Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Nice

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
nicearend

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Snavelzuur
Snavelzuur31 okt. 2020 - 5:49

Katholieken, gereformeerden, protestanten... In de jaren zeventig van de vorige eeuw ging het vooruitstrevende deel der natie vol op het orgel als het om belediging van deze groepen ging. En terecht: geen dwingelandij van mensen die zich beter voelden dan de rest op basis van hun geloof.

Chris De vis
Chris De vis30 okt. 2020 - 16:36

Heel dapper dit op deze site te durven plaatsen. Pas wel goed op jezelf en je naasten. Kritiek op de islam kan je de kop kosten.

Piet_P
Piet_P30 okt. 2020 - 13:22

Aan het commentaar te zien lijkt deze cartoon wel een Rorschach test: wat er in gezien wordt verteld vooral wat over degene die dat er in ziet.

Tampert
Tampert30 okt. 2020 - 12:13

Goede gedaan Arend, en zwicht alsjeblieft niet voor degenen die uit geestelijke armoede direct de islamofobie-kaart trekken!

Frank van der Linde
Frank van der Linde30 okt. 2020 - 8:38

Echt schande Joop... Alsof jullie ooit zo'n cartoon zouden plaatsen met een synagoge die Israel moet voorstellen... Dit is islamofobie..

8 Reacties
Sailor2
Sailor230 okt. 2020 - 9:11

Frank, Voor de cartoons die jij voorstaat moet je in het Midden-Oosten zijn. Ook daar genieten ze van dat soort cartoons. Verschil? Wij halen onze schouders op over cartoons die ze in het Midden-Oosten maken.

korheiden2
korheiden230 okt. 2020 - 9:14

@Frank : Satire is soms confronterend. Het is intussen wel zo dat het christendom vrijwel geheel is verdwenen uit het Midden-Oosten. Dat wil dan nog niet zeggen dat alle moslims over één kam worden geschoren. Maar feit is dat er eigenlijk geen volledig vrije, democratische islamitische landen bestaan, zoals @WappieKappie treffend verwoordt.

JaapBo
JaapBo30 okt. 2020 - 12:18

Precies Frank!

Maurice073
Maurice07330 okt. 2020 - 13:44

Helemaal mee eens Frank! Islamofobie moet worden uitgebannen en worden vervolgt. Ik kan me werkelijk geen enkele reden bedenken waarom iemand ook maar een beetje bang zou zijn voor de Islam..........jij wel?

Chris De vis
Chris De vis30 okt. 2020 - 15:28

@Maurice Ik weet op deze site niet altijd of iemand sarcastisch is of dit serieus meent.

Maurice073
Maurice07330 okt. 2020 - 18:37

@Chris. Deze is sarcastisch. Islamofobie is angst voor de Islam, het wordt vaak vergeleken met anti-semitisme, dat is jodenhaat. Islamofobe mensen zijn bang voor de uitwassen van de Islam. Het zijn geen anti-islamisten of islamhaters, waarvan ik niet beweer dat die niet bestaan. En als je niet begrijpt dat zo’n spotprent de extremistische uitwassen bedoeld en niet de Nederlanders met Een Turkse en Marokkaanse schijt* hebben aan de ondemocratische en haatzaaiende regels van de Islam. *niet negatief bedoeld refererend naar de securalisatiestrijd die wij hier in de20ste eeuw voerden om onder het juk van de kerk uit te komen.

Mokker
Mokker30 okt. 2020 - 20:19

Echt een schande Frank... alsof je ooit zo'n reaguursel zou plaatsen als de moskee en de kerk omgekeerd zouden worden. Dit is wegkijken van de ongemakkelijke waarheid dat er binnen de islam kwaadwillende stromingen bestaan.

Soldan
Soldan30 okt. 2020 - 22:56

Huichelaar, haal eerst die balk uit uw eigen oog; dan zult ge scherp genoeg zien om de splinter te kunnen verwijderen die in het oog van uw broeder zit.' Lucas 6:39-42

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 8:08

Men kan de prent echt wel op meerdere manieren interpreteren. Is de moskee de Hagia Sophia van Istanbul in de staat Turkije onder Erdogan? Is wat in de shaduw gebeurt of gezien word niet net iets anders als een echte moskee? Is een schaduw wel echt? Is dit het beeld wat een fundamentalist zou willen zien?

Chasalin2
Chasalin229 okt. 2020 - 20:27

Schandalig hoe Van Dam hier de complete islam wegzet als een monster. Dan kan hij nog zo hard bedoeld hebben om alleen een klein deel zo te portretteren, maar zoveel mensen zal het niet opvallen dat de vlag van IS in de schaduw verwerkt zit. Als daarbij ook nog Journalist Francisco van Jole op Twitter er bij uitlegt dat de moskee eigenlijk symbool staat voor Turkijë, wordt het helemaal vies. Dit is niet door middel van een spotprent iets aan de kaak stellen, dit is doelbewust provoceren.

8 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 okt. 2020 - 21:11

Ah wist niet dat de moskee Turkije zou moeten symboliseren. Nou heeft Turkije wel een paar jaar met IS geheuld tot ze er mee moesten stoppen omdat anders echt de hele wereld het in de schijnwerpers zou zien. Turkije, dat een van de beste legers in de hele regio heeft stak in de zomer van 2014 ook geen vinger uit toen IS een genocide aan het plegen was slechts 100km van de grens met Turkije. Waarschijnlijk omdat de slachtoffers geen soennieten waren.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 8:01

Dat is Istanbul.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 okt. 2020 - 8:50

'dit is doelbewust provoceren.' Nee dit heet satire. Satire waarmee een gevoel wordt uitgedrukt. Dat jij dat als provocatie ervaart zegt meer over jou dan over de maker. Je kan ook gewoon je schouders ophalen.

Libertain
Libertain30 okt. 2020 - 8:52

@Recht, volgens mij wist je ook niet dat er integere journalisten geweest zijn die hebben onderzoeken ter plekje gedaan en met bewijzen en foto's gekomen dat er naast Turkije NAVO-landen zijn die hebben doorgaans wapens en munitie de hele tijd aan IS geleverd. Natuurlijk weet je dan ook niet dat deze journalisten als gevolg hiervan van hun werkplaats ontslaan zijn waarbij geen enkel van onze, oh zoveel vrijheid van informatie en prenten liefhebbende media, geen melding hebben gemaakt, nog maar een vinger uitgestoken om hun collega te helpen deze repressie tegen het integere journalisme te weerstaan.

Libertain
Libertain30 okt. 2020 - 8:58

@Joe, ("...waarmee een gevoel wordt uitgedrukt. Dat jij dat als provocatie ervaart zegt meer over jou dan over de maker.") Mag dan Chasalin op zijn beurt geen eigen gevoel uitdrukken, schriftelijk althans, niet met een prent dus. Of bedoel je dat enkel het provocerende prent mag regeren in zijn absolutisme. Want dat zegt dan heel veel over je.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 10:19

@Libertain Wat een klinkklare onzin. Turkije heeft de oppositie bewapend en gesteund , NIET de ISIS/DAESH. Die "journalisten" hebben staatsgehiemen gelekt en zijn daarom vervolgd. Blijf bij de feiten. Het lekken van staatsgeheimen is strafbaar, ook in de EU! Verder heeft Turkije meer IS strijders gedood dan elk ander land. Wat gebeurde er met mensen die terug werden gestuurd door TR? Die werden gewoon weer vrijgelaten. 1 daarvan heeft nog aanslagen gepleegd in BE. Doe een beetje onderzoek wilt u! U denkt alleen maar aan aanslagen van IS in Europa maar er zijn meer doden gevallen in TR, denk aan Ankara en Istanbul aanslagen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 11:18

De cartoontekenaar heeft een vergelijkbare rol als de vroegere hofnar, maar dan voor de hele samenleving. Provoceren behoort tot het takenpakket.

Libertain
Libertain30 okt. 2020 - 13:10

@Tamer, u voelt zich ergens aangesproken, mogelijk is uw geweten aan het werken. Leest u nog's een keertje - heb ik het over andere landen, doch blijkt uit uw schrijven dat u alles gebruikelijk onder een kam scheert.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 okt. 2020 - 19:18

Wow, dat is een controversiële cartoon, zeker voor hier. Complimenten naar de cartoonist. Het is gedurft en het beweegt mensen. M.i. is het een rake weergave daar in mijn belevenis er bepaalde aspecten zijn in de islam die mensen kunnen aanzetten tot dit soort acties. De schaduwkant zegmaar. Enige opmerking is misschien dat de schaduw in deze cartoon te groot is. Met zoveel moslims in de wereld zijn er gelukkig maar heel weinig die overgaan op dit soort daden. Overigens ook zeer goed om geen mensen af te beelden. Het scheiden van mens en denkbeeld (ideologie/religie) is ontzettend belangrijk.

6 Reacties
marcelhermus
marcelhermus30 okt. 2020 - 9:58

weet je wat ik ernstig vind, dat dit schijnbaar een controversiële cartoon is.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 10:23

Het beweegt zeker mensen. Turken (Moslims) zullen zich terecht bedreigd voelen. Is dit wat u wilt bereiken? Dat wij in deze tijd meer afstand van elkaar gaan nemen? Het moet stoppen met dit soort provocaties! Wij hebben hier ook kinderen die hiermee worden geconfronteerd. Wat voor reacties verwacht u straks als iemand mijn kinderen hiermee gaat lastig vallen? Hiermee bereiken wij niks! Niemand niet!

Stheno
Stheno30 okt. 2020 - 12:38

Grow up Tamer Aslantas. Het is maar een tekening. Laat je niet zo kennen. En het is juist helemaal goed dat de kinderen hiermee worden geconfronteerd. Zo leren zij hoe de VvMU werkt in NL en Europa. Tenminste, ik neem aan dat je wil dat ze opgroeien en de waarden van hun land leren waarderen en respecteren. Mocht je dat niet willen, dan staat het je geheel vrij te kiezen voor een onvrij land. Dan kun je daar fijn zwijgen als er een hoofd over straat rolt en juist gaan protesteren als president Macron het moorden wil stoppen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen30 okt. 2020 - 13:19

@Tamar: als je beledigd bent door een tekening moet je niet bij de tekenaar zijn, maar even bij jezelf te rade gaan over hoe volwassen je in het leven staat.

marcelhermus
marcelhermus30 okt. 2020 - 16:31

echt tamer. Er zijn mensen onthoofd om....... en de moslims/turken voelen zich bedreigd door een tekening. tsja

Folkert2
Folkert231 okt. 2020 - 21:44

Tamer, u maakt zich schuldig aan dezelfde generalisatie als Wilders. Turken noemt u synoniem aan moslims. En als je niet tegen cartoons kan, wat doe je hier? Ik kan bijna geen andere reden bedenken dat u hier bewust zit te parasiteren en de democratie wil ondermijnen. Maar wellicht is Turkije toch niet het gedroomde paradijs met een falende economie. Zing maar wat toontjes lager. Je hebt hier de vrijheid om in Allah te geloven terwijl anderen de vrijheid hebben om de spot te drijven met Allah.

Tante Truus
Tante Truus29 okt. 2020 - 17:42

Zoveel reacties onder een cartoon; dit betekent dat dit een hele goede cartoon is en de discussie aanzwengelt; mijn complimenten cartoonist!

gsmwebfaal
gsmwebfaal29 okt. 2020 - 14:36

Walgelijke spotprent die zo uit het campagneteam van de PVV had kunnen komen. De manier waarop de hele islam hier, uitgebeeld als moskee, als een angstwekkend monster wordt afgebeeld. En de kerk als klein en kwetsbaar. Het is islamofoob om op deze manier de hele islam met terreur te vereenzelvigen. En de suggestie dat de kerk (oftewel: het christelijke Westen) kleiner en minder machtig is... het zou lachwekkend zijn, als het niet zo'n trieste, kwalijke vertekening van de werkelijkheid was.

6 Reacties
JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 16:00

Idd walgelijk. En het verontrustende is dat veel mensen dat juist niet vinden. Men gooit vreedzame moslims op een hoop met jihadisten, en dat terwijl Turkije de aanslag veroordeelt heeft, evenals de koepel van Franse moslimorganisaties! Zoals ik na de aanslag op Samuel Paty schreef: extremisten versterken elkaar!

Wappie Kappie
Wappie Kappie29 okt. 2020 - 16:03

Heb jij je wel eens verdiept in de mensenrechtensituatie van landen waar de Islam de meest dominante godsdienst is? Christenen, maar ook andere godsdiensten worden daar stelselmatig gediscrimineerd. Zelfs Turkije, Tunesië en Indonesië hebben wetten waarin niet-moslims onder moslims worden gesteld. Zie bijv: https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Turkey met specifiek het kopje religion In Tunesië is leiderschap in de regering alleen weg gelegd voor moslims. Indonesië is bijvoorbeeld in het westen van Papua actief moslims aan het migreren om daar een moslim-meerderheid te krijgen. (https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Indonesia) En dat zijn nog de meest positieve voorbeelden. In Saudi Arabië is elke andere religie ondergronds en kan openlijk uitkomen voor je religie de dood betekenen. Wat mij betreft is deze tekening daarom wel treffend. Het is geen rechtse complottheorie dat als Moslims in dit land aan de macht komen, dat niet-moslims er op achteruit zullen gaan. We hoeven alleen maar naar het buitenland te kijken om te zien dat het geen fantasie is. Het fantasiedeel zit hem meer in dat moslims nog niet in 100 jaar hier een meerderheid zullen vormen dus dat die angst vergezocht is.

Rutger Groot
Rutger Groot29 okt. 2020 - 16:12

Deze spotprent is "spot on"- op dit moment zijn er vele vragen mbt de islam nav enkele brute aanslagen door islamitische extremisten. Goed aangevoeld door de cartoonist. Wat is de macht van de islam, hoe lang zijn de tentakels? Er worden al eeuwen spotprenten gemaakt over de katholieke kerk. Over misbruik, macht, etc. Zijn daarbij alle geestelijken van de katholieke kerk fout? Nee natuurlijk niet. Maar het drukt je wel lekker met de neus op de feiten dat er flinke misstanden zijn. Volgens mij wordt met deze cartoon verbeeld dat de islam veel meer macht heeft dan de kerk - en dat is natuurlijk ook zo. Er diverse islamitische staten zonder godsdienstvrijheid (behalve islam). Er is geen ander geloof dat godsdienstvrijheid beperkt.

MaxMax2
MaxMax229 okt. 2020 - 17:26

Islamofobie bestaat niet, want de angst voor de politieke islam en haar uitwassen is een gegronde angst. Daarom kan het geen fobie zijn.

Chasalin2
Chasalin229 okt. 2020 - 20:21

Fidelio Ekiz: de cartoons die jij linkt gaan over misstanden binnen een religieus instituut, specifiek de RK kerk. Deze ranzige prent suggereert dat alle moslims fout zijn, precies zoals BeautifulBlues beschrijft. Dat heeft niets te maken met gelijke monniken gelijke kappen of de door jou gesuggereerde hypocrisie, maar alles met islamofobie.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen30 okt. 2020 - 13:29

Chasalin: Islamofobie is een niet-bestaand woord. De Islam is een religie; een levensovertuiging. Elke religie is onderwerp van spot en satire, dus ook de Islam. Zeker als er mensen uit naam van de Islam vermoord worden. Dat is geen fobie, maar een pijnlijke waarheid die benoemd mag, nee moet, worden.

Juppé🎗
Juppé🎗29 okt. 2020 - 14:00

Hij is duidelijk en goed dat U dat ook vandaag doet. Overigens liepen een groep betogers tegen spotprenten in Ankara met een grote foto van Macron rond. Daarop een hitlersnorretje en en schoenafdruk......er is dus voor hen ook nog hoop.....

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 15:08

Erdogan, dat is toch die man die kritische cartoontekenaars van eigen bodem in het gevang gooit?

Juppé🎗
Juppé🎗29 okt. 2020 - 16:05

« Erdogan, dat is toch die man die kritische cartoontekenaars van eigen bodem in het gevang gooit?« .....en niet alleen cartoontekenaars, Danielle. Maar ik denk niet dat de « makers » van de spotprent van Macron het cachot zijn ingegaan. In Charlie Hebdo staan overigens vaker cartoons over Macron dan over Erdogan. Zelfs Trump is nog geen aanklacht begonnen.....laten we hopen dat die er volgende week voor het laatst in staat, dat zal wat betreft Erdogan nog wel een tijd duren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 21:56

Juppé zoals te begrijpen valt was Amnesty was ook al niet positief over hem. Ik hoop vurig dat Trump zijn laatste tijd gehad heeft, maar naar ik begreep gaat het geruime tijd duren voor de verkiezingen zijn afgewikkeld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 22:01

laatste=langste

Sam V
Sam V29 okt. 2020 - 13:22

Goede cartoon, die op meerdere manieren treffend is. Je ziet in Nederland de laatste jaren dat ondanks een ontkerkelijking, partijen als SGP en CU op steeds meer aanhang mogen rekenen. Partijen die ook enerzijds zwaar strijden voor godsdienstvrijheid, maar anderzijds steeds vaker afstand nemen van zaken gerelateerd aan de Islam. Zoals Gert-Jan Segers, die vandaag aangeeft op twitter: “De zoveelste slag in de lange strijd tussen enerzijds de Westerse beschaving en vrijheid en anderzijds het islamisme.” Nu is Islamisme niet synoniem aan de Islam, maar de scheiding is ook niet hard te maken. Daarnaast door Westers te zeggen, sluit hij universele beschaving en vrijheid uit. De cartoon is daarmee passend voor de huidige situatie, maar ik sluit niet uit dat over een aantal jaren de rollen omgekeerd zijn als we nu niet meer doen. We zijn we allemaal, ook de vredelievende moslims!

Joop den Uil
Joop den Uil29 okt. 2020 - 12:27

dappere tekening en duidelijker kan niet. 2020 - het jaar van de revolutie ?

HarrieJ
HarrieJ29 okt. 2020 - 12:25

Fascisten heb je onder de Islamieten, katholieken en liberalen en democraten. Lastig alleen dat ze tegenwoordig bij het neerzetten van de ander als vijand zo vaak ook nog eens leider van een land zijn. En ja, ook Rutte weer zo ongenuanceerd meeleven met het vingerwijzen! Zou de nuance nog terugkeren, of moet het daarvoor eerst gruwelijk misgaan?

2 Reacties
Ryan2
Ryan229 okt. 2020 - 14:38

Raar dat je de protestanten weer eens niet noemt. Toch kunnen die er ook wat van. In de Verenigde Staten bulkt het ervan. En weet je.. Wie heeft IS ook alweer vooruit geholpen? Juist ja, de Amerikanen. Het ie nog steeds het gevolg van de "War on Tewwow" zoals Bush jr dat zei.

HarrieJ
HarrieJ29 okt. 2020 - 15:53

@ Ryan: Zeker ook hen. Dank voor de aanvulling.

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 12:21

Het is een mooie prent Maar ik weet niet of ik het met de inhoud eens ben. Het is niet de hele islam, die islamistisch is, die IS is. Islam en christendom kunnen ( wat mij betreft ) prima naast elkaar bestaan Het zijn alleen de extremistische uitwassen binnen de islam, die alles verneuken. En daar hebben moslims zelf ook last van. Gematigde moslims, hebben nog het meest last van terror moslims

12 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 13:04

"Het is niet de hele islam, die islamistisch is" Goed punt aart.

Mokker
Mokker29 okt. 2020 - 13:52

Valt inderdaad wel wat op aan te merken, het is inderdaad niet alleen de christelijke kerk die bedreigd wordt, maar zeker ook moslims die niet zo streng in de leer zijn.

Juppé🎗
Juppé🎗29 okt. 2020 - 13:55

« Islam en christendom kunnen ( wat mij betreft ) prima naast elkaar bestaan « ....uiteraard maar wel graag binnen de seculiere democratische republiek.

Herr Vorragend
Herr Vorragend29 okt. 2020 - 14:31

Klopt wel wat je zegt Arend. Gematigde moslims worden, ook in Nederland (!) in toenemende mate geterroriseerd door islamo-fascisten. Maar het echte terreur-handwerk zoals een onthoofdinkje hier en daar blijft toch voorbehouden voor vermeende christenen en ongelovigen.

Djennica
Djennica29 okt. 2020 - 15:30

"Gematigde moslims, hebben nog het meest last van terror moslims " Pardon? Het meest last? Als in het verliezen van hoofden?

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 15:51

Een vriend had een boek gelezen genaamd 'ik was een van hen' . Mijn vriend beschreef het boek aan mij. Dit boek gaat over een journalist, die undercover gaat in de moslim wereld, in NL. En, hij beschrijft dan hoe gematigde moslims geterroriseerd worden door islamisten, binnen die gemeenschappen. Het is maar een klein kliekje, dat zo ver gaat. De gematigde moslims hebben er nog het meest last van, want de terror moslims bevinden zich binnen hun religieuze gemeenschappen. Deze lieden komen naar hun moskeeen, om de boel naar hun hand te zetten. Om mensen de les te lezen, om zich met gematigder moslims te bemoeien. Ik denk ( in tegenstelling tot Wilders ) dat er wel zoiets als een liberale/gematigde islam bestaat.

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 15:53

Arend ? Mijn naam is Aart

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 15:55

correctie Het is maar een klein kliekje moslims, dat zo ver gaat, dat men andere fysiek aanvalt. Zelfs als salafist, ben je niet per se gewelddadig. sallafist, hoe schrijf je dat ? Er zijn genoeg salafisten, die zich op de achtergrond houden. Mannen met baarden, vrouwen hebben een boerka aan etc. Jij en ik hebben niet per se last van deze lieden, lijkt mij. Zolang ze ons maar met rust laten.

Herr Vorragend
Herr Vorragend29 okt. 2020 - 20:36

Sorry Aart Vergiste me met de tekenaar

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 21:19

Djennica Je moet het zo zien. Jij en ik, wij gaan niet naar moskeen en wij bevinden ons niet in moslim gemeenschappen en wij wonen niet in wijken waar veel moslims wonen ( neem ik aan, ik ken je eigenlijk niet ) De mensen die wel naar de moskee gaan, worden iedere week, iedere dag misschien wel geconfronteerd met deze salafisten Het staat dichter bij ze. Daarnaast, er zijn door islamic state ook moslims onthoofd, die in hun ogen niet moslim genoeg waren, of de verkeerde soort van islam aanhingen etc.

marcelhermus
marcelhermus30 okt. 2020 - 16:33

Aart en daarom is het belangrijk dat dit zo openlijk benoemd wordt. De RK kerk is ook pas gaan veranderen toen men openlijk benoemde dat het kindermisbruik veel voorkwam en dat dit niet kon. Als je zwijgt dan blijft het zo.

Aart van de aap
Aart van de aap30 okt. 2020 - 20:04

Cubert ik zeg niet dat je moet zwijgen. Ik ben ook niet zo'n sukkel die alles 'islamofoob' gaat noemen Maar, dat wil nog niet zeggen dat ik het met een Wilders of met een anti islam activist eens ben.

Libertain
Libertain29 okt. 2020 - 12:18

Wij leven in Europa. Andere landen hebben gruwelijke gebeurtenissen reeds meegemaakt en gelijk opgestaan voor duidelijk onderscheid maken tussen extremisten en de rest van de gelovigen. Dat Breivik een Noor is met aanhang ook in ons land, wil niet zeggen dat alle Noren terroristen zijn, nog dat alle nederlanders dat zijn. Extremisme en vervolgens alles op een hoop gooien is uiterst gevaarlijk. JaapBo, ("Wat een misplaatste en misselijkmakende cartoon! Juist in een tijd van polarisatie is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de gewone islam en gewelddadige extremisten. Deze cartoon gooit ze op een hoop en stelt ze voor als vijanden van de Westerse wereld. Erg slecht!") Heel erg belangrijk dat wij niet in de voetstappen van extremisten gaan treden die nog altijd alles over een hoop gooien.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax229 okt. 2020 - 13:38

Religie is een keuze, huidskleur en nationaliteit kies je niet .

Sailor2
Sailor229 okt. 2020 - 15:21

Breivik was een vrijmetselaar. En nee ik geloof niet dat we dus alle vrijmetselaars ter verantwoording moeten roepen. Alleen als vrijmetselaars het gedrag van Breivik hadden goed gepraat, "ja maar ze lachtten om onze opperbouwer" dan was het anders geweest.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 15:45

Breivik had het als autochtoon gemunt op een bepaald segment van de Noorse samenleving dwz het politiek linkse deel. Daar zijn er meer van, maar typisch Noors is dat niet. Extreem rechtse clubjes zijn ook niet beperkt tot Noorwegen, al heb je ze daar wel.

FonsRietdijk
FonsRietdijk29 okt. 2020 - 11:44

Spot on! Welk weldenkend mens kan dit nou nog ontkennen?

2 Reacties
Satya
Satya29 okt. 2020 - 15:01

Welk weldenkend mens denkt nog in collectieve schuld. Jij en de tekenaar staan dichter bij deze barbaren die geweld plegen dan jezelf beseft.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen30 okt. 2020 - 13:25

@Satya: de tekenaar legt hier een -voor kennelijk veel mensen onwelvallige waarheid- bloot. Er is binnen de Islam een structureel probleem met het begrip 'vrijheid van meningsuiting'. Zie uw eigen reactie.

henk-alexander
henk-alexander29 okt. 2020 - 11:38

De moskee werpt de moordzuchtige schaduw van Deash op het christendom i.c. een vredig kerkje - zeer kwetsend voor vele deugdzame Moslims. Dat mag hier eenmaal, maar of het nu per se moet?

1 Reactie
axetothehead
axetothehead29 okt. 2020 - 11:58

Zolang er onschuldige mensen worden onthoofd om een tekening moet dit per se, inderdaad.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -29 okt. 2020 - 10:57

oei spijker op kop

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 10:39

Wat een misplaatste en misselijkmakende cartoon! Juist in een tijd van polarisatie is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de gewone islam en gewelddadige extremisten. Deze cartoon gooit ze op een hoop en stelt ze voor als vijanden van de Westerse wereld. Erg slecht!

11 Reacties
Starter2
Starter229 okt. 2020 - 11:11

Laat eerst de "gewone" Islam maar eens dat onderscheid maar eens maken. Daar zit namelijk het probleem.

fluffie3
fluffie329 okt. 2020 - 11:18

Wat zegt de gewone islam over het beledigen van de profeet? We weten wat de gewelddadige extremisten daarover zeggen.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 11:25

@non-starter: het probleem is het jihadisme, niet de islam! Baseer je op feiten, niet op je onderbuik!

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 11:33

@JaapBo Even nadenken Jaap, dit zijn niet alle moslims natuurlijk, maar wel een gevaarlijke tak die via sommige moskeeen en de instituties erachter in het buitenland een 'doel' hebben. Maar laten we vooral heel genunceerd doen. Eigenlijk verwarde mannen.....

Martin108
Martin10829 okt. 2020 - 11:48

If you're not part of the solution you're part of the problem. Het zelfreinigende vermogen van de "gewone" islam blijkt de laatste twintig jaar ernstig tekort te schieten.

Oki Doki
Oki Doki29 okt. 2020 - 11:54

Op mij komt het zo over dat moslims wereldwijd massaal de cartoons veroordelen maar niet het geweld dat gebruikt wordt door moslims als reactie op de cartoons, dat is wel raar.

Starter2
Starter229 okt. 2020 - 11:56

JaapBo, Nee, het één is onderdeel van het ander. Het ontkennen daarvan is het grootste probleem.

Radbod
Radbod29 okt. 2020 - 12:12

@JaapBo Je bedoelt de 75% jonge moslims in Frankrijk die vindt dat islamitische waarden belangrijker zijn dan de waarden Franse republiek? Wellicht toch eens de feiten onder ogen zien. Een collega van mij, een christelijke Syriër, verbaast zich al jaren over de naïviteit van een deel van de Nederlanders ten aanzien van de islam. Het is geen lief geloof. En voordat iemand komt met "dat was het christendom ook niet". Het christendom is dat gemaakt ten koste van veel ellende. Dat is geen garantie dat dat ook lukt met de islam, tot nu toe werkt het meerdendeel van de islamieten daar niet aan mee. Ondertussen hebben we wel de ellende.

Boekhoudster
Boekhoudster29 okt. 2020 - 13:50

Ik heb een aantal keer een sticker op auto's gezien met een haai, die het het christelijke Ichtus vis teken verslond. Misplaatst, misselijkmakend en angst aanjagend!

Herr Vorragend
Herr Vorragend29 okt. 2020 - 14:26

Nou Jaap, ik zou willen en wensen dat na de recente onthoofding het een keer klaar zal zijn met de oprispingen van onze islam-fascisten. Kunnen we weer rustig gaan slapen en jij kan lekker comfortabel in je wegkijk- en ontkenningsfase blijven hangen. Ik vrees echter dat mijn hoop ongegrond is.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 15:58

Feiten zijn kennelijk moeilijk voor veel mensen. Velen menen dat gewone moslims geen afstand nemen van jihadisme. Lees teletekst eens: "De Turkse minister van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanslag in Nice." en "Ook de koepel van moslimorganisaties in Frankrijk veroordeelt de aanslag en roept Franse moslims op om als teken van rouw het Mawlid-feest,de geboorte van Mohammed,vandaag niet te vieren."

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 10:32

en.... hoever laten we het nog komen, om telkensteblijven hangen in 'beschouwen' ipv echt deze invloed te stoppen.... en diegenen daarachter in het buitenland echt Europees aan te pakken ipv deals met ze af te spreken....

Van Tax
Van Tax29 okt. 2020 - 10:29

Proficiat, dit getuigt helaas van lef. Zelfs als de profeet niet wordt genoemd.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren29 okt. 2020 - 10:24

@ Arend van Dam Wel moedig van je deze cartoon. Ik hoop trouwens dat je er geen problemen, of erger, mee krijgt. Collega cartoonist Ruben L. Oppenheimer klaagde in blad De Limburger dat Justitie niks deed tegen zijn bedreigers. Hoop toch echt bedreigingen jou bespaard blijven. https://m.limburger.nl/cnt/dmf20201028_92508076

Sailor2
Sailor229 okt. 2020 - 10:15

Helemaal goed.

Ivan61
Ivan6129 okt. 2020 - 10:12

Geweldig en pijnlijk eerlijk cartoon.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 9:56

Deze cartoon is eng... Eng dicht bij de waarheid.