabi Tel Aviv (vanwaar dát voorbeeld???) is er geen sprake van overlast en spelen naast overwegend Joodse jongens ook Arabische.

Casparus2
Casparus223 jun. 2016 - 12:06

@mails Macabi was en is een grote sportvereniging in het Amsterdamse..Ķen uw klassieken,voor u reageert.

Nailles
Nailles23 jun. 2016 - 18:20

En wat was er mis met die Maccabi dan?

rechtdoorzee
rechtdoorzee22 jun. 2016 - 23:02

Journalisten geven nu eenmaal nooit hun bronnen vrij. Het is ook hun taak nieuws te brengen. Om Derksen dan een deel van het probleem te noemen dat racisme heet,vind ik ongepast. Wat NIDA dan min of meer zegt is dat er geen verkeerd woord over Marokkanen mag worden gezegd.

Donostia2
Donostia222 jun. 2016 - 23:00

Och arme Aboutaleb, waar ben je aan begonnen. Het beste medicijn is directe schok therapie: RTL is een commerciële zender, de burgervader van Rotjeknor heeft daar helemaal niets over te zeggen. Het geeft trouwens wel een inkijkje in de verwachtingen van Marokkaans Nederlanders over leiderschap. Men verwacht kennelijk dat de hoogste in rang wonderen kan verrichten.

BassievonToor
BassievonToor22 jun. 2016 - 22:58

Onzin. Derksen loopt al 50 jaar mee in het betaald voetbal en kent zo'n beetje elke amateur club in dit land. Waarom zou Derksen in godsnaam 'verzinnen' dat er problemen zijn met amateurclubs waarvan de leden voornamelijk allochtonen van Marokkaanse afkomst zijn, hij krijgt echt niet méér betaald van RTL omdat hij dit probleem aankaart. Ik denk overigens dat iedere amateurvoetballer (inclusief ondergetekende) precies hetzelfde zou constateren. Derksen heeft gewoon een hekel aan politiek correct geneuzel, en draait gewoon niet om de zaken heen. En dat kwam heel hard binnen bij de Marokkaanse gemeenschap en hun bijbehorende schaamte cultuur, alles wordt uit de kast getrokken om Derksen te laten zwijgen.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 jun. 2016 - 7:55

"Waarom zou Derksen in godsnaam ‘verzinnen’" Wat dacht u van het feit dat Derksen wel vaker uit de bocht vliegt en pertinente onwaarheden vertelt. Gewoon omdat hij misschien wel vooringenomen is. Zoiets? Waarom vertelt Derksen dan niet om welke clubs het gaat? Of komt het gewoon uit zijn dikke duim. En de clubs herkennen zich ook al niet in het verhaal van Derksen. Verzint Derksen het? Onee natuurlijk niet. Het is een blanke man. En blanke mannen liegen natuurlijk niet. Nee,chagrijnen met snorren hebben altijd gelijk, ook al leggen ze geen spoor van bewijs op tafel. Die Marokkanen.... dat is het gespuis toch? Marokkanen mag je gewoon belasteren toch? Bewijzen zijn niet nodig. Het niet verder dan hun korte neus denkende volk holt er wel achter aan. Druk op zoek naar een zondebok voor bun eigen ziekelijke ontevredenheid.

BassievonToor
BassievonToor23 jun. 2016 - 9:07

Als was Derksen paars of geel, beetje goedkoop ook; woorden in de mond leggen.. En iets zegt me dat u geen amateurvoetballer bent..

Nick Ros
Nick Ros23 jun. 2016 - 9:44

Mogelijk heeft Derksen wel een punt ? Dat weet Alfred ook niet.

Nick Ros
Nick Ros22 jun. 2016 - 22:56

Nou kom ik nog zelden in Rotterdam. Maar wie is NIDA ? Als die Marokkanen samen willen voetballen = PRIMA. Desnoods een eigen competitie. Ik zoek als IJslander wel een andere club. ► WAT IS HET PROBLEEM ?

10 Reacties
BassievonToor
BassievonToor22 jun. 2016 - 23:01

NIDA is een partij in Rotterdam, en als er evenementen zijn waar de heer el Ouali aanwezig is zitten de 'broeders en zusters' gescheiden. Zo'n clubje dus. https://www.facebook.com/nourdin.elouali/posts/1312057042156199

voxpopuli2
voxpopuli223 jun. 2016 - 6:05

Nida is een monocultureel clubje wat opkomt voor Marokkaans Rotterdam. Grote mond, geen betekenis in de stad.

Sardar2
Sardar223 jun. 2016 - 7:05

@ voxpopuli 23 juni 2016 at 08:05 [Grote mond, geen betekenis] Laatste heb ik het (weet niet meer) in Irak, Syrië of Afghanistan gehoord: Nederland? “Grote mond, geen betekenis.”

Nick Ros
Nick Ros23 jun. 2016 - 7:08

Dus wordt er weer van 'een mug een olifant gemaakt'. Wij moeten echt naar een kiesdrempel van >4% om al die clubjes van links tot rechts de wind uit de zeilen te halen. Clubjes met 1 of 2 zetels maken de politiek compleet onbestuurbaar.

BassievonToor
BassievonToor23 jun. 2016 - 9:07

Als was Derksen paars of geel, beetje goedkoop ook; woorden in de mond leggen.. En iets zegt me dat u geen amateurvoetballer bent..

frank ten cate
frank ten cate23 jun. 2016 - 9:48

blokhuizen derksen heb gewoon gelijk.jullie kunnen er niks van horen dat is jullie probleem.van de 10 wedstrijden die gestaakt worden zijn er 8 wedstrijden door hun.die scheids die ze doodgetrapt hebben ben jij zeker vergeten.

BassievonToor
BassievonToor23 jun. 2016 - 10:03

@Bidar, En toch willen ze allemaal hier heen komen? Gek hè?

Gammana
Gammana23 jun. 2016 - 12:29

Segregatie noemen ze dat, is dat wat u voorstelt?

Sardar2
Sardar223 jun. 2016 - 13:23

@ BassievonToor 23 juni 2016 at 11:07 Klopt. Wie wilt niet grote mond hebben als er hoeft verder niks achter staan?

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 jun. 2016 - 13:43

"BassievonToor 23 juni 2016 at 01:01 NIDA is een partij in Rotterdam, en als er evenementen zijn waar de heer el Ouali aanwezig is zitten de ‘broeders en zusters’ gescheiden. Zo’n clubje dus. https://www.facebook.com/nourdin.elouali/posts/1312057042156199" Maar wel roepen dat er Apartheid is in het satanische Israel :)

Piet de Geus
Piet de Geus22 jun. 2016 - 22:40

Probeert NIDA (niet in de achtertuin?) zich nu werkelijk groot te maken door tegen Derksen aan te pissen?

9 Reacties
Zandb
Zandb23 jun. 2016 - 6:15

Als de grote Derksen, ter meerdere eer en glorie van zichzelf en ter lering en vermaak van juiste mensen beweert dat "clubs naar de kloten gaan door Marokkanen" dan spreekt het orakel. Dan past niemand commentaar, laat staan om tegen hem aan te pissen. Duidelijk Piet.

Sardar2
Sardar223 jun. 2016 - 7:03

@ Piet de Geus 23 juni 2016 at 00:40 [Probeert NIDA … zich nu werkelijk groot te maken door tegen Derksen aan te pissen?] Dat komt min bekend voor: welke politieke partij probeert het niet? Maar veel kwalijke in je bewering is het afkeuren van kleinere en minder machtige het recht om kritiek weg willen te nemen! En dan men moet zich een demoraat wanen!

Bagus
Bagus23 jun. 2016 - 7:37

@ Zandb. Ik ben absoluut geen sportliefhebber en nog wel het minst van voetbal. Daar moet ik altijd van 'rillen' en dat heus niet van de spanning. Het is een sport die op heel goede voet staat met het stamdenken van 'homo sapiens s.' Ik denk dat dit commentaar in de ogen van menig inlandse Nederlander een ernstige -al dan niet cultuurgebonden- geboorteafwijking moet zijn. Het zal mij daarom ook niet in dank worden afgenomen dat ik bij het lezen van dit stuk het individu belangrijker vindt dan zijn ideeen. En bij JD heb ik altijd een gevoel van: "Mijn god, wat is die arme man toch een slachtoffer". Dat moet je toch wel zijn als je jezelf in zo'n vervallen 'bromsnor'-uiterlijk (remember Swiebertje?) aan de volke vertoont en daarbj ook nog eens een 'sombermansoutlook' aanmeet. Ach misschien schrijf ik dit gewoon omdat ik een dwarse bui heb en even af wil van het 'welles-nietes'-gezeik dat ik dagelijks op het internet tegenkom. Ben benieuwd of deze dwarse reactie als 'ad hominem' zal worden aangemerkt en door de moderatie komt.

Piet de Geus
Piet de Geus23 jun. 2016 - 9:36

"dan spreekt het orakel" Kletskoek. Dan spreekt iemand met ruim een halve eeuw ervaring in het voetbal. Iemand die bovendien volkomen gelijk heeft gekregen met deze uitspraken. Mensen die problemen willen oplossen (in plaats van struisvogel te spelen en ze te verergeren) hebben uit de inhoudelijke discussies die op die opmerking volgden (waar de pavlovhondjes uiteraard weer geen enkele bijdrage aan konden leveren, zoals ze dat aan geen enkele discussie kunnen) kunnen constateren dat de door Derksen geconstateerde problemen bestaan. Regelmatig worden zelfs hele elftallen uit de competitie gehaald als het met agressie op het veld helemaal uit de hand loopt. Een belangrijke oorzaak zijn cultuurverschillen: bij de traditionele clubs draait alles op vrijwilligerswerk door ouders en anderen. Die ouders houden de etterbakjes uit de eigen groep onder controle, omdat ze hen begrijpen en weten hoe ze hen op hun gedrag aan moeten spreken. Hoe ze om moeten gaan met Marokkaanse etterbakjes is vaak teveel gevraagd van die vrijwilligers, zoals vrijwilligers uit volksbuurten waarschijnlijk ook moeilijker etters uit hockeymilieus kunnen aanspreken en vice versa. Het resultaat is dat sommige clubs Marokkanen weigeren (uiteraard niet officieel, ze zijn niet gek) en dat bij andere clubs het aantal vrijwilligers afneemt (Marokkaanse ouders zijn dat van oudsher niet gewend) en er een witte vlucht ontstaat naar andere clubs. Het resultaat: clubs die veel problemen opleveren en waarvan iedereen weet dat je er maar beter niet tegen zult moeten spelen. De tussenfase waren Marokkaanse clubs, waar wel het gewenste contact was tussen vrijwilligers en spelertjes en waar ze de ettertjes wel aan wisten te spreken. Bovendien weten deze clubs ook de ouders te bereiken, waardoor die ook vrijwilligerswerk dingen doen: al was het maar de spelers naar de uitwedstrijd rijden. Inmiddels zijn er ook gewone clubs (die in de meeste buurten uiteraard multicultureel zijn geworden) waar het lukt om met die voormalige nieuwkomers om te gaan en de culturele verschillen te overbruggen. Daar rijden ouders van de tweede en derde generatie spelers naar uitwedstrijden en doen ze ook ander vrijwilligerswerk. Het is een taai proces (er wordt nu eenmaal niet gewerkt met maatschappelijk werkers maar met vrijwilligers en dat los je niet op met een enkel cursusje van de KNVB) dat wat tijd vergt. En de problemen zijn nog lang niet achter de rug: zie de wekelijkse berichten over scheidsrechters die worden aangevallen, zie clubs waarvan wegens recidive elftallen uit de competitie worden genomen. Het is dankzij de grote mond van Derksen dat de discussie hierover eens openlijk gevoerd werd en dat wie er werkelijk in geïnteresseerd is om die op te lossen nu een stuk meer weet over welke clubs de problemen wel hebben weten op te lossen en op welke manier. Met het de veel genuanceerder column van Hugo Borst lukte dat niet. Juist dat het na het verschijnen daarvan akelig stil bleef was voor Derksen aanleiding om maar eens vol op het orgel te gaan. Wie de discussie niet inhoudelijk heeft gevolgd en zoveel tijd later nog eens vragen aan een burgemeester gaat stellen is alleen maar uit op goedkoop politiek scoren en interesseren de problemen geen reet. Anders zouden ze de burgemeester vragen of de gemeente een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de problemen waar diverse clubs nog steeds mee te maken hebben, terwijl andere clubs al een fase verder zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus23 jun. 2016 - 9:38

"Maar veel kwalijke in je bewering is het afkeuren van kleinere en minder machtige het recht om kritiek weg willen te nemen!" Er is verschil tussen inhoudelijk reageren en een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen en ongeïnformeerd willen scoren terwijl het probleem je kennelijk aan je reet zal roesten, omdat je nu eenmaal electoraal afhankelijk bent van polarisatie en onvrede.

Sardar2
Sardar223 jun. 2016 - 13:21

@ Piet de Geus 23 juni 2016 at 11:38 [omdat je nu eenmaal electoraal afhankelijk bent van polarisatie en onvrede.] Dat is inmiddels de norm geworden in politiek, wie eraan wenst niet mee te doen verliest de actualiteit van politiek. Hoe hard ook NIDA, DENK of anderen het hebben over “binden” en “verbinding”, de praktijk laat zien wat er heerst. Je kritiek gaat dus niet zozeer over partijen, maar over de samenleving!

Piet de Geus
Piet de Geus23 jun. 2016 - 17:30

"Je kritiek gaat dus niet zozeer over partijen, maar over de samenleving!" Populisten vertegenwoordigen niet de samenleving maar juist degenen die daarbuiten staan.

Minoes2
Minoes224 jun. 2016 - 6:44

Derksen schijnt een heel nare ervaring, en meer dan een gehad te hebben hiermee. Ik weet niet maar niet enkel Derksen heeft dit in het nieuws gebracht of beter gezegd hiernaar verwezen. Ik begrijp de totale ontkenning dan ook niet. Is dit nu wat ze noemen een publiek geheim dat niet onthuld mag worden. Ik ben zeker tegen generalisaties maar hier zo tegen te keer gaan en om bewijs roepen vind ook ik te ver gaan. Zandbergen ik weet niet of je met dergelijke persoonlijke aanvallen op iemand iets verder komt met wat je beoogt te bereiken.

KnorretjeBig
KnorretjeBig24 jun. 2016 - 9:21

@Minoes "Ik ben zeker tegen generalisaties maar hier zo tegen te keer gaan en om bewijs roepen vind ook ik te ver gaan." Hiermee ben ik het eens. Als er meningen wordt geuit die niet kloppen dan je er ook voor kiezen om zelf onderzoek te doen naar bewijs voor of tegen.