Joop

Nibud moet duidelijkheid geven over koopkracht

  •  
06-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Oppositie300_01.jpg
VVD en PvdA akkoord met doorrekening op verzoek van oppositie ... Kamer wil meer weten voor het formatiedebat
De coalitiepartijen steunen het verzoek van de oppositie om het Nibud te laten uitrekenen wat de gevolgen zijn van de maatregelen in het regeerakkoord op de koopkracht. Dat meldt de NOS dinsdagmiddag.
SP-leider Roemer deed het verzoek in de Tweede Kamer namens de hele oppositie. VVD en PvdA lieten weten dat ze zich er niet tegen verzetten, aldus de NOS.
nibud
Behalve het Nibud , het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, moet ook het kabinet zelf de effecten van de maatregelen op een rij zetten en dat uiterlijk woensdagmiddag aan de Kamer presenteren. De Kamer bepaalt dan of er genoeg informatie is om donderdag het debat over de regeringsverklaring te houden.
Het Nibud zou enkele dagen, zeer waarschijnlijk niet meer dan een week, nodig hebben voor een onderzoek naar de gevolgen van de maatregelen in het regeerakkoord voor de koopkracht. Dat zei een woordvoerster van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting dinsdag. Daarvoor zou het Nibud wel meer gegevens nodig hebben dan er nu bekend zijn, zo meldt het
Noord-Hollandse Dagblad. “Er zijn nu macrogegevens, maar we hebben ook de microgegevens nodig.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

nico1943
nico19436 nov. 2012 - 13:45

Wat raar dat de politiek, zelfs inclusief het CDA, ineens het Nibud gaan inschakelijk. Meestal hebben ze er poep aan. Zo blijkt maar weer eens hoe demagogisch men is.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder6 nov. 2012 - 13:45

Dat moet natuurlijk wel tot op de cent uitgezocht worden. Het gaat tenslotte over het geld van een gemiddeld tweede kamerlid.

lindenboom
lindenboom6 nov. 2012 - 13:45

Heb al eerder betoogd, dat de huidige oppositiepartijen de agelopen decennia hun r..t afveegden met de koopkracht-plaatjes van het Nibud: tot dat vele getroffenen eindigden bij de Voedselbank. En nú krijst dit t...g opeens om doorrekening door het Nibud!!! Tot voor 12/09 was het CPB de " Ware Kerk": nu zijn die berekeningen opeens van nul of generlei waarde. Laat ik dit soort reactionaire huichelaars over hun bekommernis over het Landsbelang en het inkomen van de minima, de komende jaren niet betrappen op een nieuw beroep op bekommernis met de minima of dat Landsbelang! Ik ben geen geweldadig type, ( behalve voor vliegen en muggen), maar dit soort oppositie drijft me richting de " rooie". Veel liever echter, zou ik zien dat VVD&PvdA de Regeringsverklaring a.s. Donderdag, gewoon gaan behandelen. Mag toch, als je de Meerderheid hebt?? Kunnen die huichelaars mooi ´s middags naar de kerk, het veilinghuis, de coffee-shop, of fijn samen nieuwe Nazi-liedjes zingen... Overigens wil ik de jongere deelnemers hier op Joop erop wijzen, dat de Telegraaf een tijd verboden is geweest ná WO II, vanwege collaboratie met de Nazi´s-NSB, én er halverwege de jaren ´60 een opstand van de werkende klasse plaatsvond voor het kantoor de de Telegraaf ( met een dode tot gevolg) vanwege haar politieke agitatie....

bruces
bruces6 nov. 2012 - 13:45

Volgens mij zijn die sommen niet zo moeilijk met de juiste computerprogramma's Bruto-loon - Vergoeding ZVW (wg) - Inhouding ZVW (wn) – Loonheffing - Netto salaris per maand. Plus sommetjes voor 65-minners en 65-plussers met AOW en met/zonder aanvullend pensioen. Kolommetjes met bruto/netto-bedragen 2012 – 2013 – 2014 – 2015 – 2016 – 2017 Bedragen bruto-loon : vanaf 20.000 per jaar, oplopend met veelvouden van 2.500 euro ……. Tot 35.000. Vanaf 40.000 per jaar met veelvouden van 5.000 – vanaf 100.000 met veelvouden van 10.000 Vanaf 250.000 met veelvouden van 25.000 – vanaf 500.000 met veelvouden van 50.000 Daaruit komt gewoon een kolom met netto-bedragen. Geen grafieken. Zet al die kolommen gewoon in de dagbladen en het is voor iedereen duidelijk. Discussie volgt in de Kamer. De rest is variabel per Nederlander. Veel, geen of weinig HRA, OZB, wel/geen huur of huurtoeslag, etc., zijn andere persoonlijke factoren en op persoon te bepalen via pc-programma's belastingdienst, etc.. Nog simpeler is : Schijf -3- ..... +1,5% Schijf -4- ..... +3,0% Schijf -5- ..... 57% tot 60% = nieuw vanaf 100.000 euro Bij schijf -5- gaat niemand over de grens. Daar is ook werkeloosheid en probeer je villa maar eens te verkopen. Die wel over de grens gaan, houd je toch niet tegen = een klein groepje. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk. Als de politici het snappen, zal ons dat ook wel lukken.

Emery
Emery6 nov. 2012 - 13:45

Wat is dat nou weer voor onzin? Het CPB kan door wel een aantal scenario's doorrekenen? Als het Nibud dit doet dan krijgen we ongetwijfeld weer discussies over uitgangspunten, aannames, rekenmodellen etc. Slecht plan.

peterh2
peterh26 nov. 2012 - 13:45

Op zich is het voor zelfstandigen wel een optie om de AOV eruit te gooien. Dat kost mij 3000 per jaar, precies de inkomensafhankelijke zorgpremie. Als je echt iets overkomt dan ga je gewoon de bijstand in, en dan is zorg sowieso gratis net als een heleboel andere zaken. Blijf het bizar vinden dat ze het niet gewoon via de IB regelen, dan heet het geen nivelleren maar gewoon het bestaande systeem.

roher
roher6 nov. 2012 - 13:45

....en vergeet de koopzondag er niet bij op te tellen..

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 13:45

Ok, laat het Nibud maar eens met een paar concrete voorbeelden komen. Sla vooral die ene helft van Nederland, de huurders, niet over want die blijven tot op heden met al dat Telegraafgeweld nogal onderbelicht ondanks giga huurverhogingen. En geen getreuzel met maandenlange studies svp. Gewoon uitrekenen wat er op papier staat in het regeerakkoord. Dan kunnen we al die voorbeelden eens precies na gaan rekenen of het Nibud geen foutjes maakt of bepaalde groepen overslaat. De oppositie moet nu ook vooral niet op de handen gaan zitten tot Nibud klaar is. Vooral zelf blijven rekenen wil je niet belazerd worden.

1 Reactie
cormol
cormol6 nov. 2012 - 13:45

Met wat op papier staat valt niet te rekenen. Iedereen was toch zo enthousiast over het vluggertje van Rutte-Samsom? Nu zie je wat voor brokken daarvan komen. Maar dat krijg je natuurlijk als één partij alleen het mantra van belastingverlaging en bezuinigingen kent en de andere partij in de afgelopen jaren geen enkel degelijke onderbouwde studie heeft geproduceerd over hoe het wel zou moeten.

Mitosis
Mitosis6 nov. 2012 - 13:45

zo, nu barsten de SP-ers hier natuurlijk los. Roemer aan tafel met Wilders.. samenwerken.. omg.. dat kan toch niet!!!

2 Reacties
kingfishererik
kingfishererik6 nov. 2012 - 13:45

Nou, deze SP-er met een afkeer van Wilders dacht vandaag toen geert de oppositieplannen kwam uitleggen: "Voor het eerst hoor ik hem eens als normaal oppositielid....."

gt2012
gt20126 nov. 2012 - 13:45

Twee populisten Roemer en Wilders aan tafel met mekaar: ik zie het al aankomen!!! Nederlanders met lagere inkomens gaan binnenkort een beetje vooruit als dit voorstel echt dorgaat: moet Roemer die namens de SP voor de lagere inkomens al jaren strijd niet juist blij zijn ik vraag me af. Nee hoor Roemer is kennelijk *tegen* zoals bijna altijd in zijn lange carriére als politicus namens die volgens mij tegenpartij puur sang van ons land met name de SP. Een gemiste kans wat mij betreft.

JoopSchouten
JoopSchouten6 nov. 2012 - 13:45

Nu zal het NIBUD ook de cijfers moeten gaan opeisen conform de WOB. Dit kan dus nog wel even gaan duren.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 nov. 2012 - 13:45

Ik zou over de ''ophaal-kracht'' bij de voedselbank willen hebben dan de koopkracht!! Er is tekort aan voedsel bij de voedselbanken.

Bakoe
Bakoe6 nov. 2012 - 13:45

Mooi, Bruin2 met de billen bloot. Gewoon transparantie heren Rutte en Asscher.

1 Reactie
gt2012
gt20126 nov. 2012 - 13:45

Bruin2? Zit een bepaalde beweging ook in het nieuwe kabinet??

bob b.
bob b.6 nov. 2012 - 13:45

Vrij belachelijke zaak. Dit is ook voor het eerst dat de kamer zich op zo'n kinderachtige manier wil laten gelden. En volkomen overbodig en onnodig tijdrovend. Je krijgt nu dus koopkrachtplaatjes uitgesplitst naar: alleenstaanden, alleen staanden met een oude auto, alleenstaanden met een kind alleenstaanden met twee kinderen, alleenstaanden met drie kinderen, met en zonder oude auto. Ik geloof dat er minstens drie honderd categorieen zijn waarvoor koopkrachtplaatjes te maken zijn. Mooie klus voor het Nibud, maar volslagen overbodig. Het lijkt of de kamer niks beters te doen heeft dan voor de buhne gespeeld geschokt te zijn. De grote lijnen zijn allang bekend maar de kamer wil laten zien dat ze best nog wat voorstelt nu de meeste partijeen (lees oppositie) numeriek overbodig zijn. Ik zie het als een wedstrijdje verplassen, leuk voor kleine jongetjes.

2 Reacties
JanB2
JanB26 nov. 2012 - 13:45

Met het feit dat je niet inziet dat dit soort berekeningen WEL nodig zijn om een fatsoenlijk beleid op te kunnen zetten toon je aan dat je geen greintje gezond verstand hebt. Maar je bent daarmee in het goede gezelschap van diegenen die dit verzuimd hebben om tijdens de formatie deze informatie boven tafel te krijgen. En het is heus niet zo moeilijk om de zaken uitgesplitst te krijgen. Ooit van het IF THEN statement gehoord?

Candide2
Candide26 nov. 2012 - 13:45

Ik heb nog steeds moeite met de rol van Hermans bij Meavita en zijn gegrossier in commissariaten. Maar inderdaad daarmee krijg je de vette bekken van de VVD niet over de rooie. En bibber, bibber maak Robin Linschoten niet boos huuuh

cormol
cormol6 nov. 2012 - 13:45

"Daarvoor zou het Nibud wel meer gegevens nodig hebben dan er nu bekend zijn, zo meldt het" Ik denk dat de oppositie de tekst van het regeerakkoord nog niet gelezen heeft. Van de meeste paragrafen (b.v. huur) is voor de berekening van het koopkrachtplaatje geen chocola te maken. Dan moet men eerst het akkoord gaan uit- en herschrijven. Blijft de vraag wat het CPB in dat weekend heeft zitten doen. Het ziet er naar uit dat bij de berekeningen van de IAB-zorgpremie, de stijging van de inkomensafhankelijke bijdrage (premiegrens naar € 67.000) en de belasting over die hogere premie b.v. over het hoofd gezien is. In de brief van Blok kom je die post in elk geval niet tegen. Toch jaarlijks € 1.827 extra kosten voor die opgewonden VVD-achterban met een inkomen van € 70k.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe6 nov. 2012 - 13:45

Ik vind het dan ook niet zo interessant wt die 70K groep gaat inleveren, ik wil weten wat mensen met 30K en minder gaan inleveren. Met de maatregelen van Bruin1 en Kunduz erbij.

neutralist
neutralist6 nov. 2012 - 13:45

Ik heb de hoge premie alweer gecompenseerd: de hulp eruit. Een gezin dat het geld hard nodig heeft maar ja, dit is geen kinderachtige verhoging. Dat zien zij ook wel. We gaan het huis zelf maar schoonmaken. En waarom ook niet? Next!

1 Reactie
gt2012
gt20126 nov. 2012 - 13:45

Het hulp eruit? Gaat u maar dat proberen te verkopen aan de inwoners van Laren, Blaricum enz.!!!

vriest
vriest6 nov. 2012 - 13:45

Ondanks alle commotie rond bruin twee ,laat ze eerst maar komen met hun verklaring ,maar dan ook met alles .ASCHER had het over nog meer narigheid ,dus nog meer nivilering . Dus niets maar dan ook niets onder tafel houden ,uiteindelijk hebben wij als burgers het recht om dat te weten .Uiteindelijk zijn ze door de meeste van ons gekozen ,dus kom op met hetgeen jullie voorgekookt hebben .En dat willen we niet moeten lezen in die bruine krant ,die jullie zogenaamd afvalt maar voor de verkiezingen julliealthans de vvd de hemel in prees .Dus leugenaars kom op

1 Reactie
gt2012
gt20126 nov. 2012 - 13:45

Bruin twee? Zit een bepaalde beweging ook in het nieuwe kabinet??

meijerlahn
meijerlahn6 nov. 2012 - 13:45

Alsof er niks gebeurd is, wordt de GBL woordvoerdeer van de gezamenlijke oppositie omdat hij de grootste partij is. Wilders: "Als je ook namens anderen praat, begin je niet over moskeeën. Ik moet ervan over mijn nek.

1 Reactie
gt2012
gt20126 nov. 2012 - 13:45

Volgens de Kiesraad op 12 september heeft: ...de PVV 950,263 of 10,08% van alle stemmen gekregen ...de SP 909,853 9,65% van alle stememn gekregen Ja hoor, de PVV is inderdaad die grootste oppositie partij in de Tweede Kamer op dit moment maar met een klein verschil van slechts 40,410 of 0,43% van alle stemmen kan de voortaan PVV ook een toontje lager zingen en met wat meer bescheidenheid haar werk in de Tweede Kamer uitvoert wat mij betreft!